Използване на командния ред

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да разберем какви подопции има една команда?
Като погледнем към командния ред. Там ги пише.
Като си купим справочник и ги научим наизуст
Няма подопции. Поведението на командата не може да се променя

Въпроси и отговори

 • Защо AutoCAD ме изхвърля от командата LINE?

  Никола Милчев Стамболиев:

  При мен след като напиша u и дам enter, втория път AutoCAD ме изхвърля от командата LINE и не мога да продължа чертаенето на линията. Защо при мен е по различно? /2012/

  Иван Цукев:

  @Nikola Ключът е да следите какво пише в командния ред, както казвам във видеото.

  Ако там има опция Undo - може да се ползва U, ако я няма - не може.

  Божидар:

  може би защото всеки път трябва да се натиска U и Enter

  Aneta Daskalova:

  Имам проблем с настройките на ауто кад. Като натисна save или save as изписва ми информация в командния ред,къде е проблема?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Анета пробвай с изпишеш в комадния ред Filedia и да зададеш стойност 1 ( в момента най - вероятно е 0 ) мисля че от там ти идва описания от теб проблем ( не мога да съм 100 % сигурен защото няма прикачена снимка на която да видя какво точно ти изписва Autocad, но предполгам това е проблема виж и пиши дали е било от това :) ) .Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Aneta Daskalova:

  Супер! Благодаря много! Там беше проблема.

 • Не е ли по-удобно да се връщаме с "Ctrl+Z"?

  Житомир Русинов:

  няма смисъл от u и ентър. контрол и z e мнооого по-удобно ... поне за мен

  Иван Цукев:

  @Житомир Разбира се всеки може да ползва това, което му е удобно.

  Благодаря за добавката, това със сигурност е полезна възможност.

  Иван Цукев:

  AutoCAD започна да се прави на "умен" в последните версии и CTRL+Z в някои случаи връща няколко стъпки назад, вместо само една, което прави "u" по-удобно в някои случаи.

  Reneta:

  Всъщност, колкото пъти Ctrl + Z, толко хода назад ;)

  Людмил:

  Голяма част от командите които можем да изписваме в командния ред можем да намерим във файла acad.pgp

  Людмил:

  Намерете го, отворете го, разпечатайте го и се упражнявайте, на мен много ми помага.

  Anelia:

  Просто изписваме acad.pgp в търсачката на AutoCad :)

  Методи:

  sigorno e smeshno ,no kak da si svalq faila acad.pgp


  Владо Димитров:

  При версия 2013 с която съм като изписвам командите и главните букви на под опциите са със различен цвят и това ми подсказва именно действието което наблюдавахме във урока.Как да качвам тука снимки на моят екран примерно да се види това за което пиша?

  Владо Димитров:

  Откритие!!!Току що открих без да искам,като избера следваща точка и оставя мишката кликва със стрелките от клавиатурата и там ми се появяват под опциите undo i close:} ех ако знаех как се качват снимки........!?!

  Владо Димитров:

                    screenshot4cec9d7-88d4303d.jpg          ето разбрах как става магията като изгледах едно видео.....!снимки от двата предишни поста.screenshot2a8b712-1b703eceb.jpg

  Yuliya Paskaleva-kostova:

  Прекъсването на команда (например изчертаване на линия) става и с десен клик в/у екрана и избираме ENTER

  Ivan:

  Здравейте на всички, студент съм и работя добре с програмата, исках само да ви кажа, че всяка команда има съкращение - първите 1, 2 или 3 букви, по бързо е и по-удобно, спестява се време и то много, и също така чертаяйте в много и отделни слоеве, при промяна няма нужда да променяте всичко, а само слоя, при големи чертежи е хубаво някои от слоевете да се изключват за по-добра видимост! Съкратената команда на "stretch" е "s", на "rectangular" e "rec", на "polyline" e "pl" и т.н.!

  Лалка Грънчарова:

  Здравейте, работещ пенсионер съм. От 30 години работя на AutoCAD. Всяка команда най - бързо се прекъсва с "Esc"".Ako e много голяма вредата от изпълнена команда използвам "Undo (U)". A за някаква си мижава линия, изтрийте я. Най важното е да знаете какво точно искате да направите.. AutoCAD позволява да го направите по няколко начина.

  Стамен Пенев:

  Здравейте всички! Аз също ползвам началните букви от командите в командния ред, за да ги стартирам. Има обаче едни страхотни удобства – shortcut-овете им могат да се персонализират с удобните за всеки от нас начални букви. Напр. за match prop съм си сложил AZ, такива са в долния ляв ъгъл и не се налага да си местя от там удобно подпряната ръка. Уморяването е доста по-малко, а при часове наред работа това се забелязва. Въпросът се оправя в Express Tools>Command Aliases, другият вариант е acad.pgp от инсталационната директория: отваря се с текстов редактор, напр. Notepad. Има важни инструкции в началото на файла, които е абсолютно необходимо да се прочетат.

  Стамен Пенев:

  Поведението на десния бутон (на мишката) се настройва от Options>User Preferences>Right-click Customization. На когото както му е по-удобно да го използва.

 • Яна Кирилова:

  Аз като чертая и незнам защо, но са ми са се скрили стойностите на линията, а пък на мен ми е по - удобно докато си чертая и направо да си пиша стойността

  Борислав Иванов:

  Не знам дали имаш впредвид това, но опитай с F12

  Божидар:

  може и като в лентата за състояния натиснеш или изключиш DYN

  Aneta Daskalova:

  Имампр

  Ekaterina Georgieva:

  Здравейте , когато ползвам командата за линия , не ми показа на каква дължина да я задам . Никъде не виждам цифри . Може ли да ми кажете как мога да оправя това , за да знам на колко метра или мм да разполагам линиите си ? Благодаря Ви !

