Моделно пространство и лейаути

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред


Важно правило:

В моделното пространство на AutoCAD се чертае 1:1! Дори и детайли!

Ако кубът не се вижда, сменете стила на визуализация (в горния ляв ъгъл) да е "wireframe" и задайте NAVVCUBEDISPLAY да е 1 и NAVVCUBE on  като изпишете тези команди в командния ред.

NAVVCUBEDISPLAY 1 
NAVVCUBE on 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво означава layout(лейаут)?
Чертожен лист
инструмент за чертане
поглед тип план
 
Как се чертае един детайл в моделното пространство?
Винаги се чертае 1:1
Както дойде. Понякога 1:1, понякога директно в мащаб
Винаги се чертае директно в мащаб

Въпроси и отговори

 • Иван Цукев:

  @Angel Смени работното пространство на 3D modeling. Отиди в раздела Home на рибон интерфейса и в панела "View" има бутон за включване/изключване на куба за погледи.

  Илка:

  Аз работя с версия 2009 на AutoCAD и при мен кубът не беше визуализиран. Ето как се реши проблемът при мен: 1. от зъбното колело (долу в дясно) сложих отметка на 3D Modeling 2. след като се зареди новият екран, в горния падащ списък на панел View от рибон интерфейса избрах 3D Wiereframe и натиснах бутончето в дясно с куба. 3. отново кликнах в зъбното колело долу и отметнах 2D Drafting and Annotation, при което кубът остана на екрана на моделното пространство

  васил:

  аз съм с версия 2010,и стана по този начин

  васил:

  пробвах според тази препоръка,кубът остана ,но самата координ система ми е триизмерна дали това е правилно

  ГЕОРГИ ШИЛОВ:

  АЗ СЕ УЧА НА 2013 И СЪЩО НЕ СЕ ПОКАЗВА КУБЪТ

  Велина:

  Във версия 2013 navvcubedisplay 3  показа куба, а 1  го скри. Не знам каква е разликата между 1 и 2, и при двете е скрит.

  Kacito:

  zdrveite kak da si izteglq auto cad

  Краси Кръстев:

  @Kacito,

  Може да го свалиш от тук : Autodesk_education

  Божидар:

  Здравейте! Първоначално трябва да се отбележи виждането на куба в настройките. Десен бутон на мишката и избираме Options, избираме 3D Modeling, в секцията Display Tools in Viewport трябва да има отбелязано 2D Wireframe visual style. При избор на тази опция куба ще се показва и след затваряне на текущия и отваряне на нов чертеж. В текущия чертеж - NAVVCUBE. командата NAVVCUBEDISPLAY и съответна цифра показва куба в различните пространства: 0 -никъде, 1 -в 3D, 2 - в 2D, 4 - в 2D и 3D. Също така в моделното пространство под лентата RIBBON има едно минусче(-) и като кликните върху него излиза меню от което може да се избере да се вижда куба или не в работното пространство.

 • Христо Бързаков:

  и аз имам въпрос за кубът..след командата /navvcube/ мога да го включа и изключа но не ми се появява на дисплея..и в панела View след включване и изключване пак не се появява?

  Иван Цукев:

  @Hristo

  Под файловете за сваляне добавих командите свързани с куба. Разгледай ги и виж дали някоя от тях няма да реши проблема. Например виж дали NAVVCUBEDISPLAY е със стойност 3

 • Anna Nikolova:

  На мен екранът не е същият като Вашия. Работното поле е бяло и липсва кубът за погледи. Също така, на най-долната лента лиипсва:INFER, SNAP, GRID, ORTHO и т.н. Работя с версия 2010. Какво да направя, за да имам същия екран, като Вашия.

  Иван Цукев:

  @anna Във видео 9 обяснявам как да се смени цвета на екрана, а във видео 6 за лентата със състояния - как се сменя да е иконки или надписи като SNAP,GRID,ORTHO и т.н.

 • Никола Станков:

  При NAVVCUBEDISPLAY ми дава възможност само за 0 или 1. Иконата View Cub във View е неактивна. А съм сигурен че съм го ползвал !?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, пробвайте с NAVVCUBE ( позиция 1 на снимката ) след което дайте на ON ( позиция 2 на снимката ).Надявам се Куба да се е появил.

  Альоша Исаев:

  Здравейте, как се създават насочващите стрелки в изображението на инж. Краси Кръстев.
  Предварително благодаря.
  Альоша Исаев.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша това става когато качиш снимка и съответно ползваш инструментите които има при качване на снимка ( качването става с print screen и след това  paste в активното ти съобщение във форума ) виж качената снимка ( screenshot на инструментите които може да използвате за обозначения по снимката ) позиция - 2.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Альоша Исаев:

  Здравей, Краси. Благодаря за отговора, който ме насочи към пропуснато упражнение от моя страна.

 • Ivan:

  здравейте г-н ЦУКЕВ много се радвам че успях да се запиша в курса:) имам един вапрос фонат на АУТО КАД ми е бял как мога да го сменя с друг цвят благодаря

  Иван Цукев:

  @Ivan

  Във видео 9 показвам как става това.

 • Иванка Господинова Господинова:

  И при мен- NAVVCUBEDISPLAY дава възможност само за 0 или 1,иконата View Cub във View е неактивна?С AutoCAD-2010 съм

  Иван Цукев:

  @Vania Ползвай NAVVCUBEDISPLAY 1 NAVVCUBE on

  Проверих документацията - в 2010 още я няма опцията 3 и са само 0 (не се показва) и 1 (показва се)

 • Маруся Николова:

  Здравейте г-н Цукев, опитах всички команди, но кубът не се появява.Ползвам версия 2010г. Какво мога да направя още?

  Иван Цукев:

  @Маруся

  Пробвайте да преминете към работно пространство "3D Modelling"

 • Маруся Николова:

  Пробвах,не става, кубът го няма

  Катя Абрашева:

  Само да вметна : преди да напишеш двете команди в полето за командите, от зъбното колелце долу в дясно избери 3D, после от Home - View и в него в най-горното поле също избери 3D, след което в полето за командите напиши : NAVVCUBEDISPLAY 1 
  NAVVCUBE on и после иди в View - Views и там вече натисни ViewCube - аз съм също с AutoCAD 2010 и след много блъскане ми се получи!

  Мариана Георгиева:

  Благодаря на Катя Абрашева за ценния съвет - следвайки съвета й кубът вече се появи моделното пространство...

  Мария Василева Панайотова:

  И аз след 30 мин. опити се получи :D

  ДИМИТЪР ЛИЧЕВ:

  Aз,повечето неща ги знам, но има още какво да се добавя и усвоява харесва ми

 • Каква е клавишната комбинация за въртене на куба?

  Иван Ланджев:

  Да вметна само,че кубът може да сe върти и с задържане на Shift и колецето на мишка ,като съответно движим и мишката разбирасе.

  Краси Кръстев:

  Да добра вметка, този тип въртене основно и непрекъснато се използва в 3D режим на работа.

