Създаване на собствен тип линия

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Команди


Може да пробвате да създадете линия и чрез командата от Express Tools MKLTYPE

 

 

 

Връзки


http://www.cadnovation.com/download/ddr/curly_linetypes.zip
http://www.cadstudio.cz/dl_file.asp?ID=291
http://www.cadnovation.com/download/ddr/instrum.zip

 

 

 

 

Въпроси и отговори

 • Anna Nikolova:

  преди няколко дена имах въпрос относно филтрите и още не съм получила отговор. това ми се случва вече за втори/трети път. имам друг въпрос и се надявам най-после да получа отговор: когато зададем мащаб на линия с ltscale, след това за същата линия в менюто property ltscale type мащабът не е същия. защо?

  Иван Цукев:

  @Anna

  Изпращам ти и имейл с отговори на твоите въпроси. Извинявам се за бавния отговор. Оказа се, че без да искам съм си изключил уведомленията за нови въпроси и не получавам известие, когато има нов въпрос. Вече оправих това.

  Ето и отговор на твоя въпрос: Ltscale контролира глобалния мащаб на всички линии, а в properties се показва специфичния мащаб за конкретната линия.

  AutoCAD умножава специфичния мащаб по глобалния, за да покаже линията.

  Ако искаш да контролираш мащаба само с ltscale, то трябва да се изберат всички линии и да им се зададе специфичен мащаб "1".

 • Таня Георгиева Грозева:

  Не разбрах свалените от интернет файлове ( с типове линии ), къде трябва да ги запиша за да се избират коректно от програмата. В коя директория се разтоварват?

  Иван Цукев:

  Може да се запишат навсякъде, ако ги зареждате ръчно.

  Ако искате AutoCAD да ги търси автоматично е добре да ги запишете в една от директориите, в които Аутокад търси. Тези директории се виждат като се пусне: Options -> Files -> Support File Search Path

  Пантелей:

  И как да ги зареждам ръчно? При 2010 има папка Supрort, но липсва Serch Pat. Това може би няма значение. Сложих две линии в папка Супорт, но след това не ги намирам. Да не са си сменили името?

 • Какво направих с типовете линии ?

  Таня Георгиева Грозева:

  Благодаря за отговора!Успях да се справя.Първо ги зареждах в командния ред с_LINETYPE, но по този начин се показва в падащото меню само за текущия чертеж, респективно работа,
  а за щриховките не успях да намеря коя е командата.
  След това директно заредих кодоветв на интересуващите ме типове линии и щриховки в програмните файлове, така си останаха кото част от програмата.
  Поздрави !

  p.s. И лейаутите вече не са ГРЕДА, поне не за мен! БЛАГОДАРЯ ОТНОВО !!!

  Краси Кръстев:

  И не само Layout - ите предполагам вече не са "греда"

 • Kiril Slavov:

  Не знам защо мислите, че създаването на собствена линия е толкова трудоемко. За мен най-лесния начин е - начертавам един сегмент, който искам да ми се повтаря в линията, правя го на обект, и после от командата за създаване на линия посочвам обекта и линията е готова. На мен ми се струва, че това отнема по-малко време отколкото преправянето на съществуваща линия

  Kiril Slavov:

  Поправка - не обект, а "shape" - от експрес менюто

  Иван Цукев:

  Радвам се, че успяваш да създаваш линии бързо. Това е още един метод, с който могат да се правят линии.

  Нека да обясня по-подробно как става и за тези, които не са го пробвали до сега.

  1. Начертаваме си с линийки и обекти как искаме да изглеждат символите в линията.
  2. Създаваме shape с комадната MKSHAPE (изисква Express Tools)
  3. Вкарваме един shape обект с командата SHAPE 4.1 Вариант 1: Начертаваме си линия и обект shape както искаме да изглежда и с MKLTYPE ги избираме и 4.2 Вариант 2: Използваме този shape обект в текстовия файл, но очевидно вариант 1 е доста по-бърз.
  Пантелей:

  Като съм свалил линиите, как да ги пратя в AutoCAD???

