Упражнения за чертане на геометрични фигури

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Чеклист на края на модула:

За да получите максимален ефект от курса, проверете дали сте изпълнили всички точки от този "чеклист":

 • Всички уроци са изгледани;
 • Всички уроци са маркирани като научени;
 • Направени са всички упражнения;
 • Водя си записки за всеки урок;
 • Всички въпроси в тестовете са отговорени;
 • След като всички уроци са изгледани е направен преговор по лични записки;
 • Похвалих се на приятели и колеги, че напредвам (по желание :) ) (Бързо споделяне към Фейсбук, LinkedIn, Twitter или Google+)

 

Въпроси и отговори

 • Veselina Vasileva:

  Третото упражнение начертах,представейки си че съществува хоризонтална ос в средата на фигурата ,за да подразбирам симетрия .Така ли трябва?

  Иван Цукев:

  @Веселина

  ДА

  Alexander:

  Надявам се да приемете една забележка, във връзка с Упражнение 3. Всеки уважаващ себе си "чертожник" не трябва да се сеща или да подразбира, че фигурата от Упражнение 3 е симетрична. Казано по друг начин, в Упражнение 3 ЛИПСВА осева линия. Надявам се, че ще се съобразите с мнението ми и ще коригирате чертежа, за да може следващите колеги, които правят упражнението да имат точно задание.
  Като изключим тази грешка, курса до момента е доста изчерпателен за "начинаещи", за което ви адмерирам. Пожелавам успех на ВАС и на всички, които ще продължат курса след встъпителните уроци.

 • Anna Nikolova:

  При въвеждане на абсолютни координати с диеза "#", ми дава "invalid point" или нещо подобно. Трябва да ги въведа без този знак отпред, Тогава ги възприема. При предното упражнение мисля, че не беше така. Защо се получава, да не би да съм натиснала нещо по погрешка

  маг. инж.ТОДОР ГРУДЕВ:

  Привет колеги, Първото упражнение не представляваше трудност с проба грешка се получи, но уви второто ми счупи главата. Не разбирам как да въведа координатите на втората точка от упражнение №2 4.1,1 и 4.5,2.2 какво трябва да значат 4.1 по х и 1 по у или 4 единици при условие х=1 и у = 1?

  Мариян Демирев:

  Отива се в настройките на "Dynamic Input", a след това в "Enable Pointer Input",под него има Settings. Отваря се нов прозорец, слага се отметка на "Cartesian format". След това има две опции-Relativе and Absolute coordinates.

  По подразбиране си стоят на Relative. Ако имате отметка на Relative и желаем да въведем абсолютни кординати използваме "#". Ако са селектирани Absolute coordinates, те са по подразбиране , а въвеждането на релативни кординати става с "@".
  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен ето тук тази тема има видео :  https://aula.bg/question#id-129280000001

   има още доста неща свързани с използването на абсолючни и локални координати координатите. Обеснил съм ги с простичък пример но доста нагледен.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
 • Anna Nikolova:

  При третата фигура трябва ли да са изчертае мрежата, не знам как да я изчертая. Не знам защо не получавам отговор на въпросите ми. Досега съм получила някакъв отговор само на първия ми въпрос. Мисля, че имам право на отговор, колкото и тъп да изглежда въпросът ми. Не знам, дали третият модул е вече активиран. Все още не съм получила е-майл.

  Иван Цукев:

  @anna А знака "@" работи ли, след като има проблеми с "#"?

  За третата фигура мрежата е помощна и не трябва да се чертае. Разбира се, че имате право на отговор :) Извинявам се за закъснялата реакция.

  Иван Цукев:

  @Anna

  Малко насока за третата фигура: тя е огледална както се вижда от помощната мрежа. Това означава, че започвате от 3,3 и правите отсечка 5 под ъгъл 10 градуса.

  10 градуса се получават като от правия ъгъл 90 извадим вътрешния 80, който е показан на чертежа. На там би трябвало самостоятелно да се оправите. Целта е вие да го измислите, а не аз да го кажа, защото така най-добре се учи и запомня.

  Все пак ако има още въпроси, не се колебайте да питате.

 • Петя Иванова Петкова:

  anna nikolova Пробвай с * вместо #.

  Стефан:

  Това със звездата работи мн по-добре от диеза. Благодаря, но проблемът с размерите си остана. Смених настройките от см в м, но резултатът е същият.

 • Пенка Йорданова Кастрева:

  Макар и късно да се включвам, но все пак, ако на някой е полезен моя коментар... Абсолютните координати се възприемат от AutoCAD и без знака #, само с написване на Х и У стойностите. Така беше и при старите версии, а сега ползвам версия 2010 и също не се използва този знак. За относителните координати обаче знака @ е необходим.

  Иван Цукев:

  @Пенка

  Това зависи как е настроен AutoCAD. В някои версии по подразбиране AutoCAD задава относителни координати, в други абсолютни, когато не се слага знак @ или #.

  Това се контролира от настройката: DYNPICOORDS 1: Относителни координати, когато не е зададено @ или # 2: Абсолютни координати, когато не е зададено @ или #.

  Примерите в курса са с @ и # защото те винаги би трябвало работят, независимо кой човек с каква настройка е.

  Евгения:

  и когато напиша в командния ред "DYNPCOORDS" за да направя настроиката ми изписва да натисна клавиша F1 за помощ .Помогнете ми ВИЕ

  Евгения:

  Във връзка с написаното по горе : Тъй като , след като напиша #0,0 линията не започва от началота на координатна система на AutoCAD, правя рамката с размерите и след това като напиша #1,1 точката е извън рамката и не мога да започна чертежа, нещо с координатната система не е наред ли?Какво да направя?

  Василена Кирилова:

  Здравейте, при мен също при задаване на #1,1 се изписва Invalid point, а казвате че независимо от настройката би трябвало и @, и # да работят. При мен се получава с 1,1. Промених чрез DYNPICOORDS стойността от 0 на 1, но ситуацията остава същата.

  Anelia:

  И при мен е същото.

  Ани:

  Доколкото си спомням, настройките на променливата са 1 за относителни и 2 за абсолютни координати.

  коко:

  забравяте командата L

  Владо Димитров:

   нищо и нищо ама нищо не става с какво ли не опитвах от изгледаното до момента и нищо.а това със абсолютните координати не ми се говори.... че ще изхвърля компютъра..................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Владо Димитров:

  със версия 2013 съм и това със настройките позволява само о или 1

  да не съм прекалено начинаещ!!!или,,,,,,,,,,,,,,,,,!!!!!!!!???!?!!?!?!?!?!?!?
  Нели Георгиева:

  не, от 2013-та версия и нататък настойката по подразбиране е№ и се сменя с 1

 • Стелияна Матеева Савова:

  Здравейте Имам такъв въпрос. Когато изчертавам ъгъл с помощта на TAB бутона, AutoCad не ми позволява да въвеждам отрицатене ъгъл. Това стандартно ли е или моите настройки не са както трябва. Благодаря предварително

  Иван Цукев:

  @Stela По принцип може да се въвеждат отрицателни ъгли и тогава Аутокад брой по посока на часовниковата стрелка. При положителни стойности е по посока обратна на часовниковата стрелка. Какво е съобщението за грешка, когато се въведе отрицателен ъгъл?

 • Георги Николаев Георгиев:

  Тези 135 градуса и при мен не ги дава. Каквото и да напиша 135 и -135 не се получава, но под 45 се получава?

  Иван Цукев:

  @Георги

  Виж дали настройката ANGDIR не е 1 ако е 1, я сложи 0

  просто напиши ANGDIR в командия ред. Обади се да кажеш каква е стойността при теб.

  васил:

  при мен нито при 0,нито при 1 не ми се получава а само като задам 45градуса,не знам как да го оправя

  Росица Връбанова:

  При мен с тази функция също нищо не стана, а когато е под 45 градуса стана, а обяснението след като поразмишлявах малко е мн просто, правата отсечка с дължина 2.0 е под ъгъл 90 градуса, а следващата е под ъгъл 45 градуса когато съберем 90 + 45 = 135 градуса колкото всъщност е написано на чертежа, следващата отсечка я чертаем под ъгъл 90 градуса и така начертах първият чертеж за по малко от минута! Май се оказа проста математика! хахаха

 • Татяна Пенчева:

  Начертах първия чертеж, но не разбрах как да построя т.1,1. Въпросът ми е: След като начертая правоъгълника как точно да започна чертежа от тази точка. Нали като избера команда LINE с левия бутон на мишката слагам първата точка.Не зная как да сложа координати на точка, може би нещо не съм научила.

  Dora Andreeva:

  Точка 1,1 е абсолютна точка и тя се въвежда с #1,1 след като се въведе командата LINE. С левия бутон на мишката се въвежда относителна точка.

 • Татяна Пенчева:

  Всъщност като че ли разбрах. Избирам команда точка със съотв. координати, после пак и след това линии.Добре, че се върнах и прочетох основните принципи.:)

  Иван Цукев:

  @Татяна

  просто пускаш командата line и въвеждаш #1,1 за да започне да чертае от тази точка.

  Евгения:

  Защо след като напиша #0,0 не започва от началота на координатна система на AutoCAD, и след това напиша #1,1 точката е извън рамката и не мога да започна чертая

 • Георги Калинов:

  Здрасти Иване , Имам един въпрос свързан с оразмеряването,защо когато оразмерявам фигурите дименсийте излизат с големи цифри а върховете на срелките са изключително големи. Трябва ли да се направят някакви настройки за да корегирам нещата.

  Иван Цукев:

  Георги,

  това трябва да се коригира от стила. Имаме уроци в следващите седмици за това, само малко търпение :)

  Лили:

  при мен се получава същото но ще изчакам. Упражненията бяха много приятни единствено се затрудних и аз с ъглите.

 • Петър Кръстев:

  Чертая линия 11 еденици и тя излиза от моделното пространство, Трябва да прекратя изпълнението на командата line, за да използвам zoom->extend, ислед това пак да продължа с line. Скролването не помага също. Има ли начин предварително да бъде зададена някаква настройка, чрез която линията да се вижда в моделното пространство.

  Иван Цукев:

  Петър,

  просто със скрола на мишката направи zoom out преди командата, щом това те принтеснява.

  Може и да напишеш командата за линия и стойността и още докато е активна командата да натиснеш два пъти средния бутон на мишката за zoom out.

 • Христо Колев Петров:

  Не мога да отовря в кад2009 чертежите от урока,отварям ги извън програмата.

  Иван Цукев:

  Христо,

  това не са чертежи, а са графични файлове - упражнения, които се отварят като "снимки" и трябва да се превърнат в чертежи. Това е цялото упражнение.

 • Валентина Димитрова Христова:

  В моята практика много често ми се налага да изчертавам разгъвката на прав кръгов пресечен конус с различни размери. Имам един алгоритъм, който използвам, но ми трябва нещо за по-лесно и бързо изчертаване. Друг въпрос, който искам да задам е: как мога да разделя отсечка или част от дъга на равни части?

  Гери:

  За да разделиш отсечка или дъга на равни части се използва командата DIVIDE От раздела Draw  избираш  Point след това Divide. Посочваш обекта и избираш на колко части да се раздели. Ако искаш разделянето да е видимо с просто око, преди да използваш DIVIDE трябва да промениш стила на точките в чертежа: от AutoCAD бутона избираш Format после Point Style. Привързването към тези точки става с опцията Node на Objekt snap. Това привързване може да се използва дори и точките да са във вид на точки и реално да не са видими върху дъгата или линията.

 • Как работи командата Array?

  Валентина Димитрова Христова:

  Може ли да ми помогнете с командата Array?

  Иван Цукев:

  Валентина,

  за разделяне на отсечка, може да пробваш с командата divide.

  Употребата на array зависи от това какво искаш да получиш. Има две опции - ортогонална работа или поларна.

  За ортогонален масив (array) се задава колко колони и колко реда има, както и разстоянието между тях. Така Аутокад изчертава нещо като таблица с повтарящи се елементи.

  Поларната опция повтаря един елемент в кръг/дъга около даден център.

 • 1-то упражнение

  RODMAN:

  имам питане относно това точката 0,0 на правоъгълника ,това 0,0 абсолютни кординати ли и как да започнем 0, 0 на кординатната система , че нещо се обърках тук.

  Иван Цукев:

  Всичките показани координати са абсолютни координати, тоест 0,0 от схемата съвпада с 0,0 от глобалната координатна система

 • Защо при въвеждане на ъгъл, AutoCAD "върти" наобратно?

  васил:

  ANGDIR и при стоиност "0",ипри стоиност "1" не ми се променят ъглите,има ли нещо друго което да направя

  Мириян Георгиев:

  И при мен с тази команда нищо не се променя, а ъглите са по посока часовниковата стрелка.

  Иван Цукев:

  Ето пълната информация за командата: ANGDIR (System Variable) Sets the direction of positive angles. Angle values are measured from angle 0 relative to the orientation of the current UCS. 0 - Counterclockwise 1 - Clockwise

  0 е в посока обратна на чосовниковата стрелка, 1 е по посока на часовниковата стрелка.

  За тест: ако сложим angdir 0 и започнем да правим една линия с командата line - избираме произволна първа точка и след това зададем за втора точка @100

  Мириян Георгиев:

  Благодаря! Вече всичко е наред.

  васил:

  ами когато имаме начертана линия с произволен ъгъл,и искаме да начертаем друга линия с определен ъгъл спрямо първата как се процедира тогава

  цветан:

  Здравеите!Курса е страхотен и разбрах всичко до тук,както и повторих упражненията няколко пъти.Поздрави на господин Цукев за страхотната работа!

  Тодор Илиев:

  @ Васил, ето как аз бих напавил:
  1 - Копираш линията на някакво разстояние, близо до оригинала. Или с "Offset" правиш втора линия на желаното разстяние, еднаква с първата.
  2 - Завърташ втората линия с командата "Rotate" на какъвто искаш ъгъл и спрямо която точка от нея искаш - начало, край, средна точка или друга. 
  3 - Поставяш вече завъртяната линия където искаш спрямо първата.
        Не забравяй, че по принцип AutoCAD  още от едно време отчита ъглите в посока, обратна на часовниковата стрелка.

