AutoCAD Бутон, бърза лента с инструменти и инфоцентър

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Програмата за деактивиране на AutoDesk Инфоцентър може да се свали от тук.

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи AutoCAD бутона?
За да стартираме важни инструменти като отваряне на нов файл, записване, протиране и т.н.
За да брандира програмата с логото на AutoCAD
За красота

Въпроси и отговори

 • Как да включа настройката на командния ред, която показва различните варианти свързани с дадена команда?

  Христина Данкина:

  Здравейте инж. Цукев, радвам се,че най-после се включих:) Когато пиша в командния ред примера с командата текст, не ми се появява опцията да избирам различните варианти свързани с тази команда./Работя с версия 2011/

  Иван Цукев:

  @Христина Както казвам във видеото, това е нововъведение в 2012.

  Валентин Александров Добрев:

  Поздравления инж. Цукев,
  Създали сте много успешна концепция!
  Радвам се, че попаднах на този курс!

  Димитър Кулев:

  На екрана в мой файл, отворен със студентската версия AutoDesk AutoCad 2014 – STUDENT VERSION, в най-горния ред, в сравнение с подобния ред от курса, липсва лентата за инфо-центъра, а бързата лента с инструменти и Drafting & Annotation са под разделите на Ribbon-интерфейса. Ако е важна липсата на тези елементи, как да ги добавя в най-горния ред и евентуално там да изместя бързата лента с инструменти и Drafting & Annotation, така че видът им да стане еднакъв с този от курса?

  Димитър Кулев:

  Благодаря за изчерпателния отговор, даден ми от инж. Кръстев под урок 1. В студентската версия, не знам защо, изместването на лентата с бързите команди над Ribbon-интерфейса с "Show Above Ribbon interface"" не стана, но едва ли е толкова важно мястото на тази лента. Много съм доволен от методиката и средствата за провеждане на курса!

 • Мога ли да споделя колко гениален е този метод на учене?

  Галина Димитрова:

  Най-после се включих и аз - след като изгледах първите три филмчета, мога да кажа, че този метод на учене с показване 1:1 и възможност реално да повториш сам нещата, е просто гениален. Поздравявам ви за решението да направите курса именно така и сажалявам само, че след като изтекат шестте месеца няма да имам уроците - понякога се налага дълго време да се работи с друга програма или да не се работи въобще по специалността и после, когато трябва да се възстановят бързо всички умения, това би било безценно. Когато заминах да работя в чужбина и всичко там се правеше на аутокад - наложи се да възстановявам спомени от 11-та версия направо в 2009 и срам ме е да кажа колко бабешки трябваше да действам и то под напрежение. Случваше се да направя нещо с налучкване и ако трябва да повторя, нямам спомен и почвам отначало (от плотиране до плотиране на лейаути понякога минават седмици и месеци, ако се работи по голям проект). Де да имах тогава тези материали, но и сега не е толкова късно. Благодаря!

  Иван Цукев:

  @Галина

  Радвам се, че формата на обучение ти харесва и е удобна за теб.

  Колкото до 6-те месеца достъп вече имам идеи как да се удължат.

  Красимир:

  Това с удължаването на достъпа наистина много ще ни помогне да си опресняваме знанията, когато се наложи...

  Снежана Николова:

  О,напълно съм съгласна.Някои като мен са пълни новаци и още преди да е почнал курса съм сигурна,че няма да съм от бързите...

  Иван Цукев:

  Снежана, ако отделяш всеки ден само по един урок да преминеш, ще видиш, че много бързо ще напреднеш.

  Ганка Пенева:

  Аз също не разполагам с много свободно време и се притеснявам, че няма да мога да успея в шестмесечния срок. Много бих желала да се връщам към уроците и по-късно.

  Nedelina:

  Аз също съм безкрайно доволна от курса!!! 

  Владо:

  Ще е хубаво това със достъпа макар че аз ще имам възможност още по време а курса да опитам да приложа нещо от наученото на местоработата си и след курса ако се представя добре работодателите ми може да ми поверят някой проект за нов детайл и така само да затвърждавам а и се надявам че ще запиша и още курсове тук.поздрави. 

