Команден ред и лента за състоянието

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди използвани в урока:
CTRL+9 – включва/изключва командния ред

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи командния ред на AutoCAD?
За въвеждане на команди чрез клавиатурата
За стартиране на команди чрез иконки
За писане на текстове

Въпроси и отговори

 • Veselina Vasileva:

  Здравейте,как да сложа интерфейса на програмата над изскачащата лентата с инструменти на Windows.Когато съм в Autocad тя припокрива командния ред и този за състоянието?

  Иван Цукев:

  @Veselina Да не би да не сте в режим на "пълен екран" с AutoCAD, а просто да е разширен ръчно?

  Пробвайте да натиснете бутона в горния десен ъгъл, който е до Х бутона за затваряне. AutoCAD ще стане в режим на пълен екран и тогава не би трябвало да се припокрива от лентата на Windows

  Krankar:

  Здравейте

  аз също съм на версия AutoCad2015 и не мога да променя вида на лентата за състоянието, а предпочитам текстовия вариант...все пак може би има начин?

 • Veselina Vasileva:

  Трябва да някъде из настройките на програмата,защото когато стартирам вашият видео урок и дам пълен екран тази изскачаща лента не се появява.Питам вас ,защото питайки други отговорът е ръчно да намаля екрана ,за да е над лентата на Windows.

  Иван Цукев:

  @Veselina Да не би да ползвате опцията auto-hide на лентата на Windows (taskbar)?

  Натиснете с десния бутон на мишката върху нея, изберете properties и махнете опцията auto-hide.

  Salvey:

  Изчезнала е лентата за състоянието. Как се включва отново? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Salvey.

  Проблема може да идва от auto-hide, това което е описал инж. Иван Цукев по - горе.

  Ако не е от там проблема най - вероятно си с версия на AutoCAD след 2015, където лентата за състояние е малко изместена и единствения начин по който се показва е с иконки.След 2015 нямаме означение тип текст в лентата със състояния.

  Една препоръка: Задавайки нов въпрос е хубаво, той да бъде зададен като нова тема и към въпроса да има една снимка. По бързо може да се ориентираме къде е проблема така, освен това вероятността да се отговори на нова тема е доста по - голям спрямо отговор на въпрос заден в друга тема.

 • Ivan:

  iskam da popitam ako sas poslednata ikonkata za iz4istvane na ekrana posle kak mojem da gi varnem obratno?

  Иван Цукев:

  @Ivan Отново се натиска същата иконка, която си стои дори при изчистен екран.

  Иван Цукев:

  @ivan

  Забравих да кажа, че има и бърз клавиш, който е CTRL + 0 (нула)

 • Защо не виждам thumb, когато стартирам Quick View ?

  Исмаил:

  Здравейте, защо като натисна на иконата на отворените чертежи (Quick View Drawings). Не се визуализират чертежите ви от видео 2 - stol-2D и стол-3D. А другите ми чертежи се визуализират.Първоначално не се визуализираше и двата чертежа, а сега не се визуализира само stol-3D.Просто вместо визуализация на чертежа ми показва едно кръгче с черта,което значи, че "няма" или "грешка". И като отида с мишката върху малкото прозорче на този чертеж ми излиза "This thumbnail preview does not exist. To generate all thumbnails in this drawing, run the command UPDATETHUMBSNOW". Стартирах командата UPDATETHUMBSNOW, но нищо не се промени. Пробвах с REGEN пак не става? И между другото знаете ли какво значи thumbnail и thumbsnow? Използвам версия AutoCAD 2013. Благодаря ви.

  Краси Кръстев:

  Здравей, проблема е в една системна настройка. Става дума за THUMBSAVE.

  В момента настройката е със стойност 0 най- вероятно, следва при пускане QV, да виждаш нещо подобно на това показано на снимка 1.

  Снимка_1

  И съответно те кара да стартираш UPDATETHUMBSNOW, обаче нищо не се случва защото още при направата на чертежите тази настройка си е била 0, което означава че няма нищо запаметено за thumb и няма какво да се update - ва.

  Затова промени THUMBSAVE на 1 - ца, пак няма да се вижда нищо като thumb, направи един SAVE ( quicksave ) и следва да се появи ( снимка 2 позиция 1 )

  Пробвай така, има и още една вероятност за поява на този проблем, така че пиши ако не се оправи от това, ще споделя другата възможностот за поява на този проблем, НО мисля че с това следва да се оправи, щом казваш че проблема се появава само на отделни чертежи.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Исмаил:

  Явно програмата ги генерира много бавно или компютъра. Сега се оправи проблема всичко се визуализира. Но не разбрах защо толкова бавно стана.

  Иван Цукев:

  Исмаил,

  да, програмата ги генерира по-бавно, за да не точи ресурси. thumbnail означава точно тази картинка, която се вижда като малък преглед на чертежа.

 • QP бутон?

  Деница Стефанова:

  Здравейте! Липсва ми бутонът за Quick properties в лентата и при маркиране на обект QP винаги се включва. От къде бих могла да ги вкл/изкл. На версия 2014 съм. Благодаря!

  арх. инж. Красимира Тодорова Петрова:

  Ctrl+Shift+P при маркиран обект дава QP. А десен бутон на мишката долу в лентата се появява меню и в него с мишката на стрелката на Status Toggles се отваря второ меню и там трябва да се маркира QP

  Деница Стефанова:

  Благодаря !