  Цанко Дилов:

  Наистина е така. Аз много често въртя с Shift и колелцето на мишката. Дори ми се струва, че ми се превръща в придобит инстинкт. Поне докато не се оборудвам с 3D мишка. И ако се пристрастя към нея. Имам въпрос обаче към Иван Ланджев. Ако разгледаме веднаж куба след въртене чрез Shift и колелцето на мишката, какво повече ще открием в него. Той си е един и същ. По скоро с  Shift и колелцето на мишката въртим чертежа, а кубът се върти съответно с него. Кубът ни помага за някои фиксирани /основни/ изометрии и евентуално да се върнем в познато пространство, ако сме се объркали прекалено много. Лично аз го ползвам в ограничени случаи: например да се върна в ТОП, да завъртя чертежа на 90 или кратни на 90 градуса, да се върна в позната изометрия, ако съвсем съм забравил къде съм и пр. Така,, че наистина основно се работи с Shift и колелцето на мишката. Да не забравяме обаче и Орбит, който понякога е по-удобен.  

  Иван Ланджев:

  "какво повече ще открием в него?" Да той си е един и същ, но самия куб има само определени предварително зададени изгледи на които можем да кликкнем. Като например  страни,ъгли или площи в другата равнина. Докато ако използваме Shift и колелцето, можем да погледнем куба от различни гледни точки, които ги няма на него, или са по средата между двата изгледа които имаме на куба. Като смятам ,че въпросната команда я използваме когато искаме да разгледаме модела и да го погледнем както искаме, но стане ли въпрос за правене на промени смятам,че е по-добре да използваме предварително зададените изгледи на куба, защото понякога когато въртим модел с Shift и колелцето, може да се заблудим, че например гледаме куба точно отгоре и когато направим промени и зададем някои от готовите изгледи на куба виждаме, че сме чертали в координатна системи която е под някакъв ъгъл спрямо тази която сме използвали в началото. И в крайна сметка когато сме искали да линията ни да стига до определена точка, ние сме хванали съседна на нея, и от там сме започнали друг етап от модела ни...и като модела изглежда готов и го погледнем със стандартен изглед, виждаме ,че въпреки ,че изглеждаше както искаме в онзи поглед които си избрахме с shift и колелцето, и на практика  сме загубили много време.  

  Цанко Дилов:

  Отдавна не бях влизал в този курс, но още в този начален урок прави впечатление, че се проявява огромен интерес от участниците в него при коментарите. Поздравления за инж. Краси Кръстев, че намира време и сили да отговаря на повечето въпроси! Както и в други курсове на Аула. И винаги перфектно! В този видео урок въпросите за КУБА в AutoCAD са толкова много, че човек може да се "обърка" кой курс изучава: дали не е  AutoCAD 3D!? Още в урока инж. Цукев "подсказва", че в 2D кубът почти не се ползва и повечето обяснения за него са най-вече за това, че го виждаме на нашите екрани /или повечето от нас/. Защо например в  AutoCAD LT няма КУБ? Защото няма 3D. Куб разбира се има в може би най-мощната програма за 3D моделиране-3ds Max. Но да се върна на коментара за ролята на куба и неговото ползване. Несъмнено с него се ориентираме в 3D пространството чрез стандартни погледи и изометрии. Стандартни погледи има и в списъка, който е горе вляво на екрана. Но да се променя нещо в 3D моделите, при условията на стандартни погледи и изометрии, както ми се струва, че смята Иван Ланджев, за мен е нещо, което не се случва често. Просто няма как без Shift и колелцето на мишката, или с ляв бутон и включен Orbit от навигационната лента, да се "влезе" в модела там, където искаш да работиш. А колкото до координатната система, тя се измества в равнината, в която например ще чертаеш и изграждаш допълнителен 3D елемент. Това "ръчно" въртене се ползва масово и в 3ds Max, където обаче е с колелцето и Alt. Ще покажа и няколко снимки за конструкции, които са правени в 3D изключително чрез ползване на Shift и колелцето, т.е Orbit . Дори нещо повече: в PDF от чертежа има няколко прозореца с различни мащаби и нито една стандартна изометрия. В друга снимка пък има поглед от камера след рендериране. Но който се интересува от куба и 3D моделиране - има чудесен курс в Аула- AutoCAD 3D. А ако иска да знае още повече-3ds Max.

  Петър Първов:

  Кубът може да се върти и без Shift, а ко кликнеш върху него, задържиш бутона на мишката и въртиш.

  Краси Кръстев:

  Добро допълнение, Петър.

  Цветелина Валерианова:

  Здравейте,как мога да сложа такъв куб при мен? С версия 2007 съм. 3D столът го отваря,но няма как да го завъртя

  Erika:

  Здравейте , опитвам да завъртя куба с клавишната комбинация,но без успех .Версията ми е 2017 ,тепърва навлизам в материята на програмата.

 • Aneta Daskalova:

  Здравейте, Имам проблем защото за сега съм с версия 2007. На работата ползвам 2012 и се надявам да си разясня нещата в последствие там,но понякога ще ми се налага да ви задавам въпроси свързани с версия 2007. Желая успех на всички! Анета

  Иван Цукев:

  @Aneta Разбира се няма проблем, че ще се задават въпроси за 2007. Но все пак това са цели 5 версии назад и ще липсват някои функционалности.

 • Олга Илиева:

  marusya nikolova, пиша сигурно късно , но чак сега почвам с курса. За 2009 версия, ако след превключване работното пространство на 3D modeling бутон за включване/изключване на куба не работи, то проверете в раздела Home на рибон интерфейса, в панела “View” трябва да е включено в бутона: "избери визуален стил" стил 3D, няма значение какъв, ако включено 2D wirefram то няма да работи.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, арх. Илиева.

  Много добро включване, точно така в AutoCAD 2009,за да е активен Viewcube - а трябва да са налице тези условия:

  • За стил 3D и съответно да е включено различен от 2D wireframe поглед с оглед на това че в 2009 версия от Autodesk са решили че този инструмент ще се използва основно в 3D.
 • Олга Илиева:

  искам да добавя за 2009, ако включен стил 3d, то функция работи и при работното пространство 2d drafting & annotation.

  Иван Цукев:

  @Олга

  Благодаря за полезния коментар.

 • Снежана Стойнова Петрова:

  Г-н Цукев, Благодаря за имейла.Вече качих версия 2010 и съм отново на първа седмица, но след като пробвах всичко от видеото и съветите от коментарите, така и не можах да изкарам кубът на екрана.Бутонът за куба на "VIEW" го има, но е неактивен.Моля за инструкции.

  Иван Цукев:

  @Снежана Направете следните настройки: 1. NAVVCUBEDISPLAY 1 (3 за версии след 2010) 2. NAVVCUBE on 3. Ако не се появи, смени работното пространство на 3D modeling (или с подобно 3Д име). Отиди в раздела Home на рибон интерфейса и в панела “View” има бутон за включване/изключване на куба за погледи.

  Здравелина:

  Дамянова:Въпреки всичко бутона за куба не е активен

 • Лилян Батолски:

  Здравейте ! Всичко до сега е супер, само говора ми накъсва малко. С Опера съм- дали е от браузера или интернет скоростта. Пробвах и през друг WiFi рутер с друг доставчик, но пак е същото положение. Не е болка за умиране , но ако има решение...

  Иван Цукев:

  @Лилян Пробвай с друг browser - naprimer Chrome, Firefox Интернет доставчикът трябва да е много слаб, за да накъсва от него. Имаме много добра свързаност със всички български интернет доставчици. Друг вариант е компютъра да е по-слаб, но щом върви Аутокад, видеото няма да е проблем :)

  В крайна сметка, пробвай с друг browser или само за тест от друг компютър.