  Николай Генов:

  Може би срещу някакъв "абонамент" да има възможност, при нужда да се правят справки с курса за определен период от време ,след приключването му.

  Благоев:

  Аз също съм за удължаване на 6 месечния достъп до уроците, в напрегнатото ежедневие в което вярвам всички живеем, някои неща се забравят и е удобно и полезно да можеш да се върнеш към обясненията.

  Като цяло съм във възторг от ясните и достъпно обяснени уроци  на инж. Цукев !

  Анелия Блажева Лалева:

  Подкрепям мнението Ви. От сега се притеснявам, че няма да ми стигне времето.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Анелия.

  Няма място за притеснения. Гледай по един урок на ден, в началото даже ще ти е трудно само с един урок на ден защото уроците са увлекателни и те карат да гледаш следващия и следващи ......

  Ще видиш как след 2-3 месеца ще си доста напред с ползването на AutoCAD.

 • Румен Бошнаков:

  Интересно започва курса!И аз бих казал че това е много добър метод за усвояване,защото имаш достатъчно време да го проиграеш видяното от видеото и съответно да си го припомняш ако не е станало нещо от раз..Thanks!

  Иван Цукев:

  Радвам се, че начинът на провеждане на обучението е удобен за теб :)

  Чина:

  Аз също много бих искала срокът да се удължи. Ето след като получих достъп ми се наложи да се занимавам с друго и ми остават два месеца за обучение и запаметяване на всичко. Още по-сложно се получава, когато едновременно уча и други кад-програми и ми трябва време за да ги подредя добре в главата си и не ги обърквам. От начина на преподаване и обяснение съм много доволна. Благодаря!

  Dimitrov:

  Димитров -пенсионер. За пореден път се уверявам в чудесата на техническия прогрес. Тъжни спомени за линеала и чертожната маса. Да лазиш по лакти, да ти мърда триъгълника. Това надали могат да си го представят младите колеги. След първите два урока, като че ли съм влязъл в друг свят. Жалко, че не мога сега да работя любимата си работа.  Инж. Цукев ми предостави възможността да се радвам на новите възможности. Благодаря, инж. Цукев. И на Мария.

 • Може ли да попита нещо относно продължаването на шестте месеца достъп?

  Златко:

  Здравейте г-н Цукев!
  Позволявам си и аз, начинаещият, да изкажа мнение:
  1. Курсът е "ВЪРХЪТ"!!!!
  2. В периода, когато се чудех как и откъде да уча AutoCAD, попаднах на подобен курс на братята руснаци - "Интерактивньй курс AutoCAD 2007", например (такава версия намерих). Курсът се водеше по абсолютно същия начин - аудио урок на това, което лекторът правеше на екрана. До тук - нищо ново! Но...
  3. Най - интересното за мен беше, че всичко, което изговаряше и обясняваше лекторът, го имаше и в текстови вид - една иконка, с буквата "Т", натискаш я и всичко се показва в прегледен текстови вид със снимка на всичко, което става на екрана - команди, тяхното изпълнение, падащи менюта, как изглежда скицата или чертежа - също, като в учебник. Удобното тук е, че си отворил съответната версия, изпълняваш точка по точка всичко написано, препрочиташ, сверяваш с картинките в текста, каквата се е получило и т.н. Мисля, че схвана мисълта ми, нали !?
  4. Такова допълнение би било отговор и на въпроса на Галина Димитрова, в смисъл, че когато ти се наложи, може да си го препрочиташ и т.н.
  Поздрави:
  Златко Недев
  гр. Пловдив

  Иван Цукев:

  Здравей,

  радвам се, че курсът ти харесва :)

  Имаме доста идеи, които още повече ще подобрят процеса на учене. Добавяне на текстове версия е една от тях. Ние анализираме всякакви възможности и целта ни е да направим обучението максимално лесно, за да може човек реално да получи умения, които да може да ползва. Благодаря ти за обратната връзка, че такава опция би ти харесала.

  Penka Ivanova:

  Aз също съм от  поколението, което  всичко  учеше по книга; Ако има такъв "учебник" не бих се поколебала да си  го  купя, макар ,че версиите  се сменят почти  ежегодно....

