Точност при чертане (Intersection, Perpenducular и Extension)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Антон Петров Петров:

  Здравейте, В първия модул Вие казахте, че чертаем винаги в мащаб 1:1, но при чертане как по-точно да определим увеличението, така, че чертежа след запазване да не изглежда като точка и да се появява само след "zoom+", а да се вижда нормално. Това в "layout" ли става или в "model" ?

  Иван Цукев:

  @Антон В модела чертаем 1:1 и можем да го виждаме чрез zoom.

  Вече чертежът, който ще се плотира, за да не изглежда огромен или като точка се наглася в лейаута. Това ще го учим подробно в седмицата за плотиране.

 • Делян Георгиев Георгиев:

  Здравейте, Проблем ли ще е ако работим с всички включени прилепвания?

  Иван Цукев:

  @Делян

  За мен да. Ако се включи прилепването nearest например то почти винаги хваща точки, които не искаме.

  Най-добре е всички без nearest. Целта на уроците е да покаже какво прави всяко едно прилепване, за това понякога изключвам всички останали и оставям само едно.

 • Христо Колев Петров:

  Не мога да задеиствувам extension от менюто OSNAB, останалите прилепвания работят-Auto Cad 2009. Моля помогнете ми.

  Иван Цукев:

  Христо,

  отметката ли не е активна или просто не работи както очакваш?

 • Здравейте

  Марий Мирошниченко:

  при мен удължените линии не стават под същия ъгъл какъвто е на основната линия независимо от това че AutoCAD ми показва че мога да начертая удължение под същия ъгъл? Къде е грешката?

  Марий Мирошниченко:

  Разбрах си грешката.

  Альоша Исаев:

  Подскажете грешката, понеже и аз я допускам. Благодаря.

  Асен Петров:

  При мен се е случвало подобно нещо и се оказа че като използвам прилепване то се маркира някъде си и като пусна линията или примерно дименсия, то отива някъде си по картата там където е прихванало че трябва да се прилепи.

 • Проблем с Интерсекшън

  Тодор Илиев:

  Днес забелязах на един компютър, че Кад-а не ми дава пресечната точка на две окръжности при включена опция. За пръв път ми се случва и става въпрос за конкретен файл. От какво може да бъде?

  Иван Цукев:

  Може би просто не се пресичат?

  Получава се, ако неволно сме сложили "Z" координата на единия обект и реално в 3Д пространството не се пресичат, въпреки че в 2Д изглеждат, че се пресичат.

  Провери в properties дали няма Z координата или elevation

  Димитър:

  Задай Z=0

  Димитър:

  Възможно е да са кръстосани, т.е в различни равнини

  Николай Михайлов:

  Обектите са в различни равнини най-вероятнол

 • Как да се премахнат паразитни координати по Z в план?

  стилян билдирев:

  Здравейте,

  Вече няколко пъти получавам чертежи на които в план има скрити паразитни координати по Z и искам да попитам има ли някакъв по - модерен начин за изчистването им ( аз ги чистя като местя чертежа в - безкрайност и след това в +безкрайност по Z, но това са команди от 80-те)
  Краси Кръстев:

  Здравей, надявам се да ти помогне простичкия пример който се сещам да дам.На първата снимка в червено са обектите който поради някаква причина имат Z  ( нарочно съответно погледа е направен така за да се види че реално не са в XY равнината ) тъй като може да не знаем кой са обектите с Z координата давам ctrl + А за да маркирам всички обекти в рамките на моделното пространство. След което в комадния ред изписвам командата FLATEN, ( AutoCAD пита дали да изтрие скритите линии ( Remove hidden lines )- препоръчвам да дадете No в противен случай текстовете който са били с Z координатна ситема биха се разпаднали на отделни линии ) Резултата е показан на снимка 2 - надявам се се вижда как елементите който бяха със Z координата вече лежат в XY равнината.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  стилян билдирев:

  Мерси това изглежда по - добре защото в бързината по стария метод ми се е случвало да пратя чертежа някъде си.

  ТАНЯ ТЕРЗИЕВА:

  Много полезен съвет, благодаря

  Сашо Александров:

  Благодаря за съвета. Много е полезен.

  Василка Цветкова:

  Много добър и полезен отговор

  Поздрави, инж.Василка Цветкова

  Николай Шипочки:

  Много ценна команда - не я знаех. Тази Z-координата ми създаваше проблеми когато се лепна за някоя точка от архитектурата, и след това не работят командите за Fillet и Chamfer. Благодаря !!!

