Бързи клавиши и кратки команди - I част

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Забележка:

Припомнете си този урок, който съм споделял и извън курса и след това преминете към IIчаст, която е разширение на темата в курса

 

Процедура по копиране на настройките за бързи клавиши на друг компютър

 

 1. От компютър А, на който са направени настройките пишете (findfile “acad.pgp”) в командния ред. Това ви показва къде се намира файла ACAD.PGP
 2. Копирате файла на новия компютър Б, където искате да прехвърлите настройките
 3. Пускате (findfile “acad.pgp”) на компютър Б. Това ще ви покаже къде е ACAD.PGP на компютър Б
 4. Записвате файла ACAD.PGP, който взехме от компютър А върху файла, който намерихме за компютър Б
 5. На компютър Б пускаме командата REINIT, избираме PGP файл и даваме ОК.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какви са предимствата на бързите клавиши
Много бързо стартиране на командите.
Много бързо натискане на иконките
Можем да работи с AutoCAD, когато мишката ни е счупена

Въпроси и отговори

 • Къде е acad.pgp файла при AutoCAD Electrical 2012?

  инж. Мириян Георгиев:

  Здравейте!
  Аз използвам AutoCAD Electrical 2012 и при него няма менюто Express tools. Намерил съм къде се намира файла ACAD.PGP - отворих го и видях, че може да се редактира извън програмата. Въпроса ми е ако си напиша нови комбинации в него ще прецакам ли работата на програмата? Дали има по-лесен начин в тази версия на аутокад да си сменя комбинациите на клавишите като от вашия урок?

  Иван Цукев:

  Няма да се развали програмата, но задължително си копирай оригиналния файл на друго място за всеки случай.

  Следвай определения синтаксис, който е във файла.

  инж. Мириян Георгиев:

  Здравейте отново! Нагласих си командите ръчно във файла, пробвах и всички работят, но в списъка има 6 команди, които ги нямам. QSELECT, LAYISO, LAYUNISO, LAYON, LAYOFF и LAYMCUR. В командния ред като ги пиша излизат, но как да си ги направя на бързи команди като не ги намерим в ACAD файла, а нямам и Express tools та да го направя както е показано в урока?

  Марий Мирошниченко:

  Колега Георгиев аз съм с AutoCAD MEP 2012 и също нямам Express tools, как да стигна до файла ACAD.PGP?

  Иван Цукев:

  Нямам MEP, за да тествам, но би трябвало с командата да се види пътя към файла. Написва се в командния ред заедно със скобите (findfile “acad.pgp”)

  Anelia:

  Като изпишем acad в търсачката на Autocad  ни се появяват 3 предложения: с избор на1 и 2 ни се отваря Alias Editor, а с избор на 3 - acad Notepad.

  Anelia:

  Пропуснала съм да означа 3 на 1-та симка, това е Customize...

  Тодор:

  Здравейте, след инсталиране на аутокад поправих някои от бързите команди в acad.pgp - напр. С - за copy, и др. Но се получава следното: C copy Select objects: nil и мога да копирам но без multiple. Command: SC scale Select objects: w Specify first corner: nil а аз изобщо не съм давал допълнителна команда "w" и почти на всички команди се появява "nil" Копирах наново оригиналния pgp , но проблема си остава и пак възприема "с" като copy, въпреки, че вече трябва да е СО Command: S save Save drawing as Въпреки, че съм задал s за STRETCH и др. подобни Някой може ли да ми каже защо се получава това

  Иван Цукев:

  Здравей, Тодор, изтрий въпросните команди с remove. Провери дали няма дубликати и ги създай на ново.

  Тодор:

  Благодаря, оправи се... Друг въпрос: Как да вкарам таблица от Excel в Autocad: Искам да вкарам в Autocad някаква таблица от Excel. След като я вкарам и кликна два пъти върху нея с цел да вляза отново в Excel ми дава следното съобщение: Failed to launch server application. Преди съм го правил това с по-стари версии на Autocad, но сега не става с Autocad 2018

  Тодор:

  И обратния вариант - вкарвам чертеж в Excel и след това с двойно кликване не го отваря в autocad, а дава съобщение "Cannot start the source application for this object"

 • Дефиниране на кратки команди.

  Златко:

  Във видеото, поне при мен, прозорецът, в който се пише, с каква буква искаме да стартираме дадена кратка команда, излиза наполовина и не се вижда целият процес на предефинирането. По-нататък, всичко си е наред.

  Иван Цукев:

  Да, така е във видеото. Излиза извън екрана за съжаление, но всичко се обяснява с говор стъпка по стъпка.

  Ако все пак нещо не е разбрано, кажи, за да дам повече обяснения.

  инж. Петър Петров:

  За тези колеги, които ползват класическия интерфейс на AutoCAD! Промяната на настройките за бързи клавиши става така. Пишете в командния ред: aliasedit => Enter и ви се отваря нужния прозорец за редакция на бързите команди! 

  инж. Петър Петров:

  Описания по-горе начин за прехвърляне на настройките от едно РС, на друго - не работи. Поне на 2010 версия, не работи.

 • Kак да стигна до файла ACAD.PGP?

  Марий Мирошниченко:

  Колега Георгиев аз съм с AutoCAD MEP 2012 и също нямам Express tools.

  Иван Цукев:

  Нямам MEP, за да тествам, но би трябвало с командата да се види пътя към файла. Написва се в командния ред заедно със скобите (findfile “acad.pgp”)

  Мириян Георгиев:

  Най-бързия и лесен начин е: 1. Натискаш АутоКад бутона 2. В полето за търсене пишеш acad.pgp (или само acad ... то пак си излиза) - Появява се иконка Customize, Edit Program Parameters (acad.pgp) 3. Отваря ти се NotePad файл, в който се намират всички команди. Като ти се отвори този файл, най-добре първо му дай SaveAs, за да си го запазиш някъде на компютъра в оригинален вид, ако случайно объркаш словореда на командите. 4. Намираш си командите и си дописваш или махаш съответно буква, но не трябва да триеш интервали, които са оставени. Като сменяш буквите за командата трябва да прегледаш дали няма команда със същите букви. Нагласяваш си нещата, даваш Save и си готов.

  Не е някаква сложнотия. Аз съм си нагласил бързите команди както ми е удобно.

  Ако случайно нещо си объркал и искаш да си върнеш оригиналния файл, той се намира тука C:\Users\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD Electrical 2012\R18.2\enu\Support ... при теб ще е нещо подобно

  Иван Цукев:

  @Мариян,

  благодаря, че се включи в темата с полезна информация.

  Марий Мирошниченко:

  Благодаря и аз!

  Даниела Ангелова:

  @Мириян Георгиев,
  Здравейте,
  Пробвал ли сте по този начин (през acad.pgp) да въведете бързата команда на кирилица и имате ли резултат? • Урока извън курса, бързо излизане от профила ми в АУЛА и проблем с бързи команди

  Евeлина:

  Здравейте, 1.От къде може да се види урока извън курса? 2.Понеже през деня работя, си преглеждам уроците и в офиса и се обучавам, неискам да ми запомня профила тук и махам отметката, но много бързо след това ме изхварля и пак трябва да влизам в профила си, как може това да се промени? 3. За промяна на бързите команди, ми ги приема, но ги записва в acad.pgp под AutoCAD 2008 /понеже си го запазих докато усвоя новия/ . В същото време като отида отново в Express Tools -> Command Alises в менюто срещу C стои COPY, както го промених, а като натисна C в моделното пространсто ми се активира отново CIRCLE. Опитвайки се да запаметя тези промени обаче на място което ми излиза от (findfile "acad.pgp"), не го намирам. Как да се справя с проблема?

