Бързо принтиране от моделното пространство

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Къде чертаем чертежа си?
В моделното пространство
В хартиеното пространство (лейаута)
 
За какво служат плот стиловете?
За да нагласяме цветовете и дебелините на линии при плотиране
За да имаме различни настройки за мащабите при плотиране
За да имаме различни размери на листата при плотиране
 
В какъв мащаб се чертае в моделното пространство?
В мащаба, в който ще е чертежа
В мащаб 1:1

Въпроси и отговори

 • Венелин Димитров Апостолов:

  При мен в Tabs няма Output как да го инсталирам от CUI user interfase ?

  Иван Цукев:

  @Venelin Чрез опцията Customize на работното пространство. Може да си припомниш този урок: https://edu.tsukev.com/dobre-doshli/module-1/video-13/

  инж. Венелин Димитров Апостолов:

  А възможно ли е , защото ползвам AutoCAD MEP, а не чист AutoCAD ?

  инж. Венелин Димитров Апостолов:

  А възможно ли е , защото ползвам AutoCAD MEP, а не чист AutoCAD ?

 • Димитър Берберов:

  И както си мислех, че няма какво ново да науча от този урок --> pdf-ите имат слоеве, но само ако използваме вградения конвертор. Много добре :)

  Иван Цукев:

  @Димитър

  Да - има слоеве, което изглежда много хитро, но не е задължително да ги ползваме, ако нямаме нещо в предвид. Ако ги сложим и дадем файла на някой, който трудно се оправя с компютър, може да ги изключи по погрешка.

 • Александър Борисов:

  Здравейте.Искам да попитам, каква е причината, поради която когато настройвам dwg to pdf при плотирането, след като е готов pdf файла, надписите по чертежа ми излизат като поредица от точки. Може ли pdf файла да не поддържа определен набор от текстови стилове?

  Иван Цукев:

  @Александър Този проблем го дискутирам в видео4. Там има една отметка "Capture ALL". https://edu.tsukev.com/dobre-doshli/module-8/video-4/

 • Ruska Georgieva:

  При мен имаше следния проблем при плотирането с PDF - когато разпечатвам по-голям чертеж, надписите излизат много плътни и не се четат, докато с плот файл този проблем го няма, затова си мислех, че с PDF качеството е по-ниско. Каква може да е причината?

  Иван Цукев:

  @Руска

  И на мен ми се е случвало с по-стари версии на AutoCAD да се получава този проблем и то само при точно определени шрифтове, например Arial Narrow.

  Това не е от качеството, а от самия драйвер. При мен се реши проблема с по-новите версии автоматично, преди го решавах като просто сменях шрифта.

 • Може ли да споделя опит ?

  Олга Илиева:

  Споделям моя опит от плоттиране: Ако ви трябва да разпечатате чернобял чертеж , но е с някакъв символ или отделна линия в цвят, задайте ги с rgb цвят. той ще бъде винаги цветен независимо че сте избрабли монохром стил.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е вариант, не е ли обаче моментно решение на проблема, ако ползваме определени добре структурирани custom .ctb също е вариант.

 • Как да вмъкна чертеж в Word?

  Валентина Димитрова Христова:

  Здравейте. Искам да задам един страничен въпрос. Как мога да част от чертеж да сложа в лист в Word?

  Иван Цукев:

  Валентина

  отдавна не ми се е налагало да го правя, но до колкото си спомням процедурата беше следната. Първо правим фона на екрана да е бял, защото ако е черен излиза недобре в Word. След това позиционираме екрана така, че да се виждат добре обектите и правим copy с basepoint. Накрая paste в Word.

  Естествено има и опцията с графични програмиа - print screen и редакция в paint/photoshop/gimp или друга програма.

  Методи Атанасов:

  Според мен най-добрия начин е с опцията Insert/Screenshot/Screen Clipping, която е налична в Word от версия 2010.

  Ваня Пеевска:

  Здравей, ето и моя начин. Маркирам си обекта, после десен бутон и от менюто избирам Copy Selection, после в Word избирам Paste Special и от диалоговия прозорец, който се отваря избирам AutoCAD Drawing Object и ОК. Чертежа влиза в Word, така че може да се извършват промени по него с средата на AutoCAD.