 • Бутон за изчистване на иконки!

  ЛИЛИЯ СТОЯНОВА:

  Ако натисна бутона, който е най-долу в дясно за изчистване на всички иконки оставящ само място за чертане как мога да си върна обратно иконките ?

  Соломон:

  Почистете екрана. Може да разширите площта на дисплея чертеж да покажете само лентата с менюта, лентата на състоянието, и команден прозорец с чиста бутона на екрана в лентата за състоянието на приложението. Натиснете бутона отново, за да се върнете към предишната настройка.

  Ирина:

  Лилия,
  единият вариант е да натиснете отново същия бутон или да използвате команда Ctrl+0 (изчиства екрана / връща обратно иконите)

  ЛИЛИЯ СТОЯНОВА:

  Много благодаря

 • Команден ред

  Красина Димитрова:

  Здравейте, мисля, че тук е момента да попитам, когато преминах към ribbon се оказа че командния ми ред не си е на мястото, седи над лентата model, layout1, layout2...... и изключително дразнещо отброява командите нагоре и ги изписва навлизайки в чертожното поле. Как мога да го върна обратно на мястото му? Благодаря! :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, за да го върнеш комадния ред на обичайното му място, просто го хвани с левия бутон на мишката и плъзни към долната част на екрана.

  Красина Димитрова:

  Благодаря! :)

  Milka:

  Полезна информация, Благодаря

  Валентин Иванов:

  Не бях се сетил за подобна интервенция,благодаря.

  Велина:

  От бутона customize на самия команден ред може да се зададе стойност на lines of prompt history 0 и така няма да отброява стъпките нагоре.

  Милена Кадийска:

  Във версия 2017 при опит да се направи това изписва в командния ред CLIPROMPTLINES и при зададена стойност 0 продължава да си изброява използваните команди. Има ли друг начин?

  Денка:

  Здравейте! Аз съм с версия 2015 и имам същия проблем. Хиляди пъти съм си намествала командния ред по същия начин с придърпване на долу при предните версии, но в тази не успявам (остава ми над модел и лейаут). Възможно ли е да е от версията или аз не успявам да го наместя? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Да, след 2015 версия, освен че от Autodesk премахнаха възможността лентата със сътояние да бъде с текст, сега е само с иконки :(, другото което направиха е че командния ред стои над модела и лейаута.

 • Как да направя екрана с мрежа /gird/?

  Ели:

  Не мога да си направя екрана с мрежа /grid/ и курсорът ми е много малко квадратче,искам да го увелича.Успях да променя цвета на моделното пространство от бял на сив,съответно курсорът от черен на бял. С версия 2010 съм.

  Краси Кръстев:

  Здравей, относно grid - с бутона F7 може да се включва и изключва мрежата ако това ти е въпроса - само че най- вероятно сега когато си на бял фон може да невиждаш мрежата ако и на нея е зададен бял цвят ( провери за това ).Отностно големината на курсора отиди на Options ( напиши в комадния ред OP ), след което отиди в раздела Dipelay ( позиция 2 на снимката) след което отиди на  в (позиция 3 на снимката ) Croshair size и от там си направи по - голям размера на курсора. Ако искаш пък да увеличиш квадратчето за маркиране на курсора то виж втората снимка която съм качил - в options и от там мисля че ще успееш да се ориентираш по стрелките как може да го промениш.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Elena Nikova:

  Благодаря!

  Димитър:

  F7-F7 включва изключва grid- а

 • Краси Кръстев:

  Отиди от сиуета кликни вътре с десен бутон и ще видиш същото както на снимка 1.След което отиди на Transperancy ( с ляв клик ) и ще видиш прозорец като този на снимка 2 - от там задай 100 % на Transperancy.

  Божидар:

  Здравейте! Доколкото виждам най-долу в лентата за състояния се виждат координатите. Те са сиви и показват координати тогава когато кликнеш с мишката или когато чертаеш в моделното пространство. Ако кликнеш върху координатите с левия бутон те ще станат черни и тогава ще показват динамично движението на курсора в чертожната област. Ако искаш да премахнеш втората линия (двете сиви линии най-отдолу), то с десния бутон върху долната линия и махаш отметката пред Drawing Status Bar).

 • Как да сменя изгледа на лентата за състоянието?

  Велияна Тонева:

  С версия 2015 съм и пробвах с десен бутон на мишката, но някак си не се получава (не ми се изписва use icons и съответно няма къде да сложа или махна отметката).

  Краси Кръстев:

  Здравей, за съжаление в 2015 няма такава опция или поне аз досега не намирех ( което лично мен много ме дразни защото с тези иконки трудно се ориентирам ).

  Велияна Тонева:

  Определено е много изнервящо. Благодаря все пак за отговора.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, лентите за състояния във вид на текст са възможни до версия 2014 включително, за 2015 лентата за състояния излиза само с иконки и общо взето е доста променена от гледна точка на възможност за по - индивидуални настройки.

  Потърси тук из форума, още при излизането на AutoCAD 2015, се дискутираше доста именно тази невъзможност за появяване на добрите стари надписи като ORTHO, SNAP  и т.н.
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  инж.Велизар Тошев:

  Да, благодаря. Аз още след като зададох въпроса си прегледах коментарите. Но нали сме българи - първо питаме вместо да прочетем.

  Благодаря за бързия отговор.

