Прехвърляне на стилове и палета с инструменти

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Настройки за палетата с инструменти


Нормален текст:
^C^C-style;Нормален;"Arial Narrow";a;yes;no;2.4;1.0;0;;;_mtext
Голям текст:
^C^C-style;Голям;"Arial Narrow";a;yes;no;3;1.0;0;;;_mtext
Заглавие:
^C^C-style;Заглавие;"Arial Narrow";a;yes;no;4;1.0;0;;;_mtext
Стил за дименсия
^C^C-dimstyle an;yes;"CAD Тайни";yes;r;"CAD Тайни";dimlinear
При първото вкарване на стила за дименсия Аутокад дава грешка и трябва да се вкара втори път. След втория път всичко работи нормално.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може да ни помогне палетата с инструменти, когато искаме да вкараме наш стил в нов чертеж?
Подреждаме си нашите стилове в палети и само ги придърпваме в новия чертеж
Напомня ни, че за всеки чертеж трябва да си създадем на ново стилове
Показва ни, че е грешно да използваме чужди стилове в нови чертежи

Въпроси и отговори

 • Може ли файла да бъде на по - ниска версия ?

  Elly Marinova:

  Ще бъде голямо улеснение, ако този файл за сваляне го запишете и в по-ниска версия - 2007. Вероятно ще се загуби част от информацията.

  Краси Кръстев:

  Здравей, мога да ти помогна на колко по - ниска версия искаш файла. Напиши един email на kr_krastev@abv.bg за да ти го пратя на съответната версия.

  Не ти гарантирам за цялостта на съдържанието на файла ако версията до която искаш да се намали е наистина много ниска.

  Само ако мога да те помоля в емайла напиши и за кой урок става дума.

 • Veselina Vasileva:

  Сложих стила за дименсия в командния ред ,след като смених use flyout на No Когато показваше Yes командният ред не беше активен.

  Иван Цукев:

  @Веселина в крайна сметка всичко работи или има проблем?

 • Doncho Donchev:

  Здравейте! Всичко разработено в модула за стиловете е идеално, но има нюанси които по точно касаят архитектите. Имате ли такива препоръчителни примерни разработки и за машиностроенето, където текста по БДС, стрелките на размерните линии и др. се различават. Благодаря!

  Иван Цукев:

  @Дончо

  Всички специалности имат различни практики и/или стандарти като целта ми е да показвам принципите, а всеки да си модифицира стиловете спрямо своите нужди.

  Предлагам, да ми изпратите примерен файл или сканиран чертеж (може и на ръка) точно как искате да изглеждат оразмерителните линии. Тогава ще мога да направя едно видео в модула за специфични въпроси и отговори как се създава такъв стил.

 • Димитър Берберов:

  @Дончо Още записвайки се за курса е трябвало да разбереш, че "нюанса" няма да бъде насочен към машиностроенето (и не става дума за архитекти, а за строителни инженери). Нормално е курс на даден специалист да не може да покрие всички "нюанси". Не смяташ ли, че искането ти е само загуба на време, както за човека, правещ курса, така и за курсистите! Това са стилистични елементарни неща. Можеш и сам да се справиш.

  Иван Цукев:

  Няма да е загуба на време за мен, а напротив. Целта ми е да помогна, когато има затруднения.

  Така че призовавам тези, които имат проблеми със своите стилове и чертежи да изпращат по имейл подробно описание на проблема, за да можем да го дискутираме в бонус модула.

 • Защо анотативни текст не се вижда в layout-a?

  Nadezhda Harizanova:

  Текста и оразмерителните линии, които са анотативни не се виждат в layout. Има ли някакви допълнителни настройки?

  Иван Цукев:

  @Надежда Нека да не избързваме с лейаутите. В модула за плотиране ще кажа всички необходими настройки.

 • Георги Табаков:

  По-добрия вариант не е ли да се направи шаблон с настройките за стиловете ?

  Иван Цукев:

  @Георги

  Едното не изключва другото. Прави се и шаблон и палета с инструменти.

  Въпреки че не е препоръчително, понякога се налага да се отвори чужд файл и да се работи в него. В такъв случай шаблона не помага и е по-удобно с палета.

  За шаблони ще говорим в предпоследния модул повече.

 • Здравко Милков Хаджиев:

  Здравейте! Направих палет със текстовете, но когато се опитах да го направя анотативен със скрипта, който е под видеото се оказа, че вместо текст когато го дръпна в моделното пространство започва да чертае арка. Компютъра на, който направих опита е с версия - 2008 проблема в старата версия ли е или аз съм пропуснал някаква настройка.

  Иван Цукев:

  @Здравко,

  Пробвай да го направиш точно както е показано във видеото стъпка по стъпка и бавно. Нямам 2008 за да тествам на него, но нещо много трябва да се обърка, за да стартира командата ARC и да започне да чертае дъга. Погледни в командния ред коя команда се изписва. Това може да ти подскаже решението.

  Антоанета Ангелова:

  И при мен се получи арка. Версията ми е 2016. /Не съм сгрешила 2016 е./ Освен това изглежда "ме хвана" че се правя на хакер и блокира. Затворих програмата и я стартирах на ново. В последствие установих, че съм допуснала няколко грешки при изписване на командата. А програмирането не допуска нито една грешка. Когато въведох командата без грешка се получи анотативен текст. Вероятно и вие сте допунали грешки, но едва ли са същите като моите. По - горе още някой беше получил арка. Подозирам, че арката е един вид оплезване от Аутокад на жалките ни опити за хакерстване.

 • Пенка Йорданова Кастрева:

  Здравейте,

  За да се въведе стила за дименсия, полето пред Command string трябва да е активно. Както Веселина е забелязала, за да се активира трябва да се смени за Use flyout с No. Тогава командата се приема, но пък няма да има възможност да се сменят командите за оразмеряване. Как може да се справя с този проблем?

  Иван Цукев:

  @Penka Flyout трябва да е NO и няма възможност от една иконка да се вадят различни команди. Просто за всяка различна команда се прави различна иконка.

  Любомир:

  Здравейте, Последвах съвета предложен по-горе и си извадих за всяка команда различна икона за оразмеряване, но под видеото е предоставена само един код за "хакване" на оразмеряването така че да бъде анотативно. Като го използвах за различните икони, се оказа че всяка от тях изпълнява само оразмеряване по вертикала и хоризонтала. Може ли да предложите подобен "хакерски" код и за другите икони за дименсионно оразмеряване - например за арка, наклонена линия, окръжност. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Любомир.

  Отговор на този въпрос може да видите тук: Как да си пренеса настройките за всички дименсии? в тази тема.

  Надявам се да съм Ви препратил на правилното място и да съм бил полезен с отговора там.

  Любомир:

  Благодаря, Краси. За да настроя необходимите ми оразмерявания, в полето Command string въведох кода като промених само последната дума за всеки код да бъде името на командата и се получи. Сега всички необходими на мен оразмерявания са анотативни.

  Краси Кръстев:

  Радвам се, че по описания начин се е получило.

 • Антон Иванов:

  На какво може да се дължи да не мога да завлека таблицата в палетата? С другите стилове се получава, с таблицата - не. Опитвах с всякакви точки от таблицата, но така и не стана. Принципно по-удобен ми се вижда работата с дизайн-центъра от модул 7, но ме дразни, че не успях да разбера защо тук това не стана.

  Иван Цукев:

  @Антон

  Става по аналогичен начин, единствено може при по-стари версии да не работи за таблици.

  Мариана:

  Аз също не успях с таблицата :-(. С версия 2010съм, дано да е от това.

  инж.Весела Блажева Димитрова:

  Аз също не успях с таблицата :-(. С версия 2012 съм.

  Джу:

  И аз трудно се оправих с таблицата,но селектирах, после задържах десния бутон и успях да я завлека.Версия 2013 съм!

 • Полезно и практично видео.

  Христина Данкина:

  Много полезно и практично видео. Благодаря ви.

  Краси Кръстев:

  Определено пести доста време вместо да правим всичко наново.

 • Рени Микова:

  Здравейте и на мен не ми се получава, когато копирам скрипта да го приеме- просто неможе да се пейсне там където трябва

  Иван Цукев:

  @Рени Това на коя версия става?

 • Олга Илиева:

  Рени, и аз от начало не можах да го пестна в 2009. Защото го копирах от интернет. После първо прехвърлих в текстов файл и стана. Като разгледах по внимателно текстов файл, видях че в края на реда стои не знака за параграф, а друг знак със стрелкичка - забравих как се казва. При копиране, без да искам, прихващах тази стрелкичка и не можеше да се пества.Успех

  Иван Цукев:

  @Олга Благодаря за включването. Наистина трябва да се провери дали при copy/paste всички знаци като единични и двойни кавички остават същите, както е показано под видеото.

 • Delyan Braykov:

  Имам един въпрос;

  Стиловете сменят ли единиците си? Аз чертая в мм, ако си избера стил за текст ЗАГЛАВИЕ той ще се смени ли автоматично, ако му задам units/mm или трябва да го създам за мащаб в чертеж в милиметри, т.е. за 1:50 височината да не е 20 за см, а 200 за мм. Същото важи и за другите стилове. Трябва ли да се създават за чертеж в мм или след като минеш в мм от units и стиловете да минават в мм

  Иван Цукев:

  @Делян

  Това е много важен принцип, който разяснявах в началото. Ти избираш в какво чертаеш - мм или сантиметри, като решиш една чертожна единица на какво е равна.

  Промяна в units НЕ променя по никакъв начин мерните единици на чертежа, а само казва на Аутокад в какви мерни единици си избрал да чертаеш. Това афектира само блокове и външни файлове, които се копират в нашия файл.

  Units не променя един чертеж от милиметри в сантиметри.

  Разбирам те напълно защо си се объркал, защото това е интуитивният начин на мислене, но от Аутодеск понякога мислят по друг начин.

  Така че отговорът на въпроса ти е - стиловете не сменят единиците си, защото когато ползваш командата units ти не сменяш единиците. Само "подсказваш" на Аутокад как да премащабира блокове и xref, когато ги вкарваш във файла.

 • Защо не мога да завлека таблицата в палетата?

  Валентина Димитрова Христова:

  На какво може да се дължи да не мога да завлека таблицата в палетата? С другите стилове се получава, с таблицата – не. Версията ми е 2012.

  Boyan:

  маркирай таблицата и слет това с ДЕСНИЯ бутон я завличаш към тоолпалетата

  Alex:

  И при мен не става, нито с десен, нито с ляв бутон. А 2017

  Краси Кръстев:

  Здравей, Alex.

  Когато завлечеш таблицата, към плаетата какво се случва какво ти се изписва на екрана?

  Alex:

  Здравей, с десен бутон изобщо не се завлича, а с ляв се мести само из model space...

  Alex:

  левият бутон вкл. команда STRETCH, a десният TABLEDIT. Това, когато е селектирана таблицата

  Краси Кръстев:

  Добре да пробваме един малко по заобиколен начин.

  Селектирай таблицата с "пресечна" селекция (зелен екран - снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Кликни някъде повечко в страни от таблицата с десен бутон, следва да ти се покаже едно падащо меню, от което избери Clipboard (снимка 2 позиция 1) избери Copy (снимка 2 позиция 2),

  Снимка_2

  След Autocad ще те попита за базова точка с която ще копираш таблицата (снимка 3 позиция 1) избери някоя коя да е.

  Снимка_3

  След което отиди в палетата (снимка 4 позиция 1), избери си даден раздел там (снимка 4 позиция 2), след което кликни с десен бутон в раздела и избери Paste (снимка 4 позици 3).

  Снимка_4

  Таблицата ти е в палетата (снимка 5 позиция 1).

  Тук можеш да използваш Ctrl + C и след това Ctrl + V за да копираш и поставиш таблицата в палетата, вместо да минаваш през менюто Clipboard и т.н. ....