  Fghj:

  Аз лично процедирам така: правя си Viewport в листовото пространство  и,  ИЛИ принтирам (виртуално) във PDF формат и после отварям чертежа със отворен Word ( тоест стартирам word и след това от менюто отвори си избирам PDF-файла който съм плотирал и то се конвертира във word-ски файл ,....поне е така при по новите версии на word ) ИЛИ  давам prewiev от менюто за плотиране и оттам вече с друга външна програма си го ''преснимам от екрана ''  , a за горния пример  с Paste Special  не знам дали ще ви позволи  да редактирате вмъкнатия чертеж  на компютър без AutoCAD 

  Ваня Пеевска:

  Да, без AutoCAD няма да стане.

  Любен Маринов Коджаиванов:

  Аз също правя PDF файл и тъй като ползвам NitroPDF, има бутон за директно конвертиране към WORD, след което е лесно...

 • Христо Колев Петров:

  Здравейте,при разпечатване на PDF с програмата pdf Arhitect нормално работя при формат А4 ,а при формат А3 отказва,забелязвам че размера на хартията и фаила са различни,моля дайте ми някакво рещение.

  Иван Цукев:

  Нямам опит с pdf Architect, за да споделя решение.

  След версия 2010 на Аутокад няма никаква причина да се ползва външна програма за създаване на PDF. Драйверът DWG to PDF е повече от чудесен и добре оптимизиран за чертежи. Преди това имаше много проблеми, но след 2010 е много по-добре.

 • Принтиране

  инж.Йордан Маринов:

  Здравейте, искам да попитам дали има възможност както се задава един основен цвят как да се печата (със собственият си цвят, дебелина и т.н.) дали има възможност да се направи настройка в аутокад, но не по цвят а по слой. Примерно искам да се задава кой слой с какъв цвят да се печата, а в моделното пространство да си остане оригиналният цвят. Идеята е да не модифицирам чертежа (най-често на колегите), а само когато се плотира тогава да се променят цветовете. Това за което питае е подобно на plot style, но критерият не е по цвят, а по слой.

  Благодаря

  Иван Цукев:

  Интересен въпрос.

  Ако се ползват named plot styles, може да се задава различен плот стил на отделните слоеве. Това би ли ти свършило работа или да търсим друго решение?

  инж.Йордан Маринов:

  Неразбрах как се правят named plot styles. Ако е възможно да покажете.

  Йордан Йорданов:

  Named Plot Styles е алтернатива на Color Plot Syles (което всъщност е нчстройката по подразбиране в Autocad) За да се създаде Named Plot Stylе Table е необходимо файла да бъде настроен да използва Named Plot Styles пътят е: Options>Plot and Publish>Plot Style Table Setings, избира се Use Named Plot Styles и следващият новосъздаден чертеж ще използва Named Plot Styles. От тук може да се създават или променят таблици. Когато се използват Named Plot Styles се задава стила на плотиране на всеки слой независимо от цвета му. Това е сложния (за мен) начин, не го препоръчвам освен ако няма изискване да бъде използван (освен това повечето хора не са го чували и ако попаднат на такъв чертеж няма да се справят). Другият по-лесен начин според мен е този: 1. Създава се Layout с настроена таблица на плотиране None 2. С двойнокликване на левия бутон на мишката се влиза във Viewport-а към Layout-а 3. Докато сме във Viewport-а се включва мениджъра на слоевете (Layer Properties) 4. В така отворения мениджър на слоевете се появяват нови колони с параметри за слоевете, чрез тези колони (VP color, VP linetype, VP lineweight и други) могат да се променят различни свойства на слоевете (дебелина на линията, тип на линията, цвят, прозрачност). Промяната в тези нови колони се отнася само до конкретния Viewport и начертаното в моделното пространство няма да се промени по никакъв начин. За да работи коректно този метод трябва на всички обекти да са дадени параметри By layer и блоковете да са чертани в слой 0 и също елеметите им да са с параметри By layer.

 • Защо моят AutoCad е версия 2007г. и не мога да открия от къде се настройват плот стиловете?

  Станислав:

  Здравейте , включвам се и аз с един въпрос.
  Моят AutoCad е версия 2007г. и не мога да открия от къде се настройват плот стиловете ?
  Благодаря!

