Особености при чертане на елипси

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Задача

Преговорете всички уроци от този модул, преди да преминете към следващия модул.

 

Въпроси и отговори

 • Може ли да ми помогнете, с възникнал по време на работа проблем, при изчертаването на дъга?

  Maria:

  При изчертаване на дъга включвам командата arc :избирам първа точка,избирам втора точка и при избирането на трета точка дъгата "изчезва" тоест не се изчертава .А в командният ред ми изписва цитирам:

  specifi end point of arc :"invalid".Моля да ми помогнете да се справя с проблема,Благодаря ви предварително
  Краси Кръстев:

  Здравей, този проблем най - вероятно може да се е получил ако изчертаваш една арка по три точки и първите две точки които си избрала реално са една и съща точка ( с една и съща координата по X и Y ) - при което колкото и да избиратш последната ( третата ) точка би следвало нищо да не се изчертава и когато натиснеш space ти се изписва следното съобщение - Specify end point of arc: Invalid - виж снимката която съм пиркачил - на нея съм направил точно това което съм описал малко по - горе.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Maria:

  Много Ви Благодаря .Това се указа моят проблем и са радвам ,че ми помогнахте.Благодаря Ви отново.

  Краси Кръстев:

  Моля, пак заповядай :)

  Елисавета Иванова:

  Здравейте,моите въпроси не са свързани с .този урок.Моля да ми помогнете с два проблема:

  1.Защо на някой компютър като чертая линия и напиша 1т-0,0;2т.-50,0 линията понякога е малка,а понякога огромна.Мащаба ми е 1:1,мерни единици-мм и съм настроила границите на чертожното поле 0,0 и 420,297.Версията е една и съща 2012.Освен това понякога точката 0,0 излиза долу вляво на екрана при осите хy, а друг път някъде в чертожното поле.Мога ли да оправя настройките за програмата или за всеки чертеж отделно.
  2.Понякога като работя Курсора започва да чертае черни ивици и трябва да натисна undo, за да се оправи.Начертаното не се губи, но камандата трябжа да я започвам отначало.
  Предварително благодаря.Аз чертая машинни чертежи,които не са големи и формата е обикновено А3.
  Краси Кръстев:

  Здравей, @Елисавета ,относно първия въпрос мащаба - виждате една линия по - голяма или по - малка в зависимост от това колко сте направили zoom out или zoom in реално линиите са с размер толкова колкото unit - и сте задали да бъде например 200 unit - a.Мащаба че е 1:1 няма никакво значение този мащаб играе роля когато тръгнете да плотирате чертежа и да речем използвате анотативност, но реално променяйки го не постигате нищо идеята е вие да чертаете 1:1 а именно 1 unit да отговаря на 1 ваша мерна единица  ( например СМ, ММ, М ).Относно втория въпрос може ли да прикачите снимка с тези черни ивици за които говорите за да видим от къде идва проблема. Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Елисавета Иванова:

  Благодаря за отговора.Това го разбирам,но не мога да си обясня защо когато се пуска програмата дори и за първи път 50мм при различните компютри е с огромни разлики във визуализацията или т.0,0 не е долу вляво на чертежа.

  Краси Кръстев:

  Ами може би малко ще се повторя с горния си отговор, но точката 0,0 ( символа с координатната система ) стой точно в точка с координати 0,0.Лесно може да го провериш започни да чертаеш полилиния,като началната й я направи да започва с координати #0,0 - тогава ще видиш как линията започва точно от символа за координатна система.И визулизирането в моделното пространство зависи от това колко си се приближила ( zoom - нала ) към обекта, пак казвам иначе нанасяйки 50 единици .... спокойно AutoCAD ги възприема точно 50, от там нататък ти определяш тези 50 единици мм см и т.н ли са.

  Елисавета Иванова:

  Благодаря,Мислех, че има предварителни настройки.

 • Как да начертая кръг вътре във фигура при дадени две отстояния от нея?

  Галина Виденова:

  Искам да начертая кръг като този вътре в квадрата но да е на разстояние 1.4666 единици от едната страна и също толкова от другата вътрешна страна на квадрата. Кръгът е диаметър 1.5 единици.
  Мога ли да го направя без помощни линии които после да трябва да трия?

