Трикове при анотативните мащаби

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Команди от урока


SELECTIONANNODISPLAY - 1:виждат се текстовете от всички мащаби; 0: вижда се само текста от настоящия мащаб.

 

SCALELISTEDIT - редакция на списъка с мащаби; добавяне и изтриване на мащаби.

OBJECTSCALE - Дава възможност да се добавят или премахват мащабите за анотативен обект

 

scalelistedit
objectscale

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кликваме върху анотативен обект и виждаме, че за него има множество мащаби. Как можем да изчистим чертежа визуално и файлът да стане по-лек.
Чрез бутона Add/Delete Scales (команда OBJECTSCALE) избирам обектите и премахвам ненужните мащаби
Задаваме SELECTIONANNODISPLAY да е равно на нула, за да не се виждат текстовете и в другите мащаби

Въпроси и отговори

 • Как да сложим динамичен текст на М 1:50?

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,
  имам следния въпрос: Когато заглавието, което е "Разпределение М 1:50", отговаря на необходимия анотативен мащаб също 1:50 всичко е наред, но какво се случва със съдържанието на текста на заглавието и по точно в часта му за мащаб (М1:50) когато сменим анотативния мащаб в 1:100, а текста в заглавието не се променя? Това е за случай, когато са ни необходими и двата мащаба, а заглавието ни е едно единствено. Има ли възможност заглавието в часта си за мащаб да се променя в зависимост от анотативния мащаб?!

  Иван Цукев:

  Ако трябва да сме съвсем коректни... текстът не трябва да съдържа "М 1:50", това обикновено нагласяме в лейаутите. Това може да доведе до объркване като сменим мащаба на 1:100, а текстът си остане 1:50.

  Има вариант да сложим динамично М1:50 да се сменя на М1:100 чрез fields, които ще разглеждаме подробно по-нататък в курса.

  В заключение: най-добре е в моделното пространство да не се пише мащаба никъде, а мащаба да се напише в лейаутите. В този пример не е така, но при него не правим лейаути и е само с демонстрационна цел.

  При работа с лейаути и fields ще покажа как става това.

 • Защо не мога да изтрия мащаба от списъка ?

  Elly Marinova:

  Работя на версия 2009. Направих в чертежа няколко анотативни мащаба, но когато се опитах да изтрия от списъка един или няколко излишни, Delete не е активно.

  Иван Цукев:

  @Маринова

  Когато Delete не е активно, това означава, че мащабът се използва вече и не може да бъде изтрит.

  За да се изтрие трябва да се намерят обектите с този мащаб и да се сменят в друг. Чак когато нито един обект не използва този мащаб, Аутокад ще разреши изтриването му.

  инж. Венета Малчева:

  Настроих всички текстове в М 1:50, но продължавам да не мога да изтрия

  М 1:1000. Как мога да разбера кои обекти използват този мащаб, за да мога да го изтрия?
  Иван Цукев:

  Най-вероятно се крие някой обект с останал мащаб, който не виждаш.


  Пусни командата OBJECTSCALE

  Вместо да селектираш обекти напиши ALL, за да избере всички обекти и ENTER

  От менюто изтрий М 1:1000 за обектите.
 • Приблем с големината на текстовете при експортиране от Архикад?

  Георги Николаев Георгиев:

  Здравейте,
  когато вкарам от архикад към аутокад някакъв чертеж,след това каквото и да правя с мащабите и текстовете - винаги са малки и не подлежат на никакво мащабиране? Как точно можем да импортваме файлове от архикад към аутокад и те да бъдат правилно импортнати?

  Иван Цукев:

  @Георги Проблемът не е в това чертежите да бъдат правилно импортирани, а правилно експортирани от Архикад.

  Не познавам Архикад, за да кажа кои са точно настройките, но в работата си често съм получавал чертежи от Архикад и ми прави впечатление, че някои са в отлично състояние и всички словеве, текстове са много добре организирани. В други случаи са в трагично състояние и чертежа е почти неизползваем. Това ме води до мисълта, че е въпрос на настройки при експортирането.

