Принципи на анотативните мащаби

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди от урока

SCALELISTEDIT - редакция на списъка с мащаби; добавяне и изтриване на мащаби.

 

Бележки към урока - Мащаб 1:1

Напомням правилото, че в модела се чертае в мащаб 1:1! Когато говорим в контекста на анотативните мащаби, ние чертаем 1:1 нашите линии, но текстовете, дименсиите и другите анотативни обекти са в мащаб!

В един пример със сантиметри и мащаб 1:50 - следва да чертаем 1:1, но в долния десен ъгъл да сме избрали "анотативен мащаб" 1:50cm. 

Някои хора правят грешката да чертаят 1:1 и да се опитват да нагласят мащаб долу дясно 1:1 - това е грешен подход! Мащабът долу се отнася само за надписите (и другите анотативни обекти)! Това е все едно да се опитвате да разпечатате чертежът си в мащаб 1:1, което би било доста голям чертеж...

 

Бележки към урока - Units

Units не задава мерните единици на чертежа!

Units не променя мерните единици на чертежа и не премащабира чертежа (например от метри в инчове)!

Units само информира AutoCAD в какви мерни единици сте избрали Вие да чертаете! Настойките в units се използват, за да се вкарват блокове и за да се закачат XREF подложки. Полето, което се попълва в units е с име "insertion scale" - премащабиране при вкарване на обекти.

Ако получавате чертежи от хора, които са забравили или не знаят как да настроят units, може да се окаже, че чертежът е в сантиметри, а в units да пише футове. Това не значи, че чертежът е във футове, а че просто units не е настроен коректно.

Ако човек има един чертеж в инчове и иска да го смени в сантиметри, то една често срещана грешка е да се опита да смени мащаба на чертежа чрез командата units. Промяна в units, няма да премащабира чертежа! Това може да стане чрез командата scale.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
За да създадем мащаб в списъка с мащабите 1:1000 за чертеж в метри, какво трябва да въведем?
1 Paper units = 1 Drawing units
1 Paper units = 1000 Drawing units
1 Paper units = 100 Drawing units
1 Paper units = 10 Drawing units
 
За да създадем мащаб в списъка с мащабите 1:75 за чертеж в сантиметри, какво трябва да въведем?
1 Paper units = 7.5 Drawing units
1 Paper units = 75 Drawing units
1 Paper units = 0.75 Drawing units

Въпроси и отговори

 • Как да наглася мащабите коректно и в моделното пространство?

  Solni4ka :

  Ами ако в едно моделно пространство имаме няколко чертежа с текст, които искаме да разпечатаме с различни мащаби?

  Иван Цукев:

  @Соня

  Няма проблем за това. Наглася се в лейаутите, за които ще говорим в модула за плотиране.

  Може да има и един чертеж с няколко мащаба. Например ситуация 1:250, план 1:50 и детайл 1:10.

  Мисля, че модула за плотиране ще отговри по-подробно на този въпрос.

  Светлозар Димов:

  При лейаутите  се наглася да се виждат текстовете коректно. Но как стои въпросът в моделното пространство при обекти с различни мащаби? Как можем да направим текстове и оразмерителни линии да са анотативни за няколко обекта в различни мащаби, при положение че избираме само един анотативен мащаб?

  Краси Кръстев:

  @Светлозар, За даден текст или оразмерителна линия може задаваш  колкото си пожелаеш анотативни мащаби и превключвайки между мащабите виждаш как точно са ти позиционирани спрямо отделните мащаби, текстовете и орамерителните линии към дадения обект.


  Ако пък въпроса стой до това че искате дадения текст да е има анотативен мащаб 1:500 но искате съответно да се вижда при настроен 1:1000  ( говоря в моделното пространство ), то тогава трябва да си включил Annotation Visibility ( снимка 1 ) - включването на тази опция ще позволи независимо от това дали от мащаба който е зададен в моделното пространство обекта да се вижда в зададения му анотативен мащаб, така ако в даден текст ( снимка 2 ) имам зададен само мащаб 1:500, но в момента съм настройл 1:1000 текста се вижда в неговия си мащаб както се вижда е и доста по - малък спрямо другите които съдържат в себе си и 1:1000.( обръщам внимание че съм изключил съседната опция за вкарване на мащаба към обектите при превключване между мащабите - споменавам не за друго а защото ако не бях го маханл съответно при преминаване в 1:1000 в примера би следвало да влезе и мащаб 1:1000 в този обект и той релано щеше да си се вижда в 1 :1000, а не както аз искам да е само в 1 :500 за да може пък съответно в Layout-a като съм настроил viewport - a na 1:1000 този текст съответно да не се вижда.
  Надявам се че в тази насока е бил въпроса и съм те насочил.
  Светлозар Димов:

  Благодаря! "обръщам внимание че съм изключил съседната опция за вкарване на мащаба към обектите при превключване между мащабите"- това е, което ми беше нужно. Сега възниква друг въпрос относно промяната на мащаба. Очевидно трябва да стaне с add/delete scales. За целта е необходимо да се селектират всички текстове в съответния мащаб. Как е най оптимално да стане това? Чрез quick select слоя на текстовете/дименсиите?

  Краси Кръстев:

  Ами при добра организация на слоеве става лесно.Select similar + quick select в 90 % от случаите на добре организиран чертеж е най - оптималния вариант, ........ реално може и поотделно двете зависи от случая.

 • Nadezhda Harizanova:

  При мен не се сменя височината на текста в модела. Задавам височина 4 в полето Paper text height и в полето Model text height остава 4. Какъв е проблемът?

  Иван Цукев:

  @Надежда

  Трябва в долния десен ъгъл да се смени мащаба. Ако са еднакви, значи избраният мащаб е 1:1

 • Лидия Богомилова Стойчева:

  Здравейте! Имам следния въпрос. Когато чертаем в моделното пространство - го правим в мащаб 1:1. Да кажем, че сме начертали обекти да кажем в диапазона 2000 - 3000 мм и искаме да ги оразмерим. С настройките, които сме направили (например за височина на текста - 2.4мм) - текста на размера няма да се вижда много добре. Няма да се виждат и стрелките на размерните линии. Питането ми е - как правим оразмеряването и текстовете. Дали трябва да сме в layout пространството или след като сме начертали, сменяме мащаба примерно на 1:10 или 1:20, оразмеряваме и чак след това правим layout-и.

  Иван Цукев:

  @Lidia

  Първо избираме мащаб от долния десен ъгъл. След това правим текста. Така текстовете са в коректен мащаб и се виждат както трябва.

 • Може ли да запазя мащабите така, че да не ги въвеждам за всеки чертеж?

  Patya Hristova:

  има ли начин да се запазват мащабите, които създаваме? За всеки файл е доста сложно да създаваме всеки мащаб

  Иван Цукев:

  @Petya

  Може да се постигне това по следния начин: 1. Отива се в Options ->User Prefereces -> Default Scale List 2. Въвеждат се еднократно мащабите 3. След това при отваряне на който и да е чертеж се кликва с десния бутон в долния десен ъгъл на мащаба, избира се Custom и след това опцията RESET.

  С това мащабите ще бъдат подменени с тези, които са зададени в Options.

  Тази опция я вкараха в 2010 ако не се лъжа.

  За предишните версии може просто да се направи група обекти в различни мащаби и като се копират в новия файл се прехвърлят и мащабите.

  Диляна:

  А може и да си направиш един празен чертеж с тези мащаби и други настройки които ползваш и да си копираш в него другите чертежи, или винаги да почваш да чертаеш в него. Аз съм си направила такъв с настройки на рамки, антетки стилове на текста и така нататък.

  васил:

  опцията ресет не мога да я избера,като я натисна само ми примигва и нищо не става,нещо от настроиките ли е.Опцията Default Scale List не я намирам,аз съм с версия 2010

  Иван Цукев:

  Васил,

  проверих по-подробно. Опцията я въведоха в 2011, а не в 2010. Поради тази причина я нямаш.
 • Bilent Shefket:

  Какво се случва с анотативните мащаби, ако някой ги отвори в по-стара версия от 2008.

  Иван Цукев:

  @Билент AutoCAD всеки отделен мащаб в отделен слой. Така текущият мащаб е във видим слой, а неактивните са в изгасени слоеве.

 • Светла Любомирова Гойчева:

  Здравейте, Аз закъснях с разглеждането на уроците, но се надявам да наваксам. Много добре поднасяте материала, за което благодаря. За този урок не ми е ясно при версия 2007 как избираме мащаба. Също като разглеждам при нея не се използват анотативните мащаби. Така ли е.

  Иван Цукев:

  @Светла,

  Анотативните мащаби се внедриха в AutoCAD 2008.