  Краси Кръстев:

  @ Тодор Илиев и Васил -

  Защо просто не използвате подопцията на Rotate - Copy, която ще комбинира завъртане ( под избран ъгъл ) с копиране на избрания обект.Избирам обекта давам rotate след което имам опционалност - снимка 1 цъкам на copy съответно след това CAD ме пита дали иска да въведа ръчно или с посочване ъгъла на завъртане ( снимка 1 ), задавам 45 градуса примерно - резултата е на снимка 2 - създал съм нова линия и съм я завъртял на определен ъгъл - мисля че се спестява няколко клика или по - точно няколко команди.
  Относно посоката на въртене при задаване на ъгъл - командата angdir със стойностите които е посочил Иван Цукев мисля че би следвало без проблеми да въведеш каквато си пожелаете посока.
  Относно ротация с копиране или местене може да се ползва и MoCoRo - във форума има доста коментари и мнения за нея ( затова няма да пиша тук за нея )
  Само да отбележа и още нещо обръщането на посоката с Аngdir поне от 2004 версия насам си го има.
  Надявам се да съм бил полезен и метода който ви съветвам да ползвате ви спести време.
  Тодор Илиев:

  @ Краси, командата MoCoRo я знам още от AutoCAD2000, от неговите Express Tools и я използвам винаги, когато се наложи. Затовa и не съм обърнал внимание в коя версия след това се е появила подопцията Copy. Но - така е! Човек се учи цял живот.
        Тъй като в този курс още не е разгледано работата с експресните инструменти, а и не знам нивото на колегата Васил (извинявам се), реших че така по-лесно ще бъда разбран и от колеги, които сега започват.

  P. Chardakova:

  Краси, много благодаря за тази информация и аз не го знаех този трик. Ползвам AutoCAD от поне 5 години, но и аз като инж. Тодор Илиев си копирах и завъртах линии досега. Доста трикове не съм знаела. А аз си мислех,че съм добра с AutoCAD. :))

 • затруднения с втория пример

  Мириян Георгиев:

  Имам проблем с втория чертеж и не знам къде бъркам. Започвам с линия #1,1 след това #4.1,1 и като напиша комндата @4.5,2.2 третата линия ми се получава много по-дълга, от колкото е дадена в примера. Къде ми е грешката?

  Мириян Георгиев:

  Намерих си грешката!

  Иван Цукев:

  Радвам се, че си се оправил, без чужда помощ :)

  Марий Мирошниченко:

  Може ли малко помощ относно начина по който започвам чертеж 2? ....L-space first point 1,1 next point 4,1 и изчертавам първата линия след което въвеждам L-space first point 4.1,1 и изчертавам втората линия след което въвеждам L-space first point 4.5,2.2 и изчертавам третата линия в абсолютната координатна система и след това започвам с L-space @2.3,0 и т.н.....правилно ли е така?

  Иван Цукев:

  Да, така става. Може да се включи и ortho с F8 и да се напише само 2.3 вместо @2.3,0

 • градуси на ъгъл

  RODMAN:

  забелязах нещо което ми се струва странно: когато въвеждам стойностите за ъгъл ако мишката е под последната точка посоката на ъглите се сменя вместо примерно 270 трябва да се въведе 90 ? някъв бъг ли е това за Аутокад 2014 !!!!

  Иван Цукев:

  Зависи как въвеждаш стойностите за ъгъл.

  Въвеждаш ги в командния ред или чрез dynamic input (на екрана като разделяш дължината от ъгъла с клавиша TAB)?

 • Въвеждане на ъгли в AutoCAD

  Иван Цукев:

  Публикувам тук въпроса и отговора на Марий Мирошниченко, който получих по имейл, за да може и другите да видят решение на задача 2. Преди да видите решението е препоръчително да се пробвате сами да я решите.

  Г-н Цукев Здравейте,

  Както всички останали така и аз искам да изкажа адмирациите си за „AutoCAD Формула“ и най-вече, че го споделяте с останалите имащи желание да научат нещо и да се развиват. Тези знания са Ви коствали доста труд и четене. Със сигурност доста се затруднявате да отговаряте на многобройните въпроси тъй като времето е оскъдно за всички и предварително се извинявам за притеснението по имeйла. Това за което пиша се отнася за седмица II урок 9 упражнение 2. За мен е важно да знам правилният път за изчертаването на тези чертежи за да мога за напред да имам „сламка“. Гледах урок №6 няколко пъти и „очите ми се отвориха“ много за нещата но изчертаването на линия под ъгъл от дясно на ляво и от ляво на дясно , но в обратна посока ме затруднява. Това е начинът по който аз съм подходил:

  L/space first point 1,1 next point 4.1,1 next point 4.5,2.2 изчертавам в абсолютна координатна система, следващите линии изчертавам в относителна координатна система с @2.3,0 и т.н.Първият <150 чертая с командата L/space @1.4<30 вторият <150 чертая DYN L/space 1.6tab/<120 ,третият <45 чертая с командата POLAR <135/2.2 , четвъртият <45 и петият <60 не зная с коя команда да ги начертая така както ги чертая линиите ми излизат в обратна посока и им правя MIRROR и така изчертавам детайла но едва ли това е начина. Последният <120 не зная защо е даден ?

  Моля ако е възможно да поснете или да ми изпратите стъпките на изчертаването с командите за този урок за проверка.

  Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  Ето и моят отговор:

  Здравей,

  схемата изисква определени сметки на ум, защото и в практиката никога входните данни не са ни дадени така, както бихме ги въвели в Аутокад или която и да е друга програма.

  Така например добре си се усетил, че вместо да се вкарва 150 градуса на първия ъгъл се ползва @1.4<30 (като правим сметката на ум 180 - 150 градуса = 30)

  Вторият 45 градуса може да го начертаеш по два начина @1.4< 225 (180+45) или @1.4< -135 (180-45)

  Важно тук е, че ако Аутокад реагира не както очакваме, трябва да проверим дали не е променена настройката ANGDIR. Пише се ANGDIR в командния ред и се въвежда 0. ANGDIR по подразбиране е 0, но може да е променена неволно и това да доведе до объркване.

  Накрая 120 градуса не е необхдимо да се въвежда - може да се напише просто "c" за close.

  Фигурата може да се начертае по повече от един начина, но ето как бих я начертал аз:

  Command: L LINE Specify first point: 1,1

  Specify next point or [Undo]: 4.1,1

  Specify next point or [Undo]: 4.5,2.2

  Specify next point or [Close/Undo]: 2.3

  Specify next point or [Close/Undo]: @1.4<30

  Specify next point or [Close/Undo]: 2.1

  Specify next point or [Close/Undo]: @1.6<120

  Specify next point or [Close/Undo]: 1.3

  Specify next point or [Close/Undo]: 1.4

  Specify next point or [Close/Undo]: @2.2<135

  Specify next point or [Close/Undo]: 1

  Specify next point or [Close/Undo]: @1.5<225

  Specify next point or [Close/Undo]: 1

  Specify next point or [Close/Undo]: @2.3<-60

  Specify next point or [Close/Undo]: c

  Рени:

  Благодаря за подробното описание!С втората фигура имах затруднение,докато я изчертая правилно.Първо направих две грешни схеми, но от третия път стана.След това като видях вашия начин за изчертаване, пробвах и него, от където пък ми стана ясно какво точно прави командата DYNPICOORDS - при мен беше 0 и като изписвах координатите за втората точка (4.1,1), линията стана наклонена,вместо хоризонтална.И след поправка на настройката, всичко си дойде на мястото. Благодаря за подробния курс.Освен лекциите ,коментарите под тях са много полезни! Успех на всички,които се учат!

  Konst_petrov:

  Това търсех от 1 час. Благодаря Рени. Какво ли не правих и линията все се изкривяваше. Сложих стойност 1 на DYNPICOORDS и всичко си дойде на мястото Благодаря отново.

  Георги :

  Добре, но в упражненията има все линии които са успоредни на x или у. Грдусите са някакви кръгли числа. Ако имаме наклонена линия и някакъв ъгъл в градуси и секунди, как се процедира. Тогава сметка на ум няма да може. Мене лично страшно ме мъчат ъглите в Ауто кад. Няма ли начин да се напише направо ТАВ - ъгъла и готово. Или нещо подобно.

  Konst_petrov:

  Георги. Аз лично в тези упражнения въвеждах ъглите с Таб, ако искаш ще ти пусна моя начин на изчертаване.

 • Въпрос

  Диана:

  А как мога да напиша колко градуса е ъгъла ?

  Иван Цукев:

  Градусите се пишат със знак за по-малко.

  Например, ако искаме да направим една отсечка дълга сто единици под ъгъл 30 градуса ще напишем:

  100<30

 • Нели Георгиева:

  Здравейте!

  Нели Георгиева:

  Как мога да вмъкна .pgn като картинка за да ги виждам в CAD-среда и да чертая едновременно?

  Иван Цукев:

  Пуска се командата XREF,десен клик на бялото пространство -> Attach Image и се избира изображението независимо дали е png, jpg или подобен графичен формат.

 • Евгения:

  Здравейте Иван !Работя на Весия 2012,самото изчертаване на геометричните фигури в Урок №9 не ме затруднява, но имам следните проблеми: 1. Имам проблем с абсолютните координати, пиша #0,0 и след това +1р1 и точката е все в началото на координатната система на AutoCAD. 2. Много трудно ми беше да отварям графичния формат на упражненията. Пробвах с команда XREF ,но когато го поставях в Model се явява в много голям формат . Може би нещо в мащаба не е наред и не съответства.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  защо пишеш +1p1 ?

  ЗА упражнение 1 искаш да започнеш от точка 1,1 и първата точка е #1,1 - втората точка можеш да запишеш или като абсолютни координати #2,2 или като относителни спрямо първата - @1,1

  По отношение на графични формат - няма нужда да го отваряш с AutoCAD. Просто два пъти кликваш върху файла, както би направила със всяка една снимка на компютъра.

 • Евгения:

  Става въпрос за вмъкването на графиката за да я виждам и чертая.Правя го по начина който отговаряте на Нели чрез командата XREF ,клик в бялото пространство Attach Image и на чертожния ми лист графиката е огромна.Въпросътми е как да се помести в нормален вид.

  Иван Цукев:

  След като се вкара едно изображение трябва да се премащабира.

  Тук използваме най-често две команди - dist за да измерим някой обект от изображението колко е голям. Той е в някакъв си мащаб. След това пускаме командата scale и премащабираме изображението. Примерно scale с коефициент 0.5 ще направи изображението два пъти по-малко scale 3 ще направи изображението три пъти по-голямо.

 • Ъгъл м/у две линии.

  Славчо Желязков:

  Здравейте, имам три въпроса, на които след доста ровичкне , не успях да намеря решение 1. Как да начертая наклонени линии по зададен ъгъл м/у тях , без да се налага да да пресмятам ъгъла спрямо абсолютната координатната с-ма? 2. При оразмеряването на чертеж ( напр. от Упр.1) ,как да покажа абсолютните координати на дадена точка, (като т. 0,0; т.1,1 и т. 2,2)? 3. При въвеждане на първия символ от команда в командния ред, не ми се показва списъка със възможните команди. Как да си го настроя да се показва. (АутоКад 2010)

  Борислав Иванов:

  Дано ти помогнат моите отговори - или поне аз как се справям с тези проблеми:

  1. Аз лично копирам първата линия, като я копирам върху самата нея. Примерно избирам единия и край и я копирам в същия и край. След това завъртам линията с rotate, като пиша директно ъгъла, на който искам да си я завъртя, а за център избирам крайната точка. Така първата линия си е останала на същото място, а втората е завъртяна спрямо нея с желания ъгъл.
  2. Поставяш точката, пишеш текст ``Х=...`` На мястото на ``...`` натискаш десен бутон/insert fields/object, избираш точката, position, отметка само на Х и ОК. Същото става и за Y. Виж урок 8 от модул 3 на AutoCAD Бързи Библиотеки с Блокове
  Краси Кръстев:

  Здравей, отностно 3 - тия въпрос до колкото знам показване на списък с възможните команди се появи като опция от 2012 версия.

 • Упражнение номер 2

  Теодор Димитров:

  Г-н Цукев Здравейте, Радвам се,че и аз имам възможността да задам въпрос,но първо поздравления за успешния начин на преподаване .Имам следния въпрос,започнах да изчертавам упражнение номер 2 ,но като въведа ъгъл под 150 градуса ми чертае 120 няколко пъти се опитах да го направя,но без успех.Благодаря предварително

  Иван Цукев:

  Виж коментарите за angdir настройката. Може от там да е проблема.

  Тази настройка показва дали аутокад брои 120 градуса по часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка.

  Ето пълната информация за командата: ANGDIR (System Variable) Sets the direction of positive angles. Angle values are measured from angle 0 relative to the orientation of the current UCS. 0 - Counterclockwise 1 - Clockwise

  0 е в посока обратна на чосовниковата стрелка, 1 е по посока на часовниковата стрелка.

  За тест изпробвай да започнеш нова линия от една точка и да зададеш @10<45 и да видиш на къде тръгва линията.

 • Ангел Николов Стоев:

  Благодаря за уроците. Мислех, си че няма какво да науча и по-скоро курса ще е едно сверяване на часовника, но се оказа, че във всеки урок има какво да се отбележи и да се види как едно и също нещо се прави по различни начини. Не винаги начина с които сме свикнали е най-краткия. Благодаря на всички за което-и на лектора Иван Цукев, и на всички питащи и отговаящи :)

  Иван Цукев:

  И аз благодаря за мнението. В следващите модули тепърва започваме с интересните неща.

 • Без значение

  Ивайло Иванов:
  1. Защо при включено DYN винаги програмата се държи все едно, че е написана "маймунка" пред координатата, независимо дали е написана или не ("маймунката")? При изключено DYN всичко е на ред (с "маймунка" координатата е относителна, без "маймунка" - абсолютна).
  2. Когато искам да задам ъгъл с Tab, задава ъгъла, но не се съобразява с дължината на линията под този ъгъл независимо, че съм й задал дължината преди натискането на Tab, а я продължава докъдето си иска. Когато задам ъгъл по стария начин (със знака <) всичко е на ред. С 2012 съм
  Краси Кръстев:

  Здравей, отностно първия ти въпрос: С десен бутон върху лентата ( 1 ) и избери settings

  Краси Кръстев:

  в раздела Dynamic Input цъкни на settings ( 2 ) ще ти се отвори прозорец в раздела Format може да зададеш при включен DYN какви да бъдат координатите (3 и 4) абсолютни или относителни.