  Станислав:

  Открих го има малка стрелкичка , като след натискането и се появяват всички допълнителни опции

  Альоша Исаев:

  Здравейте, отидете на AutoCAD бутона, след което на бутон Print и се отваря прозорец с плот стиловете.

 • Защо ми изчезна monochrome стила?

  Асен:

   имам следния въпрос 
  изчезна ми monochrome.ctb стила за плотиране как да го оправя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай с командата - PSTYLEPOLICY -, ако е зададено 1, то виждаш само плот файловете които са в формата .ctb, ако е на 0 , то виждаш формата .stb, в твоя случай може monochorome.ctb да го няма именно поради тази причина че настройката е нарпавена на 0.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Асен:

  За съжаление не е това проблема, предполагам че е свързано с някакъв вирус, зашото и някои други програми ми се объркаха. Има ли начин да си създам мой стил monochrome?

  Краси Кръстев:

  Добре пробвай с CONVERTPSTYLES в комадния ред и след тази команда с Ctrl + P виж дали са ти се появили стандартните ctb. стилове , ако не са направи един screnshot да видя кой ctb стилове ти излизат. ( може някой да е конвертирал стиловете в този чертеж ).

  Асен:

  Появиха се, благодаря много за помощта.

 • Защо 

  Пламена Демирева:

  при мен при Page Setup при избора на плотер няма настройка DWG to PDF. Това проблем ли е? Моят AutoCAD e версия 2012.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ще ти покажа как стоят нещата при версия 2014, при 2012 са подобни. отиди на AutoCAD бутона ( снимка 1 позиция 1 ) след което отиди на Print ( снимка 1 позиция 2 ) след което отиди на Manage Plotters ( снимка 1 позиция 3 ).След което най - веороятно ще ти се отвори директно директорията с инсталираните плотери на твоя компютър, след което в тази папка отиди на иконката Add a Plotter Wizard ( снимка 2 ).След което ще ти се отвори прозорец ( снимка 3 ) натисни Next, след което от следващия прозорец ( снимка 4 ) отметни My Computer ( освен ако не ползваш server ), след това пак Next след което ( снимка 5 ) отиди на Autodesк ePlot след което избери в Models DWG to PDF дай NEXT, след което на всеки следващ прозорец давай смело NEXT, на последния естествено даваш Finish, и вече този тип плотер ти е вкаран към плотерите в AutoCAD.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Пламена Демирева:

  Здравей! Съветът ти ми беше от полза! Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Радвам се че се е получило.

 • Защо на монитора излиза жълт образ на празен лист? 

  Dimitrov:

  След  като избера Preview на прозорец Plot Model.    За бързо разпечатване направих всичко точно по урока, проверих дали слоевете не са замразени или затъмнени Така ми се получи и когато завърших процедурата с чертожен лист.

      Къде греша или какво пропускам?  Вл. Марков
  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да сложиш като избражение какво точно виждаш когато избереш Preview, за да можем тук във форума да придобием по - ясна представа.


  Възможност за този проблем е да не си избрал плот стил ( снимка 1 - позиция 1 

  ) другата вероятност за грешка е да не си дал отметка ( снимка 1 позиция 2 ) на 

  Plot with plot styles - ако нямаш отметка или не си задал плот стил направи го и 

  дай на Apply to layout ( снимка 1 позиция 3 ) и след това виж Preview - то как 

  изглежда.

  Надявам се да се предположенията ми за допуснатата грешка да са правилни, ако не пиши пак и сложи една снимка за да може да се придобие по - донра представа какво искаш да кажеш с този жълт образ.
 • Защо на екрана излиза жълт празен чертожен лист?

  Dimitrov:

  След като съм направил всичко съгласно урока (така мисля) и  в прозореца  Plot Model  натисна  Preview . Проверих слоевете - не са замразени или затъмнени. На някой опити се показват само част от линиите на чертежа.   Вл. Марков

  Краси Кръстев:

  Ето тук писах вече по този въпрос който зададохте преди време 


  Виж този линк към абсолютно същия въпрос пак зададен от теб преди време :)

  https://aula.bg/question#id-122995200001
 • Как може да се настройва големината на служебният текст на печатният лист хартия при разпечатване на файл директно от  АutoCAD.

  Dimitrov:

  При разпечатването на файл по краткият начин на листа се явява и текст който дава адреса и името на разпечатвания файл. При мене този текст излиза доста едър и пречи на чертежа.

