Как се използва XREF подложка?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди


XREF - Пуска мениджъра на външни референции (XREF)

Въпроси и отговори

 • Stefan :

  Когато сложа подложката и примерно е с цвят черен, и слоя който е в момента е примерно като на теб А-ТЕХТ ,подложката става жълта...И се намира в слой А-ТЕХТ влизам в слоевете на Xref и сменям цвета на сив, но при мен остава жълт. Не знам защо подложката ми влиза в слой А-ТЕХТ

  Иван Цукев:

  Ако има обект, който е блок със собствени цветове, като му сменим цвета от layer manager не се променя цвета.

  Трябва да се отвори блока и да се направи цвят bylayer, за да се получи.

 • Жеко Тонев Тонев:

  При attach на pdf-файл с xref ми се забавя страшно много работата с програмата. как може да се оправи това?

  Иван Цукев:

  @Жеко

  единият вариант е да се олекоти PDF файла, другият вариант е да се сложи повече РАМ.

 • Anna Nikolova:

  Би било добре да ни изпратите и примерните файлове, както правехте в предишните модули.

  Иван Цукев:

  @Anna

  причината да не прилагам файлове е, че това са файлове изпратени от хора, които не са ми дали разрешение да ги разпространявам.

  При демонстрациите съм се старал да показвам принципа на работа, като не разкривам информацията от самите чертежи и накрая всеки да може да повтори тези операции със собствените си чертежи.

 • Мария Хаджиниколова:

  Получихме като подложка Educational product на Аутодеск. Дори да я прикача като XREF подложка, досадния надпис излиза и върху нашите чертежи. Това не е много приятно, когато ги представяме пред клиент. Има ли начин да "неутрализирам" този надпис?

  Иван Цукев:

  @Maria Ето едно решение, което ми прати читател. Не съм го пробвал, но има логика да работи:

  За надписа PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT решението е запазване на файла като .dxf и след това отново като .dwg.

  Става по следния начин:

  Пишете DXFOUT в командния ред след което излиза прозорец и ви пита каде да запазите файла. Избирате място и save.

  След това отваряте запазения от преди малко проект който е с разширение .dxf и му давате save as само че този път с разширение .dwg и проблема е решен.

  Борис Александров:

  Когато съм имал и аз този проблем с някои файлове, съм ги решавал точно по описания по-горе начин и до сега съм успявал винаги. Надявам се, че ще се получи и сега.

 • Кога дава грешка Relative path cannot be assigned при работа с XREF?

  Александър Жипонов:

  Здравейте,
  Когато attach-вам подложката и дойде момента, в който да избера опцията path type, опитвам от падащото меню да изберра relative path, но ми излиза съобщение: Relative path cannot be assigned. Можете ли да ми кажете каква може да е причината?

  Иван Цукев:

  Това обикновено се получава, когато настоящият файл не е записан.

  Прекрати операцията, запиши файла чрез Save и опитай на ново.

  Александър Жипонов:

  Файлът беше записан, но на desktop. След като го записах на друго място се получи. Благодаря за бързия отговор :)

  Андрей Танев:

  И на мен ми дава същата грешка,какво ли не правих - записвах на друго място,запазвах файла,..

  Продължава да ми се "кара" :)
  Антони Радованов:

  Може да е от сложността на пътеката, например прекалено много папки с имена на български и със специални символи. Отделно ако е в папка от някоя облачна услуга също е възможно да създава затруднение. Премести файлът за подложка в същата папка в подпапка XREF например. Опитай така и виж дали има разлика.

 • Защо се променя видимостта на подложката след регенериране (reload)?

  Evelina Slavcheva:

  Несъществен уж,но мен доста си ме дразни,ето за какво става дума:
  след като закача подложката видимостта при мен (версивя autocad 2012) е добра до момента ,в които не дам reload или пък я мрънда цялата подложка и цветовете на подложката така избледняват ,че едвам се виждат и реално не може да се работи с нея,ако променя фона изпъкват,но само до следващото "reload","move" или "regenereting model" например,и само си сменям фона ,за да я виждам,не мога да разбера защо става така и как да го оправя.

