3те най-често срещани проблема с лейаути

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да направим така, че рамката на viewport-а да не се разпечатва?
Слагаме я в слой Defpoints или друг слой, който не се разпечатва
Заключваме слоя с Viewporta
Замразяваме слов с Viewporta
 
Имаме лейаут с viewport, чиято рамка не се вижда. Какъв е най-често срещаният проблем?
Viewport-ът е замразен
Viewport-ът е заключен
Viewport-ът е изтрит

Въпроси и отговори

 • Светла Николова:

  Здравейте в paper space, въпреки че сме монохром някои цветове все пак не се промвнят в черно имате ли представа защо? Предварително благодаря

  Иван Цукев:

  @Светла Трябва да е избрана отметката "Display Plot Styles", както и "Plot with Plot Styles" под опцията за избиране на плот стил Monochrome

  Лилян Батолски:

  Здравейте!При мен го има същият проблем. Някакви идеи още?

 • Veselina Vasileva:

  Когато създаваме viewport с rectangular и polygonal се създават и полилинии,които трябва да присъединяваме към defpoints,но този проблем не съществува ако ги създаваме от New там има достатъчно изгледи ,а в Named може да сложим един изглед в друг по-голям.

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, когато полилинията се сложи в слоя дефпойнт, после при плот превю освен, че тя не се вижда, което е и целта на слгането й в дефпойнт, не се вижда и долната част на това, което е начертано вътре във вюпойнта? Благодаря.

  Константин Петров:

  Покажи го с изображение да видим какво се вижда и какво не.

  Краси Кръстев:

  @ Ивайло Иванов и Константин Петров.

  На 99 % съм сигурен че е заключен, замразен, загасен слой 0 или Defpoints. Тези два слоя не трябва да се докосват освен ако не е със строго определена цел. НО да вкарваш нещо в тях безцелно, просто да чертаеш в тях и след това да изпозлваш слвойствата им, направо си е самоубийство.

 • Защо липсва щриховката при принтиране, при положени че в Layout-a ги виждам?

  Георги Табаков:

  Здравейте г-н Цукев,
  В Layout имам визуализация на полигони и щрихйовки, но при разпечатването и предварителния преглед липсват. Къде бъркам ???

  Иван Цукев:

  @Георги

  Вижте да не са в слой, който не се плотира, например Defpoints.

 • Може ли да споделя нещо важно относно RGB цветовете?

  Олга Илиева:

  Получава се проблем, ако някои от линии са зададени с rgb цвят. Аз много често ползам този "проблем" когато трябва нещо да се покаже в цвят върху ченобял чертеж. например в градоустройство

  Краси Кръстев:

  Арх. Илиева добро допълнение. RGB - тата " не признават " .ctb файловете.

 • Какво означава съобщението The selected layout has an invalid media configuration ?

  Anna Nikolova:

  Когато се опитвам да направя plot prevew на втория пример ми излиза съобщението: The selected layout has an invalid media configuration. Защо се получава така.

  Иван Цукев:

  @Ана

  invalid media configuration означава, че има проблем с избрания плотер (драйвер за плотиране) и трябва да се смени.

  Това може да се получи, ако във файла с примера има настроен един драйвер за плотиране, но точно този го няма на компютъра. Просто трябва да се смени драйвера за плотиране от падащото меню

 • Защо имам проблем с видимостта в layout-а?

  Любен Маринов Коджаиванов:

  Проблемът е следния:
  - например оразмерителни линии, които в модела се виждат, в layout-а по никакъв начин не мога да ги покажа.
  Няма загасени или замразени слоеве нито в модела, нито в layout-а. Да не би да съм активирал някоя не толкова известна команда. И това е само за определен чертеж. Когато прехвърля нещо от него в друг чертеж, се получава същото с прехвърленото, а съществуващото в другия чертеж си излиза нормално в layout-а. Надявам се някой да знае нещо по проблема.

  Иван Цукев:

  Така едва ли ще мога да отгатна. Според мен е нещо със слоевете. Изпрати файла на ivan@cadtaini.com за да го погледна и ще публикувам отговора тук.

  Иван Цукев:

  Ето отговорът, който изпратих и по имейл и го слагам тук, понеже може да е полезен и на другите.

  Здравей,

  Първо да ти кажа, че чертежът ти изглежда доста добре.