 • Защо въпреки, че сменям мащабите в моделното пространство в лейаут 1 не виждам разлика от промяната?

  Рени Микова:

  защо въпреки, че сменям мащабите в моделното пространство в лейаут1 не виждам разлика от промяната

  Иван Цукев:

  @Reni В лейаута също трябва да се смени мащаба. Но нека не избързваме. В модула за плотиране това е обяснено подробно.

 • Какво се случва с анотативните текстове когато сваля версията на запазване на файловете?

  Ивайло Драганов Драганов:

  Здравейте колега Цукев,
  Питам за следното: Когато затварям файл, в който са използвани анотативни текстове на по-ниска версия, примерно 2007, се получава неприятния ефект от "виждане" на всички мащаби на текстовете, което не може да се коригира или реши чрез selectionannodisplay в по-ниската версия. Има ли начин да се реши този проблем, освен начина като се изтрият предварително излишните мащаби в оригиналната версия от add/delete scale? Това отправиха като упрек към мен мои партньори, на които изпратих файл чрез eTransmit, затворен на 2007.

  Иван Цукев:

  Ивайло,

  не мога да тествам, защото отдавна не пазя 2007 версия, но би трябвало отделните мащаби да са в отделни слоеве и тогава могат да се изгасят слоевете за различните мащаби. Те се виждат обаче само на по-стари версии.

  Под друго видео бях отговорил на подобен въпрос и добавям и тук отговора: Най-добре е да обясня какъв е принципът, който е скрит вътре в AutoCAD зад анотативните обекти.

  Той е доста прост и някои по-напреднали колеги го правеха преди да се въведат анотативните обекти.

  Принципът е следният: 1. Имаме група текстове в един мащаб и те са в един слой. 2. Добавяме втори мащаб и за него правим втори слой и там копираме текстовете. 3. Сменяме им големината, за да съотвества на новия мащаб. 4. Когато искаме да превключваме между мащабите просто светваме/загасваме съответния слой.

  Е… анотативните обекти правят точно това в AutoCAD, но просто автоматизирано и AutoCAD ни показва само един слой вместо няколко.

  Ако отворим по-стара версия, отделните мащаби са в отделни слоеве.

 • Гергана Мирославова Тодорова:

  Здравейте, С AutoCAD Mechanical 2014 за студенти съм и нямам в Annotate Annotation Scale. Проверих и в другите менюта, но и там го няма. По някакъв начин мога да го добавя?

  Иван Цукев:

  Командите SCALELISTEDIT и OBJECTSCALE работят ли?

  Може да добавиш менютата чрез CUI, ако ги няма в ribbon-a

  Гергана Мирославова Тодорова:

  Тези команди работят. Но като използвам команди, имам чувството, че работя в Pascal. Как да ги добавя менютата чрез CUI?

  Иван Цукев:

  Прегледай пак този урок:

  https://aula.bg/autocad-nastroyka-na-potrebitelskiia-interfeys-chrez-cui

  Избираш работното пространство (workspace), кликваш бутона custom и слагаш отметки на менютата.

 • Има ли бързи команди за маркиране на текста с цел промяна на параметрите?

  Румяна Филипова:

  Открих, че могат да бъдат маркирани няколко текста и едновременно за тях да бъдат направени настройки. Въпросът ми е: има ли бързи команди, с които да бъдат маркирани всички текстове с едни параметри за да може да се променят параметрите едновременно, а не да си играя за всеки текст отделно?

  Христина Машева:

  Вариант е да избереш един текст и с десен бутон на мишката избираш Select Similar или ако искаш допълнителни свойства като цвят, тип, слой и т.н. може да използваш QSelect.

  Румяна Филипова:

  Христина, много благодаря. Сега ще опитам:)

  Иван Цукев:

  Методът от Христина е най-бърз в този случай.