 • Как

  инж.М.Линдов:

  Как мога в моят случай версия 2015 да си направя иконките на текстове че ми е по удобно ,мерси.

  инж.М.Линдов:

  С десен бутон пробвах не става


  Стоян:

  За съжаление функцията не е налична в тази версия.

  Стоян:

  Същата е историята и при 2016-та версия. Не са се съобразили с желанието на голяма част от потребителите си, което е жалко наистина. Новото там е, че ако иконите станат прекалено много, част от тях се прехвърлят на втора допълнителна лента.

 • AutoCAD 2015 Къде са иконите?

  Росица Певецова:

  Здравейте,

  След изгледания урок искам да попитам къде са иконите в лентата за състоянието за настройките "заключване на прозорци и палети" и "появяване на отворените чертежи" във версията на 2015? 
  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Относно заключването на прозорците и палетите от версия 2015 насам тази икона вече я няма. Ако искаш настройка на това дали да са заключени, отключени ( * заключването има няколко опции ) това може да стане посредством системната променлива LOCKUI. В комадния ред изпиши LOCKUI и съответно задай стойноост .... стойност 0 - означава че всички прозорци и палети са отключени .... другите стойности са за заключване, като има различна опционалност за заключване. Лично аз ги държа на 0 винаги.

  Що се отнася иконката за появяване на отворените от теб чертежи дай десен бутон с мишката върху лентата и виж дали е тикнат Quick view Drawings - снимка 1.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Росица Певецова:

  Да, Благодаря за отговора :)

  Bleack3:

  Здравейте, аз съм с 2016 и при мен ги намя тези икони, но и в Customization нямам и Quick View Drawings

  Bleack3:

  здравейте, пробвах и снимката да сложа , но нещо не става , а съм с Chrome, както се иска

  Краси Кръстев:

  Една добвка да направя Quick View Drawings може да се появи и при изписване в командния ред на QVDRAWING или QVLAYOUT

  Bleack3:

  Благодаря

 • Защо кординатната ми с-ма не е на мястото си - в долният ляв ъгъл?

  Emi Ivanova:

  и защо има продължение  с линии с червен и зелен цвят и как да го коригирам? 

  Краси Кръстев:

  Координатната ситема си е на точното място ( това е глобалната координатна система на AutoCAD - WCS - world coor. system снимка 1 позиция 1 ) ако приближиш мишката  до началото на координатната система следва да видиш че долу се изписва 0,0 снимка 1 позиция 2 и 3, твойте обекти просто са изчертани в квадрант спрямо WCS  който е -X  и +Y. 


  Реално може да маркираш символа ( X,Y) и да го преместиш снимка 2 позиция 1 и 2 , НО тогава вече няма да си в WCS, ами в друга координатната система - снимка 3 позиция 1 ..... трябва обаче много да се внимава с тези координатни системи - дали се ползва WCS или собствено създадена от теб защото ако ползваш таблични данни на координати от друг чертеж и тръгнеш да ги слагаш в чертеж с други коор. може да доведе до главоболия .... Няма да давам повече разяснения за координатни системи такива може да се намерят в първите уроци на Курса AutoCAD 3D там в 3 4 урока подробно и ясно са описани начините на използването им.

  Колкото до втората част на  въпрос ти когато се включи Grid мрежата в AutoCAD продълженията на X и Y са зелена и червена линия по подразбиране.Цвета на тези две линии може да се смени като се отиде на Options ( OP в командния ред ) снимка 4 позиция 1  след което отидеш на раздела Display ( снимка 4 позиция 2 ) след което отидеш на Colors... снимка 4 позиция 3  след това отиваш на 2D model space ( снимка 4 позиция 4, след което отидеш на снимка 4 позиция 5 - Grid Axis Line и на Tint for X,Y,Z махнеш отметката ( снимка4 позиция 6 )

  Надявам се да съм би полезен с отговора.
  Светлин Стоянов:

  Здравейте,

  Ако се приближите към начертаните от Вас линии, така че иконата на координатната система да изчезна от екрана, то тя автоматично ще се появи във долния ляв ъгъл на екрана. Поведението на иконата на координатната система се контролира от командата UCSICON и нейните подкоманди Noorigin и Origin.
  1.При избрана подопция Noorigin - иконата на координатната система ще бъде винаги в долния ляв ъгъл на екрана независимо къде се намира началото на координатната Ви система.
  2.При избрана подопция Origin - иконата на координатната система ще се показва в началната и точка(0,0,0). Но ако тази точка е извън екрана, поради различни причини, иконата ще се покаже в долния ляв ъгъл.
  Относно въпроса с цветовете на осовите линии - можете да ги смените от Options-> таба Display -> бутон Colors. В прозореца Interface element търсите Grid axis lines и махате отметката на Tint for X, Y.
  Успех!
  Emi Ivanova:

  Благодаря за отговора 


  Emi Ivanova:

  Искам предварително да се извиня ,ако въпросите  ми са  елементарни за вас, но аз съм начинаеща в AutoCAD, работата ми не е свързана с AutoCAD просто от самосебе си реших да го изучавам,може по нататък да ми потрябва.