  Снимка_5

  Ако я селектираш с ляв бутон на мишката от палетата (снимка 6 позиция 1) тя се залепя за курсора (снимка 6 позиция 2) и може да я споставиш в моделното пространсто посредством ляв клик.

  Снимка_6

  На снимка 7 таблицата е поставена в моделното пространство.

  Снимка_7

  Alex:

  Много благодаря ! Получи се с пресичащия прозорец , Ctr+C, paste.

  Краси Кръстев:

  Супер, че е проработил този малко по заобиколен начин....

  Николай Николов:

  Здравейте, когато подготвиш обект за палетата преди да го завлечеш към палетата трябва да Save файла защото не става. Поздрави!

 • Валентина Димитрова Христова:

  Упс. Моя грешка - направих го.

  Иван Цукев:

  Валентина,

  радвам се, че се оправи

 • Красимира Христова Павлова:

  Здровейте Иван Цукев, уроците Ви са много добри, но честно казано, до тук все едно съм в курс за начинаещи, дано по-нататък има нещо което да не знам и все пак да ми бъде полезно. Да си призная в блога намерих много полезни неща.

  Иван Цукев:

  Красимира,

  нека да минат всички модули и след това, ако не си намерила полезни неща, се свържи с мен по имейл.

 • Димитър Михайлов Веселинов:

  Здравейте, и аз имам проблем с преместване на таблицата в палетата. Всичко останало е наред . Кажете къде е проблема.

  Иван Цукев:

  Димитър,

  процедурата е следната. Виж дали не изпускаш някоя стъпка:

  1. Кликваш с левия бутон на мишкат върху таблицата.
  2. Кликваш с десния бутон и задържаш
  3. Докато държиш бутона натиснат придърпваш мишката до палетата.
  4. Когато ти се появи хоризонтална черта вътре в палетата, която показва къде ще бъде сложената таближата - пускаш бутона на мишката
 • Tool Palettes Migration

  Митко:

  Здравей Иване,

  гледах едно видео в youtube а и в help-a на Autocad, четох че палетите могат да се прехвърлят между версиите, а предполагам този подход може да се ползва и за да си ги запазим ако се преинсталира ОС на компютъра или да се прехвърлят ако човек работи на различни работни места. Файловете които се създават за обикновените палетета са с разширение .xtp а за групите палетета .xpg. Проблема е обаче, че и на 3-те версии на които опитах 2009,2010,2012 в менюто customize palette няма export i import както е във видеото което гледах и информацията която четох. Някаква идея на какво се дължи това и има ли друг начин човек да си прехвърля готови направени палетета, а не да си играе да ги създава. Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  Здравей,

  файловете могат да се преместват и използват на много компютри.

  Можеш да отидеш в Options -> Files и там в дългия списък има Tool Palettes File Locations.

  В тази папка са файловете за палетите. От нея можеш да ги копираш на друг компютър или в папката на Аутокад от друга версия и ще се появят.

  Аз съм нагласил този път да е към централен сървър и така всички в офиса ползват едни и същи палети, което е доста по-удобно при работа в екип.

  Митко:

  Супер . Благодаря много!

 • Защо само на палетата с дименсиите няма възможност за копиране на скрипта?

  Деница Янева Стефанова:

  Здравейте. Защо само на палетата с дименсиите няма възможност за копиране на скрипта? Полето за писане не е активно.

  Иван Цукев:

  Опцията "use flyout" трябва да се нагласи на "No", ако полето не е активно.

 • DIMEX и DIMIM

  Исмаил:

  Искам да споделя, че има и друг начин за експортиране и импортиране на оразмерителни стилове. Командите DIMEX за експортиране на стила и DIMIM за импортиране на стила в друг чертеж. Също и по този начин стила си губи анотативността. Експортираният стил се записва в Template папката на Auto CAD.

  Иван Цукев:

  Благодаря за включването.

  Ще се радвам да споделиш в кои ситуации използваш тези команди. Аз лично много практическо приложение не съм им намерил.

  Може би са удобни в случаи, когато има много стилове в един чертеж.

  Исмаил:

  Да, прав сте и аз не им намирам практическо приложение (не съм ги използвал много). Също и аз предпочитам начините, които вие показахте. И да добавя че при тези команди като се импортира стила в новият чертеж не показва реалното име на импортираният стил, а показва някакви числа, не знам защо. Според мене тези команди могат да се ползват за бърз export и import, но не ги препоръчвам.

 • Kiril Slavov:

  Не много по темата на урока, но забелязах, че тука използвахте "Ctrl + Shift + C - copy with base point" за прехвърляне на обекти от един файл в друг - когато за "paste" използвате Ctrl + V - се преместват обектите както са били в стария чертеж. Ако обаче за "paste" се използва "Ctrl + Shift + V", то маркираните обекти от стария файл се прехвърлят в новия като един блок. Това за мен е много удобно и често го използвам!

  Иван Цукев:

  Здравей,

  благодаря за включването. Да, това са двете опции.

  Наистина, ако искаме да вземем нещо от друг чертеж и няма да го модифицираме, за да не ни се слее с настоящия чертеж може да го вкараме с CTRL + SHIFT + V като блок и тогава можем да избираме всичките елементи с един клик.

 • AutoCad Mac

  Милен Вълчев:

  Тук вече ударих на камък. Вариантите са два. Първият с клавишната комбинация да си ги прехвърля от този чертеж на всеки нов. И вторият - да заложа на фабричните настройки, където има анотативни настройки за оразмеряване и текст.

  Ivan:

  Третият да си сложиш AutoCAD за Windows през parallels ;)

  Милен Вълчев:

  Ха-ха...Тогава ще трябва да си купя и мишка ;) Но, намерих и трети вариант: направих си темплейт с твоите настройки...Дотук курсът е супер!

  Теменужка Напетова:

  Здравейте! Имам един въпрос. Защо когато копирам Multileader и Кръг и ги поставям в Tool палетата липсва иконка, има само бяло квадратче. Командата иначе действа и в двата случая.

 • Евгения:

  Как да включа палетите, натискам ctrl и ............какво ,не се чува добре в урока

  Христина Машева:

  Клавишната комбинация Ctrl + 3 включва палетите.

 • Евгения:

  Направих палета CADTaйни със всички текстове и т.н.,по начина който ни показвате - уж успях. Започнах да чертая , пиша текстове и оразмерявам ,но всичко излиза с големи размери.Къде греша.

  Иван Цукев:

  Трябва да провериш две неща.

  1. избран ли е коректният мащаб (в долния десен ъгъл)
  2. обектът, който изписвате със стила от палетата ли е (вижда се в палетата със свойствата - ctrl+1)
 • Здравей, трябва ли да се запази файла, от който взимаме моделите на текста за tool-palets?

  Николай:

  Здравей, трябва ли да се запази файла, от който взимаме моделите на текста за tool-palets?

  Иван Цукев:

  Файлът трябва да е запазен, преди да се вкарат обектите в tool palette. Това е задължително за блокове.

  За стилове на текстове не съм сигурен, но не ти пречи да натискаш CTRL+S преди да вкараш стила. След това конкретно за стила си стои в палетата и вече няма нищо общо с първоначалния файл.

  Това не е така за блоковете - в палетата има само връзка към оригиналния файл. Блоковете не се пазят в палетите.

 • Рени:

  Не намирам втория файл за сваляне от това упражнение (urok9_uprajnenie).Качено е само първото (urok9-tool-palettes).

  Джу:

  Аз се присъединявам към Рени,аз също нямам файл за второто упражнение!

 • Йорданка Милчева:

  Здравейте, не знам дали тук е мястото да задам въпроса си, но проблема ми е следния. Чертая чертеж в който искам да прехвърля елементи от други два чертежа . От единия чертеж си ги прехвърлям без проблем с Ctrl Shift C ,но от другия нищо не мога да прехвърля .Не знам от къде идва проблема? Каквито и команди да задавам не става нищо.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Да не би слоевете на чертежа в които paste - вате да са замръзени или изключени ..... вариант е ако прехвърляте с абсолютни координати, елементите които paste - вате да са някъде в работното (моделното ) пространство и съответно да не ги виждате - при такъв случай дайте zoom extents и вижте дали найстина не са някъде в нищото paste - нати.Незнам до колко съм бил полезен, но в момента се сещам за такива грешки които изглеждат елемнтарни, но се случват.

  Йорданка Милчева:

  Много благодаря наистина бяха в нищото paste-нати

 • Неможах да пейстна стила за дименсия,както при другите стилове за текст

  Георги Дойчев:

  Работя с Autocad 2013 просто на Command string не мога да напиша нищо...Предварително Ви благодаря,курса е чудесен....Щом започна да ми харесва да работя с Autocada,преди много се мъчех и ми беше много трудно

  Иван Цукев:

  Радвам се, че съм помогнал.


  Виж опцията User Flyout и я маркирай на NO

 • Annotative Multileader

  Виолета Иванова:

  Създадох си нова палета с всички анотативни стилове за текст и дименсии ( вкл. за кръг - радиус и диаметър, дължина на арка, наклонена дименсия, ъгъл и т.н.). Забелязах, че при влаченето на multileader с текст в палетата, анотативността му се запазва и уж се запазва и за multileader с кръгче (направила съм scale=25., както е указано в урока). Поне ако чертая в същия чертеж, в който съм създала стиловете е така. Ако отворя нов, празен чертеж и използвам палетата всички стилове са анотативни и излеждат надеждно при смяната на мащабите... без multileader с кръгче. Кръгът е много малък, стрелката също е много малка. Ако от Ribbon interface-a в раздела Leader променя scale от 1 на 25,4 (там вече незнайно защо не пише 25,4, а 1)кръгът става огромен, както и текста ( нищо общо със зададения мащаб). Единственото нещо, което видях да влияе е, че при Properties в/у начертан multileader директно от палетата в scale пише 0,1. Ако го променя на 1 изглежда нормално. Но все пак това не са генерални настройки за този вид дименсия в палетата и ако имам много multileader-и с кръгче си е загуба на време да ги избирам и да сменям scale factor-a( вярно, че става със select similar, но шсе пак...). В палетата на Properties пък пише overall scale 1,0. Имате ли идея как да коригирам коректно стила в палетата, така че при изпозлването ѝ в нов чертеж този стил да е коректен и анотативен?

  Иван Цукев:

  Прилича ми да проблем с units

  Пусни командата units и виж какви са мерните единици в чертежа източник и в чертежа, в който слагаш multileder.

  Това се получава само на multileader в кръг, защото кръгът е блок и за него е важно какви мерни единици са настроени в units. Трябва да са еднакви и коректно зададени.

  Виолета Иванова:

  Проблемът не идва от разлика в зададените units. И двата чертежа ( този, в който първоначално беше създадена палетата и новият) са в сантиметри. Анотативните мащаби също са еднакви и както споменах при чертаенето на едни и същи елементи в новия чертеж оразмеряването е както в оригиналния без multileader с кръг. Единствената разлика, която виждам е, че scale фактора в Properties в Чертеж 1 е 1-ца, а в новият е 0,1. Като го променя на 1 всичко е 1:1 :)

  Виолета Иванова:

  Проблемът не идва от разлика в зададените units. И двата чертежа ( този, в който първоначално беше създадена палетата и новият) са в сантиметри. Анотативните мащаби също са еднакви и както споменах при чертаенето на едни и същи елементи в новия чертеж оразмеряването е както в оригиналния без multileader с кръг. Единствената разлика, която виждам е, че scale фактора в Properties в Чертеж 1 е 1-ца, а в новият е 0,1. Като го променя на 1 всичко е 1:1 :)

  Николай:

  Здравейте,

  И аз се сблъсках със същия проблем, каквото и да правих не можах да реша проблема. Проблемът идва според мен от там, че AutoCAD не запазва настройките, които са направени за този Multileader. Първите 2 снимки са направени в празен файл и посочвам проблема, а останалите 2 са от файла с упражнението. Ще се радвам, ако изясним от къде идва проблема.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Никола.