 • Aleksandra:

  Здравейте, бих искала да задам следния въпрос: В раздела Polar има зададени само няколко размера ъгли. Пробвах през менюто Settings да добавя още няколко често използвани ъгъла, но нещо не се получава. Ъглите които искам се добавят в лентата Polar , но когато искам да начертая линия с такъв ъгъл не мога да ги избера ( т.е. пред тях не се появява отметка) и не може да се начертае линия под такъв ъгъл. Благодаря предварително !

  Иван Цукев:

  Не е необходимо на допълнителните ъгли да има отметка, за да "прилепя" polar към ъгъла. Виж примера няма отметка, но прилепването работи.

  Aleksandra:

  Пробвах още няколко пъти и нещата станаха, явно е въпрос на много опити и тренинг. Благодаря!

 • Проблем с оразмеряването

  Росен Коцев:

  Здравей, Иване!
  Първо-позволявам си да се обръщам така фамилиарно към теб, защото след всички тези уроци, които изгледах вече те чувствам като приятел. Нека да не съм банален и да се обяснявам колко полезен за мен е този курс. Ти си го знаеш.
  Въпросите ми са свързани с упражненията към последния урок 10 от модул 2. Излиза ми това съобщение на екрана и не знам как да продължа. Освен това се опитах да оразмеря чертежите но означенията са доста по-различни /и по-грозни /при мен отколкото в твоите примери. Това важи и за трите упражнения. Не знам как да променя настройките за оразмеряване, защото това оразмеряване не ми харесва. Освен това не бих искал да експериментирам с програмата за да не станат по-засукани нещата и да не успея да се върна в сегашното състояние. Успех на всички!

  Росен Коцев:

  Бих искал да попитам още защо ми излизат катинарчета след цифрите от оразмеряването и как да си настроя мащаба и мерните единици?

  Методи Атанасов:

  Проблема идва от това, че сте използвали параметрични оразмерителни линии. Използвайте функциите за оразмеряване от менюто Annotate, където се намират Dimensions.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Росен.

  Както колегата инж. Атанасов е споменал по - горе, проблема при вас идва именно от използването на параметрични оразмерителни линии.

  Тъй като видях че нямате записан курс по AutoCAD Формула II ( Блокове ) ще си позволя съвсем накратко да дам едно допълнение към отговора на колегата.

  Първо какво са параметричните оразмерителни линии и къде се намират те ?

  Най - просто казано параметричните оразмерителни линии са оразмерителни линии чиято цел е да ограничим геометрията на обекта.

  При стандартни оразмерителни линии при които променяйки геометрията на обекта ( ако ест. са асоциативни ) следва оразмерителните линии да се променят заедно с геометрията, тук ролята на параметричните оразмерителни линии е точно обратната на база на тях можем да променим гометрията на един обект, променяйки стойност на параметричните оразмерителни линии. Т.е. Параметричните оразмерителни линии са определящи за геометрия на обекта. Няма да влизам в подробности има цял един модул в курса по AutoCAD блокове в който инж. Иван Цукев ги р разгледал подробно в комбинация с геометрични ограничения, в комбинация с fields, как могат да се изпозлват и в блокове.

  Къде се намират тези параметрични оразмерителни линии - на снимка 1 позция 1 съм показал раздел, а с позиция 2 съответно е показано местоположението съответно на линиите.

  Снимка 1

  Второ Къде са стандартните оразмерителни линии които искате да ползвате на този етап от време.

  На снимка 2 позция 1 е показан раздела, съответно на снимка 2 позиция 2 са оразмерителните линии.

  Снимка 2

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да сем решили казуса.

 • Здравейте, курсът е страхотен.

  Тошка Грудева:

  Възникна ми един проблем с мащаба.Избрала съм мащаб 1:1, но явно величината е в мм и чертая микроскопични детайли.Откъде да  настроя мащаба? 

  Краси Кръстев:

  Здравейте, в следващия Модул 3 в урок 1,2,3  доста подробно е изяснена спецификата на мащабите в Autocad, мисля че след като ги изгледате минимум два пъти ще разберете как точно работят мащабите в Autocad.Разбирането на мащабите е една от основните ключови идеи, които трябва найстина трябва да разберете.Ако и след гледането на уроците за мащаби имате неяснота не се притесявайте задайте отново въпрос какво точно ви затруднява при използването на мащабите.

  Тошка Грудева:

  Благодаря!


  Marti:

  браво!!!

 • Проблем с мащаба

  Тошка Грудева:

  Здравейте, курсът е страхотен.Възникна ми един проблем с мащаба.Избрала съм мащаб 1:1, но явно величината е в мм и чертая микроскопични детайли.Откъде да  настроя мащаба? За по-ясно изпращам ви изображение:

  Иван Цукев:

  Мащабите се ползват само за текстове и други анотативни обекти (кои са анотативните обекти има в следващите уроци). Когато чертежът изглежда малък просто се zoom-ва със средния бутон на мишката, за да се увеличи детайла.

 • AutoCAD vs Solidworks

  Анатоли Илиев Илиев:

  Припомних си някои основни принципи, с които се работи в програмата. Курса ми беше много полезен за да се запозная с новия интерфейс. Благодаря и желая успех на всички колеги.

  Аз все пак предпочитам  да създавам моделното пространство и след това да правя чертежите, които се генерират по подразбиране в Солида.
  Ще следя вашия сайт и ще споделя с приятели и колеги.
  Иван Цукев:

  Радвам се, че сайтът ти е харесал :)


  Анатоли Илиев Илиев:

  Как експортваме към формат PLT 

 • Как да изчисля градуса на ъгъл в упражнение 3?

  Кирил Домусчиев:

  Здравейте,


  Въпросният ъгъл го изчислих да е 170 градуса спрямо Х. Фигурата ми се получи и предполагам е правилно начертана, но искам да ми кажете правилния метод за изчисляване на въпросния ъгъл. Няма да описвам как стигнах до тези градуси, за да не се излагам :)

  Благодаря.
  Краси Кръстев:

  Здравейте, незнам доколко е правилен метода ми специално за смятане на ъгъла, но е първото нещо което за което се сетих : трябва ни ъгъл 1 за да продължим да изертаваме фигурата "МИСЛЕННО" спускам перпендикуляр към видимо успоредната на оста Y което от своя страна означава че вървя успоредно на X ( успоредна е от GRID -a, който е пуснат става ясно) така вече имам един правоъгълен триъгълник с ъгъл 2 = 80 и ъгъл 3 = 90 градуса остава за ъгъл 1 = 10, съответно абсолютният ми ъгъл спрямо коорд.система да е +170 (или -190 градуса).Може логиката ми да не е най - оптималната, но не ми отне много време.И съветът ми е да не се претеснявате занапред да изказвате как сте стигнал до определено решение на даден проблем (сега може мойто и вашто решение да се препокриват :) ), НЯМА СМЕШНО ИЛИ ГРЕШНО РЕШЕНИЕ  ЩОМ СТЕ СТИГНАЛ ДО КРАЙНИЯ ЖЕЛАН РЕЗУЛТАТ, НО да хубаво е да попитате за еветнуално по оптимално решение.Надявам се да съм бил полезен и ако някой има друга идея по този въпрос нека я сподели.

  Кирил Домусчиев:

  Здравейте,


  Благодаря за отговора. То като се замисля освен с пускането на правоъгълник по-друг начин май няма как да се изчисли, а ако има нека някой да сподели. Общо взето решенията ни се припокриват :)
  Николай Николов:

  Здравейте, Активира се с F12  Dinamic Inputq започва се линята, задава и се дължина, клик  на Тав и се написва  желания ъгъл и готово линията е начертана със зададената дължина и ъгъл

 • как да?

  Tokata:

  вярно ли неначертано това?

  Краси Кръстев:

  Здравей, видимо в заградения прозорец  фигурата прилича на тази в другия ъгъл.Начин по който си го начертал няма как да го разбера, надявам се да е бил най - оптималния. Ако държиш на сравнение между двете фигури, може през Dox.bg да изпратиш файла да го погледна дали найстина фигурите съвпадат :) .

  Tokata:

  това да ,ясно.ами тука защо когато съединявам 2 линии,с fillet.не се получава една поли-линия.

  Краси Кръстев:

  Здравей, първо ще те помоля, когато задаваш друг коренно различен въпрос, то той да бъде зададен като нов, а не под отговора на друг, не за друго ами защото при задаване на нов въпрос този въпрос отива в секцията на неотговорените въпроси и така вероятността да бъде отговорено на въпроса е значително по - голяма.Отностно въпроса ти на снимката съм обозначил в синьо правоъгълниче как ако имаме две линии който линии са направени с командата Line  и им направим Fillet с радиус 0, то те се свързват една с друга, но остават като отделни линии ( това е случая който и ти си показал на свойто изображение ), ако обаче линиите са изчертани с командата Polyline ( червеното правоъгълниче на изображението ), то тогава след командата Fillet  с радиус 0 освен че линиите се съединяват те стват една полилиния.... Ако искаш тези две линии начертани с Line и след това Fillet - нати с ъгъл 0 да стават една полилиния можеш като ги маркираш двете с командата Join (J) да ги съединиш в една полилиния.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Tokata:

  полезен е разбира се !много благодаря.


 • Как да реша проблем с оразмеряването?

  Станимир Марински:

  Здравейте! Започнах с упражнение 1, начертах фигурата но проблема е там че когато започнах да оразмерявам дименсионните линии излизат огромни на екрана спрямо моят чертеж. Работя на AutoCAD 2014. Благодаря Ви предварително! Курсът е уникален.

  Краси Кръстев:

  Здравей, споделям мнението ти че курса е уникален ! Отностно въпроса ти за дименсионните линии -  доста обемен ( обширен ) въпрос като цяло тъй като би трябвало да се започне с обяснение за разбирането на основните концепции за надписването с текст, оразмерителните линии и ползването на мащаби в AutoCAD, за което е направен цял отделен модул в курса - Модул 5 Надписи, оразмеряване и собствени стилове, и ако трябва тук да се разяснят би отнело доста време и доста писане. На снимката съм показал най - лесния начин за спрявяне с проблема ( но не и най - правилния ) в раздела Anotate в Dimenssion долу на стрелкичката влизаш и отварш Dimmension style manager -a там отиваш на Modify ( като трябва да си избрал съответно стила който искаш да модифицираш) отваря ти се прозорец Modify Dimmension style и от там в раздела Text може да отидеш на text height и да зададеш друга височина на текста на дименсионните линии.

  Стефан:

  За цифрите съветът работи, но за размерните линии НЕ.

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж тази тема тук ще ти отговори на въпроса 


  последвай този линк https://aula.bg/question#id-128614400001
  Стефан:

  Благодаря! Избързал съм много с моя въпрос. След като минах още 10-тина урока, разбрах че става дума за настройки.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, за да ти се появява този знак,  си задал опцията за Auto Constrain
  ( позиция 1 на снимакта ), която е свързана с това AutoCAD автоматично да прави геометрични зависимости между обектите, които си маркирала последователно ( сега обектите са обвързани геометрично с успоредност перпендикулярност или каквото е решил AutoCAD.За да се освободиш от този проблем изключи Auto Constrain -a, след което за да махнеш всички създадени геометрични зависимости слектирай всички обекти в моделното пространство с Ctrl + A, след което дай на цъкни на иконката Delete Constrain тя е най - вдясно в същия раздел, и се обеди че Auto Constrain - a е изключен като тръгнеш да избираш пак на ново обекти.За повече информация отностно параметричните чертежи има в курса AutoCAD Блокове.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Десислава :

  Благодаря!!

  Десислава :

  А как точно се изключва, пробвах с цъкане върху бутона, но не се изключва?

  Краси Кръстев:

  Доуточнение ( не съм се изразил правилно ) с натискнае на бутона се включва  Auto Constrain след което избираш  обектите между които искаш да направиш геометрична зависимост, веднъж натиснеш ли го и избереш обекти вече не е активно, НО на въпроса за да се премахнат тези геометрични зависимости повтори действията с Delete Constrain посочени по - горе.Ако искаш да видиш дали абсолютно всички зависимости са изтрити ( въпреки че  ако приложиш стъпките описани по - горе няма да имаш такива ) можеш да дадеш на Show All в раздела Parametric ( позиция 1 на снимката ) и ако нямаш подобни на иконките показани на снимката значи нямаш зависимости между обектите..Позиция 2,3, ....n са иконките на създаденито от AutoCAD геометрични зависимости.Надявам се всичко да е наред.

  Десислава :

  1.Селектирах всичко с ctrl+a и избрах delete constrain, 2.избрах и бутона show all.. не ми се появяват такива иконки.. започвам да чертая и след известно време пак ми се появява иконката със сините квадратчета и ми прихваща обектите..

  Десислава :

  Разбрах защо не ми се получава, в settings на auto constrain, ми бяха изключени част от зависимостите, като ги включих и повторих стъпките за изтриването, се оправиха нещата.. Благодаря отново!

 • Как да направя "Grid"/мрежата/- да си отговаря на стойностите?

  Ели:

  При зададени стойности на мрежата 10,а на квадрата който съм изчертала е със страни 65 се получава това което виждате.Къде бъркам?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Grid мрежата си е правилна.Объркването идва от това че когато zoom out - неш ( отдалечиш се от обекта ), то разстоянието между отделните точки вече е 50 50, а не 10 10.Виж двете качени снимки - при zoom out и когато се приближиш zoom out.Това е така най - простичко казано с цел когато zoom out - неш целия ти екран да не стане в точки.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Ели:

  Като новак,все още мрежата ми е ориентир за нанесените стойности и не ме удовлетворява,да съм и задала стойност 10,а тя да реализира обекта със стойност 50.Когато си отворих нов файл,този проблем го нямам.Сигурно нещо съм направила и исках да се предпазя за в бъдеще. Благодаря :)

  Курсът е чудесен ! С Вас започнах от "А" и "В"-то в тази програма.

  Златимира:

  За да не се адаптира визуализацията на Grid мрежата спрямо Zoom-а (до определен момент), може да се премахне отметката на Adaptive Grid.

 • Какъв е проблемът

  мартин:

  Здравейте ,моят въпрос е ,ORTHO трябва ли да е включено докато правя упражнение номер 1,и какво изобщо трябва да включа за да успея да направя упражненията  ,гледам всичко с интерес ,уроците са много добри за начинаещи ,изпробвам уроците по няколко пъти с голямо желание и въпреки това не мога изобщо да се справя с тези три упражнения ,дори не мога да започна първото,искам да успея сам но не се справям въпреки че изчетох всички въпроси и отговори по долу ,помагайте моля ви ,за първото упражнение включвам ORTHO изписвам командата line и после в правоъгълника се опитвам да начертая точките 1,1 и 2,2 като натискам #1,1 и ентер после ми пише задайте следващи координати и пиша #2,2 и пак ентер и нищо не се получава няма ги никакви онези двете наклонени линии където са в упр. 1 останалото с правите линии и ъглите мислиа че ще ми е лесно ама не мога да стигна до него.Благодаря ви предварително.