  Slavtscho Slavev:

  LineType
  Load
  Кликваш на File... за да отидеш на папката, където си свалил файла с линиията(ите) избираш линията ОК... и готово

  Пантелей:

  Търся задачи по чертане от рода: По дадени в мащаб 1:1 два изгледа на детайл, да се начертае трети изглед и да се нанесат необходимите размири.
  Благодаря предварително.
  palugry@abv.bg

  Стефан Петров Петров:

  Защо когато стартирам командата MKLTYPE и започна да си селектирам елементите на линията арките и текстовете не ми дава ги селектирам ?

  инж. Кирил Славов:

  Мисля че текста трябва да е "single line text", a не "multiline text" за да може да се избере

  Иван Гьоков:

  Здравейте, Създадох си линия със Shape. Работи, но изисква предварително да заредя shape чрез LOAD. Ако не го заредя дава грешка Bad definition... Има ли как да пакетирам shape-овете така че при зареждане на файла с линии да зарежда всичко без да изисква предварително зареждане с LOAD?

 • Съз

  Иво Веселинов:

  Възможно ли е да се създаде линия която да е с повтарящ се елемент само в началото и в края на линията.

  Цанко Дилов:

       Иво,

       Аз смятам, че такава линия е по-скоро непрактична, отколкото възможна. Повтарящи се или неповтарящи се елементи в началото и края на каквато и да е линия могат да се поставят на място: само с два -три клика. 
  Ако обаче съм обсебен от идеята за такава линия, бих си направил един най-обикновен динамичен блок с Polar Stretch /разтягане и завъртане/, с един маркер за предпочитане и атрибути на елементи в началото и края на линия, каквато си харесам. В нея даже може да има съвсем други повтарящи се елементи, може да е пунктирана, осова и пр. Може да се сменят и атрибутите на блока. 
       Така, че ако искаш пробвай. Аз съм правил вече такъв динамичен блок и мога да твърдя, че като изключим една малка особеност, съвсем не е труден за овладяване.
       Ако не познаваш добре динамичните блокове или не си преминал курса за Блоковете в AutoCAD, ти го препоръчвам най-горещо. Изключително интелигентен и приятен курс.   
       
  Иво Веселинов:

  Благодаря за отговора. Сетих се за динамичните блокове, да възможно е с тях да направя точно това коет желая, но понякога дават проблеми при анотативните нащаби поне при мен. Пък и един блок товари повече чертежа от една линия, затова ми се щеше да създам такава обект с линия (линия която да я ползвам за изчертаването на хоризонтални и вертикални връзки в монтажна план). Не е болка за умиране ;)

  Николай Николов:

  Има едно приложение SPDS в което има разработена мрежа на осите по Х иУ с означени в двата края означения на отделните оси. Полезно е за архитекти и конструктори. Може да ти е от полза. Поздрави!

 • Защо след като променя типа на линията тя изглежда непроменена?

  инж.М.Линдов:

  Някой може ли да ми каже защо като заредя друг тип линия например  тераса в настройките ми пише че съм я променил а линията си остава права 

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е вследствие мащаба на линиите в чертежа - изпиши в комадния ред : LTSCALE  след което задай стойност например 15 ( направи тази операция с различни стойности / напр: 0,1; 25; 20 и т.н. / толкова пъти, докато линиите започнат да се виждат добре. - нещата стават с малко нагласяне :) до достигане на желания резултат )

  инж.М.Линдов:

  ок ,мерси за съвета ще пробвам утре 

  инж.М.Линдов:

  Да Краси стана разбира се ,днес като прегледах пак урока  забелязах ,че тази команда се споменава в урока и си е дадена за промяна на шрифта на линиите ,но кой да го забележи,Така или иначе мерси за адекватният отговор.

  :

  Здрасти, аз използван geo-line.lin  и при мен се получи следното при чертане на различни типове линии изведъж всички стана прави линии и не можеше да се разбере коя коя е пробвах много пъти ltscale много варианти но не стана и като релоаднах наново geo-line.lin всичко си дойде на местата със различните мащаби на линиите които съм задавал преди появяването на проблема. Ако не става с ltscale направете релоад на линиите и така би трябвало да стане. Успех.