  2007 е вече 6 поколения назад във времето и ако се работи с нея - трябва да сме готови да правим компромис с това, че доста неща ги няма там.

 • Променя ли се местоположението на текста при смяна на анотативния мащаб?

  Любен Маринов Коджаиванов:

  Здравейте!
  Защо след задаване на middle center в Justify при смяна на мащаба тази опция на текста се сменя например на Top left.

  Иван Цукев:

  Обикновено когато се смени мащаба, текстът променя местоположението си.

  Сигурен ли си, че се сменя подравняването или не е просто преместване наляво и нагоре?

  Денислав Делев:

  С каква цел се случва тази промяна на местоположението при смяна на мащаба?

  Денислав Делев:

  Сега забелязах и какво точно се случва при Любен. Случва се и при мен. Когато променя подравняването на готов текст при определен анотативен мащаб, то промяната е валидна само за конкретния мащаб и при другите мащаби е старото/оригинално подравняване.

  И тук възниква въпроса, има ли настройка, с която контролирам промяната на подравняване (или която и да е настройка) да важи при всички мащаби, а не само при моментната?

  Денислав Делев:

  Въпросът ми е все още валиден!

  Любен Маринов Коджаиванов:

  И за мен е интересно да разбера дали има такава настройка!

  Кирил Домусчиев:

  Аз стигнах до извода, че за да е валидна промяната на подравняването за всички анотативни мащаби, тя трябва да се извърши, когато е селектиран текста и е изключен бутона Annotative. Така мога да позиционирам текста централно и където пожелая, след това пускам бутона Annotative и нещата се получават както трябва. 


  Въпросът е така ли трябва да се прави? Защото при мен, както и при колегите, на избрано подравняване в центъра, се подравнява само за дадения мащаб и после като го сменя / мащаба / пак си е в ляво.

  С AutoCAD 2014 съм.

  Любен Маринов Коджаиванов:

  Мисля, че това се оправя с командата ANNORESET - в RIBBON раздела Annotate - с бутона Sync scale postions

 • Защо не мога да изтрия даден анотативен мащаб?

  Десислава Иванова:

  При мен AutoCAD не ми позволява да изтрия зададените мащаби или да ги променя, каква е причината?

  Иван Цукев:

  Мащабите не могат да се трият, когато някои обекти ги използват.

  Трябва да се пусне командата objectscale и да се изберат всички обекти на чертежа (може да се наложи да се включат слоеве).

  Тогава на самите обекти трябва да се махнат тези мащаби, които смятаме да не ползваме.

  Накрая можем да изтрием мащабите, които никой обект не ползва.

  Генка Вутова:

  Командата Delete не ми е активна в Edit Draving Scales.

 • Какво се случва ако при плотирането имам един текст с записани повече от един мащаби в него?

  Исмаил:

  Имам два въпроса:
  1. Ако за един текст зададем повече от един мащаб какво ще се случи при плотирането в (лейаутите)?
  2. И по подробно може ли да отговорите на въпроса на Билент - "Какво се случва с анотативните мащаби, ако някой ги отвори в по-стара версия от 2008, (примерно във версия 2007).
  Благодаря ви!

  Иван Цукев:

  Исмаил,

  при плотиране, в лейаута се задава кой от мащабите ще се плотира. Това подробно ще го гледаме в модула за плотиране.

  Колкото до втория въпрос, най-добре е да обясня какъв е принципът , който е скрит вътре в AutoCAD зад анотативните обекти.

  Той е доста прост и някои по-напреднали колеги го правеха преди да се въведат анотативните обекти.

  Принципът е следният: 1. Имаме група текстове в един мащаб и те са в един слой. 2. Добавяме втори мащаб и за него правим втори слой и там копираме текстовете. 3. Сменяме им големината, за дасъотвестват на новия мащаб. 4. Когато искаме да превключваме между мащабите просто светваме/загасваме съответния слой.

  Е... анотативните обекти правят точно това в AutoCAD, но просто автоматизирано и AutoCAD ни показва само един слой вместо няколко.

  Ако отворим по-стара версия, сега не мога да тествам, защото нямам такава, но до колкото си спомням - отделните мащаби са в отделни слове и е пуснат само слоя с текущия мащаб.

  Георги Николаев Георгиев:

  Защо му е на някой да ползва версия под 2007-ма? То дори лицензи не продават за нея вече.

 • Исмаил:

  Здравейте, това е много полезен трик, благодаря ви! Аз като ви гледах уебинара се чудех точно тези превключвания на мащабите как ще станат във версия 2007, защото тогава ползвах тази версия. А сега благодарение на вас разбрах как ще стане това и в лейаутите. С бутоните за замръзване може да се контролира кой текст в кой viewports да се покаже. Много съм ви благодарен!

  Иван Цукев:

  Радвам се, че урокът и отговорите са ти полезни..

 • Калина Полякова

  Калина Полякова:

  Здравейте, аз искам да попитам можем ли да задаваме на текста да бъде анотативен още докато го пишем или чак след това от опциите, както Вие показахте? Благодаря :)

  Иван Цукев:

  Може, трябва да се настрои стила да бъде анотативен и да се избере този стил да е по подразбиране. Тогава всички текстове ще бъдат анотативни.

  Калина Полякова:

  Благодаря :) а от къде става това?

  Нели Георгиева:

  Когато избираш текущ стил на текс от Annotate->Text->и стрелкичката вдясно, в палета за Text Style правиш тичке за съответния стил на текста

 • Защо всеки път трябва да създавам мащабите наново?

  Николай Георгиев Георгиев:

  Това с промяна на мащабите/изтриване на старите и въвеждане на нашите,както в упражнението,всеки път ли трябва да се прави,на мене дори в този фаил кадето се упражнявах не са се запаметили промените?

  Иван Цукев:

  Мащабите се помнят във файла и са различни за всеки един файл - очевидно мащабите за чертеж с машинни елементи са различни от инфраструкторен проект например. Може би просто не е натиснато save след промяна на мащабите, но те се записват във файла и не трябва да се правят всеки път.

  Ако имаме един нов файл, в който искаме да сложим мащабите бързо и да не ги вкарваме един по един има три варианта: 1. Създаваме си в шаблоните (които разглеждаме по-късно) няколко обекта - всеки в различните мащаби. При копирането на обектите се копират и мащабите. 2. Създаваме си макрос за вкарване на мащабите - опцията action recorder. 3. (може би най-лесно) Еднократно, в опциите на програмата си задаваме нашите мащаби. Това е в Options -> User Preferencies -> Default Scale List След това в списъка с мащаби натискаме бутона reset и ще се вкарат нашите основни мащаби.

 • Здравейте

  Марий Мирошниченко:

  Немога да изтрия два мащаба М1:10 и М 1:1_1 за да ми остане само М1:1?

  Иван Цукев:

  Това означава, че има обекти, които са с такива мащаби като например M1:10 и за това не могат да се изтрият или този мащаб е избран като текущ мащаб.

  Трябва мащаба, който искаме да изтрием да не е текущ и да зададем на всички обекти да нямат този мащаб.

 • Здравейте

  Марий Мирошниченко:

  Искам да попитам ако работим чертеж с много текстове и искаме да им променим мащаба и да използваме анотативните мащаби всеки един текст по отделно ли трябва да маркираме и променяме от палетата със свойствата както е показано в урока или има вариант текстовете като цяло да им се зададе да са анотативни и да им се зададе базовата височина? Нещо не разбрах

  Иван Цукев:

  Може да се изберат всички текстове и да се отвори палетата със свойства и да се избере да станат анотативни на всичките на куп.

  Ако се задава мащаба може да се пусне командата objectscale (В рибона името и е "Add/Delete Scales" и да се изберат група обекти, които да им се добави или премахне мащаб.

 • Мащаби при AutoCad for Mac

  Милен Вълчев:

  В тази версия на аутокад са заложени по подразбиране мащабите, които учихме в този урок и то по начина, по който ни го обяснихте.

  Иван Цукев:

  Не съм отварял версията за Mac, но се радвам, че хората, които са я настройвали са ги разбрали ;)

 • Защо ми изписва Inch/Feet в Drawing Scales?

  Нели Георгиева:

  Здравейте!
  Гледах видеото и ми направи впечатление, че когато създавате анотативни мащаби в панела Edit Drawing Scales е написано 1paper units = 1drawing units и го корегирате със съответното мащабно число. При мен, /аз ползвам Аутокад 2013/ вероятно защото не съм направила някаква настройка, е написано 1paper Inch = 1drawing Feet. Къде мога да го коригирам?