  Люмена:

  Аз много се радвам, че попаднах на този курс и сега като имам време да си обогатя познанията, а то имам доста да уча. И пак сърдечно благодаря за този курс!

  Татяна:

  Каква е цената на курса!Колко пари трябва да се платят?

  Янко:

  Доста добре са направени уроците - няма натоварване, дори когато времето позволява можеш да се забавляваш, като си правиш проекти които са извън курсът и по този начин да се упражняваш.


  Vladimir Tzonev:

  Много съм учуден, много искам да усвоя това изкуство, но нямам нужното време! А вие продължавате да ми оказвате внимание! Благодаря ви!

  Didi Stancheva:

  не мога да отворя уроците

  Николай Генов:

  Привет,

  На мен ми се налага да "уча" и да работя едновременно. Работил съм с R14 от пускането и до сега и прехода към 2014 налага да прескачам постоянно към AUTOCAD classic, за да приложа някоя команда, до която още не съм достигнал с 2014. Не е болка за умиране, а и забелязвам, че така по-лесно затвърдявам новонаучените неща. Да си учител е талант и в АУЛА има предостатъчно
  Lazar:

  Направили сте едно голямо ДОБРО на Желаещите и опитващите се да научат повече Можещи.От мене лично ПОКЛОН!Не всичко е пари!Моите уважения за труда да създадете този встъпителен курс.Много научих също и от коментарите на колегите , за което съм им много благодарен за споделеното Знание.
  Познавам АутоКад още от версия 3.1 - не помня вече коя година беше - на един Панаир в Пловдив ми го подари поляк :) на 5 дискети 5.25 инча.За съжаление не съм професионален конструктор,а технолог от старото поколение.Работя с програмата дотолкова доколкото ми е необходима,но научих и прочетох доста нови знания.Благодаря ви за ангажимента и вниманието към мен лично и също така на моята лична водеща Мария maria@aula.bg

  Ивелин Иванов:

  Здравейте! Много добре са систематизирани уроците и се поднасят на много лесен за усвояване език! Благодаря!

  Konst_petrov:

  Опцията с текста ще е хубава за личния ти архив, но за мен записките по време на гледане на курса са много добър метод за запаметяване и затвърждаване на чутото и видяното.

  Таня Лозанова:

  За мен текста пести време:)

  Радослав Димитров:

  Здравейте!!!! много ми харесаха вашите уроци и много ми помогнаха и искам още уроци да правите

 • деактивиране на AutoDesk Инфоцентър

  Евлина:

  Здравейте, искам да попитам зе деактивацията на инфоцентъра, какво правим след инсталация на прикачената програма?

  Иван Цукев:

  Само пускането и би трябвало да деактивира инфоцентъра. Не се ли получава, с администраторски права ли е windows потребителя?

  Евeлина:

  Да, получи се, но явно беше необходим restart на компютъра. Благодаря!

  Росен Коцев:

  Здравейте, как да разбера дали съм успял да си деактивирам инфоцентъра?

  Борис Танчев:

  След като инсталираш програмката, която инж. Цукев  дава под видеото, се появява съобщение, че инфоцентърът е деактивиран и че ако искаш да го активираш, трябва да деинсталираш програмката.

  Fghj:

  Просто рестартирай компа и след това само пусни Аутокад и би трябвало да е деактивиран 

   
  Julia Trendafilova:

  Много благодаря за програмката! Малка, но съвсем на място!

  Владимир:

  Аз съм със версия 2007 компютъра ми е старичък и новите версии бавно зареждат. Искам да питам има ли начин да ми покаже незатворените контури И също така при отваряне на нов чертеж да не се отваря като още един файл вътре в програмата а просто да зарежда новия файл на мястото на стария

 • Как да направя видим кубът в моделното пространство?

  Bilyana:

  Здравейте!Курсът много ми харесва!При мен е свалена версия на AUTOCAD 2014,но възникна проблем.Как да направя видим т кубът  в моделното пространство.В горният ляв ъгъл е изписано само drawing 1 и не знам какво да направя за да го направя видим.Ще се радвам ако ми помогнете за да мога да продължа напред по-ефикасно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, прочети тази тема тук : https://aula.bg/question#id-115942400001 в която съм коментирал същия казус.

