Как да направим блок за наклон?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как да въведем повече наклони ?

  Мария Хаджиниколова:

  Ако имаме няколко точни стойности на наклона, които да въведем, как става това - с повтарящо въвеждане - параметър, действие за всяка стойност?

  Краси Кръстев:

  Здравей, може малко уточнение към въпроса, ако дадете конкретен пример с това каквто имате и какво искате да получите като краен резултат може би ще е най - добре.

  Ако правилно разбирам има три основни наклона, които ползвате постоянно и съотвено не искате да ги въевждате всеки път, в такъв случай ако става дума само за три константни блока аз бих го направил като динамичен блок с Visibility например, НО не съм сигурен дали точно това искате да направите.....

 • Митко:

  охх правя го по същия начин но текста не ми се върти като въртя стрелката. Идея от къде може да идва проблема?

  Иван Цукев:

  Най-вероятно когато е дефинирано действоето за завъртане не е избран и текста. Трябва да се кликне върху действието за завъртане, да се модифицира избора на обекти, които влизат в това действие и да се добави и текста.

 • Проблем при блок с атрибут

  Митко:

  Здравей Иване имам много неприятен проблем с анотативните блокове. Създавам си анотативен блок с атрибут (конкретния случай означение за оси кръгче с текст). Първоначално всичко е ок мащабира си се както трябва за различните мащаби. В един момент обаче ми се появява ос с по-дълго обозначение (примерно А13.1) и кръгчето ми вече отеснява. Ако променя блока през блок едитора следващите блокове които се вмъкват са ок, но старите не са актуализират. Нормалния подход който ползвам при не анотативни блокове за да се ъпдейтнат всички блокове с това име в чертежа е да се разпадне блока и да се дефинира на ново. Но при анотативните тук започват проблемите. Като се дефинира на ново блока става много по малък. Можеш ли да дадеш идея как процедираш ти при коригиране на анотативни блокове. Сблъсквал ли си се с подобен проблем. При необходимост мога да ти изпратя двг-файл, но проблема е генерален не е само в конкретното двг. Случвало ми се е доста пъти да се сблъсквам с този проблем. Като минавахме тези уроци не се сещах точно какъв проблем имах с анотативните блокове, но сега наскоро ми се наложи да дефинирам такива и отново се сблъсках с този супер неприятен и изнервящ проблем.
  Благодаря ти предварително за съдействието.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  когато се промени един блок, а вече има съществуващи блокове с това име, те като геометрични фигури се актуализират, но ако имат атрибути - атрибутите си остават както преди.

  Ако искаш да промениш атрибутите, трябва да пуснеш командата attsync и да зададеш името на блока - така всички блокове, които са били в чертежа до този момент ще приемат настройките на променения блок.

  Трябва да се внимава, ако има важни данни в атрибутите - при променен атрибут, информацията може да се изтрие!

  Митко:

  Супер. Много Благодаря.

 • команда visibility за блок

  Николай:

  Здравей, имам динамичен блок, съставен от 4 обикн блока - и с команда visibility сменям за необходимия изглед. В един и същи чертеж се понякога се вижда, а понякога не се вижда единия от изгледите. На какво може да се дължи?

  Иван Цукев:

  Да не би понякога да са изключени слоевете, в които са обектите от другите състояния на видимост?

  Николай:

  не, всички са в един слой, и той е включен...аутокад 2008 ползвам

  Николай:

  не, всички са в един слой, и той е включен...аутокад 2008 ползвам

  Иван Цукев:

  Изпрати ми файла на ivan@cadtaini.com за да го погледна и ще ти дам обратна връзка.

 • Здравейте Иване и Мария ! Модул 9 въпрос 5: Трети ден се въртя с него и не се получава.

