Основни принципи на работата със слоеве

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Команди


LAYER - Стартира мениджъра на слоеве

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво използваме отделните слоеве в AutoCAD?
За по-добра организация, контрол на определена група елементи
За слагане на отделни нива при работа в 3D
За да наслояваме обектите едни върху други
 
Как може да преместим един обект да отиде в нов слой?
Избираме обекта и избираме името на слоя от падащото меню със списъка със слоеве
Избираме обекта и с командата move го преместваме в новия слой;
Изтриваме обекта, избираме бъдещият слой да е текущ и го създаваме вече в бъдещия слой

Въпроси и отговори

 • Solni4ka :

  При мен доста често се получава един проблем. Когато прехвърлям обекти от един слой в друг те не си присвояват всички параметри на новия слой. По принцип процедирам така..маркирам всички обекти и им задавам "by layer", обаче в менюто ми показва, че те вече са "by layer". Незнам дали успях да обясня правилно..Например имам обекти в един слой, но с различни цветове, маркирам ги и палетата Properties за слоевете ми показва, че те са "by layer", а би трябвало да не ми показва нищо за цвят. Проблема се оправя, само когато маркирам по по-малко обекти. Работя с LT, ако има значение.

  Иван Цукев:

  @Соня На мен ми се е случвало подобен проблем, когато избера много обекти, а между тях има някой "развален". Има два начина за решение. Обектите се избират на по-малки групи или се пуска командата audit на файла за да го провери и поправи. Трябва обаче да се внимава много с тази команда, понеже в определени случаи трие части от чертежа!

  Симеон Спасов:

  Според мен плотирането със задаване на дебелина чрез цвета на слоя може да бъде много удобно и дори по - гъвкаво. Ако изполаваме един и същ чертеж за плотиране в различни мащаби, може да създадем отделни плот стилове със съответните дебелини на линиите, отговарящи на цвета им.

  Антон:

  Този проблем не съществува ако ползваш командата "match properties", т.е. избираш обект от слоя в който искаш да влезнат обектите ти, стартираш

  Антон:

  "match properties" и избираш въпросните обекти един по един. На мен лично този начин ми се струва доста по-лесен.

  Петър Петров:

   При ползването на "match properties" стария слой не се изтрива май!


 • Каква е причината, че след като селектирам обект и после натисна десен бутон на мишката ми връща последно използваната команда, но не падащото меню както е във видеото?

  Славка Златева Димитрова:

  Здравейте!
  След като селектирам обект и после натисна десен бутон на мишката ми връща последно използваната команда, но не падащото меню както е на видеото. Каква е причината?
  Благодаря предварително!

  Исмаил:

  Влизаш в Options => User preferences и слагаш отметка на "Shortcut menus in drawing area". И вече трябва да ти се появи падащото меню при дясно кликване при избран обект.

  Антоанета Ангелова:

  При мен се оказа че трябва да кликна  бързо два пъти с десен бутон.

  Божидар:

  Здравейте! Избираш Options - в появилия се прозорец избираш секцията User Preferenses - избираш бутона Right-Click Custamization - в прозореца Right-Click Custamization в полето Edit Mode избираш Shortcut Menu и ОК.

 • Десислава Иванова:

  Има ли начин всички обекти от даден слой да се преместят в друг слой, но без да се селектират обектите един по един, а направо от слоя да се прехвърлят в другия? :)

  Иван Цукев:

  Може би най-лесно е да се обединят двата слоя.

  Това става с командата LAYMRG. Избира се само един обект от първия слой, след това ENTER и след това обект от слоя в който искаме да бъдат преместени всички обекти от първия слой. След операцията първия слой, който остава празен се изтрива като име.

  Интересна команда в този контекст е COPYTOLAYER, която създава копие на обекта и го добавя в нов слой, но това се използва за други случаи. За този въпрос е по-добре LAYMRG

  Десислава Иванова:

  Благодаря.Исках да преместя и няколко обекта, които съм начертала от невнимание в слой 0, но ми изписва че с командата LAYMRG .. Cannot merge layer "0".