  Златина Ангелова:

  file:///Users/user/Desktop/Screen%20Shot%202016-07-17%20at%209.55.11%20PM.png

  Златина Ангелова:

  пффф, дали ще видите снимка на екрана се съмнявам, като гледам как изглежда файла :)))) Имам бутон до ябълката, оттам пада Preferences, от което се правят "главни" да ги нарека настройки на приложението. Както и да е, струва ми се, че ще имам доста проблеми, тъй като ще има липсващиили различни неща, сигурна съм - няма да са малко.

  Златина Ангелова:

  Това, което показано от Options, при мен е от AutoCad=>Preferences.

 • Как да променя командите в Лентата за бързи команди ?

  Dory Dimitrova:

  Здравейте ! ако искам да променя командите в Лентата за бързи команди във версия 2015, отивам в Customize User Interface и после в Transfer или бъркам ? и може ли стъпките по нататък ? Благодаря !

  Краси Кръстев:

  Здравей, Dory.

  Ето тук :

  Как да добавим команда в бързата лента с команди

  в темата съм дал отговор на това как може да се добави команда в бързата лента посредством Quick CUI ( командата е RegenALL ) за всяка друга команда която е в списъка е аналогично.

  Съвета ми е: прочети стъпките, който съм показал за добавяне на бутон с командата и мисля че ще решиш казуса си. Препоръката ми е ако командата е доста често използвана ( както Regen ) не я слагай в менюто горе ... излишно е .

  Ето и още една полезна тема :

  Вкарване на Design Feed в менюто

  Тук са дадени два вариант за справяне с подобен проблем.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата. Лек и усмихнат ден !

 • Как се изключва инфоцентъра на AutoCAD 2016? Изтеглила съм програмата за деактивиране.

  Петя Божкова:

  Благодаря за възможността и формата на обучение, които предлагате.

  Краси Кръстев:

  Здравей, премахването на инфоцентъра може да стане и без инсталирането на допълнителна програма.

  Коя е програмата която си изтеглила за деактивирането му ?

  Така може да го направиш по - следния начин :

  Отиваме на Start бутона на Windows след това в Search лентата ( снимка 1 позиция 1 ) изписваме regedit следва Windows да ни намери Regedit.exe ( снимка 1 позиция 2 ), стартираме я.

  *на снимка 1 е показана снимка от Windows 10, не знам каква е наличната версия на компютъра, който ползвате, но ако не се ориетирате, ще приложа снимка с windows 7 или който ползвате.

  Снимка_1

  Следва да ви се отвори прозорец Registry Editor като този на снимка 2 позиция 1.

  Там трябва последователно да отворите папките на (гледаме снимка 2) :

  • Позиция 2 - Computer, след това
  • Позиция 3 - HKEY_CURRENT_USER, след това
  • Позиция 4 - SOFTWARE, след това
  • Позиция 5 - Autodesk, след това
  • Позиция 6 - AutoCAD, след това
  • Позиция 7 - R19.1 ( тук числото зависи от версията на AutoCAD, за 2014 е 19.1 - моя случай ), след това
  • Позиция 8 - ACAD-D001:409, след това
  • Позиция 9 - InfoCenter, като тук вече селектираш с мишката, след което
  • Позиция 10 - избери на синята иконка InfoCenterOn .

  Снимка_2

  Кликни с десен бутон на иконката ( снимка 3 позиция 1 ) и избери Modify ( снимка 3 позиция 2 )

  Снимка_3

  Ще ти се отвори прозорец подобен на този на снимка 4 позиция 1

  Снимка_4

  В полето Value Data задай стойност 0 в момента най - вероятно е 1.СЛед това затвори с ОК ( снимка 4 позиция 3 ).

  Следва в новоотворените AutoCAD - и да нямаш вече Инфо център ( снимка 5 позиция 1 )

  Снимка_5

  Държа да подчертая че тази промяна е възможна, когато се прави от потребител ( User ) който е с права на администратор.