  Дочо:

  Задавам да стане анотативен. Задавам Yes. Излизм и запаметявам. Показвз че е Анотативен. Променям мащаба и в свойствата излиза новия мащаб, но в изображението не настъпва промяна. Задавам параметъра на завъртането за наклона, записвам 360 градуса и като задам действието - изображението на параметъра на завъртането изчезва. Ползувам Auto CAD2013LT. Не съм работил с Аuto CAD. Имах някаква бегла представа. Начинаещ съм. Ако може насочи ме.

  С уважение и благодарност Дочо.

  Галина Вучкова:

  За да виждате промяна в изображението при анотативните обекти, трябва да включите видимост на анотативността (Annotation Visibility) в долния десен край на екрана.

  Иван Цукев:

  Може да ползваш objectscale за да видиш дали на обекта е зададен мащаба, който е избран долу дясно.

  По принцип анотативните блокове имат някои особености. Имаме цял модул за анотативни блокове в курса AutoCAD Библиотеки с Блокове.

 • видимост

  Николай:

  Здравей, как мога да създам блок така, че като се сложи върху линия например, в празните полета на блока да не се вижда линията отдолу/ Например спирателен кран с фланци? Сега слагам блока и изрязвам линията, но не ми харесва. Поздрави

  Краси Кръстев:

  Здравей, На мястото на празните полета сложи wipeout ( напиши в комадния ред wipeout и изчертай полиния като ограждаш празното поле под което искаш да не се вижда нищо )

  Николай:

  Благодаря, но се получава следния проблем - в работното поле не се вижда линията под обекта, в лейоута също, но в plot preview - линията се вижда, все едно си е по стария начин. Работя на 2008. Сигурно е някаква настройка, но коя? Едната от снимките е лейоута, другата - плот превю. Поздрави

  Николай:

  Видях как се прави - https://www.youtube.com/watch?v=rOVWhtkI_rg , но продължава да не се отразява в плот файла, кето всъщност е целта :-). Как да го направя?

  Краси Кръстев:

  Има вариант да си изчертал wipeout - а в слой който да е тикнат да не се принтира, и като дадеш на Print preview да не се показва ... провери да не е там проблема евентуално....

  Николай:

  Благодаря, от това беше

 • Как да премахна имената на излишни блокове от списъка на блоковете в прозореца INSERT?

  Dimitrov:

  След продължителна работа блокове създавани за отдавна отминал  проекти, които са неподходящи вече за ползуване запълват списъка в прозореца и затрудняват извикването на актуални блокове.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако не са някъде по чертежа направи един Purge и следва всички неизползвани блокове ( тези които не са в моделното пространсто вече  няма да ги има в списъка с блокове )

  Dimitrov:

  То било просто и е споменавано по преди (мисля за подготовка на подложката за XREF.

     Благодаря много за помощта. 
 • Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Ако си направиш блок който има параметър за ротиране може да задаваш завъртане в quick properties много бързо и удобно ( Модул 4 урок 9 от курса AutoCAD формула II Блокове ). На снимка 1 показвам как имам два параметъра за завъртане на двата стола до масата и лесно и бързо мога да задам ъгъла на завъртане спрямо първоначалното му положение в блока. Не е нужно да създаваш допълнителен атрибут, освен ако не искаш някъде да го изписваш този ъгъл ?

   Уточни малко повече какъв е блока и за какво ползваш този ъгъл, за да се даде по оптимално решение на проблема.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Венета Малчева:

  Аз съм си направила малко по различен надпис за наклон със стрелка: обектът представлява MTEXT със стрелка вътре в него. С командата TORIENT лесно и бързо завъртам обекта в избраната посока. Мисля, че е доста удобно :)

 • Защо текстът изчезна, а стрелката се появи на две места?

  Димитър Кулев:

  След като свалих файла под видеото, при отварянето му излезе съобщение, че липсват някакви SHX-файлове. Който и отговор да избера, файлът се отваря, но без текста на зададени въпрос, а стрелката е на две места, като второто е в началото на координатната система. Защо се получава така?