  инж. Цветан Виденов:

  Така е защото слой "0" не може да бъде изтрит.

  Рени Хараланова:

  С опцията Quick Select става най-бързо и удобно !

 • Kiril Slavov:

  Също много удобен начин за прехвърляне е с "match properties" кратката команда е "ma", когато има един обект в даден слой, към който искам да сложа и други обекти, въвеждам "ma", избирам обектa, който искам да ми е "образец", след това избирам другите и тогава те стават в същия слой като първоначално избрания обект (неудобство на този метод е при работата с текстове - ако за "образец" избера завъртян под някакъв градус текст, то и другите след това ще се завъртят). Това е много полезно при претрупани чертежи, когато трябва много обекти да се местят в други слоеве

  Иван Цукев:

  Полезно включване, наистина match properties е много удобна команда, която се използва постоянно.

 • оразмерителни линии

  Iskren:

  Здравейте на всички ..... защо когато си вкарам оразмерителните линии в определеният слой цифрите и те стават във същият цвят ... искам стрелките и цифрите да са различен цвят .... примерно в цвета на слоя с текста ..... ;)

  Iskren:

  Излишен въпрос ........ намерих решението на малкият си проблем ..... когато си избера оразмерителната линия влизам в properties и сменям text color .... :)

  Иван Цукев:

  Да, може да направиш това и в стила на оразмерителните линии, за да не го правиш за всяка оразмерителна линия по отделно.

 • ДЕБЕЛИНИ НА ЛИНИИ ПРИ ДЕФИНИРАНЕ НА СЛОЕВЕ

  васил:

  ДО СЕГА, КАТО ПЛОТИРАМ, ДАВАМ ДЕБЕЛИНИ НА ЦВЕТОВЕТЕ. АКО СЛЕД КАТО ПРЕМИНА МОДУЛА ЗА ПЛОТИРАНЕ И НЕ СИ ПРОМЕНЯ НАЧИНА НА РАБОТА, НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ЗАДАВАМ ДЕБЕЛИНИ НА ЛИНИИТЕ.

  Иван Цукев:

  Ето начинът на работа, който препоръчвам. 1. Дебелини се задават (обикновено в слоевете, в много редки случаи на конкретна линия) Обикновено, ако се налага задаване на дебелина на линия, в 99% означава недобре организирани слоеве.

  1. При плотиране не се задават дебелини на цветовете. Това е остарял метод, който е бавен, труден за управление, предразполага технически грешки и не е гъвкав. При плотиране дебелината се взима от дебелината на слоя, която се вижда на чертежа при работа и може да се контролира по-лесно от мениджъра на слоеве. Ако не се вижда на чертежа, трябва да се кликне на бутона долу в лентата със състояния LWT - Show/hide lineweight
 • Невъзможност за копиране

  Ивайло Иванов:

  Защо не може да се копира примерът 'Свали Urok-1-Layer-gotov.dwg (Версия 2007)? Излиза: "Internet Explorer не може да изтегли 2080 от aula.bg. Internet Explorer не може да отвори този сайт. Исканият сайт е или невалиден, или не може да се намери. Опитайте отново по-късно." Опитах - не става. Опитах и на други браузери - не става. (И на любимия ви "Гугъл Хром" също.) Всички останали предишни примери, в т. ч. и непосредствено 3-те по-горни се отварят, а последният - не. Нека, моля, да може и той да се отваря. Благодаря.

  Мария Балева:

  Здравейте, съжалявам за късния отговор. Оправихме връзката и вече може да изтеглите файла.

 • Как да изкажа моите поздравления !!!!

  инж.М.Линдов:

  Браво,инж.Цукев ,прекрасен урок,хиляди благодарности,става все по интересно !!!!!!!

  Краси Кръстев:

  Целия курс е прекрасен бих казал аз :).