 • Bilent Shefket:

  Как става да завъртя чертежа в "Model" не през 90 градуса както прави куба, а на произволно фиксиран ъгъл и същевременно кръстчето на мишката да е ортогонално ориентирано, за да мога да начертая разрез например.

  Иван Цукев:

  @Билент

  чрез командата UCS - избират се две точки, които дефинират ъгъла и се завърта координатната система.

 • Соня Николова Петкова:

  Здравейте, аз съм с AutoCAD 2010 и при мен куба остава "неактивен" не се вижда нито в 2D нито в 3D. Опитах да го включа с изброените команди под видеото следвайки инструкциите от коментарите по долу но не се получи. Какво може да се направи в такъв случай?

  Иван Цукев:

  @Соня,

  за 2010 настройките са

  NAVVCUBEDISPLAY 1 NAVVCUBE on

  Това не помага ли?

  васил:

  къде се поставят тези настроики.

  Иван Цукев:

  В командния ред. Имаме урок за това и малко изпреварваме събитията, но в долния ъгъл на Аутокад има команден ред, в който можем да пишем команди. Просто се изписка NAVVCUBEDISPLAY и когато Аутокад попита за стойност, попълваме 1 и натискаме enter.


  Пантелей:

  Не се появява

  Мариана Георгиева:

  Здравейте! И аз имам същия проблем, също съм с версия 2010 и не мога да активирам кубът. Следвах инструкциите и написах в командния ред: NAVVCUBEDISPLAY 1
  NAVVCUBE on,
  но пак не се получава, проверих след това  VIEW бутона и "view cube" е неактивен...? :(

 • Соня Николова Петкова:

  Здраейте, пробвах с командите NAVVCUBEDISPLAY 1 и NAVVCUBE on но куба не се появява. Отидих и в раздела Home на рибон интерфейса и в панела “View” бутона за включване/изключване на куба за погледи си стои неактивен, при кликване върху него нищо не се променя.

  Иван Цукев:

  @Соня

  тогава друг вариант е да се отиде в options и в раздел "3D Modelling" - там има отметки както е показано на изображението:

 • Татяна:

  къде е този куб ,аз като изтеглих стол-3Д autocad 2010 unregistered version

  Иван Цукев:

  @Татяна

  прочети моля те подробно коментарите под видеото. Има няколко решения как се пуска куба за различните версии, ако него го няма.

 • Delyan Braykov:

  В 2008 има ли изобщо куб. И в 2D и 3D работно пространство не излиза нито от View, нито с командите.Мога да правя нещо подобно на това във видеото след като натисна View, от там 3D Views, и съответно Top,Bottom,Left .... и т.н, но става много бавно.

  Иван Цукев:

  @Делян

  начинът, който описваш е точно старият, класически начин за погледи.

  Понеже е доста тромав, както си забелязал, в 2009 въведоха този куб за бързи погледи.

  Но няма нужда да се притесняваш, той няма да ти пречи за курса. Просто понеже повечето хора са с 2009 и нагоре и го виждат, обяснявам за какво служи той.

 • Митко:

  И аз имам проблем с показването на куба. Изчетох всички коментари и пробвах почти всичко. Аз имам обаче и друг проблем а именно имам само един Workspace - Architecture. Мога ли да си добавя някакъв такъв за 3Д и да видя дали така ще се появи куба. С версия 2010 и в Home>View нямам опции да го включвам и изключвам (правя го с командите) в View>Navigation има едно View Cube но и то е неактивно.

  Иван Цукев:

  @Митко

  това с работното пространство е проблем. Щом са изтрити - могат да се направят нови настройки чрез CUI (Видео 13) и след това да се натисне зъбното колело с десния бутон и да се напише "Save As", но е доста трудоемко.

  Имало е някакъв проблем при инсталацията, за да се изтрият работните пространства.

  За да покажеш куба в 2010, можеш да пробваш и в раздел "View", Visual Styles да е различно от "2D Wireframe".

 • Митко:

  Здравей Иване,

  забелязах че в options>Profiles имам три профила Autocad, Autocad Architecture (US Imperial), Autocad Architecture (US Metric). Принцип по подразбиране активен ми е Autocad Architecture (US Metric) и на него имам Shortcut на Desktopa който си е от самата инсталация. В него имам само едно работно пространство. Като смених на Autocad вече ми се появиха и други и за 3D и т.н. Куба успях да го накарам да се появи като сменя като смених Visual Styles. При “2D Wireframe” обаче според мен е невъзможно да се покаже на версия 2010 или поне на тази която аз имам. Проблема обаче с тези профили е че въпреки, че слагам профила "Autocad" да ми е текущ при следващо стартиране на Autocada (стартирам го не от иконката на Desktopa която според мен си сочи към "Autocad Architecture (US Metric)" а от Program files>.....>acad.exe) пак текущия профил ми е "Autocad Architecture (US Metric)"

  Имаш ли идея как може да се запамети така че винаги профила "Autocad" да ми е текущ. Не че е супер голям проблем, но е дразнещо всеки път да го настройвам.

  Мерси предварително.

  Иван Цукев:

  @Митко

  Autodesk са дали решение на проблема тук:

  https://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/item?siteID=123112&id=2895765&linkID=9240617

  Ще copy/paste-на решението, понеже понякога си ги трият от сайта:

  Issue You want to create a shortcut icon that will start AutoCAD® software with a specific profile.

  Solution You can set up one or more shortcut icons on the Windows desktop that will start AutoCAD and begin the drawing process using a specified profile (ARG) file.

  To start AutoCAD with the profile you want:

  On the Windows desktop, right-click the AutoCAD icon, and then click Properties on the shortcut menu. In the Properties dialog box, click the Shortcut tab, and in the Target text box enter /p at the end of the name and path of the profile (filename.arg) that you want AutoCAD to use when it starts.

  Example:

  "C:\Program Files\AutoCAD 2000\acad.exe" /p "C:\Program Files\ AutoCAD 2000\FILENAME.arg"

  Note: You must use quotation marks (" ") when the directory path names contain spaces.

  Click OK to accept the changes and exit to the Windows desktop. AutoCAD will use the profile that you set in the shortcut icon each time the program is started. If the shortcut icon specifies the same profile as one that is already defined in AutoCAD, the settings in the ARG file will not be imported.

 • Митко:

  Супер. Благодаря много.

  Елена Куманова:

  Всички указания направих и във версия 2010 куба не се появява

  Краси Кръстев:

  @Елена, прочети тази тема :

  Най - вече с последния коментар

 • Мая Паскова:

  @ivan.landjev@gmail.com

  Да вметна само,че кубът може да съ върти и с задържане на Shift и колецето на мишка ,като съответно движим и мишката разбирасе.

  Много полезно (thumb). Да добавя, че се връщаме в началното положение на чертежа като въведем в командния ред plan и натиснем 2 пъти ентер

  Иван Цукев:

  Мая,

  да, това е наистина полезно :)

 • Румен Бошнаков:

  Помъчихме се малко ,ама след 20мин се справихме с изкарването на куба на екран.Както се казва:няма невъзможни неща...