  Може и да прегледаш тази статия за повече варианти: https://blog.tsukev.com/4-metoda-autocad-select.html

  стилян билдирев:

  Здравейте,

  Аз ползвам вариант при който се селектира целия чертеж и от propertis се избира например TEXT и се задават необходимите стойности за целия чертеж, така се избягва и необходимостта да се търси по слоеве, ако работиш с чужди чертежи
 • Как да принтирам, когато имам дефинирани повече от един мащаб ?

  Славчо Желязков:

  Като асолютно начинаещ и досега несбъсквал се с Аутокад питам.
  Ако в даден чертеж имам 3 мащаба, 1:25, 1:50, 1:100 и част от текстовете са дефинирани и за трите , а останалите само за 1:25 и 1:100 , и реша да разпечатам в М 1:50, с каква големина ще се разпечатат текстовете които не са дефинирани за този мащаб? С големината на М1:25 или на М 1:100

  Краси Кръстев:

  Здравей, Текстовете, които са дефинирани само с мащаб 1:25 и 1:100, а при плотиране в viewport-a на layout-a си задал мащаб 1:50, тези текстове няма да се разпечат въобще.Плотирането и анотативността най-добре се изясняват с доста нагледен пример в Модул 8 - Тайните на плотирането - Урок 3 Един чертеж с различни мащаб. ( който пример ще обясни и отговори доста точно и подробно твоя въпрос ).Надявам се да съм бил полезен.

  Любен Маринов Коджаиванов:

  Недефинираните за съответния мащаб дори не се виждат във viewport-a.

 • Как се създава анотативен текст с определени параметри?

  Анелия Танчева:

  Здравейте, как мога да създам определн стил текст, който да е анотативен, да е с определен размер (paper text height) и да не се налага да го променям за всяко въвеждане? Работя с Ревит и там може да се създават различни стилове с различни параметри (като височина), които се избират от падащо меню и промяна в настройките за един определен "стил" се отразява в/у всички надписи направени с него в чертежа... как става това в Аутокад? Благодаря :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, няма да влизам в подробности, защото в Модул 5 - "Надписи, оразмеряване и собствени стилове" е описано много ясно и подробно как да се създават стилове - така че там ще получиш най - точен и изчерпателен отговор отностно създаването и ползването на стилове.Но ето накратко отиваш в раздела Annotate ( позиция 1 на снимката ) след което отиваш на в раздела теьт и кликаш на стрлкичката ( позиция 2 на снимката ), след което ти се отваря един прозорец Text Style ( най - добре е да създадеш нов а не да променяш съществуващия анотативен ) и за това което питаш трябва да имаш отметка на Aнnotative за да е анотатвен текста и съответно в Paper text heigh му задай да речем 2,4, така като е активен този твой анотативен стил създавайки текст,той винаги ще е с големина 2,4 и анотативен . Надявам се да съм бил полезен с отговора, а всички тънкости ще ти се изяснят в Модул 5.

  Анелия Танчева:

  Супер! Благодаря за изчерпателния отговор :) 

 • Може ли някой да ми каже, защо пиша на български, а текста ми излиза на латиница?

  Мартин:

  а защо като пиша текстовите ми ги изписва на латиница,въпреки че от долу ми пише че съм на български език

  Краси Кръстев:

  Здравей, сигурен ли си че като си в вече в едитора на текста ( цъкнал си и може да корегираш ) долу ти показва че си в режим на български, може проблема да е в това че когато си в AutoCAD да си на BG, но когато отвориш едитора да става директно на английски.Ако не е в това проблема, може проблема да е в това ако позлваш допълнителна програма за кирилизиране - ползвай вградени във windows.

 • Как да оправя проблемът

  инж.М.Линдов:

  Здравейте защо в моя случай мога да променям големината на текста само на горе ,въпреки че сам го направил в анотативен мащаб,не мога да го направя 2,4 ,а на горе може до колкото поискам ,мерси.