 • Как да коригирам слой?

  Николай Димитров:

  Защо при маркиране на оразмерителна линия за арка и опит за корекция ми излиза странно съобщение, след натискане на бутона Продължи, нямам възможност за корекция на слоя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, моя съвет е да деинсталираш Microsoft .Net Framework  и да го инсталираш наново.Как да стане това : Първо влез в Старт бутона на Windows  ( снимка 1 позция 1 ) след което отидеш на Control Panel - a ( позиция 2 снимка 1 ) след кеото отидеш на Programs. След това на Programs and Feature ( снимка 2 позиция 1 ) и там ВСИЧКИ програми които са Microsoft .Net Framework  да им дадеш  Uninstall започвайки от най - новата версия ( тази която е с по - голям номер накрая ). Важното е да махнеш всички инсталирани Microsoft .НЕт Framework  програми които са на машината ( всяка една добавка с това найменование в листа който имаш в прозореца Programs and Feature.След което сложи деинсталацията на всички, сложи последната версия на Microsoft .Net Framework за твоята операционна система, от снимките виждам че си с win 7 затова ето ти линк към последната версия 4.5.1  https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=40773   ( Дори и да имаш тази версия на компютъра не се заблуждавай да я оставяш махни найстина всичко с Microsoft .Net Framework и инсталирай само една - последната версия на Microsoft .Net Framework ). След тази операция би следвало проблема с AutoCAD да се е оправил.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Валери Крумов:

  Имам същият проблем при мен не помогна това решение ! Исках да кача снимки и да напиша въпрос но не можах през цялото време ми казваше да въведа коректно въпроса ! Защо, Как и такива писах го как ли не и пак не стана

  Антони Радованов:

  Форумът просто има някакъв алгоритъм, че в заглавието трябва да присъства въпросителна дума ("защо" "как"). В повечето случаи всичко въпроси се задават така, ако не можете да го формулирате като въпрос, просто сложете някаква въпросителна дума за да приеме пускането на въпроса. Отдолу в описанието може да се обясни и с други думи какъв е проблемът.

 • Лилия Ласкова:

  Здравей Антоанета,


  Урокът е поставен в модул 6 и мисля, че това е достатъчно. Доколкото разбирам, искаш файловете за сваляне да са кръстени не само с номера на урока, а и с номера на модула. Това е лесно поправимо. Можеш сама да го редактираш - сваляш файловете и просто ги преименуваш, като им добавяш 6-1 към името. Това е личен избор на организация на папката, в която ги съхраняваш. 
  Успех с обучението!
 • Как да си върна слой Defpoint

  Незабравка Недялкова:

  Здравейте. От известно време насам, когато започвам нов чертеж, ако не използвам вече съществуващ шаблон, ми се появява само слой 0, Defpoint го няма. Може би съм пипнала някоя настройка...., не знам. Може ли това да се оправи или ще трябва преинсталация? Благодаря предварително.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Defpoints е служебен слой и се създава в момента в който направиш първата си котировка например.

  Ето една тема в която този казус е коментиран :

  Нямам слой Defpoints

  Надявам се да съм бил полезен с отговора тук и във темата към която те препратих.

 • Защо като натисна един път с мишката примерно върху текста не ми излиза quick properties?

  Spas:

  Защо като натисна един път с мишката примерно върху текста не ми излиза quick properties?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, сигурен ли сте че сте включил състоянието от лентата, което прави така че при селектиране на обект до него да зилиза прозорец Quick Properties ?

  Не сте писал с коя Версия на AutoCAD сте.....

  Ако сте с версия до 2014 вкл. и ползвате лентата за състояния под формата на текст, следва иконката на която пише QP да свети това означава че Quick Properties работи. За версии след 2015 където вече лентата със сътояния е само под формата на иконки - иконката за QP изглежда по начина показан на снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Ако не намирате иконките или не се ориентирате в лентата за състояния, без значение от версията, изпишете в командия ред QPMODE и след това за тази променлива задайте стойност 1 - ца, така вече ще сте сигурен че който и обект да селектирате следва за него да се появи Quick Properties.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Николай:

  Здравейте, Да допълня, ако в лентата липсва иконата за Quick Properties (QPMODE) може да я изкарате от падащото меню (Customization).