  Иван Цукев:

  Ето отговорите 1. Става въпрос за урока "Бързи клавиши и кратки команди - II част" ,който е следващия по ред урок. Просто преди бяха един до друг на една страница и след това разместих да са по един в урок.

  1. Ще отнеса въпроса към програмиста на сайта, за да види дали няма решение.

  2. За да се избегнат такива проблеми, аз винаги правя корекциите по най-простия начин - редактирам си с notepad acad.pgp вместо с Alias Editora. Но за целта трябва да се намери къде е :) finndfile винаги го намира коректно, провери дали въвеждаш пълния път на директорията. Друг вариант е да се търси със search функцията на Windows Explorer.

  Иван Цукев:

  Връщам отговор за влизането/излизането на сайта.

  Всъщност отметката "запомни ме" прави точно това - помни че потребителя е влезнал, за да не го кара от време на време да си вкарва паролата.

  Ако се натисне на "изход" няма да се запомни паролата на началния екран. Така, че може да се ползва с отметка, но винаги когато се ползва от обществени места или компютър до който имат достъп други хора да се натиска "изход"

 • Привет,въпрос!

  Николай Георгиев Георгиев:

  Здравей,проблема е слединя кратките ми команди в случая не работят/преди работеха/...погледнах във command aliases там съответно в полето command aliases няма никакви команди,не съм ги трил,незнам дали това има връзка с проблема-като му да М/за move/ каквто и да е друга команда ми дава unknown command... когато пробвах тази команда-(findfile "acad.pgp") ми изписа следното съобщение: ; error: bad argument type: stringp nil помощ немога да работя без кратките команди а и се претеснявам като цяло с този проблем досега не било такова чудо

  Ivan:

  Изглежда, че файлът липсва?

  Може да е изтрит по погрешка - провери с Find функцията на windows. Може да зададеш да търси на целия диск C:\ къде е файла. Малко ще се забави, но ще видиш къде е. Ако го няма - може да се създаде на ново или да се копира от друг компютър.

 • Проблем с потвърждаването на кратките коменди в АутоКАД 13

  Десислава:

  Здравейте! Първо поздравления за страхотния курс! Имам следния проблем, който е свързан с кратките команди, но може би малко в страни от курса. От години работя с кратки команди и ги потвърждавам със спейс, но от известно време съм с нов компютър и АутоКАД 13. Може би още от началото на инсталацията забелязах, че след като поработя известно време с програмата от едим момент нататък спейсът ми отказва и след въвеждане на кратката команда спейсът не ми потвърждава, сякаш не съм въвела никаква команда. Започнах да работя с бутона Enter от момента, в който забележа този проблем, но скоро след това и той вече не работи. Този проблем мога да оправя само с рестартиране на програмата. За съжаление обаче, това нещо понякога ми се случва и след 5-10 минути работа с АутоКАД и се налага нейното рестартиране дори по 10 пъти на ден. Опитах с няколко преинсталации на АутоКАД 13, тъй като не успях да инсталирам АутоКАД 12. Според вас това проблем с АутоКАД ли е или с Windows? Благодаря!

  Иван Цукев:

  Здравей,

  благодаря за отзива.

  Чувал съм за този проблем, който се появява в някои специфични ситуации, но до сега никой не се е похвалил с решение.

  Мога да ти предложа да reset-неш настройките на AutoCAD от options -> profiles ->reset и да видиш дали няма подобрение. Но трябва да внимаваш, защото този reset ще ти възстанови настройките по подразбиране и ако са правени промени в options ще се загубят.

 • Станислав:

  Здравейте , първо бих искал да поздравя за много добре и ясно подготвеният курс , и към проблема , с който се сблъсках. При опит за защриховането на избран обект.Избирам обекта , отварям менюто Hatch но не ми дава разрешение за използване т.е. бутона ОК е неактивен . Благодаря !

  Иван Цукев:

  Предполагам, че използваш старата версия с меню hatch, а не през рибон интерфейса.

  Бутона ОК не е активен, когато не е избран обект. В тази команда обектът се избира след като се пусне командата hatch (примерно с някоя от опциите Pick Points Или Select Objects).

  Проблемът може би идва от това, ако първо избираш обекта и после пускаш командата.

 • Липса на PDF файл

  ЛИЛИЯ СТОЯНОВА:

  Здравейте, под урока не мога да намеря файла,който сте приготвил с бързите команди. Къде мога да го намеря да си го изтегля,защото изглежда доста полезен, а всъщност нямам достъп до него, Предварително Благодаря!

  Соломон:

  Погледни урока "Бързи клавиши и кратки команди - II част" В ляво долу има "Допълнения към урока" Свали AutoCAD-Aliases.pdf

  ЛИЛИЯ СТОЯНОВА:

  Много Благодаря, намерих го

  Milka:

  Благодаря

  Петър Петров:

  Не успявам да намеря acad.pgp на AutoCAD 2015? Може ли малко помощ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  директорията трябва да е нещо подобно:

  C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2015\UserDataCache\en-us\Support

  C:\Users\\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 20xx\Rxx.x\enu\Support

  Ако не я намираш може в командния ред на AutoCAD да изпишеш:

  (findfile "acad.pgp") - така както съм го написал в скобите, снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  След което натисни Space (Enter)

  Следва в History -то да ти се появи директорията на файла (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

  Петър Петров:

  Всичко е точно. Благодаря!

 • За SPACE бутона

  Марианна:

  Изгледах голяма част от уроците на 2007. Сега инсталирах 2009 и започнах отначало с упражнения. Имам следните въпроси: 1. SPACE и BACK при мен са на един клавиш. Като напиша буква с клавиш и натисна SPACE всъщност я изтривам. 2. Не успях да разбера кога зададохте дистанцията при OFFSET.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  интересно ми е да кажеш на каква клавиатура работиш, но това ми се струва невъзможно.

  Space и backspace са два коренно различни клавиша далеч един от друг.

  Space, "спейс", "интервал", "шпация" - независимо как някой го нарича е дългият хоризонтален бутон който е най-долу посредата на клавиатурата. Няма начин като го натискаш да се изтрива буква, освен ако сериозно не са ти разбъзикани настройките на компютъра.

  На Offset работи може да се зададе дистанция, може и да не се зададе. Във втория случай командата взима дистанцията, която е въведена при предходното използване на командата.

  Например ако трябва 10 пъти да правим офсет на 20см, то го въвеждаме само първия път, не 10 пъти.

  Красимир:

  Cukev ima dve kratki komandi definirani s bukvata E ednata e ERASE a drugata DDEDIT tova ne e li dublirane na byrzi komandi s edna i systa bukva niama li Autokad da se obyrkva v izbora

  Динко:

  възможно ли поне тука да пишем с КИРИЛИЦА 

  Marin Marinov:

  най-вероятно си цъкнал клавиша Insert на клавиатурата

  Darina Boshnakova:

  НАЙ-ДЪЛГИЯ КЛАВИШ НА КЛАВИАТУРАТА. Е 'Space. Или, SpaceBar, за активиране на HotBox. В 3D Maya. Като натиснем клавиша, и задържим.

 • Bojan:

  Проблема ми е че при мен го няма менюто "Express Tools" и командата "Comand Aliasies" ,а когато напиша отдолу (findfile “acad.pgp”) ми излиза "bad argument type: stringp nil". Какво трябва да направя да ми излезне "Comand Aliasies" да си настройа кратки команди ? Работя с AutoCad 2010.

  Велизар Димитров:

  Здравей, просто напиши в командния ред ALIASEDIT и ще ти излезе менюто за настройка или отвори търсачката от големия бутон A и потърси подобно меню.