  Николай Николов:

  Здравейте! Да използвам темата да задам един въпрос. Малко предисловие. Имам блок за болт в който има прекъснати и осиви линии. Когато се чертае в мм. тези линии изглеждат добре, но когато е в см. почти не се забелязват че са прекъснати. Има ли възможност по някъкъв начин да им се обвърже мащаба с размера на приетите чертожни единици за даден файл. Въпроса съм го решил като съм направил два блока за мм. и см. но не е интелигентно решение! Поздрави!

 • Каква е настройката на линиите в чертежите: уличен отток?

  Антоанета Ангелова:

  Здравейте! Установих, че в чертежите: уличен отток Linetypescale е 1,00. Зададох LTScale в командния ред, но и там е 1.

  Въпреки това линиите са прекъснати. А когато маркирам непрекъсната линия и в рибона избера тип прекъсната, непрекъснатата става прекъсната. 
  Когато чертая мой чертеж, прекъсната линия се получава когато променя мащаба на 0,2.
  Но маркирам ли непрекъсната линия и да посоча прекъсната в рибона не се променя.
  Предполагам, че има настройка която игнорира LTScale 1. Каква е тя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  темата за линиите в AutoCAD бих казал е доста обширна. Затова отговора ми ще е малко по - конкретен на въпроса ти.

  Когато изчертаваш нестандартна линия ( прекъсната, прекъсната с точки и др. ) мащаба на линията в моделното пространство се определя  от глобална настройка и локална настройка.

  С LTSCALE задаваме глобалната настройка за мащаба на линиите.Т.е. промяйки тази настройка следва да променим глобално мащаба за всички линии в чертажа ни.Тази промяна обаче не влияе на стойността записана
  ръчно в Linetype Scale в Properties - снимка 1 позиция 2.Ако задам LTSCALE = 2 следва там да няма промяна в числото записано в Linetype Scale - в новите или във вече създадените нестандартни линии, НО ще има визулана промяна в това как изглеждат нестандартните линии.

  С CELTSCALE задаваме локална настройка на мащабите на линиите.Ако зададем CELTSCALE = 0.7 следва всички нововъведени линии да се записват в Properties с Linetype Scale = 0.7 - снимка 2 позиция 2.

  Как работят тези две мащабни числа заедно. Ако имаме CELTSCALE = 0.7 и LTSCALE = 2, реалното мащабно число следва да е 0,7 * 2 = 1,4. Като в Linetype Scale нали няма да пише 1,4, ами ще е записано 0,7 - стойноста на CELTSCALE.  Един от препоръчителните начини на работа е:

   CELTSCALE = 1, т.е.  локалния мащаб за всички линии  да бъде 1 ( Linetype Scale =1 в Properties )  и вече да се избере подходящ LTSCALE така че всички нестандартни линии да изглеждат добре в моделното пространство и само на линии които не изглеждат добре да се промени ръчно Linetype Scale. 

  Спирам до тук защото темата наистина е доста дълга темата. Основни понятия, конкретно и ясно представяне на линиите са представени в E- BOOK - а на 
  инж. Иван Цукев  - Тайната на нестандартните линии.

  Който иска добри основи в познанията си за типовете линии в AutoCAD и техника на използването им да я прочете няма да сбърка.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Антоанета Ангелова:

  Благодаря! 

  Антоанета Ангелова:

  ПОЛУЧИ СЕ! След като приложих протокол 1.

  Мима:

  Да!

 • Може ли да се визуализират линиите ако нямам .lin файла им?

  инж. Атанас Ставрев:

  Здравейте! Имам следния въпрос: "Когато си изтеглим и заредим даден *.lin файл, изчертаем нашият чертеж с тяхна помощ и след това ги изпратим на наш колега или партньор, тези типове линии ще се визуализират ли при него ако той няма този *.lin файл и без да сме използвали XREF подложка или друг метод /суров файл, ако мога така да се изразя/?". Благодаря!

  Георги Табаков:

  Няма да се визуализират. Ще се визуализират ако използваш командата "etransmit" за съхранение и изпращане.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  инж.А.Ставрев нека да пробваме две ситуации :)

  По - долу в коментара ще Ви поставя в няколко ситуации с няколко въпроса към тях .