  Иван Цукев:

  Румен,

  не трябва да се мъчим :)

  Под видеото извадих няколко съвета за куба, когато го няма.

 • Layout

  Диана:

  Понеже аз съм със аутокад 2013 и където е Model,layout1,layout2 на теб, на мен ми пише Model, Work.Как мога да направя там да си е лейаут1 и лейаут 2?

  Иван Цукев:

  С двоен клик върху лейаутите може да ги преименуваш.

  Но съветът ми е да не избързваш и да изчакаш модула за плотиране и лейаути .

  Диана:

  Ок.

 • УРОК 2 - Моделно пространство и лейаути

  Емилия:

  Аз съм на версия 2010. При мен кубът остана, но координатната система е триизмерна - така ли трябва да остане

  Иван Цукев:

  Принципно кубът се използва за 3Д моделиране и много рядко в 2Д. Целта ни тук е да покажем елементите от екрана и за какво служи всеки.

  Ние ще използваме 2Д примери и трябва координатната система да показва XY равнината. Кликни на "Top" върху куба, за да се види XY или напиши командата plan, опция World.

  Емилия:

  ок Благодаря

 • Йорданка Димитрова:

  Здравейте, аз съм с версия 2012 и на екрана ми са скрити трите разделителя - model/layout1/layout2/, липсва и съответната иконка долу с която се възстановяват. Забелязах че липсва и бялото поле, над командия ред което остава когато са скрити. От версията ли е или трябва друга настройка?

  Иван Цукев:

  Ето две решения как могат да се пуснат от блога за Аутокад:

  https://blog.tsukev.com/autocad-model-tabs-quick-view-layouts.html

 • Атанаска

  Nasi:

  Здравейте, аз съм с версия 2012 и на екрана ми са скрити трите разделителя - model/layout1/layout2/, липсва и съответната иконка долу с която се възстановяват. Забелязах че липсва и бялото поле, над командия ред което остава когато са скрити. Двете решения, които предлагате от блога не ми помогнаха. Сложени са отметките на съответния раздел "Дисплей", натискам Ок и те пак не се появяват.

  Иван Цукев:

  Можеш ли да ми изпратиш "screenshot" по имейла, за да го погледна?

  Може да кликнеш на PrintScreen (PrtScn) бутона на клавиатурата и след това да кликнеш на Paste в стандартна програма като Paint или дори Word и да ми го пратиш.

 • Куб

  Георги:

  Здравейте имам проблем с визуализацията на куба. Работя на версия 2010. Пробвах с командите написани след урока,но не се получава, а и не ми е ясно къде точно трябва да се отбележи "wireframe". Може ли проблемът да е в това, че екранът е бял? Направих го черен но курсорът също е черен и не се вижда и върнах екрана на бял цвят.

  Никола Милчев Стамболиев:

  Малко вероятно е проблема да е заради цвета на екрана. В горния ляв ъгъл на моделното пространство има [-], [Top] и [2D Wireframe]. Като кликнеш на последното - [2D Wireframe], AutoCAD ти дава избор измежду 10 опции, избери Conceptual и куба трябва да се появи.

  Здравелина:

  Здравелина:Въобще в горния ляв ъгъл на моделното пространство нямам такива означения и все още немога да се добера до куба,независимо от различните проби, които правих.

  Мариана Георгиева:

  Аз също съм с версия 2010 и при мен също няма " [-], [Top] и [2D Wireframe ] " в горния ляв ъгъл на моделното пространство. Следвайки съвета на Катя Абрашева кубът се появи, ... а "wireframe" успях да сменя като от <Home> отидох на "View" и там отгоре има "2D wireframe", което със стрелката в дясно може да се избере "3D wireframe"...

  Таня Николаева Василева:

  Аз също съм с версия 2010 и направих следните стъпки: , ,<2D Wireframe>, и куба се появи

 • Kуб и 3D Modeling

  Тодор:

  Здравейте, Гледам, че в AutoCAD LT 2012 липсва куба и 3D Modeling. Така ли е?

  Иван Цукев:

  LT въобще няма 3D - това е основната разлика между нормален AutoCAD и AutoCAD LT.

  Владо:

  И аз бях със версия LT но го смених вчера със чист autoCAD от 2013-та и сега си има всичко което ми е известно за сега.Като сменя лаптопа качвам по нова версия и ще действам.

  Хава:

  И аз съм с AutoCad LT 2014 също нямам 3D Моdeling. В този случаи може ли да ни излезе кубчето?

  Краси Кръстев:

  Няма как да стане, идеята е куба да се ползва основно в 3D. LT e орязана доста - като се започна с това че няма Express tools и се стигне че няма 3D чертане.

  Краси Кръстев:

  Реално може да ползваш тази команда DDVPOINT с която да позавъртиш координатната система, НЕ Е VIEWCUBE, нооо решение. В комадния изпиши DDVPOINT, следва да ти се появи един прозорец , в двата бели прозореца може да нагласиш какъв да ти е погледа към моделното пространство.

 • Лили:

  Здравейте, искам да попитам тъй като на моят компютър 2012 му е доста тежък, при инсталация на 2010 има ли разлики в интерфейса или не?

  Иван Цукев:

  Има разлики в интерфейса, но те са минимални.

  Не съм сигурен, че 2010 работи по-бързо, но го изпробвай. Аз лично бих предпочел по-новата версия, но с настройките за оптимизация за скорост:

  https://aula.bg/autocad-nastroyki-za-uskorenie-na-autocad

 • Как да активирам куба в двумерното пространство на Аутокад 2009?

  Георги:

  Имам следните 2 проблема:

  1. С AutoCAD 2009 съм и в двумерното пространство не виждам куба (в 3D пространството го виждам), като:
  - 2D wireframe е избран от visual styles;
  - NAVVCUBEDISPLAY - 1 ;
  - NAVVCUBE - on;

  2. Grid-a ми е на точки, а не на квадрати, идеи от къде мога да го променя ? Рових се, но не успях да намери такива настройки.

  Благодаря предварително !

  Иван Цукев:

  Здравей,

  в старите версии на Аутокад кубът е така. Бяха решили, че в 2Д не ти трябва.

  видът на грида отново е от версията.

  2009 е версия 5 поколения назад, възможно е да има разлики.

  Станислав Костадинов:

  Здравейте,

  При Вашия екран менютата под командния ред за мрежата, визуализацията на дебелините на линиите и др. са с букви. При мен са с икони. Въпросът ми е как да ги настроя и при мен да с букви. При старите версии беше по този начин и така ми е по удобно. Благодаря предварително!
  Anelia:

  И при мен са иконки, версия 2012.

  Anelia:

  При клик с десен бутон на мишката върху някоя от иконките и махане на отметката view ikons се връщат наименоваията

 • Това кубче ме разби

  Марианна:

  С 2009 съм. лесно изкарах куба, но не мога да върна координатната система. В командния ред като напиша plan и след това World с главно W ми изважда колелото с навигацията. С малка буква нищо не става

  Иван Цукев:

  Дори само с plan + Enter без въвеждане на опции трябва да стане.

 • о

  димитър писков:

  от къде да се свалят 2-та файла в урок 3

  Цанко Дилов:

  Щрак и: "Сезам отвори се!"

 • Защо липсват Model и Layout  бутоните долу в ляво?