  Краси Кръстев:

  Здравей, още ли стой този проблем с невъзможността да напишеш 2,4 акто стойност за Paper text. Има голяма вероятност ( 90 % ) да не ползваш правилен разделител за 2,4 ( да ползваш запетая вместо точка )Пробвай с точка пробвай и със запетая и виж кое е меродавното.

  Ако не е от това проблема може ли малко повече информация за казуса. Какво точно ти изписва когато запишеш 2,4 ?

 • Защо не виждам картинката, когато я поставям във темата?

  инж.М.Линдов:

  В раздела за въпроси и отговори не мога да виждам нищо от тази картинка

  Краси Кръстев:

  Здравей, в Aula направиха едно нововъведение. Въведоха Markdown.

  В общи линии как се ползва може да прочетеш тук :

  Какво е Markdown

  А тук има едно кратко набързо направено видео до инж. Цанко Дилов в което давам кратко обяснение именно на този казус с непоявяването на снимката при задаване на въпрос.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Защо не виждам анотативнит обекти, с всичките им мащаби, при селекция?

  Danica:

  Когато направя текстовете в два различни мащаба и двата са ясно написани ,не ми се получават като сенки не активнит-това при класическия метод.Когато искам да създам анотативни текстове не ми позволява да променям базовата височина на текста.С версия 2010 съм.

  Краси Кръстев:

  Здравей, danica.


  Относно първия ти въпрос в комадния ред изпиши SELECTIONANNODISPLAY и задай стойност 1 така вече ще виждаш за всеки тескт неговата позиция във всеки зададен на него анотативен мащаб ( доста досадно в определени случаи особено ако позлваш чертеж за 4 различни мащаба.

  Относно втория ти въпрос когато си правиш анотативен текст сложи му стойност за височина - 0.00 може проблема да идва от там ...все пак посочи една снимка за да видим какво точно се вижда в properties палетата ( снимка 1 позиция 1 ) когато си маркирала текста.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Danica:

  Благодаря! Успях да направя всичко.

 • Защо не се показват анотативните мащаби както трябва?

  Алекс:

  след като направих текстове по класически начин и други- анонативни в лейаут 1 се виждат коректно само класическите, а анонативните за М 1:50 са много,много дребни надписи?/ В модела всичко е ок/. Също така на част от анонативните надписи не мога да сменя цвета, а на другите се смени след Selectsimilar?

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринц има доста варианти за да се обърка нещо в анотативните мащаби ( и така без прикачена снимка към темата е доста трудно да се каже какво точно се случва - снимка на целия екран докато сте в layout би помогнала в конкертния случай ) , както винаги ще дам съвет че анотативните мащаби почти никога да не кажа никога не се разбират от "първия прочит", т.е. изгледайте пак внимателно урока след което има вероятно пак да има питания които най - вероятно в Модула за плотиране ще разберете защо?


  Та в момента проблема може проблема да е от това че анотативните мащаби нямат в себе си мащаба който е на viewport - a 1:50, а съще временно с това да е включен бутона за визулизиране на мащабите не зависимо  от това какъв е мащаба в анотативните текстове и така да виждате анотативнитен текстове доста по - малки поради простата причина че ги виждате в съвсем друг мащам.

  Така че спокойно продължавайте да гледате курса стигнете ли до модула с плотирането върнете се пак тук прегледайте пак нещата и четете форума ако в търсачката напише анотативни ще излезнат доста полесни теми които да ви улеснят в разбирането на анотативноства в autocad ( все пак това е едно от сложните неща в курса и често среща първоначално неразбиране, но пък схванете ли ги след това няма да ползвате класическия начин :) ) 

  Ето само няколко от темите във форума  на тази тема :

  https://aula.bg/question#id-118156800001

  https://aula.bg/question#id-123289600001

  https://aula.bg/question#id-104934400001

  https://aula.bg/question#id-120768000001

  Има още поне 30 -тина но най - напред курса и стигайки до модула с плотирането ще схванете всичко с анотативността гарантирам :)
  Алекс:

  Мерси, Краси, да трябва видя и модул 8... иначе ето снимки, 1 показва класик текста-цвят магента, 2 -анонативните, на които успях да сменя цвета, останалите са жълти и пак дребни

  Краси Кръстев:

  ОК прати ми файла на kr_krastev@abv.bg да го погледна и ще ти кажа какъв е проблема в случая.

