Чертане на сложни геометрични фигури

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

 

 

Основни принципи


@2,4 - Точка 2 единици по X и 4 единици по Y спрямо точката, от която сме в момента. (относителни координати)
#2,4 - Точка с координати 2,4 в абсолютната координатна система на AutoCAD.

 

Въпроси и отговори

 • Ivan:

  znam 4e vaprosat mi e glupav no kakvo e klavi6 TAB?

  Борислав Иванов:

  Namira se na zapad ot Q

  ЛИЛИЯ СТОЯНОВА:

  Точно над Caps LOck

  Еким:

  Нека се каже първо, че бутонът TAB се намира на клавиатурата, защото всички останали команди използвани до тук са на монитора - аз също си зададох този въпрос.

  Petar:

  kakvo e stanalo prez 1989


  Емил Русев:

  Емо 72. Пак пита. Как да въведа размери в мм. 40 години меря и чертая в мм. Как да ти изпращам моите "шедьоври" Гледам че другите го могат.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Емил.

  В последващите уроци ще видиш как точно се чертае в AutoCAD и как може лрамерителнтие линии да са такива че да показват размерите в мм.

 • Stefan :

  Здравей! искам да те питам пиша L #0,0 началото на линията ми почва от точка ... X=5122.1297 Y=1492.0976 Z= 0.0000 @0,0 началото на линията ми почва от точка ... from point, X=5133.6064 Y=1493.3554 Z= 0.0000

  Иван Цукев:

  @Stefan Ако напишеш L и Аутокад попита: Specify first point: #0,0 точката трябва да е X=0, Y=0

  Ако не става с #, пробвай с *

  Нели:

  Как става наклона когато нямам зададен ъгел?

  Альоша Исаев:

  Нели здравей. Когато стигнеш въпросната отсечка начертана под ъгъл трябва да използваш команда @-15,15 в случай че подхождаш от края на вертикалната линия, ако чертаеш от края на хоризонталната линия командата е @15,-15. Може обясненията ми да не са професионални, но се опитвам да бъда полезен за начинаещи като мен.

  Нели:

  Здравей Альоша. Благодаря за полезния отговор.

 • Jorito :

  Иване, клавиш TAB се намира над клавиш CAPS LOCK на клавиатурата.

  Й. Кюркчийски:

  ЗАЩО КОГАТО ОТВОРЯ НОВ ФАЙЛ В 3D НЕ МОГА ДА ПРИБЛИЖА ИЗОБРАЖЕНИЕТО КОЛКОТО ЖЕЛАЯ С МИШКАТА? ПРИБЛИЖАВА СЕ ДО НЯКЪДЕ И СЛЕД ТОВА ИЗЧЕЗВА В ПРОСТРАНСТВОТО. КАТО ВЪРНА С МИШКАТА ИЗОБРАЖЕНИЕТО Е ИЗБЯГАЛО ДОСТА НА СТРАНИ.

  Олег:

  Пробвай с redraw...

  Иван Цукев:

  Или с regen . Не съм сигурен, че redraw ще помогне в този случай.

 • Как може в Аутокад да се пусне перпендикуляр, като се тръгне от линията, към която слагаме перпендикуляр?

  Григор Христов Груев:

  Здрасти, аз малко по изоставам и имам следния въпрос.
  Имали възможност в Acad да се пуска перпендикуляр от линия като се тръгне от нея независимо да ли е начало край среда, а не към линията (такъв захват има), имали такъв вариянт без да смятаме ъгли и прочие?

  Следващия въпрос ми е имали команда която да направи успоредник от две прави с общо начало ? Например заснети са две от страните на правоъгълна шахта и ако има такава команда посочват се двете страни и то прави успоредника.

  Благодаря предварително надявам се да наваксам бързо Хубав ден.

  Иван Цукев:

  @grigor няма конкретна команда, но с няколко трика може да се постигне това, което се иска. Трудно е да се обясни - по скоро трябва да се покаже. За това мисля да направя едно видео по темата в бонус модула

  Axander:

  Каде може да ми е проблема за да не ми се получава отсечката под 45 градуса.Като напиша @15,-15 се получава една миниатюрна отсечица под този ъгъл, а не с дължина 15.

  :

  Здрасти според мен малко бъркаш. Първо избираш line или pline показваш начало и пишеш - @15<45 и ще имаш линия с дължина 15 единици на ъгъл 45 градуса. Така мисля че ще стане успех.

  Anelia:

  ;) хипотенузата на този триъгълник не е 15

  Антони Радованов:

  Тук не става въпрос за хипотенузи, а за въвеждане на полярни координати. В AutoCAD могат да се задават точки и полярно. Полярни координати означава че местоположението не се задава със стойности по оси  x y, а с радиус спрямо някакъв център и с ъгъл спрямо положителната посока на оста x. Въвеждане на координати 20<37 означава радиус 20 на ъгъл 37 градуса спрямо положителната посока на x. Така например може да се начертае линия:

  пускаме командата за линия
  щракваме някъде за първа точка
  въвеждаме полярни координати (символът @ не е необходим).
  Ъглите се мерят обратно на часовниковата стрелка от положителната посока на оста  x.
  Галина Виденова:

  Като стана въпрос за хипотенуза, това е равнобедрен триъгълник с две известни страни от по 15 единици, неизвестна е третата страна. Ако използваме питагоровата система за правоъгълен триъгълник "а" на квадрат плюс "в" на квадрат е равно на "с" на квадрат ще намерим страната "с" - в случая тя е равна на 21.2132.
  Това е просто лирично отклонение.
  Трябва да призная че сина помогна при изчисляването на третата страна.

 • Григор Христов Груев:

  Ще съм много благодарен за което аз съм чертал на една надстойка на Acad 12 още през 2002 година в София в една геодезическа фирма командите се казваха "per" и "usp" и си мислех че създателите на програмата през тези години са го измислили, аз сега си чертая перпендикуляр към линията и си я местя където трябва но понякога става бавно, а за успоредника с копиране ама също е бавно. Благодаря предварително за триковете....

  P. Chardakova:

  Здравей, инж. Груев!