  Краси Кръстев:

  Здравей, има няколко начина по който да се направи.


  Ще покажа един от вариантити с който смятам че пестиш сметки, но пък действията са малко повече.

  Първо правя ще направя окръжността като ще използвам метода за изчертаване - две допирателни и радиус ( снимка 1 позиция 1 ) съответно бързо и лесно ще съм направил окръжността като както се вижда на снимката тя се допира до двете взаймноперпендикулярни страни на правоъгълника съответно съм я направил с радиус 0,75.
  След това с командата Move ще преместя спрямо точка ( снимка 2 позиция 1 ) и съответно ще задавам относителни координати @1.466,- 1.466 ( снимка 2 позиция 2 ) и резултата е на снимка 3.

  Има един друг вариант който бих предпочел ако нямах толкова "къдрави числа" - а иемнно 1,466.
  Бих ползвал командата Snap From ( когато я ползвам обикновенно казвам че скачам от даден точка на друга ) 

  Ето и пример с нея : имам окръжност с радиус 2 units и искам спрямо страните на правоъгълника да се намира на разстояние 1 unit.

  Тогава бих стартирал директно командата circle която по подразбиране изчертава окръжност по зададен център и радиус след което ще натисна десен бутон на мишката и ще избера From ( снимка 4 позиция 1 ) след което AutoCAD ще ме попита от коя точка точно да отскоча аз ще му кажа от пак от същата точка както посочих в предходния пример ( снимка 5 позиция 1 ) и след това ще ме попита какво да е отстоянието от тази точка ще задам с относителни координати центъра на окръжността така че да имам след изчертаването предватителното отстояние от стените на правоъгълника .... а именно @3,-3 ( снимка 5 позиция 2 ) след което вече ще съм "скочил" в точката която е център на окръжността ... след което както се вижда и на снимка 5 позиция 3 съм още в режим на въвеждане на данни и AutoCAD ме пита за радиуса на окръжността задавам 2 и резултата е на снимка 6.

  Реално има и доста други варианти за изчертаване, в момента просто се сетих за тези двата... не мога да дам кой е вариант е по - добър в случая може би първия ..... но всичко е спрямо ситуцията.... идеята е да не се ползват често допълнителни лиии който селд това да триеш не че и това не е вариант... мжое с едни offset - нати xline да направиш същото ( някои хора предпочитат ползването на Xline ) 

  Надявам се съм бил полезен с отговора, ако има проблеми при изпълнението пиши.  Галина Виденова:

  Ех, хубаво е когато има кой да помага.
  Благодаря!

 • Защо прилепването не работи?

  Vladka Gatewa:

  Как да начертая  последния пример - избиране средата на две точки.Shift и десен бутон и Mid Betwien 2 Point и кликвам на елипса и получавам примера, който показвате графично.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,


   Аз лично не разбрах какво точно питате с този въпрос може ли да уточните .... така описан въпроса по скоро е обяснение че сте направила последното упражнение с елипсата така както е показано в самия урок.
  Антоанета Ангелова:

  Ограниченията които сте сложили при задаването на въпроси ни пречат.

  Ето въпроса ми който системата така и не прие:
  Как да – когато стартирам командата за дъга и въведа на командния ред "с",програмата не го приема. Открих, че като стартирам дъга и после натисна десния бутон на мишката излиза меню което съдържа команда център. Когато го маркирам от там се получава. Къде греша?
  AutoCAD 2016
  Краси Кръстев:

  Здравей, обърни внимание на това как точно стартираш командата за дъга ( или пък елипса) ....ако я стартираш с някой от позиция 3 и 4 на снимка 1 следва да имаш проблем с натискането на C  в комадния ред с оглед на това че си избрала дъга която в основата си на иззчертаване няма задаване на център, ами просто е на база на три точки допирателни или нещо друго но не и център - най - вероятно ти се изписва следното ( снимка 2 ) при натискане на C  в комадния ред. 


  Пробвай по следния начин напиши в командния ред Arc би следвало по подразбиране настройките да са за дъга със задаване на центъра... след което натисни c  за център и би следвало да се получи.