  Bojan:

  Здравей Велизар опитах с подобната команда от големия бутон А отново не иска просто показва че няма такъв файл. също и в командния ред когато напиша ALIASEDIT и излиза "unknown command "ALIASEDIT".  Press F1 for help.

  Дали е възможно нещо при инсталирането да съм изпуснал макар че го фулл го инсталирах.
  Велизар Димитров:

  Здравей, за да имаш менюто Express Tools то се инсталира допълнително. Когато инсталираш AutoCAD трябва да внимаваш и да включиш отметката. Възможно е при инсталацията да е била пропусната или ако използваш LT версия на AutoCAD там въобще липсва Express Tools.

  Bojan:

  Справих се, го инсталирах отново само Express Tools и вече го имам.

  Благодаря много :)
 • Кратрки команди и LT версия на AutoCad2012

  Даниела Ангелова:

  Здравейте и честита Коледа! Пожелавам много здраве и успех на целия екип отговорен за "формулата" Aula във всичките и лица: AutoCad, Exel и т.н. и т.н. .......с пожелание за още и още. А сега и с проблема: Както на всички е известно LT-версиите са осакатени и с липсата на Express tools, но чрез АутоКад бутона успях да открия acadlt.pgp - notepad файла, да променя командата за изчертаване на кръг CC, *CIRCLE (запазих интервалите), дадох Save. Системата прие и запази промяната, но когато се опитах да я пробвам нямаше никакъв резултат, т.е на "С" - чертае крък, а на "СС" изписва:Unknown command "CC". Press F1 for help. Повтарям, че промените в acadlt.pgp - notepad файла, са запомнени. Надявам се да ми кажете къде бъркам, тъй като според мен в общия текст на acadlt.pgp - notepad файла пише, че се допускат промени.

  Христина Машева:

  Здравей, пробва ли след рестартиране на AutoCAD дали работи?

  Иван Цукев:

  Ако искаш да избегнеш рестартирането на аутокад, може да пуснеш reinit.

  Но трябва да направиш едно от двете, за да се активира промяната.

  Даниела Ангелова:

  Много Благодаря, получи се (и по двата начина).


 • Предефиниране на кратки команди

  Милена Петкова:

  Здравейте. Този въпрос вече беше зададен, но не видях отговор. Когато ре-дефинираме името на кратка команда, например за copy, променяме предназначението на съответния символ. Това, което не ми стана ясно е какво се случва с командата, която до този момент се е стартирала със този символ- в случая за кръг? В смисъл трябва ли да предефинираме и нея, за да няма повторение или трябва от тук нататък да изписваме цялото име в командния ред?

  Иван Цукев:

  Ако използваме вградения инструмент aliasedit, Аутокад засича, че вече има такъв бърз клавиш и ни предупреждава, че ще го предефинираме.


  Независимо дали правим това директно в текстовия файл или чрез aliasedit, старата команда остава без бърз клавиш, освен ако не и зададем друг и на нея. (и да реално трябва да я изписваме цялата)
 • Как да...

  Dimitar Pavlov:

  Повечето промени на бързи клавиши ни се препокриват освен може би един.

  Поради факта че T и R са едно до друго - TRIM съм си го оставил TR, a на мястото на ТТ съм си сложил една доста полезна команда за подравняване на текст към права -  TORIENT
  Краси Кръстев:

  Здравей, идеята за torient да е с доста по - кратка комбинация ми харесва.

 • Има ли разлика между AutoCAD Electrical и AutoCAD ?

  Тихомир Митов:

  Здравейте,можете ли да ми кажете има ли много различки между Electrical и обикновен AutoCAD ?

  Тихомир Митов:

  И имали разлика в командите на вашият Autocad и Autocad Electrical? Понеже аз съм с него. 

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето една тема в която е коментиран подобен казус.

  Защо нямам Drafting and Annotation

  В темата се говори за Mechanical, НО за Electrical случая е подобен. Идеята е че Mechanical, Electrical, Architecture, MEP са версии на AutoCAD, които съдържат в себе си библиотеки и опции насочени към дадената специалност( машини, ел., инженери или архитекти ......... , но за сметка на това понякога са орязани откъм стандартни опции.

  За да се ориетираш по - добре в курса ползвай Drafting and Annotation ( в темата, която споделих по - горе, съм описал какви настройки трябва да се направят за да си в този режим, когато работиш на Electrical).

  Препоръката ми ако имате възможност най - добре е да инсталирате AutoCAD - стандартен пакет с оглед на това че курса е насочен изцяло за стандартен AutoCAD.

 • Как мога да върна всички бързи команди, които са стандартни за AutoCAD?

  Александър:

  Работя на ново място, а човекът който е работил преди мен, е променил голяма част от бързите команди както на него му е удобно. Как мога да върна всички бързи команди, които са стандартни за AutoCAD? Autocad 2010

  Краси Кръстев:

  Здравей, в AutoCAD-a, който използваш по принцип, а не този в работата в комаkдния ред изпиши ALIASEDIT. съответно ще ти се отвори прозорец alias editor на този прозорец, дай на FIle, след което избери Open и ще ти се отвори прозорец. подобен на качената снимка.В този прозорец най - долу ( позиция 4 на снимката ) има FIle name - копирай адреса. където се намира файлcът, т,е. копираш ( с маркиране и ctrl + c ) всичко във file name без acad ( както е показано на снимката ).След което, с така взетия адрес, отваряш win browser-а и в лентата горе paste - ваш адреса ( виж снимка 2 ) Обяснението ще продължи в другата част на отговора, защото сайтът не ми позволява да кача втора снимка в този отговор, така че веднага отдолу ще довърша.

  Краси Кръстев:

  ...... така ( тук на снимка 2 е показано точно този адрес, който копирахме, сега ни интересува файлът, който е с разширение pgp ( позиция 2 на снимка 2 ) Този файл го взимаш и го копираш на флашка ( пращаш си го по пощатата или друг алтернативен метод ), отиваш на работното си място и повтаряш същите действия само с разликата, че копираният pgp файл от твоя компютър ( този извън офиса ) го поставяш на мястото на pgp файла, който е на компютъра на работното ти място, така вече бързите клавиши ще са такива, каквито си свикнал да използваш на твоя компютър. Надявам да съм бил полезен с отговора.

  Александър:

  Много благодаря. 

  Fghj:

   напишете в Google how to reset autocad 2013 default settings и изгледаите видеото

  Краси Кръстев:

  @Fghj Здравей, да ако найстина си свикнал с настройките по подразбиране, това е по - удачен вариант, нарочно дадох примера с взимане на настройките от AutoCAD-а който се ползва ( може там да не са толкова default :) ), тъй като е по- обощения случай.Но иначе добро допълнение .

  Anelia:

  Благодаря, направих го. Много полезно, макар колегата още да не се е появил :)

  Марина Ангелова:

  Аз съм си създала мой профил в "Profiles", което е в "Options" и когато отивам да работя на друг компютър въвеждам /от флашката/ моя профил. Това e файл с разширение .arg и така е достатъчно само да го дам като Set current и имам моите настройки готови.

  Краси Кръстев:

  @Марина Ангелова

  Много добър подход на работа :)

  Dimcho Ganchev:

  Александър - това не са точно бързите команди, а по-скоро съкратените. Недоумявам как успявате да работите ефективно със стандартните съкратени команди.

  Марина Ангелова - в потребителския профил се записват настройките по менютата с инструменти и почти всичко останало без списъка със съкратените команди.

 • Може ли да  открия тези команди във версия 2014 

  Dimitrina Dimitrova:

  Здравейте, работя с  Auto CAD  2007 и 2014. в Auto CAD  2007 в менюто Draw / Modeling /Setup има команда Profil. 