  Ако променяш един блок в един чертеж и го пренесеш в друг чертеж в който вече този блок съществува, трябва да си изтрил или променил името на този блок, ИНАЧЕ тази промяна няма да се отрази в чертежа в който е вкаран блока.

  Как става пренасянето на даден блок от едно място на друго?

  Тук в тази тема:

  Как да изработя на Антетка в лейаута така, че текста да не ми се размества?

  Има дискусия върху тази тема, както и препратки към други подобни теми, които ще са ти полезни за разбиране на основната концепция на за пренасянето на един блок.

  Най-вероятно проблема идва именно от това пренасяне. Ти променяш дадения блок, който е част от мултилидера и пренасяйки в друг чертеж съотвенто тази промяна в блока му не се отразява.

  Николай:

  Допълнение: Когато избера Multileader от палетата забелязах, че в рибъна нищо не се сменя седи си на стил Standart. С другите инструменти в плаетата го няма този проблем, щом избереш дадено нещо в рибъна се сменя и самия стил. Последната снимка показва, че когато избера от палетата оразм. линия веднага и слоя се сменя.

  Краси Кръстев:

  С това което показа в последната снимка, НЕ променяй стила стандарт и не прави нищо в него. За него важи съшото правило, АКО имаш стил стандарт в един чертеж, направиш промени и след товапренесеш елемент в друг чертеж в който винаги задължително има стил Стандарт, ТО следва обектите да примемат настройките на стила Стандарт за дадения чертеж.

  Николай:

  След много тествания стигнах до извода, че за този Multileader (кръг) е необходимо първо да се копира в новия чертеж. А след това може съвсем свободно да го ползваме от палетата с инструменти, без да срещаме горепосочените проблеми. Не знам дали съм на прав път, но каквото и да тествах беше без резултат. Принципно исках да постигна следното: Когато отворя празен чертеж, от палетата с инструменти като избера Multileader (кръг) да нямам горепосочените проблеми. Но явно единственото решение е извода до които стигнах.

  Краси Кръстев:

  Добре,

  Как се казва стила на този проблемен мултилидер?

  Николай:

  Кръг

  Краси Кръстев:

  Отиди на посоченото на снимката място кликни на падащото меню и иазбери "Кръг" така че да светне. За да е там обаче трябва мултилидера да е изкаран поне веднъж от палетата.

  Това което дискутирахме тук:

  Може ли инструментите, които сме създали в палетата да се стартират първоначално с кратките команди, а не да ги кликвам?

  Снимка_1

  Селектирай го дотогава докато горе да е записано Кръг (снимка 2 позиция 1), сега съотвтно избери mUltileader (снимка 2 пзозиция 2).

  Снимка_2

  Николай:

  Проблема идва от Scale. След като го придърпам в палетата с инструменти и го тествам в същия файл се получава. Но като отворя нов файл (чист) и го пусна ми излиза намален. Отваряйки от Ribbon interface-a в раздела Leaders да го модифицирам виждам, че в Scale стойността е 1, а не 25,40 като е в урока. Но не знам на какво се дължи нищо не нагласям, освен от урока за упражнение да го придърпам в палетата. При отваряне на нов файл (чист) units го нагласям да ми е в сантиметри, както е нагласено в урока. Изкарвам multileder с кръг и е намален... Всички други инструменти от палетата са изпробвани само с този multileder с кръг има проблем. С който се е сблъскала и Виолета Иванова.

  Краси Кръстев:

  Добре, Scale е 1 -ца защото най-вероятно мултилидера е анотативен и съответно стой на 1 (снимка 1 позиция 1), защото мащаба се контролира в зависимост от въведения мащаб за мултилидера (снимка 1 позиция 2)

  Снимка_1

  Съответно мисля че чисто със съизменеността нямаш проблем. Стига да спазваш правилата за чертане едно към едно за приетите единици и използваш анотативните мащаби.

  Сега и виждам какво точно става. Сетих се когато написах съизмеримост.

  В урока за мен е направен грешно самия мултилидер, защото първо е изчертан за определен мащаб и след това е допълнително премащабиран, добавайки като е умножен по 25,4 в scale -а му. Определено правилото е чертаеш в приетите от теб мерни единици в мащаб едно към едно, като го подготвяш за мащаб 1:1 в съответни единици, И след правейки анотативен обекта, само превключваш мащабите.

  Николай:

  Да разбирам ли, че този Multileader с кръг няма да ми свърши никаква работа, ако реша да го ползвам? Стиловете за текстове и Multileader (за текст), както и оразм. линия би ми свършили чудесна работа, ако реша да ги ползвам. Все пак съм ги тествал и при тях няма подобни проблеми.

  Краси Кръстев:

  Ако го ползваш по начина както е описан, няма да ти свърши работа.

  Направи го наново като го изчерташе едно към едно в сантиметри да речем и след това го остави да се премсята от анотативността не от Scale.

  Аз бих подходил така. Такива мултилидери ползваш при чертане на технологичната част на дадено съоръжение.Съответно там чертая в сантиметри. Подготвям си мултилидер, който или е директно 1:25 или 1:50 БЕЗ да е анонативен, ИЛИ си подготвям такъв който е анотативен изчертан в сантиментри едно към едно и като ми трябва 1:25, НЕ отивам в Scale и да му задам 0,4 ами оставям сцале 1, но за сметка на това анотавивния мащаб в него е записан 1:25 и той автоматично пресмята това за мен.

  Николай:

  Благодаря за отговора! Пробвах да го направя както ме посъветва, ама не ми се получи. Явно имам пропуски, продължавам напред пък ще се върна по някое време.

  Поздрави!

  Tania Georgieva:

  Трябва да внимаваш в новия файл да нямаш блок със същото име.

 • Марианна:

  Някой може ли да ми каже откъде да разкарам тези квадратчета. Не знам откъде се включиха

  Краси Кръстев:

  Здравей, доколкото виждам от снимката чертежът е параметрично изчертан с геометрични ограничения ( по - големи подробности за тях има в курса - AUTOCAD БИБЛИОТЕКИ динамични блокове ) ... но на въпроса : 1. Ако искаш да премахнеш тези ограничения селектирай всички обекти отиди в раздела Parametric там в Мanage цъкни на Delete Constrains - по този начин ще изтриеш ограниченията и ще се махнат квадратчетата. 2. Ако искаш само да скриеш квадратчетата които показват геометричните ограничения за всеки обект отиди на раздела Parametric и там в Geometric цъкни на Hide All. Надявам се да съм бил полезен.

 • прехвърляне на стилове

  димитър писков:

  Привет, Въпросите ми са относно прехвърлянето на стиловете: -опитах да прехвърля стиловете и да използвам „хакерския метод“- прехвърлих в свойствата на стиловете стринговете който сте показали в урока. За заглавие ,голям и нормален те се прехвърлят но за дименсия не ме допуска в прозорчето в което да пусна командата. Това трябва ли да се прави и за дименсия?“ От прехвърлените стилове за текст само „голям“ стана анатотивен, другите –не?- а свойствата се виждат прехвърлените стрингове?

  Цанко Дилов:

  Най-добре е да видиш отговора на инж. Цукев на подобен въпрос, зададен от Мариян Михайлов Русев във видео урок №1 от Модул 5 на AutoCAD Формула: "Надписи и класически текстови стилове".

  Альоша Исаев:

  Имам същият проблем като на г-н Писков за дименсия. В прозорчето само може да избираш предварително зададени стилове. Работя на 2012. Предварително благодаря.

  Альоша Исаев:

  Въпрос към инж. Цанко Дилов, за дименсията подсказка?

  инж. Нацко Начев машинен инженер:

  Явно не четете коментарите под уроците. За дименсията виж по-горе коментара на колегата инж.М.Линдов

 • Относно скрипта за ^C^C_mtext

  Ивайло Иванов:

  След натискането на properties на заглавие от палетата CAD тайни и отварянето на прозореца Tool Properties не ми стана ясно как излезе скриптът Untitled - Notepad, от който стана замяната на ^C^C_mtext с този от скрипта? Казвате само "Ако я заменя (командата) с един скрипт, който ми създава анотативния стил...", но не се разбира как става показването на този скрипт. Моля за информация. Благодаря.

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,
  Скриптовете в Notepad са набрани предварително, за да могат лесно да се копират и поставят в реда Command string на Tool properties прозореца. Препишете си ги от видеото в Notepad и ги използвайте по предназначение.

  инж. Нацко Начев машинен инженер:

  Направо копирайте скриптовете и .........

 • прехвърляне на стиловете от един чертеж в друг

  Теодор Димитров:

  Имам следния проблем направил съм си всичко както е показано и по подразбиране като отворя чертеж ми стоят палетите,но като натисна на тях ми изписва че прехвърлям анотативен текст и да избера мащаб какъв мащаб трябва да избера 1:1 или мащаба в който искам да се плотира след това.Като дам на оразмерителни линии ми изписва следното и какво трябва да дам предполагам restore???

  Краси Кръстев:

  Здравей, в отговор на първия въпрос за прехвърлянето на анотативния текст в какъв мащаб трябва да избереш: добре е мащаба ( позиция 1 на снимката ), когато ползваш анотативни мащаби да ти бъде нагласен спрямо мащаба в който ще плотираш чертежа съответно е хубаво да зададеш и същия този мащаб при вкарването на анотативния текст, поне според мен. Има и друг вариант просто го вкарваш в мащаб 1:1 след което ако си включил позиция 3 на снимката, когато тръгнеш да плотираш и във viewport - a избереш мащаб различен от 1:1 ( или просто избереш друг мащаб в позиция 1 в моделното пространство ), то анотативните ти обекти ще "прихванат" този мащаб ( основните идеи и трикове отностно плотирането има в Модул 8 Тайните на плотирането тогава мисля най - добре ще ти се доизяснат и мащабите ) Надявам се да съм помогнал с този малко двусмислен отговор, но насйтина не си ограничен в избора на мащаба, когато вкарваш анотативния текст.А отностно втория въпрос за оразмерителните линии : при избиране от палетата на ли ти излиза това съобщение или изписваш някаква команда .

  Теодор Димитров:

  Ясно, благодаря за отговора и относно 2-рият въпрос не изписвам никаква команда просто излиза това съобщение 

 • Проблем при прехвърляне на настройки от един чертеж в друг

  Теодор Димитров:

  Имам следният проблем направил съм си шаблон с необходимите настройки,но в момента в който започна да чертая ми се стори че нещо не е наред отворих настройките за текст и оразмерителните линии и настройките бяха много объркани.Реших да ги направя 1:1 с тези който са показани,но сега като чертая и съм задал мащаб 1:50 имам чувството че нищо няма да се вижда при плотиране текстовете са много ситни,а оразмерителните линии не се виждат изобщо.Каква може да е причината за това?

  Краси Кръстев:

  Здравей, напълно нормално е в моделното пространство дименсии и текст да ти изглеждат доста по - малки ако са анотативни когато си сложил мащаб 1:50 спрямо мащаб 1:1, но все пак това е напълно нормално все пак 1:50 е доста по дребен мащаб.Ако си толкова мнителен бих те посъвевал да пуснеш на А4 един малък отрязък от чертежа в мащаб 1:50 и да се увериш. При правилно изпълнение ( следване )  на иструкциите в уроците няма да имаш проблем при плотирането.

  Теодор Димитров:

  Мерси всичко е наред 

 • Защо не мога да  прехвърля на таблицата в тоолпалета

  Теодор Димитров:

  Не мога да прехвърля таблицата в toolpaleta като маркирам таблицата не ми дава да я преместя с влачене на мишката ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, маркирай таблицата след което с задържайки ДЕСНИЯ бутон на мишката я притегли към тоолпалетата.