  За нещата които питаш, голяма част от тях са обяснени в този урок: https://aula.bg/lesson/1968

  Чертежът горе дясно винаги се появяват дименсиите в лейаута, защото не са анотативни. Какъвто и мащаб да избереш - те ще се виждат. Избери една дименсия и в properties в полето annotative ще видиш, че пише No.

  За чертежа долу ляво бих напомнил един важен принцип - в лейаутите се показват само тези дименсии, за които е избран мащаба, но само ако за тези дименсии е зададено в модела да ги има и в този избран мащаб. Тоест пусни командата ObjectScale и избери оразмерителна линия от долния чертеж. Ще видиш, че на тази оразмерителна линия е зададено да се вижда само в 1:50. Ако искаш да се вижда в 1:5 или 1:100 - трябва да го добавиш този мащаб с Add.

  Иначе проблемът с червените кръгчета на блоковете може да го решиш като просто си вкараш нов блок с Insert. Обаче не разбирам защо си сложил ротация, която не може да се ротира :) за разрезите, може да го направиш със stretch action без проблем.

 • spaceswitch

  Мая Паскова:

  Здравейте,

  Във фирмата, която работя за много операции използват хартиеното простанство. Дразнещото е , че когато кликна 2 пъти с мишката да редактирам текст примерно, редовно влизам в моделното пространство. С малко ресърч открих че има системна променлива, с която се изключва дабъл клик опцията за влизане в моделното пространство (spaceswitch). Как мога да направя тази системна променлива по подразбиране 0 (default в самия Autocad) и да не се налага с всеки чертеж да я променям. Благодаря предварително.

  Иван Цукев:

  Може да се добави като лисп скрипт, който се стартира при всяко отваряне на нов файл.

  Може би най-лесното е да се редактира файла ACADDOC.LSP, който се стартира всеки път, когато Аутокад се стартира. Ако го няма просто се създава празен текстов файл с notepad и се слага в директорията на Аутокад, например: C:\Program Files\AutoCAD 2014\Support

  В този файл се записват всички настройки, които искаме, като например (setvar "spaceswitch" 0)

  И дори може да се разкопира на компютрите на колегите от офиса и на всички да е еднакъв. Има и вариант да се сложи на сървър и да е е едно копие, без да се разкопирва.

  Мая Паскова:

  Благодаря много. Стана по този начин.

  Julian Proykov:

  Благодаря насоката към ACADDOC.LSP файла. Аз го виждам като мощен инструмент за бърза персонализирана настройка. Доколкото разбирам може да си запишеш всички настройки за системни променливи в един файл и в последствие, на който и компютър да отидеш, да го поставиш и готово - спестяваш много нерви и време. Всъщност само системни променливи ли могат да се пишат в него?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Julian Proykov.

  Да, само за системни променливи.

  В каква насока питаш, Julian ... кое е нещото, което искаш да променяш по-бързо в твоята работа като настройки, за да дадем насоки тук в форума .

  Препоръката ми е да поразгледаш форума в него има доста неща изписани по отношение на това кака да пестиш време коогат аиксаш да направи едни и същи настройки на всички компютри, които са вързани на общ сървър..... ако в тази насока е питането ти дали говорим само за системни променливи.

  Julian Proykov:

  в процеса на работа с AutoCAD се случва, че я ще науча нещо ново или пък ще се сблъскам с нова необходимост, но постоянно нещо се променя (уж доусъвършенства) от към начин на работа или да го кажем "настройки". Обикновено те се изразяват в добавяне/промяна на: 1. Системни променливи 2. Команди 3. Autolisp - добавяне в списъка със заредени APPs. 4. Кратки команди (Aliases-acad.pgp) 5.Toolbar - извеждане постоянно на екрана на FIND toolbar примерно 6. Добавяне на нови команди чрез макроси и съотвено бързи бутони към командите (незнам как вместо команди и бутони с тези макроси, да си правя примерно lisp, съответстващи по действие с макросите, които да зареждам с клавишна комбинация) 7. tools>options - все нещо пипам по опциите по табовете на Options 8. Запазване на личен WorkSpaces (_WSSAVE) В общи линии за това се сещам в момента.

  Идеята ми е когато нещо променям, да е систематизирано подредено, и да мога когато ми се наложи да почна работя на друг компютър или пък да преинсталирам моя да мога бързо да "настроя" Autocad както съм си свикнал.

 • Здравейте,

  Людмил Иванов Великов:

  Когато съм в layout и направя plot preview част от линиите на чертежа изчезват. Опитах с PSLTSCALE, но не се получи. Защо се получава така?