  Добрин:

  Здравейте,
  Незнайно защо ми изчезна полето с плъзгача,с който можем да движим моделното пространство по хоризонтал а от там и полето с Model и Layout 1.Ако кликна на Quick View Layouts освен model ми излизат още 3 Layouts вместо 2.Ако отворя ваш чертеж обаче примерно Stol-3D всичко си е наред.Къде бъркам?

  Иван Цукев:

  Сложи отметката на model and layout tabs в options както е показано на скрийншота

  Добрин:

   Когато ви изпратих този въпрос опитах това ,което сте ми написали ,както и десен бутон на Quick Veiw Layouts>Display Layouts and Model Tabs,без резултат сега всичко си е наред не знам как се получи! ????????

  Благодаря за отговора.
 • Краси Кръстев:

  Здравей, файловете използвани в даден урок може да се намерят когато си в страницата на урока и отидеш на мястото посочено на снимка 1 и кликнеш върху Свали ..........dwg

  Терзов:

  Получи се. Благодаря.

  Кольо Любомиров Филев:

  Сега разбрах как да сваля файловете използвани в дадения урок.Ще направя проба,да разбера дали ще се получи.

  Кольо Любомиров Филев:

  не знам -гледам и нищо не виждам.Кьде е тая снимка 1.Кьде да натисна с мишката.

  Penka Ivanova:

  Кликни  с левия бутон на мишката върху синия  надпис  "Свали Stol-20. dwg" и  след това отиди в Данлода на твоя Лап-топ  за да си  намериш  "сваления"  чертеж........

  Борис Симеонов:

  Кольо, под уроците в ляво, най-долу има допълнение към урока,натискаш където пише свали, трябва да ти се отвори прозорче най-долу на екрана цяла лента, а в дясната част пише,показване  на всички изтеглени файла, демек в download

  Стоян:

  Ако при кликане на връзката файла тръгва да се сваля автоматично и не знаеш къде се запазва, то тогава цъкни на връзката с дясното на мишката и избери Запис/Save as... или нещо подобно. Ще те попита къде искаш да го запазиш. За по-голямо улеснение, може да посочиш десктопа в горния ляв ъгъл на прозорчето. Цъкаш на Запис/Save и си готов!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, неразбирам какво те притеснява в урока се обяснява за Моделно пространство и лейаути, като обясненията са доста базови ( просто запознаване с интерфейса ).Това че примера който се използва включва в себе си разрези ..... на всеки един човек който се занимава с техническа дейност ( ученик и студент в техническо училище, технически ръководител, проектант, чертожник, качествен технически контрол и т.н. ) в която и да е техническа сфера почти няма как да не му се наложи да се сблъска точно с този казус на разрезите - и даването на пример за използване на завъртане в моделното пространство именно по този начин за улеснение е възможно най - добрия пример който лично според мен може да се даде. 

 • Защо кубът не се вижда в Layout-a

  Деница Ковачева:

  Здравейте! Първо искам да Ви благодаря за прекрасната форма на обучение, много е удобна и всичко се разбира. Имам въпрос: използвам AutoCAD 2013 и понякога, когато плотирам кубът не се вижда в layout-a. Viewport-а е активен, а и кубът се вижда в моделното пространство.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Деница Ковачева.


  Първо доста добър въпрос!

  Проблема се появява когато си копираш даден viewport  с Ctrl + C и след това с Ctrl + V ( независимо дали това е в един и същи Layout, чертеж или между отделните layout - u ).

  Решението е да влезнеш в проблемния viewport и след това  вътре в него да направиш смяна на стила на визуализация ( снимка 1 позиция 1  ) в моя случай я сменям  (снимка 1 позиция 2) на conceptual, след което пак си връщам 2D Wireframe ( снимка 1 позиция 3 ) излизам от viewport - a и след това като влизам в него ( снимка 2 ) вече всичко е наред.
  Radoslav:

  Колеги  нищо  не  ми е  ясно

  Краси Кръстев:

  Здравей, Радослав.

  Става дума за отговора на въпроса на Деница Ковачева или по принцип изпитваш затруднения ... ?
 • Как да изкарам куба?

  Светозар Дойчинов:

  Привет, ползвам версия 2010. В горния ляв ъгъл няма никакъв надпис. С командите не става, а бутона "View Cube" не е активен. Моля за съвет.

  Краси Кръстев:

  Здравей, коя точно версия AutoCAD 2010 ползваш ?

  Светозар Дойчинов:

  AutoCAD 2010 English.

 • Защо ми липсва Layout-a в Ribbon-a?

  Julieta Vasileva:

  С Аукодад 2015 електрикал съм ,когато започнах курса бях с друга версия ,оказа се ,че на тази версия малко се различават тези панели за layout и останалите които съм обозначила със стрелка . 

  Мисълта ми е ,че на моята версия няма стрелкичките от втората снимка -2,3,4.
  Как да си ги включа ?

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,

  С уточнението, че давам решение за стандартен AutoCAD, но мисля, че е същото в разновидностите.
  1. Стрелка 2 - За да се виждат табовете на модела и лейаутите в командния ред стартирайте командата LAYOUTTAB и задайте стойност 1.
  2. Стрелки 3 и 4 - Реално при Вас ги има. В статус бара(реда под командния ред на първата приложена от Вас снимка) от MODEL бутона на дясно, събрани в една последователност и са само икони. Опцията да се виждат като текст е премахната след версия 2014.
  Julieta Vasileva:

  Много,много благодаря за отговора .

  Кристина Боянова:

  Благодаря, аз също се лутах доста преди да прочета коментара откъде да си включа лейаутите на 2015.

 • Защо не се вижда куба

  Мариана Живкова:

  Как да визуализирам куба. Опитах всичко, което сте писали, но не успявам. Работя с версия 2010г.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Изброите кое пробвахте за да го включите защото наистина под този урок има доста теми и какво ли не е изписано за това как да се включи куба.

  Мариана Живкова:

  Здравейте, първо опитах Вашите указания под видеото, после с view/visual stayles/2d wireframe; също в командният ред NAVVCUBEDISPLAY 3, но не успявам да включа куба

  Краси Кръстев:

  NAVVCUBE и след това ON

  Мариана Живкова:

  Благодаря, включих го по следният начин: NAVVCUBE - ON - VIEW - VISUAL STAYLES - 3D WIREFRAME. Интересува ме може ли по някакъв начин да се включи и на 2D WIREFRAME или там не е необходим?

  Краси Кръстев:

  Ами имаше една особеност за 2009 2010 версии, този куб е предвиден първоначално за ползване в 3D режим на ползване може би затова само в 3D WIREFRAME може да го ползвате но пробвайте когато сте в 2D WIREFRAME да изпишете NAVVCUBE  - ON ... 

  Мариана Живкова:

  Опитах , но не се получава. Може би ще трябва да инсталирам друга версия, но това ще е само ако ми пречи да чертая. Благодаря за бързите отговори.

 • Може ли да гледам уроците без да чета въпросите под урока?