  Иван Цукев:

  Това е странен проблем. Всичките ми файлове почти без изключение са ми с xref и не ми се е получавало при reload да се смени цвета.

  По принцип това се настройва с променливата XDWGFADECTL - пробвай различни стойности и виж дали няма подобрение.

 • Диляна:

  Здравейте, Когато напиша команда xref AutoCAD ме пита за име на блок, а не ми пуска менюто. С версия 2010 съм.

  Иван Цукев:

  можеш ли чрез copy/paste да покажеш какво точно ти показва AutoCAD (или пък да го препишеш)?

 • Не мога да прихвана Endpoint или Midpoint

  Янка Лулчева:

  Здравейте, случи ми се да не мога да хвана Endpoint или Midpoint. Проверих, сложила съм отметки на желаните от мен снапове. Как може да се коригира това? Къде бъркам?

  Никола Милчев Стамболиев:

  Пробвай да включиш OBJECT SNAP ( бърз клавиш F3)

  Антон:

  Също може да провериш дали е включен и snap F9

 • Краси Кръстев:

  Здравей, наистина няма прикачен файл под видеото, но все пак модула е озаглавен - Отговори на твоите въпроси ( доста челенасочен и практичен модул, не че другите модули не са практични :) ), закачането на подложка е задължително действие в почти всяка работна сфера ползваща AutoCAD и лектора може би е предположил, че всеки във свойта практика всеки може да внедри показаното и затова няма прикачен файл ).Освен може да прикачиш с XREF всеки един чертеж ( снимка ), които са на компютъра ти, Но ако държиш да е архитектурна подложка в модул 3 урок 10 в курса AutoCAD 3D има архитектурно разпределение така че може да ползваш него.А след този въпрос може и лектора да качи подложката с която прави демонтрация в видеото.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Ralitsa Boyadzhieva:

  Ралица Б.

  Благодаря за отговора, аз успях да се ориентирам и използвах произволен чертеж, който стана чудесна подложка.

  Пантелей:

  Това е много сложно за мене. Почти нищо не разбрах...

  Мария:

  Защо нямам достъп до двадесетте безплатни уроци напр. за Word

 • Защо..

  Пламена Демирева:

  Направих всичко както е показано в урока. При команда ZOOM + E, не ми се показа подложката на моя чертеж. Не разбирам какво не е наред..

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да покажеш снимка на прозореца XREF където са показани прикачените референции.Само отбелязвам някои лесно допускани грешки : виж слоя в който е сложена подложката да не е загасен замаразен или пък да е загасени всички слоеве от референтния чертеж, виж дали двата чертежа основния и референтния са в едни и същи unit - и, използването на zoom + E е на принципа първо zoom след кеото space от клавиатурата и тогава натискаш.

  Пламена Демирева:

  Не знам какво стана. Направих всичко показано в урока няколко пъти, по един и същи начин и на края се получи, не разбрах как. Благодаря за отговора, въпреки това!

 • Къде ... ?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, мисля,че в записа към урока не се споменава,затова искам да попитам в кой Layer да прикача XREF-a. В Модул 6 (урок 5) май се споменаваше, че е препоръчително да се използва Layer "0". Когато ми е отворен чертежа, към който искам да прикача XREF, преди това трябва ли да съм избрала Layer "0" като текущ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, поне за мен най - правилния подход е подложката да стой в Layer  - XREF, като текущ при вкарването на подложката да е layer - a  XREF, за да може директно подложката да е в този слой.И друго така удачно решение е за всяка подложка да е в отделен слой за да може замръзяваш независимо една от друга която си поискаш подложка.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Велияна Тонева:

  Благодаря, ще се възползвам от препоръката.

  Сергей:

  Напълно съм съгласен с Краси, само едно допълнение - не е задължително да правим текущ нужния слой. Можем след вкарване на подложката да я преместим в нужния ни слой.

 • Може ли ..., ако "да" как ... ?

  Велияна Тонева:

  Здравейте, възможно ли е вече прикачен XREF да бъде преместен спрямо точката си на вкарване на друго място в работното пространство, без да размествам самите елементи от чертежа и в последствие пак да го върна в първоначалната му позиция?