  Теодор Димитров:

  Благодаря за отговора стана

 • Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Ето два варианта вариантите е следния :  Варинат 1

  Отиваш на Tool Palettes и в сивата лента ( снимка 1 позиция 1 ) даваш десен 

  бутон и отиваш на customize palette (снимка 1 позиция 2 ) . След което ще ти се 

  отвори прозорец Customize там в разделя Palettes ( снимка 2 позиция 1 ) ще 

  видиш всички палети които имаш на дадения компютър. Отиди на палетата 

  която искаш да прехвърлиш на друг комютът и дай десен бутон ( снимка 3 

  позиция 1 и 2 ) след което ще ти излезне прозорец с това къде да запишеш 

  палетата ( тя е с разширение . xtp = Exported tool palette (  - снимка 4 позиция 1 ) 

  указваш папката в която да ти я запише и даваш Save ( снимка 4 позиция 2 и 3 ) 
  след което вече имаш Експортирана палетата взимаш си я на флашка или си я 

  копираш някъде в някой облак. След което .xtp файлчето си го слагаш на другия 

  компютър и повтаряш същата процедура описана по - горе само че този път 

  когато си в Прозореца Customize Palette даваш десен бутон на която и да е от 

  палетите ( снимка 5 позиция 1 ) и избираш Import. Отваря ти се пак прозорец 

  този път Import Palette ( снимка 6  позиция 1 ) намираш си палетата - снимка 6 позциия 2 ( т.е. .xtp файла там където си си 

  го сложил на втория компютър ) и даваш Open ( снимка 6 позиция 3 ), така вече в tool paletа - тата 
  ще имаш 

  дадената палета сред другите палети и на втория компютър - снимка 7 позиция 1 

  и 2, ....палетата е вече на втория компютър.
  Хубаво е палетите да не са разхвърляни т.е. ако пренасяш палета от един 

  компютър на друг да слагаш палетите там където попринцип стоят палетите.

  Къде попринцип стоя палетите. Отиди на прозореца Options ( в комадния ред 

  изпиши Options или само OP ) и следва да се отвори прозореца Options ( снимка 

  8 позиция 1 ) .След което отиди на раздела Files ( снимка 8 позиция 2 ) намери 

  Tool Palettes File Location и натисни "+ чето" така срещу стреклата ще видиш 

  папката в която се съхраняват файловете от типа .xtp ( снимка 8 позиция 3 ) .... 

  хубаво за даден компютър файловете да се намират в тази папка, АКО се 

  ползва server е хубаво да се направи една папка на Server - a  и тя да се добави 

  в Tool Palettes File Location за всички компютри които са ксвързани към  Server - a.
  Вариант 2 


  Реално виждайки КОЯ е тази папка в Tool Palettes File Location може директно 

  да се вземе дадения файл там вече файла е .atc ( atc = AutoCAD Tool Catalog ) 

  и този файл да се копира и сложи просто в папката с палети ( тук вече е 

  задължително .atc файла да се сложи в папката с палети на втория компютър ).  Попринцип е препоръчително когато става дум за прехвърляне от един 

  компютър на друг да се позлва Export и Import...тъй като шанса за грешка от 

  несъвместимост между два файла от гледна точка на използваните версии, 

  въпреки че ако в палетата има обект с характеристики които са нововъведени 

  във по - нова версия, ако втория компютър е с по - ниска версия на AutoCAD 

  следва да има проблеми.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора. 
  Пламен:

  Exporta с палетите много улеснява работният процес, най-вече когато работиш на 2 PC-та !

  Михаил Брозиг:

  Благодаря

  Milen Tolev:

  Благодаря за пояснението, доста ми помогна.

 • Къде точно трябва да променя command string - a на оразмерителните линии?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте ,настройките за палетата с инструменти ги вкарах
  успешно,Нормален,Голям,Заглавие ,но не разбрах къде точно трябва да
  вкарам стила за дименсия ,в оразмерителните линии таблицата или мултилидера? И другият ми въпрос е ,как точно после мога да си върна нормалните настройки , тоест да работя по първият начин които обясни г-н Цукев с копи и пейс , мерси предварително на всеки който би могъл да ми помогне . Курсът е уникален.

  Краси Кръстев:

  Здравей, относно стила на дименсите трябва да ги въведеш по абсолютно същия начин както са въведени се въвеждат за текста ( показаното във видеото ) само че този път го правиш в дименсията която ти стой в палетата- ( снимка 1 ).Надявам се да съм бил полезен.

  Краси Кръстев:

  Отностно вторият ти въпрос - за да се върнеш към стария метод просто преди да напишеш кода в Command string - си запиши нормалните кодове  на създадения от теб стил - тези без анотативност и т.н. .Така ще си ползваш първия показан метод.

  инж.М.Линдов:

  Краси както винаги ,ти благодаря за скорострелния отговор ,но там кадето трябва да пейсна кодовите за дименсия ми е блокирано полето и не мога да ги сложа?

  инж.М.Линдов:

  Краси мисля че се оправих,от полето use flyout ,зададох no и вече е отключено полето за хаковете,мерси.

  инж.М.Линдов:

  Краси а нормално ли е,че след като беше в мащаб 1:1 и си вкарах хаковете ,направих няколко опита ,за текст и т. н . и като ги превърнах от долу в дясно в машаб 1:20 всичко се разхвърча а текстовите станаха огромни до неузнаваемост?

  Краси Кръстев:

  Първо едно браво, че си се усетил за use flyout - и си му дал No ( аз забравих да го подчертая когато ти дадох отговора , въпреки че на снимката ми се вижда че пише No ).Отностно големината на текста напълно е нормално кое гато си бил в мащаб 1:1 ( и да речем големинатана на текста е била 3 ) и минеш към по дребен мащаб 1:20 ( особено ако това 1 :20 е нагласено на 1 paper unit = 20 drawing unit) е нормално текста става 20 пъти по -голям :) когато си в 1 :20  ( AutoCAD го е премащабирал )

  Краси Кръстев:

  Само да отблежа в уроците също е обяснено......, но ако искаш да не се "прихваща" анотативност от текстове дименсии и т.н. за всеки мащаб през който преминаваш от scale list - a просто изключи иконката за Automatically add scale to annotative object ( позиция 1 на снимката ).

  Божидар:

  Здравейте! Ако сме прехвърлили стилове чрез палетата и съответно те са загубили анотативноста си - то може да ги направим анотативни и в съответния файл - слагаме отметка за анотативност на съответния стил.Така ще имаме анотативни и неанотативни стилове.

 • Какво да предприема?

  Владо Димитров:

  При мен няма примерният файл със плана на канапето,масата и столовете а само този със туулпалета???някакви предложения........!?!

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип може да ползваш файла който е в урок 6 в същия модул - там имаш план с канапето, масата и столовете.

  Владо Димитров:

  Благодаря за насоката ще го ползвам.

 • Галина Виденова:

  Съдейки по скриина, се вижда че отстрани в ляво се е отворил recovery менаджера, а той се отваря когато преди това системата се е сринала.
  В този случай аз бих изтрила файла с упражнението и бих го свалила наново за да работя "начисто".

  ЕВДОКИЯ КИРИЛОВА СТОЯНОВА:

  И при мен се получава същото. Пробвах на нов празен чертеж и пак е същото


 • Как да си пренеса настройките за всички дименсии?

  Паула:

  Здравейте! Интересува ме въвеждането на стил за дименсия. Въпросът ми е: За всеки вид дименсия ли трябва да го направим ( съответно dimlinear, след това dimangular, след това за aligned и т.н.) или просто веднъж е необходимо да въведем това по-горе ( ^C^C-dimstyle an;yes;"CAD Тайни";yes;r;"CAD Тайни";dimlinear) и то се подразбира за всички останали дименсии.

  Краси Кръстев:

  Здравей, не е за всички както се вижда от кода който си показала накрая той завършва с dimlinear т.е. стила е въведен точно за  dimlinear ( все пак ти в tool палетата взимаш и придърпваш точно определено нещо - обект в случая този обект e Dimlinear ( може да имаш още доста подобни на този обект , обекти с различен стил благодарени на кода който вкарваш .. както е показано във видео с mtext ). Ако искаш да имаш обект да речем Dimaligned трябва да го вкараш в tool палетата и след това вкарвайки кода за Dimaligned кода да е (^C^C-dimstyle an;yes;"CAD Тайни";yes;r;"CAD Тайни";dimaligned ), налага се да се прави и за тях отделно защото AutoCAD ги разглежда като два различни обекти именно за това и накрая в кода седи името на обекта.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Паула:

  Да. Благодаря!

 • Как да съсздаден Тоол Палета за единна работа в офис?

  Петър Димитров:

  Подобно на файла подложка *.dwt за настройки,  при работа в офис. Да се създадем обща единна палета примерно за 5 копютъра в мрежа. Палетата има ли собствен файл -  настройка, откъдето локалния компютър да чете едно и също място по мрежата?

  Петър Димитров:

  C:\Users\PC\AppData\Roaming\Autodesk\ACA 2010\enu\Support\ToolPalette

  Петър Димитров:

  Остава въпросът, къде в менюто се намира гореописания път, за да може да се насочат всички компютри? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, разширението за tool palеtte е с разширение .atc.

  Адреса който си посочил е default адреса който AutoCAD създава на всеки един компютър на който е инсталиран.
  Идеята е да се направи една отделна папка на server - a ви след което всеки един локален компютър да бъде оказана освен стандартната папка и папката която е на server - a
  На снимка 1 съм показал къде точно да се зададе този път.В командния ред изпиши OP ( options ) след което отиди на Files следвай стъпките посочени на на снимка 1 ( принципа на вкарване на палети е същия както за .dwt ( template файловете ) файловете.
 • Дали трябва да направя шаблон поотделно за различните мащаби в сантиметри, метри и милиметри?

  Мария Димова:

  Направих си шаблон с анотативни стилове за текст, оразмерителни линии, мултилидер и таблица, добавих и мащаби но за сантиметри. Сега мисля че от наученето от уроците, трябва да направя и шаблон за метри и милиметри от таблицата с мащабите, но стиловете ми се запозват и променят само мащабите, нали правилно съм разбрала?

  Краси Кръстев:

  Здравей, само мащаби в метри може да си направиш 1:1000m; 1:2000m например - те са по важни ( долу като списък с мащаби ), стиловете вече си ги имаш те ще си приемат мащаба, веднъж направила ли си ги по правилата да са анотативни и  свикнеш ли да работиш с тях, ще забравиш за обикновените мащаби.

 • Защо

  Алекс:

  направих всичко, пробвах няколко пъти и с дименсиите се оправих, но след "хакерската" намеса, и трите вида команди за текст стартират командата Арка? Видях , че и друг е имал такъв проблем, но не видях да е разрешен... 

  Алекс:

  Аутокад 2014 


  Алекс:

  Намерих проблема- аз нямам стил Ariel Narrow, затова изтрих от скрипта думата Narrow  и вече всичко е ок

  Иван Цукев:

  Радвам се, че си се оправил. Интересно за Ariel Narrow защо го нямаш.

  Мисля, че това е шрифт, който си индва с Windows.
  Аз много го използвам и го препоръчвам.
  Алекс:

  А как да си го добавя?


  Краси Кръстев:

  Виж тази тема тук : 


  https://aula.bg/question#id-113676800001
  Алекс:

  Краси, разгледах тематa-да, при мен няма в Control panel/fonts/Ariel Narrow,  а това не мога да го отворя:  https://drive.google.com/folderview?id=0B7q74PlX2UYed25pMTRDbG4zc3M&usp=sharing.

  Написал си да го добавя. Как?
  Краси Кръстев:

  Да просто е изтекла давността на линк най - вероятно, ще направя нов такъв и ще го пусна тук и в другата тема.... При Мартин Линдов както е написал той е бил точно това проблема и се е оправил със съвета който съм дал там, най - вероятно и при теб е същия проблем щом ги нямаш във Fonts така че след малко ще ги кача.