  Милко:

  Голямо БЛАГОДАРЯ .

  Милко:

  Здравей, може ли малко по подробно, защото след като маркирам с контрол А всичко и изписха FLATTEN не ме пита за линиии, но всякаш чака още нещо, защото не пожела да ги приземи на 0-Z

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милко. Може ли да кажеш какво ти изписва след като зададеш FLATTEN за избраните обекти.

  Милко:

  Не знам как да приложа снимка, направих един принт скрин но като сложа снимката излиза на целия екран и не мога да правя нищо друго. обаче като отворих пак проблемният файл, селектирах всичко изписах командата след което интервал и нищо,но след това кликнах с ляв бутон на мишката някъде в моделното пространство започна да прави нещо и се получи.А преди това пробвах и не и не, но понеже пишеше NO след стартирване на командата и аз написах YES и всичко заби.Благодаря пак мисля, че всичко е наред сега.

  Краси Кръстев:

  Супер е че всичко е наред сега!

  Ето едно любителско видео с пример където може да видите как работи системата за markdown и за качване на снимка

  Видео

  Още за Markdown - a тук :

  Markdown

  Милко:

  Пак сърдечно благодаря. А аз опитах чрез файл и за това не ми се получи, а то колко е улеснено.

  Милко:

  За жалост ползвам програма за изчисляване на осветители и след като реша да не ги изчертавам на ново а ги експортирам в CAD файл от където съм ползвал подложката като помещения и става греда, защо програмата си ги смята и визуализира в 3Д пространство.Не намирам варянт още при експорта да ги слага на нула. Но с FLATTENa всичко е точно.

  Антони Радованов:

  FLATTEN е много хубава команда, но за жалост ако не се внимава може да изкриви геометрията понякога. Осоебено ако файлът е .dwg създадено от друга програма. Има и алтернативен подход на пренебрегване на всички Z координати. Пуска се от OSNAP след това Options.

 • Как да начертаем ъглополовяща в AutoCAD?

  Галина Виденова:

  Дотук научих че да се чертае височина в триъгълника използваме intersection и perpendicular.
  За медиана в - intersction и midpoint.
  Интересно ми е има ли лесен начин и за ъглополовяща?

  Todorka Ferdinandova:

  Аз използвам окръжности - както са ни учили по геометрия. Изчертавам две еднакви окръжности с центрове, разположени на двете рамене на ъгъла на еднакво разстояние от началната му точка. Съединявам началната точка на ъгъла с пресечната точка на окръжностите.

  Fghj:

  По лесно е да си измериш ъгъла и след това може да си дефинираш в  polar trackıng половината на измерения ъгъл => команда lıne и си изчертаваш ъглополовящата 

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да използваш XLINE и след това BISECT, който БЕЗ да ти е необходимо  допълнителни сметки и измервания на ъгли да ти направи директно ъглополовяща на който и да е ъгъл.В командния ред изписваш  xline след това задаваш bisect ( снимка 1 позиция 1 и 2  ) след това те AutoCAD  те пита за началната точка на ъгъла избираш я след което те пита за начална точка ( снимка 1 позиция 3 ) на ъгъла избираш края на едното рамо ( снимка 1 позиция 4 ) на ъгъла след което те пита за крайна точка на ъгъла избираш крайната точка на другото рамо на ъгъла ( снимка 1 позиция 5 ).

  След това имаш един xline който е ъглополовяща на този ъгъл - съответно след това може да го Breack - неш ( може и да го trim - неш както пожелаеш ) да речем този xline и вече си имаш една линия която е ъглополовяща.
  Краси Кръстев:

  Ето и един lisp :

  bx.lsp

  с който може да направите описано по - горе, само че накрая вместо да имате една X - линия следва да получите директно една линия тип Line.

  Зарежда се като стандартен лисп.Стартира се с команда bx.

  След като сме я стартирали, следва да изберем рамената на ъгъла за който правим ъглополовящата, след което изписваме каква да е дължината на линията която ще се създаде и готово вече имаме ъглополовяща.