  Emi Ivanova:

  И още един въпрос. Г-н Кръстев каза ,че  ако приближа мишката  до началото на координатната система следва да видя, че долу се изписва 0,0 .Но при мен не е така. Как да стане и при мен  да е 0,0, ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, 

  по - скоро виж долу под куба за погледи пише ли WCS значи координатната система е ОК ( твоя случай е така ) 
  На картинката както показвате с курсора виждам -3,1515  1,608   0  това е така защото не сте абсолютно точно на 0,0 с курсора, не се притеснявай от това. Трябва да се прихване по - точно точката и ще видиждаш 0 0 0 долу.Обаче на този етап не искам да избързвам  в тези начални уроци да ти покажа как може да отидеш в точка 0,0 и да се прилепиш към нея.Малко по натам в курса ще ти стане ясно за какво става дума що се отнася до ползването на локални и абсолютни координати.

  Съвета ми е гледай уроците последователно, ако се затрудняваш с някое упражнение от урока или не разбираш нещо виж под него темите във форума може би някоя тема ще отговори на въпроса ти, ако ли не не се притеснявай отвори нова тема  под урока  ще помогнем. Ако следваш този принцип след курса нивото на знание и начин на работа с AutoCAD ще е високо.
  Emi Ivanova:

  Да ,ако погледнете картинката ми,под куба е WCS координатна с-ма и точката е точно в началото на X,Y координатна с-ма.Но щом казвате ,че по нататък в следващите уроци ще го обясните ,то тогава ще изчакам.А доколкото до следенето под уроците кой какво е писал винаги ги преглеждам.

 • Как да върна командния ред отново долу?

  Stanlyman:

  В резултат на невнимателно движение с мишката/чукнах я в клавиатурата до нея и се задействува левия бутон/ командния ред се премести отляво по вертикала. Не успях да видя как стана, но сега когато отида с мишката върху полето му той се "експлорва" надясно и покрива половината екран. Опитах със съвета към Красина, но той не се "хваща". Ползвам го при работа и бих желал да го върна долу. 

  Краси Кръстев:

  Пробвайте с ляв клик на мишката със задържане и след това местене първо в чертожното пространство и след това в позицията в която искате да застане.

  Пробвайте с двоен ляв клик върху лентата.

  Съжалявам че отговора не е конкретен, но нямам инсталиран AutoCAD 2008, пък и не съм ползвал тази версия от 2010 г. насам така че ако има някой във форума който пази или просто все още работи с 2008 версия сподели опита.
  Stanlyman:

  Благодаря! Получи се с комбинация от двата съвета - първо двоен ляв клик, за да се премести надясно/ до чертожното поле/ и след това със задържане на левия клик в чертожното поле и после надолу. Благодаря отново!

 • Как да променя текстовите бутони?

  Encho:

  Как мога да променя текстовите надписи (бутони) да са си текстови, защото при мен са икони, за да ми е по-лесно да следвам курса и да работя в синхрон с Вас? Като цъкна с десен бутон върху тях, менютата се различават от вашите и тази функция липсва. С AutoCAD 2016 съм. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  За версия 2016 това е невъзможно, бутоните в лентата за състояние се виждат само като иконки, НО не и като текст. 2015 версия насам от Autodesk премахната тази опция да се виждат като текст.

  Encho:

  Благодаря за бързия отговор! Супер сте!

 • Защо изображението не се вижда?

  Димитър:

  Здравейте, когато прикача изображението се получава ето това. Моля помогнете!

  Димитър:

  Извинете, но съм начинаещ. То взе че се отвори? Защо лентата за състоянието не си е на мястото и как да сменя иконите с текстови команди? Благодаря Ви!

  Маргарита Николова:

  При версия 2015 лентата за състоянието е преместена от дясната страна и за съжаление е премахната опцията за изобразяване на командите с текст. За начинаещи не е много приятно (а и за напреднали, които са свикнали без икони). Вариант е или да се помъчите да свикнете така, или за начало да започнете на по-ниска версия на AutoCAD.

  Димитър:

  Много благодаря за указаната помощ!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, от 2015 версия насам няма текстов вариант на иконките в лентата за състояния.Т.е. сините иконки които виждаш реално са включените състояния в момента ( Ortho Snap и т.н. )

  Ето няколко теми от които да почерпиш информация по този казус.

  Какво става с иконките във версия 2015?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Надявам се д асъм бил полезен с отговора.

 • Как да си оправя проблема ?

  Вейди:

  Здравейте...Начинаещ съм и искам да попитам както си чертая и примерно задам с офсета да ми направи на 25 друга линийка и като я проверя с линийката ми излиза че е примерно 23,25 не точно колкото съм задал в случая 25...как да го настроя правилно..Благодаря предварително

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Вейди.

  Offset - a който сте направили предполагам на 99 % че е както трябва.

  Проблема най - верояно идва от типа на линията която оразмерявате между двете линии.

  Предполагам че линия която оффсетвате е наклонена ( снимка 1 позиция 1 ).Тогава от голямо значение дали мерим мерим разстоянието между двете линии ( снимка 1 позиция 2 ) или ортогоналната проекция на разстоянието ( снимка 1 позиция 3 ).

  Снимка_1

  Ако използваме оразмерителна линия тип Linear ( снимка 2 позиция 1 ), прихващайки се към две точки ( снимка 2 позциия 2 и 3 ) от линиите следва да получим оразмерителната линия в червено ( снимка 2 позиция 4 ), т.е. ще получим проекцията на разстоянието между двете линии.