  Иван Цукев:

  провери каква ти е настройката чрез командата units. Дали там не е избрано инчове.

  Нели Георгиева:

  Проверих...направих го в милиметри, но на бутона за мащабите промяна няма. Влязох през Options-->User Preferences-->Default Scale List. ..там като сложа тикче на Metric пише точно каквото трябва... 1paper units = 1drawing units, но при бутана в менюто долу вдясно промяна няма

  Иван Цукев:

  Чист AutoCAD 2013 ли използваш?

  Виж дали имаш командата AECDWGSETUP и ако се стартира разгледай настройките там.

 • Защо липсва Model и Paper text Height ?

  Иван Пеев:

  Отворих приложения чертеж за мащабите на компютъра вкъщи - Autocad 2008
  1. В палета Properties има само Content , Annotative , Annot. scale , Justify . Липсват другите свойства- Paper text height , Model text height ...
  2. Само за надписите ли се отнасят анотативните мащаби !?! Самия чертеж не се променя!!!

  Иван Цукев:

  Предполагам, че липсата на Paper text height и Model text height е от версията 2008. Това е версия цели ... 6 поколения назад.

  Анотативните обекти са основно текстове и оразмерителни линии, но може да са и блокове.

  Чертежът не се променя! Той винаги е 1:1. Текстът се променя при разпечатване. В модула за плотиране това ще стане по-ясно.

  Анелия Танчева:

  Здравей Иван! И аз като теб малко се зачудих като не видях опцията Paper text height  (аз съм с 2014), но се оказа, че тези допълнителни опции се показват едва след като в полето с/у Annotative смениш "no" с "yes". Тогава текстът става анотативен и полето paper text height се появява. Надявам се, че това се случва и във версия 2008 :)


 • мащаби

  Николай:

  Здравей, може въпроса да не е за точно този урок, но така или иначе - при работа с чертеж, когато отворя екранчето с мащабите, те са толкова много, че не мога да ги извъртя и да стигна до add/delete инструмента. Как да действам така, че да изтрия тези, които не са необходими, и да оставя тези, които ми трябват / или да добавя такива/. Ясно е, че чертежа е зацапан от copy-paste...но все пак? Става дума за моделно пространство - annotation scale. Поздрави

  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай директно с командата Scalelistedit - тя ти отваря директно прозореца от където да добавяш или да триеш мащаби.Препоръчително е да е да изтриеш всички мащаби и да оставиш само тези които ползваш.Надявам се да съм помогнал.

  Николай:

  Благодаря, на 2008 явно имам бъг, но на 2014 става :-)

 • Николай:

  Имам някакъв проблем с Properties, като селектирам някакъв текст не ми излиза подменюто text в properties или каквото и да селектирам нищо в properties не се променя.

  Иван Цукев:

  Виж тази тема:

  https://aula.bg/question/7403 Пробвай моето решение и това на Виолета. Очевидно зависи с коя версия си.

  Публикувам и едно алтернативно решение за authoring палетите, което може да се пробва: Ако палетите са празни, това обикновено означава проблем с AutoCAD.

  Получава се често при използване на cleaner програми - за почистване на windows registry и освобождаване на място.

  Официалното решение е преинсталация на AutoCAD.

  Има обаче нещо, което бих пробвал, за да избегна преинсталацията.

  Отива се в Options -> Files -> Authoring Palette File Locations там се кликва на пътя с F2 и се оставя празен

  Натиска се Apply. AutoCAD казва, че празния път е невалиден и възстановява настройките по подразбиране. Това в някои случаи помага, но не във всички.

  Николай:

  Оправи се, като му направих update.

 • Как се правят анотативни надписи за атрибути?

  Милена Петкова:

  Здравейте!
  Искам да попитам при създаването на атрибут аналогични ли са нещата за мащабиране на надписите или има някаква тънкост при тях?

  Иван Цукев:

  Принципите са аналогични. Може да се опиташ да се справиш сам.

  Ако ти е трудно - курсът за блокове е точно за това. Само за този проблем има цял модул - "Седмица 6 - Анотативни блокове. Автоматично премащабиране при смяна на мащаба"

  https://aula.bg/autocad-blokove-vajni-principi-za-anotatinite-blokove-i-mashtabite-v-autocad

  Цанко Дилов:

  Милена, нещата са аналогични. "Между нас да си остане" но можеш да постъпиш като мен: "да откраднеш" от инж. Цукев текстови и оразмерителни стилове / поне в см./. Модул 5, видео урок №9 "Прехвърляне на стилове и палета с инструменти". А при атрибутите има много тънкости - ако имаш в пред вид атрибути в блок. В курса за Блокове има цял модул за блокове с атрибути и тънкости колкото искаш. Например мениджъра за управление на атрибути, който се казва БАТМАН, също като във филма със СУПЕРМЕН.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, в моделното пространство се чертае в "1:1" винаги като предваритело трябва да знаете  порядъка в който чертаете ( метри, сантиметри, милиметри), тъй като Autocad не чертае в мм м см и т.н ами в units т.е ако ще чертаете в метри и имате 120 метра с която и да е команда вие реално задавате 120 units, след това когато се стигне до плотиране на чертежа тогава вече ще се нагласи в какъв мащаб ще бъде разкопиран чертежа( 1:2000 , 1:1000 ....), но за плотирането е отделен цял модул - модул 8 в който според мен ще ви се доизясни -  защо и как се ползват анотативните мащаби и концепцията за това винаги да се чертае 1 към 1 в AutoCAD. Надявам се да съм бил ползен с отговора.

  Пантелей:

  Благодаря. Аз обикновено чертая в мм. Преподавам на 7 и 8 клас и техните чертежи са в мм.

  Momchil Glavev:

  Модул 3 мащаби, модул 8 плотиране, в който ще ви станат ясни нещата за мащабите... малко разпокъсано идва

  Sashko Kamenov:

  Здравейте, темата с мащабите "малко" ме по-обърка. Лично за мен - тъй-като ползвам от последните версии на AutoCAD Механикал 2015, реших въпроса по следния начин- при настройките на самия AutoCAD избрах в милиметри, долу в лентата за състоянието зададох автоматично настройка на мащабите и при печат на един чертеж настроих печатащото устройство също в милиметри. Така след като при чертане винаги се чертае 1:1, че не разбирам, пък и за мен няма никакво значение /какви са размерите при модела или в леаутите/. При всеки чертеж при маш. инженери примерно на детайл задължително се нанасят всички размери -т.з. при печат те ще бъдат обозначени след като съм ги нанесъл в чертежа конкретните размери на детайла. Така, че размерите в модела и леаутите винаги ще си останат "виртуални" Работил съм и с архитекти, ВиК инж. и Ел.инж. , важно е чертежа да е оразмерен - не си спомням за някои от тях да е имало значение размерите в Модела или леаутите, Значение би следвало да има единствено при използване на чертежа на чертожника за координатна машина-струг - според мен, на много места все още използват настройчик за всеки нов детайл . Така, че не разбрах защо трябва да е сложно като може да е лесно?

 • Как да изтрия М 1:50 и М 1:100?

  Svetlio:

  Въпреки че включих и отключих всички слоеве.
  Изтрих всички обекти от чертежа.
  Зададох мащаб 1:1
  AutoCad 2012 не ми позволява да изтрия 2 мащаба: М 1:50 и М 1:100.

  Краси Кръстев:

  Здравей, за да неможеш да изтриеш даден мащаб от Scale List - а може да има няколко причини:

  1. Ако искаш да изтриеш мащаб който е зададен като действащ в момента ( това най - вероятно не е твоя случай т.к  по - горе си споменал че си задл мащаб 1:1, а искаш но неможеш да изтриеш 1:50 и 1:100);
  2. Да си създал Viewport - тове ( незнам до колко знаеш за тях, но дори и да не е много - те са обяснени доста добре в курса -> модула за плотиране);
  3. Да си мислиш че си изтрил всички обекти ( което предполагам че е проблема при теб ).Най - вероятно си изтрил обектите когато си бил в определен мащаб различен от 1:50 и 1:100 и реално сега имаш обекти, които се виждат са само и единствено когато зададеш  тези мащаби.За да си сигурен дали си изтрил всички обекти в чертожното пространство направи един ctrl + A ( селекция на всичко в целия чертеж ) след което натисни бутона Delete ( но не това е начина за да изтриеш мащаб от Scale LIst - a) .Не пряк отговор за това защо се е получило така дава Урок 3 от Модул 3.Обърни особено внимание на обяснението за бутоните ( иконките ) - Annotation Visibility и Automatically add scales...
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Svetlio:

  Аз нарочно изтрих всички обекти, в чертежа който беше даден за пример:primer-mashtab..dwg.
  Като мислех че по този начин програмата ще ми позволи да изтрия ненужните ми мащаби.
  Оказа се че съм пропуснал да "размразя" и изтрия един "замразен" слой: A-dim_etx.
  Сега след като изтрих и него(A-dim_etx.) AutoCad ми позволи да изтрия мащабите 1:50  и 1:100.
  Благодаря за отговора!