  Краси Кръстев:

  Ето и го линка към файловете ( един zip файл е изтегли го и го разархивирай всичко необходимо като файлове за font - Arial е вътре : 


  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeNTVESXNzdVY5dkE/view?usp=sharing

  като следваш инструкциите, които съм дал в основната тема, следва да станат нещата :)

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
 • Защо за Multileader няма скрипт?

  Алекс:

  При таблиците няма анотативност, а за Multileader има ли скрипт?

  Краси Кръстев:

  Здравей, при mleader - ите нещата са малко по различни ето го и properties панела тук е важен стила на самия multileader който винаги е опционален няма string за него ... задавайки стила в него вече са зададени основните параметри на това какъв вид на текста да се вземе, докато при оразмерителните линии ( каквито и да са те ... за ъгъл, завътяни и т.н. ) текст, там вече има тази възможност за string.

  Алекс:

  "винаги е опционален няма string за него" -това не го разбирам съвсем

 • Защо Copy/Paste не може да ...

  Албена Христова:

  Здравей ! Запаметих елемент и го копирах, след което вече при пейст винаги излиза той, а не това, което съм копирала и как може да се оправи ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  Интересно, може ли малко по добре да опишеш случая .... искаш да кажеш че си копирала някакъв елемнт( да речем един кръг  с ctrl + C след което си го paste - нала с ctrl + V ....после обаче взимаш с ctrl + C да речем текст от друг чертеж обаче вместо текста се поставя кръга от предния ти Ctrl + C.... има голяма вероятност просто да си взела с ctrl + C просто и двата елемента ( защото си забравила да деселектираш предишния ) и поставяйки с paste просото да виждаш само единия от тях ... една често срещана неволна грешка при която се чудиш какво става.

  Пробвай да затвориш чертежите и да copy paste - неш пак.

  Има и вариант ако от един чертеж взимаш един елемент ( текст със стил, блок ) и в чертежа в който го поставяш вече съществува такъв елемет с това име, то следва елемента да приеме свойствата ( т.е. да изглежда по начина по който е в настоящия чертеж, А не от този от който го копираш ) и това съответно да те заблуждава.

  Има доста варианти за да се получи този ефект.

  Ако смяташ че проблема не е от това което изброй по - горе .....опиши малко по-  добре случая ( какви са елементите от къде взимаш даден елемнт какъв е той къде го поставяш след това ) за да сме по - полезни. 

  Пробвай се да сложиш някоя друга снимка или пък видео ( дори без да говориш просто да покажеш какво точно правиш )  доста лесно става :) опитай.
  Албена Христова:

  Здравейте ! Всичко се оправи случайно, дори не съм сигурна дали е поради това, че пробвах на нов модел, но след това се оправи и всичко е ОК. Нямам представа как е станало. 

  Малко преди да се оправят нещата дори ми пействаше в доста по голям мащаб от копирания. Аз доста отдавна си пооткрадвах стилове от чертежите / научих метода на създаване ! /  с COPY / PASTE от раздел HOME и нямаше проблем. Елемента, който постоянно ми излизаше с PASTE беше стил "  Кръг " и му бях променила големината на кръга, защото беше прекалено голям от настройките за стилове - от Leader Structure - Set landing distance на 2.8. След това по някое време исках да прехвърля някакъв стил, прехвърлих го, и нямам точен спомен веднага ли след това започна проблема - не му обърнах внимание и мислих, че ще се оправи. Това е, отдъхвам си и поздрави !
  Краси Кръстев:

  Ок, ясно оправила си се :)

 • Как да въведа скрипта за дименсии?

  Пенка Стоянова:

  Здравейте, срещам трудност с вкарването на скриптовете за дименсиите. Пробвах няколко пъти на нови файлове, но полето Command string, където трябва да въведа съответния скрипт изобщо не е активно и не мога да пиша нищо вътре. Работя на AutoCAD 2012. 

  Краси Кръстев:

  Здравей в прозореца който си показала смени Use flyout на NO, и ще ти стане активно полето за string.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, можете ли да поставите една снимка на която да има : маркиран текста който е в CAD тайни и същевременно с това отворена Properties палета от която да се вижда височина за да видя по подробно проблема.

  Ако текста е анотативен - Настройките на Units не играят роля при големината му, основна роля играе анотативния мащаб който при вас виждам че е настроен на 1:200, което означава че ако условно сте приел да чертаете в метри следва този мащаб да е 1 paper unit = 0.2 drawing unit, ако е така следва ако височината на текста искате да е с височина 2,5 в хартиеното пространство ( Layout - a ) то в моделното пространство следва да е 0,5 - снимка 1

  Т.е. ако зададена стойност е 2,5 анотативния мащаб превръща текста в моделното пространство в 0,5 единици, който текст на фона на един квадрат 50 / 50 единици изглежда доста малък, реално при разпечатване той ще е 2,5 мм.

  Друго което е важно да се обърне внимание е вижте КОЙ стил е записан с какъв мащаб е записан за дадения текст посредством properties палетата, каква е височината на текста за Paper size.Затова и помолих в началото на коментара за още една допълнителна снимка с която да ориетира какво точно се случва.

  Стефан:

  От днес съм на CAD 2013, но това няма отношение към проблема.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  проблема е в анотативния мащаб в момента той е избран да е 1:200, НО този 1 : 200 е за сантиметри, какво ще рече това ?

  В момента 1:200 му е зададено да смята така 1 drawing units = 20 paper units ( снимка 1 ),

  което ако се върнете на модула с мащаби ( модул 3 от настоящия курс ) следва да видите че този мащаб е настроен за чертежи в които се чертае по правилото Едно към Едно . На снимка 2 може да видите табличката с мащабите.

  Затова съответно трябва да си създадете мащаб 1:200 който когато говорим за метри следва да отговаря на 1 drawing units = 0.2 Paper units. След като този мащаб Ви е активен ( при пусната функция Add scale to annotative objects - снимка 3 - иконката която е като светкавичка от снимката виждам че при вас точно тя е включена ), следва в анотативните текстове да се запише този мащаб.

  И когато влезнеш в Properties Палетата следва да виждаш това което е на снимка 4 за анотативния мащаб.

  И сега е ключовия момент в PAPER UNITS за дадения текст следва да запишеш стойността за височината на текст при разпечатване ... даречем 2,5 - снимка 5 съответно за Model text hieght трябва e 2.5 * 0.2 = 0.5

  Препоръката ми е въпреки отговора ми тук, който се надявам да е полезнен и да е разрешил казуса, да се върнеш на модул 3 от курса и да си припомниш нещата свързани с мащабите в AutoCAD.

  Стефан Видаркински:

  Благодаря за изчерпателния отговор.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, проблема идва от настройката на Use flyout в момента е с настройка YES, а трябва да е NO.Промени го и няма да имаш проблем с command string - a .

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Камелия:

  Да така вече ми дава да пиша, благодаря много!

 •  Защо urok9-uprajnenie.dwg  липсва :)

  Николай Серафимов:

  Краси Кръстев:

  Здравей, това не е ли файла от Урок 6 ( Използване на специализирани команди за оразмерителни линии ) от същия модул ?

 • Защо няои от готовите блокове не могат да се пуснат в моделното пространство?

  Гроздан Костадинов:

  Здравейте, Когато хвана някои от готовите блокове с десния бутон на мишката и се опитам да го придърпам и пусна в моделното пространство се появява знака за забрана (кръгче с наклонена черта) и не става, докато с новите които съм направил и други които са често ползвани като Hatches и Draw няма проблем.

  Краси Кръстев:

  Здравей, придърпването става с левия бутон на мишката. Виждам че си написал че се опитваш да го направиш с десния, точно тогава следва и да виждаш описаната от теб иконка ( кръгче с една линия през него ). Избери блока от палетата и със задържане и придърпване с левия бутон го премести към моделното пространство и следва да вкараш блока в чертежа.

  Гроздан Костадинов:

  Не става и с левия. Станото е че с някои то блоковете става а с други не.

  Краси Кръстев:

  Има вероятност да не са се инсталирали Imperial блоковете, поне това виждам от снимката която си прикачил AutoCAD изписва че не намира блока - ( "not found". Предполагам че блоковете които не искат да се вкарат в модела са в имперска система "imperial units", а тези които са направени в метрична "SI" нямат проблем да се вкарават.

  Все пак да пробваме следното :

  Може ли да ми кажеш каква е настройката в момента на тази променлива INSUNITS изпиши я в командния ред и да кажи кое число е зададено, предполагам че е 4, но все пак да видим, и другата променлива, която искам да MEASUREMENTколко показва, предполагам че е 1 но да видим.

  Гроздан Костадинов:

  Благодаря за отговора. Относно настроиките е така както предполагаш, на INSUNITS е 4, а на MEASUREMENT 1.

  Краси Кръстев:

  Ами пробвай да ги промениш съответно на INSUNITS = 1 и MEASURMENT = 0 и пробвай да ги вкараш, ако не стане, тогава съм убеден на 99 % че просто ги няма ... не са инсталирани, след това обаче задължително ! върни настройките

  INSUNITS е 4, а на MEASUREMENT 1.

  Гроздан Костадинов:

  Промених ги на INSUNITS = 1 и MEASURMENT = 0 и пак не могат да се вкарат.

  Николай:

  Каква е функцията на тези променливи с AutoCAD 2016 съм. При мен INSUNITS ми беше настроено на 5 и го промених на 4, а MEASURMENT беше на 0, но го преместих на 1.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  INSUNITS е системна променлива, която определя как да се прескалират блокове, Xref подложки и т.н.

  Ето и нейните вариации:

  0 Unspecified (No units) 1 Inches 2 Feet 3 Miles 4 Millimeters 5 Centimeters 6 Meters 7 Kilometers 8 Microinches 9 Mils 10 Yards 11 Angstroms 12 Nanometers 13 Microns 14 Decimeters 15 Dekameters 16 Hectometers 17 Gigameters 18 Astronomical Units 19 Light Years 20 Parsecs

  Избирайки дадена стойност ти избираш в каква мерна единица да се вмъква блока по подразбиране. Т.е. ако има чертеж на който настройките за Units са Unspecified , то следва ако си задал 4 Milimeters, следва блока да ти се вмъкне в съизмеримост милиметри, АКО обаче чертежа ти е настроен в Сантиментри, А блока да речем се вмъква посредством милиметри, следва блока да се премащабира 10 пъти.

  Тази настройка обаче не работи за анотативни блокове.

  Темата за блокове е обширна, тук в курса Тайните на AutoCAD,само е загатната. В курса AutoCAD Формула II са отделени 5 модула, които надграждат уменията за блокове, навлезна ли тук в тази тема може да изпиша роман .. затова спирам до тук.


  По отношение на втората команда - MEASURMENT. Това е системна променлива в AUtoCAD, която определя текущиячертеж да използва Имперска или метрична система, когато въпроса опира до типове линии и щриховки.

  0 - Имперска ситема

  1 - СИ система. (метрична система)

  В книгата на инж. Иван Цукев Тайните на нестандартните линии в AUtoCAD ще намериш доста за "тактиките" как да се ползва тази системна променлива.

  Книгата е част от VIP материалите в Аула.

  Ето едно съждение във връзка с типовете линии и командата measurment от въпрос задаван тук във форума:

  Понякога щриховете се държат на пръв поглед странно, като например копирате детайл от един чертеж в друг и щриховете му изглеждат добре. Ако обаче създадете щрих в новия чертеж със същия мащаб, той изглежда много по дребен или едър. Причината за това често се оказва настройката MEASUREMENT. В единия чертеж тя е настроена за инчове, в другия за метрична система. За да се реши проблема, трябва да се уеднаквят.

  MEASUREMENT - 0:контролира мащаба при работа в инчове/футове; 1:контролира мащаба в метрична система;

  Ето една интересна тема по отношение на променливата iNSUNITS

  Как се променят units на блок?

  Темата е от курса за блокове и смятам че ще допълва темата на дискусия тук.