  Има възможност и за друг пропуск просот в 2016 да е друго съкращението за център ... може да го видиш долу в коамдния ред ( буквите които са главни и в друг цвят - снимка 3 ) 

  Надявам се проблема да е бил в някои от изброените случай, ако не пишете ( и сложете снимка ) точно какво ви се изписва след натискането на C за да се види по - добре проблема.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Антоанета Ангелова:

  Благодаря! Грешката ми се оказа – че не натиках Enter селед "с". Тогава програмата не разбира че искам да чертае с център. Не съм се научила да снимам дектопа. Не ми е трябвало. Но ще си позволя да изкритикувам вашите снимки: Текстът не се чете. Дори увеличен с лупа. Екранът на компютъра ми е с максималните размери. 

  Краси Кръстев:

  Здравей, относно снимките смятам че резолюцията е добра и при натискане върху снимката и след това при натискане на бутона показан на снимка  ( снимка 1 позиция 1 ) всичко се вижда доста добре. Ако и тогава не се виждат резолюцията която ползвам е добра и при задържане на ctrl и въртене на scroll -а на мишката би следвало да увеличите екрана на explorer - а си и да видите ясно всеки един текст.


  Пробвайте по описания по - горе начин да отворите горните снимки ( тъй като ако се пробвате със снимката от тук в която съм посочил кой бутон се натиска за увеличаване на екрана няма как да видите текста добре защото снимката все пак не е увеличена ) и би следвало да се вижда ясно всичко.

  Аз лично виждам всичко ясно на снимките.
  Антоанета Ангелова:

  Здравейте! Преборих настройките на дисплея и вече се вижда ясно. Благодаря!

 • Как да начертая дъга надясно и с точна дължина

  Незабравка:

  Здравейте,
  Имам следния въпрос - искам да начертая дъга - начало, център, дължина.
  1. AutoCAD изчертава дъгата наляво, след което аз създавам огледален образ, което много ме дразни. Мога ли да я изчертая направо надясно?
  2. Искам тази дъга да е с определена дължина. Дължината, която АutoCAD обаче измерва с функцията дъга - начало, център, дължина, е по правата, свързваща двете точки. Най-вероятно има нещо, което пропускам...
  3. Ако не може да стане със задаване на дължината на дъгата, как да прекъсна дъгата (или да създам точка) на мястото, което отговаря на нужните ми сантиметри?

  Георги Табаков:

  Как бих постъпил аз:
  1. Във въпросната команда е винаги третия параметър е дължина на хорда.
  2. За да имам дължината на хордата, при всички случаи имам и ъгъла на дъгата. (Ако не, се пресмята.)
  3.Изчертавам отсечка център начало на дъгата.
  4. Rotate на отсечката с базова точка центъра на дъгата със задаване на отрицателен ъгъл на същата.Получавам края на дъгата.
  5. Arc с която команда искаш от края на дъгата към началот и.

  Георги Табаков:

  В точка 2. имах предвид дължината на дъгата, а не както съм написал дължината на хордата.

  Незабравка:

  Много благодаря. Бихте ли ми казали как се изчислява ъгъл на дъга? (извинявам се за въпроса)
  Има ли вариант за точка 3?

  Незабравка:

  Открих как да начертая дъга с точна дължина, без изчисления:

  1. Начертавам произволна арка (може по-голяма, може и по-малка, без значение)

  2. Избирам командата LENGTHEN

  3. Команден ред: Select an object or [DElta/Percent/Total/DYnamic] Избирам Т

  4. Команден ред: Specify total length or [Angle] <1.0000)> Написвам желаната дължина

  5. Команден ред: Select an object to change or [Undo]: Кликвам върху дъгата.

  Ако дъгата е по-къса, AutoCAD я удължава в посоката на изчертаване.

  Ако е по-дълга, кликвам в края на дъгата (в тази част, която ще бъде отрязана).

  Незабравка:

  Извянявам се, че предишния ми пост е толкова разтеглен. Писах го първо в Word и след това го пейстнах и така се получи. Не знам как мога да го редактирам...

  Георги Табаков:

  αο=(L*180ο)/π*r ,L- дължина на дъга, r -радиус на дъгата

  За точка : 3.Както съм написал след като сте извършили "Rotate" на отсечката с базова точка центъра на дъгата, края на отсечката е исканата от вас точка. Но: https://aec.cadpoints.com/autocad-draw-arc-with-given-length/ са два начина за изчертаване на дължина на дъга.