 • Защо дебелината на линията не се отразява в чертежа?

  Ели Ф.:

  Какъв може да е проблема, когато дебелината на линията в слоя не се прилага към обекта?

  Ели Ф.:

  Отговорът е даден в следващото видео, за което благодаря! А за тези, които като мен не са разбрали, трябва да се включи опцията Show/Hide Lineweight: LWDISPLAY

 • Какъв е реда при изготвяне на нов чертеж?

  Пламен Йонков:

  Ако създавам нов четеж (не като в упражненията със съществуващ). Предварително си създавам слоевете и след това, в процеса на работа непрекъснато ли превключвам между тях? Например трябва ли да начертая обект, да го надпиша и да го оразмеря. След това да разпределя всички елементи в слоевете им, чертая втори обект, надписвам, оразмерявам и отново разпределям. Или има вариант, при който да чертая в общ слой, а обекта отива в слой-обект, надписа в слой-надис и т.н. С други думи трябва ли да превключвам между слоевете когато надписвам и отново когато оразмерявам?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  Това зависи изцяло от теб, както смяташ за по-удобно. Може да направиш всичко в един слой и след това с match properties да сложиш вскяо нещо в дадения слой ИЛИ пък оше изначало всяко нещо да си е в слоя - докато изчертаваш стени например ... превключваш на слой стени и изчертаваш всички стени, след това започваш оразмерителнте линии превключваш в техния слой и почваш да ги изчертаваш - за мен лично тази последователност би била по-добра отколкото да използваш match properties т.к. може да пропуснеш някоя линии и да остане в друг слой, което не е добре.

  Важно е да има много добра организация на слоевете т.к. в определени случай трябва да се манипулира с елементите на чертежа на тяхна база - изключване замразяване и т.н., което е свързано с принтирането, с по-бързото модифициране и т.н.понатам в курса ще стане ясно и в процеса на работа още по-ясно :).

 • Защо дебелините на линиите не се различават?

  Radoslav Petrov:

  Здравейте, във видеото ясно личи, че линиите на 3те слоя са с различна дебелина. Когато аз чертая (Аутокад 2020), линиите ми изглеждат с еднаква дебелина. Чак когато ги експорторам като пдф, се вижда разликата в дебелините и освен това не винаги всички линии са с правилната дебелина. Дали има общо с анотативните мащаби или новия интерфейс?

  Radoslav Petrov:

  Съжалявам за снимката, но опитах няколко пъти и винаго я изрязва по този начин и не знам какво мога да направя, за да кача нормална снимка :дд

  VAiOS:

  За да се виждат линиите с различна дебелина трябва да е включена системната променила LWDISPLAY (LineWeight Display). За да я включите може да я изпишете в командния ред и след това да въведете "ON" или директно да кликнете с мишката на иконката (виж снимка)

  Lineweight

  Radoslav Petrov:

  Благодаря, получи се! :)

 • Георги Табаков:

  Създай нов слой и в него създай някакъв обект(линия например). Трябва да се появи слоя. След това може да изтриеш слоя.

  Георги Табаков:

  Грешка > След това може да изтриеш обекта в слоя.

 • Има ли причина

  Inna:

  След като маркирам даден обект и искам да го прехвърля в друг слой от падащото меню е раздел Home- Layers. Не се получава, а единствено променя активния в момента слой.

  Иван Цукев:

  Здравей,\nпробвай да отвориш Properties палетата и да смениш слоя от там. Там със сигурност ще смениш слоя на избраните обекти.\nИма няколко места за смяна на слоеве, може да пратиш скрийншот къде точно сменяш слоя.