  Краси Кръстев:

  Здравей, за да откриеш която и да е команда в AutoCAD 2014 просто тръгни да я изписваш в командния ред ( като наименование ) и ще я намериш.Ето на снимка 1  само съм започнал да изписвам PR и AutoCAD ми изкарва списък с команди които съдържат тези символи ( има команда Profile в версия 2014 ) .Освен това ако много сте привикнала към 2007 ( без Ribbon панели ) може да си нагласите AutoCAD с класически изглед това става като отидете на зъбното колело в долния десен ъгъл ( снимка 2 ) натиснете върху него и изберете AutoCAD Classic - ( снимка 3 ) - тогава менютата ще са както в 2007 , въпреки че ви съветвам да свикнете с Ribbon интерфейса тъй като от Autodesk залагат все повече на него.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Dimitrina Dimitrova:

  Когато впиша в команден ред PR излизат слените команди Propartis, Print, Precision, prclose, Preferences, Prplot, Proxyshow; но не и търсената команда. Изпробвах и втория вариант но при менюто в Draw липства команда Modeling

  screenshote553a2-105bffa8c.jpg
  Краси Кръстев:

  Трябваше да поясните че работите с 2014 LT версия. LT Версията на AutoCAD е доста орязана откъм команди ( т.е. очаквайте още доста команди с които сте свикнала да ги няма ). Моя личен съвет инсталирайте си AutoCAD 2014 Classic - пълната версия.

 • Защо има повторение на "Е" в pdf файла?

  Julia Trendafilova:

  Захванах се подобно да пренастройвам командите според препоръката на pdf файла и стигнах до повторение, което не е в никакъв случай не е страшно, но предполагам е подминато. "Е" за erase и "Е" за ddedit.

  Пламен:

  Най-вероятно е  техническа грешка.Тъй като erase е по-често използвана команда "Е" е по -добре да се сложи на нея.Аз ddedit може да се остави по подразбиране -"ЕD"

  Vasko1983:

  здравейте сигурно ви е омръзнало от моите банални въпроси но как да си оправя настройките на бързите команди явно не са активни

  Lidiww:

  Мога ли да използвам AutoCAD Alias Editor, за да задам или дублирам бутона ESC с такъв отдяно на клавиатурата? Държа мишката с лявата ръка и това ще ми е от голяма полза.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Lidiww.

  Първо. много готин въпрос :)

  Смяната на този системен бутон няма да стане посредством Alias Editor - a, там промяната касае бързи клавишни съкращения, които са на ниво команда в AutoCAD, но не и системните бутони.

  Това може да стане по описания начин тук в тази тема:

  Може ли да се променят клавишните комбинации?

  В темата съм описал как се сменя клавишната комбинация Ctrl + Shift + C , по същият анологичен начин може да постигнеш същото и с Esc и да го замениш с нещо което се намира в дясната част на клавиятурата, например - Home бутона :).

  Lidiww:

  Прегледах внимателно примерния урок. В прозореца Customize User Interface, в лявата горна част не успях да намеря командата ESC, за да разгледам характеристиките, които са в дясно на прозореца. Искам да се спра на варианта за дублаж на бутона ESC. Можеш ли да ми дадеш по-подробно напътствие в тази насока?

  Lidiww:

  Краси, имаш ли възможност да ми отговориш?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Lidww.

  Ако не го виждаш може да го създадеш.

  Избери произволен бутон, след това кликни с него с десен бутона на мишката (снимка 1 позиция 1), след това избери Duplicate (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  Слектирай доблажа (снимка 2 позиция 1), след това отиди в дясната част и промени позиците както са показани на снимка 2 - позиции 2 и 3 - съответно запиши Esc и задай това macro - ^C^C_end;^C^C , което реално играе ролята на Esc.

  След което кликни на трите точки (снимка 2 позиция 4) - Keys.

  Снимка_2

  Следва да ти се отвори прозорец (снимка 3) в който да зададеш клавишната комбинация или клавиша който да ти изпълнява функцията на Esc, която функция реално е макрото , което записахме по горе - ^C^C_end;^C^C .

  Снимка_3

  На снимка 4 е показан примерен вариант на клавишна комбинация.

  Снимка_4

  Apply + ОК (снимка 5) и следва да имаш нова клавишна комбинация за Esc.

  Снимка_5

  Само да отбележа ... хубаво прегледай да видиш дали вече нямаш клавишна комбинация за Esc някъде другаде... вече създадена ... препоръката ми е в листата с шорткъти да прегледаш дали някъде другаде няма макрото ^C^C_end;^C^C ... ако го имаш в няколко клавишни комбинации изключае сам по себе си бутона Esc от клавиатурата .. следва нещата да не проработят ( да се счупят), така че прегледай.....

  Другото което забелязах е че клавишната кобинация или клавиша коийто искаш да направиш с функция на Esc, не винаги може да е само един определен клавиш може да се налоижи да е в комбинация с Ctrl + избрания клавиш ... кеото обесмисля малко преместването на Esc.

  Друго което като препоръка от практиката ми е .... да не местиш Esc ... защото определнено е по -удобно ако да не си вдигаш ръката от мишката за да изпозлваш нещо токлова често използвано като Esc ... т.е. лявата ръка винаги върху клавиатурата, а дясната на мишката -> това гарантира доста бърза работа ..... освен ако не си левичар, не си преместил мишката от ляво и търсиш удобен бутон в дясната част така че да не си вдигаш лявата ръка от мишката и съответно с нея да натискаш Esc или искаш да използваш дясната ръка за Esc но е гуебене на време и неудобно при положение че държиш мишката с лявата дясната да отиде чак до другия край на клавиатурата за да натисне Esc.

  Стъпка по стъпка по-горе е обяснено как може да постигнеш създаването на един такъв бутон с който да дублираш Esc .. постави клавиша или клавишната комбинация, която би работила най-добре за теб, по-горе споменах само няколко препоръки и как мисля аз на нещата.

 • Защо на моя AutoCAD Architecture 2014 на интерфейса няма Express Tools. Как мога да ги стартирам и изведа на интерфейса!?

  Георги Колев:

  Здравейте, на моя АутоКАД-Architecture 2014 на интерфейса няма Express Tools. Как мога да ги стартирам и изведа на интерфейса?

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Първо виж да не би версията която позлваш не е LT, тогава няма начин да 

  имаш Express Tools в никакви условия.
  Ако ли не и си с пълната версия на Architecture следват няколко възможности:
  Има вероятност да не си инсталирал Express Tools при основаната инсталация, 
  затова пробвай с някоя характерна за Express Tools команда, например изпиши 
  BURST и ако AutoCAD ти изпише че няма такава команда unknown command 
  означава че Exрress Tools - а не е инсталиран ..... за да разбереш как да си го 
  инсталираш при положение че вече си инсталирал програмата може да видиш тук :
  в тази тема съм писал как впоследствие след като си направил основната 
  инсталация може да инсталираш Express Tools при AutoCAD Mechanical Electrical 
  за Architecture е на същия принцип.

  АКО обаче изписвайки Burst AutoCAD те попита за избор на block който искаш 
  да burst - неш следва да имаш инсталиран Express tools, НО просто да не е 
  добавен горе в Riobbon интерфейса за дадения Workspace, как да го добавиш в 
  в Ribbon - a за дадения Workspace може да видиш от тук : 


   ( за по - ясна представа обаче как точно става добавяне на нещо в Ribbon - a 
  има специален урок от курса в който ясно и точно е описано това ( посочил съм 
  точния урок в темата от втория линк който съм посочил в този отговор )
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Георги Колев:

  Много ви благодаря  за изчерпателния отговор

 • Защо не мога да избера конкретна точка на чертежа от която да започна,когато имам начертан правоъгълник и искам да добавя още  един върху него?