  Аз съм АутоКАД 2014. Пробвах да намеря рашение на твоя проблем и ето: чертаеш си една линия, чертаеш си втора, пишеш команда PERPendicular, пита те за първи обект и си задаваш линията, която е основната, пита те за втори обект и си задаваш линията, която трябва да е перпендикулярна на първата, АутоКАД завърта втората линия, така че да е под 90 градуса с първата. Това го има и като бутонче в раздел Parametric -> Geometric (аз  съм с Рибън меню). Има там и други бутончета, за създаване на геометрични зависимости между обекти, може да ти е от полза.
  Успех!
  :

  Благодаря, това не го знаех. Инж, Цукев във бонус модула е разработил видео по моя въпрос което ползвам за момента. Ще пробвам вашето предложение аз съм на Civil 2012 ще го потърся и там.

 • Иван Михайлов Слаев:

  Здравейте, докато се упражнявах без да искам видях, че когато използваме командата L, след това въведем първа точка и искаме да начертаем другата точка в относителни координати просто използваме "," или "<" за да я въведем, като използването на относителни координати следва, че е по подразбиране. А въпросът ми е: От къде сменяме опцията по подразбиране, така че примерно да са ни абсолютните кооргинати подразбиращи се?

  Иван Цукев:

  @Иван, във видео 6 има описано това. Пиша го и тук:

  Когато не се изпише “@” или “#” AutoCAD не знае дали искате да зададете относителни или абсолютни координати и взима настройката по подразбиране. Тя може да е различна за различните версии на AutoCAD.

  Контролира се от командата DYNPICOORDS. Настройките са “1″ за относителни координати, когато не е зададено @ или #; “2″ за абсолютни координати, когато не е зададено @ или #

 • Мария Хаджиниколова:

  Здравей, при работата си използвам опцията Polar Tracking, с настройка 15 градуса. По този начин имам "прилепване" както в ортогоналните посоки - 0 и 90, така и в посока 30 и 45 градуса. Това ми позволява да чертая подобен проект изцяло по първия начин т.е. без да задавам координати от клавиатурата.

  Иван Цукев:

  @Мария

  Да, тази опция е полезна, но зависи изцяло от конкретната работа, с която се занимаваш. За някои хора е много полезна, за други не помага по никакъв начин.

  Калоян Василев:

  Здравей, Иване
  Искам да направя едно отбелязване: Много е важно да се направи забележка, че когато използваме ТАВ, за да запишем някакъв ъгъл има значение къде ни се намира курсора. Пример: Избираме команда line, посочваме някакво начало за линията избираме произволна дължина за тази линия ползваме ТАВ, за да напишем ъгъл 45 градуса(например), поставяме курсора така, че да е близо до линията и пишем отново същата дължина и същия ъгъл ползвайки ТАВ. Този път линията е на 45 градуа под абцисата Х, т.е. има значение в кой квадрант ни се намира курсора(под или над абсцисата Х), спрямо крайната точка на новопостроената линия. (Получава се една линия на зиг заг въвеждаики едни и същи координати за дължина и ъгъл). Възможно ли е да се правят някакви настройки на тази функция, ако си ме разбрал, тъй като това означава че ъглите не са строго фиксирани 0, 90, 270, 360(0), обратно на часовниковата стрелка както показваш в предишното видео?
  Благодаря!

  Добрин:

  1.06"  защо отсечката е с дължина 15,като реално не е? Защо ъгълът е -15 градуса,като по чертеж би трябвало да е -45 градуса ?

  Добрин:

  Видях си грешката ,вие не задавате относително координати по дължина на отсечка и ъгъл,тъй като не се знае дължината на въпросната отсечка,а задавате относителни координати с отместване по X и "-" по Y за да се отмести надолу на екрана ако се напише 

  @ 15,15 се отмества нагоре скосението.
  Мирослав Митов:

  Здравей Иване! Защо Polar Tracking не ми работи при преместване на 3D обекти във вертикала, а само в хоризонтала, отметките на различните градуси не оказват влияние!

  Мирослав Митов:

  При преместване (Move) в "топ" изглед ми се показват линиите по хоризонтал и вертикал, но във "фронт" изглед само по хоризонталата мога да премествам 3д обекти, защо така?

  М. Митов:

  Благодаря за бързия отговор!

 • Константин Константинов Войнов:

  Ако искам да работя с координатна мрежа на екрана , как да настроямпежата така т.е. Snap spasing & Grid spacing в Drafting settings , че при приета мерна единица /мм/ дистанцията между главните линии на мрежата да е 100 мм. , а между второстепенните линии да бъде 10 мм. В двете полета са зададени стойности 0.5 и по двете координати и при промяната на тези стойности екранът не регира.Изглежда ,че зададените стойности са в цолове , защото при задаване на координати в мм.отсечките излизат на екрана много по големи. Как да се справя ?

  Антон Стратев:

  Константин, десен бутон на мишката върху GRID, Settings, Snap and Grid, Grid X Spacing=10, Grid Y Spacing=10, Major Line Every=10

  Емил Русев п - инж:

  Защо никой не ми отговаря защо след вертикалната орто 30, 50 tab30 / дължина 50 единици, на 30 грд./ при мен със "17" не става.

 • Константин Константинов Войнов:

  Г-н Цукев , в допълнение към въпроса , който зададох за координатната мрежа , и на който очаквам отговор , искам да попитам защо не мога при настройката на стъпката на мрежата да задам параметрите Snap settings и Grid settings в прозореца Draftihg settings в мм. там стоят числата 0.5,0.5 и 0.5 , 0.5. Изглежда ,че има някаква предварителна настройка в см.,с която мярка много често се работи в строителното чертане , но аз работя само мм. Въпреки ,че в Units задавам " децимал" и " мм". При чертане задавайки координати в милиметри всичко излиза вън от екрана ,защото ги приема за см . CAD приема само координати в см. Какво бихте ми препоръчали ?

  Иван Цукев:

  Константин,

  Стартира се Drafting Settings като се кликне с десния бутон на мишката върху GRID бутона и се избере Settings.

  От там може в Grid spacing да се настрои Grid X spacing 100 Grid Y spacing 10

  Същото е добре да се въведе в Snap spacing, като трябва да се махне отметката "equal X and Y spacing"

  За мащабите е добре да минеш през модул 3, защото там са обяснени. Units важи само за вкарване на блокове, XREF. Това не премащабира чертежа от едни единици в други. Има видео за това в последния модул.