 • Как да подравним текст?

  Велина:

  Има ли начин текста, който създавам, по подразбиране да е подравнен с middle center напр., а не с left?.

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,

  Начините са няколко. Да си направите лисп команда, ако владеете езика или с макроси. Аз ще покажа варианта с макроси и съответния скрипт, който да въведете към новата команда или бърз бутон. Как да си направите нова команда и бърз бутон можете да видите в моя трик на този адрес https://aula.bg/uroci-barz-buton-za-pochistvane-i-zapazvane-na-chertej
  Скрипт за Single Line Text (DT):
  ^C^C-text;j;mc;
  Скрипт за Multi Line Text (T):
  ^C^C-mtext;\j;mc;
  Ако имате допълнителни въпроси пишете.
  Надявам се да съм Ви бил полезен.
  Успех.
  Стефан Петров Петров:

  Здравейте приятели! Това с подравняването на текста наистина е полезно. Аз лично ползвам AlignTextToCurveV1-2  макрос който може да свалите от тук.
  https://lee-mac.com/curvealignedtext.html

  В този сайт има супер много макроси, които спестяват доста време ...
  Хубав ден !
 • Защо не мога да изтрия даден мащаб?

  Дарина:

  Здравейте, с версия 2014 съм, но при custom, когато се опитвам да изтрия даден мащаб, бутона не ми е активен? Самата версия ли не позволява или има някакъв начин да се реши това.(Ако аз съм създала даден мащаб, мога да го изтрия иначе не.)

  Георги Табаков:

  Със сигурност текущия мащаб е този, който искаш да изтриеш. Избери друг мащаб за текущ и тогава избираш "custom".

  Краси Кръстев:

  Здравей,  Дарина.


  Един от вариантите като причина за да не можеш да изтриеш даден мащаб е това което е споменал Георги Табаков, НО не е и единствения вариант за стигане до този проблем.

  Прочети тази тема тук : 

  https://aula.bg/question#id-104499200001

  в нея съм описал още няколко по - често срещани причини за невъзможността от изтриване на мащаби от листата с мащаби.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата към която те прапратих.

  Весело посрещане на Новата 2016 година !
 • Краси Кръстев:

  Здравей, коя опция визираш ? И какво точно се опитваш да направиш ?

  Aleksandar:

  имам няколко копия в различни мащаби и искам да изтрия тези които не ми трябват. Натискам add/delete scale ,след това маркирам ,натискам enter,и нестава нищо, така както съм показал на снимката.

  Aleksandar:

  реших проблема .

  Aleksandar:

  Здравей, опцията за редактиране на мащабите ми излиза на втория монитор,когато лаптопа е свързан към него,а когато не съм с втори монитор не знам как да ми се появи на монитора на лаптопа.

  Краси Кръстев:

  Здравей, може би си я изключил.

  Отиди както и показано на снимка 1 позиция 1 и и кликни с ляв бутон на мишката, следва да ти се покаже списък с това което може да включиш или да изключиш ако искаш да включиш иконката за промяна на мащаба избери ( снимка 1 позиция 2 ) Annotation Scale.

  Снимка_1

  Другия вариант за грешка е да не си включил опция на windows -a да е само за един екран и съответно макар да не е включен другия монитор, пак на монитора на лаптопа ти да се вижда само една част от AutoCAD, а другата част да бъде на втория монитор, който не го виждаш защото не е включен.

  И кгоато имаш нов проблем който не е продължение на дадена дискусия ( тема ) направи направо една нова тема, по - удобно е и шанса да ти се отговори е по - голям.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Димчо.