  мартин:

  а,като надраскам едно моделно пространство и искам да изтрия нещата на него не знам как ,а и не мога и ново моделно пространство да си отворя?

  P. Chardakova:

  Маркираш си всичко, което искаш да изтриеш, след това натискаш Е и ентер или интервал или си маркираш всичко, което искаш да изтриеш и натискаш DEL.

  Успехи!
 • Защо

  мартин:

  Абе хора ,начинаещ съм и наистина не мога да се справя с тези три упражнения ,някой ще ми помогне ли да ми каже къде бъркам ,големият ми проблем е че не мога да започна дори чертежа ,не се справям с абсолютното чертане

  Краси Кръстев:

  Здравей, Мартин предполагам си наистина абсолютно начинаещ, затова моя съвет изгледай абсолютно всички уроци които може да гледаш - за да разбереш принципа на работа като цяло на AutoCAD и след това урок по урок почни да правиш упражненията, като повтаряш стъпка по стъпка ( спирайки видеата ) показаното в уроците.

  мартин:

  ок Краси аз го направих но започвам пак ,мерси

 • Защо при използване на абсолютни координати, линиите винаги отиват наляво в безкрайността?

  мартин:

  Ето какво се получава когато се опитам да изпълня упр 2,въвеждам командата line ,enter и после #1,1 и #4,1,1 и линиите винаги отиват наляво до където си искат ,Краси помагай

  Краси Кръстев:

  Здравей, ще ти дам един пример с който се надявам да даде насоки и разяснение отностно абсолютните и локалните координати.Представи си как моделното пространство е едно неограничено чертожно пространство ( НЕОГРАНИЧЕН ЛИСТ ХАРТИЯ ) на този лист хартия обаче начертаваш една координата система която кординатна система е с център просто някъде на този неограничен лист ( в AutoCAD центъра на тази координатна система е символа посочен на снимка 1.Така тази координатна система се приема за АБСОЛЮТНАТА КООРДИНАТНА СИСТЕМА в моделното пространство, т.е. когато искаш да зададеш координата на дадена точка и задаването е направено с # то тази точка ще бъде ориентирана спрямо тази абсолютна коор.с-ма - ето и пример ( снимка 2 ) искам да изчертая линия която линия като първата точка на тази линия да има абсолютни координати X = 100, Y = 100 - изписвам командата LINE след което AutoCAD ме пита за първата точка от тази линия - съответно аз задавам # 100,100 така първата ми точка ще бъде на разстояние 100 по X и 100 по Y спрямо абсолютната коор. с-ма, AutoCAD ме пита за следваща точка ( крайна ) аз искам тази точка да е в началото на абсолютната координата система  ( тоест в 0,0 ) съответно задавам # 0,0 и съответно крайната точка на линията ми вече е в началото на абсол.коор.с-ма.Резултата е показан на снимка 2.Сега нека да разгледаме когато разгледаждаме относителни координати  ( снимка 3 ) - Нека пак да изчертаем една линия, като искам тази линия да започва от линията която изчертах с абсолютни координата - изписвам в комадния ред LINE след което AutoCAD ме пита за първа точка от тази линия аз при включено прилепване за "endpoint" посочвам началната точка на вече изчертаната линията ( тази с координати 100,100 ) след което AutoCAD ме пита за втора точка от линията ( искам тази линия да е с дължина 100 единици и да е хоризонтална - какво мога да направя ??? ) на следващата точка задавам относителни координати ( ОТНОСИТЕЛНИ координати ще рече че координатите са спрямо последната ми активна точка ( в случая тази точка е с абсолютни координатати 100,100 ) т.е представи си че вече имаш една нова координатна система ( относителна ) на която 0,0 се намира в последната ти активна точка и сега казахме че линяита я искам да е хоризонтална и да е с дължина 100 единици т.е. спрямо точката която се намирам ( последно активната ми точка ) следващата точка трябва да е на 100 единици по X ( X=100 ), a искам и да е хоризонтална тоес по Y ще има нулева стойност ( Y=0 ) и съответно задавам координати @100,0 тоест спрямо активната ми точка аз ще се предвижа 100 единици надясно, натискам enter ( space ) за приключване на командата.Какво щеше да стане ако бях написал #100,0 ( тоест бях задал абсолютни координати  - снимка 4 ), то тогава крайната точка на мойта линия щеше да е с АБСОЛЮТНИ КООРДИНАТИ 100 по X и 0 по Y.Надявам се с този след този семпъл пример да е станала малко по - ясна концепцията за координатните ситеми.

  Мартин:

  Краси здравей малко преди твоя супер изчерпателен и разясняващ отговор сам стигнах до този извод ,да това е точно така и аз го разбрах случайно,но съм висял пред компа 4 дена за да направя едно просто примерче от 4 секунди и въпреки това успях сам ,целият проблем при мен беше че не виждах координатната система,така или иначе отговорът ти е много изчерпателен и добър и ще послужи на всички останали по надолу които питат за същото нешо и никой не им обръща внимание

  Гергана Райчева Димитрова:

  ZDAVEITE IMAM ZA ZADA4A DA PRAVQ DIPLOMNA RABOTA NA AUTOCAD 2004

  TEMATA MI E CEX ZA PROIZVODSTVO NA SIRENE
  AZ SI NQMAM NA PREDSTAVA KAK SE 4ERTAE NA TAZI PROGRAMA
  VSI4KO MI IZGLEJDA MNOGO TRYDNO
  IZGLEDAX YROCITE
  I SEGA NEZNAM DORI OT KIDE I KAK SE ZAPO4VA
  YJAS
  MOLQ ZA POMO6T
  Николай Николов:

  Комплекта проекти на един цех има следните части: Технология, архитектура, СК, ЕЛ, ВиК, ЕЕ, ОВ, ПБЗ. Зависи каква част ще правиш. Подхода към отделните части е различен, както и необходимите изходни данни и подложки. Например за ЕЛ ти са необходими следните части: Архитектура, ВиК, Технология, ОВ.  Иначе чертането е лесно. Поставяш линии и кръгчета на необходимите места и си готова!?

  Емил Гагов:

  Здравей Краси, В отговора ти на Мартин за точката с координати X=100,Y=100 задаваш стойности #10,10 a не #100,100 Предварително благодаря

  Краси Кръстев:

  @ Емил Гагов. Точно така задавам #100, 100 съответно X =100 , Y = 100.

  Дияна Генова Каракочева:

  Здравейте!Аз съм начинаеща в чертането с Auto CAD и имам проблем с координатите.1.Не ми прихваща абсолютните координати и при относителните при смяна на посоките отива под ъгъл различен от 90 градуса.Задавам@0,7;след това@7,10 и вече ъгъла не е 90.

  Краси Кръстев:

  @ Дияна Каракочева.

  Здравейте, ето няколко теми в които се разисква, точно този казус.

  Как да се справя със следния проблем при Dinamic Input?

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Ето и едно видео в което пък нагледно се показват основни настройки и концепции при въвеждането на координати.

  Видео

  Надявам се да съм Ви насочил на правилното място и темите да помогнат за разбирането на начина за въвеждане на координати в AutoCAD.

 • Как да ползвам абсолютни координати ?

  Андрей Танев:

  Здравейте, започвам от първото упражнение - правя всичко както трябва, но от относителните размери. Абсолютните са ми проблем. Как да започна правилно..Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравей, прочети цялата тази тема   https://aula.bg/question#id-108544000001  в която с прости примери съм пояснил доста подробно разликата между абсолютни и относителни координати.Надявам се темата да ти е полезна и да да се справиш с проблема.

  Андрей Танев:

  Краси, примера наистина е изчерпателен, но явно бавно схващам, защото не мога точно да зацепя как точно да започна да чертая първото упражнение. Благодаря

  Андрей Танев:

  Да, направих и второто упражнение - но пак същия проблем - не мога да започна с коректните величини - след ова с относителните го правя. Моля за съвет как да започна фигурите въвеждайки абсолютните. Пробвам с #, но не ми прави черта а ми дава линия, която мога да завърша където си искам. Не схващам разликата. Благодаря!

  Андрей Танев:

  Най-после. Зумирал съм неправилно. Но остава въпросът с определянето на коректния ъгъл - в предишните уроци не е обяснено как се определя точния желан ъгъл - малко го караш на проба, грешка./ Поздрави

  Краси Кръстев:

  Добре, ето първо си включи DYN ( F12 ), напиши в комадния ред pl след което натисни space, след което напиши # след което напиши 25 след това напиши , след което 25 сега натисни space,така първата точка от стартиранта ти полилиния ще бъде с абсолютни координати X и Y ( 25,25 ) - снимка 1. Така както съм въвел имам първата точка от моята полилия ДА аз мога да я "завърша" където си искам като кликна просто някъде,НО неискам това да стане така искам линията да ми е дълга 25 unit - a по X .... хубаво ако ползвам координати имам две опции 1 - да го направя с относителни би следвало да бъде ( @25,0 ) така AutoCAD ще ми направи втората точка на тази полилиния на 25 единици по и на 0 единици по Y СПРЯМО ПОСЛЕДНАТА МИ ВЪВЕДЕНА ТОЧКА ( тоест първата точка която въведохме ) 2 - ри вариант искам следващата втора точка от полинията да я въведа с абсолючни координати КЪДЕ Е ТЯ ? ами аз съм на 25,25 искам 25 единици по X .... X координатата на първата въведена точка ми е 25 спрямо абсолютната координатна система тоест втората ми точка ще е на 25+25= 50 по X спрямо глобалната, КАКВО ПРАВИМ С Y координатата ами пишем си я 25 тъй като линията ми ще бъде по 25 само по X КАКВО СЕ ПОЛУЧИ за абсолютни координати на точка 2 от полинията # 50,25 - резултата имам изчертана линия ползвайки само абсолютни координати - снимка 2. След което AutoCAD ме пита за следваща точка (3) .... Хайде сега тази точка да има относителни координати (2,4) спрямо точка 2 която направихме с мога лесно да я направя с относителни директно просто ще напиша @ 2,4 и готово...... за да я направя с абсолютни смятам : X = 50+2; Y=25+4 следователно пиша # 52,29 ( снимка 3 )  резултата е на снимка 4 , AutoCAD пак ме пита за следваща точка аз не искам защото това е моята фигура и натискам space и той ми я приключва.Пробвай сега.

  Андрей Танев:

  Благодаря!

 • Как да начертаем фигурата от упражнение 3?

  Андрей Танев:

  КАК ДА..
  начертаем трето упражнение.
  Гледайки, че никой не задава въпроси как се чертае трето упражнение, стигам до извода, че явно не е толкова сложно, но аз съм абсолютно начинаещ и имам молба за съвет относно този казус. Незнам откъде да започна и как да подходя. В предишните уроци не е разглеждан подобен случай и чисто логически и последователно си мисля, че за абсолютно начинаещи би следвало да се разглеждат всички казуси, които залягат в последвалите упражнения. - това като съвет към инж.Цукев. Благодаря

  Светлозар Димов:
  1. Команда за правоъгълник rec като се въвеждат показаните координати за първа точка и след това за отсрещния ръб.
  2. Команда pl- за полилиния с въвеждане отново на абсолютни координати за първа точка. Не прекъсваме командата през цялото време.
  3. <10  -за задаване посока на полилинията; след това въвеждаме дължина 5.
  4)5)6) посочваме в желаната посока и въвеждаме дължина.
  7. <170-за задаване на посока на линията; след това въвеждаме дължина 5.
  8. c- за затваряне на полилинията.
  УСПЕХ!
  Андрей Танев:

  Благодаря!

  Галина Виденова:

  Ще споделя моя метод за изчертаване на фигура 3, чертежчето вътре.

  Приемаме че има ортогонална линия по хоризонтала

  Пишем само в command:

  L бутона Enter

  3,3 бутона
  Enter

  @5<10 бутона
  Enter

  @0,0.5 бутона
  Enter

  @-2.5,0 бутона
  Enter

  @0,0.5 бутона
  Enter

  @2.5,0 бутона
  Enter

  @0,0.5 бутона
  Enter

  @5<170 бутона
  Enter

  Затваряме със с

  P. Chardakova:

  Здравей, Галина, когато ти е пуснат режима ORTHO (пък и който и да е друг режим), не е нужно да пишеш относителните координати на точката. Само трябва да насочиш курсора в писоката, в която искаш да чертаеш. Ето моя начин (спестява писане):

  Пишем само в command:

  L бутона Enter

  3,3 бутона
  Enter

  @5<10 бутона
  Enter

  Курсора ми е нагоре от линията, нечертана в предната команда, 

  0.5 бутона
  Enter

  Курсора ми е наляво от линията, нечертана в предната команда, 

  2.5 бутона
  Enter

  Курсора ми е нагоре от линията, нечертана в предната команда, 

  0.5 бутона
  Enter

  Курсора ми е надясно от линията, нечертана в предната команда, 

  2.5 бутона
  Enter

  Курсора ми е нагоре от линията, нечертана в предната команда, 

  0.5 бутона
  Enter

  @5<170 бутона
  Enter

  Затваряме със с

 • Как да оправя Проблем с въвеждането на стойностите

  M.lyutsanova:

  Имам следният проблем: когато искам чрез DYN  да въведа стойностите за дължина и градус, когато тръгна да пиша(да речем искам  линия 5 с градус 30)   5 TAB 30, след като напиша 5 (или каквото и да  било др число) то изчезва и следва да напиша числото втори път, т.е. 5 5 ТАБ 30. Как може да си оправя проблема?

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да е от настроиките на DYN - дай десен бутон на DYN - от там Settings и от там като се отвори прозореца Drafting Settings следвай позициите на снимка 1 накрая ОК ОК, надявам се че този ефект търсшиш.Надявам се да съм бил полезен.

  Julia Trendafilova:

  Тези настройки много ми помогнаха! Благодаря!

 • Има ли как да се смени настройката за * с #?

  Julia Trendafilova:

  С версия 2012 съм. Установих, че знака # не се разпознава, но пък * работи, както и въвеждането на координати без знак ги припознава като за начало координатната система. Знака * е малко далече от @ , има ли как да променя настройките, макар да не е толкова необходимо? Знака # дава Invalid point всеки път.