  Възможно е да има малки несъотвествия в папките от Позиция 7 надолу, които несъответствия най - вероятно са обвързани с версията на AutoCAD, идеята е да се стигне до InfoCenterOn и там настройката да стане от 1 - ца на 0 - ла

  Надяявам се да съм бил полезен с отговора и да сме разрешили казуса.

  Петя Божкова:

  Здравейте и благодаря за отговора. Изтеглих програмата от линка под урока. Бях отворила вече AutoCAD и когато го рестартирах, вече нямаше инфоцентър.

  Краси Кръстев:

  Да сега видях че е качена програма под урока, но и това което съм описал също би свършило работа , макар и с повече кликове :)

  Петя Божкова:

  Без съмнение. Благодаря.

  Васил К.:

  Полезна функция, резултата е налице.

 • Защо няма AutoCad бутон при Mac ?

  Златина Ангелова:

  Здравейте,

  Инсталирах AutoCad 2015 и нямам бутона, още повече, че съм с Mac. Сигурно тази ошция ще ми е необходима, затова се питам къде да я открия.

  Краси Кръстев:

  Здравей, доста специфичен въпрос.

  Може ли една снимка на това което виждате ? Горе в ляво няма ли иконка на apple и до нея да пише съответно AutoCAD ? Най - вероятно е там бутона. Като цяло винаги има доста различия когато стане дума за Mac :).

  Златина Ангелова:

  Снимка съм постнала под друг коментар, но едва ли ще можете да я видите. Кажете как да я кача тук и ще го направя. пффф, дали ще видите снимка на екрана се съмнявам, като гледам как изглежда файла :)))) Имам бутон до ябълката, оттам пада Preferences, от което се правят "главни" да ги нарека настройки на приложението. Както и да е, струва ми се, че ще имам доста проблеми, тъй като ще има липсващиили различни неща, сигурна съм - няма да са малко.

  Златина Ангелова:

  Това, което показано от Options, при мен е от AutoCad=>Preferences.

  Златина Ангелова:

  Screen Shot 2016-07-17 at 9.55.11 PM

  Златина Ангелова:

  даже и скрийн шот не мога да сложа тук...

  Краси Кръстев:

  Ето едно видео markdown където може да видиш как става качването на снимка. В коментар или в нова тема принципа е един и същ.

  А относно MAC, очаквай още много много разлики.

 • Как да сменя цвета на лентата за бързи команди?

  Anitab:

  Не съм сигурна дали е от цвета или има някакъв проблем с програмата. Лентата за бързи команди се вижда, но е изключително избелена. Благодаря предварително :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж дали тази тема Как да сменя цвета на подащите менюта ?

  ще ти помогне да се справиш с проблема.

  И на мен ми се е случвало и съм го оправял по описнаия в темата метод, НО на имам една инсталация на AutoCAD за която все още не мога да оправя този bug. Надявам се ти да успееш по описания начин.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, лентата със състояния е на екрана :), за жалост след 2015 версия на AutoCAD лентата изглежда е изместена леко в дясно и не може да се визуализират в текстови вид, само като иконки.

  Ето няколко теми по отношение на този казус.

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Как да сложа командния ред под Layout- тите ?

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

  Надявам се да съм бил полезен с отговорите в темите към които Ви препратих и да сме разрешили казуса :).

  Инес Топалова:

  Благодаря Ви за отговора. Успукоих се, че не е моя грешка. Ще продължа нататък.

 • Как да визуализирам версията и името на чертежа в заглавната лента на AutoCAD2009

  Георги:

  Здравейте! Занимавам се с AutoCAD повече от 15 години. През тези години съм инсталирал продукта многократно. При последната инсталация на AutoCAD 2009 под WIN10 в заглавната лента не се визуализира версията и името на чертежа (AutoCAD2009 Drawing1). Бихте ли ми помогнали да реша проблема?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Като за начало ще Ви посъветвам да инсталирате последните driver - и на видео картата си.

  След това променете темата на windows - a от Aero на някакъв друг вид.Ако не е била Aero, то тогава я направи Aero. Идеята тук е при промяна на темата Aero < - > друга, дали нещата ще се оправят.