 • Проблем с изтриването на мащаба?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте ,въпросът ми за модул 3 урок 2 е: Първо не мога да изтрия съществуващите мащаби(опциятя delite е бледа)  и после съответно като създам нов 1:50 ми пише че вече съществува

  Краси Кръстев:

  Здравей, едно от условията да изтриеш съществуващ мащаб е долу да не е активен мащаба - на снимката виждам че точно той е активен, другото условие да изтриеш съществуващ мащаб е да нямаш обекти, които обекти да съдържат в себеси този мащаб ( говоря за анотативни обекти - текст, дименсии .... ).Така че долу смени мащаба ти да не е активен 1:50 на 1:1 за да нямаш този проблем, след което селектирай всички анотативни текстове и дименсии ( ако имаш такива )  от Properties им махни мащаба 1:50 ( снимка 1 ) и тогава вече ще можеш да изтриеш този мащаб и съответно да създадеш мащаб с името 1:50

  Има и един алетернативен метод ако искаш да създадеш мащаб 1:50 съответно Paper 1 Drawing units 5 , в полето за името Name .... не пиши 1:50, ами напиши например 1:50 cm - няма да имаш проблем да го запаметиш.
  инж.М.Линдов:

  да получи се , имах и двата проблема които описа по горе, мерси много за помощта 


 • Какво е анотативен обект?

  Василена Кирилова:

  Здравейте, моята молба е за конкретна дефиниция на понятието анотативен обект, мащаб, стил и т.н. Какво означава анотативен конкретно за AutoCad? Какво означава един мащаб или обект да е анотативен - конкретен за съответния чертеж или? Струва ми се, че само аз имам проблем с разбирането на това понятие, тъй като не срещнах такъв въпрос, а и във видеото не е обяснено, което означава че трябва да е ясно за всички. Разбира се, от това което се обяснява във видеото се изяснява донякъде за какво става въпрос, но за мен не е напълно ясно поради липса на конкретна дефиниция на това понятие.

  Краси Кръстев:

  Здравей, най - простичко обяснение на анотативност в AutoCAD : Това е обект който искаме да запази своя размер / съизмеримост ( например текст - 2,4 ), в който искаме да го разпечатаме, той запазва желания от нас размер независимо от това какъв мащаб на viewport - a задаваме при плотиране - той ще се разпечата с височина 2,4 докато в моделното пространство тази големи ( размери ) ще бъдат премащабирани, то на хартия няма да се е променило нищо.Моя Съвет е ако сте абсолютно начинаеща с Анотативни текстове и обекти в AutoCAD да изгледате доста внимателно и модула обвързан с плотирането на чертежи, там мисля основната идея на използването ( а и какво точно е анотативността ) на анотативни обекти ще ви се изясни.Надявам се да съм бил полезен с отговора.Ако някой друг се сеща да опише какво представлява анотативността в AutoCAD да сподели какво представлява в неговите очи.

  Василена Кирилова:

  Благодаря ви за бързия отговор. Сега ми е по-ясно и всъщност от отговора ви разбирам, че не съм мислила за анотативността в правилната посока. Да, съвсем начинаеща съм и ще изчакам и следващите уроци.

  Краси Кръстев:

  Ами гледайте колкото пъти е необходимо  ( лично аз навремето го гледах 3 пъти но с практика и опитване ....). Не се притеснявайте веднъж усетите ли как се ползват повярвайте ще пестите доста време при премащабиране а и не само :).

  Dora Andreeva:

  Анотирам е сравнително нова дума в бългаския език. Използва се да се обясни по кратко   че за  даден обект се дават обяснителни бележки или се излага кратко съдържание за текст обикновенно с преценка за него.

  В AutoCad мисля, че анотирам трябва да се разбира работата с всички елементи от раздела annotate, който обясняват линиите нанесени на чертежа. От тук следват и изразите "анотативност на мащаб", "анотативни текстове" и тнт.

 • Къде бъркам при задаването на мащабите ?

  Йовка Генчева:

  създала съм си анотативни мащаби и текстовете, които изписвам ги виждам в моделното пространсво, НО когато погледна чертежа си в лейаут1 там няма нищо изписано - къде бъркам? версия 2012


  Краси Кръстев:

  Възможни са ред причини, най - често срещаната грешка е мащаба зададен във viewport - a на layout - a да е в мащаб който мащаб не е в регистъра на анотативния ти текст ( освен във видео уроците и във форума има доста дискусии на тема анотативни мащаби - вижте ги най - вероятно ще ви помогнат.


  За пореден ще кажа че анотативните мащаби се разбират едва след минаване на урока за плотиране особено ако сте начинаещ с тях.

  Друго което горещо препоръчвам е да се четат статиите под всяко видео в случая за анотативните мащаби има доста изписано ( освен казано и във видеото ), във форума има теми и казуси които на пръв поглед може да ви изглеждат объркващи, НО шанса да се сблъскате с проблем подобен на казусите разискани във форума е голям.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и ако пак се затруднявате след изгледаното и прочетеното във форума пишете няма проблеми ще помогнем.
  Йовка Генчева:

  благодаря за отговора, проблемът ми е бил в "загасените" анотативни обекти

 • Възможно ли е 1:1 да съвпада с 1:10?

  Галина Виденова:

  Освен показаните в това упражнение мащаби, аз създадох и мащаб 1:10 и при него 1 paper uits = 1 drawing units, което е същото както при мащаб 1:1. Съответно, когато превключвам между 1:1 и 1:10 - няма разлика.
  Това така ли трябва да бъде или има нещо неразбрано от мен?

  Краси Кръстев:

  Да така трябва да е няма проблем може да имаш мащаби при които да съвпада мащабното число ..... Както е в примера който даваш в въпроса .... Неможеш да имаш обаче едно и също наименование на мащаб два пъти.

  Николай Николов:

  Архитектите чертаят в см., инжинерите в мм. а геодизистите в м. Ако спазват правилото да чертаят в моделното пространство 1:1, то за различните размерни единици трябва съответно да си създадат и различни мащаби съответно  1:10, 1:1 и 1:1000 като при всички съотношението е 1 paper uits = 1 drawing units. Това много добре се вижда в таблицата за големина на на текстовете при различни мащаби за чертеж в метри, сантиметри и милиметри. Еднаквите големини на текста в отделните таблици са при посочените по горе мащаби. Следователно мащабите трябва да са вързани с чертежите - по точно с размерността им. За яснота е хубаво в съответния мащаб да се посочва за какво се отнася - мм. , см. , м.

  Галина Виденова:

  Вероятно аз не съм се изразила правилно.
  Имах предвид, че няма как в мащаб 1:1 аутокад мащаба да съвпада с този на 1:10. Вижте приложената таблица.
  Нали в мащаб 1:10 аутокад мащабът за анотативните обекти е 1.
  Но отговорът на инж. Николов, че трябва да си създам мащаба 1:1, ме наведе на мисълта че аутокад мащаба трябва да е 0.1 /според изчисленията/, за да видя разликата при смяната на 1:1 и 1:10.

  Галина Виденова:

  Обърка ме това че нали така или иначе си чертаем 1:1 и не трябва да създавам анотативен мащаб за това съотношение.

  Краси Кръстев:

  Галина, прегледай пак урока за мащаби много внимателно, виж из форума многобройните коментари и теми за мащаби и ще разбереш каква е идеята.