  Антони Радованов:

  Няма нужда да се сменя. Реално знакът # (диез) не се използва. По подразбиране аутокад приема зададени координати с отправна точка нач. на коорд. система. Въпреки че зависи от специалността ви много рядко в практиката се въвеждат абсолютни координати. Ползват се относителните с @, както и други похвати за изчертаване на обекти. Относителните координати работят само с команди като линия или правоъгълник, при които вече е дефинирана отправна точка с щракване на мишката.

  Julia Trendafilova:

  Затова казах, че не е толкова необходимо. По-полезно ми се струва настройката с  DYNPICOORDS за смяна на относителни с абсолютни по подразбиране.

 • Как да продължа да чертая от определена точка ? 

  Станимир Грозев:

  Ако преди това съм натиснал escape , т.е. не е зададена никаква команда 

  Краси Кръстев:

  Здравей, как точно се започва чертането от дадена точка от даден обект или от 

  точно определена точка в пространството много подробно е разгледано в Модул 3 

  от курса AutoCAD Формула  - и по точно уроците които са със заглавие "Точност при чертане....... ".


  Така че изгледай ги тях и смятам че ще дадат отговор на този твой въпрос ( 

  прегледай и темите от форума които са под тези уроци също биха ти били от 

  полезни ), ако и след това имаш въпроси или нещо не е ясно, не се притеснявай 

  пиши във форума под урока и ще ти помогнем.
  Станимир Грозев:

  Да , избързах с въпроса  . Още вчера разбрах . Благодаря за вниманието , все пак ! 

 • Как да

  Danica:

  При чертането на упражненията се постарах да използвам всички показани методи.За мен най-оптимален сеоказ метода с DYN.Специални благодарности за курса до тук се оказа перфектендори за мен абсолютно начинаещата.

  Иван Цукев:

  Радвам се, че курса ти харесва :)

 • Как да въведа следните координати?

  маг. инж.ТОДОР ГРУДЕВ:

  Привет колеги, Първото упражнение не представляваше трудност с проба грешка се получи, но уви второто ми счупи главата. Не разбирам как да въведа координатите на втората точка от упражнение №2 4.1,1 и 4.5,2.2 какво трябва да значат 4.1 по х и 1 по у или 4 единици при условие х=1 и у = 1? 

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,

  Това са абсолютни координати. Трябва да ги въведете по следния начин:
  #4.1,1 - т.е. казвате на аутокад, че това са обсолютни координати с диеза, след това 4.1 единици по Х и 1 по Y. 
  Същото е за следващата точка с абсолютни координати Х=4.5 и Y=2.2.
  Успех!
  Пламен:

  И аз имах леки затруднения, но сега ми стана по ясно .

 • Краси Кръстев:

  Здравей, най най - общо казано как може да промениш големината на стрелките и големината на текста в дименсионалните линии става по следния начин :


  Снимка 1 -  Отиваме на раздел Annotate след което на Dimensions цъкаме на стрелкичката долу ( позиция 1 ), отваря ни се един нов прозорец Dimension Style Manager В Styles избираме стила с който работим ( в случая на картинката е ISO - 25 - позиция 2 ) - давам го просто за пример ), след което отивам на Modify ( позиция 3 ) цъкам на него и ще ми се отвори прозорец от който мога да модифицирам този стил на дименсионалната линия ( снимка 2 ).

  Снимка 2  - В прозорец modify dimension styles ISO - 25 ( позиция 1 ) отиваме на Symbol and Arrows ( позиция 2 ) и там на ( позиция 3 ) в Arrow Size може да променим големината на стрелки ( в този раздел може да се правят и други промени по опциите за големина вид на стреклите на оразмерителните линии ) така че да изглеждат добре когато ползваме този стил на оразмеряване.

  Снимка 3 - в прозореца В прозорец modify dimension styles ISO - 25 ( позиция 1 ) тиваме на Тext ( позиция 2 ) и там на ( позиция 3 ) в Text Height може да променим големината на текста ( както и други опции обвързани с текста в оразмерителните линии ) така че да изглежда добре когато ползваме този стил на оразмеряване.След това за да запаметя модификациите ( промените ) давам ОК ( позиция 4 ).

  Това наистина е доста кратко обяснение .... реално в курса AutoCAD Формула има доста добре структураран начина по който да се управляват орамерителните линии, НО за да ги обесня тук в подробности и то изначало ( цялата концепция )  трябва да обяснявам за анотативни мащаби, за асоциативност на оразмерителните линии, как да подходим при плотиране така че да изглеждат нормално те и т.н. което би ми отнело много писане или направа на един видео отговор с продължителност 2 - 3часа, така че ако и след като излгедате модула за оразмерителни линии изпитвате затруднения или искате да получи повече знания или по интересни техники или пък съвет за това как да се справите по - бързо с даден проблем пишете тук във форума ще помоганем.

  Надявам се да съм бил ползен с отговора и да съм ви насочил.
  Стефан:

  Благодаря за изчерпателния отговор. Това си е било тема на нов урок, който сте заложили в курса. Аз съм избързал с въпроса. 

  Marin Marinov:

  Добре де, не трябва ли по подразбиране тези размери да съответсват на мащаба 1:1. В смисъл такъв имаме мрежа, която съм настроил да разграфява всеки unit/mm, имаме фигура с размери 5 на 4 мм, а анотацията за тази фигура ми я прави толкова голяма, че не се побира на екрана. Всеки път ли трябва да променям настройките за текст и стрелки, ако веднъж чертая в мм а друг път в метри?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Марин Маринов.

  Фигурата, освен ако не е анотативен блок, променяйки мащаба си тя не се променя тя не е анотативна, идеята че не се променя е защото ти си я изчертал едно към едно ( 1 unit си го приел че ти е метър например ) и след това фигурата ако имаш 15 метра ограда нанасяш 15 Units, които условно са 15 метра. В AutoCAD тази концепция е доста удобна и практична от гледна точка чертане и плотиране на чертежите след това.

  Анотативни са: дименсии, мултилидери, текст, щриховка. Те се променят, като големина променяйки мащабите, които мащаби са предварително подготвени за мм ,см, дм или м.

  Спирам с обясненията, защото идеята за мащаби и плотиране е събрана в два модула и ако трябва да я опиша следва да изпиша доста.

  Съвета ми е да изгледате внимателно модула за мащаби и модула за плотиране и следва да видите каква е идеята за чертане в AutoCAD.Другото като съвет е във форума да потърсите теми за Анотативни мащаби, има доста изписано за анотативните обекти, мащаби и плотиране.

  Ето няколко теми:

  Защо е необходимо да се задава един Paper Unit на колко Drawing Units е равен?

  Как да реша проблем с оразмеряването?

  При промяна на мащаба, текстът се променя. Защо не се променя чертежа? Той в какъв мащаб е начертан?

  Как да наглася мащабите коректно и в моделното пространство?

  Защо се сменя подравняването на текста?

  КАК СЕ ПРАВЯТ ДЕТАЙЛИ В РАЗЛИЧНИ МАЩАБИ НА ЕДИН ЧЕРТЕЖ?

  Какво е анотативен обект?


  Надявам се да са полезни.

  Марин Маринов:

  Благодаря! Не можах да формулирам правилно въпроса, но връзките определено ще са ми от полза.

  Silvia:

  За намаляването на текста не е ли удоно да се използват и нещата от м. View/ Proporties (Text hеight, Text offset и т.н. ...)? :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Силвия.

  Да, ако намираш този начин работещ и по-удобен за теб ... позлвай него. Това е хубавото на AutoCAD има доста голяма опционалност, благодарение на което в дадена ситуация може да избереш най-бързия и удобен начин.

 • Защо не ми се изчертава командата за абсолютни координати?

  Албена Христова:

  1. Защо когато пусна относителна координата @2,0 ми се изчертава 2 см. линия, а когато пусна команда за абсолютна координата #2,0 - не ми чертае 2 см., а просто си остава на стартова точка ?

  2. Защо когато пусна L, стартовата ми точка е вече избрана от Autocad ?
  Autocad 2014
  Краси Кръстев:

  Здравей, относно първия ти въпрос изгледай това видео в тази тема :   https://aula.bg/question#id-129280000001


  , предполагам че ще ти отговори на въпроса ти.

  Относно втория ти въпрос , каква точка избира AutoCAD при стартиране на командата - някоя специфична - endpoint, midpoint и т.н. или просто просизволна ?
  Албена Христова:

  Здравейте ! Видеото не ми помогна защото моят въпросбеше друг. Аз дори не можах да го изгледам докрай, защото първия път ми сеналожи да го изключа, а следващите опити да го пусна - останаха безрезултат. Итака, въпросът във видеото беше: Може ли да не се използва @ при въвеждане налокални координати ? 

  Моят въпрос е: Защо когато пусна относителна координата @2,0 ми сеизчертава 2 см. линия, а когато пусна команда за абсолютна координата #2,0 - неми чертае 2 см., а просто си остава на стартова точка ?

  Относно вторият ми въпрос: Защо когато пусна L, стартовата ми точкае вече избрана от Autocad ?

  Аз още не знам откъде се настройват тези точки - endpoint, midpoint, надявам се в уроците понататък да са включени като тема.  AutoCAD миизбира някаква произволна точка и това не го прави винаги. След като отворя новлист - няма проблеми, но трябва да разбера причината, защото ако започна проекти ми прави същия номер, нали се сещате, че ще ми скъса нервите

  Албена Христова:

  Здравейте ! По първият въпрос за абсол. координати митрябваха няколко часа за да разбера, че след като съм пуснала командата - несъм кликнала в мод. пространство. Извинявам се за въпроса, но съм абсолютноначинаеща в тази програма  и очаквайте още такива " странни "въпроси от мен - докато влезна в час. 

  Поздрави !

  Краси Кръстев:

  OK, 


  няма проблеми каквито и въпроси да имате не се притеснявайте, тук е мястото където каквото и да зададето като въпрос ще се постараят да ви отговорят, понякога някои въпроси изискват време за да се види причината на дадения казус.

  Съвета ми е ако сте абсолютна начинаеща... гледайте доста внимателно всеки урок и четете темите които са под уроците, там определно има доста стойностни въпроси и отговори към тях, голяма част от въпросите най - вероятно ще ви дойдат и на вас като питане.

  Не знам доколко сте начинаеща, но държа да отблежа AutoCAD не е чак толкова лесна програма когато се започва за първи път с нея ( както с всяко едно нещо в живота :) ) НО един път схване ли се принципа на действие няма да имате проблеми ... казвам го от личен опит.

  В модул 3 има подробно пет шест  урока в които ще се запознаете с ползването на подробните точки, ПРЕДПОЛАГАМ че в момента AutoCAD  прихваща някоя такава подробна точка от даден обект и ви дава възможност да тръгнете от нея.

  Друг вариант за прихващане на някаква точка е: ако случайно стартирайки командата за линия L командата вече е активна , след това ако натиснете десния бутон на мишката, следва да изберете или последната точка на последната изчертана линия, или пък някоя точка от моделното пространство по усмотрение на AutoCAD, това е при положение че има изчертани обекти, ако е blank drawing ( нов лист в който няма никакви изчертани обекти - както и вие споменавате ) следва да нямате този проблем. Така че обърнете внимание дали по време на активна команда за LINE не натискате десния бутон на мишката и съответно AutoCAD прихваща определена точка А НЕ точката посочена от мишката на курсора.

  Има и 

  Относно видето което ви казах да изгледате, да вярно въпроса е по - друг начин формулиран, НО там в рамките на 8 мин. показвам основните моменти на настройки при ползване на абсолютни и локални координати, ако прочетете и темите под видето за локални и абсолютни координати също има допълнения от които може да стигнете сама до решение на някой ваш казус.

  Ако видето с обясненията за настройките на абсолютни и локални координати не тръгва пробвайте с този линк:

  https://aula.bg/u/NDM1MDUxMzY2
  Антоанета Ангелова:

  Големи благодарности за това видео! Сложете го като урок! Без него нямаше да мога да се оправя! При мен /весия 2016 /след първата точка програмата приемаше единствено координата плюс ъгъл. Показаните настроики ме спасиха.

  На снимката оградените опции трябва да са маркирани.
  Антоанета Ангелова:

  Извинявам се сгрешила съм снимката. 

  Развеселин Иноватинов:

  Здравейте , интересуваме следното :на пурво упрайнение, там където ъгала е 135 градуса как се получава или просто се пише 2 таб и 45 градуса

  Краси Кръстев:

  Здраей, Развеселин.

  Трябва да изпишеш 2 таб 45 градуса.

  Прегледай тази тема тук:

  Как да обърна въвеждането на ъгли в AutoCAD?

  в която е дискутирана именно темата за въвеждането на ъгли в CAD.

 • Как да начертая този участък ?

  Албена Христова:

  Изчертах първи чертеж, но ме притеснява, че не е начертан точно. Как да задам координатите на точката 0,0 на точката 1,1 и на точка 2,2 ? А ъгъла, който е 135 - не трябва ли да е 45 или аз нещо бъркам ?  Благодаря предварително !

  Краси Кръстев:

  Здравей, видимо на screenshot - а фигурата изглежда както на снимката от самото упражнение.


  0,0 ;   1,1;  2,2 са абсоютни кооринати т.е. точката с кординати 0,0 е точка която попада в началото на абсолютната ти координатна система на AutoCAD което означава че те се задават с #.  Ъгъла е много правилно посочен на снимката към упражнението ( скицата със задачата ) той е тъп и е 135 градуса, съседния му ъгъл е 45 градуса ...

   зависмост от настройките на AutoCAD и начин на изчертаване на фигурата 

  може да зададеш или тъпия ъгъл 135 който е зададен в скицата за упражнение 

  или пък съотвентно съседния му ъгъл 45,   ако ползваш настройките по 

  подразбиране и изчертаваш фигурата по посока обратна на часовниковата 

  стрелка би следвало при ичертаваенто на този ъгъл да си въвела стойнсот 45.
 • Защо има разминаване?

  Lorda:

  Как да покажа да покажа зададените коодинатни точки?

  Краси Кръстев:

  Здравей, на абсолютно същия въпрос зададен от теб е отговорено тук :


  https://aula.bg/question#id-136307200001

 • Защо имам разминаване в дължините от упражнението?