  Иван Цукев:

  Линията най-вероятно е в слой, който не се принтира - или е зачеркнат за принтиране въобще, или е зададен за този лейаут да не се плотира.(замразен специално за този лейаут).

  Людмил Великов:

  Получи се. Благодаря :)

 • Защо дефпойнт не ми работи нормално в конкретно dwg?

  Рени Иванова:

  Имам следния проблем с един файл. Като маркирам полилиния в един слой и я преместя в дефпойнт след като отмаркирам полилинията и се опитам да я селектирам,тя става невъзможна за избиране. Аналогично е и за вюпорта.Не мога да го маркирам,съответно изтрия или преместя в друг слой.Единствено става с UNDO да върна предишния слой,който е активен. Defpoint не е замразен и изглежда нормално. Ще се радвам, ако някой знае някоя тайна команда или трик.

  Краси Кръстев:

  Здравей, виж да не би слоя Defpoint не е заключен и поради това неможеш да правиш никакви действия с обектите намиращи се в него ( на снимката, позиция 1 катинарчето на слоя  е отворено) , ако при теб не е отворено цъкни върху него за да се отвори.

  Рени Иванова:

  Първо това проверих. Не е замразен. Благодаря за отговора!


  Христина Машева:

  Здравей,

  провери слоя 0, да не ти е изключен. Тогава слоя Defpoints е неактивен.
  Рени Иванова:

  Благодаря, Христина!Това беше проблема. :)

  Константин Петров:

  Правете разлика от заключен и замразен. Атова за връзката на слой 0 с defpoints е нещо ново за мен и интересно, сблъсквал съм се с подобен проблем , тогава святкам отключвам и отмразявам всичко и се оправя, но да знам че това идва от слой 0 не съм и предполагал. Благодаря , много добър съвет.

 • Защо се получава така ... или по-скоро както не искам?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, проблемът ми се състои в това, че на няколко чертежа, на които съм поставила пътни знаци (Block-ове) в Layout се визуализират, но когато създам "dwg to pdf"-файл за разпечатване и след това го разгледам, за да се уверя дали всичко е наред, то не е така, а част от знаците ги няма (не са нито в заключен, нито в замразен Layer). 

  Велияна Тонева:

  P.s. Объркала съм, като съм качила снимки от различни чертежи, но и в двата случая проблема съществува.

  Антони Радованов:

  Провери дали слоят, в който са блоковете е разпечатваем. Това се прави от менюто със слоевете. Търсиш една от последните колони на съответния слой, казва се Plot, в нея има иконка на принтер. Ако иконката с принтера е със забранителен знак, значи слоят не се печата. Какви са точно тези блокове, така като гледам ми изглежда че са правени с изображения или бъркам. Опитай да взривиш някой блок и виж дали ще се разпечата след взривяването.

 • L.panayotova:

  Добре е да се ползват новите версии, защото искаме или не, когато започнат да се използват масово няма да можем да четем файл създаден на по-нова версия, ако ние използваме стара. Освен това с развитието на по-нови версии се спира поддържането на старите от производителя. Нама как трябва да сме актуални.

 • Как да реша проблем с показването на линиите в layouts?

  Теодор:

  Във модела наглясам типа линия но в layouts не се променя каквото и да правя. Нагласил съм psltscale 0 , давам реген но в layouts и в plot prevew няма промяна. AC 2014

  Теодор:

  Като допълнение към въпроса. Каквито и промени да правя по линиите се променят само в модела 

  Боряна Хаджова:

  За да се видят променените линии във вюпорта, трябва да се даде regenall.

 • Може ли да се добави картинка в лейаута?

  Георги :

  Има ли възможност по някакъв начин изображение да се добави в лейаута? Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да процедираш по един от двата начина за които се сещам в момента.

  Вариант 1

  Ако изображението е част от антетката аз бих процедирал по следния начин - бих сложил снимката директно в Layout - a - снимка 1 т.е да не е част от viewport - a съответно винаги ще е с такива размери и не ми трябва viewport с който да варирам между мащабите.

  Как може да стане това :

  • най - лесно отивам на снимката ( файла ) и с Ctrl + C копирам файла и след това директно с Ctrl + V следва да вкарате изображението.

  • вариант е докато сме в Layout да отидем на менюто Insert след това на Atttach, след което трябва да намеря файал със снимката да го избера и съответно да дам Open - снимка 2 .