  Доника Кацарова:

  Благодаря беше полезно и за мен

  VAiOS:

  Бих добавил и още един вариант - чрез командата CENTERLINE (CL - кратка команда). Удобна е освен защото е супер лесна и бърза за използване, а и защото е "динамична". След стартиране на командата се маркира първата линия(или pline), след това втората е готово - вече имаме ъглополовяща. Бонусът е, че е асоциирана със съответните линии и ако някое от рамената на ъгъла бъде завъртяно, то ъглополовящата автоматично следва промяната.

  Краси Кръстев:

  Здравей, VAiOS.

  Благодаря за това супер допълнение.

  Хубаво е да вметнем към темата че CENTERLINE се появява като feature в 2017 версия на AutoCAD.

  Drive2go:

  Здравейте и от мен. Моето предложение е да се начертае окръжност с произволен радиус и с център - центъра на ъгъла. Свързваме пресечните точки на окръжността с рамената на ъгъла с линия и към нея пускаме перпендикуляр от върха на ъгъла. Вече имаме ъглополовящата. В случая височината на равнобедрения триъгълник е и ъглополовяща. Благодаря :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Drive2go.

  Добро предложение.

  Чисто геометрично това е един доста удачен вариант за създаване на ъглополовяща.

  Силно обаче препоръчвам да се използват вградените инструменти или лиспове в AutoCAD, така че бързо и лесно да се построява една ъглопоовяща.

 • Как да направя перпендикуляр от точка, която не е среда на линия?

  Росица Певецова:

  Здравейте, интересува ме как да направя перпендикуляр(и) от линия, които да не започват от средата на линиятя? Примерно имам следните данни: 

  А до B = 90sm, 
  A до A1 = 30sm, 
  A до A2=50sm 
  и от всички точки трябва да изтегля перпендикуляри. Има ли начин да задам перпендикуляр на Хсм от началната точка А?

  Георги Табаков:

  Има няколко варианта да изтеглиш перпендикуляр от т.А на опредлено разстояние. В този случай аз бих постъпил така:
  1. Активирам иконата "Orhto" от Obsnap меню.
  2. От точка А изтеглям на ляво произволна линия
  3. С командата Offset правя успоредни линии на тази изтеглена от т.А на разстояния кавито са ми необходими.

  Весело посрещане на Новата година!

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен !


  Аз бих използвал този lisp, който споделям тук :

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeVElMaUN5emtpazg/view?usp=sharing

  Надявам се да си работила с lips програмки досега.

  Зарежда се като стандартен lisp. Стартира се с командата PERPL ( изписва се командата в командния ред ) след което те пита да посочиш точка от линията към която искаш да направиш перпендикуляр, цъкаш на точката след което в едната или другата посока спрямо линията от която избираш точка изчертаваш линия от точката която линия съответно е перпендикулярна на линията от която си избрала точката - снимка 1.  Качвам и едно видео без звук ( нямам слушалки в момента ) в което набързо показвам как може да използваш lisp програмката.
  https://aula.bg/u/MTk1MDA4MzU3Mw
  Надявам се да съм бил полезен с отговора и с този lisp мисля че ще спестиш доста цъкания за  достигане на ефекта който искаш.

  Весело посрещане на Новата година и от мен ! 

  Росица Певецова:

  Благодаря за отговорите и на двамата, много ми помогнаха :)


  Краси, не съм работила с lisp програми, с чертаенето в CAD започвам от нулата, НО програмката ми свърши чудесна работа, благодаря, че я сподели! Разцъках и стигнах до по-опростен метод, който е идеален за мен в случая (построяване на основна мрежа за конструкция на Х облекло) и споделям:
  - избирам lisp файла както е на видеото
  - Perpl команда, първия перпендикуляр ми е от точка А
  - за следващ перпендикуляр пак Perpl команда, shift + десен бутон, endpoint и после From (избирам т. А) и колко единици надолу от т.А да е следващия перпендикуляр, след това задавам дължината на перпендикуляра. Така мога да изтеглям няколко перпендикуляра с различни дължини на различни растояния от т. А, което е конструктивната последователност на чертане в моя случай.

  Краси, методът ти е по-подходящ за мен, защото е по-гъвкав и мога да задавам различни дължини на различните перпендикуляри, докато с offset копирам една и съща дължина на перпендикуляра.

  Още веднъж благодаря и на двамата, страшно много ми помогнахте!!!
  Весело посрещане на новата година :)
  Николай Николов:

  Активирай AUTOSNAP c (F11) и тогава може да теглиш перпендикуляр и от наклонени линии. Само трябва по вниматилно да действаш с мишката. Като прихванеш перпендикуряра докато линията е в началото после направлението само се поддържа.