  Краси Кръстев:

  Здравей, възможно е. Xref - а като обект прилича доста на един блок, отест може да вземеш Xref - а който е едно цяло и съвсем спокойно да му зададеш да се отмести спрямо абсолютни координати или спрямо определена по твой избор точка - най - простичко с командата MOVE.Все едно местиш блок подложката е едно цяло това основното.Аз лично си заключвам слоя Xref  в който ми е подложката с цел да не би без да искам да я отместя.Надявам се да съм бил полезен с отговора и да си хванала основната идея.

  Велияна Тонева:

  Разбрах обяснението, а ако бях помислила повече, можеше и сама да се сетя. Благодаря, че ме улеснихте.

 • Защо подготвена подложка не може да се прехвърли на подготвен шаблон?

  Dimitrov:

  Sлед като в прозореца Attatch External Reference дам ОК, излиза съобщение AutoCAD Applikation is not responding,Екрана става матов и ми пише, че се излиза от програмата.Работя с AutoCAD 2012.    Вл. Марков

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да сложиш една снимка с това какво точно се случва в момента след натискне на ОК, и малко повече информация за това кога се случва това ... само с тази подложка ли е ( има вероятност ако подложката е някоя тежка снимка 150 MB или пък pdf и да сте с по - слаб компютър да не може да я заредите бързо и съответно оттам да идва проблема )  ... само с този чертеж... точно при този случай ли само когато ползвате тази функция, каква точно версия на AutoCAD 2012 позлвате ( класическа, друг вид ) подложката я качвате в .dwg Или в .dwt файл ( питам за .dwt файл защото казвате че го слагате в шаблон ).Разпитвам за подробности защото до такава ситуация може да се стигне поради много причини и колкото повече информация имам толкова по - голям е шанса да отговорим във форума.


  1. След като ви изпише AutoCAD application is not responding предполагам имате две възможности най - вероятно едната е да е затворите програмата ( close program ) или wait for responding...пробвали ли сте просто малко да изчакате и да дадете на wait for responding... или просто да изчакате без да правите каквото и да било с компютъра като цяло през това време. ( Проблема описан тук в точка 1  е показан на снимка 1 ). Получи се седствие на това че на доста слаб компютър исках да работя върху чертеж със сканирана подложка, която сканирана подложка го прави доста тежък вседствие на което програмта просто "заби" поради слабия ми компютър изчаках малко ( на съобщението ест. дадох wait to respond ) и резултата след около минута е показан на снимка 2 - всичко е ОК ) 

  2. Или съобщението след AutoCAD application is not responding е директно от сорта на fatal error ( и има код след него ).Има вероятност при настина слаб компютър и включени много програми и тежка подложка, компютъра директно да не справи със задачите който сте му задал и AutoCAD да "гръмне" ( директно да се затвори ) 

  Надявам се засега съм бил полезен, но с повече информация около точно този проблем може би отговора няма да е толкова хаотичен, може пък и да съм налучкал с някой от изброените неща по - горе.

  Весели Празници !
  Dimitrov:

  Отговора ме зарадва. Винаги е радостно,когато друг е "виновен". Оказа се ,че компютъра е претоварен. Диска С е пълен на 95%, RAM e 2048, a чертежа е доста "дебел" - към 120 МВ..Благодаря за отговора и пожеланията. Бъдете здрави. И на вас Весели празници!

  Иван Цукев:

  RAM-та вече е доста достъпна - преди години не беше така.

  Това е най-добрият "upgrade" който може да направиш - ако си с 64 битов windows - взезми си минимум още 2, ако можеш още 4 и или 6ГБ и компютърът ти ще е като нов за сравнително малка сума.

 • Защо не мога да си създам нов слой в XREF подложката?

  Альоша Исаев:

  Здравейте.
  Работя върху XREF подложка и не мога да си създам нов слой за работа, като ми излиза следното съобщение. Къде бъркам?
  Поздрави, Альоша.