 • Константин Константинов Войнов:

  Въпреки изпълнените по указания начин настройки в Drafting Settings - Snap spacing X=100 ,Snap spacing Y= 10 и Grid spacing X , Y - също ,AutoCAD приема зададените стойности в мм за см.( задавам координата X =100 мм. и точката излиза вън от екрана ) . Предполагам , че е проблем на някакво мащабиране , но не знам как да се справя .

  Краси Кръстев:

  Здравей, мисля че след като изгледаш Модул 3, където е обяснена точно и ясно концепцията за мащаби ( че се чертае 1 към 1 и че AutoCAD мерните единици в чертожното пространство са Units ) би следвало да  ти се изясни, а крайното разбриране на мащабите и трикове при плотиране ще ти се изяснят още повече в Модул 8, ако след това има нещо което не си доразбрал пиши тук във форума и някой ще отговори на въпроса ти.

 • Здравейте

  Марий Мирошниченко:

  Когато съм начертал даден детайл, но не е позициониран по абсолютна координатна система #0,0 и искам да го разпечата и при плотирането чертежа ми се измества на листа някъде не в центъра #0,0, мога ли да го маркирам и да го преместя чрез M+Space в абсолютна координатна система #0,0 така че да ми се оправи проблема с центрирането на детаила при плотиране, при положение, че вече е начертан? Благодаря Предварително!

  Иван Цукев:

  До колкото те разбирам искаш да преместиш елементите от чертежа на място, което е нагласено за печат.

  Ако е така, прави се обратното - наглася се поглед към мястото където са обектите. Има варианти с бърз плот и с лейаути. Това го обяснявам много подробно в модула за плотиране - там има десетина урока по темата. Но това е накрая на курса понеже реално там използваме голяма част от принципи, които учим в предходните модули. Малко търпение и плотирането ще бъде детска игра :)

 • Линия или полилиния

  Даниела Ангелова:

  Здравейте, бих искала да зная какво е мнението Ви относно ползването при чертане на линия или полилиния. Аз лично свикнах да ползвам полилинии, но забелязвам че в уроците се ползват предимно линии. Ще се радвам да споделите вашето "за" и "против" ползването на едната и/или другата възможности

  Иван Цукев:

  Все още сме в началото на курса и примерите са по-опростени, съответно може и да се ползва някъде линия.

  Но като цяло препоръката е да се ползва винаги поли-линия. Има множество предимства пред единичните линии и ако се наложи по някаква странна причина да имаме линия, винаги можем да превърнем една поли-линия в отделни линии с командата explode.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Модул 5  Надписи,оразмеряване и собствени стилове )е изцяло посветен на твоя въпрос.Иначе раздела е Annotate и там в Dimenssion може да избереш иконката и да сложиш дименсионни линии.( виж снимката )

  Альоша Исаев:

  Благодаря Краси. Опитах, но не съм доволен от себе си, ще изчакам Модул 5.

  Краси Кръстев:

  Спокойно, курса е направен така че и да си абсолютно начинаещ, след преминаването му ще имаш едно доста добро ниво на познание на програмата.А след това най- хубавото е че триковете ( командите ) начина на работа ако ги позабравиш  винаги може да се върнеш на някое видео да го изгледаш осмислиш наново и съответно да го приложиш.

  Альоша Исаев:

  Благодаря Краси.

 • Как да чертаем сложни геометрични фигури?

  Андрей Танев:


  Здравейте,
  направих всичко както трябва и се получи. Но не мога да схвана /засега/ логиката при чертане на първата фигура на третия размер - надолу 15 под ъгъл 45градуса. Получи ми се както е обяснено, но искам да знам защо да въвеждам цифри с + или _ знак, като според обясненията ви мога да използвам функция POLAR. Пробвах различни комбинации: @15,<15; @15 TAB 45 и т.н. и на всичките се появяваше разлиен ъгъл на различна страна. Молбата ми е ако може с две-три думи да обясните принципа на посоките. Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравей, реално да можеш да пуснеш Polar режим на чертане който обаче лично бих ти препоръчал ако имаш да чертаеш доста линии под зададения ъгъл ( например някаква аксонометрия под 45 градуса ).+ и -  се използват поради факта че когато посочваш координати на дадена точка ( снимка 1 ) започваш от позиция 1 и искаш да достигнеш в посока ( позиция 2 на снимка 1 ) до позиция 3 би следвало по X да нанесеш минус координата тъй като позиция 3 е в отрицателната посока на X спрямо първоначалната ти точка в позиция 1.Съвета ми е когато чертаеш да използваш DYN ( F12 ) и съответно да задаваш дължина например 15 и с tab преминавайки в следващото квадратче да задаваш ъгъла под който да е линията ти. Пробвай така. Прочети и коментарите които са под уроците като цяло може да ти помогнат.

  Галина Виденова:

  Това много сложно :))
  Ако се усвоят добре принципите на координатите: абсолютни, относителни и полярни и се запомни че аутокад чертае ъглите обратно на часовниковата стрелка само клавиатурата в този случай е достатъчна.
  Прилагам скрийн който може да е полезен за начинаещите като мен. Идеята е без да се хваща мишката и да се цъка по екрана и бутоните бързо и добре да се чертае.
  Така учеха старите майстори.

  Емил Гагов:

  @Галина, Гениално обяснение за абсолютно начинаещи.ПОднесено като за ученици. БЛАГОДАРЯ

  Krasimira Ivanova:

  @Галина

  Много добро обяснение!

 • Може ли да се ползва в практиката?