  Лора Ганева:

  Въпросите са в снимката. Благодаря! Много ми харесва този и другите курсове, които записах! Би било добре ако имаше кой да хвърля по едно око на упражненията. :) 

  Краси Кръстев:

  Здравей, относно въпроса за разминаването в размерите има голяма 


  вероятност проблема да е този описан тук в тази тема


  Линк към темата : 
  https://aula.bg/question#id-136153600001

  Т.е. да ползваш Linear котировка, а не Aligned.

  Даже да 99 % съм сигурен че грешката е там ползвай Aligned за наклонени 

  линии и няма да имаш този проблем.  НО все пак имам 1 % предположение че може да си използвала Aligned, но 

  просто да си включила Ortho което означава че пак котираш проекцията по X 

   на линия а не самата й дължина или  Другия вариант за разминаване е просто 

  да не си се прилепила ( прилепване = Osnap в последващия модул на 

  настоящия курс са представени прилепванията ) към двата края на линия а да 

  си прихванала някоя друга точка и по този начин в момента да не си котирала 

  линията ами първата дочка на линия до някоя друга ( случайно прихванта ,без 

  да искаш ) точка.  Относто показването на самите кордианти, ако толкова много държиш може да 

  ги покажеш като ръчно ги надпишеш, Може да ги покажеш и автоматично, НО 

  това е с автоматичното изкарване на координати на точки е в курса за по 

  напреднали AutoCAD формула II ( Динамични блокове ) 


  и понеже виждам че го имаш като записан, според мен на този етап от време е 

  по - добре да минеш през него и сама ще видиш отговора иначе за да ти го 

  обесня на този етап трябва да изпиша доста неща за да ти обесня доста от 

  нещата които трябва да знаеш за да постигнеш това показване на 

  координатите.

  Една Вметка Упражнението което е дадено тук е за да може да потренирате как 

  се въвеждат данни за точки в AutoCAD и да потренирате техники за 

  изчертаване на обекти в AutoCAD, а не дa котирате фигурата на примера тя е 

  котирана за да се покажат размерите които вие трябва да нанесете.Относно 

  котирането има цял един модул в настоящия курс  за това как да се ползва, как 

  да си направим собствени стилове при котиране и т.н. Така че в случая просто 

  изертайте геометрия само това се иска в задачата :).  Надявам се да съм бил полезен с отговора и ако има нещо което ви притеснява 

  пишете задавайте въпроси във форума винаги ще помогнем за каквото и да 

  било свързано с software - а за който задавате въпрос .
  Лора Ганева:

  Успях с всички упражнения! Вижте: :) :) :)

  Краси Кръстев:

  Да определено всичко изглежда така както е зададено да се изпълни :).

 • Защо не ми се изписват дължините на линиите?

  Veronika:

  Здравейте, оптвам се да потренирам малко с Autocad преди да започна с упражненията, но имам проблем с dimension линиите, или по-скоро липсата на точни размери. Линиите, които се получават приличат на част от геометриата на чертежа. Гледах в интернет и по форуми, но нищо не се получава. SOS? :)  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Преди  каквото и да било виж за стила който си използвала да не би текста да не е анотативен или пък самата му височина е твърде малка и несъизмерима с обекта.

  Ако си абсолютно начинаеща, има модул за оразмераване в AutoCAD след като минеш през него, мисля че няма да имаш никакви проблеми с оразмеряването.
  Veronika:

  Здрасти Краси, благодаря за бързата реакция. За жалост, това не помогна. Други идеи :( ?    Veronika:

  Само да добавя, че смених height на 0.18, както препоръча и нищо. После се опитах с друг размер, за да видя какво ще стане. Както забелязваш линията, която се изчертава не прилича на dimension line изобщо. 

  Краси Кръстев:

  Не аз показах само от къде да го промениш , а не да го правиш на 0,18 ( 0,18 може да е твърде малко и несъизмеримо ) Направи текста да е 100 да речем и запамети промените и пробвай пак .


  Освен това имам така леко съмнение че проблема може да идва от това че става дума за Student Version :X.
  Veronika:

  Здравей Краси, след много чудене и мъдрене, някак си нещата се оправиха. Трябваше да увелича скалата на дименшъните, после и да я намаля, та както и да е. Важното е, че се оправи проблемът. Мерси мнго за помоща. Много го оценявам. :) Поздрави

  Краси Кръстев:

  :) Пак ще повторя - минавайки през Модула за оразмеряване доста неща ще ти се изяснят.

 • Защо ми изписва invalid point, когато задам координати с #?

  Росица Певецова:

  Когато задавам начална и крайна точка с @ нямам проблем, но с абсолютната коардинатна с-ма # ми изписва invalid point. В някоя настройка ли е проблема или нещо не правя както трябва?


  Краси Кръстев:

  Здравей,


   това е доста интересен казус, обикновенно се получава когато въвеждаш #10,10 да речем и не е включен DYN ( динамично въвеждане F12 ), това е така защото настройките са направени така че AutoCAD следва да възприеме 10,10 без # директно като абсолютни координати, т.е. когато въвеждаш абсолютни координати директно в командния ред ( при изключено динамично въвеждане { F12 }  на данни ) директно може да си ги въвеждаш без #.Докато при динамично въвеждане на данните вече е до настройка .... прегледай тази тема тук:


  https://aula.bg/question#id-129280000001


   и изгледай видео отговора и коментарите към темата и мисля че ще станат по - ясни нещата. Пусни пак урока за въвеждане на координати Поразгледай и темите ( направи един search за # и @ ) и следва да ти се изяснят нещата напълно .

  Ето няколко позлезни теми :

  https://aula.bg/question#id-81459200001

  https://aula.bg/question#id-81497600001

  Надявам се да съм би полезен с отговора.
  Росица Певецова:

  Здравей Краси, 

  Отново благодаря за бързия и точен отговор! Видеото е много добро и полезно и ми помогна да схвана нещата с настройките за абсолютните и относителни координати. Упражненията ми се получиха с лекота :)
  Краси Кръстев:

  Радвам се че нещата са се получили.

 • Как да започна да чертая от началото на координатната система?

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте, изгледах видеото, започнах да чертая и нищо не ми се получава. Като начало се опитах да задам абсолютни координати за правоъгълника, но честно казано въобще не схващам как да го начертая посредством координати. Успях да го изчертая като задам произволна точка от листа, но как става ако трябва да зададеш началната точка да е 0,0 или1,1. Може ли да ми кажете какви са точно стъпките след като съм задала командата за линиа, но все още не съм избрала начална точка? Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравейте, под самия урок има доста, наистина доста изписано по именно тази тема както и други въпроси които са изникнали във времето.

  Ще си позволя да Ви дам една препоръка , която имате право да следвате или да не следвате. Четете темите под уроците, Форума е част от обучението в Aula. В повечето теми се крият отговорите на вашите въпроси - в отговорите има добри практики споделени от потребителите или от експерта създал курса, има допълнителни видео уроци пак от някой потрбител или от експерта създал курса.Така че не се ограничавайте само с изглеждане на видео урока :). Ако минавате само уроците ще получите знания, НО четете ли форума участвате ли активно с коментари под теми в които нещо недоразбирате или сте на друго мнение или просто искате да изкажете своето мнение по дадена тема, знанията Ви ще бъде умножни по 3, казвам го от личен опит.Въпроса е колко знания искате да имате в края на курса ?

  Предполагам че и по - голяма част от потребителите в Aula са на подобно мнение.

  Ако не намирате конкретен отговор тогава пишете ще Ви се помогне.

  Ето например няколко теми под урока, които са точно с темата която сте публикувала.

  *Конкретно на въпроса.

  Конкретно на въпроса Ви ако стартирате една полилиния, без да избирате точка и изпишете 0,0 следва първата точка на тази линия да е с координати 0,0 спрямо Абсолютна коор. система в AutoCAD.

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте Краси, с риск да бъда малко груба, но ако трябва да съм честна, чета форума посточнно, и до момента не съм научила почти нищо полезно от него. Повечето хора си пишат какви ли не работи там, които не са свързани с темите на урока, а по скоро с техните проекти или работа в момента, каквото чертаят. Доста рядко се намира коментар конкретно свързан с урока. А относно абсолютните координати, точката 0,0 при мен е невалидна. AutoCad не я разпознава като начало на координатната система, при мен. Затова опитах и с #, @ и всичко друго което можете да се сетите, което ми отне няколко часа, докато накрая не осъзнах, че може би трябва да задавам координатети 0.0,0.0 и тогава се получи. Другото, което ми прави впечатление е, че като сложа оразмерчването не ми изписва 7 например, а ми изписва 6,9985, или 7,01456 примерно. Явно трябва да влезна в функициите някъде и да задам на AutoCad когато има число 7.08 да го закръгли на 7.0 или 7 само. до 1-2 знака след запетаята само.

  Благодаря за отговора все пак!

  Цанко Дилов:

  Здравейте Любомира, За пръв път срещам мнение като Вашето за Форума на Аула! И какво четете постоянно от този Форум!? От там могат да се научат неща, като допълнения, поне колкото във видео уроците, ако не и повече. Разбира се трябва да се познават достатъчно добре уроците от съответния курс. Ако сте записала само AutoCAD 3D, и за който не се знае докъде сте стигнала, търсете във Форума само за него. И не е вярно, че под уроците няма коментари. Не за всички, но в повечето от тях.

  инж. Тодор Илиев:

  Здравейте, Любомира. Не е честно да упреквате другите хора, че пишат за техните си проблеми. Ето че и вие пишете за вашият проблем - началото на координатната система. Случва се понякога работното поле да се "премести някъде във вселената". За да намеря началото, аз задавам командата 'окръжност", тъй като линии има в излишък в чертежа.. След задаването на командата ще видите, че програмата ви пита за координати на центъра на тази окръжност по Х и У. Задайте стойности 0,0 и ще ви поиска радиус. Задайте стойност 5, 10, 20 или 100 ако щете и натиснете Ентър. Тъй като центъра 0,0 може да е извън видимата зона на вашия монитор и да не виждате окръжноста, задействайте командата "Зуум екстенд" и на екрана ще се появи всичко, което сте начертали до момента, дори и така желаният от вас център с координати 0,0 и окръжност около него.

  Цанко Дилов:

  Според мен, Любомира трябва да се запознае с AutoCAD Формула 2D. Защото в AutoCAD 3D, постоянно ще изпитва затруднения.

 • Защо моя чертеж е различен?

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте, искам да попитам възможно ли е да има грешка в упражнението? На второто упражнение точката с координати 4.5,2.2 е с доста по тъп ъгъл отколкото на образеца в упр. Или аз бъркам нещо. Другият ми въпрос е как да задаваме точка с начало началото на координатната система? Т.е как да задам координати 0,0 1,1 2,2?

  Маргарита Николова:

  Здравейте,

  няма грешка в упражнението. Сигурна ли сте, че правилно въвеждате координатите като абсолютни? Предполагам, че грешката идва от това, че след изчертаване на първата линия въвеждате 4.5,2.2 като относителни координати спрямо последната точка.

  Бих Ви посъветвала добре да прочетете въпросите и отговорите под това видео. След това би трябвало да успеете да се справите с проблема и да и се изяснят нещата.

 • Има ли настройки за команда "c" ?

  Васил:

  Здравейте въпросът ми е защо когато чертая отделни(непоследователни) линии, и дам команда за затваряне на фигурата,тя се затваря към точка която тя си е избрала.Пак казвам,че когато чертая квадрат примерно но от 4 отделни линии,с команда "C" фигурата се затваря към третата линия а не към първата. Има ли някаква настройка с която командата да разпознае началото на фигурата?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето едно набързо направено видео по този казус.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, .PNG е формат за картинка, НЕ че няма начин как да го отвориш през AutoCAD .... ( по натам в курса става ясно как се вкарва снимка в AutoCAD, но в този случай отвори .png - то с коя да е програма с която стандартно си отваряш снимки.

  Бони:

  Така направих, но ще бъде по-трудно при пресъздаване на чертежите, за упражнение. Благодаря все пак.

  Краси Кръстев:

  Ами точно това е идеята според мен на упражнението, имаш едни фигури, които може да разпечаташ или да отвориш като снимка и гледайки размерите им да ги изчертаеш в AutoCAD на база научените от урока команди.

  Иначе най - лесно наистина би било да сложиш картинката в AutoCAD да стартираш Polyline командата и повториш фирурата, НО не това е целта.

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  това е от настройката на DYNMODE състоянието. В момента настройката за динамино въвеждане на координати на точка е за полярни координати. Т.е. въвеждайки @1 tab 1 реално ти въвеждаш полярни координати за точка а именно 1 - ца дължина и 1 градус спрямо оста 0X.

  Както виждаш на снимка 1 позиция 1 се вижда как втората стойност която въвеждаш е градус .

  Снимка_1

  За да промениш тази настройка на DYNMODE , най - лесно може да го направиш, като в комадния ред изпишеш DYNPIFORMAT ( снимка 2 позиция 1 ) и да зададеш стойност 1 ( снимка 2 позиция 2 ), в момента тази стойност е 0.

  Снимка_2

  Следва вече когато въвеждаш координати, полетата на DYNMODE да са за декартова ( правоъгълна ) координатна система. Както се вижда на снимка 3 вече при въвеждане на координати в второто поле вече няма градуси ами стойноста се отнася за координатата по оста Y.

  Снимка_3

  Има и друг начин за промяна на тази настройка през DSETTINGS, НО мисля че описания по - горе начин е доста по - бърз и би ти спестил време при промяна на тази настройка.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и казуса да е разрешен.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, най - вероятно проблема не идва от мащаба, ако даден обект ви се вижда твърде малък или твърде голям в моделното пространство, то е защото или сте се отдалечил или съответно сте се приближил твърде близко до него. Приближаването и отдалечеването ( zoom in / zoom out ) става най - често и най - удобно с scroll - a ( колелцето ) на мишката.

  Един обект се изчертава в AutoCAD единици, които вие условно приемате за метри, сантиметри , милиметри и т.н.

  Няма да навлизам в подробности, в следващия Модул 3 "Умни мащаби, точност и специалзирани команди за чертане" следва всичко това да ви се изясни. В модул 3 ще разберете идеята на чертане в AutoCAD и начина по който да подхождате когата чертаете.

  Класически метод за мащаби

  Съвета ми е ако сте начинаещ е много внимателно да гледате Модул 3 и да прочетете темите под всеки един от уроците с препоръките които се дават за всеки един казус.

