Работа с правоъгълници и референтни точки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Теодора Ралева:

  Здравейте! Имам следния проблем: не мога да използвам която и да е от първите три команди - Temporary track point, From, Mid between two ponits. При натискане на командата ми излиза unknown command.

  Иван Цукев:

  Ако напишеш командата line и след това вместо да избираш точка напишеш "from" и зададеш например @100,0 какво се получава?

  Krasimir Terziyski Ing.:

  моята  версия  е   от 2013г пробвах различни  варианти един  път  става   два  не  просто  си  загубих времето.Убеден съм  ,че  ползата   не  е  особена  от  тази команда  ,а и  явно  на   различните  версии работи  по  различен  начин.Класическият  начин  е  по   удобен  и  бърз.

  Божидар:

  Пробвай _tt, това е командата Tampotaty traking point, вкарана от клавиатурата. Също може да пробваш _tk. Това е нещо като командата From, обаче може да я повтаряш до безкрайност, или докато не натиснеш Enter.

 • Евгения:

  Здравей Иван, имам проблем с командата Temporary track point, с десен клик на мишка избирам командата и в чертежа не ми се появява пунктир / както при твоя чертеж/ за да въведа разстоянието 50 , а започва да изпълнява командата правоъгълвик.Имам чувството ,че командата ве се избира.

  Стоян:

  И при мен беше така и заработи като натиснах клавиш F11

  Добрин:

  Когато натиснах F11(Object Snap Tracking on) избрах команда за правоъгълник,и беше достатъчно само да доближа курсора до средната точка на отсечката да дръпна надясно,зелен пунктир,задавам 50 enter и започва да чертае правоъгълника от исканата точка по описания начин с Temporary track Point         не ми се получи.

  Альоша Исаев:

  Здравей Евгения, включена ли е опцията Extension от настройката на прилепванията? Може да опиташ с клавиш Ctrl вместо Shift.

 • Евгения:

  Командата заработи, било е въпрос на тренинг.

  Иван Цукев:

  Радвам се, че се оправи :)

  Krasimir Terziyski Ing.:

  За  се  получи  временна точка  на  2013 версия  стъпките  са  :rectangle->SHIFT+ right clik->temporary track point->прилепване  среда и  изтегляне посока->shift+ OTRACK /samo ot F18/ вкл.->пускане  клавиши->изписване  стойност->ентер    Работи  само  и  единствено  при  стриктно  спазване  на   този  ред  и  дори  с  клик  долу  на  ОТРАК  не  работи  нормално.Извода  е  ,че  тази  функция   не  е  особенно  бърза  и  прекалено  усложнена.

 • Aneta Daskalova:

  Здравейте, Имам проблем с тази команда Temporary track point,. На единия компютър ми се получава/ и то 2007/ а на другия/2012/-не. Каква би могла да бъде причината. Като посоча посоката на чертане имам пунктир /но изписвайки числото за да отбележа разтоянието/ не ми го изписва в командния ред. Ако пусна Shift изписва ми числото но си чертае на посоки.Какво бъркам? В настройките ли е? С поздрав Анета

  Иван Цукев:

  Включена ли е опцията (бърз клавиш F11) ?

  Петя:

  И аз имам същия проблем.


  Николай Тошев:

  Здравейте. Аз имам същия проблем с командата за Temporary Track point. Като посоча посока на чертане, имам пунктир, но не мога да изпиша разстоянието. Опцията F11 ми е включена.

  Николай Тошев:

  Открих си проблема :) Преди да започна да пиша цифрите трябва да пусна бутона shift.

  Anelia:

  Да, но като бусна бутона Shift, за да изпиша числото (а не знаците над цифрите) векторът ми изчезва и не се получава.


  Anelia:

  Странното е, че когато повторих същото много бавно и задържах повече около точките стана.


  Anelia:

  И при мен работи само като стартирам с Contr

  Вероятно е от настройките.
 • Здравейте.