  Momchil Glavev:

  Може ли само гледам видео файловете без да чета въпросите и отговорите под урока, дали ще загубя много, защото доста от въпросите някак си изпреварват самите уроци и лично за мен става малко бъркотия, вторият ми въпрос е имам ваучер за безплатни уроци, когато изтече единият и след това искам да продължа курса, дали ще трябва да започна от начало или ще започна от там от където съм стигнал, и ако намеря и други ваучери те от урок едно ли ще започнат или от там, където съм завършил, благодаря за вниманието..

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  1. Относно въпросите във форума е хубаво да преглеждаш нещата които са написани там с оглед на това че може да намериш някой отговор на твое питане... да вярно понякога има някой друг въпрос зададен под урок на който въпрос се отговаря в някои от последващите видео уроци... така че по - скоро ако се питате нещо и не сте доразбрали във видето погледнте под урока форума там може да има отговора.

  2. Няма проблеми след като изгледате първите два модула от курса които даваме безплатно и след това закупите курса да започнете директно от модула до който сте стигал ( модул 3 ), като модул 1 и 2 пак ще са активни за преговор ако се налага. Ваучера както го наричаш реално е едномесечен безплатен достъп към даден курс само за първите два модул, т.е. пробния достъп посредством ваучер е единстсвено и само за първите два модула на курса.
  Momchil Glavev:

  Благодаря за разяснението, това значи че ако имам втори ваучер по-добре да го ползвам за някой от другите Ви курсове.

  Краси Кръстев:

  Ами да вариант е идеята на тези безплатни модули е да се запознаете с начина на преподаване и съответно да видите дали онлайн обучението е за вас.

 • Защо десетина минути след като спра работата по чертане програмата AutoCAD - 2012 се самоизключва.

  Dimitrov:

  Настроил съм с Option - Open and Save - Automatic Save  3 минути за запазване.При самоизключването на програмата се губи всичко, което е работено часове на ред. Нямам навика да запазвам често с бутона Save и това много неприятно. Моля помогнете ми.

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да ми покажеш със снимка какво точно ти изписва AutoCAD когато се "самоизключва" ? При определено действие ли става това или не зависимо от командата.

  Компютъра горе долу като харестики как е .... има голям шанс AutoCAD да "гърми" просто защото чертежа е тежък за компютъра ти.... пробвай с напълно празен файл дали ще пак ще ти се "самоизключи"
 • Защо AutoCAD се самоизключва?

  Dimitrov:

  Благодаря за отзивчивостта на инж. Кръстев. Ето някой подробности, които мога допълнително да дам след отговора, който получих:

            Настройката за автоматичният Save не сработва. Трябва да "сейфвам"
  ръчно много често,за да се запази информацията. 
           Компютъра ми е; LS PRIMO - P-5816, C2D - E 4500, CPO - 2.2, RAM - 2048, HDD -80, DVD.  
          В процеса на работата се налага да оставя компютъра сам. На екрана няма никакви съобщения. След известно време -15- 20 минути намирам компютъра или изключен или със стартовата на Windows картинка на екрана.
           Файловете по които работя са с обем 1000 -1500 КВ.
            За продължаване на работата без проблемно стартирам AutoCAD, избирам работения файл, но от него липсва всичко, което е направено след последното извикване за работа на файла. Въпреки настройката на автоматичният Save. Остава само това, което съм запазвал ръчно.
             Лошото е това, че нямам навика да запазвам ръчно. 
              Много добре ще е ако получа "цяр за тази болка"
  Краси Кръстев:

  Здравей, отново.  Първо ще те помоля когато става дума за една тема да пишеш под нея не е необходимо да отваряш нова тема с описание на проблема. Така че пишем тук под тази тема.

  Първо отбелязвам че Autosave  работи на принципа че на определено време прави файл с разширение .sv$ който файл пази информацията и може ако нещо се случи някакво "събитие" реално този файл да се направи на .dwg и информацията да се е съхранила до момента на този автоматичен save, но реално за да има Save за чертежа трябва да си направил поне един save ръчно накрая или затваряйки файла да си дал Save changes.Това е доста важно да се отбележи !

  Предполагам намираш така компютъра си дори и ако не ползваш AutoCAD ами и други програми, т.е. след като го оставиш ( без да изпълняваш никакви действия с него за определен период от време ) той се изключва - изключва се не само AutoCAD ами компютъра като цяло.... 

  ако е така кажи ми с каква операционна система ( XP, VISTA, win 7, win 8 ) си за да те насоча така че да махнеш или промениш времето за изключване на компютъра ( или преминаване в power save режим ).
  Dimitrov:

  Повторно благодаря за търпението и отзивчивостта на инж. Кръстев. Моля за извинение за неправилното поставяне на проблема ми.

   на кратко - работя с win 7.
  Краси Кръстев:

  Хм, надявах се да кажеш че ползваш XP защото мисля там беше доста по - лесна тази настройка ... за Win 7 варианта за изключване на компютъра след определено време  виж в  task scheduler ( снимка 1 позиция 1) виж  дали нямаш някоя задача на която да пише shutdown ( снимка 1 позиция 2 ) и съответно тя да го гаси . Може да стигнеш до task scheduler  като го изпишеш долу в лентата на старт бутона на windows 7 - ( снимка 2 позиция 1 и 2 ).


  Интересно ми е как се постига този резултат при вас наистина може да са доста неща но контролирано изключване ( shutdown ) след определен период от време на windows 7 поне аз като вариант се сещам само за този.

  Пробвахте ли да оставите компютъра просто включен без никаква програмата да е стартирана ... пак ли се изключва ... питам това не за друго, ами за да сме сигурни че е някаква настройка за изключване на windows - a.
  Dimitrov:

  От Searches  за task sceduler получих пътеката за извикване. Но в тази пътека се оказа, че трябва да мина  през папки, които не съществуват. От Design Center намерих друга пътека и по нея  и файла. Но той не се отваря. Сега ще оставя компютъра отворен на друга програма и за резултата ще Ви се обадя.

  Краси Кръстев:

  Нали от тук ( снимка 1 ) търси за task scheduler

  Натискаш старт бутона позиция 1, след което в лентата долу позиция 2 търсиш task scheduler  и съответно избираш позиция 3 --- task scheduler без никакви уточнения ( 2016 или подобно ). Защото така както си описал по - горе оставам с убеждение че реално търсиш task scheduler през search - a на AutoCAD ...
  Dimitrov:

  Денонощие компютъра не се изключи на програма SAP v. 14

    Сега ще започна, когато работя на AutoCAD, много често да Save -вам ръчно. Когато се наложи да прекъсвам за по-дълго ще минавам на режим Sieep.
     С това за сега решавам проблема си. 
       Благодаря.
  Краси Кръстев:

  Ами ОК явно не е имало настройка за автоматичен shutdown, щом този подход действа....процедирайте по този начин ....

  Dimitrov:

  Сега вече извиках и task scheduler.  На последният ред нямаше Shutdown -  Readi -  When.... .Значи всичко е ОК. С Вашата помощ мога вече да продължавам. 

      Всичко най- хубаво.
  Краси Кръстев:

  Не е въпроса да е на последния ред просто като цяло дали няма нещо подобно във целия списък реално може shutdown задача да е в средата или пък в началото на списъка.

 • От къде да сваля файловете към урока?

  Костадин Петков Костадинов:

  от къде се свалят файловете за тренинга?

  Краси Кръстев:

  Здравей, на снимка 1 позиция 1,2,3,4 съм показал къде се намират файловете за сваленя към урока.