  Penka Dimitrova:

  При наклонени линии за мен е най лесно да се чертае със завъртане на координатната система: в командния ред "UCS" след това като подопция се изписва "е", кликва се върху линията и координатната система вече е перпендикулярна с направления посоката на линията. За да се върнем в нормална координатна система: UCS, после "w"

  Любомир:

  Много удобно. Благодаря.

  Anton:

  Прави се произволен перпендикуляр към линията и после се премества в точката.

  Eleni:

  Аз се опитах да си сваля лсп програмата, но не иска да се отваря. Да не би проблемът да е във версията ми 2015?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Елини.

  Как се работи с Lisp програмки може да научиш от този урок тук:

  Автоматизация с AutoLISP за НЕпрограмисти

  от курса на Аула.

  Ето и една полезна тема в която може да научиш, малко повече за зареждането на даден лисп и последващата му употреба -

  Защо не ми се зареди програмата AddN?

  Eleni:

  Мерси, сега ще ги разгледам.

  Диана:

  LIPS-а вече не е активен!

  Милко:

  Искаме LIPS. :)

  Александър Христов:

  Здравейте! Системата на обучение в aula.bg много ми допада, благодаря Ви за това което правите! Видеото, в което обяснявате как да използваме lisp програмата не е активно, а и не намерих друго място, където накратко да са дадени указания за това как да зередя програмата в аутокад и да я използвам. Благодаря!

 • Защо настройките в OSNAP постоянно трябва да се променят?

  Пламен Йонков:

  Здравейте, настройките в OSNAP постоянно ли се настройват и променят с всеки нов чертеж?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  Osnap настройките се пазят в паметта на AutoCAD програмата, А не в самият чертеж.

  Един семпъл пример: Ако имам два чертежа отверени през един AutoCAD, следва промяна на Osnap При отворен първия чертеж да се отрази и във втория чертеж. Ако затворя AutoCAD, респективно двата чертежа, следва при последващо отваряне на който и да било чертеж Osnap настройките да са такива каквито са били последно при затваряне на чертежа.

  Едно малко допълнение АКО имаш два отворени AutoCAD - a .т.е. програмата е отворена два пъти посредством кликване на иконката ѝ например. С една дума имаш отворени две отделни апликации на AutoCAD. Сътоветно в тези две изцяло отделно разботещи отелно AutoCAD - и следва да няма взаймовръзка по отношение на Osnap. Имам предвид че Ако в първата аплицация имаш отворен чертеж 1 а във втората апликация имаш отворен чертеж 2, промяна на Оснап в чертеж 1 в Osnap не би довела до промяна в настройките на Osnap в чертеж 2. Това се дължи именно на това че чертежите са отворени в напълно различни самостоятелно работещи AutoCAD - a. Тук идва въпроса ... КОИ настройки ще се появят след затваряне на двата AutoCAD - a .... ще се запазят настройките по хронологично последно затворения AutoCAD :)

  Ако имашнещо допълнително, което искаш да знаеш Osnap не се колебай да питаш :)

 • Как да изтегля въпросниия lisp файл, за който коментирате и показвате във видеото.

  Daniela :

  при изписване на https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeVElMaUN5emtpazg/view?usp=sharing, ми дава че файла не съществува. Извинете за въпроса, но съм начинаеща с AutoCad.

  Ivan:

  Колегата е сложил линк, който не е част от урока и вече е изтекъл. Файлът не е задължителен, но все пак ето линк от къде може да се изтегли: link:

  Daniela :

  Благодаря Ви!

 • Как да превключа настройките в долния десен ъгъл от икони в надписи?

  Tenchev.ivan:

  Здравейте, Интересуваме как мога да превключа настройките в долния десен ъгъл от икони в надписи на AutoCad 2018? Опитах с десен бутон над тях, но не стана ( както беше показано във видео от предишните модули). Благодаря предварително!

  Антони Радованов:

  В последните версии на Аутокад, няма възможност за показване на надписи. Вече има само икони.

  Tenchev.ivan:

  Благодаря! Мислех, че за не правя нещата правилно.

 • Защо ми изчезна прилепването Perpendikular

  камелия:

  Здравейте, За завъртането на обект използвах прилепването Perpendikular, но изведнъж ми изчезна, правя си го по същия начин и не се появява?