  Румяна Филипова:

  Безброй пъти опитах командата Temporary track point но не ми се получава. Не се появява пунктира и си чертае от където реши сам компютъра.Не знам трябва ли да е включен F11 или не. При мен влючването му и изключването му нямат нищо общо с Аутокада, просто ми спира звука на компютъра.

  Румяна Филипова:

  Опитах със from и се получи

  Danica:

  С командата Temporary track point нямах проблем,но скомандата From се затрудних.Накрая изчертах подлакътниците по класическия начин и се получи доста бързо.В крайна сметка е добре че има възможност да се пробат различни начини и всеки да намери своя най-удобен.До тук всичко научено ми е от полза.

  Dory Dimitrova:

  Да.С клавиша F11 се получи. След малко тренировки...

 • Как да въведа командата ,след като въведа точка @-10,10 от която да задам координати по x и y  и въведа натискам ентер  и не се изчертава подлакътника.

  Таня Иванова:

  Версия 2010

  Таня Иванова:

  Разбрах ,че когато избирам точката от която да ми измери -10,10 натискам с левия бутон,моля да съобщавате защото тук няма как да видим кой бутон натискате.Благодаря Ви :)

 • Как да изчертая правоъгълник от средата?

  Георги :

  Здравейте, Има ли някаква възможност правоъгълника ми да започва от средата? Примерно, искам да начертая шкаф с един делител по средата. Добре, обаче когато чертая правоъгълник и избера за прилепване средна точка ( Midpoint) правоъгълника се изчертава винаги в едната страна, т.е. измества се с една дебелина, защото правоъгълник се построява по принципа :точка -срещуположна точка. При това положение моето изискване няма да е изпълнено, правоъгълникът (делителя) да е точно в средата. Ако го премстя след изчертаването се получава нужния резултат. Обаче това са две операции, отнемат по-вече време. Мога ли да го изчертая наведнъж?

  Георги Табаков:

  Има при условие, че смятате с бързината накомпютъра.
  Използвайте от Object snap "FROM" и въведетестойностите на горния ляв ъгъл и долния десен при изпълнение на командите.
  Кое е по-бързо? Преценете

  Краси Кръстев:

  Това което предлага Георги Табаков е добро като идея, и може да си го спестиш като операции, ако част от неговите действия бъдат направени в един lisp.


  От тук може да го тестваш дали би ти свършил работа lisp - a  :

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeOXhfTTFrX2xzaVU/view?usp=sharing

  Lisp - a е стандартен и се стартира с командата CENRECT посочва се центъра правоъгълника и след това се нанасят половината му страни т.е. ако зададеш 10,15 означава правоъгълник със страни 20,30.

  Виж как работи и кажи дали точно това търсиш като ефект и дали ти пести време.
  Георги :

  Благодаря ви за отговорите и за помощта. С Lsp-а се изчерта правоъгълник който наистина стана по средата на точката от която започнах, нагоре и надолу. Ако посоча прилепване с Shift Среда м/у 2 точки, се получава точно това което искам. Пробвах и отговора на Георги Табаков и малко го подобрих като за мене. Сякаш  става сравнително лесно и бързо. При посочване на първата точка, началото се измества с половината дебелина на правоъгълника в едната посока, в случая с 9мм. и от там започва построяването. Края на правоъгълника е с Shift и From.

 • Как да се упражнявам допълнително?

  Ribence:

  Ще напиша си въпросът си и тук...Може ли да ми помогнете да се справя с този проблем? Аз съм напълно начинаещ в аутокад. Курсът ми харесва. Определено не ми е лесно. Необходими са ми повече практически упражнения, за да затвърдя лекционния материал. Къде мога да открия или вие да ми предложите някакви по-елементарни чертежи, с които да се упражнявам. Считам, че по 1бр. упражнение за мен лично е напълно недостатъчно. А в определен момент ще ми се наложи да редактирам истински чертежи и ми се вижда сложно.

  Димчо Димов:

  Аз също съм начинаещ с програмата.В работата ми чертая технически чертежи.Извадих стари чертежи и започнах....леко,леко да тренирам.Програмата има огромни възможности.Кефи ме!