  Снимка_1

  Държа да отблежа че не под всеки урок има допълнителни файлове.

 • къде

  Жаклин:

  Ако кубът не се вижда, сменете стила на визуализация (в горния ляв ъгъл) да е "wireframe" и задайте NAVVCUBEDISPLAY да е 1 и NAVVCUBE on като изпишете тези команди в командния ред. Къде точно се намира wireframe ? 

  Краси Кръстев:

  Здравей , става дума за показана на снимка1  позиция 1 визуализация  wireframe .

 • Пак същият проблем като при първият урок. Видеото стои само на един отворен аутокад и няма никакво движение

  Венцислав Василев:

  Проблем с видеото 

  Краси Кръстев:

  Здравей, след 1' 50" има движение просто до тази минута не е необходимо движение на курсора, затова и лектора не го движи и оставаш с обеждението че не се движи през цялото видео. Изгледай цялото видео без да превърташ и след 1' 50" ще видиш че има движение.

 • Как да си извадя командната лента на версия 2015?

  Zoya:

  Работя с версия 2015 и нямам командна лента . Как мога да си я извадя? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако командния ти ред е изчезнал комбинацията Ctrl + 9 може да си го възстановиш. Командната лента от версия 2015 има някои промени - не е така каквато е в по - старите версии. Например няма възможност иконките за състояния (OSNAP, DYN и т.н.) да бъдат с текст, самите иконки са изнесени малко по - дясно.

  Zoya:

  Благодаря!

  Антоанета Василева:

  Здравей, тази комбинация за командния ред я знам, но при мен си го има. Преди като напиша например "c" за "copy" това ми се изписва при курсора, а не долу в командния ред и изведнъж сега не ми се появява. Преди ми се беше случило същото и си спомням, че възстанових всички настройки по "default" и чак тогава се оправи. Не е някакъв сериозен проблем, че е изчезнала тази функция, но си бях свикнала и ме мъчи, че не мога да възстановя нещо елементарно.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Антоанета.

  Изпиши в командния ред Dynmode след това натисни Space (Enter) след това за дадената променлива задай стойност 3 ( в момента най-вероянто е 0 ) и следва казуса да е разрешен.

 • Как да премахна ?

  георги:

  Здравейте , при плотиране на чертеж в рамката ми се появява надпис produced by an autodesk educational producta,как мога да го премахна .

  Краси Кръстев:

  Предполагам че версията която ползваш е STUDENT VERSION нали ?

  Въпроса е от коя година е защото доколкото знам от определена година насам от Autodesk премахнаха това съпбщение.Така че коя е версията за да кажа по конкретно дали може да се махне или не това съобщение.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, при версия 2010 кубът се показва когато си във режим 3D Modeling.

  Като съответно NAVVCUBEDISPLAY да е 1 и NAVVCUBE on

  Теодор:

  Пробвах и това, но нямаше промяна

  Краси Кръстев:

  Добре може проблема да е от настрйката NAVVCUBEOPACITY ( ако е със стойност 0 следва куба да не се вижда ). Изпиши в командния ред NAVVCUBEOPACITY и задай стоност 50.

  Преди това обаче виж в Options снимка 1 позциия 1 ( в командния ред изпиши Option ( OP ) ) и виж в раздела 3D Modeling снимка 1 позиция 2 дали са сложени отметките показани на снимка 1 позиция 3 и позиция 4.Ако нямат отметки сложи им след което задай Apply и ОК.

  снимка 1

  Пробвай тези две настройки, ако не проработят нито един от посочени два съвета по - горе, пробвай да промениш начина на визуализация в моделното пространство. Като пробваш различни визуализации от показани на снимка 2. снимка 2

 • Краси Кръстев:

  Здравей, View Cube се появява от 2009 версия на AutoCAD .

  Препоръката ми е ако имате възможност да използвате по - нова версия на software - а. През годините са добавени още доста нови инструменти, които пестят време.

  Didotsehb:

  Kids should not waste their time on boring textbooks and lessons when they could be working on something more meaningful. Today's educational market is pro essay writing reviews Thankfully, there are literally innumerable businesses that offer cheap writing services to college students.

  Air Fryer:

  É provável que você já tenha tido o prazer de ouvir sobre as air fryer a ar antes. O eletrodoméstico já existe há bastante tempo e agora está ganhando destaque em todos os lares. É uma excelente ferramenta para fazer batatas fritas, nuggets de legumes de frango e costeletas que quase não requerem óleo.

 • Здравейте! Немога да сваля файловете... Какъв е проблема?

  Mihaela:

  Опитах няколко пъти, но просто не зарежда и не ги сваля.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Mihaela.

  С кой Browser влизаш и ползваш Aula.bg. И по какво съдиш че не се свалят файловете.

  При мен с Google Chrome нямам никакъв проблем да ги сваля. Кликам на тях ( снимка 1 позиция 1,2,3 и 4 ) след което те се свалят и както се вижда долу в "Download" лентата ( снимка 1 позиция 5,6,7 и 8 ) файловете са свалени. Настройката при мен е тези файловеда отидат в папка Download.Така че провери да не би да си изключила тази лента и съответно файовете да си се свалят някъде ( ако не си задала друга папка, по подразбиране обикновено файловете отиват в Download ) и да оставаш с убеждението, че не се сваля нищо.

  Снимка_1

  Mihaela:

  Трябваше да ги отворя в нов раздел (страница) и тогава се свалиха. Благодаря ! :)

 • Краси Кръстев:

  Здравейте,

  За да пуснете Scroll bar - овете ( плъгазчите отдолу и острани в дясно ) и model и layout бутоните, отидете на Options прозореца, в командния ред изпишете Options ( или само OP - снимка 1 позиция 1).

  След това отидете на раздела Display ( снимка 1 позиция 2 ), след това сложете отметка на Display scroll bars in drawing window ( снимка 1 позиция 3 ), за да включите плъзгачите, след което сложете отметка на Display layout and model tabs ( снимка 1 позиция 4 ), за да включите бутоните.След което приложете настройките натискайки Apply ( снимка 1 позиция 5 ), след което запазете настройките с ОК ( снимка 1 позиция 6 )

  Снимка_1

  Резултата е на снимка 2 съответно 1 - бутони за model and layout. и позиции 2 и 3 - плъзгачи и

  Снимка_2

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Илза Шопова:

  Благодаря за отзивчивостта и ясните указания, справих се. Благодаря!

 • Как да завъртим изгледа на чертеж в пътвоначално положение на координатната система?

  Васил:

  Първо искам да изкажа благодарности на ангажираните лица в и създателите на курса! Свършили сте страхотна работа! Ще направя една констатация като кажа, че понякога се случва да ни изпратят dwg файл (подложка) със завъртян изглед (т.е. кубът е завъртян в някаква произволна посока), което е пречка за лесната работа с файла. Евентуално решение на проблема е написването на команда "plan" и избирането на опция "world" от трите възможни в полето, като по този начин чертежът се завърта в начално положение на координатната система. Не видях в коментарите и видеото да е ставало въпрос за това. Надявам се, че съм бил полезен, а ако бъркам с нещо или съм неточен ще се радвам да бъда поправен. Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Здраей, Васил.

  Добро и ценно допълнение към този урок!