  Идеята е че ти сам определяш 1 чертожна единици на какво е равна. Ако чертаеш по правилото едно към едно ( 1 чертожна единици = 1 ( см, м , дм - дименсията в която изчертавш обекта си ), т.е. ако имаш 50 мм отсечка следва да начертаеш отсечка с 50 чертожни единици. Ако отсечката ти е 50 сантиметра пак следва да начертаеш 50 чертожни единици. Ти сам определяш една чертожна единица на какво ще ти е равна на : мм, см, м.

 • Каква е разликата между Imperial и Metric Scale List?

  Penka Dimitrova:

  Здравейте, първо да кажа колко полезен и интересен е този курс за мен с изключително добре подредени теми, определено инвестицията си заслужава! И сега на въпроса- не успях да намеря някъде из коментарите отговор на въпроса за разликата между Imperial и Metric Scale list, когато създаваме нужните ни на нас мащаби в кой от двата списъка трябва да се създадат?

  Краси Кръстев:

  Здравей, разликата е че когато става Imperial Scale List, се има предвид имперска система на четожните мерни единици т.е. инчове знаем някои страни се ползва тази система - Великобритания, САЩ... На снимка 1 съм показал как би излглеждал един мащаб в Имперска ( Imperial ) мерна система.

  Снимка_1

  Както се вижда доста "къдрави" числа се получават ..... друго си е с метричната система която е кратна на 10.

  Когато става дума за Metric Scale list, се има предвид метрична мерна система т.е. метри. Във България работим с този тип система, затова съответно създаването на нужните ни мащаби следва да стане в Metric Scale list.

  На снимка 2 съответно е списъка с мащаби за метрична мерна система.

  Снимка_2

  Това накратко е разликата, въвеждаме мащабите в Metric Scale List и когато правим Reset на листата правим Reset и избираме Metric Scales - снимка 3.

  Снимка_3

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Краси Кръстев:

  Не знам доколко сте навлезнал в AutoCAD, но искам да вметна нещо по темата, което ако се използва стила на работа показан в AutoCAD формула, следва да е една доста интересна хитринка по отношение на ползване на Imperial и Metric Scale List в AutoCAD.

  Какво имам предвид ?

  В AutoCAD курсовете на Aula стои концепцията за чертане едно към едно и условното приемане че една чертожна единица ( Drawing units ) може да бъде равна на см, м, дм, мм и т.н. Това условно приемане оказва влияние при работа ни след това с мащабите в AutoCAD, но в основата на мащабите се корени 1 Paper units на колко Drawing units e равна ( снимка 1 позиция 1 ) ??? Това отношение Paper Units към Drawing Units е в основата и на Имперската и Метрична мерна система.

  Снимка_1

  Списъците - Imperial и Metric Scale list са само списъци, реално те не задават коя мерна система използваме, те са просто списъци. Други са променливите на база на които променяме как да ни се възприемат отделните елеметни като съизмеримост ... дали като Имперска дали като Метрична система ( една от тях е MEASUREMENT )

  Как може да се използва това че тези списъци не оказват влияние ами са просто списъци ?

  Ами списъка с Imperial - го правя в мащаби в метри т.е. 1: 2500 мащаб в метри при чертане в моделното простраство едно към едно следва 1 Paper Units да бъде равен на 2,5 Drawing units и така в този списък попълвам всичките си мащаби които използвам често за метри,

  А в Metric Scale list - го правя в мащаби в сантиметри т.е. 1 : 50 мащаб в сантиметри при чертане в моделното пространство едно към едно следва 1 Paper units да бъде равен на 5 Drawing units и така тук си попълвам всички мащаби за сантиметри.

  Т.е. когато стартирам един чертеж който ще ми е в сантиметри, следва да направя един Reset за Metric Scale List, съответно следва листата с мащаби да ми е само в сантиметри, АКО чертежа ми е в метри правя един Reset за Imperial Scale List и следва да има листата с мащаби в метри.