  Христо:

  Искам да знам как мога да отделя единият правоъгълник от другия?Искам да ги начертая по отделно,но всеки път когато започна с втория ми е разрешено да използвам само ъглите на първия... не мога да избера от каде да започне вторият когато искам да ги направя както е показано на клипа.

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  Защо ще ги пречертаваш след това отделяш един от друг при положение че може да копираш.

  За да не ти се прихващат определени точки от даден фигура просто изключи Osnap ( Osnap = прилепвания .... в модул 3 от курса много ясно и подробно са разгледани ) Включването и изключването им става с бутона F3 отклавиатурата.
 • Защо

  Алекс:

  след като промених кратката команда за Copy на C, запазих уж промените ОК, дадох Reinit (в прозореца на Reinit trqbwa li da dam otmetka-na koe?)

  после рестартирах Аутокад...и никакви промени не се бяха запазили, пак се стартира кръг...да не говорим за въвеждане на команда "Ц" с кирилица?  
  Алекс:

  освен това при мен COPY се стартира с CO и CP, 

  по подразбиране
  Аутокад 2014 класик
  Алекс:

  Готово, вече няма проблем

 • Краси Кръстев:

  Ето тук : снимка 1 може да свалиш всеки един файл ( ако има такъв към дадения урок )   Даниел Н.:

  Благодаря много!

 • Може ли когато чертаете  и да обяснявате едновременно и моля ви по-бавно

  Emi Ivanova:

  В часта от видеото, която чертаете  го изгледах над 7 пъти с постоянно спиране и пускане за да разбера какво точно пишете (т.е. коя буква пишете за бърза команда) Някой с доста усилия ги видях, а др. изобщо.Затова още веднъж моля ви когато пишете бързите команди на чертежа малко по бавно,за да ги виждаме и ние и едновременно обяснявайте, а не както в урока първо казвате кой команди ще използвате ,а когато чертаете изобщо не обяснявате и чертаете с космическо темпо.Предварително Благодаря.


  Краси Кръстев:

  Здравей, Еми.

  Може би точно в този урок лектора иска да покаже ефикасното използване на бързите клавиши. Затова при изчертаването на обектите с бързи клавиши наистина темпото на изчертаване е космическо ( и думата космическо е много точна, с времето ако ползваш бързите клавиши, може да ги научиш до такава степен че и ти да чертаеш с това космическо темпо) .

  Колкото до другите уроци мисля че не е така, всичко се обеснява с едно нормално темпо.

 • Защо когато се опитах  да повторя упражнението от видеото с бързите бутони,  при мен фигурата се получи различно

  Любомира Манчева-Колева:

  Здравейте, 

  опитах се да повторя упражнението с бързите бутони, като изчертая същата фигура и при мен не се получи. :( Когато стигнах до щриховката, вместо щтрихи избраните обекти просто станаха бели. И независимо кой вид щрихи избирам, те пак си остават бели.  След това опитах да направя оразмеряването и пак не се получи.  След като задам от коя до коя точка искам да покаже размерите ми излиза някакъв странен триъгълник. 


  Краси Кръстев:

  Здравейте,


  Препоръката ми е да излгледате целия курс AutoCAD Формула, тогава ще разберете защо щриховката се вижда като запълнена не зависмо от това какъв вид и задавате. В Модул 6 от курса се говори основно за щриховки.

  Относно оразмерителните линии има цял модул 5 в който е показано как да създаваме стилове за оразмерителните ни линии.Странния триъгълник, който виждате това са крайщата на оразмерителните линии, просто не са настроени при вас.

  Този урок по - скоро не е дотолкова да се напраави упражнението с изчертаване с бързите команди, ами да се покаже тази възможност на AutoCAD да се ползват и променят някои от най - често използваните команди с цел чертаене с по - висока производителност.

  Така че още един път съвета ми е преминавайки през целия курс следва да разрешите този казус, на този етап само се показва възможността ( опцията ) за ползване на кратки команди.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, имаше технически проблем.

  Сега в урок 11 е качен урок отговарящ на заглавието на урока. В него се представя първата част по отношение на това Как можем да използваме кратки клавишни комбинации за изпълнение на дадена команда в AutoCAD.

 • Как да възстановя   acad.pdf ,  изтрих го без да искам преди да успея да го Save-на? 

  Стефка  Тодорова:

  Здравейте ,докато се учих , изтрих файла за бързи команди acad.pdf в Note pad . Опитах да поправя грешката си като копирах файла под този урок и го paste-нах в бутон А- Customize,Edit Program Parameters-Note Pad , но се получи това :

  .Опитах и Option-Profile-Reset или reunit в командния ред ... Благодаря.С AutoCAD 2013 съм.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, отговор на този въпрос има тук:

  Как да възстановя файла ACAD.PGP?

  Въпроса е заден отново от вас, един и същ е, така че прочетете темата към която ви препратих там има подробно обяснение как да се справите с казуса.

  Надявам се да съм бил полезне с отговора в темата към която ви препратих.

 • Как да  възстановя файла  ACAD.PGP?

  Стефка  Тодорова:

  Здравейте, влязох в бутона А-Customize Edit Program-acad.pgp Note pad и без да искам изтрих файла с бързите команди в Note pad.Опитах се да поправя грешката си ,като копирах файла под урок 11- Aliases.pdf и го paste-нах в A-Customize Edit Program-Note pad, но се получи това :

  .Опитах от OPTIONS-PROFILES-RESET ..не става,не го намерих и в кошчето.БЛАГОДАРЯ

  Краси Кръстев:

  Здравейте, в момента сте направили малка "каша" с .pgp файла, НО казуса ще се реши.

  Най-лесния вариант който може да приложите, на този етап за да върнете нещата в изходна позиция е да замените този .pgp файл.

  Макар че най-кратко като действия може би е един Reset to Default на настройките.Как може да направиш Reset to Default може да намериш тук:

  Как да възстановя настройка в АУТОКАД 2012?

  Това което препоръчвам е да се подмени .pgp файла и всичко да си дойде на мястото.

  Тук: acad.pgp споделям един непокътнат .pgp файл за версия 2016 (реално файла може да се приложи за коя да е версия на AutoCAD).

  1. Първата ви стъпка е да изтеглите файла, който споделих по-горе.

  2. Ако не сте затворили AutoCAD, хубаво е да го затворите.

  3. Изтриите стария файл acad.pgp и поставете файла, който споделих по-горе, в директория: C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2016\UserDataCache\en-us\Support

  Ето и няколко снимка за ориентация:

  На снимка 1 е отворена директорията (снимка 1 позиция 1), в която се намира вашия acad.pgp файл (снимка 1 позиция 2).Изтривате съществуващия и слагате новия.

  Снимка_1

  Сега като стартирате AutoCAD в прозорчето следва да нямате проблем с диалоговия прозорец, който ви показва кратките клавишни комбинации.

  Понеже знам че това са началните ви стъпки в работата с AutoCAD, препоръката ми е следната изгледайте целия курс, за да придобиете еднаобща представа за AutoCAD, след което минете по-бавно през курса като четете темите от форума, задавате въпроси, правите упражненията показани в урока.Мисля че във вашия случай това би било удачно, само препоръчвам подхода, ако сте свикнала по-друг начин и го прилагате и работи ползвайте него :)


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Стефка  Тодорова:

  Поправих грешката си . Ще имам предвид съвета Ви. БЛАГОДАРЯ !