  На снимка 1 имам една полилиния която съм си я направил на моя компютър.

  Снимка_1

  Както се вижда на снимка това е една нестандарна полиния. В Properties се виждат характеристиките ѝ ( стил linetype и т.н.. Шанса да имате абсолютно същата полилиния на вашия компютър е минимален)

  Тук слагам един линк от който може да свалиш чертежа ( чертежа НЕ е минал през eTransmit, съответно е save - нат на .dwg 2013, като съответно се уточнихме че точно този тип линия не присъства във вашия компютър)

  Линк към файла

  Върнете един обратен отговор дали виждате, същото което съм показал на снимка 1.

  Нека да пробваме и нещо друго.

  Тук :

  LIN файл

  Качвам самия .lin файл. Пробвай да го заредиш в изцяло нов файл този .lin файл. Успяхте ли ? :)

  Отговорете на това какво се случи когато отворихте .dwg файла и какво се случи когато заредихте lin файла, който Ви пратих, в изцяло нов чертеж.

  И ще обесня каква е логиката ... и къде са подводните камъни.

  инж. Атанас Ставрев:

  Здравейте, инж. Кръстев. Ще ви помоля да ми пратите файла на по-ниска версия, тъй като аз съм с 2012, а не съм убеден, че ако конвертирам с TrueView ще се получи това което искате да изпробвам. Благодаря, предварително!

  Краси Кръстев:

  Ето линк към по - ниска версия

  Линк_версия_2010

  Без да съм правил eTransmit.

  инж. Атанас Ставрев:

  Отворих файлът, който ми изпратихте и да, полилинията се визуализира както на снимката. Отворих нов чертеж и заредих изпратеният *.lin файл или поне се опитах. При зареждането излиза следният надпис "Bad definition of WETLANDS at line 2 of file и line 4". Предполагам или по-скоро се надявам, че сега ще последва и разяснение. :)

  инж. Атанас Ставрев:

  Имам и още едно питане. Защо като заредя *.lin файла в изпратения чертеж ми позволява и не ми изписва грешка в определен ред?

  Краси Кръстев:

  Здравей, задаваш си правилните въпроси :).

  Идеята е следната.

  Относно файла: защо линията се вижда без проблеми, макар и да не съм правил eTransmit. Файла съдържа в себе си информацията за тази линия - а като най - важната информация е стила който е използван за дадената линия.

  В случая е създаден WETLANDS - снимка 1.

  Снимка_1

  характеристиките на който са показани на снимка 2 ( т.е. този стил е с точно определен FONT и други настройки виж снимка 2.

  Снимка_2

  Т.е. когато си създал линия на база символи, задължително условие е да имаш стила със съответните настройки, в който се намират тези символи от линията.Този стил стой като информация в чертежа ( без eTransmit).

  Реално Може да имаш LIN файла, но ако нямаш стила .... ти излиза съобщението :

  _Bad definition of WETLANDS AT LINE 2 AND LINE 4 _

  Нека да погледнем какво е записано в самия LIN файл

  *WETLANDS,-----^-----^-----^----- A,15,0,["p",WETLANDS,S=5,R=0,X=0,y=0],15 *WETLANDS_REV,-----v-----v-----v----- A,15,0,["p",WETLANDS,S=5,R=180,X=0,y=0],15

  На втори и четвърти ред е записао за дадения вид линия да взема стила WETLANDS, да НО в изцяло нов чертеж ( предполагам 99,9 % от чертежите ти в момента нямат този стил :) така че да го кажем в друг чертеж) следва да създаваш наново стила WETLANDS за да заредиш .lin файла. Освен това както споменах по - горе най - важен е font -a ( шрифта ) ако избереш някой друг пак няма да получиш същата линия.Най - лесно става ако просто имаш чертежа с линията и го копираш в своя чертеж, така директно следва да копираш стила с дадения font и няма да имаш проблеми.

  За сега обаче на пръв поглед всичко изглежда ясно.... няма нужда от eTransmit при изпращане на чертеж без подложка, а само да типове линии... това не е точно така ....