  Подчертавам тази "хитринка" може да се ползва при работа с чист AutoCAD, когато става дума за MEP, Revit, Civil там най - добре когато ползвате Метрична мерна система я ползвайте само нея, недейте да смесвате Имперска и Метрична дори и само като списъци с мащаби, там концепцията за мащаби е малко по - различна ! *Така че ако ползвате _Civil Metric_ - ползвайте само и единствено нещата които са там не комбинирайте ... може да се объркате сериозно *

  Penka Dimitrova:

  Благодаря за бързия и изчерпателен отговор! Точно поради факта, че няма връзка между мащаба на чертеж, изчертан 1:1 и мерните единици, в които е изчертан не се сетих за инчовете! :)

 • Как да спра да дублирам текстове ?

  Ivaylo Penev:

  Здравейте! Можете ли да ми кажете как мога да спра да дублирам текстовете. Когато натисна с левия бутон на мишката върху даден текст и той се дублира ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Това е поради това че текста е анотативен.

  Когато кликнеш върху даден текст той не се дублира, а се визуализира със всички мащаби които са записани в него.

  Например на снимка имам един текст.

  Снимка_1

  Кликвайки на него текстовете стават два - снимка 2.

  Снимка_2

  Това е така защото текста е анотативен и съдържа в себе си два мащаба в себе си - снимка 3.

  Снимка_3

  Ако бяха повече мащабите записани вътре за текста следва повече визуализации на текста

  Вариант 1 е да изтриеш ненужния/те мащаб/и , това оабче не е най-удачния вариатн т.к. понякога както се вижда от поаказаното в урока са нужни и двата мащаба.

  Вариант 2 е да спреш тази визуализация на всички мащаби само когато се кликне върху дадения обект. Изпиши в командния ред SELECTIONANNODISPLAY (снимка 5 позиция 1) и задай стойност 0 за тази променлива (снимка 5 позиция 2)

  Снимка_4

 • Може ли да е объркан въпросът в теста?

  Любомир Михайлов:

  Здравейте, искам да попитам нещо, което ми направи впечатление в този урок. Въпросът към урока не е ли зададен малко подвеждащо? "Кликваме върху анотативен обект и виждаме, че за него има множество мащаби. Как можем да изчистим чертежа визуално и файлът да стане по-лек. -Задаваме SELECTIONANNODISPLAY да е равно на нула, за да не се виждат текстовете и в другите мащаби -Чрез бутона Add/Delete Scales (команда OBJECTSCALE) избирам обектите и премахвам ненужните мащаби"

  С командата "SELECTIONANNODISPLAY" реално изичистваме визуално обектът, а с "OBJECTSCALE" изистваме излишните мащаби. В този случай бих казал, че и двата отговора са правилни.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Любомир.

  Определено има уловка. Уловката идва от там че има две равноправни условия, които трябва да бъдат изпълнени.

  Условията са да се почисти визуално чертежа и да стане по-лек. С Object Scale премахвайки ненужните мащаби изпълняваш и двете условия на въпроса ... да го изчистиш визуално и да стане по-лек.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Орхан.

  Ако template -ния (шаблониия файл с който стартираш изцяло нов чертеж) ти файл съдържа тези мащаби следва това да не ти се налага да ги създаваш при започване на изцяло нов чертеж.

  Ако обаче получаваш изцяло нов чертеж и в него има много на брой анотативни мащаби в списъка и искаш да имаш само тези които ползваш, то прегледай тази тема тук:

  Каква е разликата между Imperial и Metric Scale List?

  в която може да разбереш акк може да създадеш списък с мащаби и пири получаване на нов чертеж чрез Reset да ресетнеш именно списъка с мащаби до този който си създал в настройката показана в темата в която те препратих.

  Пробвай и пиши да кажеш дали всичко е наред :)

 • Как да преместя само един от надписите?

  Eleni:

  Понеже нито с курсора става, нито с пан. И също няма център самия надпис, който да натисна и да преместя.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елени.

  Мога ли да те помоля да поставиш една снимката за да видя какво точно виждаш когато селектираш само един текст, мисля че трявба да имаш маркер с който можеш да го преместиш ... НО ако нямаш маркер за местене на текста винаги може да използваш командата Move. Селектираш текста и след стартираш move и може да преместиш текста спрямо произволна избрана точка от теб.