  Краси Кръстев:

  Моля, радвам е че всичко си е дошло на мястото.

  Mihail:

  Здравейте , когато тръгнах да търся файла с file explorer , не намирам папка userdatacache , но с търсачката на файлове го откривам и виждам пътя на директориите . Как да направя така че да виждам тази директория изгледах няколко клипчета за администратор акаунтите но не съм сиг кое точно трябва да направя .

  Краси Кръстев:

  @Mihail

  Здравей, Михайл.

  Трябва да замениш, .pgp файла с .pgp файла от компютър на който вече са направени настройките за кратките клавишни комбинации.

  Mihail:

  Да това го разбрах , просто когато тръгнах да търся файлът на собственият ми компютър(с цел ако ми се наложи да взема тази настройка за друг компютър) не можах да го открия като цъкам с мишката за да отварям системните папки , предполагам заради администраторски права , в същото време мога да го локализирам като го потърся с търсачката на file explorer (по този начин намирам файлът снимка 2) , проблемът ми е малко извън темата за което се извинявам , понеже при инсталация на ОС тя си създава два акаунта като единият е администраторски , а другият е юзърски , това става автоматично , гледах това видео и искам да попитам дали това е начинът да имам пълен контрол като администратор https://www.youtube.com/watch?v=R4AIIFeW0_c&t=367s

 • Как се работи при различни версии на Аутокад?

  Георги Димитров:

  Може ли един и същ acad.pgp файл да се ползва при различни версии на аутокад - например 2013 е 2015?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Няма проблеми .pgp създаден в 2013 да се използвав в 2015.

  Мога да го гарантирам, на 2012 версия си промених доста от кратките команди в .pgp файла и досега си го ползвам за 2017 верисия.

  И едно допълнение, замяната на този файл при LT версиите е много удачен вариант, с оглед на това че LT нямат Express Tools.Това би било един от най-бързите варианти за промяна на кратките клавишни комбинации при LT версиите.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Георги Димитров:

  Да, благодаря.

  Георги Димитров:

  По-скоро въпросът ми бе обратен - pgp файл, направен на КАД 2015 дали може да се ползва при по-старите версии (например КАД 2013), но ще пробвам.

  Краси Кръстев:

  Не би трябвало да имаш проблем, само че ако командата липсва в по-стари версии, и сложиш .pgp файл от по-нова, съответно следва ако за тази нова команда си имал кратка команда, ако я няма в 2010 версия ... очаквай съобщение Unknown Command.

  Георги Димитров:

  Има я, има и файла acad.pgp - само трябва физически да отида до другия компютър, защото дистанционно не ми дава администраторски права, за да копирам файла версия 2015 върху версия 2013. Ще дам отчет, когато го направя. :)

  Краси Кръстев:

  Добре супер , чакам обратна връзка!

  Георги Димитров:

  Работи и този вариант.

 • Защо AutoCAD не ми позволява да променям бързите клавиши на версия 2017 ?

  Виктор Босаков:

  Всеки път щом променя нещо и дам ОК Command Aliases се затваря без да е променил нищо.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Излиза ли някакво по-спецефично съобщение с което AutoCAD те предупреждава че имам някакъв проблем?

  Следваш ли точната последователност показана във видеото?

  Имаш ли ограничения, в правата на компютъра си? Администратор ли си? Ако не си администратор, проблема може да идва от това, че не можеш да презапишеш какъвто и да било системен файл, в случая .pgp файла е точно такъв, системен файл.

  Друго което искам да попитам е: Дали след направата на промените си отворил и затворил AutoCAD, за да пробваш дали промените са се отразили?

  Например ако променяш Copy от CO на C, провери след като ти се е затворил Command Aliases и си "рестартирал" AutoCAD, дали пък не са се отразили промените.

  Отговори на тези въпроси, за да разгадаем какъв точно е казуса и откъде може да идва.

  Антон Тонев:

  Аз имах подобен казус но забелязах че се появява една иконка с клавиатура долу на таскбара на уиндоуса (т.е. по някаква причина се минимизира прозореца на Alias Editor) трябва да цъкнеш на въпросната иконка и отново се появява менюто на Alias Editor след което продължаваш по стъпките от урока.

 • Защо нямам файл acad.pgp?

  Dimitrov M:

  Здравейте, Проблемът при мен е, че изобщо нямам файл acad.pgp . Ползвам AutoCAD 2009 version français, понеже живея тук. Курса е много приятен и ми помага много в работата. Ако имате някаква идея пишете?

  Краси Кръстев:

  Здравей, трябва да е някъде тук:

  в тази директория:

  C:\Users\XXXXX\AppData\Roaming\Autodesk\ACD-A 2009\enu\Support

  Има вероятно папката в която се намира да е скрита (hidden) съответно не виждайки самата папка да не може да се види и самият файл.

  Направете така че всички hidden (скрити) папки в windows - a да ви се виждат.

  За целта отидете на в start менюто (снимка 1 позиция 1) и намерете show hidden and hidden files and folders (снимка 1 позиция 2)

  Снимка_1

  Следва да се отвори нов прозорец в който прозорец, отидете на раздела View (снимка 2 позиция 1), селд това отидете Hidden files and folders и сложете отметката на Show hidden files, folders and drives (снимка 2 позиция 1) потвърдете промените с Apply (снимка 2 позиция 3), след което приемте промените с ОК.

  Снимка_2

  и сега проверете в директорията където попринцип трябва да е .pgp файла дали се е появил.Препоръчвам ви да направите search когато сте в папката на Autodesk, т.е. когато сте стигнали до тук: C:\Users\XXXXX\AppData\Roaming\Autodesk\ с адреса.

  Dimitrov M:

  Благодаря за отговора, наистина файла беше скрит. Мерси!

  Краси Кръстев:

  Моля!Супер е че всичко вече е наред.

 • Защо след Remove на C за CIRCLE, тази команда няма ново съкращение, а просто изчезва от списъка?

  Димитър Кулев:

  Защо в студентската версия 2014, след премахването на съкращението C за командата CIRCLE, тя не се появява с ново съкращение CI, а просто изчезва, т. е командата CIRCLE вече изобщо липсва в списъка в прозореца Command Aliases?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Това е така, най-вероятно защото не е имало друго съкръщение за Circle освен C във файла съдържащ списъка с команндите и техните съкращания.

  Ако сега вече C е за Copy, то може да добавите

  Снимка_1

  Отиди на Command Aliases (снимка 1 позиция 1), следва да се отвори прозореца показан на (снимка 1 позиция 2) - AutoCAD command alias, след това избери бутона Add (снимка 1 позиция 3), отваря се следващия прозорец New command alias, след това в Alias: запиши CI за съкращение (снимка 1 позиция 4) , след това отивам на полето AutoCAD Command (снимка 1 позиция 5) - там трябва да се избере от падащото меню командата CIRCLE (може и директно да се изпише в полето). Следва потвърждение с ОК (снимка 1 позиция 6 и 7) на двата прозореца и готово вече имате CI кратка клавишна комбинация за командата CIRCLE.

  Димитър Кулев:

  Благодаря Ви. Стана така.

 • Защо в AutoCAD 2014 намирам списъка acad.pgp – AutoCAD Alias Editor по друг начин и проблем ли е това?

  Димитър Кулев:

  В AutoCAD 2014 намирам списъка със запаметените съкращения acad.pgp – AutoCAD Alias Editor с отваряне на файл alias по пътя This PC ► Local Disk (C:) ► Program Files ► Autodesk ► AutoCAD 2014 ► Express ► файл alias. Направих промени в някои съкращения на кратки клавишни комбинации и там всичко е запомнено, както съм го направил. Проблем ли е това, че в AutoCAD 2014 името и иконката на файла, както и пътят, по който се намира, са различни от казаното в урока за AutoCAD 2016?