  Ако за този стил си задал FONT name който го няма на другия компютър или пък символа който е изпозлван в самия стил е някаквъ вид .shx който е потребителски създаден, т.е. той е уникален и надали го има компютъра на лицето на което го изпращаш, тогава вече eTransmit е важен защото има една отметка която и тя е Include Fonts ( снимка 3 )

  Снимка_3

  С тази отметка запазваш шрифта ( този уникалния създаден от теб ) за стила в който е линията и съответно когато се отвори от другото лице чертежа ( макар и да няма lin файл вътре ) линията следва да изглежда както трябва.

  *Какъв е извода - при определени условия ( в повечето случай при ползване на стандартни шрифтове може би 70% от случаите) една линия може да се изпрати без eTransmitt и всичко селдва да е ОК. НО имаме ли _font_ който сме създали допълнително или смятаме че другия го няма най - добре е да се направи eTransmitt.

  Въпреки че накратко обясних каква е идеята на този тип линии и по - точно коя информация е най - важната ... Препоръката ми е пращате ли на някого нещо пращайте с eTransmitt - За пример файла който качих в по - горния си коментар, инж. Ставрев нямаше как да го отвори и да прави промени по него защото е с по - ниска версия...... спестява време и нерви :)

  Надявам се да съм бил полезен и да съм обяснил осн. идея на този казус.

  *Ще загатна още един казус .... какво се случва ако използвания стил в линията е "Standard" ( Standard - стила който е по - подразбиране в AutoCAD и го има при стартирането на всеки един чертеж ) и съм променил настройките за font и го изпратя на друг човек ?

  инж. Атанас Ставрев:

  Благодаря, инж. Кръстев. Разискването на този казус бе важна. Радвам се, че подхванахме темата и има доста насоки, в които да се развие. Много интересна загадка сте изложили в края на коментара си. Най-вероятно няма да изглеждат еднакво при вас, който го създавате и при мен, който го разглежда, само и единствено заради стила "Standard". Може и да греша не съм го изпробвал все още :)

  Краси Кръстев:

  Standard стила и при мен и при теб е с име Standard, обаче при мен настройките са едни при теб други, ако прехвърля линията в мой чертеж тя ще има стила, НО ще е с други настройки. Това е и една от причините инж. Иван Цукев често да казва, че да се внимава когато се ползват служебни стилове, слоеве и т.н.

  инж. Атанас Ставрев:

  Благодаря! Опитвам се дори когато бързам да не използвам служебните стилове, слоеве и т.н.. Благодаря още веднъж :)

 • Защо като отворя файла geo-lines-2.lin за сваляне, той няма нищо общо с типовете линии?

  Димитър Кулев:

  Защо като отворя файла geo-lines-2.lin за сваляне, той няма нищо общо с типовете линии, а е картинка на маса за игра на бридж от сайта BBO (Bridge Base Online)? Възможно ли е причината да е фактът, че ползвам този сайт ежедневно?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър в момента не си отворил .lin файл, ами нещо друго което определено е свързано с игра на бридж.

  Отвори .lin файл посредством notepad и всичко ще е наред (снимка 1 позиция 1).

  В него ще откриеш записан "кода" на линиите показани в урока.

  Снимка_1

 • Може ли да създадем тип линия съдържаща само текст? 

  Добромир:

  Например аз пробвах следното: *27_Dvoina, Marking line;==== A,0,-.000005,["=",STANDARD,S=20,R=00.0,X=0.00001,Y=-0.000003],-.00001 Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Добромир.

  Да може, естествено по малко заобиколен начин, НО смятам че идеята ще ти свърши работа.

  Ето например една линия, видимо е само от ТЕКСТ

  *GG S,0,-0.10,["G",STANDARD,S=0.06,R=00.0,X=-0.02,Y=0]

  На снимка 1 позиция 1, съответно се вижда как изглежда.

  Снимка_1

  Има малки точки част от "линията", които мисля че трябва много много да се вгледаш за да ги видиш, НО мисля че е вариант за това да имаш тип линия само с текст.