  Съответно и при двете решения за Вариант 1 AutoCAD те пита за Insert point ( точка на вмъване ) и за Scale - колко да премащабира изображението.

  Вариант 2

  При втория вариант нещата с вмъкването стоят по същия начин както в *Вариант 1 *, НО с разликата че вкарваме изображението в Model - ното пространство и съответно за да го видим в Layout - а, трябва да го видим през Viewport.

  Хубавото тук е че ако е в моделното пространство и на едно място снимката ми трябва по - голяма може лесно,а пък на друго ми трябва респ. по - малка, бързо и лесно с промяна нa мащаба на viewport - a ще сменя виждам по - голяма или по - малка, А реално ще имам само една снимка. ( снимка 3 )

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Георги :

  Много ти благодаря за отговора Краси. Вариант 2 се получава и работи, обаче при Вариант1 картинката се вижда в лейаута, а пък при принтпревю я няма. Показва се само контура на изображението. Пробвах да я преместя в друг слой но не е от това.

  Не знам къде бъркам.

  Краси Кръстев:

  Първо, много точна снимка си показал, така директно мога да ти кажа къде е проблема :)

  Махни отметката на Hide Paperspace Object - снимка 1.

  И ще се виждат всички обекти ,които са в самия Layout - т.е. без да са визуализирани на база поглед от даден viewport.

  Георги :

  Така се получи, много благодаря.

 • Защо при PDF файловете оразмерителните линий отиват в слой 0?

  Георги :

  Зсрвайте, Каква е възможната причина при PDF файла наклонените чертички на оразмерителните линии да отиват в слой 0? И кгато изключа слоя за оразмеряване в ПДФ да се скриват само линиите, наклонените чертички да остават. В моделното пространство в Аутокад всичко си е наред. Когато изключа слоя с оразмеряването се скрива всичко: Благодаря. Желая ви весели празници.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Весела Коледа!


  А по отношение на въпроса ти, това което си забелязал е напълно нормално.

  Защо е така? Защо наклонените линии са в слой 0, когато са в рамките на PDF - а?

  На снимка 1 позиция 1 имаме една оразмерителна линия, като за символ сме използвали наклонени линии.

  Снимка_1

  Нека посредством Xplode да разпаднем на съставни елементи тази оразмерителна линия.Селектираме оразмерителната линия Xplode и тя вече е на съставните си части.Нека обърнем по - специално внимание на това какво се е случило с наклонените линии. Селектираме една наклонена линия (снимка 2 позиция 1), след това с Ctrl +1 показваме палетата със свойства (снимка 2 позиция 2). В нея виждаме, че наклонениете линии са Блок (снимка 2 позиция 3) и този блок е в слой 0 (снимка 2 позиция 4).Имаме елемент блок, който е в слой 0.Това нищо не значи, това че блока е поставен в слоя 0 не значи че съставните му елементи също са в този слой може да са в съвсем друг (няма да навлизам в подробности как работят блоковете, има цял курс и ако се разпиша тук ... нещата отиват към роман). Блока представлява още едно ниво от елемента оразмерителна линия, което можем да разпаднем.Нека да направим Xplode и на блока.

  Снимка_2

  Селектираме съставните елементи на блока за наклонена линия (снимка 3 позиция 1).Нека погледнем в Properties (палетата със свойства) характеристиките на тези елемнти.Оказва се че това е една полилиния (снимка 3 позиция 2), която е изчертана в слой 0 (снимка 3 позиция 3).

  Снимка_3

  Какво общо има всичко описано по - горе с превръщането на чертежа ни в PDF, ами при превръщане в PDF и запазване на слоевете, елементите се разпадат до крайните си съставни части, т.е. това което направихме по - горе.И както се видя съставните части не винаги са в слоя в който са поставени, ами са в слоя в който са изградени (създадени).

  Аз мога да имам блок 1 в блока 2, в блок 2 в блока 3, в блок 3 в блока 4.Блок 4 е вкаран в слоя Layer_KK, Да но елементите му? блоковете който са част от този блок и по - сепциално слоевете в които са техните съставляващи елементи?


  Надявам се да съм те насочил в правилната посока на разсъждение и да съм бил полезен с отговора.

  Георги :

  Много благодаря за разясненията Краси. Добре де, в моя чертеж също така има една масичка и един хладилник които също са във вид на блокове които съм намерил някъде из нета. Когато ги експлодна, техните елементи също са в слой 0. При тях защо не се получава този "проблем" ?