  Идеята е, че чертаеш 1:1 ( под 1:1 се разбира, че ако имаш чертеж в сантиметри и имаш дължина 50 см, следва да направиш една полилиния, която е с дължина 50 units ) с мерните единици, които си избрала, 1 unit какво да означава, т.е. аз мога да имам мащаб 1:1 ( 1 paper unit = 1 drawing unit ) този мащаб се разбира така : Ако съм чертал в милиметри мащаба при плотиране, ще е 1:1, ако обаче съм чертал в сантиметри, следва мащабът при плотиране  (1 paper unit = 1 drawing unit  ) да се разбира като 1:10, ако пък съм чертал в метри следва да е 1:100.
  И ето тук идва 1:10 и 1:1 може да съвпадат, защото AutoCAD няма как да знае ти как си решила да ползваш неговите units дали са метри дали са сантиметри или милиметри.Ако си чертала в сантиметри 1:10 ( 1 paper = 1 drawing ) формалното означение ( наименование ) 1:10 ще съвпада с мащаба ти - този, който ще пише и на чертежа ти , обаче, ако избереш мащаб 1:1 ( 1:1 е едно формално наименование пак казвам ..... служебно дадено от AutoCAD ), то тогава избирайки го пак, ще имаш 1 paper = 1 drawing unit НО името на мащаба 1:1 просто няма да съвпада с името на мащаба, което ще стои на чертежа ти, което ще е М 1:10, НЕ ГЛЕДАЙ на наименованието на мащаба като закон и да си мислиш, че ако долу пише 1:50 и чертаеш в сантиметри при плотиране ще имаш мащаб 1:50, защото този 1:50 може да е 1 paper : 5 drawing ...може обаче да е и  1 paper unit = 50 drawing unit ... в конкретния случай щом е чертано в сантиметри 1:5 е вярното.

  Прочети внимателно този коментар и коментара на инж. Николов, който правилно посочва, че е най - добре да си създадеш мащаби, в които си сигурна, а именно за какво се отнасят, като пишеш в наименованията им mm цм m, прегледай и други теми свързани с мащабите ( seаrach - ни малко в сайта :) ) , виж пак урока за мащаби.

  Мащабите са едни от ключовите неща при работа с AutCAD и там е хубаво да няма неясното.

  Надявам се да съм помогнал и ако недоразбираш нещо след като си попрегледала нещата, пиши и пак ще помагаме :).
  Николай Николов:

  Галина, ако поставиш до показаната таблица и останалите две таблици за метри и милиметри  и си избереш една големина на текста, ще видиш че за трите таблици съответстват различни мащаби. Нали крайната цел е при различни мащаби напечатаните текстове да са с еднаква големина.

  Антоанета Ангелова:

  Грешиш за крайната цел. Налага се текста да е в различен мащаб от чертежа, за да се чете. Не е казано, че при различните мащаби на чертежа големината на текста трябва да остава една и съща. По - скоро за конкретния чертеж  трябва да избереш подходящ мащаб на текста. Така че чертежът да изглежда добре. Има елемент на налучкване или на собствен стил ако предпочиташ.

  Краси Кръстев:

  @Здравей, Антоанета Ангелова


  Не казвам че твоето, това на Николай Николов, казаното в курса от Иван Цукев или  това което ще напиша по долу аз  е вярно, всеки човек има своята представа за вярно (  правилно ) / грешно.

  НО смея да твърдя че техниката която научих от курса тук и с допълнение от четене на различни статии и книжки, съм я изпитал и работи по един прекрасен начин и мога само да ти я препоръчам.

  За конкретния чертеж ако ти е зададено да е в мащаб 1:500 вече мащаба за текста ти е предопределен ( става дума ако ползваш анотативни мащаби ) ... може би искаш да кажеш за определения чертеж с вече приет мащаб на разпечатване, да се избере подходяща височина на текста.И използвайки анотативни мащаби следва в какъвто и да мащаб да решиш да разпечатваш чертежа си текста винаги да е с определена височина.Т.е. височината на текста да е константна и независима от мащаба на чертежа.

  Да не е казано че за всеки чертеж трябва най - малкия ти текст да е с височина 2.5 или пък най - големия ти 15 мм,  сам определяш може да е 2.4 най - малкия ти , това тук е наистина до стил, въпрос на лична преценка ( въпреки че между 2,4 и 2,5 няма кой знае каква разлика ) Според мен са важни пропорциите между отделните видове височини на текста.
   Кагато имаш малък, нормален голям и т.н. ( както е показано и в урока ) ти решаваш кой кога да използваш.


  Т.е. не се налага текста да е в различен мащаб от чертежа ( ако е така това би довело до налучкване, сметки, проблеми при ползване на анотативните мащаби ) по - скоро се налага персонален подбор на височините ( и по - точно техните пропорции ) на текста.

  И целта е в различните мащаби 1:1000 1: 2000 1:3000, ако имам текст за който съм казал че искам винаги да е с големина 2,4 мм когато го разпечатвам, да знам че залагайки този текст аз във всеки един мащаб от изброените 1:1000 1: 2000 1:3000 ще го разпечатвам с големина 2,4 мм.
  Мога да имам различни стилове на текст които да се различават само по височина 2,2 мм 2,3 мм 2,4 мм 2,5мм 5 мм 6 мм 10 мм, и да използвам всеки един от тях по моя преценка, НО искам да съм сигурен че ако текста ми е 5мм ще ми се разпечата като 5 мм независимо от мащаба на чертежа.


  Както съветвам всички във форума, изгледай модула за плотиране прегледай пак уроците за мащабите и ако ползваш Формулата за ползване на анотативни мащаби и плотиране на курса AutoCAD Формула следва чертежите да ти изглеждат идеално и сменайки мащабите пак да изглеждат по отличен начин, като това ще го правиш без да се замисляш и налучкваш.


  Весело посрещане на Новата 2016 година !!!
  Антоанета Ангелова:

  Благодаря! Както винаги сте изчерпателен. 

  Ivo GG:

  Прекалено изчерпателен.От многото обяснения,може човек да се обърка.Моя съвет е :Прегледай няколко пъти лекциите на инж.Иван Цукев.

  Весела Йорданова:

  Подкрепям! много приказки не помагат! изгледай съответния урок, колкото пъти е необходимо, направи настройки , опитай и виж и нещата се получават разбираемо.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Подкрепям всички коментари :)

  Проучвания са доказали че някой хората възприемат чрез слушане, други възприемат чрез четене, други само от това което виждат ... така че понякога за някой трябват и малко допълнителни примери и обяснения ... именно за това е форума :) да споделям примери, казуси и техните решения :)

 • МОЖЕ ЛИ БЪРЗО ДА ПРЕНАСТРОЙВАМ АНОТАТИВНИТЕ МАЩАБИ?

  Петър Димитров:

  Досещам се, че може да се направи скрипт файл за бърза настройка, за изтриване на текущи мащаби и задаване на нови.

  По подразбиране са твърде много , а реално после ми трябват два или три.

  Скрипта би трябвало да изглежда така:

  -SCALELISTEDIT 
  -SCALELISTEDIT 
  1:50cm 
  1:5 

  но някъде бъркам в синтаксиса?

  идеята е да трие всички налични
  после задава името и мащаба.


  Знам че това питане е малко за напреднали, но аз дълго време смятах че зная много за AutoCad.

  Иван Цукев:

  Може да се направи, ако искаш ще ти проверя къде е грешката, но не виждам много смисъл.


  Това се правеше преди да вкарат Reset бутона.

  Сега в options в Default Scale List си добавяш еднократно мащабите.

  След това вградения бутон Reset в списъка с мащабите (scalelistedit) изпълнява задачата на скрипта, който искаш да направиш - Изтрива старите и добавя новите мащаби.
  Петър Димитров:

  По - добре е така!

 • Как мога да избера МText в палета за свойства? /Мога само, като кликна в надписа спалня от разпределението в примера/.

  Vladka Gatewa:

  2.Как да възстановя долу на екрана - модел и лейаутите? /Ctrl +9 - възстанових само командния ред - AutoCAD 2015/

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Владка.  1. Когато не сте кликнала на нищо то следва в Properties да ви пише No 

  Selection ( снимка 1 ), когато вече кликнете върху даден обект то горе в 

  палетата ще ви се изпише името на обекта който сте избрала ( снимка 2 ) и 

  съответно палетата ще показва свойства които са зададени на обекта 

  съответно и какви стойности са зададени в тези свойства на обекта.  2. Вариантите са два или да напишете в комадния ред Options ( снимка 3 

  позиция 1 ) след което в отворилия ви се прозорец ( снимка 3 позиция 2 ) да 

  отидете на Display ( снимка 3 позциия 3 ) след което да отидете на Layout 

  elements и там ( снимка 3 позиция 4 ) да дадете otmetka на Display Layout and 

  Model tab  след което дайте Apply ( снимка 3 позция 5 ) след което OK ( снимка 3 

  позиция 6 ) и готово.ИЛИ да изпишете в комадния ред LAYOUTTAB и след това 

  да зададете стойност 1 .  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
 • Защо се сменя подравняването на текста?

  Румен:

  В този урок по някое време сменихте подравняването на текста от горе ляво на среда център, но след като започнахте да сменяте мащабите на чертежа за демонстрация на анотативните мащаби, това подравняване се изгубваше и се появяваше само при първоначално избрания мащаб. Предполагам, че има някаква последователност при извършване на операциите, за да не се получава този ефект. Успях да постигна това с опити, но е добре да обърнете внимание на това в самия урок. Кога да се прави това подравняване, за да не се изгубва при смяна на мащаба?

