Промени в интерфейса на AutoCAD

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Защо Hardware Acceleration в AutoCAD не се включва?

  Ивайло Иванов:

  Защо този Hardware Acceleration не се включва и не се включва колкото и да се опитвам да плъзна плъзгача (стрелка 1 от картинката) от OFF на ON? Благодаря.


  Иван Цукев:

  Възможно е да не е активно, например при по-слаба вградена видео карта на дъното. (примерно при лаптопи).


  Аз бих пробвал да инсталирам последните драйвери на видео картата.
  Светлин Стоянов:

  Здравейте,

  За да може да включите Hardware Acceleration Ви е нужна външна видео карта, която е одобрена от Autodesk за използване със техния софтуер. Вашата видео карта е вградена в дъното на компютъра и може би не е в списъка на Autodesk с одобрени видео карти, тъй като е слаба да поддържа тази опция. 
  Краси Кръстев:

  Здравейте, да се включа и аз с един предполагаем вариант за решение освен Update - а на видео карта, което си е една задължителна процедура...
  Проблема може да се разреши и чрез промяна на DirectX който ползва AutoCAD 

  2015 - във всички случаи инсталирайки AutoCAD  би следвало DirectX да бъде 

  версия 11 ( ако не е била да се update - не ) , както ясно се вижда и от снимката 

  на инж. Стоянов ( Virtual Device :  DirectX 11 )  Идеята е при по - слаба или вградена видео карта да накараме AutoCAD да ползва по стара версия на DirectX ... и по точно DirectX 9.

  Как може да направим това :

  Първо затварям всички стартирани апликации на AutoCAD, след това 
  Снимка 1 - Отивам на Start бутона (снимка 1 позиция 1 ) след което отивам на 

  Computer ( снимка 1 позиция 2 ) , след което давам десен бутон върху него и 

  избирам Properties ( снимка 1 позиция 3 ), след което   Снимка 2  - избирам Advanced system settings ( снимка 2 позиция 1 ), след което 

  ми се отваря прозорец System properties   Снимка 3 - от прозореца System Properties ще отида на Раздела Advanced след 

  което ще отида на Environment Variables ... бутона ( снимка 3 позиция 2 ) ще ми 

  се отвори прозорец Environment Variables както на снимка 4   Снимка 4 - там аз ще тоида в раздела System variables и ще избера бутона New 

  след което ще ми се отвори прозорец като на снимка 5   Снимка 5 - в отворилия се прозорец ще изпиша за Variable 

  Name GS_DEVICE, а за Variable Value ще изпиша Dx9 ( снимка 5 

  позиция 1 и 2 )  след което ОК, след това съответно ( снимка 5 позиция 

  3,4,5 ) всички отворени прозорци ще затворя с ОК.

  След което ще направя един рестарт на компютъра.

  След което ще стартирам AutoCAD и след това следва да 

  изпиша GRAPHICSCONFIG в комадния ред за да ми се покаже 

  прозореца като на снимка 6 - и би следвало да имам активен бутон ON 

  за Hardware Acceleration и съответно вече срещу Virtual Device да пише 

  DirectX 9 .

  Надявам се да съм бил полезен с отговора, и да е вариант за справяне 
  с този проблем при Ивайло Иванов, който е задал въпроса в тази тема.

  Светлин Стоянов:

  Здравейте инж.Кръстев!
  Поздравления за хитрото решение. Изпробвах го на компютър с вградена видео карта. Бутона за Hardware Acceleration е ON, но подопциите си остават сиви и без възможност за активиране. Може би на компютри с вградени слаби видео карти няма много смисъл да се прилага. За такива с добри видео карти, които обаче не са в списъка за съвместимост на Autodesk сигурно ще е полезно!

  Поздрави.
 • Къде да намеря упражнения?

  Бистра Шиндрова:

  Здравейте, от къде да намеря примерни задания за малки проекти, с които да затвърдя знанията, получени от курса и да придобия увереност за работа с AutoCad? Така че спокойно да го допиша към уменията си в трудовата ми автобиография. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Бистра.

  Първо похвално за ентусиазма, който имаш към AutoCAD и за това че постоянно искаш да се усъвършенстваш.