  Ако не се получат нещата по предложенията по - горе пишете, пак.

  Определнено Autodesk не подържат версия 2009 за Windows 10, така че ако не се получи така ще помисля за друг вариант.

  Георги:

  Здравейте и благодаря за бързият и ценен отговор. При смяна на темата с Аеро нещата се оправиха. Надписите не се виждаха, защото са с бял цвят на бял фон. До сега се "ровех" из настройките, но не намерих такава, която да управлява цвета на текста или фона на заглавната лента. Още веднъж - благодаря!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Радвам се, че нещата са се получили.

 • Как да си оправя Autocad бутона?

  Диана Якимова:

  Здравейте, не разбрах как стана, но изведнъж Аутокад бутона взе да се държи странно. Вместо да ми показва списък с папки и файлове, от които да си избирам, за да си отворя, той почна да иска да изписвам имената им в командния ред. Имате ли идея какво се е случило и как да го оправя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, доста често срещан проблем.

  Обикновено се получава при ползването на странични програми или промяна на променливата по невнимание.Системната променлива която трябва да настройш е Filedia.

  Изпиши в командния ред FILEDIA, натисни space (enter) AutoCAD ще те ппита за стойност на променливата задавай стойност 1, в момента тази стойност е 0.

  Диана Якимова:

  Благодаря много за бързия отговор. Проблемът е решен! .

 • Как да променя началния си чертеж, който се старитра в AutoCAD?

  Димитър Джиков:

  Всеки път,когато стартирам Аутокад,отваря чертежът по който съм работил последно.Тогава се опитвам да започна да чертая в нов файл през "new tab" , "start drawing" и пак отваря същият чертеж.Извинявам се,ако съм пропуснал урока с обяснението.Може ли някой да ми каже къде бъркам? Всеки път изтривам всичко и така започвам нов чертеж.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  В момента си указал на AutoCAD, при стартиране на Нов чертеж (QNEW) да се зарежда шаблон в който вече има изчертани обекти. Тоест когато натиснеш иконката за стариране на нов чертеж - било по показания на снимка 1 ( позиция 1 - File буотна - (позиция 2) New - (позиция 3) Start new Drawing или снимка 2 посредством бутона New (позиция 1) начин, то следва да се отвори точно определения шаблонен файл.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Трябва или да смениш шаблонния файл с изцяло празен файл. Така обаче ако си си направил в този шаблон слоеве, типове линии и т.н. няма да ги имаш защото новият шаблон ще съдържа само стандартните слоеве, ораз. линии, типове линии които пристигат със първоначалната инсталация.Не че не може да си копираш слоеве и стилове от други чертежи ИЛИ пък да си си направил един Мастер файл, в който да си събрал всички стилове, така че копирайки от него каквото ти трябва да го пренасяш бързо и лесно КОЙ и да било друг чертеж.

  Ако си избираш този вариант, ето тук:

  acad.dwt

  ти споделям един изцяло изчистен от всико шаблонен файл.Трябва да го поставиш в подобна директория:

  C:\Users\XXXXXXXXXXXX\AppData\Local\Autodesk\AutoCAD 20XX\RXX.XX\enu\Template

  След което трябва да отидеш и в Options (OP от клавиатурата - снимка 3 позиция 1) за да отвориш прозореца Options (снимка 3 позиция 2) , след което отиди на раздела Files (снимка 3 позиция 3), след това отиди на Template settings (снимка 3 позиция 4) кликни на плюсчето, след това отиди на Default Template File Name fo Qnew (снимка 3 позиция 5), селектирай прозорчето пред което има стрелкичка (снимка 3 позиция 6), след което отиди на Browse (снимка 3 позиция 7), следва да ти се отвори прозорец - Select a file (снимка 3 позиция 8) , в който прозорец от падащото меню Look in (снимка 3 позиция 9) стигни до папката в която сложи .dwt файла, избери го (снимка 3 позиция 10) и кликни на Open (снимка 3 позиция 11), следва прозореца Select file да се затвори, тогава избери Apply (снимка 3 позиция 12) за да приемеш промените и ОК (снимка 3 позиция 13) за да ги потвърдиш.