  Краси Кръстев:

  Здравей, логиката на подравняването ( Justify ) при анотативните текстове е следния принцип:

  Ако имам даден анотативен текст ( снимка 1 позиция 1 ) който е в мащаб 1:1 ( снимка 1 позиция 2 ) и е подравнен като TOP LEFT - снимка 1 позиция 3.

  Снимка_1

  Ако направя промяна в мащаба ( снимка 2 позиция 1 ) ( при включен Automatically add scales - снимка 2 позиция 2 ),

  Снимка_2

  следва анотативния текст да приеме същото подравнение ( Justify ), както текста в мащаб 1:1 - TOP LEFT ( снимка 3 позиция 1 ).

  Снимка_3

  Ако искам да направя различно подравнение, то лесно и бързо мога да отида в Properties и да го променя ( снимка 4 ) например на TOP CENTER

  Снимка_4

  Какво се случва обаче с текста, който е в мащаб 1:1, там подравнението се е запазило на TOP LEFT.

  Т.е. идеята е ако имаме различни мащаби, то първо да си изберем подравнението и едва след това да задаваме другите мащаби, за да може това подравнение да се запази за всичките мащаби.

  Едно допълнение : *Има една опция която може да се използва _ANNORESET_ идеята ѝ е да подравни анотативния текст в различните мащаби, като подравнението става обаче на база на точката на подравнение - т.е. НЕ се променя подравнението ( остава си top left или center left ), ами двете точки на подравнение съпадат - снимка 5.

  Снимка_5

  Тази команда самостоятелно по - скоро обаче не е за този случай, по - скоро е за случай когато сме местили някой текст в един мащаб и той има една позиция в мащаб 1:1 например а в мащаб 1:4 има съвсем друга - снимка 6.

  Снимка_6

  *Тук по - скоро трябва или да се спазва реда на действия или да се потърси за lisp който да променя навсякъде ( във секи един мащаб ) подравняването *

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и това малко уточнение да бъде полезно при работата на повече хора.

  Николай Николов:

  Много полезна команда. Веднага я пробвах. Важи и за блокове. Иначе е истински кошмар ако в едно моделно пространство чертаеш в един мащаб, а ти се налага да печаташ в друг някой от чертежите. Спестява ти много. Още един път за ползата да се наднича от време на време във форума.

 • КАК СЕ ПРАВЯТ ДЕТАЙЛИ В РАЗЛИЧНИ МАЩАБИ НА ЕДИН ЧЕРТЕЖ?

  Grozdan:

  Здравейте, ако искам да разпечатам един чертеж, примерно в М1:50 и на него има детайл в мащаб 1:15, как трябва да направя детайла за да се разпечата в мащаб 1:15 а не в М1:50

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  следвай принципа на чертане 1 към 1 , т.е. независимо какъв мащаб ще разпечатваш след това ако имаш 50 сантиметра нанасяй 50 чертожни единици. След това ако на чертежа искаш да покажеш детайли в различни мащаби, няма да има никакъв проблем това да се направи с различни Viewport - и в Layout - тите. Не искам да влизам в подробности, защото не знам доколко ползваш Layout - и и Viewport. НО ако досега не си ползвал, мога да ти гарантирам че след завършване на курса ще ги ползваш винаги.

  Няколко насоки обаче. В Модула 8 - Тайните на плотирането ще ти се изяснят _много ясно и конректно _ как се използват Layout - и и Viewport, както и съвместно им използване с Анотативните мащаби.

  След преминаване и на модул 8 се разбират и напълно как точно работи и Анотативността на обектите.

  Затова гледайки модул 8 препоръката ми е да се върнете тук на този урок и да го изгледате още веднъж ( или колкото е необходимо ), да прегледате и темите под уроците които се касаят за този урок и темите под модул 8 и следва да нямате тайни относно хитрото и умното плотиране в AutoCAD.

  Ако все пак ви трябва много спешно разяснение на това как може да се справите посочете точен пример и ще помогна :).

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм те насочил на правилното място.

  Гроздан Костадинов:

  Благодаря ти Краси, ще изчакам да стигна и изгледам Модул 8.

 • Как да се получи по бързо?

  Konst_petrov:

  Трябва ли, всеки път когато слагаме текст, в пропъртис да променяме да е анотативен и да слагаме стандартите за височина на текста, като имаме в предвид че те варират ( микро текст,нормален,заглавие...). Та като променим мащаба всички коректно да се промеят. Как да се получи по бързо?

  Константин Петров:

  Намерих вече няколко варианта, да се справям с този проблем по -бързо.

 • Мога ли да споделя нещо?

  Алекс:

  За първи път начертах целия проект от начало докрай с всичко, което научих тук..а не по моя ретро начин :)...толкова съм възхитена, просто страхотно! Само се ядосвам на подложките, които ми пращат ... Благодаря за всичко! Невероятна помощ !

  Краси Кръстев:

  Сподели знанията си и откъде си ги получил на хората, които ти изпращат подложките :). НЕ е гаранция че ще получиш добри подложки, НО все пак може и да помогне. Аз също не се чуствам приятно когато получа подложка в която не са прилаги някои принципи на работа или въобще липсват такива.

  Алекс:

  Споделих,Krasi- не всеки смята, че има нужда да учи, въпрос на желание, самочувствие.. Аз чертаех на Аутокад от 16 г., бързо, правилно, когато започнах курса дори не подозирах колко много не знам и колко бавно чертая:D страхотен курс! Може ли да попитам за REVIT тази програма за архитекти ли е подходяща, за проекти за озеленяване ? Постоянно ме питат защо не чертая на Ревит?

  Краси Кръстев:

  Revit е подходяща за всеки който се занимава с проектиране на високо строителство.В Revit има отделни "модули" за архитекти, ОВК, конструктури, ВиК.

  Алекс:

  Ами, значи не е подходяща за мен... паркове и градини?! ... най-много стъпала и откоси, терасиране на терен да имам...

 • Краси Кръстев:

  На снимката се вижда че си я отворил, може да редактираш посредством Edit или да добавиш мащаб посредством Add бутона.

  Какво точно се случва при теб, за да смяташ че не можеш да добавяш и редактираш, изписва ли ти се нещо, излиза ли ти нещо като прозорец?

  Aleksandar:

  като натисна Add или Edit ,не ми се вижда .

  Aleksandar:

  Като натиснеш Add - не се появява прозорчето Add Scale -име на мащаба,Scale proreties....... Като натиснеш Edit - не се появява прозорчето Edit Scale Не знам дали не тябва да се преинсталира програмата?

 • Може ли на готов чужд чертеж в инчове да променя drawing units и мащабите и да получа коректни чертежи по нашите стандарти в милиметри след това? 

  Василена:

  Здравейте, изпратен ми е чертеж от американски архитект, чертан в мерни единици - инчове, има опция алтернативни мерни единици - сантиметри, мащаба е 1:1 като 1 paper units = 1 drawing units! Искам първо да създам лейаут по нашите стандарти - в милиметри (другите мащаби към чертежа също са инчови , което доста ме затруднява), и да запазя файла в dxf мащаб 1:1 в милиметри, след което да бъде прехвърлен на фреза и зададен за работа. Как може да се оправи кашата инчове-сантиметри-милиметри? Мога ли на готов чужд чертеж с Customize да променям, добавям мащабите и да получа коректен вид след това? Мога ли при създаването на лейаути да променя drawing units в милиметри и поне там да мога да наглася изгледа? Изчертано е така, че детайл , който е с дължина 75 см, в мащаба 1:1 реално илиза 75мм.

 • Може ли на готов чужд чертеж в инчове да променя мащабите и да получа коректни чертежи по нашите стандарти в милиметри след това? 

  Василена:

  Здравейте, изпратен ми е чертеж от американски архитект, чертан в мерни единици - инчове, има опция алтернативни мерни единици - сантиметри, мащаба е 1:1 като 1 paper units = 1 drawing units! Искам първо да създам лейаут по нашите стандарти - в милиметри (другите мащаби към чертежа също са инчови , което доста ме затруднява), и да запазя файла в dxf мащаб 1:1 в милиметри, след което да бъде прехвърлен на фреза и зададен за работа. Как може да се оправи кашата инчове-сантиметри-милиметри? Мога ли на готов чужд чертеж с Customize да променям, добавям мащабите и да получа коректен вид след това? Мога ли при създаването на лейаути да променя drawing units в милиметри и поне там да мога да наглася изгледа? Изчертано е така, че детайл , който е с дължина 75 см, в мащаба 1:1 реално илиза 75мм.