  Снимка_2

  Ако обаче изберем линия тип Aligned ( снимка 3 позиция 1), отново изберем същите точки ( снимка 3 позиция 2 и 3 ) следва да получим разстоянието между линиите ( снимка 3 позиция 4 ), А НЕ проекцията.

  Снимка_3

  Предполагам че от там идва "проблема" с оффсета.


  Препоръката ми е когато задаваш въпрос, то той да бъде под урока под който си видял изпълнението на командата в случая офсет, . И ако мога да те помоля да слагаш по едно изображение в темата за да може да се ориентира доста по - добре какъв точно е казуса и да не предполагаме, а да сме по - конкретни.


  Ако нещо по темата, което е неясно пиши като коментар ще дообесня, аз или някой друг от форума.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Вейди:

  ето за това говоря .. не знам какво е прави са линиите и като дам distance и там като проверя размера не е същия ..тия съм ги офсетнал на 25

  Краси Кръстев:

  Здравей, прилепваш ли се в точките с Osnap?

  Защото така като гледам базовите точки на оразмерителните линии НЕ са позиционирание върху крайните точки ( End point ) на линиите.

  Вейди:

  Здрасти ... не можах нещо да го оправя проблема , но все пак видях че си с 2016 аутокад та и аз я изтеглих и на нея няма този проблем :) Благодаря много ,че обърна внимание на моите глупости !

 • Може ли иконите в лентата за състояния да станат текст в Auto CAD 2017?

  Тодор Кръстев:

  Защо във Auto CAD 2017 лентата за състоянията не може да бъде променена с десен бутон , както е показано на урока,от икони искам да я заменя с текст,имам и малки проблеми с резолюцията , защото използвам 4К монитор , моля за съвет?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Тодор Кръстев.

  С едно изречение - Няма как иконките долу да станат на текст от версия 2015 насам.

  Вижте тези теми тук:

  Има ли възможност в 2016 да се промени да не се показват иконките, а да е изписано като текст?

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Какво става с иконките във версия 2015?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  за повече информация и обсъждане на тази болезнена тема обсъждана във форума.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Тодор Кръстев:

  Благодаря

 • васил:

  natisni ot klaviatyrata CTRL +9

  Краси Кръстев:

  Здравейте, и от мен.


  До Васил

  С Ctrl + 9, ще се включи командния ред, НО не и лентата за състояние.


  До Мая

  На снимката която виждам, и командния ред и лентата за състояние са включени.

  След 2015 интерфейса на лентата за състояние се промени.Тя се намира както е показано на снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Да малко е странно положението ѝ,след 2015 версия на AutoCAD лентата е изместена леко в дясно и не може да се визуализират в текстови вид, само като иконки.

  Темата е многократно разисквана във форума.

  Ето няколко препратки към теми в които се говори за това нейно изместване и невъзможността ѝ да се визуализира посредством текст.

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Как да сложа командния ред под Layout- тите ?

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

  Maya:

  Много благодаря

  Милко:

  Много благодаря и аз. Ето, че не е задължително да зададеш въпрос за да получиш отговор. :D

  Краси Кръстев:

  Моля! Супер е че въпроса и отговора са полезни!

 • Как да направим така, че AutoCAD да запаметява/да не запаметява конкретни настройки от лентата за състоянието (osnap, grid и т.н.) при отварянето на нов файл?

  В. Райков:

  Здравейте, идеята е при отварянето на нов работен файл, програмата да има активирани едни и същи настройки от лентата на състоянието. Как можем да си изберем какви да са те, а не програмата да запомня активираните от предишния файл? Извинявам се ако този въпрос вече Ви е бил зададен някъде, просто неможах да го намеря! Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Здравей, лентата със състояния работи, на малко по-интересен принцип.

  В смисъл да речем че имам два чертежа.

  На първия: имам включена Grid (снимка 1 позиция 1) мрежа, изключени дебелини на линиите - LWDisplay (снимка 1 позиция 3) и включен Osnap( снимка 1 позиция 2).Затварям този чертеж, като го запаметявам.

  Снимка_1

  Имам чертеж 2 на който имам изключена Grid мрежа (снимка 2 позиция 1), включени дебелини на линии LWDisplay (снимка 2 позиция 2), и изключен Osnap (снимка 2 позиция 3).

  Снимка_2

  Запазвам и затварям файла.

  Отварям наново първия файл.Единственото нещо което е промено по файла е че е изключен Osnap - a (снимка 3 позиция 3), това се дължи на това че последния файл, който затворих беше с изключен Osnap.Всичко друго като настройки е същото - дебелините на линии са изключени, а мрежата е включена.

  Снимка_3

  Така, ако отвори и втория файл, във същата апликация в която сме отворили файл 1 - снимка 4 позиция 1, в него няма да намерим каквито и да било промени (снимка 4 позиция 2, 3 и 4).

  Снимка_4

  Нека да направим още няколко действия, на база на които може да аргументираме извода.

  Както сме в отворената апликация на AutoCAD, нека в файл 2 да включим Osnap - снимка 5.

  Снимка_5

  Да видим какво е станало във файл 1, който е отворен в абсолютно същата апликация.Включихме Osnap в файл 2 и това се отрази на файл 1.

  Снимка_6

  Нека в файл 2 да включим орто режима (снимка 7 позиция 1).

  Снимка_7

  Поглеждаме какво става във файл 1.Орто режима (снимка 8 позиция 1), не се включи във файл 1, макар във файл 2 (който е отворен в същата AutoCAD апликация) да включихме Ortho режима.