 • Как мога да се справя с този проблем?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте, Направил съм си палетата, но работя предимно в метри и когато прехвърля таблицата в чертежа тя не е цяла и е огромна? Оразмерителните линии са винаги несъразмерни с чертежа както и мултилидер кръг -блок? И така направени ли са тези трите ''детайла'' само за сантиметри? Когато нагласям чертежите в лейаута съм си направил мащабите и разпечатвам безупречно, но трябва ли ако в лейаута съм 1:100 в метри и в моделното пространство да съм 1:100? Тоест в модела 1:1 ли трябва да е винаги или заради анотативните текстове си го нагласяме като в лейаута? Наново трябва ли да правим мултилидери и др за мм и метри ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Марто. За много години. Здрава, мирна и плодотворна 2017 ти пожелавам.

  Ако искаш да виждаш в моделното пространство обектите със съизмеримостта, с която виждаш обектите в layout - ите, то следва настройката на мащабите да е еднаква в моделното пространство и в viewport - тите. Но не е задължително да правиш това.

  Реално в моделното пространството може да си фиксирал мащаб 1:100 за метри, а във viewport - тите в layout - a може да имаш 1:100 само че в сантиметри.Спазвайки методологията за плотиране заложена в курса, важно е какво си настроил в viewport - тите, това разпечатваш -> layout -ите.

  Това което ти препоръчвам е да ползваш поне една и съща порядъчност, т.е. да няма разлика от сорта на използвани метри в моделното пространство и след това layout - a да имаш сантиметри или метри, така много лесно може да се объркаш жестоко.

  Ето как работя аз, на един чертеж работя в сантиметри и може да имам няколко мащаба 1:25, 1:50, 1:100, но те винаги са в сантиметри и подържам в рамките на моделното пространство само тези мащаби. Ако вкарам в анотативните си обекти мащабни числа за метри и съответно долу мащаба е нагласен за метри следва да се получи наистина голяма неразбория или по - точно казано АНОМАЛИЯ :) ... същата показана от теб на снимките по - горе.

  Така че препоръката ми е подърждай една и съща порядъчност поне,


  моделно / viewport


   см   /    см
  

   м    /     м 
  

   мм   /    мм
  

  инж.М.Линдов:

  Здравей Краси, съжалявам за директните въпроси, беше ми малко напрегнато. За много години да сте живи и здрави ти и целият екип. Ще се опитам да спазя най вече твоите и на инж. Цукев методи на работа, защото знам, че са правилни. Въпреки всичко се надявам и тази година да ме изтърпите ако задавам нелепи въпроси. Понякога на нас учениците наистина ни е доста объркано и трудно. Лично аз се надявам от Аула тази година да направите поне един семинар на живо да се запознаем лично и да опитаме от вашият опит по от близо.

  инж.М.Линдов:

  Така или иначе в метри съм в моделното пр. 1:25 и в лейаута съм 1:25 и нито в едното нито в другото се виждат визуално коректно. Не мога да разбера къде бъркам, а от две години съм в Аула.

  Краси Кръстев:

  Благодаря за хубавите пожелания!

  Да определно и на двете места - моделно пространство и във viewport - a настройката е 1:25 в метри.

  Първо провери дали текста е анотативен (снимка 1 позиция 1).

  Текста обаче който посочваш, сигурен ли си че съдържа този мащаб първо, т.е. ако влезнеш в палетата със свойства, какво се и клинеш на мащабите AL1:25 в мащабите ли е (снимка 1 позиция 2)? Виж каква височина на текста е зададена.1: 25 в метри би следвало да е мащаб => 1 paper unit да бъде 0,025 drawing unit (снимка 2 позиция 1 и 2), което означава че ако си задавал височина за Paper text Hight 2,4 (нормална височина на текста - снимка 1 позиция 3), следва да Model text Hight да бъде 0,0625 (снимка 1 позиция 4)

  Снимка_1

  Снимка_2

  Другото, което ме кара че има нещо гнило в цялата работа е ..... сигурен ли си че сичките ти геометрични обекти (става дума за линии, окръжности и т.н.) са изчертани едно към едно т.е. има 5 метра и чертаеш 5 единици (правилото за чертане едно към едно)? Освен това 1:25 в метри мащаб .... доста подробен мащаб за метри, обикновено в мащабите за метри се използва 1:100, 1:250 ... НО 1:25 в метри това е доста подробно.

  Провери това което ти описах по - горе и отговори на въпроси по отношение на това дали чертаеш в метри.

 • Как да си оправя изгледа на палетата с инструменти

  Жеко Тонев Тонев:

  Работя с Autocad structurall detailing 2015. Имам проблем с изледа на иконите в палетата с инструменти, изрязва се част от надписа на блоковете. Как може да се оправи това според вас? Работя с Windows 10 и 4к монитор Philips 2160p

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е много неприятен проблем.

  Преди време гледах за решението му.

  Тук в темата Конфликт между високата резолюция на монитора и AutoCAD? има едно предложение за справяне с казуса.

  При Линдов не е сработило, но при теб може и да се получи.

  Другото което мога да препоръчам е за дадения AutoCAD да се инсталира последния service pack.

  Освен това задължително последния драйвер на видео картата.

  Надявам се да не те обезнадеждавам, но като цяло това което съм чел като коментари от хората от подръжката на Autodesk е че до 2016 версия на AutoCAD, те не подържат 4к. В 2017 версия с инсталирането на последния SP + няколко допълнения "fix-a" са получили някакъв резултат, но и в 2017 не всичко е както трябва при ползването на 4k monitor.

  Жеко Тонев Тонев:

  Благодаря, опитах всичко но засега безуспешно !

  Краси Кръстев:

  Ами ако имате възможност инсталирайте AutoCAD 2017, но пак няма оправите проблема напълно... поразчетох се из форумите на Autodesk, където казват че в 2018 версия, това вече няма да е проблем. Само че 2018 версия излиза тази година Март месец.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, може ли малко уточнение на въпроса, какво точно търсиш. Файловете със създадени tool palletes или ?

  Ивелин Вълев:

  Под видеото сте дали "настройки за палетата с инструменти" под формата на скриптове,но те нали са за създадените от вас стилове (голям текст,нормален текст,заглавие),та се интересувам от къде се взимат тези скриптове,защото аз като си създам собствени стилове,следователно ще ми трябват съответните нови скриптове,чрез които ще си направя стиловете анотативни.

 • Защо при мен всичко работи както е показано, с изключение на 'Multileadar'-a. Изчертава ми линията, но не ми дава да напиша текст, когато го вземам от 'TOOL PALETTES'. Когато го правя през ribbon- а няма този проблем

  Encho Petrov:

  Защо при мен всичко работи както е показано, с изключение на 'Multileader'-a. Изчертава ми линията, но не ми дава да напиша текст, когато го вземам от TOOL PALETTES. Когато го правя през riboon-а няма проблем.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Енчо.

  Това което виждам от снимката която си качил е че AutoCAD те пита дали да запази текста по подразбиране или да запишеш друг такъв (снимка 1 позиция 1).Съответно може да избереш No и да запазиш текста по подразбиране или да избереш Yes и да запишеш друг текст.

  Снимка_1

  Ако избреш No, следва мултилидера да ти изглежда по начина по показан на снимка 2.

  Снимка_2

  Ако пък избереш Yes, следва да ти се появи поле в което може да запишеш текста, който искаш (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  За да не ти се появява постоянно това съобщение, може да направиш следното:

  Отиди във Tool палетата (снимка 4 позиция 1), след което отиди на мултилидера и кликни върху него с десен бутона на мишката (снимка 4 позиция 2), след което избери Properties (снимка 4 позиция 3).

  Снимка_4

  Следва да ти се появи прозорец Tool Properties (снимка 5 позиция 1), в този прозорец на полето Default Text (снимка 5 позиция 2) маркирай и изтрии текста който е записан срещу него (снимка 5 позиция 3).

  Снимка_5

  След като изтриеш текста (снимка 6 позиция 1), кликни на ОК (снимка 6 позиция 2) за да запазиш направените промени.

  Снимка_6

  Сега вече стартирайки този мултилидер, за който изтрихме Default text полето, следва след изчертаване на стрелката, директно да въведем текст (снимка 7 позиция 1 ) без AutoCAD да ни пита каквото и да било.

  Encho Petrov:

  Здравейте! Благодаря за отговора! Всичко е точно така. Извинявам се за 'детския' въпрос. Курса е супер

 • Защо при прехвърляне ня палета с инструменти от един компютър на друг, не се получава?

  Любомир:

  Работя на един компютър s AutoCAD 2016 и съм си напрвил палета с инструменти по описания в урока начин. Палетата работи прекрасно и съм я настроил с кодовете дадени под урока. Искам да я прехвърля на друг компютър с AutoCAD Architecture 2017 Global. Опитах по описаните от Краси Кръстев под урока начини но не се получава. При Вариант1 - Export на посочения файл. Взимам го на флашка и прехвърлям на другия компютър. Там обаче при отваряне на списъка с палетите, след като дам десен бутон, имам само опции - Rename, New Palette и Delete. Липсва опция Import Palette и не мога да прехвърля файла, който съм Export -нал чрез флашка от другия компютър. При Вариант2 - Намирам посочената папка и копирам файла в/у флашка, после намирам същата папка на другия компютър с AutoCAD Architecture 2017 Global и го поставям там, но нищо не се променя в палетата с инструменти. Липсват настойките, с които работя на другия компютър с AutoCAD 2016

  Краси Кръстев:

  Здравей, Любо.

  Видях и другия ти въпрос, свързан с това че нямаш някои команди.

  Как да извадя опция за избор "Centerlines"?

  Пробвай да преминеш във Vanilla профил и пробвай,

  Освен това се увери че когато си на палетата с палети (Ctrl + 3), когато кликнеш с десен клик на мишката виж най-долу дали са отметнати показването на всички палети (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Краси Кръстев:

  Другото нещо, което да отбележа когато става дум за добавяне на палети в 2017 версия.

  Отиди в дясната част на палетата, избери десен бутон на мишката и отиди на Customise Palletes (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Отваря се прозорец (снимка 2 позиция 1) в който може да се импортират палети.

  В случая на снимката, мога да отида в дясната част на прозореца да дам десен бутон (снимка 2 позиция 2) на даден раздел например Annotation and Design и да избера import и да вкарам в дадената група моятата група с палети от друг компютър.

  Снимка_2


  За левия прозорец важи същото само че не става дума за цели групи от палети, ами само за единични палети.

  Това може би е твоя случай ако от 2016 версия си взел палетите, не като групи ами като отделни палети.

  Отново кликам с десен бутон върху някоя от вече съществуващите палети (снимка 3 позиция 1) и след това избирам Import.

  Снимка_3

  Следва да се отвори прозорец за вмкъване на палета - снимка 4. Прозореца е стандартен за вмъкване. Трябва да се избере файла с разширение .xtp (твоя е на флашката) и с Open да се импортира.

  Снимка_4

  Любомир:

  Благодаря Краси, Но и в групите след натискане на десен бутон и отваряне на менюто, отново липсва "Import". Няма как да го Import-на от флашката. Опциите, които ми се дават са: New Group; Rename; Delete; Set Current

  Краси Кръстев:

  Моля,

  Проучих малко повече въпроса и се оказа че няма как да се импортират или експортират XTP files , т.е. палети директно в Architecture,

  Може да заобиколиш този недостатът през Content Browser -а, който :) в интересна на истина мисля, че след 2015 не съм сигурен за годината, го махнаха от AutoCAD поне, така че може да го тестваш в Archtecture 2017.

  Друг вариант е да си пренесеш палетите създавайки нова палета през Design Centre - a . - снимка 1, за по-лесно. Да пак минаваш през създаването на нова палета, НО това което се е наложило в практиката ми е да освен да имам палетите ескпортнати на дадена флашка, да имам и един master файл съдържащ определените блокове от дадената палета ( в моя случай са монтажни части) така балгодарение на този мастър не само се подсигурявам, ако нещо с палетата ми стане и се счупи по нея и съответно резервния варант е просто едно .dwg в което имам всичко необходимо, А съм и готов бързо да създам нова плаета за случай като този.

