Хитро използване на блокове ЧАСТ I

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Забележка към видеото

След като изгледате видеото, кликнете на II част в менюто отляво.  Второто видео вече не е под това видео, а е преместено като отделен урок тук: http://aula.bg/lesson/2140

 

Въпроси и отговори

 • Рени Микова:

  как да постъпя, ако искам да вложа един блок в много чертежи, но в един или два от тях - блока да е различен.например баните във всичките 10 етажа са еднакви, но на първия, втория и третия са с други размери - има ли възможност, когато се правят промени в блока, едни промени да засягат всички негови копия, а други промени само настоящето копие. Това, което аз виждам като решение да имаш два блока - така ли е?

  Иван Цукев:

  @Рени

  Различните бани ще бъдат различни блокове. Вече става малко сложно но може да правите блок в блок. Тогава частта, която няма да се променя никъде е един блок, а другата част, която има две вариации са два различни блока.

  арх. Малина Антова:

  Има и още един вариант, в който блокът - първоизточник да се ползва максимално. Кликвате на блока с десен бутон и от менюто избирате опция "Copy block definition and assign". Излиза малък прозорец New Block Definition с поле за въвеждане на име. По подразбиране след името на вашия блок програмата слага пореден номер, примерно Баня (2), но името може да бъде зададено както е удобно. Така новият блок може само да се редактира, без да се налага да се прави всичко отначало.

 • Камен Каменов:

  В 3D блоковете действат ли? Нещо не успявам да направя номера с шкаф който е начертан в 3D. Същото е положението с командата - STRETCH .Аз ли бъркам някъде , или ....

  Иван Цукев:

  За 3D stretch не действа.

  Може да се използват маркерите на обектите, за да се разтягат.

 • Весела Петкова:

  към урок 6 липсва споменатото видео. Приложен е сайт само за следващия урок.моля да ми го изпратите на пощата!

  Иван Цукев:

  Въпросното видео всъщност е следващият урок със заглавие "Хитро използване на блокове ЧАСТ II"

  Не е допълнително видео, което е дадено отделно.

 • Какво се прави когато трябва да се вадят от чужди чертежи?

  Ивайло Иванов:

  Добре. Когато чертежите са си мои, количества може да се вадят лесно при правилно подредени от мен слоеве, правилно създадени блокове и т. н. Но какво да се прави, моля, че когато трябва да се свалят количества от чужди чертежи, тези, същите, ще са също с всички необходими за лесното и вярно сваляне на количествата изисквания (слоеве, блокове...)? Какво им пука на другите, че някой трябва да се мъчи да вади някакви количества? Не се ли обезсмислят тогава всичките тези команди и др., нужни за ваденето на количества? Я нещо ще е в слой 0, примерно, я две или повече различни неща ще са в един и същи слой и т. н. Как да се процедира тогава, моля? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Това което може да се промени в ситуацията е да променш линиите, блоковете и т.н. по начин удобен за теб за да може да си извадиш количествата. Понякога това може да отнеме доста време, но ако искаме по-малка вероятност за пропуск, няма как.

  Другото е да се съберете с колегите и да обсъдите работата си в AutoCAD и спазването на малки принципи, които ще доведат до по-лесна и по-ефективна работа в екипа ви.

  Ако става за големи обекти, то нека да има специален човек който да е отговорен за спазването на правилата при чертежите и менажирането на целия еки по отношение на графичната част.