  Краси Кръстев:

  Здравей,  Може да го направиш като в командния ред напишеш PLOTSTAMP  ( снимка 1 позиция 1 ),

   следва това ще ти се отвори прозорец - снимка 2 позиция 1 ( Plot Stamp ) след което отиди и избери Advanced ( снимка 2 позиция 2 ).

  Ще ти се отвори прозорец като този на снимка 3 позиция 1 ( Advanced Options ), 

  след което отиди на Units ( снимка 3 позиция 2 ) и там избери мм най - добре за 

  най - добра ориентация колко висок да е текста съответно в Height изпиши 

  колко да бъде тази височина, след което избери ОК ( снимка 3 позиция  и 4 ) и 

  затвори прозорците и вече ще си намалил размера на текста.  Един малко по - страничен съвет :   Хубаво е и да промениш location - a ( позицията на този текст ) - на снимка 4 е 

  указано да бъде горе в ляво, но ти препоръчвам да е направен Offset relative to 

  paper layout и съответно с X И Y offset да си го нагласиш горе долу къде да се 

  намира на листа и в layout - a, както и естествено в твоя случай по време на 

  бързо плотиране.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Dimitrov:

  Научих още едно много полезно нещо. Благодаря!

  Stoyanka Cholakova:

  Може ли изобщо да се премахват надписите при мен са "PRFDUCED BY AN AUTODESK EDUCATION PRODUCT" по четирите страни на листа?

  инж. Нели Георгиева:

  Може! Първо файла, който има такива надписи при плотирането, се записва като .dxf. След това се отваря .dxf-а, записва се като .dwg и вече не би трябвало надписите да съществуват. Чисто и просто "гимнастика" с форматите. Успех!

 • Защо  на монитора излиза празен лист след като избера Preview от Plot Model?Направих всички настройки.

  Vladka Gatewa:

  От въпросите и отговорите под видеото-отговор на Краси Кръстев проверих и кликнах на Apply to lauont (sn.1,poz.3)и след това

  Preview - празен лист и над него излезе под меню  Save as.Работя на AutoCAD 2015.

  Краси Кръстев:

  Може ли снимка на това което виждате на екрана какво точно ви се показва... показва... плотирате от моделното пространство чрез избор на диапазон или от Layout ?

 • Как, Защо не мога да задавам въпроси и със Защо?

  Цветислав:

  Защо на вашият пример само завършека на размерните линии са в слой 0 ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  Относно втората част на въпроса ти по какво точно съдиш че в прикачените файлове само "завършека" на котировките (размерите линии) са в слой 0 ? 

  При пълна селекция на котировките те са в A- DIM слоя - снимка 1 и снимка 2, попринцип идеологията на курса е да не се ползва нулевия слой почти за нищо само в определени случаи ( кои случай - в курса AutoCAD блокове се дава идея за ползването му ).

  Цветислав:

  Не се изразих правилно. Има впредвид слоевете в PDF.

  Краси Кръстев:
  В момента мога само да предположа, че става така защото реално само "завършека" на тези линии в AutoCAD са малко по - специфичен обект. 

  В случая са избрани такива по подразбиране от самия AutoCAD - наклонена черта , стрелка и т.н.  ( те може и да са потребителски направни на база блок ) т.е. преминавайки през PDF точно тази част която е поподразбиране ( служебно тази част е фиксирана от AutoCAD ) отива съответно в служебния слой  на AutoCAD - "0".Може би това е идеята, но не го гарантирам на 100 %.
 • Може ли да се принтират няколко чертежа в един PDF, а не всеки в отделен ?

  Пенка Стоянова:

  Здравейте, искам да попитам следното: Има ли опция в AutoCAD при създаването на pdf файл, той да включва повече от една страница или трябва да използвам допълнителна програма за обединяването на няколко pdf-a в един? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Надявам се имаш предвид че това което искаш да направиш е на база направени Layout - и. Там може много бързо на база на една настройка да промениш дали избраните layout - и да се плотират в един PDF или пък всеки Layout да е в различен файл. Когато принтираш директно от моделното пространството, то определено е за много бързо принтиране на част от чертежа .... т.е. когато имаш имаш само един чертеж.