  Снимка_8

  Ако затворя двата файл 1, и пак го отворя - снимка 9 позиция 1, на снимка 9 позиция 2 ясно се вижда че орто режима пак не е включен.

  Снимка_9

  Изводът:

  Част от режими на работа намиращи се в лентата със състояния, се запазват в самия чертеж, както видяхме от примера: Орто, Grid мрежата сe запазват и се съдържат в информацията на чертежа, т.е. когато два чертежа са отворени в една и съща апликация, информацията за включен Ortho, Grid, показването дебелините на линиите се запазват като информация в ЧЕРТЕЖА.

  НО други състояния, визирам Osnap, се пази в Registry - то на отворената апликация на AutoCAD, което означава че променяйки това състояние в рамките на апликацията на AutoCAD, то това състояние се променя за всеки един чертеж който е отворен или ще бъде отворен нов файл в тази апликация.

  Смея да твърдя даже че в Registry - то на програмта се запазват само OSnap и AutoSnap.

  В момента се сещам за няколко варианта на решение на казуса:

  1. Отваряйте отделните чертежи в отделни апликации, така като правите каквито и да било промени, те няма да се отразяват на в другите чертежи, тъй като са в отделни апликации.

  2. Няма как да избягате от това да се Registry - то на последно затворения файл да не се запазиТ.е. ако затворите всички файлове и след два часа отворите AUtoCAD, следва за Osnap да получите настройките от последно отворения файл. За да се справите тук трябва дa правите reset на registry - то, това лесно може да се получи, ако иамте bat файл който да прави това, НО за включване и изключване на Osnap ... което става бързо с F3 от клавиатурата, мисля че не си заслужава, освен това не винаги ви трябва OSnap в даден чертеж.

  3. Lisp, който да включи или изключи определени състояния. Т.е. отваряте дадени чертежи и за всичките искате определена настройка на лентата със състояния.Пак подчертавам че и тук дори да направим унифицирани настройки, по време на работата пак нещата в лентата със състояния ще се видоизменат.

  Като цяло мисля че разбрахте, как работи лентата със състояния. Идеята е че едни настройки се пазят в чертежа други в апликацията.

  Аз лично много харесвам как работи лентата със състояние, изключвайки това че след 2015 махнаха текстовия вариант на настройките, но това е друга тема на разговор.Реално имам чертежи на които задължително искам Grid искам винаги да си останат с Grid мрежа и това е чудесно, защото Grid мрежата се пази в чертежа и не ми се налага включвайки на 2 3 чертежа мрежата, то това да се предаде и на всички други чертежи. Колкото до OSnap - а, нормално е да се предава на всички чертежи, т.к. е доста динамичен и по време на чертане се включва и изключва поне 20 пъти в рамките на час.

  Изберете как ще работите от тук натък и пишете, ако мога да ви съдействам с още нещо.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  В. Райков:

  Много благодаря! След такъв изчерпателен отговор не се сещам какво повече мога да попитам по темата :D

  Краси Кръстев:

  Моля, радвам се че отговора е бил полезен за вас.

  Въпроса ви беше доста интересен и нестандартен междругото.

 • Как да изключа Use Icons на Autodesk AutoCAD LT 2018

  Ивайло Иванов:

  Прилагам снимка. Като дам десен бутон не ми излиза нищо, освен опциите за даденето меню :(

  Ивайло Иванов:

  Здравейте, Извинявам се за въпроса! Както препоръчахте в началото 1-во трябваше да прочера на другите хора въпросите и след това да питам. Защото видях поне 5 отговора тип " инж. Краси Кръстев отговори

  Здравей, лентите за състояния във вид на текст са възможни до версия 2014 включително, за 2015 лентата за състояния излиза само с иконки и общо взето е доста променена от гледна точка на възможност за по - индивидуални настройки."

  Освен това след като дадох напред ми излезе и помощно видео, което обясняваше точно това :)

  Отново се извинявам за въпроса. Ако е възможно някой модератор да го изтрие :)

 • Защо не мога да преместя командния ред под Model, Layout във версия 2015?

  Денка:

  Здравейте! Аз съм с версия 2015 и имам проблем с преместването на командния ред под Model, Layout. Досега хиляди пъти съм го местила при предните версии, но при тази не мога. Проблема в мен ли е или е от версията? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Денка. Да от версията е! След 2015 версия, освен че от Autodesk премахнаха възможността лентата със сътояние да бъде с текст, сега е само с иконки :(, другото което направиха е че командния ред стои над модела и лейаута.

  Може да местиш Model и Layouts да са над или под статус бара, като кликнеш с десен бутон върху Model или Layouts и избереш Dock Inline (наравно със статус бара - снимка 1 позиция 1) или ако са вече наравно със статус бара може да избереш Above status bar (снимка 2 позиция 1).Това са възможните премествания на Model и Layouts, НО командния ред остава отгоре.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Денка:

  Благодаря!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, не е от това че версията е Mechanical, ами защото ползваш версия след 2015.

  Стрелка 2 от снимката ти показва лентата със състояние, НО тя няма възможност състоянията да се виждат като текст, виждат се само като иконки.


  Ето малко повече по темата за лентата със сътояния.