  Снимка_1

  Любомир:

  Благодаря за съветите Краси. Послушах те и си създадох наново палетата като си вкарах и кодовете за анотативност. Имам си един dwg мастър файл, от който винаги мога да си създам нова палета където и когато ми потрябва.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Ами да малко алтернативен метод, но пък върши работа, пък и с този вариатн на мастер файла се подсигуряваш допълниетлно.

 • Може ли инструментите, които сме създали в палетата да се стартират първоначално с кратките команди, а не да ги кликвам?

  Николай:

  Здравейте,

  Пробвах следното: на нов файл пуснах командата Dimstyle, но тя се стартира със заложените си настройки от AutoCad. Има ли начин инструментите, които сме си създали в палетата да ги преместим в рибъна, или чрез кратките команди те да бъдат пуснати?

  Или трябва всеки път първоначално да отварям палетата с инструменти, и ако ще ползвам примерно Dimstyle да го кликна следователно вече ще може да го стартираме и с кратката команда D, но ще приеме настройките, които са създадени от нас. Това за мен е досадно, но ако няма решение бързия вариант мисля, че е:
  1.Отваряме палетата с инструменти 2.Кликваме на всички инструменти, които ще са ни нужни (следователно те ще приемат настройките и стиловете, които сме създали). И от тук нататък при работа в същия файл всички инструменти от палетата съвсем спокойно може да ги пускаме с кратките команди. Всичко това се отнася при стартиране на нов файл.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Не би било рентабилно, представи си че имаш доста добри блокове, направени с Vibility, Lookup таблици и всякакъв вид параметри с който си обединил даден вид обект от чертежа в един динамичен блок. Ако аз имам 50 блока, в палетата, няма да е най-удобното нещо да знам всички бързи клавишни комбинации.

  Сега ще кажеш да ама аз имам 3 шрифта що да не ги запомня и да си ги извиквам с бърза команда? :)

  Бързи те команди не са толкова за различни стил, бързите команди ги запомни за общите команди.

  Именно заради това е палетата с инструментите.

  Започваш нещо ново, представи си моделното пространство като един тезгях на който започваш работиш, съответно за да започнеш да работиш върху тездяха най-добре да е чисто, т.е. да не си разхвърлял тук чук там, пирони, по натам тесла, затова в единият край на него си сложил един набор от инструменти подредени по твой вкус ииии когато дадения инструмент или материал ти потрябва знаеш че в този край на масата е той, т.е. органайзера в който си сложил твойте инструменти се явява всяка една палета.

  Започването наново означава че ако ти потрябва точно определна специфична тесла, ти трябва да я извадиш на маса и веднъж поставил ли си я на масата, вече може да я използваш много кратно. Т.е. ако извадиш даден точно определен дименсионен стил в моделното пространство, той вече ще се е добавил вече в горе в Ribbon панела и ако ти го нагласиш избирайки го горе в Annotate менюто, то при стартиране с кратка команда следва дасе стартира точно този определен от теб стил.

  Снимка_1

  Идеята ми е Първо трябва да извадиш точно определената тесла поне веднъж на тезгях (изваждането на дименсионния стил поне веднъж в работното поле) и тогава вече тя е там и ако я държиш в ръката си ( настройката на дименсиония стил в Annotate) десет пъти да я използваш десет пъти ще е точно тази тесла която ти е в ръка, няма да е друга.

  Странно обяснение, но беше в главата ми и реших да представя нещатата по -малко по-различен от обикновения начин.


  Ако искаш да спетиш време, т.к. палетите не са най-удобното нещо в всички случай. Попринцип може да си спестиш изваждането на даден стил, когато ползваш темплейтни файлове. Ако стартираш на чист чертеж - под чист чертеж разбирай без нищо изертано в него, НО записани тези стилове, който са ти в палетата вътре в самия чертеж, ТО тогава може директно да отидеш и да си видиш стила който е в палетата ти (ако този стил естествено е бил включен в този шаблонен файле) нагласяйки дадения стил в Annotate директно извикаваш с кратка команда оразмерителна линия и тя е със стила избран от теб.


  Харесва ми че мислиш и задавап интересни въпроси !

  Не знам нивото ти попринцип на AutoCAD, но при тази активност ще е доста доста по-високо след преминаване на курса.

  Препоръката ми е да го минеш целия, продължавай с въпросте и дикусиите във форума, даже се връзащай и назад към някой уроци, защото след време като видиш какво представляват шаблнни файлове, ако не си работил с тях досега, ще се сетиш и за този въпрос и ще навържеш нещата сигурен съм.


  Николай:

  Благодаря за точния и изчерпателен отговор! Примера който сподели е самата истина! А относно курса е изключително полезен, и добре структуриран интереса е голям.

 • Защо като натисна ctrl+3, отворената палета има съдържание, съвсем различно от това в урока?

  Димитър Кулев:

  От къде мога да отворя разделите Modeli...(въпреки, че няма да ни трябва) и особено Annota..., за да прехвърля в чертежа блока с пътния знак?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Каква точно версия на AutoCAD ползваш?

  Разделите Model и Annotate са част от Рибън раздела, който се появява в AutoCAD от 2009 година насам.

  До голяма степен какво виждаш в палетата с инструменти, стартираща се посредством кл. комбинация Ctrl + 3, зависи от версията ти на AutoCAD.

  Освен вида на версията, може ли да споделиш и една снимка на това какво точно виждаш иии търсиш на в програмата, за да мога да помогна повече.

  Димитър Кулев:

  Студентска версия 2014. С ctrl+3 отначало липсваха и двата раздела после, незнайно как се появиха и продължих, Сега като натисна същата комбинация, пак ги няма. Значи, проблемът ми е, не че ги няма изобщо, а как да ги включа в палетата, щом я отворя с ctrl+3.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Щом излиза палетата с интрументи ( Ctrl + 3), значи са там.

  За да видиш всички раздели в тази палета ( Ctrl + 3 ).

  Кликни най-долу където съм обозначил на снимка 1 позиция 1 и следва да ти се появят всички раздели, които се съдържат в палетата (снимка 1 позиция 2), кликайки на дадения раздел селдва да го видиш.

  Снимка_1


  Нещо което препоръчвам да направиш.

  Когато отвориш дадената плаета може да я качиш нагоре в списъка, така че да става видима всеки път когато отваряш палета. Това може да стане, като селектираш раздела избереш десен бутон и избереш Move UP (снимка 2 позиция 1) . Така може да преаранжираш палетата с иснтрументи и ако имаш много палети, само най-важните да са най-горе и да се показват когато я отваряш. или да направиш определен обхват от раздели, които ползваш често, който са близко един до друг.

  Под близки един до друг имам предвид ако има раздела Annotate, Dimensii, blokove, tekst, tabblici ... ще ги подредя един до друг, така че когато цъкна на Dimensii, другите да са достатъчно близко за да се виждат като надпис.

  Снимка_2


  Димитър Кулев:

  Благодаря. Всичко е ОК.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че всичко работи.

 • Защо се получава това?

  Ивайло Иванов:

  С UNITS е зададено размерите да са в cm. Когато, обаче, от Tool-палетата придърпам знака за ограничение на скоростта, но не както е в урока от Imperial samples, а от Metric samples (нали UNITS ми е зададено в cm), тоя знак става огромен, а когато го придърпам от Imperial samples (както се прави и в урока) - той (знакът) е с големина, к. е съизмерима с останалите неща, изобразени в моделното пространство (таблицата, надписите...). Освен това в Tool-палетата на знака пише 60, а когато го придърпам в моделното пространство - на знака пише 80. Защо се получава така, моля? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Units е зададено в Сантиметри, НО съизмеримостта на блока, т.е. начина по които е изчертан ( едно към едно ) е друга. Ако отвориш блока в блок едитора ще видиш че текста на блока е 250 AutoCAD единици в съизмеримост 1:1, което при настройки по подразбиране са 250 мм, което е 25 см в мащаб 1:1.. напълно нормално е да изглежда така при такава големина на текста зададенa изначало.

  За всеки един блок съизмеримостта идва от това КАК той е изчертан, по-време на създаването му, в мащаб едно към едно в приетата съзимеримост (мм, см, м)

  В половин отделен модул от курса AutoCAD Блокове принципа на създаване на блокове, така че да имаме винаги съизмеримостта, която искаме, така че няма да се спирам много на тази тема т.к. може да се изпише много, наистина много.

  Колкото до това че на знака пише 60 в toolpallet -тата, това е един дребен пропуск на Autodesk, според мен. Този проблем идва от това че АКО създадеш даден блок и даречем той първоначално е бил вкаран в палетата с стойност по подразбиране 60, след това ако промениш тази стойност по подразбиране във Master файла (базовия файл), където се намира този блок от 60 на 80, в палетата той ще стой като 60, НО ще се вмъква със тойността му зададена по подразбиране, която е 80 в случая. Много дребно нещо, което определено не е от значение поне според мен т.к. тази стойнсот е направена като променлив параметър и винаги ще се сменя...НО супер е че си толкова наблюдателен и успяваш да хаванеш тези дребни детайли в AutoCAD.

  може би 80 е най-често използваната ограничителна скорост като знак затова и от Autodesk са я сложили по подразбиране, но това само го предполагам :)

 • Защо става така?

  Ивайло Иванов:

  За да получи отново анотативността си текстовият стил след изкарването му от палетата с инструменти, където я беше загубил след вкарването му в нея, записах кода, любезно предоставен ни от водещия обучението, на съответното място (в неговите Properties, така да се каже) и той, разбира се, отново я придоби, без да се налага копирането му от друг файл, където си я е имал. Очудването ми беше когато реших отново да върна (на съответното му място в Properties) стария му - неанотативен код, който си беше там от преди, а именно ^C^C_mtext, но анотативността му си остана въпреки премахването на предишния (дългия) код. Означава ли това, моля, че, след първоначалното въвеждане на дългия код, анотативността му си остава, независимо какво се пише след това на съответното място в Properties и би могла да се премахне, например, само чрез изписване на No на съответното място в палетата за свойствата или по някакъв друг начин, но не и с обратното изписване на първоначалния код (^C^C_mtext), който е бил заменен от дългия код, въвеждащ анотативността? Благодаря.

  Петър Първов:

  Това важи само за конкретния файл от урока, където анотативният стил на надписите е вече създаден. Стиловете се съдържат в *.dwg файла. За да бъде анотативен шрифта в друг AutoCAD файл, трябва стилът му да се създаде отново, което става автоматично, ако се въведе дългия код даден към урока в Command string.

 • Защо излиза при вмъкване на таблицата от Tool Palettes се вмъква на обратно?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, след вкарването на таблицата от моделното прoстранство в Tool-палетата, после, при връщането й обратно в моделното пространство, тя излиза обърната с главата надолу? Не, че е нещо кой знае какво, понеже после с ROTATE ще си я оправя да си е както трябва да е, но защо, все пак, ми излиза обърната? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Трябва да промениш настройката за ориентация на самата таблица вкарана в Tool Палетата.

  Ето как може да направиш това:

  Снимка_1

  Снимка_2

  Снимка_3

 • Защо не се вмъкват блоковете в моделното пространство от Tool палетата?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, някои от блоковете, които са в дадена tool-палета, преди искаха, а сега не искат да излязат от нея и да отидат в чертежа (в моделното пространство)? Създадох си няколко tool-палети (за врати, за санитария...). Вкарах там на съответните места врати, мивки... Когато поискам, обаче, да изкарам някой от тези блокове в чертежа, т. е в мод. пространство, ми се явява знак за забранено и блокът не излиза от палетата. Излизат блокове само от някои от палетите, например от палетата Otoplenie мога да изкарам в моделното пространство блока на радиатор. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Ето няколко предположения:

  • layer на блока е изключен или замразен.