  инж. Нацко Начев машинен инженер:

  Здравейте,

  направих по-бързо първата фигура, като използвах само ортогонално чертане, като затворих с наклонената отсечка, а при работа с абсолютни координати, започнах от точка с координати 65,65 (или 80,50) и отново затворих с наклона. При втората фигура е неприложимо, тъй като са важни размера и ъгъла на наклонената страна. Въпросът ми е този начин може ли да се използва, при подобни случаи, в практиката и ако не е препоръчителен, по какви причини? 
  Краси Кръстев:

  Здравей,щом дадена фигура може да бъде изчертана по - бързо по определен метод значи подхода е бил по - оптимален, т.е. моя съвет е да търсите по - оптималния метод винаги както сте направил в случая.Идеята на упражнението да се направи с координати е за да може да обиграете работата с координата в AutoCAD, а не задължително да наложите навсякъде изчертаването на фигури да е с координати, винаги трябва да се търси оптималното решение - ако имате една произволна хоризонтална линия с дължина 5 unit- a естествено че ще ползвате ортогонално чертане и съответно ще дадете дължина 5 и готово, няма да се мъчите с координати.Идеята упражнението е да се нарпави с коордианти за да може да се отработили този метод........а в практиката най - бързото ( с възможно по - малко клика ) решение винаги е по - добрия вариант.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  инж. Нацко Начев машинен инженер:

  Много благодаря за изчерпателния отговор! Надявам се повече хора да го прочетат и се съобразят с препоръчаното!

 • Защо един път въвеждаме координати, друг път ъгъл в Аутокад?

  Rumenmilev:

  Здравейте ! Начинаещ съм и може да задам леко глупав въпрос , но моля ви обяснете ми каква е разликата и защо за 1вият чертеж използваме @15,-15 , а за 2рия използваме ТАБ за да напишем ъгъла който искаме да зададем

  Иван Цукев:

  В Аутокад има много начини на въвеждане на данните.
  Ако искаме да начертаем една права и сме стартирали от дадена точка, то можем да въведем втората точка като координати (@15,15 - тоест 15 оп Х и 15 по Y) или като дължина на отсечка и ъгъл например @21<45 (отсечка дълга 21 на ъгъл 45 градуса).


  Кой начин избираме обикновенно се определя от това, с какви данни разполагаме. Един път имаме координати, друг път имаме дължина и ъгъл.
  Komputri:

  Здравейте Може ли с Premiere Pro да сваля видио от камера съ касета?

 • Защо има разминаване в означенията на цветовете, в чертежа?

  Мирослав:

  Здравейте , искам да ви благодаря за този курс и за това , че правите изучаването на autocad по-лесно за всички !
  Интересува ме , защо когато цъкна върху вашия чертеж ми излиза надпис , че линиите на чертежа са червени и линиите на оразмеряването са color 252 , а при мен чертежа е зелен  и когато цъкна върху оразмеряването  (за което влязох в настройките и го направих color  252 )  също ми изписва , че е зелено ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, това се получава така защото реално в момента обекта ти се намира 


  в слой 0 който е бял ( снимка 1 позиция 1 ) , като обаче за обекта е зададен 

  цвят зелен - снимка 1 позиция 2 при теб случая точно такъв ОБАЧЕ за самия 

  стил на дименсията си задал цвят 252  ( снимка 2 ) и затова винаги излиза 252 , 

  а информацията която ти дава AutoCAD  е служебна и съответно ти дава че е си 

  в слой 0 и си с цвят зелен, ако в снимка 2 позиция 1 и 2 посочиш ByBlock би 

  следвало да приеме цвета който си задал за отделния обект - т.е. зелено.

  Идеята е че има една точно определена йерархия когато става дума за и 

  цветове , т.е. ако зададеш точно определен цвят на ниво настройка на самата 

  дименсия то тя ще приема само и единствено този цвят, може обаче да и 

  зададеш да взима цвета на layer - a в който се намира - ByLayer или пък да 

  приема цвета зададен в Properties / свойствата / на обекта ( снимка 1 позиция 2 

  ) ByBlock..... има и още една особеност ако дименсията е в слой 0 но не искам 

  да влизам в подробности, има цял модул в курса в който са дадени ясни и 

  подбробни разяснения.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм дал правилни насоки каква е основаната идея на цветовете, 

  ако и след това имаш някакво недоумение ( недоразбиране ) защо не се 

  получава пиши във форума ще помогнем.... препоръка е и да четеш темите под 

  уроците там може да намериш отговори на доста проблеми и неразбирания.
  Мирослав:

  Благодаря ти много , мисля че разбрах за какво става дума :). Потренирах малко и видях кога как се променя.  Само да попитам още нещо , големината на оразмеряването трябва ли да се променя всеки път спрямо размера на чертежа , защото  на голям чертеж са ми малки цифричките , а пък на малък може да са по-големи и е несъразмерно ?

  Краси Кръстев:
  Малко избързваш с този въпрос.... :)
  на този въпрос ще ти отговори Модул 3 от курса AutoCAD Формула, там ще видиш каква е идеята на мащабите и ще се запознаеш с най - удобното нещо при надписите в чертежа - Анотативните мащаби, В модула за Плотиране още повече ще ти се изяснат нещата за мащабите и плотирането на чертежите, изгледай курса чети форума и ти гарантирам едни добри познания .... ако имаш конкретни въпроси и затруднения на които не намираш отговор пиши във форума.
  Мирослав:

  Благодаря  ,Краси :)

  Пламен Николов:

  Имам едно питане: защо когато правя чертеж №1  както показахте, направата на чертеж №2 в чертеж едно с наклонената линия 15мм с градус 45 не се получава,както ако го правиш с @15,-15? Благодяаря за вниманието

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.


  Прочети тази тема тук :


   отговора към нея и видео отговора също и ще разбереш логиката защо се получава така.

  Ако срещаш пак неразбиране нека дискусията да продължи в темата за TAB.
  Веска Василева:

  Здравейте! Имам някакви познания по AutoCAD, записах този курс за да проверя знанията които имам, чудя се защо толкова сложно обяснявате за градусите, "@", "-", това въвеждане не отнема ли повече време, за мен лично това е доста по-сложен вариант. С уважение: Веска Василева

  Краси Кръстев:

  Здравей, Веска.

  Понякога се налага да използваме и този начин на въвеждане на данни в практиката, именно поради тази причина този начин е включен във курса.

  Понякога обаче определени настройки за въвеждането на координати на точки, може да ни объркат доста, именно поради тази причина в спомената по-горе тема има разяснение за това как работя тези настройки и съответно са посочени спецификите (тънкостите) на тези настройки.