  Незабравка:

  Благодаря!

 • Как да поставя валидна запетая в командния ред?

  Антоанета Ангелова:

  Здравейте! Не мога да задавам координати от командния ред, когато трябва да ги разделя със запетая. Изписва ми: инвалидна команда. Пробвах и със : :,внимавам да е на ENG, но не се получава. Има ли настройка която да оправи това? Сега мога да въвеждам такива координати само чрез DIN - F12, Tab.

  Краси Кръстев:
  Здравей, Антоанета.

  Има вариант за следния проблем : може да ги въвеждаш само чрез DYN, а когато ги въвеждаш в комадния ред по начина #10,10 ти изписва най - вероятно invalid point.


  За да не се получава така когато записваш в командния ред координати и искаш да са ти абсолютни просто не пиши # пред тях.

  Пробвайте така предполагам че проблема най - вероятно е там.
  Антоанета Ангелова:

  Благодаря! Точно това беше проблема.

 • Защо като чертая първата втората арка, се получава следното нещо?

  Eleni:

  И като натисна крайната точка, не се получава, не се затваря дъгата.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  При чертаенето на Арки и Елипси винаги е интересно :)

  Много внимателно виж коя от опциите за ичертаване на арка използваш.

  Снимка_1

  Ето няколко насочващи въпроси:

  Коя е в твоят случай?

  Коя смяташ, че е използвал лектора, спрямо това КОИ точки избира?

  Ако не се получава при избор на 3 Points опция за създаване на арка (снимка 2 позиция 1), то пиши за да видим да не би причината да е друга.

  Снимка_2

  Eleni:

  Да, с 3 точки е. Много интересно как преди 2 седмици направих всички елипси и арки в урока както трябва, а сега като ги преговорих, абсолютно нищо не ми се получава.

 • Защо елипсата с размерите, не ми се получава?

  Eleni:

  Натискап центр. точка после пиша @15,0 след това@ 0,10 и ми се получава това:

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Проблемът тук най-вероятно ( 99,9 %) идва от това каква опция за ичертаване на елипса ползваш.

  Ако избереш Center опцията ( снимка 1 позиция 1), следва да елипсата да е с размерите показани на чертежа в ляво.

  Снимка_1

  В момента най-вероятно се използваш Axis, End.

 • Защо като  правя елипсата, чиято половина е навънка, а другата вътре, ми се получава следното

  Eleni:

  Това е след като съм натиснала ellipse-mid between two points- натискам двете точки. И не се прави автоматично елипса асе показва това

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Сигурен ли си коя точно опция за изчертаване на елипса е избрана.

  Мисля че е избрана Axis, End ...

  Препоръката ми е първо да се убедиш че си стартирал командата за елипса с Center - показаната на снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  След това се увери че стъпките са следните:

  Стартиране на командата за елипса със задаване на център, след това shift i десен бутон и избиране на mid between two points, след това кликваме на средната точка в ляво на правоъгълника, след това кликваме в дясанта средна точка на правоъгълника, след последните две действия сме обозначили центъра на елипсата ... на този етап от време не виждаме проекцията на елипсата ... само нейния център, след което избираме средната точка на горната или долната стана на правоъгълника за да покажем единия радиус на елипсата .... съответно вече имаме проекцията на елипсата в едната посока, след това кликваме в лявата или дясанта средна точка на правоъгълника за да посочил и другият радиус на елипсата и съответно получаваме вписаната в правоъгълника елипса (снимка 2 позиция 1)

  Точно тези стъпки са направени и в самият урок, под който е зададен въпроса, мисля че тънкия момент от който идва проблема е именно това че не се използва Center опцията за елипса ИЛИ ако се използва Center опцията, след това не се преминават през гореописаните стъпки и съответно без да се кликне след избирането на центъра няма как да се види и проекцията на елипсата и това създава усещането че нещо не е както трябва.

  Снимка_2

  Eleni:

  Пробвай отново:

  Eleni:

  Пробвах*

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Не знам какво точно се случва, но опитай пак и много внимателно при избора на вида на елипсата, т.к. спрямо показаната по-горе снимка определено мисля че избираш axis по Y и съответно именно поради тази причина axis тангира с средната точка на правоъгълника.