  • блокът е дефиниран с точка на вмъкване далеч от центъра на глабаланта ,резажа в моделното пространство - 0,0, именно поради това се вмъква ... някъде си.

   • Може или в момента UCS (под променена разбирай че в момента не е World UCS), може блока да не е създаден в същата UCS в която работиш ИЛИ самият блок да е създаден в някаква UCS която не е World UCS, пък в момента чертежа ти е в World UCS. На това тук предположение ри препоръчвам да обърнеш сериозно внимание, т.к. знам че работиш с 3D обекти в AutoCAD и ако и има гоялам вероятност да си разменил UCS или в блока или в чертежа в който инсъртваш блока.

  Изписва ли ти се някаква конкретна грешк? Ако мога да те помоля за една снимка на екрана, когато правиш процеса по придърпване на проблемия /ните блок /ове.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря, Краси, но не става дума за работа в 3D, a в 2D, както се вижда и от картинката. Там, например, когато поискам да изтегля от Tool-палетата едно, да речем, Troyno kanape (стрелката), то не може да се изтегли (появява се знак като "Забранено паркирането" при автомобилите, но той (знакът) се вижда само при натиснат ляв клавиш на мишката). Направих PrintScrn с натиснат клавиш (за да се вижда забранителният знак), но после при прехвърлянето (с Ctrl+V) този знак не се показа (няма го на картинката), но се вижда, че това, к. съм искал да изтегля от Tool-паалетата, не се е изтеглило в мод. пространство.

  Краси Кръстев:

  Имах предвид следното:

  Без да искаш поради някаква причина ( без да искаш, размърдал си нещо) да си създал блока в равнина XoY и да искаш да ипортираш блока в YoZ равнина. Примера който ти давам е доста конкретен, НО може да е само леко изместване на координатната система по-време на създаване на блока или чертежа в който вкараш блока да не в същата координанатна система. Случва се и то много често, случва се и при референции ... например ако рефентния ти чертеж е в Unamed координатана система а основната система ти е World координатна система ... става мазало ... много много често срещан проблем така че провери координатните ситеми на блока и там където го вмъкваш.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря, но както и да въртя и да нагласям координатната ситема, блоковете упорито не искат да излязат от Tool-палетата в моделното пространство (а как свободно и безпрепятствено си излизаха преди...). Дяволска работа.

 • Защо намалява 10 пъти?

  Ивайло Иванов:

  Създадох анотативен блок (стрелка 1) за да може да му се сменя мащабът, но така, че след смяната на мащаба цифрите за размера на вратата да не се разхвърчават, а да са си пак над и под дробната черта (иначе при неанотативен блок цифрите се разхвърчаваха настрани при смяна на мащаба). Когато, обаче вкарах блока в Tool-палетата, той стана много дребен (стрелка 2). Защо така, моля? После, когато го изкарах от Tool-палетата в моделното пространство, той (блокът) стана 10 пъти по-малък (стрелка 3), т. е. вратата ми от 90 единици ширина стана 9 единици ширина. Защо така, моля? Благодаря,

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Когато вкара блока, AutoCAD може би те е попитал за това в КОЙ мащаб да го вкара, ти какво зададе?

  Ивайло Иванов:

  Благодаря, но изобщо никъде не се вижда (или поне аз не виждам) дали AutoCAD ме пита в кой мащаб да вкара блока. Просто става и продължава упорито да си става това, което описах и за което питах и помолих за помощ (ако е възможно, разбира се). Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Блокът е създаден в един мащаб в определена съизмеримост да речем че в мащаб 1:1 си изчертал блок - за най-семпъл пример един квадрат с размери 100 единици. Супер създал си блока настройката на мащаба е 1:1 и вмъкваш този блок в палетата, блока 1:1 си стой в моделното пространство, ОБАЧЕ сменяш анотативния мащаб на 1:10 ...... т.к. не си включил отметката за присвояване на анотативност (снимка 1 позиция 1), следва първоначалния блок да съдържа в себе си само и едиствено мащаб 1:1, ..... вакрваш блока от палетата и както казваш AutoCAD не те пита в кой мащаб да го вкара ...... следва вакрване на блока в текущия мащаб, който текущ мащаб е 1:10 ......... БЛОКЪТ Е 10 ПЪТИ ПО-МАЛЪК ... и съдържа в себе си само и едиснтвено настоящия мащаб 1:10, първоначално създадения блок си стой само с мащаб 1:1 и изглежда огромен защото има само този мащаб виждаш първоначално създадения блок, защото си включил опцията показана на снимка 2 позиция 1, която показва анотативните обекти независимо че нямат настоящия мащаб.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Препоръката ми е да кликнеш на първоначално създадения си блок, да провериш какви мащаби са зададени вътре в него (снимка 3 позиция 1)

  Снимка_3

  След което да кликнеш на вкаран от палетата блок и да видиш че там е само и едиснтвено настоящия анотативен мащаб зададен в моделното пространство и съоветно да осъзнаеш ... какво точно се е случило, на база видяното и прочетеното по-горе в коментара ми.

  Анотативните мащаби са страхотни и е страхотно че ги ползваш, НО при тях много много трябва да се внимава в КОЙ МАЩАБ СЕ СЪЗДАВА ЕДИН ОБЕКТ И КАКВА Е СЪИЗМЕРИМОСТТА МУ И СЛЕД ТОВА В КОЙ МАЩАБ СЕ ВМЪКВА ТОЗИ ОБЕКТ.

  В курса AutoCAD Формула II Тайните на Блоковете има цял модул посветен на това как се създават коректно анотативни блокове, това кеото изписах горе е наистина много много компресирана информация с един пример, НО описващ начина на работа на Анотативността на блоковете, когато те са създадени и след това се вмъкват.

 • Защо са с различна големина?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, когато вкарам блокове (врати в случая) в Tool-палетата, те (вратите, макар че са еднакви (90/210 в случая) с изключение само на това, че едната врата е лява, а другата - дясна) се появяват в палетата с различна големина? Когато ги изкарам от Tool-палетата в моделното пространство, големината им е еднаква. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Това че работи правилно в моделното пространство е добре, т.е. нямаш проблем, а това че иконките са малко различни в tool палетата, това е визуален бъг на AutoCAD.

 • Как се избягва?

  Ивайло Иванов:

  Създавам блок в мой си чертеж (създаден от мен, с мои си стилове (голям, нормален и т. н.) и слагам този блок в Tool-палетата. После правя друг чертеж - пак мой си. Извиквам там Tool-палетата. Изкарвам там от нея блокът, създаден в предишния (мой) чертеж. Той си излиза съвсем нормално в същия си вид както в предния чертеж. До тук - добре. Когато, обаче, създам блок в чертеж, създаден от друг (с някакви си негови стилове и други негови си неща) и вкарам там този мой блок в Tool-палетата там, после, когато го изкарам от нея (палетата) в мой чертеж, той (блокът) излиза в моя чертеж или много голям, или много малък, но никога такъв, какъвто съм го създал там (в чуждия чертеж). Излиза от чуждия чертеж в моя такъв само когато съм го изкарал там (в чуждия чертеж) от Tool-палетата в мод. пространство (на чуждия чертеж) и от там го прехвърля (с Ctrl+Shift+C и Ctrl+V) в моя си чертеж. Само тогава блокът излиза в моя чертеж същият какъвто съм го създал в чуждия чертеж. Може ли, моля, да се избегне това и блокът да излиза в същия си вид директно от Tool-палетата? Благодаря.

  Славина Александрова:

  Трябва да се проверят мерните единици в Units. Ако блокът е създаден в чертеж в см, трябва да бъде "вмъкнат" в чертеж в см, за да се използва в същия вид.

 • ЗАЩО НЯМА ВТОРИЯТ ФАЙЛ ЗА УПРАЖНЕНИЕТО ? 

  Йордан Иванов:

  Защо няма 2ри файл на упражнението ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  Вторият файл, който се използва в този урок всъщност е файла от предходния урок и съответно за това явно не е качен повторно тук.

 • Защо след като ги копирам и поставя в друг чертеж обектите, на таблицата на числата им се добавят няколко нули? 

  Eleni:

  Здравейте, защо след като ги копирам и поставя в друг чертеж обектите, на таблицата на числата им се добавят няколко нули?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Това е от настройките на Units за дадения чертеж.

  Изпиши units в командния ред, следва да ти излезне показания прозорец на снимка 1 позиция 1. От падащото меню на Precision избери 0.00 (снимка 1 позиция 2), след което запази настройките с ОК (снимка 1 позиция 3). След което за да регенерираш и да видиш промените, изпозлвай REGENALL командата и след регенерацията съответно следва да видиш числата до стотни т.е. x.xx

  Снимка_1

  Eleni:

  Да, това е било проблемът. Мерси.

 •  Защо таблицата от палетата с инструменти се променя?

  Ruja Toteva:

  Придърпвам таблицата от файла от урока в палетата с инструменти, но след това, като искам да я приложа в нов чартеж тя се променя - първите 4 реда се сливат в един.

  Стела Витова:

  Таблицата няма анотативност и трябва да се модифицира за чертежа.

 • Ако мога да вметна аз какво направих.

  Даниел:

  След като си нагласих всички палети си сейфнах файла в DWT формат в компютъра(показано е на първата снимка).Пускате си скритите папки ,отваряте папката template която се намира във ( дял C-User-името на компютъра-app.data-local-autodeck-autocad който ползвате-english-r има цифри-enu-template) и си копирате файла. След това влизате в настройки на аутокад избирате си вашият файл(показано е на втората снимка).Така при всяко отваряне ще ви стартира вашият файл със готовите настройки.Дори и при преинсталация на Аутокад си слагате файла и действате.Сейфнете си файла да не е в дял Ц за да го имате и при преинсталация на уиндоус.Дано съм бил полезен с информацията.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Даниел.

  Добро допълнение.

 • Може ли по-подробно?

  Ивайло Иванов:

  В урока има два момента, които се споменават много набързо и поради това остават (поне за мен) неясни: 1. Казва се, че дадените стилове ще са ни необходими в 90% от случаите, като би могло (при нужда) да се модифицират. Точно това модифициране не е ясно (поне за мен) как би могло да стане. 2. Казва се по-нататък, че, тъй като новите стилове не припокриват стари стилове, то трябва старите стилове да се почистят. Именно това почистване не е ясно (поне за мен) как би могло да стане. Моля за по-подробно разяснение (особено по т. 2.). Благодаря.

  Дима:

  Старите слоеве няма да почистите, докато в тях има начертани обекти. Трябва да изтриете всички обекти в даден слой и чак тогава може да изтриете слоя.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря, но става дума за почистване на стлове, Дима, а не на слоеве.

 • Защо таблица, вкарана от Tool-палетата в чертежа е непълна?

  Димитър Кулев:

  С настроен стил за таблица в Tool-палетата, като я дръпна в чертежа, появява се в непълен вид, отгоре широко поле без колони, а долу - само 2 реда от настроените 4 реда за данни. Проверих настройките при модифицирането на стила, но не открих причината!

  Иван Цукев:

  Може да проверите следното:

  1. Създайте просто нова таблица. Ако е ок, то проблемът е в тази, която сте вкарали в палетата.

  2. Да не би да сте ползвали опцията за обединяване на клетки (merge)? Изглежда така, все едно първите 4 реда и 4 колонки са обединени в една клетка.

  3. Разгледайте опциите на стиловете, в които има "merge" да не е кликнато нещо по погрешка

  Димитър Кулев:

  Направих нова таблица, вкарах я в палетата и като я "дръпна" оттам в чертежа ми се появиха всичките 4 реда за данни, но нагоре остана общо поле, в което няма отделен ред и 4-те колони за подзаглавията. Проверих в настройките за модифициране и там НЯМАМ отметка пред опцията за обединяване на клетки (merge). Защо все пак това общо поле не е разделено както трябва?