  Модул 3 "Умни мащаби, точност и специалзирани команди за чертане"

  и _Модул 8 "Тайните на плотирането" _

  са от изключителна важност за разбирането на правилното чертане и след това разпечатване в AutoCAD. Те са основните как да започнем правилно с чертането и след това как започавайки правилно, използвайки било класическия метод, било анотативни мащаби , да можем бързо и лесно да разпечатаме чертежите си.

  Ако излезнат конкретни въпроси в тези модули, на които въпроси няма отговор във форума пишете ще помагаме :)

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм Ви насочил на правилното място.

 • Какво да правя упражнението след урока ?

  Mondashki:

  Кака да направя ъгъл 135 градуса на чертеж 1? Какво значат 4.1,1 и 4.5,2.2 на чертеж 2? Как се слагат размерите (както е на прикачените изображения)?

  Краси Кръстев:

  Здравей, по отношение на това как да изчертаването на ъгъл 135 от чертеж 1 - в Модул 2 урок 7_Чертане на сложни геометрични фигури_ има точно описание как се процедира когато имаме дължина и ъгъл - така че прегледай го отново и съм сигурен че ще се справиш с изчертаването му. Само подсказка тук ъгъла ще е 45 градуса ( 180 - 135 ), ако си тръгнал да чертаеш фигурата от долния ляв ъгъл.

  4.1, 1 - означава координата по X = 4.1 и координата по Y = 1.

  Mondashki:

  Благодаря! :)

 • Как се променя нивото на слоевете?

  Svetozar:

  Въпросът ми не е свързан с текущия урок. Моля, обаснете как мога да сменям нивата на слоевете, тоест обектите от един слой намиращи се под обектите от друг слой да излязат отгоре.

  Ivanov:

  Смяната на нивото на слоеве става от Tool/ Draw order, след което избираме една от следните възможности: ниво над всички обекти; ниво под всички обекти: ниво пред иле след определен обект

  Svetozar:

  Много благодаря за отговора.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, котирай дължината на линията показана на снимка 1 позиция 1.

  3.1 ли е като разстояние?

  Снимка_1

  Ивелин Иванов:

  4.1 Благодаря грешката е била моя

 • Как се задава точността (броя на значещите цифри след десетичната точка)при чертане и при размерите?

  Rumyana:

  При мен е зададена – 4 цифри. При размерите ги коригирах чрез Precesion в Properties Вторият ми въпрос е свързан с мащабния коефициент на осевата линия. Избрах го „ръчно“ след няколкократна промяна на Linrtype scale на 0.08. Използвах осева линия защото начертах фигурата чрез Mirror. Осевата линия е ACAD_ISO10W100. Двата размера в зелено, които се получиха след начертаването съвпаднаха до 4 знак с изчислените. Може би защото е чертано с точност до 4 знак

  Rumyana:

  Извинявам се. забравих да прикача скрииншота

  Краси Кръстев:

  Здравей, по отношение на първия въпрос.

  Каква да бъде прецизността, която да се показва в Properties, при бързо измерване с Distance и т.н. може да бъде променена от командата Units.

  Изпиши командата Units в командния ред следва да ти се появи менюто показано на снимка 1, там в раздела промени Precision.

  Снимка_1

  Това обаче не променя факта че дадена линия е със стойност 255,58584818482 тя е с тази точност на изчертаване тази, но това което ще видиш в Properties е прецизността с която искаш да работи - например ако си задала 0,00 следва да виждаш 255,59 като стойност.

  По отношение на втория въпрос.

  Темата за типа на линията е доста дълга има цяла книга по този въпрос. Е - книгата е на инж. Иван Цукев и се казва : "Тайните на нестандартните линии в AutoCAD".Ако тръгна да пиша по темата бих изписал доста.Затова препоръката ми е да прегледате книгата.

  Ето и няколко теми от форума, в които е коментиран мащаба на линиите. Там също има доста изписано, надявам се да помогнат.

  Защо след като променя типа на линията тя изглежда непроменена?

  Пунктирани линии и различни мащаби

  Защо в моделното пространство осовите линии са непрекъснати? Сменям мащаб, scale и т.н., но няма ефект. В същото време в лейаутите и при плотиране всичко е ОК.

  На кои линии LTSCALE променя мащаба - на всички или на всички еднотипни?

 • Не е ясно в заданието откъде се започва изчертаването на вътрешната фигура

  Николай Александров Савов:

  Не е ясно в заданието откъде се започва изчертаването на вътрешната фигура

  Краси Кръстев:

  Здравейте, вътрешните фигури в упражнение 1 и упражнение 3 имат своите координати, спрямо тях трябва да стане и ичертаването им.

  Николай Александров Савов:

  Все едно нищо не ми каза.Смисълът на въпроса е да се долови технологията на чертането в случая.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, това което правиш е много много важно.... упражняваш се.

  Попринцип всичко, което трябва да знаеш за оразмерителните линии е в Модул 5 - Надписи, оразмеряванe и собствени стилове от настоящия курс. В него се полагат основите на използване на оразмерителните линии. Упражненията след този модул 2, са по-скоро да ви накарат да усетиш начин на въвеждане на информация посредством локални и глобални координати.

  Оразмеряване на този етап не е необходимо.Препоръката ми е да запазите този файл и преминавайки през модул 5 от курса, да се върнете в този файл и да направите оразмеряването.

  Ако наистина много много искате сега да сложите оразмерителни линии само кажете, ще ви дам кратки насоки как да стане това.

  Иван Иванов:

  OK,след като премина модул 5 ще ги направя.Благодаря Ви,курсът е перфектен

 • Дали е много полезен курса по 2D?

  Георги Димитров:

  Макар, че тръгнах малко отзад напред - първо минах 3D обучението, като си мислех, че базовите неща са ми понятни - се оказа, че всъщност вървя пеша. Вашето обучение ми дава възможност да се кача на самолет и да стигна до крайната си цел много по-бързо. Благодаря, добър курс!

  Краси Кръстев:

  Радвам се че обучението ти е харесало и помогнало да развиеш уменията си в двумерното чертане.

 • Как да си наглася размерите на чертежа?

  Станимир Косев:

  Здравейте! Имам средния проблем. Когато въвеждам размери на чертежа, вместо 1,5 мерни единици например ми изписва 1,5000 (конкретния случай се отнася за сантимитри). Как да го оправя, че да е както във видеото към упражненията? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Станимир.

  В Модул 5 Надписи, оразмеряванe и собствени стилове от курса AutoCAD Формула са описани в детайл всички настройки по отношение на оразмерителните линии. На този етап от време в курса е заложено да се упражняваш в точното изчертаване на геометрични обекти, мащаби и т.н., затова не ми се иска да ти давам само един отрязък от познанието за настройка на оразмерителните линии. Гледай последователно, уроците в курса са подготвени в точно определена последователност с цел надграждане на уменията, следвай ситемата AutoCAD формула и няма да сбъркаш.

  Ако имаш други въпроси или интерес към нещо друго, не се притеснявай да питаш във форума или ще те пренасочим към даден урок, или ще ти дадем съвет по отношение на процеса на обучение и защо е по-добре дадено нещо да го научиш по натам във времето, или пък ще ти дадем конкретен отговор на проблема ти, ако трябва ще погледнем и чертежа ти ако нещо не е наред, ... спрямо ситуацията.

 • Как да си коригирам размерите?

  Станимир Косев:

  Здравейте! Как мога да коригирам размерите на чертежа, така че да не се показват като 1,5000 а 1,5 мерни единици - в конкретния случай сантиметри?

  Станимир Косев:

  Предварително благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Станимир.

  Виж отговра на въпроса тук:

  Как да си наглася размерите на чертежа?

 • Как да  изчертая в упражнение 1 наклонената линия в абсолютни координати 1.1 и 2.2?

  Димитър Кулев:

  Правя това: команда L - избирам начална точка с курсура - на питането за next Point, каквито и абсолютни координати с # да пиша, нищо не се получава, а само казва Point or options keyword required! Къде греша?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, инж. Димитър КУлев.

  Ето и едно видео в което пък нагледно се показват основни настройки и концепции при въвеждането на координати.

  Видео


  Ето няколко теми в които се разисква, точно този казус.

  Как да се справя със следния проблем при Dinamic Input?

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Надявам се да съм Ви насочил на правилното място и темите да помогнат за разбирането на начина за въвеждане на координати в AutoCAD.

 • Може ли При изчертаване на полилиния и грешка към края да не ме връща в началото- губя време!

  Borko:

  Когато съм в команда line и задавам поредните точки на полилиния , стигам премерно до 10 поредна точка и на 11 правя грешка. Задавам команда undo , следва връщане в началото на полилинията на първата точка. Има ли начин да не ме връща там а примерно на 9 точка от полилинията?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Борко.

  Използвай Ctrl + Z не undo .

  Едно важно уточнение - LIne - Прави поредица от единични линии, не цели полилинии. АКо искаш да направиш цяла полилиния то използвай Polyline командата.

  Borko:

  Благодаря!

  Borko:

  Все пак - има ли някакъв начин освен посочения, да се върна на някоя точка от полилинията примерно 4. Може ли в полето с командите да се върне изчертаното да започне от 4 точка - нещо като бекъп.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Борко, ето тук:

  Как се редактират сгрешени координати?

  в тази тема подробно е описано какво точно може да се направи по върпоса. Първия коментар ще ти е достатъчен за да решиш порблема.

  И една препоръка (съвет) след премианване на уроците, във форума има +50 % знания от това което е показано в урока, така че във форума има ценна и полезна информация, която силно препоръчвам да преглеждаш. Може да е проблем който нямаш в момента но да се появи след време и да знаеш че някъде някой е писал по повод това.

  Borko:

  Благодаря, полезно, ще се постарая повече с форума.

  Антони Радованов:

  Не може ли просто преди да зададеш ентър и да потвърдиш цялата (сгрешена) полилиния да въведеш "u" в командния ред и да пуснеш командата стъпка назад вътрешно в полилинията. Така ще те върне само стъпка назад точно преди сгрешените координати и няма да почваш полилинията наново.

 • Защо фигурата ми е извън рамката, ако съм чертала с точни стойности... явно не съм

  Айсел Рамаданова инженер- проектант :

  Мисля че точка 1,1 не ми е нещо на ред, и се чудех до като въвеждам точка 2,2 колко е наклонена самата линия... Размерите ми излизат извън оразмерителната линия, извинявам се за лошия чертеж знам че изглежда ужасно, но това е максимума който успях да постигна. Всичко ми изглежда толкова объркано. Извинявам се за за възпосите които изглеждат простички но за мен са сложни! Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  Фигурата изглежда, все едно не е започната от 1,1 а от по-високо и за това излиза. Отделно има нещо нередно - ако поглднеш задачата - долните две точки (1) и (2) са на едно ниво. При теб не са.

 • Защо, когато поставям оразмеряване под наклон, никога не ми излизат точни размерите и защот не мога да ги поставя както е показано на упражнението, по посока на наклона? 

  Васил Петров:

  Защо, когато поставям оразмеряване под наклон, никога не ми излизат точни размерите и защот не мога да ги поставя както е показано на упражнението, по посока на наклона?

  Антони Радованов:

  За оразмеряване успоредно на обекта си има иснтрумент подравнена размерна линия, с него ще стане. Командата от клавиатурате е DIMALIGNED.

 • Как да обърна въвеждането на ъгли в AutoCAD?

  Йордан Иванов:

  Здравейте! В упражнение 1 1. имаме да сложна геометрична фигура.Започвайки от ляво на дясно да чертая както показва лекторът когато стигна до изчертаването на ъглите с градус 135 на мен ми дава градусите в обратна посока и ми чертае линията в противоположна посока,а не както е показано на примера?

  2.В кой видео урок точно е обяснено какво е относителна и абсолютна кординатна система защото аз не видях никъде къде е обяснено за абсолютно начинаещите? Само е показано да намерим точки които лекторът казва,че трябва да се изчертаят в абсолютна кординатна система. Ако той не каже в каква кординатна система са как бих могъл да разбера например в упражнение 2 точките за стартиране на чертежа в каква кординатна система да ги направя ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  1. Проблема е в системната настройка: *ANGDIR *

  0 е в посока обратна на чосовниковата стрелка,

  1 е по посока на часовниковата стрелка.

  1. Ето тук:

  Защо при използване на абсолютни координати, линиите винаги отиват наляво в безкрайността?

  ще ти даде повече яснота за абсолютните и относителните коордианти.

  Првгледай и темите прикачени в отговорите те също доста изчерпателно и в детайл идеята на ползването на относителни и абсолютни координати в AutoCAD.

  Йордан Иванов:

  Благодаря за отговорът,но за съжаление нищо не се променя когато избера ANDGIR и след това 0 или 1 няма промяна в коя посока ще се променя градуса на ъгълът.

  Краси Кръстев:

  Сега мисля че разбрах къде по-точно е проблема при теб.

  Реално ти въвеждаш директно ъгъла посочен на снимката за упражнение 1, който е 135 градуса. Ъгълът от 135 градуса е между двете линии е вътрешен за фигурата, НО той е различен от това ъгъла който трябва да зададеш спрямо координатната система.

  Представи си че си в точка 1 (снимка 1 позиция 1) и там слагаш коордиантната система (снимка 1 позиции 2 и 3) - това е твоята относителна координатна система и на снимката както виждаш съответно координатният ъгъл заключен между X и твоята права от фигурата скючват 45 градуса, А не 135.

  Снимка_1

  Ако ъгълът беше 145, то тогава коордиантният ъгъл трябва да е 35 градуса (снимка 2).

  Снимка_2

  Ако прегледаш темата към която темата към която те препратих в по-горният коментар ще придобиеш още по-добра представа за нещата.

  Йордан Иванов:

  Да точно така е вътрешен ъгъл и се чудя как да го изчртая под градус 135.... А когато имам зададени вътрешни ъгли да се изчертават под определен градус както на упражнение също имам ъгъл 80 градуса как може да се направи да се вижда вътрешният градус ?

  Краси Кръстев:

  Ако искаш да въвеждаш директно втрешния ъгъл то, трябва да преместваш и да завърташ координатната система, което на този етап от време ако сега започваш с AutoCAD Не ти го препоръчвам по-скоро свикни с основните принципи на работа на координатната система, да малко по трудоемко е да се пресмята какъв ъгъл да се зададе при положение че на упражнението са показани вътрешните ъгли, НО на този етап от обучението препоръчвам да се ползва този метод.