  Краси Кръстев:

  Интересен казус се заформи :). Оказа се че това със стрелки, наклонени черти се случва във версии 2016 надолу.По някакъв начин тези блокове, се асоциират с слоя в който са и при превръщането им запазват този слой. Интересно е и защото съм запомнил принципа на превърщане в PDF по начина описан по - горе, ако намеря компютър с версия 2012 ще пробвам дали принципа там не беше точно такъв, какъвто го описах по - горе.

  Проблема е или BUG или системна настройка за която не знам.

  Определено в 2017 версия този проблем се оказа че го няма. Там наклонениете си отиват в слоя в който е оразмерителната линия.

  Ето няколко теми в който е коментирано и преди това запазване в слой нула.

  Защо на вашият пример само завършека на размерните линии са в слой 0 ?

  Защо изчезват стрелките на оразмерителните линии?

  Ще разуча за този проблем и ако намеря нещо ще пиша тук в тази тема.

  Георги :

  Добре благодаря Краси.

 • Защо се севера се връща обратно?

  :

  Здравейте, имам следния въпрос - защо ми се връща севера в изходна посока? Във версия 2017г. на Civil 3D при създаване на layout си задавам север който при въртене на изгледа и тох се върти спрямо него, но установих че на моменти се връща в изходна посока и не мога да разбера как да го вътна по посока на изгледа. Съответно го трия и задавам наново пак. Има ли начин за застопоряване с изгледа ? Също така има и линийки за мащабите тях не съм ги пробвал още и при тях ли е така някой забелязал ли го е?

  Краси Кръстев:

  Не съм се сблъсквал с този проблем, но може да погледнеш тази тема тук:

  Прорблем със севера

  :

  Блаодаря, ще пробвам и ще споделя.

 • Как да запиша Layout във формат jpg ?

  Petar Ivanov:

  Пробвах, но изображението стана много бледо с не добра резолюция. Какви настройки са нужни? Ползвам AutoCAD 2013.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петър.

  На снимка 1 съм показал, кое е нещото което трябва да търсиш като промяна.

  Снимка_1

  Ако не може да промениш тази резолюция или дори и след промяната ѝ нещата не се подобрят, то препоръчвам и те съветвам да направиш следното:

  Изискват съвсем базови познания във Пhotoshop.

  Направи един pdf след това този pdf го вмъкни във Photoshop. Става лесно с придърпване в отворен Photoshop. След това направи още един слой, който ще ти бъде Background, съоветно например с bucket опцията го направи изцяло бял фон. Запази като jpg в максимално качество и готово, вече ще имаш чертежа в формат jpg с доста добро качество.

  Petar Ivanov:

  Благодаря!

 • Защо монохром настройката не работи?

  Кремена Димитрова Маркова:

  Защо при настройване на лейаут за разпечатване монохром в PDF файла линиите остават с настройките на цветовете от модела. Версия 2010. Благодаря

  Антони Радованов:

  Погледни в някоя от тези теми, вероятно е заради цветовете които са тонирани ръчно по RGB, освен това не си сложила отметката на Display plot styles. https://aula.bg/question#id-120921600001 https://aula.bg/question#id-189772800001

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  Добавям още материали по темата за разпечатването с определени цветове.

  ТУК на този линк: съм направил едно кратко видео в което давам решение на проблема, по отношение на това как да се справиш, АКО си използвал RGB - та.

  Това са темите които споменавам във видеото. Те следва да Ви дадат яснота по отношение на цветовите модели в AutoCAD.

  Защо не мога да печатам цветно?

  Може ли да споделя нещо важно относно RGB цветовете?

  Как да плотирам така,че да виждам дебелините?

  Защо при plot preview обектите се явяват в цвят, независимо, че съм избрала в layout опцията monochrome.ctb?

  Как да синхронизирам настройките на линиите?

  Защо при създаване на PDF файл от dwg, черния цвят става сив?

 • Къде се намира Extents в раздел Layout на версия 2015г?

  Спаска Василева:

  Здравейте, за версия 2015г. в раздел Layout може ли описание за ползване на по-важние командите съдържащи се в него. И къде да намера командата Extents.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Спаска.