  Ако в твоята практика използваш друг метод, с настройване на определни ъгли или ползване на динамично въвеждана с DYN на данните и това е най-удачния и работещ вариант за теб ... това е супер и опрелено това въвеждане ти се струва доста по-трудоемко спрямо това което ти ползваш.

  НООО така са програмите ... не винаги използваме всичко от тях ами иснтрументите, които са ни най-удобни спрямо ситуацията и колкото повече интрументи познаваме толкоав по-добре можем да се справим в определени ситуации :)

  Веска Василева:

  Много благодаря за отговора! Прав сте, колкото повече знаеш толкова повече можеш! С Уважение!

  Краси Кръстев:

  Моля, Веска.

  Емил Русев п - инж:

  Упражнението с праваъгълниците при мен със "17" не става със " написвам 30, таб, 50 тогава натискам TAB 30 / 30 гр/ и табл." но при мен не става с TAB. Изключвам орто", включвам ъгли" и избирам "30" после 50, табл, включам "орто" и тръгвам надолу 55 и "С" и става. Защо не мога да избера ъгъла с клавиши а го търся с курсора докато линията н квадратчето ни се изпише -30.

  Станислав Желязков Йовков:

  Защо наклонената линия на 45 градуса, която по чертежа е 15 единици, след като я въведа с командата "15 TAB 45" , не завършва чертежа правилно? Ако я въведа по начина описан във видеото е ок, но не разбирам защо се получава така? И как всъщност рабираме, че по X сме 15, а по Y сме -15 ? Видях ,че вече е зададен такъв въпрос, но аз не успях да си отговоря от линка, който сте дали като отговор

  Милко:

  защото няма зададена дължина на тази отсечка и няма как да стане с ползването на таба.Дължината 15 не е на наклонената отсечка а е по ордината x и y.

 • Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Momchil Glavev:

  Здравейте може ли, вместо да ползва маймунка да не я ползвам, а като въведа едната стойност и после запетая и то автоматично ми дава да въведа стойноста за Y

  Краси Кръстев:

  Здравей, отговора на въпроса е ЗАВИСИ от настройките на AutoCAD и за това какво искаш да постигнеш.

  Ето един видео отговор с който надявам се да дам разяснение за това как стоят нещата по твоя въпрос.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Антоанета Ангелова:

  По метода на опита и грешката, при така посочената от вас настройка, стигам до извода : Когато започваме да чертаем, задаваме координатната система /пред първата точка/НАПРИМЕР @. За следващите точки /ако са в същата координатна система/ не е необходимо да се посочва координатна система – Аутукад работи с посочената координатна система. Не въвеждаме@, програмата сама си го пише на командния ред. Само когато следващата точка /която ще чертаем/  изисква другата координатна система въвеждаме нейния знак. В НАШИЯ ПРИМЕР #. Сега програмата ще чертае в абсолютни координати. Докато не въведем @. Правилно ли съм разбрала? 

  Краси Кръстев:

  Ами донакъде да, но във видето с примера ... реално е до настройките които показавам в смисъл, може настройката да се направи така че поподразбиране ако не се въвежда # или @ въвеждайки 12,12 да речем AutoCAD да го възприема като #, а спрямо настройката може да ги възприема и като @ - ако под посочената координатна система разбирате именно тази настройка която правя за локална или глобална координатна система - ДА правилно сте хванала логиката.


  Съвета ми е изгледайте пак видеото с отговора и повторете точно стъпките и ще усетите как точно работи :), но мисля че сте хванала основната идея.
  Пенка Стоянова:

  Благодаря! Видеото е много полезно!

  Dimo Tanev:

  Здравейте! Опитвам се да пусна видеото, но ми тръгва само картина, а аудиото е в режим "mute" и не мога да го променя (да увеличавам или намалям звука). Възможно ли е проблемът да е само при мен, или е във видео-файла?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димо.

  Имаш предвид видеото под урока или видеото като отговор на въпроса в тази тема?

  Dimo Tanev:

  Извинявам се, че не доуточних.Става дума за видео-отговора.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димо.

  При мен тръгва и има звук нямам проблем със това видео.

  Какъв Browser ползваш, аз ползвам Google Chrome и висчко е наред.

  Увеличил и колоните на максимум за да се чува по-добре, но аудио има.

  Съвета ми е да пуснеш видеото през Google Chrome и да увеличиш колоните на максимум.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Антоанета.


  Ето тук в тази тема https://aula.bg/question#id-129280000001 съм дал един видео отговор на подобно питане.

  Темата е аналогична така че предполагам ще разбереш разликата в настройките.
  Емил Русев:

  Мерси. Пак за фигурите. Следвам урока, прекъсвам и отивам на моя чертеж : L, иконата Orto, Чертая вертикално, пиша "30" и СЕГА в урока / без да говори за Orto"/ цитирам " пиша 50, натискам TAB и 30 и ми изписва ... При мен не става без да изключа ORTO, ако изключа . ORTO трябва да дебна пъргавото квадратче да стане линията 30 /градуса/, натискам 50 /спейс/ , след което ORTO надолу 55/спейс/ и със "С" затварям. Само така мъчително става. Търсенето на 30 градуса и изключването на ORTO.Къде съм ?

  Емил Русев:

  Емо 72 Докато не науча желязно тия фигури - къде съм тръгнал?

  Емил Русев:

  Емо 72 Сега забелязах че на "50" има "катинар" / 50, " TAB" 30 при включено ORTO*

  Емил Русев п - инж:

  Нещо имам вече чувството че хвърлих 160 лв. в реката и ги чакам на чешмата....

 • Защо пускам една стойност, а с оразм. линия е друга ?

  Албена Христова:

  Здравей, не мога да разбера защо след като пускам стойност 50 / с вкл. OSNAP / и след това сложа оразмерителна линия, винаги ми изписва 43,3 и това се получава само при задаване на градус - във втория чертеж. Защо се получава това ? Пробвах и със POLAR и със DYN - все тая - изписва ми 43, 3

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  може ли да опишеш малко по - подробно проблема ако сложиш една снимка с това какво точно искаш да постигнеш и какво обаче се получава.