  Краси Кръстев:

  Най - вероятно се опитваш да създадеш layer в даден filter, както виждам си цъкнал на филтъра Всички мой слоеве.... реално ти създаваш layer - a, колкото пъти си видял това съобщение толкова пъти си създал layer в основното направление ALL ( ако отидеш на ALL ще видиш че имаш създаден layer 1, 2, 3 AutoCAD им е дал служебни имена - снимка 2 ). 


  Затова тук идеята е създаваш даден слой в ALL т.е. трябва да си маркирал ALL  ( такава е и логиката там стоят всички слоеве нали така а ти си правиш индивидуални филтри )  и след като го създадеш наiменоваш с придърпване си го слагаш в дадения филтър.

  Надявам се да си хванал логиката и да съм бил полезен с отговора.
  Альоша Исаев:

  Краси  железен си. Грешката е вярна. Благодаря.

 • Защо когато чертая върху XREF мерните единици не са променени?

  Альоша Исаев:

  Здравейте,
  направих стъпка по стъпка както е в урока, новият файл е с units=centimeters, файла с архитектурата от units=milimeters направих на units=centimeters пургнах за изчистване и сейфах. Стартирах XREF подложката започнах да чертая, но размерите ми излизат в милиметри.  Проверих с units показва ми че съм в centimeters.
  Альоша.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша. Ето един видео отговор, ако има нещо неясно ще го доуточним.


  https://aula.bg/u/Mjc0MjA4NTg5
  Альоша Исаев:

  Здравей Краси,
  благодаря за бързия отговор, но има проблем със звука в посочения пример и доколкото можах да се ориентирам различното между настройките на твоята и моята подложка е в Attach External Reference сектор Block Unit стойността на Faktor: 0.01 при теб и Faktor: 1 при мен. Помъчих се да променя тази стойност на 0.01, но не се получи.
  Благодаря.
  PS: На друг видео-урок звука се възпроизвежда нормално.

  Краси Кръстев:

  Ами не знам поради каква причина не се получава с видео отговора.


  Накратко:

  Подложката ако е чертана в сантиметри units и  слагаш в сантиметри, ако в основния ти чертеж си приел че чертаеш  в метри давап на units метри.

  вкарвайки така подложката ще се премащабира в метри ... units ги задавай така както чертаеш това е мнгоо накратко ако не стане довечера ща ти пусна по подобно разяснение със снимка ... 
  Альоша Исаев:

  Здравей Краси.
  Грешката ми е била, че съм останал с впечатлението мерните единици в подготвителния и работния  файл да ги изравня, но при разлика подложката не може да ги премащабира и остават мерните единици на работния файл.
  Спорен ден,
  Альоша.

  Константин Петров:

  В примера от урока в подложката беше чертано в сантиметри, но в units беше в милиметри. Тогава е коректно да променим в Units на сантиметри. При видеото на Краси в неговия чертеж е чертано в метри и на Units е метри, а подложката която зареди е в сантиметри чертана ,а и в Units коректно е показано в сантиметри, тогава е редно да не пипаме нищо. AutoCAD сам ще си промени мащаба. В случая от урока, в подложката са Некоректно зададени мерните еденици , а в случая при подложката на Краси , са Коректно зададени мернире еденици.

  Краси ,затова ако си спомняш един път те накарах да дадете пример за коректни и некоректни зададени мерни единици. за да се разбере.

 • Как мога да изтрия грешни и ненужни блокове от списъка  в Block editor-a?

  Костадин Петков Костадинов:

   Разбрах от урока ,че с PURGE се трият блокове, които са изтрити от чертежа и които Аутокад помни. Искам да изтрия блокове, които ги има в списъка и са ми ненужни или недобре направени.Аз лично не съм инж. чертожник, занимавам се с ефективност на производствени линии. Във фирмата ми дадоха чертежа на цеховете и инсталиран Autocad 2010 На практика досега бях самоук. Сега виждам от курса ,че 2 години съм работих непрофесионално в/у този файл, в/у който са се упражнявали и др колеги преди мен.Курсът е страхотен и много ми помага. Искам да приведа dwg файловете си на професионално ниво. Те са доста големи. Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Правилно си разбрал че с Purge изтриваш от паметта на чертежа всички блокове които са изтрити от чертежа.Това е и начина да премахнеш блок от списъка с блокове, който блок не ти е необходим.Т.е. изтриваш всички ненужни блокове Purge и вече блока като име не съществува в чертежа.