  Йордан Иванов:

  Да,разбирам но примерно както са ми дадени упражненията с вътрешни ъгли за да изпълня правилно задачата как би могло да се случи това изчертаване по моя преценка ли ? Защото държа всичко да го правя правилно включително и упражненията искам да са правилно изпълнени.

  Краси Кръстев:

  Изчертаването ще стане като пресметнеш наум какъв ъгъл трябва да въведеш, премсмятайки го и правейки това упржнение, ще допринесеш до това да разбереш как работят абсолютните и относителни коордианти в AutoCAD, в последствие ще се научиш как да местиш коорд. система и да не премсяташ тези ъгли, на този етап упражнението е насочено именно с това малко да помислиш как на база знанията които имаш от урока да изпълниш упражнението ... да малко дребни сметки, НО на този етап това е което трябва да се упражни.

  Йордан Иванов:

  Добре,благодаря ви.

  Ruja Toteva:

  Здравейте, с помощта на въпросите под видеото се справих с ъгъла и се досетих къде е пол. и отрицателно число, но толкова много пъти започвах отначало, заради малка грешка или натистан esc по грешка. Въпросът ми е има ли начин (предполагам че би трябвало да има) след като съм прекъснала чертането на линията, да започна от там до където съм стигнала за да не започвам отначало.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ruja.

  Да може.

  Ето един от начините да го направиш:

  започни нова линия, включи прилепванията и се прилепи чрез Endpoint, там където си приключила и искаш да продължиш.

  Препоръката ми obaè е да използваш Polyline, тя е непрекъсната и съответно след всяко въвеждане на точка, било посредством избор с мишката или въвеждане на координата, натискай само по веднъж Space и следва да продължиш изчертаенето ѝ, едва когата завършвашизчертаването ѝ натисни два пъти Space.

 • Как да изкараме на екрана на AutoCad размерите на четрежа?

  Красимира Хронева:

  Здравейте,аз съм начинаеща и се интересувам как да извадя размерите на началните точки на чертежа като на png фаила и да го принтирам в този вид в размер А4. Аз съм със AutoCad 2018

  ,

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимира.

  Това което ще те посъветвам на този етап от време, при положение че си начинаеща с AutoCAD, е за да продължиш напред с уроците т.к. по натам в тях са показани техники за това как да се работи по-хитро и по-бързо с оразмерителните линии.

  На този етап много накратно ще ти покажа как може да поставиш оразмерителни линии на обекти вече изчертани от теб в AutoCAD.

  Отиди на раздела Annotate (снимка 1 позиция 1), след което избери Linear (снимка 1 позиция 2)

  Снимка_1

  След като стартираш командата, избери първата точка от линията която искаш да оразмериш (снимка 2 позиция 1), след това избери втората точка от линията (снимка 2 позиция 2), след това изтегли надолу курсора и кликни там където искаш да бъде поставена оразмерителната линия (снимка 1 позиция 3).

  Снимка_2

  Когато имаш наклонена линия (снимка 3 позиция 1) - отиди на падащото меню показано на снимка 3 позиция 2 и там избери опцията Aligned (снимка 3 позиция 3). Съответно вече е стартирана командата за изчертаване на оразмерителна линия, то принципа на изчертаване е същият.

  Снимка_3

  Това е много накратко как могат да се създадат оразмерителни линии ... за повече информация и по-добри техники в следващите уроци тук в Аула :)

 • Как да запаметя UCS иконата да бъде в ''origin'' за всеки нов чертеж? 

  Георги Чучулайн:

  Здравейте, как мога да запметя местоположението на UCS иконата (Origin) за всеки нов чертеж?

  Благодаря предварително!

  Георги Ангелов:

  Отиваме на UCS иконата, десен бутон и от падащото меню избираме UCS Icon Setings / Show UCS Icon at Origin, трябва да е с отметка. Всеки нов файл ще е с тази настройка. Може и с командата UCSICON както е показал Колегата

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  Супер отговор, Георги.

  Добавям нешо към темата, което смятам за полезно:

  Как да запазя координатната система в "origin" състояние?

  Георги Чучулайн:

  Здравейте, правя точно всичко, но след това когато отворя нов файл UCS иконата остава в опция ON

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Направи го за шаблония файл, който зареждаш при отваряне на изцяло нов файл в Civil.

 • Как да различавам абсолютни и точни координати?

  Eleni:

  Каква е разликата и като ги видя някъде как да знам дали са относителни или точни и как да знам кога трубва да чертая с точни и кога с относителни?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елени.

  Прегледай това видео:

  Следва нещата с абсолютни и локални координати да ти се изяснят.

  Ето и още полезни теми, които смятам че ще ти помогнат налълно да разбереш идеята и разликата при въвеждане.

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Защо не ми се получават референтните точки?

  Може ли да зададем точно разстояние за местоположението на новата точка.Как става това?

  Защо не ми се изчертава командата за абсолютни координати?

  Eleni:

  Много благодаря.

 • Защо не ми се получават чертежите?

  Eleni:

  Чертеж 1: Още първата и втората линия не мога да ги начертая, пиша си координатите, но линията не се получава като на чертежа.
  2: След като начертая първата линия 1,1 , След като направя 2-рата с 4.1,1, тя става наклонена нагоре, не хоризонтална, въпреки че курсора го слагах към дадената посока. 3. 3-тия е на картинката и не знам как да направя горната отсечка, за да е под този ъгъл, аккто и първата, нея на око я направи. Опитах да напиша 5, после таб и после да напима 80 градуса, но не се получи.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елени.

  Прегледай това видео:

  Следва нещата с абсолютни и локални координати да ти се изяснят.

  Ето и още полезни теми, които смятам че ще ти помогнат налълно да разбереш идеята и разликата при въвеждане.

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Защо не ми се получават референтните точки?

  Може ли да зададем точно разстояние за местоположението на новата точка.Как става това?

  Защо не ми се изчертава командата за абсолютни координати?

  Eleni:

  Мерси :)

  Eleni:

  А може ли да ми покажете как се прави отсечката с 5 см и 80 градуса ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елени.

  Включи динамичното въвеждане на данни, със настрокйките показани на снимка 1

  Снимка_1

  След това стартирай командата за полилиния, след това въведи стойност 5 (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

  След това натисни бутона tab от клавиатурата за да се преместиш в полето където се въвежда ъгъла (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  Съответно натискаш Space или Enter и съответно вече имаш въведена отсечка от 5 едимоци дълга и изчертана под 70 градуса (снимка 4 позиция 1)

  Снимка_4

 • Защо не се полубава тази отсечка от упр. 1?

  Eleni:

  Чертая първата фигура и като стигна до отсечката 2 см със 135 градуса, не отива на същото място като при вас. Пробвах с динамик и с полар, но същото нещо става . Натискам динамик, пиша 2, натискам таб, пиша 135 градуса и отива там като на снимката.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елини,.

  135 градуса е вътрешния за полигона ъгъл, а не външния.

  Т.е.. трябва да зададеш 180-135 = 45 градуса, а НЕ 135.

  Eleni:

  Ясно. Получи се. Никога не съм била добра в геометрията, има ли клипче което да ги обяснява тези неща? Или просто да отворя учебник по геометрия? Също какво друго трябва да си преговоря от математиката, за да боравя с Аутокад?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елени.

  С каква точно цел ще използваш AutoCAD?

  Горното обяснение наистина звучи малко тясно специализирано ... В зависимост от това с каква цел ще го ползвате, ако е само помощна цел то не е необходимо да знаете доста добре терминологията, НО ако ще работите като помощник в инженерна практика или исте се запътил по пътя на инженера, тооо е хубаво да назнаивате повечко термини иииии геометрия със сигурност .....

  Eleni:

  Ще се занимавам с интериорен дизайн.

  Краси Кръстев:

  Хм, тогава по-скоро заложи на други софтуеари като 3Dmax, illustrator, coreldraw, Photoshop курсове за които може да намериш тук в Aula.

  A колкото за AutoCAD, ако ще ползваш AutoCAD 3D, то тоагава курса по AutoCAD е полезен за да хванеш основната идея за това как работи AutoCAD.

  Eleni:

  Мерси.

 • Защо ми се явява разлика при изчертаване на ъгъл с 2 команди?

  Камелия Колева:

  Защо, като се приеме, че 0 градуса е на дясно и се върти обратно на часовниковата до 360, при команда @10<225 (например) ми се изчертава както трябва, но ако напиша 10 ТАВ 225 (което е по-бързо), чертае в друга посока? Не трябва ли да е същото?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Камелия.

  Ето и едно видео в което пък нагледно се показват основни настройки и концепции при въвеждането на координати.

  Видео


  Ето няколко теми в които се разисква, точно този казус.

  Как да се справя със следния проблем при Dinamic Input?

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Сигурен съм че темите ще помогнат за разбирането на начина за въвеждане на координати в AutoCAD.

  Ако има нещо допълнително за изясняване, драсни един ред по-долу :)

  Камелия Колева:

  Много благодаря за бързия отговор, ще разглегам подробно :) Успешен ден!

 • Как да започна чертането в абсолютната координата?

  Светла:

  Здравейте!Имам проблем да започна чертането в абсолютната координата.Изчетох и изгледах всичко във форума,но...уви.Първо изчертавам линия с р-р2 и я нагласям със зума.После избирам линия ,#0,0 и #10.0 и нищо.Проверих и настройките на DYN,добре са .Незнам какво да я.Помооощ!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Светла.

  Супер е че си се разтърсила във форума и си прегледала нещата свързани с координатите в AutoCAD.

  Ето един видео отговор с който мисля ще отговори на въпроса ти и не само това ще ти даде добра представа за това как да работят абсолютните и локалните координати в AutoCAD.

  Ето и още полезни теми, които смятам че ще ти помогнат налълно да разбереш идеята и разликата при въвеждане на координати.

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Защо не ми се получават референтните точки?

  Може ли да зададем точно разстояние за местоположението на новата точка.Как става това?

  Защо не ми се изчертава командата за абсолютни координати?

 • Как мога да продължа изчертаването след прекъснат чертеж?

  Владимир:

  Здравейте. Имам следната ситуация. Започнал съм да чертая чертежа от упражнение 2, но по погрешка натискам Escape и чертането спира до там, до където съм стигнал. Но аз искам да продължа след това да чертая от същата точка, от която съм прекъснал без да искам. Вероятно начинът за постигане на това е лесен, но съм начинаещ и не успях да открия как да го направя.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Владимир.

  Трябва да включиш т. нар прилепвания. За тях по-подробно ще научиш в последващите уроци тук в Курса AutoCAD формула.

  За конкретната цел. Кликни на стрелката на иконката показана на снимка 1 позиция 1 и сложи отметка на показаното прилепване (снимка 2 позиция 1) и запази прмените с кликване на ОК бутона (снимка 2 позиция 2). Това прилепване е Endpoint и идеята му е при започване на изчертаване на даден обект да започнеш изчертаването му от някоя крайна точка на някой вече създаден обект. След като си сложил отметка се увери, че прилепванията са включени - те са включени когато бутона показан на снимка 1 позиция 1 "свети". Включването става посредством натискане на бутона или бутона F3 от клавиатурата.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Сега остава само да стартираш функцията с която искаш да изчертаеш даден обкет ( било полилиния, линия, окръжност) да се приближиш към края на елемнета от които искаш да започнеш продължението на изчертаване на фигурата и следва да се появи зелено квадратче което реално показва къде тончо следва да се прилепи курсора (снимка 3 позиция 1). След като видш това квадратче просто трябва да кликнеш с левият бутон на мишката и готово ... ще започнеш изчертаването от точка на прилепване.

  Снимка_3

  Владимир:

  Благодаря Ви за изчерпателният отговор.

 • Вяра:

  Файловете с упражнения са под всеки видео урок вляво в графа "Допълнения към урока". Обаче не към всеки видео урок има упражнения.

 • Може ли малко помою относно тези няколко точки?

  Димитър:

  Здравейте! Аз съм начинаещ съм с програмата и имам известни затруднения понякога. Въпроса ми е как да изкарам кординатите на първите три точки, които са съответно (0,0); (1,1); и (2,2). направих няколко опита но неуспешно. Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  Показано е в уроците до сега няколко пъти, но ето как да започнеш примерно линията:

  1. Въвеждаш командата pline или я избираш от иконката

  2. В командния ред въвеждаш #1,1 за начало

  3. Ще те попита следващата точка и въвеждаш #2,2 или @1,1 (Ако се чудиш каква е разликата между # и @ гледай пак уроците и коментарите към тях)

  Димитър:

  Благодаря за отговора

 • Защо...

  Ваня Вескова Иванова:

  Защо не мога да затворя чертежа с "с" и как да си пусна функцията за прилепване?

  Иван Цукев:

  С F3 се вклюзва object snap - за прилепване. Провери шорткътите какво прави "с".

 • Как да сменя мерните единици?

  Венцислав:

  Здравей, искам да попитам в каква мерна единица са дадените размери на чертежите и как да се сменявят мерните единици в аутокад? Искам да го направя в сантиметри , при мен пише , че е в милиметри , обаче , ако искам да начертая 5 см , трябва да напиша 500 , за да се появи линия 5 см , което не би трябвало да е така. Моля за вашето съдействие.

  Валентин Желязков:

  За задаване на мерна единица, натискаш бутона AutoCAD (най-горе в ляво). В прозореца който се отваря избираш Options (в долният карай на прозореца). В отворилият се прозорец избираш User Preferences и в него задаваш мерните единици с които искаш да роботиш, в полето Insertion scale. След това в командният ред (най-отдолу на екрана) пишеш units и в прозореца който се отваря пак задаваш твоите мерни единици. Последното мисля че не е задължително, но така AutoCAD знае с какви единици работиш.

  Валентин Желязков:

  Пропуснах да напиша: в меню Options -> User Preferences, в долният десен ъгъл има три бутона. От средния бутон Lineweight Setting се задават опции за линиите (мерни единици, дебелина). Там трябва да се даде отметка на Display lineweight, за да може промените да се отразяват в проекта. В противен случай линията се показва с една и съща дебелина, въпреки че и задаваме различна

 • какво е

  Georgi:

  аз , като начинаещ ми трябва малко по изчерпателно видео за чертане на фигури.

 • може ли

  Georgi:

  възможно ли е да качите поне едно видео за първата фигура как се чертае

  Ivona:

  да

 • може ли

  Georgi:

  аз, все така немога да започна първия чертеж, изгледал съм всички видеа , но все така немога да го започна много ви моля да направите едно кратко видео от 5-6 сек. за първия чертеж