  Имаш предвид контекстуалния раздел Layout, който се появава когато си в хартиеното пространство (paper space = отворила с Layout - ) (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Спаска Василева:

  Да за същия раздел, може ли описание за командите в този раздел, за какво се ползавт, за най-често ползваните.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Спаска.

  Ами най-основото и най-така важното е иконката показана на снимка 1. От нея може да стартираш изчертаването на viewport.

  Снимка_1

  Снимка 2 позциия 1 - заключване и отключване на Viewport - доста важна опция.

  Снимка_2

  Панела показан на снимка 3 позциия 1, се използва в тримерното чертане, когато искаш да направиш автоматични разрези на някой 3Д обект.

  Снимка_3

  Общо взето това е най-общо и най-важното, от менютата тук.

 • Може ли някой да помогне защо става така?

  инж. Нели Георгиева:

  Имам чертеж, в който има 8 рефнати файла. Създала съм Layout-и с различни мащаби. Когато тръгна да плотирам някой Layout, изчертава се, но без единия от рефнатите файлове и допълнително се създава един файл за плотиране #Job 3, който е въпросният неизчертан файл, но премащабиран и с различни цветове. Опитах да създам .PDF и ми направи впечатление, че при първоначалната визуализация на .PDF-а същият рефнат файл също липсваше и впоследствие PDF-а е пълен. Дано обясних проблемът достатъчно ясно. Защо става така?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Нели.

  Отвори референтия чертеж и му направи Purge и Audit и пиши дали нещата след тези две команди са се променили.

  инж. Нели Георгиева:

  Здравей, Краси! Пробвах с двете команди. За съжаление промяна при изчертаването няма, но пък научих нова команда. PURGE я познавам и ползвам постоянно , заедно с OVERKILL, но AUDIT не бях използвала. Благодаря, Краси!

 • Защо не се запазва в пдф?

  Eleni:

  Здравейте, срещам следните проблеми с аутокад, може ли да ми помогнете? 1. След като запазя файла като пдф, той не се показва в папката, а ми се появява това: А ето и настройките ми за плота, в случай, че там има проблем:

  2. В модела като искам да направя даден слой с по-дебели линии, в случая мебелите, удебелени линии се показват само в модела, но не и в лейаута. Lineweight е включен.

  1. Как да преместя layer properties встрани, а не отгоре?
  Краси Кръстев:

  Здравей, Елини.

  Преди да дам една препоръка, която ще помогне на теб и на всички участници тук във форума, a именно когато задаваш въпрос, то нека един въпрос да бъде една тема. Така когато се задават няколко въпроса в една тема форума става доста разпокъсан в дискусията под нея и първо е трудно да видш отговора на всеки един върпос, второ, след време ако някой срещне проблем и търси и види темата, ще види темата с първият въпрос, НО няма да види следващите два последващи въпроса.


  Сега на въпросите :)

  1.

  Тук препоръката ми е да запазиш pdf файла на desktop -a например и да видиш дали имаш същият проблем.Обикновено този проблем се появява, когато човек генерира pdf в папка, която е част от облачна структура.

  2.

  Когато избереш Preview пак ли не виждаш разлика в дебелите? Провери дали за monochrome ctb файла са зададени (снимка 1) е зададено на цветовете да приемат зададената им дебелина в слоя (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  3.

  Кликни с левият бутон на мишката в левия край на палетата Layer Manager и задръж, започни да местиш палетата към моделното пространство ( реално трябва да направиш drag and drop).

  Eleni:

  Здравейте, с пдф-а се получиха нещата още преди да видя отговора ви, значи явно се е бъгнало за определено време аутокад. Layer properties се получи както казахте. Но това с дебелините пак не работи, а направих настройките, които посочихте.

  Краси Кръстев:

  За дебелините пробвай така

  Кликни два пъти в viewport- a така че да влезнеш в него, след това се приближи в горният ляв ъгъл на viewport -a и следва да ти се появи shade setting - a на viewport- а кликни на най-десният надпис който управлява именно shade settings, най-вероятно в момента настройката е например Hidden и го промени на 2D Wireframe.

  Снимка_1

  Eleni:

  Здравей, то си беше настроено така. И сега се получи, мерси. Но сега пък друг проблем възникна след като съм го направила на пдф. Въпреки че всички линии в слоя Мебели са с еднаква дебелина и не съм слагала линия върху линия, някои от линиите( като изключим лейърите с прозорците и вратите) са с по-голяма дебелина. Например на стола 2 линии са дебели, други са тънки. Какво да направя?