  Ако имаш повече от 2 чертежа, би било хубаво да имаш Layuot - и за тях.... ако имаш повече от 10 layout - та на 3, 4 . dwg - та вече е хубаво да имаш sheetset.

  На база на Layout - и и sheetset може да оргазнизираш работата си по плотиране доста добре.

  Така че препоръката ми е да ползваш бързото плотиране наистина при кризисни случаи за по един два чертежа.

  Ето един пример когато имаш layout - ти :

  Нека да приемем че имаш 4 Layout -a , които искаш да са на един PDF файл.

  На снимка 1 съм селектирал 4 layout -a от един чертеж кликам се десен бутон на мишката върху тях ( снимка 1 позиция 1 ) и избирам Publish Select Layouts ( снимка 1 позциия 2 )

  Снимка_1

  Ще ти се появи прозорец подобен на този на снимка 2 позиция 1.Натискайки бутона Publish Options ( снимка 2 позиция 2 ) , следва да отворя прозореца с Опции на " публикуването" на Layout - ите като pdf - и - снимка 2 позиция 3.

  В този прозорец мога да настроя къде да се публикуват PDF - а / - ите ( снимка 2 позиция 4 ), мога и да кажа и дали принтирането на layout - ите да е на един PDF или на няколко ( снимка 2 позиция 5 ) Multi - sheet Files = всеки Layout на отделен PDF. Single - sheet files = всички избрани Layout - ти на един общ PDF.

  Снимка_2

  С sheetset организацията е още по - добра... плотирането е още по опционално и по - бързо..... но ако трябва да го опиша тук би ми отнело доста време.

  Има една Е- книга на инж. Ив. Цукев в която се описва в общи линии как да се оргазнират чертежите посредством sheetset.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм ви насочил как може лесно да плотирате в един или няколко PDF файла.

  Емил Гагов:

  Хареса ми.

  Пенка Стоянова:

  Благодаря, точно това имах впредвид. Откакто минах курса АutoCAD formula използвам само layout-и. Успех!

  Краси Кръстев:

  Така е най - добре ... да се ползват layout - и :)

  Радвам се че съм помогнал.

  Успех и на теб :)

  Вилиян:

  Здравейте, защо ми се появява това съобщене

  Краси Кръстев:

  Здравей, Вилиян.

  Това е така защото вече принтираш нещо в момента в дадената AutoCAD сесия, трябва да изчакаш да се изпринтира и едва селд това ще можеш да принтираш нещо ново което си подготвил.

 • Може ли да се оцветят масата и дивана?

  Dimi:

  Здравейте, искам да попитам нещо: Може ли масата и дивана да се оцветят цялостно в различни цветове, не само линиите! Налага ми се да разпечатам един апартамент и да го оцветя в различни цветове!

  Dimi:

  Исках да кажа-първо да оцветя апартамента и после да го разпечатам.

  Краси Кръстев:

  Ами може няма никакви проблеми, Използвай Hatch например, т.е. запълни дадените помещения в различни цветове посредством Hatch и след това го разпечати. Като на Hatch ( ако е Solid ) може да зададеш transparency за да спестиш малко тонер. Пoвече информация за transparency може да откриеш в настоящия курс в урока :

  Прозрачност на обекти/слоеве - Transparency

  Dimi:

  Благодаря Ви много за отговора!

 • Какво става, ако сме нагласили дебелините на линиите на слоевете за 1:50, а искаме да разпечатаме чертежа в 1:100?

  Боряна Хаджова:

  Има ли начина да се контролират дебелините на линиите, когато са зададени в слоевете, така че да не излизат много дебели в по-малък мащаб? Когато се задава дебелина на цвета е по лесно, защото всичко се контролира при нагласяване на плотфайла. Ако сме задали дебелините на линиите в слоевете, може ли при плотиране да им зададем да ползват дебелина, зададена на цвят или винаги приоритетна ще е дебелината от слоя?

  арх.Олга Илиева:

  Използвайте лейаути. Мащабите се настройват там. Задаването на различните дебелини на линиите се прави в моделното пространство. Дебелините на линиите не се променят за съответните слоеве.

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен. Интересен въпрос поне в момента аз не се сещам за команда която да е обвързана със Scale - а на дебелините на линиите и анотативния мащаб на viewport - a.