  Краси Кръстев:

  Здравей, попринцип ако е чертано в инчое т.е. 1 инч е 1 инч един инч програмта го отчита като 25,4 милиметра, то тогава премащабирането на чертежа в други размери може да стане посредством промяната на Drawing Units.

  Как се променят Drawing Units и какво ги различава от Units може да видиш тук в тази тема:

  Как да не се премащабира рамката в Layout -a?

  Ако проблема се крие само в това, че долу в дясно в лентата със състояние виждаш само инчове, то тогава може да промениш само да отидеш долу на мащабите да кликнеш и да избереш Custom (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Отваря ти се нов прозорец (снимка 2 позиция 1) и избери бутона Reset (снмка 2 позциия 2)

  Снимка_2

  AutoCAD те пита какви мащаби искаш да заложиш.избери Metric (снимка 3 позиция 1) , следва мащабите в полето (снимка 3 позиция 2) да останат само метрични мащаби, които са записани по подразбиране.След това избери ОК (снимка 3 позиция 3) и следва долу при избор на мащаб да виждаш сао метрични такива.

  Снимка_3

  Ако проблема не се реши пиши пак. ще помогнем дообясним.

  Василена:

  Много благодаря за бързия отговор! Ще изчета внимателно цялата информация от линка! А относно ползването на dxf файла - ако копирам един обект от оригиналния файл и го paste-на във файл с моите настройки и го скалирам с 25.4 правилно ли би било? Така бих олекотила и самия чертеж, да не "тежи" на фрезата с безбройните си слоеве и блокове.

  Краси Кръстев:

  Попринцип едно нещо когато е е на блок се счита за един обект и сами файл става доста по-лек и по-малък като размер, за слоевете правилно разсъждаваш, те натоварват чертежа понякога чертежа осообено ако е голям и детайлен и с много слоеве.

  Като цяло е хубаво да бъде на DXF чертежа за целта която искаш да го позлваш, така че направата му на DXF в скалирането му е добър вариант, само че ако имаш оразмерителни линии при тях внимавай, защото ти ще го скалираш но самия чертеж си остава в инчов формат на Drawing units и оразмерителни линии и т.н. следва да са в инчове.

  Да бяха сантиметри, метри, милиметри тогава няма проблем, в смисъл такъв в една метрична система са и ако спазваш условието за обектите да са едно към едно т.е. да приемеш условно че една ичертана единица ти е сантиметър, милиметър или метър, следва с оразмерителните линии ако си нанесла 20 едииници и си казала (приела) че това са 20 сантиметра.... няма проблем оразмерителната линия ти показва 20.Ако си приела да са 20 мм, то оразмерителната линия ти показвапак 20 но ти си приела милиметри.

  Така че малко по-сложно е ако пазиш оразмерителните линии. Не че не е невъзможно и тях да ги сцалираш като отчет на това което показват посредством Scale factor - a (снимка 1 позиция 1) - повече за оразмерителните линии оже да научиш в модула за орамзерителни линии в настоящия курс.

  Снимка_1

  Василена:

  DWG-то използвам за разпечатване на хартия, с layout-ите и т.н. почти съм готова. Да , чертежа е детайлен и с много слоеве и от него разпечатвам за инженерите както си е по учебник - с Вашата помощ и информация с тези мащаби и размерности :) . От DWG-то прехвърлям детайл по детайл обектите в отделни DXF-ове , скалирам и от там се трансформира в G-code и към машината. Сега зареждаме и като излезе ще пиша дали се е получило . Помощта Ви е неоценима и много изчерпателна!

  Василена:

  т.е. не написах - в DXF-а не са ми необходими оразмерителни линии. В такъв случай освен скалирането , факта, че за създаването на файла ползвам мой метричен шаблон, drawing units и units са ми проверени пак в мм , необходимо ли е нещо друго?

  Краси Кръстев:

  Така както си го описала, мисля че си се справила с казауса който имаше.

  Василена:

  Дааа! Обещах да дам отчет :) Имаше малко проблем при G-code-а, но ставаше въпрос вече за см-мм т.е. в една система (метричната) . Още веднъж благодаря за помощта!

  Краси Кръстев:

  Моля радвам се че всичко се е получило.

 • Защо в Scale List не мога да изтрия някои излишни мащаби?

  Димитър Кулев:

  Защо в Scale List не се изтриват някои излишни мащаби, тъй като след маркирането на някой от тях, бутон „DELETE”се деактивира?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Причините може да са различни.

  Ето няколко теми от които ще видиш каква може да е причината за възникналия казус и как може да решиш съответно проблема:

  Как да изтрия мащабите М 1:50 и М 1:100? При положение че бутона Delete свети в сиво?!

  Проблем с изтриването на мащаба?

  Защо не мога да изтрия даден мащаб?

 • Защо не мога да изтрия или променя един от мащабите

  Valia_K:

  Здравейте, Създадох си custom мащаби, както е показано в урока, със съотношение между paper units и drawing units за чертане в см. След това исках да коригирам drawing units да съответстват на чертане в мм. Получи се за всички мащаби, освен за 1:50. Там Delete не е активен, а при избиране на Edit, полето за Drawing units e неактивно. Избраният мащаб е 1:1, т.е този, който искам да коригирам (1:50), не е активен. Във файла няма нищо начертано или текст - създадени са само слоеве, които не са заключени или угасени и собствен dim style, който не е анотативен. Какво пропускам?

  Диана Христова:

  какво трябва да има на снимката?

  Valia_K:

  Това трябваше да е снимка на екрана, на която се вижда избрания мащаб - като визуализация на въпроса по-горе. Явно снимката не се е качила коректно.

 • Може ли да запаметя променените мащаби за всеки чертеж без да ги въвеждам на ново?

  Светослав Церовски :

  Здравейте, направих показаното в урока и промених мащабите спрямо това, което ми трябва а именно в сантиметри. По таблицата си зададох стойностите нали както е показано в урока и ги запаметих. След това реших да отворя нов документ и да видя дали мащабите, които съм си персонализирал и модифицирал са приложени и открих че не са, което ме изненада неприятно. Може ли веднъж да си ги модифицирам и те да се запаметят за всяка сесия - всеки нов документ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Светослав.

  Ето този урок от курса ще отговори на въпроса ти:

  Нагласете мащабите само веднъж с Default Scale List

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Не е само до това кой е настощият мащаб както си посочил по долу.

  Най-вероятно мащаба който искаш ад изтриеш се съдържа като мащаб в някой от анотативните ти обекти.

  Ето няколко теми от форума в които сме коментирали този проблем.

  Защо не мога да изтрия мащабите 1:50 и 1:100

  Проблем с изтриването на мащаба?

  Защо не мога да изтрия даден мащаб?

  Сигурен съм че ще бъдат полезни.

  Георги Чучулайн:

  Благодаря!

 • Защо ми липсват paper и model text heights в properties?

  Eleni:

  С версия 2015 съм, откъде даги вкарам? Или са просто с други имена? Съжалявамза скрийншотите, че не излизат пълни заради този windows 10=

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елини.

  Препоръката ми е да селектираш само един текст и след това в Properties там където пише Annotative, да кликнеш и вместо NO / By Style / да зададеш YES за да си сигурна че имаш селектиран анотативен текст, следва да видиш поле за задаване на paper и model Height.

  Eleni:

  Появиха се, благодаря :)

 • Защо не ми се запаметяват?

  Камелия Колева:

  Здравейте, Забелязах, че като си направя нови настройки за мащаб (а и не само- оразмеряване, текстови стилове...), те се запазват за конкретния чертеж, но като отворя на ново програмата и започна да чертая нов такъв, налични са ми само фабричните. Всъщност само Tool palettes се запазва (от модул 5, у-9). Как да си ги запазя като настройки и автоматично да си ги имам за всеки чертеж, тъй като си е доста работа? И втори въпрос- как в Units автоматично да си задава см, мм... м. ед., различна от автоматичните футове? От Options си смених най-често използваната, но няма разлика.

  Благодаря предварително!

  VAiOS:

  Здравейте, Камелия. Накратко, за да ползвате всеки път настойките, които сте направила към даден файл, трябва да си създадете собствен шаблон (template.dwt). След това отваряне на нов чертеж да става чрез съответния шаблон. За повече инфо препоръчвам следните 2 линка:

  m7-v11-Създаване на собствен шаблон за бърза работа

  https://aula.bg/question#id-100736000001

  Камелия Колева:

  Много благодаря!

  Камелия Колева:

  Замислям се, не е ли вариант да си направя един празен ч-ж с честоизползвани настройки и всеки път, като започвам да чертая нещо ново, вместо нов чертеж, да отварям него и да му правя save as още в началото?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Камелия.