  Ако си абсолютно начинаещ, мисля че на този етап напълно достатъчни са примерите който са под уроците, да те са малки и кратки но съдържат в себе си точно онова което се ползва и в практиката.Ако искаш повече упражнения, просто повтори няколко пъти показаното.Дали ще имаш най - образно няколко разреза от някоя къща на които да направиш оразмерителните линии или само на една мебелировка .... принципа е един и същ.

  Препоръката ми е прави упражненията след уроците, чети темите от форума които са под самите тях, коментирай и питай ако от темите нещо не ти е ясно, задавай нови теми които те вълнуват и ти гарантирам че след края на курса следва да знаеш много много повече от хора които са работили с години, но не са били част от Аула :). Тук във видеата, упражненията, форума - дискутирането на проблеми от практиката на професионалисти от различни сфери на развитие - машпинни инженери, строителни инженери, ел. инженери, архитекти ... просто информацията е доста и ако четеш, пробваш се макар и с обикновени примери това което е дискутирано, опредено ще си доста добра.

  Освен това в трудовата си биография може да напишеш всичко, абсолютно всичко, но какво можеш и как мислиш при създал се проблем е съвсем друго нещо.

  И да попитам в каква насока се развиваш в момента и с какво искаш да се занимаваш, че ти трябват умения в сферата на CAD програма каквато е AutoCAD.

  Бистра Шиндрова:

  Така е, всеки може да напише всичко, но аз не съм от тези хора, трябва да имам самочувствието че наистина мога нещо за да го добавя като умение. Благодаря за съветите! Не съм сигурна, че разбирам последното изречение от отговора Ви, но незнам в каква насока ще поема, първо трябва наистина да попрактикувам и после някой да ми даде шанс за работа ...

  Краси Кръстев:

  Да, определено последно изречение не беш много ясно, промених го.

  Сигурен съм че не си от хората, които биха написали нещо което не е вярно, иначе нямаше да питаш за още упражнения и нямаше да си записала и този курс тук в Аула.

  Настина упражнявайте се с нещата, който имате под ръка в момента, мога да изпратя някои друг чертеж в PDF формат за да се упражнявате, като прилагате наученото тук.

  Бистра Шиндрова:

  Мисля да следвам съветите Ви за форума и дискусиите, иначе винаги съм разглеждала въпросите задавани от другите курсисти под уроците. Наистина ще съм много благодарна ако ми изпратите някой друг чертеж в PDF формат. В сферата, в която работих до днес нямам нужда от подобни умения (автосервизи), но чертането ми харесва още от ученичка и затова смятам да се преориентирам, а и момента е много подходящ, след 2 год. майчинство :)

  Краси Кръстев:

  Да, разбирам напълно. Ами добре ще помисля за чертежи , който биха били удачни и мога да споделя и ще ги поставя тук в тази тема. Предполагам че ще е в рамките на деня.

  Бистра Шиндрова:

  Благодаря много!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Бистра.

  Ето тук:

  Uprajneniq

  ти споделям няколко чертежа, с които може да упражниш голяма част от наученото в курса. Има вскякави елементи, има оразмерителни линии, има различни мащаби (ще можеш да упражниш и анотативност), може да направиш Layout - ти след като ги изчертаеш.

  Бих те посъветвал да направиш Layouts на всички чертежи, които са от самия курс. Това че уроците за разпечатване е използван само един чертеж, не значи че не можеш да вземеш всички .dwg -та от всички упражнения и да им направиш по един Layout в различни мащаби.

  Още един съвет, макар и да ти споделих сега няколко чертежа за упражнения и още няколко насоки, може да седнеш на един празен лист и да си запишеш въпроса Как да се упражнявам, на база всичко което имам сега? отдели 10 минути при изключен телефон, телевизор компютър и т.н. ..... сигурен съм че ще стигнеш до още много варианти за упражнения.

  Пиши след време тук, ще споделя още някой друг чертеж.

  Бистра Шиндрова:

  Наистина съм много благодарна, особено важно е да има някой да те подкрепя и помага като поемеш по непознат път!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Тук в Аула си на правилното място ще получиш доста знания умения и винаги има някой който да сподели мнение, съвет.