  Тема която, определено в AutoCAD курсовете насочени в 2D режим на работа, не е разисквана.

  В AutoCAD 3D курса има подорбни обяснения за работа с координатни системи и мисля там се споменават доста тънкости за това как да се връщаме към дадена коордиантна система, било World или пък някоя custom (създадена от нас) координатна система.

 • Как да възстановя изписването на командите до курсора върху работното поле?

  Антоанета Василева:

  Здравейте, от известно време когато въведа команда тя се изписва единствено долу в командната линия, а преди преди се изписваше непосредствено до курсора на мишката. Много бих искала да си възстановя тази настройка. Сега работя на AutoCAD2018, но същото нещо ми се е случвало и на по-стари версии и каквото и да правя не мога да разбера откъде се променя тази функция. Проблемът ми е много обикновен, но наистина ще съм благодарна ако ми съдействате.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Антоанета.

  За да ти се показват командите до курсора, изпиши в командния ред системанта променлива DYNMODE , след което натисни space (enter) (снимка 1 позиция 1) и изпиши стойност 3 (снимка 2 позиция 1) (в момента тази стойнсот най-вероятно е 0) и потввърди с space (enter).

  Мисля че знам за кое ново суши място говориш.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Антоанета Василева:

  Много благодаря!

  Краси Кръстев:

  Моля :) !

 • Защо не ми се вижда съдържанието на чертеж, който свалям от урока?

  Димитър Кулев:

  Изтече ми лицензът на ACAD 2014 и инсталирах 2020. Като се опитам да отворя например файла Stol-2D към този урок с Open with и избор на иконката на ACAD 2020, в отвореното работно поле столът не се вижда. Как трябва да постъпя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Свалих файла, отворих чертежа и при мен стола се вижда (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Доста интересно зао при те не се вижда.

  1. Пробвай да клинкнеш два пъти със средния бутон на мишката за да направиш zoom extents, т.е. да покажеш всички обекти в чертежа в рамките на отворения прозорец. Същото можеш да постигнеш замо изпишеш zoom в командния ред след което или да избереш (кликвайки върху Extents в комадния ред) или да изпишеш Extent.

  След като направиш това може ли да покажеш снимка на тов акоето виждаш на екрана.

  2. Пробвай да изтеглиш файла наново.

  3. Провери да не би да си в изометричен в който не се вижда стола в план. т.е. провери дали си в изглед TOP (снимка 2 позиция 1). Има вероятност ако си в друг изометричен изглед да виждаш само една права линия.

  Снимка_2

  4. Пробвай след като си отворил файла, да селектираш всичко в него.

  Как може да го направиш ... когато си в чертежа кликни избери клавишната комбинация Ctrl + A, след това това отиди в Properties (снимка 3 позиция 2) палетата и виж дали има нещо селектирано, ако има значи имаме обекти в чертежа (снимка 3 позиция 3) в случая 149 обекта.

  Снимка_3

  Пробвай тези варианти по горе, за да проверим какво точно се случва.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Боян.

  Има доста начини по които може да го направиш.

  Ето няколко от тях:

  1. Копирай координатите, след което стартирай изчертаване на полиния и постави коордиантите. Следва да ти се изчертае полиния с Vertex - и координатите които си поставил.Тук трябва да се внимава със структурата ан разделителите точка и запетая и запетая.

  2. Може да намериш някой Autolisp, който да свърши тази работа.

  3. Това видео ще ти покаже друг метод - Поставяне на точки с координати в AutoCAD

  Ако не си работил с лиспове или не успяваш да приложиш някой от методите пиши, за да дадем повече разяснение тук във форума на Аула.

 • Може ли един 3d чертеж да го направим 2d?

  Радемира:

  Може ли един 3d чертеж да го направим 2d?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Радемира.

  Да може.

  Как могат да се правят разрези, погледи на чертежа, погледи на разрезите и т.н. е показано в модул 4 от курса AutoCAD 3D.

  Най-лесно, на база знанията от курса по 2D AutoCAD, е като настройш визуализцията на 3Д чертежа да е 2D Wideframe и след това да погледнеш чертежа от горе в viewport - a и ще имаш план на триизмерния ти чертеж.

  Вече за разрежзи през 3D чертежа и т.н. може да нмаериш в модул 4 на курса AutoCAD 3D, както споменах по горе.

  Радемира:

  Много благодаря

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Лентата със сътояние е там, само че след 2015 версия на AutoCAD включването и изключването на състоянията се визуализира само чрез иконки, т.е. няма как да видиш лентата със състояния по същият начин по който е показан във урока а именно "текстови бутони" . Урока е проведен на версия 2012, където все още лентата със състояния се визуализира по този начин. Реално визуализирането на лентата с текст съществува до 2014 версия включително.

  Ето още няколко теми, които ще помогнат да видиш разликите след 2015 версия на AutoCAD.

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

  Как да сложа командния ред под Layout- тите ?

  С AutoCad 2015 съм. Има разлика в лентата за състоянието. Къде мога да видя командите, които онагледявате в урока, а при мен ги няма?

  Защо не си виждам лентата на състоянието? Версията е 2015. Напълно начинаещ съм.

 • Как може да бъде променен цвета на layer за принтиране?

  Борислав Парасков:

  Искам да променя цвета на даден layer така че при принтиране да излиза в друг цвят за да се вижда по-добре на хартия. Опцията Plot Style в Layer Properties Manager не е активна. Какво да направя?

  VAiOS:

  единият начин е да се промени цвета от настройките в Plot Style table, но неудобството е, че тогава трябва да се ползва този цвят само за този layer, което обикновено не е подходящ вариант.

  2-ри начин, за който се сещам е да се работи с Layout-и. Тогава, дори за всеки различен лейаут, може да се задава цвят за принтиране на даден слой. За да се активира опцията за тази настройка трябва да е да с двоен клик да се влезе в съответния View Port. След това да докато сте в този режим може да се наглася цвета. Ще кача снимка.

  Борислав Парасков:

  Мерси за съвета. През Layout става.

 • Каква е разликата между моделно пространство и layout?

  Tsvyata Petkova:

  Здравейте, моля още веднъж с прости думи каква е разликата между моделно пространство и layout. Оставам с впечатление, че моделното пространство е нашата чернова, докато layout е нашият чертожен лист, който съдържа чертежа, който после ще разпечатаме. Така ли е?

  Маргарита Косева:

  Моделното пространство е нашата чернова, докато layout е нашият чертожен лист, който съдържа чертежа, който после ще разпечатаме.

 • защо

  Диляна Иванова:

  Защо след опит да синхронизирам екрана си като вашият,но и след натискане на назъбеното колело и Drafting&annotation не ми се появява лентата с команди под лентата за въвеждане на команди.(INFER>SNAP>GRID>...........)

  Златин Димитров:

  за да се включат отново от лентата за състояние се натиска Display Layout and Model tabs

 • Защо толкова стара версия на AutoCAD

  Женя Иванова Желязкова:

  Много стара версия на AutoCAD, моята е 2022 и някои неща не съвпадат.

  Zhelyo Krastev:

  Може да намерите по-стара версия на AutoCAD от сайта на Autodesk, за да я използвате за целта на курса. Последната версия показана в курса е 2017, а и в повечето случаи тя би била достатъчна за работа.