  Това което си описала в горния коментар е със същата идея на този урок тук:

  m7-v11-Създаване на собствен шаблон за бърза работа

  който е споменал VAiOS по-горе.

  Идеята е да се направи един шаблон /начален чертеж/ който да се зарежда при всяко стартиране на нов чертеж в CAD. Така че доста разционално и в "хитра" насока разсъждаш.

  Препоръка ми е да изледап урока, към който пуснахме линк, и да прегледаш и форума с темите под урока т.к. има невероятни малки трикове за шаблоните, които биха ти спестили време и нерви. Ако пък след като го изгледаш не видиш отговор на въпрос който те мъчи, то тогава вианги може да зададеш допълнително въпрос.

 • Защо

  васил:

  Защо когато си създам мащаб за текста и го селектирам тогава ми се появява текста с всичките мащаби а не само в избрания

  Краси Кръстев:

  Здравей, Васил.

  Това се дължи на системанта променлива SELECTIONANNODISPLAY. Изпиши в командния ред SELECTIONANNODISPLAY (след което space) и след това въведи стойност 0, в момента тази ситемна променлива най-вероятно (99%) е със стойност 1.

  васил:

  Благодаря много Краси

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че ти е свършило работа!

 • Силвия Грогорова Раднева:

  Здравейте, надявам се да бъда полезна.SCALELISTEDIT-Редакция на списака с мащаби добавя и изтрива мащабите.Винаги един модел на чертеж го правим с мащаб 1:1.Като ние чертаем линиите.Но текстовете и другите анотативни обекти са в мащаб.За да работим с анотативни мащаби първо трябва да ги зададем в долния десен ъгъл.След като си нагласим мащаба с който и е нашия чертеж..Имаме и и определени размери и текстове и искаме те да са в мащаб трябва да натиснем с мишката върхо надписа и да го направим анотативен мащаб така като го включим ще може да задаваме мащаб с които и искаме да е той ..В друг пример с сънтиметри и мащаб 1:50 следва да чертаем в мащаб 1:1 но в долния десен ъгъл да сме избрали анотативен мащаб 1:50 см..Но преди всичко трябва да знаем таблицата в която е написана в какъв мащаб ще излезе когато работим в см или мм или в която и да е друга мерна еденица.Надявам се да съм била полезна с информацията.

 • Защо М 1:10 и М 1:1 в см са еднакви?

  Николай Георгиев Георгиев:

  Защо се поучава така или аз греша? Съсздавам мащабите по начина който показвате за см за мащаба 1:10 в полето drawing units =1 ?! за мащаб 1:1 в полето drawing units =1 ?, така ли е и ако да как така за 2 разл. мащаба се поучава еднаква стойност ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Ако искаш да имаш печат в мащабност в сантиметри, и AutoCAD работи

  Мащаб 1 към 1 трябва да съотвества на 1 paper unit = 0.1 drawing unit.

  Мащаб 1 към 10 трябва да съотвества на 1 paper unit = 1 drawing unit.

  АКО 1 към 1 е записано 1 paper unit = 1 drawing unit, TO това означава че този машаб 1:1 е предвиден за мащаб едно към едно обаче в милиметри, НЕ в сантиметри.

  Препоръката ми е ако си абсолютно начинаещ с анотативните мащаби, да изгледаш и уроците свързани с принтиране и след това да се върнеш пак тук на този урок... така ще придобиеш по ясна представа за цялата (общата) картина на анотативността и съответно ще може да вникнеш в детайлите представани в този урок.

  Ако след изглеждане и на уроците свързани с принтиране пак имаш въпроси и нещо неясно, питай пак конкретно кое не се получава и какво те затруднява.

  Николай Георгиев Георгиев:

  Благодаря, и аз така предполагах, но не бях сигурен тъй като както и във вашите уроци така и в аутокад мащаба 1:1 си седи и съответно не мога да го променя, като му дам edit полетата за paper unit and drawing unit не са активни, съответно си направих нов мащаб 1:1_ и там вече създадох 1 paper unit= 0.1 drawing unit Това ли е начинът или съм пропуснал нещо? Благодаря, предварително

  Краси Кръстев:

  Да това е начина.

  Реално 1:1 мащаба е системен мащаб в AutoCAD и затова не може да бъде изтрит.

  Николай Георгиев Георгиев:

  АКО 1 към 1 е записано 1 paper unit = 1 drawing unit, TO това означава че този машаб 1:1 е предвиден за мащаб едно към едно обаче в милиметри, НЕ в сантиметри. - от къде се прави това записване както вие казвате или как мога някак си в началото да го предвидя да е за мащаб в милиметри или сантиметри

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ники.

  Попринцип може да направиш промяна на това как AutoCAD да ти възприеме UNITS като сантиметри и следва 1:1 да бъде едно към едно в сантиметри, ОБАЧЕ препоръката ми е ако си начинаещ с AutoCAD, то не го променяй, защото променяйки го следва да промениш цялата схема за бърза работа с мащаби показана тук в Аула, НЕ само ще объркаш схемата дето се казва ами ще трябва да посмяташ с една идея повечко когато тръгнеш да принтираш чертежите. Наистина уверявам те, където и да съм работил с CAD това управление на мащабите да са в мм и след това начин по който се принтират чертежите е най-удобен откъм някакви бакалски сметки, допълнителни листчета със сметнати мащаби и т.н. .... за мен най-добрият вариатн е да приемеш че 1:1 е сложебен мащаб и ако искаш някаква друга разновидност на 1:1 то да сложиш индекс или суфикс в името му и да посочиш че става дума за метри, сантиметри, дециметри или каквото предвидиш за дадения мащаб.

  Засега наистина само ще загатна че става дума за командата -dwgunits с която може да смениш как да се възприемат Units в чертежа НО това не е командата UNITS Която се разглежда в курса .... става дум за -DWGUNITS която е коренно различна. Във форума има няколко теми в които може да надникнеш ако си любопитен, НО пак казвам това може да доведе до повече главоболие отколкото до улеснение на този етап от познаване на CAD.

  Милко:

  и аз нали вече съм " ТОП СПЕЦИАЛИСТ " в ауто кад да се изкажа как аз го промених- просто на зададеният 1:1 го промених на 1:10 и си направих нов 1:1 хаха.

  Краси Кръстев:

  Добро допълнение, Милко!

 • Какво представлява мащабът?

  Tsvyata Petkova:

  Здравейте, може въпросът да ви се струва глупав, но 1 paper unit = 50 drawing units (1:50) ме обърква, защото ако говорим за карта и местност мащаб 1:50000 означава, че 1см от картата е равен на 50000 см от реалната местност или 500 метра. Съответно за мен paper-a e "местността", a чертежът е "картата", т.е. наопаки ми е формулата 1 paper unit = 50 drawing units (1:50) ...

  Антони Радованов:

  Мащабът си е мащаб. Единствената разлика е че една единица в хартиеното пространство винаги е 1mm. Съответно трябва да се пресметне на колко единици от твоят чертеж трябва да отговаря 1mm. Самото име на мащаба, който се задава отдолу вдясно е свободно определимо и НЕ Е показателно за коефициента, с който се премащабира моделното пространство за да се получи исканият от нас мащаб. Коефициентът с който се премащабира цялото съдържание на твоя чертеж се пресмята по начина показан в уроците - Модул 3, урок 1.

 • Защо стойностите на текста са такива?

  Мирослава Нинова:

  Здравейте! Извинявам се за глупавия въпрос, но не мога да разбера защо текста ми е с такива големи стойноти, как да разбера в какъв мащаб е и да го оправя?

  Генчо Георгиев Колев:

  създайте свои стилове за текстовете и правете текстовете анотативни..така при различните мащаби текста ще се променя заедно със всичко останало

 • защо?

  Хюсеин Хюсеин:

  Защо всеки път като вляза в аутокад рибъна го няма?Как мога да го променя за постоянно,така че всеки път да си спестявам писането на рибън в самия AUTOCAD?Благодаря предварително!

  Faik Mehmedov:

  Единият вариант е да си задал команда clean screen да се стартира всеки път при пуск и така ти маха всичко ... опитай с контрол и нула...

 • Иван Цукев:

  Изгледайте уроците от целия модул още веднъж. Когато ги комбинирате с уроците от модула за плотиране, всичко ще се навърже.

  Основен принцип в Аутокад е, че винаги се чертае в модела 1:1. За това линиите никога не се премащабират.

  Текстовете от друга страна са в "хартиеното пространство" и трябва да са в мащаб.

  Евгений:

  мерси