  Eleni:

  И с преместване пробвах, но отново се местят и двата размера едновременно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елени.

  Да ако е с Команда Move, се мести текста във всичките му нанотативни състоятния.

  И правилно си се ориентирала, че ако искаш да преместиш текста само в настоящото му анотативно състояние трябва това да се случи посредством.

  И сега мисля че знам откъде идва проблема при теб, НО нека да видим :).

  Имам предположението, че най-вероятно маркера на тескта ти е доста малък и не го виждаш.

  За да го увеличиш, отиди в Options. Изпиши в командия ред Options и следва да ти се появи прозореца Options (снимка 1 позиция 1). След това кликни на раздела Selection (снимка 1 позиция 2) и след това увеличи чрез плъзгача (снимка 1 позиция 3), след което приеми настройките с Apply (снимка 1 позиция 4), след което запази настройките с ОК (снимка 1 позиция 5).

  Снимка_1

  Eleni:

  Да, това е бил проблемът. Мерси.

 • Какво е анотативен обект?

  Tsvyata Petkova:

  Надписите са анотативни обекти и за тях с бутоните долу вдясно задаваме мащаби. Защо изобщо се появяват и са видими няколко мащаба за един анотативен обект, след като веждъж сме задали долу 1:50 например и е нужно с командата OBJECTSCALE да трием ненужните мащаби?

  Dimitar:

  подобен обект\n

 • Защо когато изсключа бутона за Automatically adds annotation scales to all annotative objects when the annotation scale changes в Autocad2016, анотативните ми надписи продължават да се променят ?  

  Николай Г Георгиев:

  Желаният ефект както е на урока при мене не се получава.Трябва ли да в комбинациа с друга команда? Когато го изключа и променям мащабите и текста също се променя. Благодаря предварително.

  Иван Цукев:

  Най-вероятно защото вече са вкарани текстовете в различни мащаби. Ако вече щетата е направена, това ще работи за бъдещи анотативни обекти. За вече "омазаните" обекти, пусни командата objectscale и изтрий мащабите, които не се ползват.

 • защо?

  Хюсеин Хюсеин:

  Защо след като изтегля примера с мащаби и се опитам да го отворя ми се почвчва това(приложената сникма)

  М. Митов:

  Защото е включена отметката за quick properties

 • Защо не мога фиксирам постоянен размер на текста на екрана, когато сменям мащабите?

  Димитър Кулев:

  При мене, в AutoCad 2020, като изключа иконката Automatically add scales to annotative Objects when annotation scale changes, винаги щом сменям мащабите, големината на текста на екрана също се сменя, а не остава постоянна, както е в урока. Дали причината е в разликата между версиите на AutoCad и, ако е така, има ли друг начин за запазване на постоянна големина на текста при смяна на мащабите?

  IMustafaEtem:

  Трябва да се чертае в мащаб 1:1

 • Защо при всяко изписване на дума трябва да сменям езика?

  Румен Стефанов:

  Здравейте, Ползвам AutoCAD 2022 и при упражнението с мащабите възникнаха няколко въпроса: - когато изписвам дума на кирилица, при следващо изписване дума трябва отново да сменям от английски на Български. Има ли начин да се настрои да не сменям езика при всяко изписване?

  Иван Цукев:

  Кога сменяте от английски на български - преди или след като включите командата за редакция?

  Румен Стефанов:

  След командата за редакция, сменям езика.

  Иван Цукев:

  За това се случва. Аутокад помни избрания език само по време на редакция и връща основния език след излизане от програмата. Това е направено за удобство по принцип.

  Ако ще се редактират много текстове, тогава редът е друг. Сменяте езика на български, след това си редактирате текстовете и при всяко влизане ще си е на български.

  Пробвайте и кажете дали така работи.

  Румен Стефанов:

  Да, така работи. Благодаря за отговора и разяснението.