  Краси Кръстев:

  Здравей, не не е проблем, ако всичко работи. Различия във версиите, на AutoCAD.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Hrisslav.

  Най-вероятно нещо в pgp файла се е счупило.

  Най-лесния вариант който може да приложите, на този етап за да върнете нещата в изходна позиция е да замените този .pgp файл.

  Макар че най-кратко като действия може би е един Reset to Default на настройките.Как може да направиш Reset to Default може да намериш тук:

  Как да възстановя настройка в АУТОКАД 2012?

  Това което препоръчвам е да се подмени .pgp файла и всичко да си дойде на мястото.

  Тук: acad.pgp споделям един непокътнат .pgp файл за версия 2016 (реално файла може да се приложи за коя да е версия на AutoCAD).

  1. Първата ви стъпка е да изтеглите файла, който споделих по-горе.

  2. Ако не сте затворили AutoCAD, хубаво е да го затворите.

  3. Изтриите стария файл acad.pgp и поставете файла, който споделих по-горе, в директория: C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2016\UserDataCache\en-us\Support

  Ето и няколко снимка за ориентация:

  На снимка 1 е отворена директорията (снимка 1 позиция 1), в която се намира вашия acad.pgp файл (снимка 1 позиция 2).Изтривате съществуващия и слагате новия.

  Снимка_1

  Сега като стартирате AutoCAD в прозорчето следва да нямате проблем с диалоговия прозорец, който ви показва кратките клавишни комбинации.

  Hrisslav:

  Благодаря

 • Как да си открия някои раздели в ribbon лента,които Вие показвате?

  Биляна:

  Здравейте! Аз съм начинаеща с версия AutoCAD 2017 и не откривам някои от разделите, които показвате.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Кои точно раздели не откриваш. Курса е записан на версия 2012, но различията с 2017 не са много.

  Ако мога да те помоля да покаже една снимка на това което виждаш в момента и ако може да дадеш пример за това кои са липсващите полета. За да можем да ти помогнем, тук във форума" да включиш тези полета или ако са се изменили във версиите да ти кажем как са се видоизменили.

  Биляна:

  Тук ми липсва Express Tools

  Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Виждам че ползваш Architecture, като разновидност на AutoCAD, което още повече ще допринесе за различия между това което се показва във видео уроците и това което ти ще имаш като интерфейс. Няма да са много но ще ги има. Препоръката ми е ако имаш възможност да си инсталираш класическа версия на AutoCAD за да може да вземеш максималното от курса и за да нямаш някой дребни различия които ще идват от самата разновидност.

  На въпроса за Express Tools - тук:

  Интерфейсът на AutoCAD няма Express Tools. Как да го добавим?

  в тази тема има изброени няколко варианта за това как може да решиш проблема с добавянето му.

  Описани са разновидностите в които не е включен изобщо Express Tools.

  Тук :

  Защо на моя AutoCAD Architecture 2014 на интерфейса няма Express Tools. Как мога да ги стартирам и изведа на интерфейса!?

  също има един доста изчерпателен отговор за това как може да добавиш Express Tools именно при разновиднсот Architecure.

  Прегледай вариантите, като най-голямо внимание обърни на варианта в които е описано как да се покаже Express tools ако той не е инсталиран въобще при първоначалната инсталация, тогава ще трябва да го "доинсталираш".

  Биляна:

  Благодаря за отговора, ще инсталирам класическа версия!

 • Къде можем да намерим бутонът Command aliases ?

  Ekaterina Georgieva:

  Здравейте , ползвам AutoCAD 2017 и ми е трудно да намеря бутона Command aliases . Знаете ли къде се намира ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Екатерина.

  Снимка_1

  Имай предвид че ако си с AutoCAD 2017 LT Express Tools липсва и този бутон го няма. Тук има решение, което е обвързано с заместаване на файла ACAD.pgp с бързите команди, което замества не става с вече предварително настроен .pgp файл.Малко по-труемко е :) , но предполагма че не си с LT версия, нали :)

  Друга причина за да не намираш бутона, може да е по време на инсталацията да не си сложила отметка на този раздел - Express Tools. Тук обаче има по-лесно решение, ако е направен този малък пропуск:

  Виж тази тема тук :

  Инсталиране на Express tools при вече направена инсталация

  и ще намериш решението.

 • Може ли да дадете  разяснения относно работа с AutoCad версия 2015

  Станимир Танев:

  Работя с аутокад версия 2015 и се опитах да стигна до файла ACAD.PGP, но след като влязох в AutoCad 2015 не мога да намеря User data Cache и съответно не мога да стигна до файла, освен това в лентата за състоянието при мен лявата част с обозначенията на координатите и буквените означения липсва . От къде трябва да се вземе препоръчителния файл за означенията за бързите клавиши ,които Вие препоръчвате.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Станимир.

  Ето тези теми:

  Защо нямам файл acad.pgp?

  Как да възстановя файла ACAD.PGP?

  Как да възстановя acad.pdf , изтрих го без да искам преди да успея да го Save-на?

  ще ти помогнат да откриеш тази папка и да заредиш съответния файл.

  Колкото до самият файл хубаво е ти сам за себе си да минеш през упражнението и да нагалсиш твой собствен файл с бързи клавишни комбинации за функциите, които ще са удобни за теб.Реално всеки е направил това, горе долу, аз имам един .pgp файл, друг пък си е направил друг .Pgp файл ... точно това е готиното тук че

  Колкото до това буквените означения лентата със състояния след 2015 версия не са налични, а координатите са малко встрани - по-вдясно (снимка 1 позиция 1) преди бяха в долният десен ъгъл.

  Снимка_1

  Ако коордиантите липсват, то може да ги добавиш следвайки стъпките от снимка 2.

  Снимка_2

  1 - Кликни на трите линии долу в десният ъгъл;

  2 - Сложи отметка на Coordinates

  3 - Готово вече координатите се показват :)

  Eleni:

  Мерси.

 • Как да добавя липсващ Express Tools?

  Suzi Kiesel:

  Здравейте искам помощ :) С версия 2018-та съм. Опитвайки се да направя упражнението от урока, разбрах, че нямам Express Tools, позачетох се тук, но нищо от подсказаното не проработи при мен. Освен това при Промени/Деинсталирай при мен бутонът Промени е неактивен, вече клоня към преинсталация, освен ако няма друго решение?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Suzi.

  Каква точно версия на AutoCAD ползваш?

  Ако версията е LT, следва да нямаш възможност за Express Tools.

  В зададения от теб въпрос казваш че си погледнала няколко теми в които се говори за Express Tools.

  За мен най-изчерпателната тема е тази

  Какво представляват командите superhatch и express tools?

  погледни я и виж дали не е някой от проблемите описани в нея.

  Suzi Kiesel:

  Здравей Краси, AutoCad 2018 Student version ползвам, не е LT.

  Suzi Kiesel:

  Здравей Краси, имам затруднения относно прикаюването на Screenshot тук, работя на МАС, а AutoCad е инсталиран на RemoteDesktop-a, а там PrintScreen не работи- ако имаш идея моля за помощ. Така или иначе точка 1 от препратената тема отпада. по точка 2 с въвеждане на Superhatch, се появява като подсказка долу в дясно, след това илиза малък прозорец с опции, който не ме води до никъде. Опитах да добавя както е описно по-долу в темата, в случай, че е пропуснато при инсталацията, но за съжаление при мен бутонът "Change"- не е активен.

  Suzi Kiesel:

  Краси, извинявам се, проблемът е решен. Благодаря

 • Къде е файлът acad.pgp в AutoCAD 2020?