  Stoyanka Cholakova:

  Как да отключа началния екран- Autocad14? Не се появява при стартиране! Въпросът не беше приет като нов и пиша тук, извинете!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Стоянка.

  Понеже на компютъра на който се намирам в момента нямам версия 2014, мога ли да те помоля да ми припомниш при отваряне какво точно виждаш и какво точно очакваш да видиш като начален екран.

  Мился че очакваш да видиш екрана показан на в урока, няма как да стане т.к. показано е на 2015 и именно този екран със start панела е вмъкнат от тази 2015 версия насам, а ти си с 2014 версия....

  Stoyanka Cholakova:

  Да, екранът от урока очаквам, но директно излиза моделното пространство на Autocad и си мисля ,че нещо start екранът е заключен, но щом е от версия 15, здраве да е! Благодаря Ви!

 • Как да върна табчетата/разделите?

  Dimitur Todorov:

  Здравейте, как да върна табчетата/разделите горе показани във видеото? При мен ги няма, а всъщност разделите се сменят отдолу на иконката на програмата.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Изпиши в комадния ред FILETAB ... и ще се появят.

  Dimitur Todorov:

  Благодаря за бързия отговор! Поздрави!

 • Как да ползваме опции към команда EXTEND?

  Спаска Василева:

  Здравейте, от примера за опциите към команда EXTEND може ли уточнение коя опция за какво се ползва?

  Николай Ламбов:

  Удължаване на обект

 • Как да върна въвеждането на команди да става до курсора?

  Евгени:

  Здравейте, лентата в която се изписват команди до курсора ми изчезна, може ли някой да ми каже как да я върна.

  Антони Радованов:

  Опитайте да натиснете F12, това включва и изключва динамичното въвеждане.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, и от мен.

  Или с F12 както е написал Антони или в командния ред изпишете Dynmode изберете space (enter) и за тази системна променлива (Dynmode) задайте stojnost 3.

  Евгени:

  Благодаря за съвета, проработи с F12.

 • Може ли успешно да ползвам версия 2020?  

  Димитър Кулев:

  Стигнах до урок 1 на седмица 10, но ми се наложи да прекъсна. Сега се оказа, че на студентската версия 2014, с която упражнявах уроците досега, е изтекъл лицензът. В интернет ми се предложиха само версии от 2017 до 2020. Инсталирах последната последната 2020. Мога ли успешно да я ползвам по-нататък, без особени затруднения, или ще ми препоръчате някоя от другите (2017 до 2019)?

  Димитър Кулев:

  Или да се опитам да се върна пак на 2014?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Мисля че тази тема:

  Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля?

  ще ти даде насока за това коя версия е препоръчитена.

  Както съм писал и в темата за мен най-добрият вариатн е винаги да се ползва последната версия, така че препоръката ми е 2020 ... да спрямо курса ще има някой промени в интерфейса, НО те няма да са значителни и ще може да повторите упражненията показани в уроците.

  Повече мнения и размишления в посочената тема по-горе.

  Димитър Кулев:

  Благодаря! И аз предпочитах този вариант:)

 • как да знам командите?

  Генчо Георгиев Колев:

  за да се досетя ,че командата започва с АНГ..трябва да знам че съществува,но аз не знам за нея и за много други..от къде мога да видя набор с команди и може би кратко описание за какво е(поне за най основните команди)

  Иво Георгиев:

  Има множество места в интернет, където да намериш информация за базовите команди, но ето един линк към официалният сайт на Autodesk, които включва основните команди и техните клавишни комбинации. https://www.autodesk.com/shortcuts/autocad

 • Как да.... (понеже не ми позволява да пиша, ако не започна с фраза от въпрос). :)

  Aneliya Silvestrova:

  Здравейте, Курсът е изключително полезен за мен! Не очаквах. От няколко години работя с програмата (и още няколко други), учила съм се сама в процеса на работа и от видеа в ю-туб, като основно ползвам 30тина команди, но за .. 100 часа тук, научих толкова много нови неща, и работата ми се подобри и ускори осезаемо, че... Благодаря! Нямам търпение да продължа да уча! :)

  Поздрави!