  Вариант 1

  Ако задаваш дебелините на линиите на ниво Layer. Попринцип има една отметка, която обаче е обвързана с мащаба на layout - a на листа - Scale Lineweights ( снимка 1 позиция 1 ) . T.e. дебелините на линиите са обвързани с мащаба на Layout - a ( снимка 1 позиция 2 ).

  Снимка_1

  Така обаче се отклоняваш от простото правило мащаба на Layout - a да бъде винаги 1:1 а вече сами мащаб на чертежа да се премащабира само от viewport - a. Става малко по - сложничко от към организация при плотиране.

  Вариант 2

  Може да не ползваш обаче дебелините на Layer -a, ами дебелините зададени в .ctb файла ( те ще са преоритетни - зададениете в CTB файла ) и съответно да си си направила еднократна организация там и съответно дебелините на линиите да са ориентирани чисто цветово И за по дребни мащаби просто да в .ctb файла да си намалила два пъти дебелината им например. Тогава може да си ползваш пък условието за 1:1 за Plot scale в AutoCAD.

  Вариант 3

  Ако мащаба е наистина много много по - дребен просто махни отметка за дебелини на линии :).

 • Какъв е проблема с разпечатване на формат?

  инж.Станислав Славов:

  Здравейте! Имам следният въпрос. Имам чертеж, настройл съм си лейаута с даденият формат, който в случая е А3. Настроен ми е viewporta,рамката,антетката и мащаба както трябва. От тук нататък си правя PDF файл с чертежа, преглеждам вече готовият чертеж как изглежда.Изглежда отлично. Отивам в копирен център и когато ми разпечатват чертежа на А3 то рамката на чертежа илиза с размерите на А4 формат, а по PDF файла всичко изглежда наред. Кажете ми пропускам ли нещо защото ми е за първи път? Благодаря !

  Краси Кръстев:

  Здравей, Станислав.

  Интересен проблем, така както си го описал излиза че всичко в ПДФ е наред и когато отидеш в копирния център, единственото нещо което се премащабира е рамката на чертежа но не и самият четеж. Може ли да изпратиш ПДФ на kr_krastev@abv.bg за да мога да погледна при първа възможност.

  Опредено въпроса ти, ме заинтригува :) ... само рамката при положение че всичко в ПДФ е както трябва ... ХМММ.

  инж.Станислав Славов:

  Не само рамката се премащабира, а с нея й самия чертеж.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Станислав.

  Аха, добре.

  Видях PDF който си ми изпратил и определено си го направил правилно размерите са 420 по 297 мм което си е А3 - снимка 1 е properties на чертежа който ми изпрати.

  Снимка_1

  Това едиснтвено означава, че копирното студио в което се опитваш да разпечаташ, не е направилно правилните настройки при разпечатване.

  Когато си там на място и разпечатвате се уверете, че анстройките по подразбиране на принтера не са A4 фискирани за всички тави или Automatically, освен това се уверете че настройката при текущото принтиране е A3, уеврете се също така КОЯ точно тава е със A3. Защо казва всичко това .... ако настройката е A4 за всички тави, то следва да принтера да не знае че всъщност има зареди А3 листа, АКО пък е Automatically има шанс принтера да е свършил А3 и да се направи на умен и да премащабира чертежа и да го пусне на А4 - и двата проблема са били срещани в практиката ми. Другия проблем е както писах по -горе да се избере A3, НО настройките по подразбиране да са Default Tray и съотвтно директно принтирането да се извърши от тава по подразбиране и АКО тя обикновенно се ползва за А4, селдва да е пълна с А4 листа и съответно пак става автоматично премащабиране...... Наистина погледнте не само настройките в раздела на PDF reader - a който ползвате АМИ и на самия принтер.

  Друго нещо което само предполагам че може да се случи е, АКО чертежа ви се смалява и се принтира на А3, НО се принтира във формат А4 на лист А3.... доста от принтерите имат настройка и за премащабиране във формат, т.е. препоръката ми е да се огледа ли няякъде не е посочено Print A3 as A4 scaled .... 50% scaled .... зависи от принтера.

  Друго което предполагам е, че може би чертежа да е с малко по-голяма рамка спрямо физическите възможности на принтера и съответно той да премащабира автоматично така че да се помести в физическите си граници... това може да стане не само автоматично може да стане и ръчно посредством избор на отмекта от вида FIt To Paper.