  След 2015 интерфейса на лентата за състояние се промени.Тя се намира както е показано на снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Да малко е странно положението ѝ,след 2015 версия на AutoCAD лентата е изместена леко в дясно и не може да се визуализират в текстови вид, само като иконки.

  Темата е многократно разисквана във форума.

  Ето няколко препратки към теми в които се говори за това нейно изместване и невъзможността ѝ да се визуализира посредством текст.

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Как да сложа командния ред под Layout- тите ?

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.


  Пламен:

  Благодаря за отговорa.

 • Как да направя иконите в текстов надпис?

  Емил Стаматов:

  Здравейте,Тъй като съм с уиндоус 10 и аутокада ми е 2016г. намерих как да си искарам кординатната система ,но не мога да направя в лентата за състояние иконите в текст и обратно

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  След 2015 година, възмоността лентата със състояния да бъде с текст, А не с иконки НЕ е налична.

  Виж тази тема тук:

  Може ли иконите в лентата за състояния да станат текст в Auto CAD 2017?

  в нея е дискутиран този въпрос и има препратики към още няколко теми във форума в които е дискутираната тази голяма "болка" на хората ползващи AutoCAD ..... невъзможността лентата със състояния да бъде с текстови означения.

 • Как да включа лентата за състоянията в текстов вид. Използвам AC V2016

  Salvey:

  Как да включа лентата за състоянията в текстов вид. Използвам AC V2016

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Salvey.

  С едно изречение - Няма как иконките долу да станат на текст от версия 2015 насам.От Autodesk решиха да има само иконки.

  Вижте тези теми тук:

  Има ли възможност в 2016 да се промени да не се показват иконките, а да е изписано като текст?

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Какво става с иконките във версия 2015?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  за повече информация и обсъждане на тази болезнена тема обсъждана във форума.

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  В много от случайте се изключват поради използването на някой друг липс. Поне при мен съм забелязал че ако използвам някоя странична програма (лисп) която има за цел изчертаване на обект, то следва изключването на Osnap.

  Също така обърнете внимание дали при натискане на F8 за вкл. и изкл. на Ortho режима не се получава и вкл./изкл. и на Osnap режима, не рядко ми се е случвало при новите версии.

  Hrisslav:

  Здравейте, благодаря за отговора. Работя с F-utils/sofware към AutoCad за мебелното производство/. Дали това е ключа към отговора на въпроса ми?

  Краси Кръстев:

  Ами при ползването му най-вероятно може да довежда именно до това изключване, 99 % може да е от там проблема.

  Hrisslav:

  Благодаря!

 • Как да ги добавям?

  Burhan Nazim:

  Как да добавям или ако са на друго място от къде да ги намеря? Аз съм с Аутокад 2017 студенстката версия и отдолу нямам тези опции (infer, snap, grid , ortho и т.н.)

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  На снимката която виждам, и командния ред и лентата за състояние са включени.

  След 2015 интерфейса на лентата за състояние се промени.Тя се намира както е показано на снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Да малко е странно положението ѝ,след 2015 версия на AutoCAD лентата е изместена леко в дясно и не може да се визуализират в текстови вид, само като иконки.

  Темата е многократно разисквана във форума.

  Ето няколко препратки към теми от форума на Аула в които се говори за това нейно изместване и невъзможността ѝ да се визуализира посредством текст.

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Как да сложа командния ред под Layout- тите ?

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

 • Защо в AutoCAD 2016 не мога да покажа лентата със състояния като текст?

  Петко Петков:

  Защо в лентата на състоянието, като натисна с десен бутон върху настройките за чертане и визуализация AUTOCAD не ми дава възможност да ги използвам като текст а си стоят само като икони? Използвам AUTOCAD версия 2016г.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петко.

  От 2015 версия насам в AutoCAD, лентата със състояния може да се показва само посредством иконки, НО не и в текстов вариант.

  Петко Петков:

  Настройките на аутокад ги съобразявам с уроците от курса, затова зададох въпроса. Благодаря!!!

  Краси Кръстев:

  Да, супер е че прилагаш и тестваш всичко показано в уроците.

  Това с премахването на текстовия вариант на тази лента беше доста коментиран въпрос във форума и всички доста всеобщо сме на мнение че ориентацията с текст е доста по добра. :) НО вече го няма в новите версии ...

  Поздравления че се стремиш и имаш възможността за по нова версия на CAD. Курса беше записан на версия 2012, но към края лурса има модули, които допълват курса показвайки новостите в следващите версии.

  Също така доста от новостите са коментирани във форума и има доста ценни дискусии в него.

  Петко Петков:

  Благодаря за изчерпателния отговор!!! Честно казано, не съм и предполагал, че ще попадна на толкова подробен и систематично правилно подреден учебен материал. Всичко е обяснено на достъпен и разбираем език, което спомага за по-лесното усвояване на уроците. Благодаря и поздрави на целия Ви екип, за прекрасната работа, която сте свършили с разработването на тези курсове.

  Краси Кръстев:

  Благодаря за добрите отзиви и се радвам че системата на обучение тук ти е паснала и съответно усвояваш и прилагаш наученото тук в Аула.

 • *Как да изкарам лентата състояние?* 

  инж.Надежда Димитрова:

  При мен лентата със състоянието изобщо липсва, от къде мога да я изкарам?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Надежда.