  Предполагам че проблема може да е следния имаш една наклонена линия ( снимка 1 ) и котирайки я използваш котировка тип Linear ( снимка 1 позиция 1 ) което води до котиране на проекцията на тази линия по X или по Y ( най вероятно по X ) която проекция реално не е дължината на линията ( снимка 1 позиция 2 ), 

  Ако искаш да котираш дължината на наклонената линия трябва да ползваш Aligned тип котировка ( снимка 2 позиция 1 ) и котирайки от начална до крайна точка на линия да получиш котирана дължината на линията ( снимка 2 позиция 2 ) 

  Надявам се да съм направил правилното предположение за въпроса и отговора ми да ти е помогнал, ако не наистина опиши  какво точно искаш да направиш и какво се получава .
  Албена Христова:

  Здравей, ето това е проблема. На моя втория чертеж - оразм. линия е 43,3, а вашият е 50. Да, да , разбрах, извинявам се, не съм обърнала внимание изобщо, че има подопции и трябваше да избера Aligned.

  Благодаря много и поздрави !!
  Краси Кръстев:

  OK, предположение ми е било правилно.Радвам се че въпроса вече е изяснен.

  Албена Христова:

  Да, благодаря.

  Gvladimirov:

  Здравейте Аула, В момента правя първата фигура от упражнението, но ъглите не ми излязоха. Как да ги коригирам, без да трия целият чертеж?

 • Защо не се получава първият , вторият чертеж се получава ?

  Румен:

  AutoCAD 2016 пробвах всичко вкл/изк F8,F10 и F12 всички възможности и не се получава , нещо някъде бъркам .

  Прилагам снимка.
  Краси Кръстев:

  Здравей, грешката ти тръгва от позиция 1 на снимката която съм прикачил... там стигайки в точката я която трябва да започнеш да изчертаваш наклонената линия, трябва да зададеш @15;-15 в комадния ред и мисля няма да имаш проблем.

  Румен:

  Благодаря за отговора , вижте какво се получава правя го както ми написахте.

  Краси Кръстев:

  Здравей,  изключи динамичното въвеждане на данни ( с F12 ), изключи всякакъв вид Osnap ( F3 ) изключи и Ortho ( F8 ) и тогава стигайки до точка вече в комадния ред изпиши @15,-15 


  Ако пак не се получат нещата използвай инструмента Видео отговор за да запишеш точните действия които правиш при изчертаване на фигурата за да сме по - полезни тук във форума,

   Това несъответствие може да се дължи на  доста неща.

  Има голяма вероятност да е от настройките на възприемане на координатите, за които има обяснение тук в тази тема : 

  https://aula.bg/question#id-129280000001

  Изгледай видето има подробно обяснение за това в каква комбинация кое как работи.

  Качи все пак едно видео за да видим откъде идва проблема.
 • Как да направя видима дебелината на линиите, както е в урока?

  Rumyana:

  Копирах чертежите от зададения файл Video7-uprajnenie във файл за упражнение, създаден от мен. Линиите визуално са с еднаква дебелина. При експортирането в pdf, както и в Properties всичко е както трябва - линиите са с различна дебелина. Каква настройка трябва да променя. Използвам AutoCad 2016, Windows 10.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Rumqna.

  За да включите режима при който в моделното пространство се визуализират дебелините на линиите, може да направите изпълните едно от селдните предложения :

  1. В командния ред да изпишете LWDISPLAY след да изпишете ON ( снимка 1 позиция 1 ) , след което space и ще включите режима.

  Снимка_1

  2. В лентата със състояния да включите режима. Иконката от която може да стане това е на снимка 2 позиция 1.

  Снимка_2

  • ако нямате иконката, може да отидете в долния десен ъгъл на AutoCAD ( снимка 3 позиция 1 ) да кликнете, следва да Ви се покаже меню ( снимка 3 позиция 2 ) в което трябва да сложите отметка на LineWeight ( снимка 3 позиция 1 ).

  Снимка_3

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Rumyana:

  Много благодаря. Всичко се получи толкова лесно и бързо

  Краси Кръстев:

  Моля, радвам се че се е получило.

  Владимир:

  Много благодаря аз също исках да знам как става това

 • Как да започна коректно изчертаване на чертежите от упражненията ?

  Анна Величкова:

  Здравейте, предварително се извинявам за въпросите , които вероятно ще се сторят глупави за някои от вас , които са по напреднали . Става въпрос за изчертаването на примерните чертежи от урока. Първият ми проблем е с изчертаването на линиите. Когато започна с въвеждането на размера на въпросна линия , например 10 единици по Х , линията ,която се появява е изключително малка.Трябва многократно да приближа изображението със скрола , за да се види ясно.Какво и къде да коригирам , за да бъдат изчертаните линии в коректен мащаб? И следващият ми въпрос е относно ориентацията и започването на изчертаването на самият чертеж - обрамчването (правоъгълника с размери 10 на 7 ) към основната координатна система ли трябва да се върже и ако да , как да започна ? И съответно самият чертеж вътре в рамката как трябва коректно да задам началните точки ? Благодаря

  Краси Кръстев:

  Здравей!

  Първо да уточня в Аула не съм срещнал нито един глупав въпрос. Това че някой човек имам по - малки познания в една сфера спрямо друг не го прави глупав, както и самите въпроси задавани от него не са глупави, просто са встъпителни в материята в която той иска да получи знания.

  Тук си на правилното място ... можеш да задаваш всякакви въпроси на различно ниво на познание, за който и да е software.

  Сега на въпросите :).


  *По отношение на съзмеримостта.Това е напълно нормално когато започваш да изчертаваш един съвсем нов чертеж.На този етап на познание ти препоръчвам следния подход, изчертай една с дължина горе долу средна между най - голямата и най - малката дължина която имаш за изчертаваната фигура, прекрати командата и кликни два пъти върху скрола на мишката ( правиш zoom extend ). Следва да се приближиш максимално близо до линията, след това леко със срола се отделечи така ще си сигурен че си се доближила достатъчно че да виждаш чертежа в добра съизмеримост. Това със двойния клик върху срола на мишката може да го направиш и при самото отваряне на изцяло нов чертеж. Друг вариант е когато старитараш ов чертеж да избереш командата zoom, след това да избереш window и да селектираш не голям екран от моделното пространстово с което да направиш едно първоначално приближение.