 • Яна Кирилова:

  И другото, което е стойностите ми са в инчове (поне така предполагам, тъй като са изписани 0'-2'') ... как мога да ги сменя

  Иван Цукев:

  Ако става въпрос за координатите в долния ляв ъгъл, може да се контролира видимостта им с командата COORDS и стойности 0, 1 и 2

  Ако се показва нещо от типа на 1' 4", то пусни командата units и най-горе ляво избери type да бъде Decimal

  инж. Петър Петров:

  При класическия AutoCAD: Format => Units ... и избирате мерните единици на чертежа.

  Галина Виденова:

  Във версия 2012: Аутокад бутона - Drawing Utilities - Units

  Галина Виденова:

  Или UN (UNITS) в командния ред.

 • Краси Кръстев:

  Може ли да качиш една снимка. Стрелям на посоки ако виждаш това което е на моита снимка тогава цъкни два пъти бързо с левия бутон на мишката на Home примерно и ще ти се появят.Ако не е това проблема може да е от показаното на втората снимка отиди на зъбното колело и задай Drafting and Annotation ( в момента може да ти е на класик ) . това ми дойде първо.Ако проблема не е бил с това сложи една снимка за да се ориентирам по - лесно откъде може да е проблема.

  Йово Иванов:

  А при мен след като отворих зъбното колело и направих горепосочените действия, отново си седят иконките, а нямам текстови Ribbon-и като SNAP, GRID, POLAR! Как може да стане смяната?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йово.

  Темата по-скоро е по отношение на Ribbon интерфейса горе в менютата.... колкото до лентата със състояния, ако AutoCAD версията ти е след 2015, то следва лентата съсъ състояния да може да се вижда само и единствено във вид на иконки.

 • Защо ми се съединява началната  с последната точка при използване на  c+Enter ? 

  Emi Ivanova:

  1.начална точка

  2.крайна точка
  след натискането на c+Enter двете се съединяват
  3.там натискам Esc и всичко е наред
  4.натискам Интервал и пак всичко е наред
  Краси Кръстев:

  Здравей, не знам какъв точно е въпроса ти, НО ето малко разяснения когато изчертаваш една полилиния и натиснеш C и след това Space ( Enter ) от клавиатурата, то ти изълняваш командата Close за полилинията , т.е. казваш на AutoCAD да затвори полилинията в нейната начална точка.


  А отностно това че резултата при натискане на C и след това Space или C и след това Enter, е един и същ е напълно нормално защото Space и Enter в AutoCAD изпълнява една и съща функция.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Emi Ivanova:

  Благодаря за отговора. Доколкото разбрах Close +Space ( Enter ) означава да затвори полилинията в нейната начална точка ,т.е. крайната точка 2 се съединява с началната точка 1. 


  Краси Кръстев:

  Да точно така :)

 • Как да променя стойността на системната променлива ‘PICKADD’и необходимо ли е?

  Rumyana:

  Не знам как се е променила стойността и кога , но се появи червената удивителна. От хелпа не можах да разбера много добре каква е разликата между трите стойности 0,1,2. Трябва ли да я сменя на 2 и как. Използвам AutoCAD 2016 I Windows 10.

  Краси Кръстев:

  Изписвате в командния ред Pickadd, натискате space ( или Enter ) ( снимка 1 позиция 1 )

  Снимка_1

  След това AutoCAD ви пита каква стойност за тази променлива да зададете ( снимка 2 позиция 1 ). Препоръката ми е да зададете стойност 1 или 2 ( снимка 2 позиция 2 - в случая ще зададем 2 ).След което отново натиснете Enter за да потвърдите настройката.

  Снимка_2

  0 - Pick add e изключено.Т.е. селектираш обекта X, при последваща селекция на обект Y следва селекцията от обекта X да отпадне.

  1 - Pick add e включено.Т.е. селектираш обекта X, при последваща селекция на обект Y, селекцията от обекта X също се запазва.

  2 - Pick add e включено.Т.е. селектираш обекта X, при последваща селекция на обект Y, селекцията от обекта X също се запазва.

  Разликата между 1 и 2, е много тънка.При 2 следва след изпълнение на команда SELECT да се запазва селекцията докато командата SELECT не бъде завършена.

  Рядко се използва и благодаря, че има хора до мен да ме светнат къде е приложимо тази наистина тънка разлика между двете.Честно и аз не успях да хвана първоначално логиката на приложение и самата разлика в използването.

 • Къде да намеря списък на командите? 

  Богдан Мирчев:

  Има ли някъде списък на командите и резултатите от тяхното действие?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Богдан.

  Списъка с команди в AutoCAD меко казано е огромен.

  Хиляди команди са :) .

  По натам в уроците на курса : Бързи клавиши и кратки команди - I част и Бързи клавиши и кратки команди - II част са приложени списъци с команди, които най-често изпозлваме в AutoCAD.

  Така че след няколко урока ще имаш възможността да свалиш един списък с част от често използваните команди в AutoCAD.

  А в процеса на курса, ще бъдат разгледани не само команди, НО и тяхното приложение в процеса на ежедневната ни работа със софуера.

  Богдан Мирчев:

  Благодаря

 • Иван Цукев:

  Най-вероятно по погрешка сте натиснали бутона F8 и сте включили ортогонално чертане. Натиснете го пак.

  Denislav:

  Благодаря!