Разпадане на блокове със запазване на стойности

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди


EXPLODE - Разпада елемент на съставните му части (вкл. блокове);

BURST - Разпада блок като запазва стойностите в атрибутите (Важно! Командата е част от Express Tools и я няма в AutoCAD LT).

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да "разпаднем" един блок на съставните му части, като запазим стойностите в атрибутите?
Чрез командата burst
Чрез командата explode
Чрез командата erase

Въпроси и отговори

 • Solni4ka :

  А за LT няма ли някоя хитринка? Не, че не знам отговора, но все пак..

  Иван Цукев:

  @Соня За съжаление не... Нарочно са отрязани тези функции от LT, за да могат да направят по-евтина версия.

  Милен Вълчев:

  При МАС я няма...

 • Команда burst при геодезически точки

  Григор Христов Груев:

  Командата "burst" работили при гръмване на геодезически точки че от ленда като изпращам на архитекти или на колеги които ползват чист Акад не виждат геодезически точки, и като имам блокове на знаци те се развалят като ги гръмна по стандартния начин?
  Хубав ден!

  Иван Цукев:

  @Grigor Всичко зависи от това как е направен блока. Точно с Land не се сещам да съм пробвал какво става при burst.

  Просто трябва да се отвори файла в AutoCAD и да се пробва.

  Тук говорим само за това да се запазят стойностите на атрибутите. Ако блокът се разваля като геометрия, най-вероятно burst няма да помогне.

  Бисера:

  Оказа се, че работи. разпада блока, като запазва стойността означаваща надморската височина. Наистина е удобно.

 • Галина Димитрова:

  Не е ли по-рационално да редактираме един блок, ако се налага да променяме нещо, отколкото да го разпадаме, променяме и отново създаваме? Кога се налага това?

  Иван Цукев:

  @Галина

  по-добре е да се редактира блокове, но понякога искаме да го разпаднем и няма да го ползваме никога повече като блок. Това обикновено се случва като ползваме чужди чертежи и не ни трябват чуждите блокове, а само това, което изобразяват.

 • Какво е

  инж.М.Линдов:

  Много полезни команди,защо при мен командата Explode работи,а Burst никаква не я засича аутокад 2014 в случая.На картинка 1 я изписвам а на останалите са това което програмата ми казва за възможно?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Burst е команда от Express Tools така че няма как да я ползваш при положение, че нямаш инсталиран Express Tools - как да се справиш с проблема прочети своя въпрос под това видео https://aula.bg/autocad-sobstveni-tipove-shtrihovki#id-109440000001 ,  където съм ти дал отговор как да си исталираш Express Tools ако си изпуснал при инсталацията му да го отметнеш.

 • КАК ДА РАЗПАДНА БЛОК ВЪВ ВЕРСИЯ 14?

  Виолета ГАВРИЛОВА:

  КАК ДА РАЗПАДНА БЛОК ВЪВ ВЕРСИЯ 14?

  Краси Кръстев:

  Зависи от блока и как искаш да го разпаднеш.

  Относно това как се разпадат блокове в точно този урок, под който си задала въпроса, доста ясно е обяснено как става това. В 2014 версия няма разлика командите са Explode и Burst.

  Има една особеност обаче, блока може да е "анонимен" . Малко повече за този тип блокове тук в тази тема в която се разсиква този казус :

  Как да "гръмна" този странен блок?

  има голяма вероятност проблема да е подобен. В темата е показан как е решен проблема.

  Там освен че блока беше от тип *E, бяха блок във блок на блок .....

  Ако не се оправи по описания в темата начин, пиши пак ще помогна.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора в темата в която те препратих.

 • Защо командата Burst не работи?

  Красимира Хронева:

  Здравейте с Autocad 2018 и имам Express Tools,но при използване на командата BURST блока се разпада и надписа изчезва,при EXPLODE всичко е като в урока.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимира.

  При изписване на Burst и прилагането ѝ съответно неизпълнението ѝ, какво ти се изписва в командния ред?

  Красимира Хронева:

  Изписвам командата,натискам Enter,селектирам блока ,натискам Enter и надписа изчезва,линиите стават отделни елементи и остават в слой А-Текст.Програмата не казва нищо.

  Краси Кръстев:

  Интересен казус :)

  Само в този случай ли е така?

  Пробвай да приложиш Burst с файла от този урок, т.к. виждам че в момента този файл най-вероятно е от предишния урок и съответни ти си направила блока

  Ако можеш изпрати файла на kr_krastev@abv.bg за да го погледна при първа възможност.

  Красимира Хронева:

  Здравей Краси,свалих упражнението от следващия урок и приложих Burst и стана както трябва.За съжаление малко преди да прочета отговора ти изртих старите упражнения и не мога да ти пратя файла и няма да разберем какво се е случило.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Краси.

  Няма грижи. Интересно ми беше на какво се дължи, но щом е било само за предишния чертеж и вече работи значи всичко е наред. Най-вероятно проблема е бил свързан с анотативен мащаб които превръща текста в по-малък и ти не го виждаш защото някое от състоянията за видимост на анотативни обекти не е нагласено ИЛИ пък може да са били направени някакви промени и след това блока да не е бил синхронизиран ... вероятности много за този случаен проблем ... важното е че не е генерален за AutoCAD тогава щеше да стане интересно :)

  Красимира Хронева:

  Здравей Краси, направих още един опит за разпадане на блок в друг чертеж и отново изчезна атрибута.Изпращам ти файла да го погледнеш.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Красимира.

  Погледнах чертежа и при мен нещата се получават точно така, както се очаква да се случват... текста си остава.

  Погледнах да не би нещо да е в някой слой който да е изключен/замразен, или пък текста да е анотативен и да се крие поради различна анотативност.... НЕ там е проблемът :) , след което пробвах да променя координатната система, НО пак не успях да симулирам проблема. Поразгледах да не би да е някакъв бъг на версия 2018, НО не намерих нищо подобно на проблема.

  Ако мога да те помоля в чертежа в който се появява проблема да изтриеш всичко. Под изтриване на всичко имам предвид да избереш Ctrl + A и след това да кликнеш на един Delete. След което вкрай блока, приложи Burst и след като се появи момента направи цялостна селектция с Ctrl + A. След което при пълна селекция провери в Properties панела дали имаш сектиран Text в тази обща селекция (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Красимира Хронева:

  Здравей Краси, отключих всички слоеве,направих цялостна селектция с Ctrl + A и изтрих всичко от чертежа.Вкарах блока,зададох Burst,блока се разпадна и текста изчезна.При селекция с Ctrl + A се показват само линии.

  Краси Кръстев:

  Интересно :)

  Мога ли да те помоля да изтеглиш последните Update - ти за 2018 версия на CAD от тук:

  Update_2018-1-2

  и да видим какво ще стане защото нищо нередно не видях. Пробвах го през версия 2017 и 2018 и при мен поне всичко работеше нормално.

  Обикновено Update - тите оправят нещата да видим сега.

  Красимира Хронева:

  Взе че стана.Благодаря.