  Димитър Кулев:

  При търсенето на този файл, в папка AutoCAD 2020 не намирам User DataCashe, където в лекцията трабва да бъде. Има папка с подоно заглавие en-Us, ни там го няма.

  Ivan:

  Напиши в командния ред: (findfile "acad.pgp")

  Димитър Кулев:

  Написах (findfile "acad.pgp") и в сива лента над командния ред ми се появи пътя C:\Users\D\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2020\R.23.1\enu\support\acad.pgp. Тъй като обаче, в D не намерих AppData, продължих с Public - Public Documents - Autodesk - AutoCAD 2020,където намерих папка R23.1, посочена ми в пътя. Оттук нататък не намерих enu, където в support да открия търсения файл acad.pgp. Къде греша?

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  Ето една полезна тема и от мен която може да реши проблема.

  Защо нямам файл acad.pgp?

  Ако не проработи описаното, ТО ако мога да те помоля да кажеш коя точно версия 2020 ползваш дали е LT дали е пъланта дали е MEP, Architecture?

  Ако работиш с пълната версия все пак провери дали е иснталиран Express tools също така например изпиши командата Superhatch и виж какво ти изписва в команния ред ако иска селекция значи Expresstools е налице.

 • Как да си направя настройките?

  Desislava:

  Здравейте, с програмата ряботя отдавна, но изобщо не разбирам Как да си направя настройките.

  От командите с бързите клавиши, при писане на първите букви, не излиза по подразбиране команда, иска да се изпише цялата команда. Имам още един проблем постоянно ми излиза команда COPYCLIP.

  Благодаря предварително.

  Вели Таиров:

  Здравейте,в Autocad при писане в командния ред започват да се появяват всички команди в зависимост от написаното.За да изберем командата к,която искаме да ни се включи,трябва да я потвърдим със SPACEBAR.Надявам се да съм помогнал.Относно втория ти въпрос,нямам представа от коя настройка се премахва тази команда.

  Desislava:

  Благодаря за отговора.Оправих настройката за избор на команда. Моля някой да помогне с командата COPYCLIP - постоянно излиза и губя много време.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава.

  Проблемът може да идва от доста места.

  Може да имаш доста parametric constraints във фйла

  Може да имаш Layer groups (filters)

  Само при този файл ли е проблемът, ако е само при него

  1. Приложи AUDIT командата и задай YES на fix any errors

  2. Използвай -WBLOCK за да запазиш точно този файл

  • Провери дали нямаш Proxy objects създадени от друг AutoCAD или пък от Autodesk продукти (Civil 3D, Revit и т.н.) които съответно не са четими от AUtoCAD -a с които си отворила чертежа.
  Desislava:

  Здравейте инж.Кръстев, Благодаря за отговора, проблема се разреши, само не знам точно от кои от всичките неща които ме посъветвахте проработи. Искам да изкажа огромните си Благодарности за курсовете, направени с усет към разбиране, повишаване на знанията и постигане на професионализъм. Благодаря на всички преподаватели и участници. Продължавайте с успех и професионализъм.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Важното е че нещо е проработило :) :) :) . В такива ситуации определено едно от изпброените горе се прави на първо време и съответно проработва.... :)

 • Защо в тъмно моделно пространство кръстчето на курсура е черен, а не бял?

  Димитър Кулев:

  Не знам защо курсурът ми стана черен и трудно се вижда на тъмния фон. В AutoCAD 2020 как да му върна белия цвят?

  Живка Костадинова:

  Добър ден! Пробвахте ли в работното пространство с десен бутон - Options... - след това Colors... и от там да си ресетнете всички цветове, които сте променяли или тепърва да си промените цветовете както Ви е удобно Аз съм с AutoCAD 2018 Приятен ден!

  Димитър Кулев:

  Благодаря Ви:)

 • Силвия Грогорова Раднева:

  С кратката команда Copi-CO копирате това което искате да преместите и Spec M-преместване

 • Защо нямам User Data Cashe

  Tsvyata Petkova:

  Здравейте, свалих си trial на AutoCAD 2021 и промених някои клавишни команди. Търся файл acad.pgp, както е указано в урока, но при мен изобщо няма папка User Data Cashe. Възможно ли е да е от trial -a?

  Исмигюл Сюлейманова:

  Обърнете внимание при избиране на бутона Apply къде се запазва файла. Преди да потърсите файла, в менюто View/Изглед/ изберете отметка да се покажат скритите файлове. При мен Windows 10 e на български, за което папката Users в C:\ устройство се казва Потребители.

 •  Как да намеря папка?

  Валерия Друмева:

  Здравейте! Как да намеря папка? Аз съм на версия 2017. Стигам до папка "AutoCAD 2017" и там не мога да намеря папка "UserDataCache" за да намеря после "acad.pgp". Help моля.

  Антони Радованов:

  Опитай на този адрес: C:\Users\User\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 20XX\RXX.X\enu\Support

  Папката ти AppData е скрита, така че трябва да я направиш видима с тази отметка.

  Валерия Друмева:

  Благодаря! Намерих!

 • Как да си променя конадите, ако ми отваря текстов документ, а не панели?

  Рая Тодоринова:

  Здравейте, При мен като стартирам командата "Edit Aliases" се отваря файл на Notepad, не се появява прозорец. Как да процедирам? Благодаря!

  Иван Цукев:

  Редактираш текстовия файл и даваш save.

  Аутокад изважда данните реално от този текстов файл. Само трябва да се спазва формата както е зададен във файла без импровизации.

  Файлът може да се копира и споделя с колеги.

 • Как да накарам Аутокад да разбира изцяло българските букви от клавиатурата.

  Антони Радованов:

  Знам за възможността да се дефинират кратки команди през acad.pgp файла с българксата азбука, Например Ц за копиране вместо латинското C.

  Някой намерил ли е начин аутокад да разбира българските бувки и в следващите стъпки след пускането на командата. Давам пример за намиране на среда между две точки се въвежда на латиница m2p. Има ли начин да настроим Аутокад да изпълнява същата команда при въвеждане на м2п, например?

  Благодаря!

  Иван Цукев:

  По-скоро отговорът е не. Подопциите на командите нямаме достъп да ги променяме...

 • За какво служат командите с минус отпред?

  Катерина Ангелова:

  Здравейте! Мисля, че някъде четох отговор на този въпрос, но не мога а намеря коментара, затова ще го задам отново. В списъка с кратките команди има такива, които се повтарят, но с един минус отпред. Каква е разликата между тези без и тези с минус?

  Аула Ментор:

  Здравейте, Катерина! командите с минус (-) отпред се използват за работа в текстов режим и съвместимост със стари версии на AutoCAD. Те обикновено нямат графичен интерфейс и се управляват от командния ред.

  В AutoCAD има множество команди, които могат да се изпълняват по два различни начина - чрез графичния потребителски интерфейс (GUI) или чрез командния ред. Когато команда има версия с минус (-) в началото, това обикновено означава, че тя е предназначена за използване в командния ред и няма да отвори диалогов прозорец или други графични елементи.

  Стъпки за използване на команди с минус:

  1. Отворете командния ред в AutoCAD.
  2. Въведете името на командата с минус отпред, например -LAYER.
  3. Следвайте инструкциите в командния ред, които ще ви укажат как да продължите.

  Тези команди са полезни в следните случаи:

  • Ако искате да автоматизирате задачи чрез използване на скриптове.
  • Ако работите в среда без графичен интерфейс или през връзка с отдалечен компютър.
  • За съвместимост със стари версии на AutoCAD, които може да не поддържат новите графични опции.