  Сега при стартиране на изцяло нов прозорец следва да ти се отваря изцяло празния .dwt файлов шаблон - acad.dwt

  Снимка_3

  ИЛИ другия вариант е:

  Да отвориш шаблона като шаблонен файл с раширение .dwt, да изтриеш обектите и да го запазиш отново като .dwt , така запазен с промени в самия него, т.е. в ".dwt -то" , следва при всяко следващо отваряне на този шаблонен файл, сиреч отваряне на "нов чертеж" да се отваря шаблния файл с вече направените и запаметени в него промени.

  Как може да стане това в Options (там където в горното предложени ти казах да заредиш .dwt файла, може да видиш КОЙ точно темплейтен файл се отваря за нов чертеж (снимка 4 позиции 1 и 2)

  Снимка_4

  Съответно разбирайки кой е файл и в коя директория, може да отидеш на AutoCAD бутона (снимка 5 позиция 1), след това отиди на Open (снимка 5 позиция 2) и избери open drawing (снимка 5 позиция 3).

  Снимка_5

  Появява се прозореца Select File (снимка 6 позиция 1), след това отиди на лентата Files of type: (снимка 6 позиция 2) от падащото поле избери Drawing tempate (снимка 6 позиция 2), следва от Look in (снимка 6 позиция 3) да си избереш директорията в която е темплейта който ти се зарежда (снимка 6 позиция 4), след което да избереш файла (снимка 6 позциия 5), след това да избереш Open (снимка 6 позиция 6).

  Снимка_6

  Отваря ти се template - ния файл, обръщам внимение че той е в .dwt формат (снимка 7 позиция 1).

  Снимка 7

  Правиш промените по него и след това го презаписваш посредством Save снимка 8 позиция 1.

  Снимка_8

  Така следва да си премахнал обектите от шаблония (template -ния) файл, който ти се зарежда когато стартираш изцяло нов файл и същевремнно с това ще си запазил слоеве, стилове и т.н. в него.Имаш шаблон със стилове и слоеве, НО нямаш обекти които всеки път да премахваш от чертежа.

  Избора между двата вариант е твой :)

  Димитър Джиков:

  Благодаря Ви много инженер Кръстев ! Направих го по първия начин,а честно казано преди два дена бях на ръба да преинсталирам програмата. Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че нещата са проработили!

  Спаска Василева:

  Здравей, може ли от пример от някой урок със стилове мащаби да се използват вече направените такива за нов стартов шаблон?

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Да понякога се получава този бъг с Quick Access toolbar -a.

  Ето тук:

  Как да си върна лентата с бързите команди и раздел Plug-ins?

  Oтговора в темата към която те препращам даде решение на казуса, макар и с поява само под Ribbon менюто, но това е бъг за версията .

  Прочети внимателно темата и повтори стъпките и следва да се появи.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Иван.

  Да прав си определно има разминаване в интерфейса в обясненията, които са на версия 2012 и твоята версия.

  Мисля че обаче тези разминавания са доста малки и няма да ти попречат за научаване на основната идея и принципите за бърза и качествена работа с AutoCAD. Освен това в края на курса има модули в които именно се показват промените след 2012 версия насам, т.е. там са представени всички по-основни промени и модификации, които могат да спестят време в практиката. Освен във форума под всеки урок, където има промяна във версията и как работи нов или модифициран инструмент е обяснено доста подробно, което още едн причина да не те притеснява че си с по-нова версия. Дори и да няма отговор на въпрос свързан с това че си на по-нова весрия или друг въпрос ... именно затова е форума винаги може да зададеш въпрос и някой ще даде препоръка, решение на това как се е справил с казуса, ще се изкоментира и т.н. :)

  Препоръката ми, както всеки път споменавам във форума е да се ползва по възможност най-новата версия на CAD причините за да се ползва възможно най-ноавата версия са темата по-долу.

  Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля?

  Ivan Tashev:

  Благодаря за изчерпателния отговор и насоките.

 • Как да активирам Растер Дизайн

  Ралица Драганова:

  Може ли да активирам Растер Дизайн на версия 2022 и как ?

  Галина Цонева:

  С десен бутон от падащото меню.