  *По отношение на мащаба, няма да влизам в подробности, само ще ти загатна за цялата идеология наложена в курса AutoCAD формула, а именно че се чертае едно към едно.Както виждаш и на файла с урпажнениеята никъде не са конкретизирани мерни единици.Ти чертаеш в единици = units, и ти самата определяш каква им е мерната единица, мащабите се задават при плотирането в _безкрайното_ моделно пространство чертаеш едно към едно и нямаш мащаб, просто се доближаваш и се отдалечаваш от обектите.


  По отношение на това откъде да започнеш , започни обрамчването от началото на координатната система. Това става като избереш командата за полилиния и когато AutoCAD те попита да посочиш първата точка, ти задай по координати абсолютното начало *# 0,0 ( снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Следва да започнете от координатното начало ( снимка 2 позиция 1 ) с полинията, с която ще направите обрамчването.

  Снимка_2

  След изчертаване с полилиния на цялата рамка следва да се получи нещо подобно на снимка 3.

  Снимка_3


  *По отношение на задаването на коректно задаване на точките, няма правилен начин, в смисъл Вие сами на база наученото в този урок трябва да създадете фигурата врамката.

  Как бих започнал аз, понеже знам че рамаката ми е в абсолютната нула, следва първата точка ( снимка 4 позиция 1 ), да ми е с аболютни координати #1,1

  Снимка_4

  Ако не беше с абсолютни координати щех да ползвам функцията From и щях да отскоча с локални координати ( @1,1 ) спрямо долния ляв ъгъл на рамката на разстояние по декартови координати 1,1 .

  ......Мога да го направя по още доста начина, и не бих се наел да кажа кой е "най-правилния", много зависи от ситуацията.Най - правилния метод е този който спрямо систуацията ти пести време поне според мен.

  Така че тук използвай познанията, които си придобил преминавайки през настоящия урок и мисля че нещата ще се получат.

  Пробвай ако срещаш трудност питай конкретно и така.

  Няколко препоръки като абсолютно начинаещ. Следвай уроците, старай се да правиш упражненията, след уроците има теми от форума, които са супер ценни и там също може да срещнеш отговори на въпроси, които те мъчат или след време следва да ти дойдат на главата.

  Друго което е ще те помоля, когато задаваш въпросите, нека ако не са на сходна тематика или са повече от два да са в отделни теми, защото така отговаряйки на доста въпроси под една тема става доста дълго.


  Ако има въпроси наистина не се притеснявай пиши.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Анна Величкова:

  Много благодаря за изчерпателния и ползотворен отговор .

 • Как да начертая разностранен триъгълник, при положение че знам трите страни?

  Мила Стоянова:

  Здравейте

  Можеш ли да ми помогнете за следната задачка. Имам три линии, едната е с размер 6000, другата 6760 и третата 1160. С коя команда да ги свържа в триъгълник с точно тези размери :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, лично аз не знам да има директна команда в AutoCAD с която да можеш да изчертаеш разностранен триъгълник.

  Ако ставаше дума за равностранен щях да ти препоръчам да използваш командата за полигон от раздела Home, панела Draw - снимка 1 позиция 1.

  Снимка_1

  За да изчертаеш разностранен триъгълник ти трябва или да направиш допълнителни построения или да използваш LISP, който на база геометрични построения да ти построй разностранния триъгълник.

  Как би станало по първия начин - посредством ръчни геометрични построения?

  Ето едно любителско видео в което показвам чисто геометрично-графично решение на задачата посредством допълнителни построения:


  Видео1Разностранентриъгълник


  Как би станало посредством LISP програмката, която споделям тук:

  triangle.vlx

  Ето едно любителско видео в което показвам как можем да направим същото, само че без допълнителни построения:


  Видео2Разностранентриъгълник


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Мила Стоянова:

  Страхотно, благодаря много :) Начина с окръжностите ще ми бъде много полезен за вбъдеще.

  Краси Кръстев:

  Моля, радвам се че е било от полза.

  Захари   Даскалов:

  Некоректно зададен въпрос. Защо "само трите страни", кагато и това е достатъчно определимо. 1. Чертае се първата страна / коя да е. 2. С центрове в двата края на определената "отсечка" се чертаят две окръжности с радиуси равни на другите две страни. 3. Точката на пресичане определя третия връх на триъгълника. Останалото е изчистване на излишното и позициониране на обекта. Класика в планиметрията. Софтуерът ни помага, но не освобождава от правото да мислим. Лично аз бих загубил повече време да търся друг подходящ инструмент.

 • Може ли да ми помогнете с оразмерителните линии за ъгли?

  Пламен:

  Здравейте , начинаещ съм и искам да попитам когато чертая оразмерителни линии как да направя градусите ... Пробвах с иконката Angular но безуспешно ... някъде бъркам но не знам къде ... Благодаря предварително https://prntscr.com/gs8j5t

  Краси Кръстев:

  Здравей, правилно си се досетил да иползваш Angular.

  Проблема най-вероятно, на 99 % съм сигурен, идва от това че селектираш не полилинията от която е изградена фигурата ами селектираш линията на вече създадена оразмерителна линейна линия (15). Ъгълът може да бъде получен само при избор на две полилинии, линия но не и от избор на оразмерителни линии.

  Съвета ми е да стартираш командата Angular и много внимателно да избереш линията - първата линия определяща първото рамо на ъгъла (снимка 1 позиция 1) от фигурата, селд което да избереш другата линия определяща второто рамо на ъгъла (снимка 1 позиция 2), след което да изместиш курсора и съответно да кликнеш (снимка 1 позиция 3) в позиция 3 както съм показал на снимката.

  Снимка_1

  Пламен:

  Благодаря , сега погледнах ... грешката е моя :) ... лек ден

 • Защо метода с TAB не работи

  Ками:

  Здравейте, правя нещо грешно :) Опитах се да начертая двете фигури от прикачения файл за упражнение под лекцията. Първо, начертах първата фигура, като за получаване на ъгъла въведох координати (както е показано във видеото). Втората фигура начертах по втория показан начин, с TAB, и също се получи. Проблема възникна, когато се опитах да начертая първата фигура по метода с използване на TAB. Въвеждам размерите, за ъгъла въвеждам 15, натискам TAB и посочвам 45 градуса, ъгълът се получава 45 градуса, но дължината на отсечката е различна, заради което след това фигурата ми не се затваря. Нещо грешно ли въвеждам?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ками.