  Не знам в кой копиране център сте отишли но обикновенно те си знаят най-добре машините и знаят свойте настройки, все пак когато отидете там обърнете внимание на това което описах по-горе, чисто като съвет от практиката.

  Обикновенно ако се ползва Adobe Reader следва с Ctrl + D да видите порозореца показан в този комнетар в снимка 1, т.е. с този прозорец в копирния център може да ги уверуите че размера на вашият чертеж е А3 не А4.

  Това е което мгоа да дам като препоръка, НО вече самата копирна машина в копирния център най-добре си я познава оператора който принтира, но му "подксжете" да погледне тези тънкости, за който споменавам по -горе. Определено при вас нещата, така както сте направили документа (чертежа) всичко изглежда много много добре направено, може да пробвате евентуално да приберете рамаката (обаче като отворих dwg чертежа който си ми изпратил ... определно има доста разстояние) по навътре за да сте сигурни че сте във физическите рамки на принтера, НО само толкова другото зависи от това оператора на принтера да прегледа коя изброениете по-горе настройки не е налице.

  С две думи проблема не в теб, прегледайте евентуланите изброени проблеми по-горе.

 • Защо ми дава грешка при принтиране към JPG?

  Димитър Кекевски:

  Здравейте, Доста файла експортирах чрез принт към jpg. , но за първи път ми дава грешка и не иска да ми принтира. Не знам каква е причината. Опитах се и от моделното пространство и от лейаут-а и не иска. Благодаря предварително :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Много добре си описал върпоса и снимката е много показателна.

  Обаче това което не виждам на снимката е конкретния проблем на грешката, имам предвид че обикновено AutoCAD при дадена грешка именно с това съобщение подсказва каква може да е причината, но този път AutoCAD ни го е спестил.

  Ще предполагам от къде може да е причианта, така че пробвай първо следното:

  Увеличи резолюцията на листа.

  От менюто Paper Size избери по-голяма резолюция - например 2550 на 3300 Пиксела (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  Ако нямаш голяма резолюция измежду то тогава може да създадеш такава.

  Отиди на Properties (снимка 2 позиция 1) бутона при избран тип на плотера в полето Name Publish to Web JPG, следва да ти се отвори нов прозорец (снимка 2 позиция 2). В този нов прозорец отиди на раздела Device and Document Settings (снимка 2 позиция 3) и след това Custom Paper Sizes (снимка 2 позиция 4) и кликни на бутона Add (снимка 2 позиция 5).

  Снимка_2

  Излиза нов прозорец (снимка 3 позиция 1), в който стъпка след стъпка ( снимка 3 позиция 2) следва да създадеш нов размер на лист с по-голяма резолюция.

  Снимка_3


  Ако това не проработи, то няколко насочващи въпроси за да открием заедно проблема.

  1. При принтирането само на този .dwg чертеж ли се получава този проблем?

  2. Ако принтираш чертежа като PDF получаваш ли същият проблем?

  3.1. Пробвал ли си да запазиш чертежа като PNG file и имаш ли същия проблем?

  3.2. Имаш ли transperancy в чертежа? Ако имаш transperancy, то JPG файловия формат не подържа прозрачност.


  Димитър Кекевски:

  Здравей, Краси, благодаря много за отговора, ще пробвам тези варианти и ще пиша обратно какво е станало :). Аз междувременно разреших проблема по следния начин: Тъй като използвам функция flatshot за да ми направи от 3d -> 2d поглед и после го принтирам от моделното пространство (предпочиртам тази опция пред viewport ) за да ми остане после файл за клиента с поглед отгоре и отстрани с размери (без да има достъп до 3д проекта, но да бъде в моделно пространство за да може да го постави с други елементи); и 2d погледа става блок, който в последствие му дадох explode и го прехвърлих в друг файл и отпечатването стана успешно. Подчертавам, че това не е решението на проблема (защото от много време използвам flatshot и съм нямал проблеми с отпечатването така както си е блок) Прилагам screenshot от грешката, която ми дава. (миналия път не я сложих ) Аз през това време ще изпробвам това, което си написал и ще споделя резултата в последствие. :)

  Димитър Кекевски:

  Краси, здравей, пробвах варианта с по-голям размер на листа с 4000х6000 пиксели и стана принт-а ( а преди това не искаше) Вероятно чертежа е бил твърде голям. Бпагодаря отново! :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че вече всичко работи при теб!