  А ако някой блок е "недобре" направен влез през Block Editor - а и го праправи.
  Ако блока се повтаря в много чертежи един от вариантите е : 

  преправи го в един чертеж, след което в другите чертежи изтрии този блок след което им направи един Purge на тези чертежи, вземи преправения блок и го постави в всички останали чертежи.
  Костадин Петков Костадинов:

  Много Благодаря Краси!

 • Защо при Плотиране, XREF подложката вижда ли се ?

  Константин Петров:

  Интересува ме дали при плотиране, XREF подложката по подразбиране не се принтира, или трябва да я сложим в слой ,който не се принтира ,или пък в Defpoints. Благодаря

  Константин Петров:

  Открих отговора в следващото видео (урок 3 Модул 9) както в повечето случаи става :)

 • Как да отворя dwg чертеж споделен в Google drive заедно с Xref?

  Алекс:

  Искам да отворя чертеж в Аутокад споделен в Google Drive, иска от мен Download, но се сваля без Xref 1. Има ли начин да работя в Google Drive по този чертеж (заедно с колега) БЕЗ ДА СВАЛЯМ ФАЙЛА на компютъра си 2. Kak да запазя Xrefa при download?

  Teodor_RR:

  Не мисля, че това, което искате да направите, е възможно. AutoCAD не е предназначен за работа в "облак" и можете да имате куп неприятности. Необходим Ви е файлов сървър, за да работите върху един файл, а щом искате да е от различни места - можете да постигнете това с VPN. Имайте предвид, че забавянето при работа с програмата може да е чувствително.

  Алекс:

  Благодаря за отговора. И аз това мисля. Аз изобщо не искам да работя така, и да- мислех за забавяне ако въобще стане... колегите ми твърдят, че така работят . Те сигурно имат сървър, не виждам друг начин. А аз само свалям файловете и си зареждам наново подложката. После ако те искат да чертаят върху моите чертежи ще трябва да направят същото.. Имам проблем с някои от подложките им , които са Jpg -те трябва да се донагласят като scale:(

 • Защо дименсията се получава много голяма?

  Димитър Кулев:

  С избрания мащаб за чертане 1:50 цялата начертана оразмерителна линия, т. е. както линиите, така и текста на размера в нея, станаха много големи. Затова, долу в лентата за състоянието смених мащаба от 1:50 на 1:10 и цялата оразмерителна линия стана с размер, както в урока. Къде съм сбъркал преди това в настройките на мащабите?

  Иван Цукев:

  Изгледай още веднъж урока за анотативни мащаби и най-вече коментарите под видеото с подобни казуси: https://aula.bg/autocad-principi-na-anotativnite-mashtabi

  Димитър Кулев:

  В самия план текстът съм настроил като анотативен, Нормален, с базова височина 2.4, както се прави в Модул 3, Урок 2 - Принципи на анотативните мащаби. Като вкарах в него подложката обаче и направих дименсия, текст и правоъгълник, за мащаб 1:50 в палетата Properties приведената му височина, изписана бледо в ред Model text height не е 12, както трябва да бъде за стил Нормален, а 120.0000!? Както писах преди това, от лентата за състоянието като променя мащаба от 1:50 на 1:10, както текста, така и този в дименсията се намаляват много добре, но сигурно това не трябва да се прави така. А как иначе да стане?

  Георги Табаков:

  Избягвам да казвам подложка, а помощен (базов ) чертеж. Този чертеж не ви е в реален размер. Увеличи или намали го до реалните размери. Аз използвам Razter Design в определен слой, като го вкарвам с реалните му размери. Когато не ми трябва гася слоя.

  Георги Табаков:

  Всъщност говорех, ако помощния чертеж е растерен формат, Когато е dwg формат, явно не е чертан по правилата или има в него размери или текстове с друга настройка(анотативна или не). Правиш ги анотативни с твоята настройка с помощта на properies за всеки размер или текст. Ако са в един слой това се прави с маркиране на всички.