  Дължината на отсечката по нея (по наклона ) е 15 единици, така както е изпълнена командата. Но реално дължината на линията не е 15, 15 е катета на равновнобедрения правоъгълен триъгълник, хипутенузата не е 15 единици ... т.к. триъгълника не е равностранен.

  Ками:

  Ясно, т.е. мога да я начертая с Tab, но трябва да зная/пресметна дължината й. Много благодаря! :)

 • Делян Калончев:

  С Blend Curves стана прилично.А дали има и друг начин?

  Пламен Костов:

  Здравейте Уважаеми лектори и инж.проектанти ! Моля за помощ при следният казус при работа с командата "scale" Ще се опитам да обясня лаишки.....,като дам пример с две окръжности.. Начертал съм два кръга ...първият с диаметър 20 см. и от неговият център втори кръг с диаметър 22 см. Отстоянието между линиите на двата кръга е точно 1 см. След което искам да увелича външния кръг на 30 см. с командата scale , като начертавам линия 30 см. задаваща габарита и с тази команда (scale) увеличавам габаритите на двата кръга, така ,че външният да стане точно 30 см. И тук идва проблема и питането ми към Вас ...,при увеличаване на кръговете ,пропорционално ми се получава така ,че те не запазват отстоянието по между си от 1 см., а то става 1,4 см в примера! Бихте ли ми казали ,как може да се използва тази команда (или друга навярно) така ,че зададената конфигурация от обекти да променя габаритите си ,но отстоянието на лините по между им да се запазва както е било първоначално зададено!?

  Георги Табаков:

  Маркираш едната окръжност>десен бутон>properties>променяш радиуса или диаметъра на желания размер. По същия начин процедираш и втората окръжност.

  Пламен Костов:

  Благодаря за отговора Г-н Табаков, но аз дадох примера с окръжностите за да мога по-лесно да обясня и визуализирам, какъв ми е проблема с командата scale с която искам да променям (примерно уголемявам) пропорционално даден обект, фигура, детайл..., който е съставен от две полилинии или множество линии, които искам да запазят точно определено отстояние по между си, когато с командата scale ги увелича до някаква зададена от мен стойност! Проблема ми е, че винаги отстоянието между линиите , което оригинално е било зададено да бъде 1 см. се променя и то, а аз искам отстоянието между линиите или полилиниите на детайла да се запазва винаги 1 единица примерно!? Може ли някой да помогне, ако ме разбира?

 • Може ли помощ относно оразмеряването на точно зададени градуси, а не закръглени?

  Plamen:

  Здравейте инж. Краси Кръстев и други проектанти! Налага ми се да чертая на autocad 2008 в офиса и определени детайли на метални конструкции трябва да задам под точно определен ъгъл с означения след десетичната запетая, но моята програма закръгля стойностите на цял градус. Ако задам линия с градус от 20,4 ми го изписва при оразмеряване с "Angular" ,като 20 градуса.. Ако задам линия с градус от 20,7 ми го закръгля на 21 грасуда Може ли да запитам, коя настройка трябва да се пипне ,за да се виждат и стойностите след десетичната запетая при оразмеряване? Ако може посочете и опцията за доизпипване при autocad 2018 с ribbon интерфейса?

  Благодаря Ви сърдечно!

  Антони Радованов:

  Погледни снимките отдолу и ще видиш два начина. По лесният е направо да редактираш оразмерителния си стил (втората снимка).

  Пламен Костов:

  Благодаря Ви много Г-н Радованов! Всичко добро!

 • Може ли помощ при следния казус с командата scale:

  Пламен Костов:

  Здравейте Уважаеми лектори и инж.проектанти ! Моля за помощ при следният казус при работа с командата "scale" Ще се опитам да обясня лаишки.....,като дам пример с две окръжности.. Начертал съм два кръга ...първият с диаметър 20 см. и от неговият център втори кръг с диаметър 22 см. Отстоянието между линиите на двата кръга е точно 1 см. След което искам да увелича външния кръг на 30 см. с командата scale , като начертавам линия 30 см. задаваща габарита и с тази команда (scale) увеличавам габаритите на двата кръга, така ,че външният да стане точно 30 см. И тук идва проблема и питането ми към Вас ...,при увеличаване на кръговете ,пропорционално ми се получава така ,че те не запазват отстоянието по между си от 1 см., а то става 1,4 см в примера! Бихте ли ми казали ,как може да се използва тази команда (или друга навярно) така ,че зададената конфигурация от обекти да променя габаритите си ,но отстоянието на лините по между им да се запазва както е било първоначално зададено!?

  Извинете за дублирането на въпроса! Тук не ми позволява да кача екранна снимка , но по-долу, към края на коментарите където ми го прие за "отговор" на друг колега съм качил! Благодаря Ви!!

  Пламен Костов:

  Ще опитам да кача друга визуализация с детайл, който в средната си част е с дебелина 6 мм., а в останалата част 1,2 см. ... Той е висок 80 см. , но аз искам да го задам да стане с височина 120 см., като трябва пропорционално да се увеличи габарита и средната орнаментация на фигурата, но дали е възможно, по някакъв начин да се фиксират линиите ,които оформят средната орнаментация и тя да запази отстояние от линиите от които е образувана 6 мм. и тези 6 мм. да не се променят, когато аз увеличавам фигурата с командата scale и зададена от мен централна линия до 120 см. и увеличавам пропорционално цялата маркирана фигура до височина 120 см.!? Проблема в случая ми е ,че при пропорционалното увеличаване на цялата фигура ми се променя отстоянието от 6 мм., което формира средната орнаментация и то вече не е 6 мм, а става 9 мм...!?

  Георги Табаков:

  Със Scale не може да стане. Нарушаваш всякакви закони на геометрията и физиката.

 • Как да включа лентата с функции за ортогонално чертане?

  Дончо Обретенов:

  Здравейти! Как да включа лентата с функции за ортогонално чертане?

  Иван:

  от командната линия има опция за ортогонално