  Да опредлено когато имаш голям чертеж, ако имаш малко пиксели проблема идва от там ... АХ ТЕЗИ ПИКСЕЛИ ... друго е да си работим с вектори ;)

 • Как да управлявам слоевете на pdf файла? 

  Исмигюл Сюлейманова:

  Създаденият pdf файл не ми се отвори автоматично, както във видеото. Отворих си го ръчно. Настроен е да се отваря, чрез Internet Explorer. Не виждам как се управляват слоевете в новия pdf файл.

  Исмигюл Сюлейманова:

  Разгадах си въпроса. Отворих файла с Adobe Acrobat Reader и мога да управлявам слоевете. Благодаря ви, все пак!

 • Как е по-добре да създам templete файл?

  Пламен Йонков:

  Здравейте, имам 10-12 вида елемента, които чертая и подавам към производител. По тях има специфични изрези и отвори. Това, което правя е да ползвам някой от тези модели като всеки път променям размерите и изпращам за производство. Как е по-практично да работя с моделите? Дали да създам отделен templete файл за всеки модел и само да променям размерите всеки път или всички модели да са в един файл и да променям и работя само по този, по който е необходимо?

  Диана Христова:

  А защо не си ги направиш на блокове и ги редактираш според ситуацията?

  Пламен Йонков:

  А тези блокове да ги вкарвам според това, кой от тях ми е необходим, така ли? Отварям нов файл, вкарвам блока, редактирам му размерите и го разпечатвам?

  Диана Христова:

  Да, така е. След редакцията можеш да си го съхраниш в библиотеката с блокове с ново име и ще имаш два сходни блока. Може някой път да влезат в употреба без редакция.

 • Защо не мога да печатам черно-бяло?

  Николай Г Георгиев:

  Здравейте, извинявам се предварително тъй като повтарям въпрос на който не получих отговор. Предишният ми въпрос събра доста отговори и може би за това се полчи така че на този въпрос не беше забелязан измежду всички отговори. За това реших пак да го задам. Благодаря предварително. Тука имам 2 погледа с два различни visual style поради естеството на работа и в layout изглежда добре 1 прозорец е черно бял както и трябва а 2-ят с 3Д цветно, но накрая катоправя pdf всичко е цветно,което не ме устройств !

  Диана Христова:

  Защо слоя е defpoints? Нещо в слоевете бъркаш. Направи си нови слоеве по собствен стил и пробвай.

  Николай Г Георгиев:

  Слоя defpoints e за vieport-вете, както би трябвало и да е, ако не се лъжа, нещо друго ще да е

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Мога ли да те помоля да изпратиш чертежа на kr_krastev@abv.bg , като направи etransmit на чертежа запзващи всички настройки по плотирането. Надявам се информацията да не е прекалено конфиденциална и да имаш възможност да я изпратиш.

  Николай Г Георгиев:

  Готово, благодаря ти предварително !

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  От това което си изпратил виждам е че на първият viewport -а е с настройка Hidden, направи го да е 2d wireframe (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Друго което забелязвам са мащабите (снимка 2), защо има позиции

  Снимка_2

  Друго нещо което може да повлие, може да e настройката в моделното пространстео, сега е Realistic (снимка 3 позиция 1), ако може да го направиш и него на 2d wireframe (снимка 3 позиция 2)

  Снимка_3

  Пробвай тези препоръки и пиши за да видим какво се случва.

  Пробвах да ги пусна с настройките на .ctb и .pc3 файловете и с настройките описани по-горе нямам абсолютно никакъв проблем да ги разпечатам черно бели.

  Николай Г Георгиев:

  да получи се, благодаря

  Краси Кръстев:

  Моля! Супер е че е проработило.

  Николай Г Георгиев:

  visual style не бяха нагласени както трябва

 • защо

  васил:

  Здравейте Защо има разминаване между дебелините на линия която съм . например задал съм дебелина на линия която се визуализира в мод. пространство но в леиаута изглежда по тънка и и съответно като плотирам особенно в снимков формат линийте изглеждат еднакви

  Диана Христова:

  Преди плотиране постави отметка на Plot Object Lineweights, за да ти печата дебелините , както са в модела

  васил:

  Благодаря но отметката е поставена