  Може ли да покажеш с един screenshot какво точно виждаш , когато имаш отворен AutoCAD. Ако ползваш AutoCAD след 2015 версия, там нещата с лентата за състояния изглежда малко по различна и най-важното .... има възможност да виждаш състоянията само като иконки, НО не и като текст - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  Ако не виждаш нито една от иконките за състояния, то тогава кликни в долния десен ъгъл (снимка 2 позиция 1), след това отбележи с тикче (кликвайки върху тях, така че да се "тикнат :) ) тези които искаш да се показват (снимка 2 позиция 2 и 3) и вече ще са в долния ъгъл на AutoCAD прозореца, когато го отваряш.

  Снимка_2

  инж.Надежда Димитрова:

  Здравейте, извинявам се за забавянето с изпращане на снимка.

  Teodor_RR:

  Здравейте! За да се вижда лентата, стойността на системната променлива "statusbar" трябва да бъде "1".

  инж.Надежда Димитрова:

  Много благодаря за отговора, сега вече всичко е наред!

 • Как да променя иконите от лентата за състояние да бъдат като текст?

  Emiliya Hinkova:

  Използвам версия 2019 и не ми излиза такава опция.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Емилия.

  След 2015 версия от Autodesk премахнаха възможността иконките в лентата за състояния да се виждат като текст, сега могат да се виждат само като иконки.

  Темата е многократно разисквана във форума.

  Ето няколко препратки към теми в които се говори за това нейно изместване и невъзможността ѝ да се визуализира посредством текст.

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Как да сложа командния ред под Layout- тите ?

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

  Emiliya Hinkova:

  Благодаря за отговора.

 • Как да прегледам упражнението след урока? 

  Красимира Хронева:

  Здравеите, сега се запознавам с програмата и се опитвам да направя упражненията след урока ,но когато трябва да пиша от клавиатурата,където и да сложа мишката и да кликам с някой от бутоните, нищо не се получава.Уроците ги гледам в GOOGLE CHROME

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимира.

  Само в точно определено ли упражнение се случва този проблем или във всички?

  Провери, дали когато въвеждаш от клавиатурата текст, клавиатурата е на ENG, а не на някой друг език.

  Красимира Хронева:

  Здравеи Краси, Извинявам се за забавянето.Оказа се че имам проблем с клавиатурата,вече всичко е ок

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимира.

  Няма грижи. Супер е че си открила откъде идва казуса и си го разрешеила :)

 • Катя Загарьова:

  В десния долен ъгъл на екрана има иконка (квадратче с 3 хоризонтални линии). Когато стъпите с мишката върху него се изписва Customization. Като се кликне върху него с ляв бутон на мишката излиза меню с различни опции за визуализация на иконки с различни опции и трябва да се маркират (чек) за да се появят в долната работна лента. Успех!

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен!

  Добваям една тема в която смятам че ще е полезна към тази тема тук. В нея има илюстрация за това как именно да се покажат иконките в лентата.

  Може ли да дадете разяснения относно работа с AutoCad версия 2015

  Eleni:

  Благодаря ви.

 • Как да настроя маркирането на обектите чрез изтегляне с мишката

  Boris:

  Здравейте. Как да настроя маркирането да става под формата на правоъгълник (примерно от горен ъгъл към долен или обратното, съответно заграденото пространство става със син или зелен фон) а не под формата на "ласо" както е сега?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Борис.

  Това може да стане посредством премахване на отметката Allow pres and drag for lasso (снимка 1 позиция 1) в Options.

  Снимка_1

 • Как да настроя маркирането на обектите чрез изтегляне с мишката

  Boris:

  Здравейте. Как да настроя маркирането да става под формата на правоъгълник (примерно от горен ъгъл към долен или обратното, съответно заграденото пространство става със син или зелен фон) а не под формата на "ласо" както е сега?

  Ruja Toteva:

  Здравей, това става като напишеш комапдата PICKAUT, натискаш Space, за да се стартира и след това натискаш 3.

  Ruja Toteva:

  Извинявай, изяла съм една буква :) командата е PICKAUTO

 • Как да сменя иконките в лентата за състоянието с текстови съкращения в AuoCad 2020? 

  Димитър Кулев:

  По-удобно ми е да работя с текстовите надписи, но не открих опция (подобна на Use Icons в 2014) за смяната на иконките. Как става това в AutoCAD 2020?

  Диана Христова:

  От 2016 няма такава възможност.

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен,

  Едно допълнение последната версия с възможност за текстови иконки в лентата за състояние е 2014, от 2015 насам тази възможност беше премахната.

 • как да

  Божидар:

  как да направя промяна между икони и текст в лентата за състояния в AutoCAD 2018

  Диана Христова:

  След 2014 не може - само икони.

  Божидар:

  благодаря

 • Как да включа опцията за избор на една или повече припокриващи се линии една върху друга

  Велко:

  При начертаване на две линии една върху друга, при положение че искаме да изтрием долната, има възможност да излиза прозорец от който да избираш коя от двете да изтриеш. Не знам коя опция или команда да въвена така че да активирам този прозорец.

  Велко:

  On/Off- selection cycling

 • Galina Dimitrova:

  лентата за състояние се извиква с CTRL 9

 • Как да направя лентата за състоянието видима. 

  Пламена:

  Здравейте, поздравления за страхотната работа. Имам следния проблем- лентата за състоянието не се вижда изобщо. Ще съм Ви много благодарна, ако ми разясните как да го направя видимо. 

  Mario:

  RIBBON+ENTER