Хитро използване на блокове ЧАСТ II

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Забележка към видеото

Това е част 2 от урока за блокове. Моля изгледайте първо част 1, ако не сте я гледали.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Можем ли да използваме блок само за един чертеж, който няма да се повтаря в други проекти?
Да и за някои проекти това може да ускори работата многократно;
Не, блоковете са универсални символи, които се ползват за различни проекти

Въпроси и отговори

 • Може ли да се напрви блок в блок?

  Исмаил:

  Здравейте, искам да питам като направите блок за ядрото виждам че избирате и колоните около ядрото и те стават част от блока, а сте направили блок и за колоните заедно с оси. Тези колони около ядрото един път в блока на ядрото и един път в блока на колоните ли участват, ако е така как става това след като сме направили блок, как се избира колоните, които вече са част от блок-ядро. Благодаря предварително. Видеото е много полезно.

  Иван Цукев:

  Може да се вкарва блок в блок в Аутокад.

  Тоест колоната може да се направи на блок и след това например 10 колони да станат на един блок и да имаме като един обект всичките колони.

  Зависи от целта, но повече от два пъти блок в блок вече става по-трудоемко за работа.

  ВЛАДИСЛАВ ТОПОРОВ:

  Много полезно видео

  Mинчо Н.К.:

   да може

 • Как се променя динамичен блок с Edit Block In Place

  Milena Karakoleva:

  Здравейте! Не съм се включвала до сега с въпрос и използвам първо възможността да благодаря на целия екип за прекрасно поднесеното обучение! Във видеото показахте как при някаква промяна на елемент в блока, тази промяна засяга всички едноименни блокове поставени в чертежа. Това валидно ли е и за динамичните блокове, защото установявам, че ако променя някакъв параметър на динамичен блок, то тази промяна не се отразява в другите едноименните динамични блокове и също така при използване на командата edit Block In Place върху динамичния блок той губи динамичността си.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, това не е валидно за един динамичен блок. Ако решите да направите, промяна на един динамичен блок посредством Edit Block in Place, следва промяната да се отрази само за блока на който правите промени посредством Edit Block in Place, като той не само губи динамичноста си, ами направо става нов блок ( с ново име ), т.е. ако направите промяна следва да се отрази само на него, НО не и на другите.

  инж.Милена Караколева:

  Да, така установих и аз по метода "проба" - "грешка". Благодаря за отговора!

  Николай Николов:

  Здравейте! С блок редактора промяната на нещо в един блок води до промяна на всички едноименни динамични блокове. Ако се променя стойноста на атрибут на динамичен блок се променя само на този блок. Ако се маркират няколко едноименни блока в лентата на състоянията или в "Балона" може да се промени стойността на атрибут на всички маркирани блокове едновременно, което в някои ситуации е много полезно. Може би съм малко на страни от посочения проблем, но споделям моя опит. Поздрави!

 • Daniela :

  Предполагам, че е чрез Design Center. (CTRL+2). Ако сте създала дадени блокове в един файл(напр. "А"), отваряте нов фйл, в който ще чертаете и натискате ctrl+2. Отваря се Design Center. В ляво намирате името на файла"А" от компютъра си, съдържащ въпросния блок. Селектирате името, отдолу се изброяват блокове, дименсии, стилове и т.н, които се появяват и в десния прозорец. Селектирате в дясно на blocks и се показват всички блокове които се съдържат във "стария" (A)Файл. "Хващате"този блок, който ви трябва и го "влачите " в полето на "новия" файл. Поздрави!

  Антон Тонев:

  Да така е. Ако не ти харесва може да ползваш DIMALIGNED като тази команда за оразмеряване на наклонени линии не се влияе от ортогоналното чертане.