  Диана:

  И аз си мислех за това. Оставам с впечатлението, че повечето записани в курса са хора работещи реално с програмата и така или иначе прилагат наученото тук ежедневно. Може би една галерия с примерни чертежи и задания към уроците ще са от полза за нас начинаещите. Водя си записки по уроците и чета коментарите под тях, опитвам се правя и нещата описани от останалите в коментарите, но не е достатъчно упражняването на командите и се рова в записките си :) та съм за домашни

 • Как се прави правоъгълник по още един начин

  Антон Тонев:

  Искам да добавя към този урок още един начин за изчертаване на правоъгълник. На мен лично ми е доста удобен може би защото съм свикнал с него. 1. Задаваме начална точка 2. Натискаме "D" - Dimensions - което е подопция на командата 3. Въвеждаме дължината на правоъгълника (страната която е по ос X) натискаме "enter" 4. Въвеждаме височината на правоъгълника (страната по ос Y) натискаме "enter" 5. Насочваме с курсора къде да е положението на правоъгълника спрямо началната точка.

  Пепа:

  Избираме начална точка и със shift @ дължина по X , височина по Y: Пример: Правоъгълник 60/40 см. : Shift @ 60,40

 • Как се завърта ?

  Иванка Калева Чолакова:

  Имам обект и искам да го завъртя (той ще се и премести) на ъгъл, определен от две отсечки с общ връх. Ъгълът е много малък и при измерването ми дава 0 rad. В смисъл, маркирам обекта, задавам му референтната точка (тя е върха на ъгъла между отсечките), но по-нататък нещата се склисват. Моля за помощ.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  от това коeто си описала мисля че имаш следната ситуация.

  Имаш една фигура (снимка 1 позиция 1), която искаш да завъртиш (освен завъртане фигурата ще претърпи и преместване, както си описала по-горе), съответно това завъртане трябва да стане на базата на ъгъл който е формиран от две отсечки (снимка 1 позиция 2), които отсечки реално представляват рамената на ъгъла (снимка 1 позиции 3 и 4 ).

  Снимка_1

  Как може да стане това?

  Стартираме командата за завъртане Rotate (RO - снимка 2 позиция 1),

  Снимка_2

  След което селектираме обекта, който искаме да завъртим (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  AutoCAD ни пита за базовата тока на завъртане, избираме точката на рпесичане на отсечките - върха на ъгъла.

  Снимка_4

  Следва да въведем ъгъла на завъртане (снимка 5 позиция 1) или да извършим друга опция (снимка 5 позиция 2), избираме Опцията Reference (снимка 5 позиция 3) като или кликваме върху опцията в командния ред или избираме R от клавиатурата

  Снимка_5

  Сега трябва да изберем първата точка, при върха на ъгъла , от лявото рамо на ъгъла (снимка 6 позиция 1).

  Снимка_6

  След това избираме втората точка от рамото (снимка 7 позиция 1)

  Снимка_7

  Така зададохме направлението спрямо което ще става завъртането.

  Сега за да се завъртим с ъгъл, ъгъла заключен между двете прати, трябва само да изберем края на другото рамо (снимка 8 позиция 1). И съответно виждаме как фигурата се завърта и премества спрямо ъъгъла на завъртане сформиран между двете линии (снимка 8 позиция 2,3 и 4)

  Снимка_8

  Така завъртяхме и преместихме фигурата спрямо ъгъла (снимка 9 позиция 1)

  Снимка_9

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Как да изчертая правоъгълник с предварително зададени размери?

  Борис Александров:

  Здравейте колеги, Интересувам се когато искам да начертая правоъгълник с определени размери и стартирам командата RECTANGLE, задавам базова точка на правоъгълника от която да започне изчертаването (също и посоката на изчертаване), след което което задавам и размерите с които да бъде правоъгълника (примерно 50 Tab 50), във версия 2007 ми винаги ми изчертава правоъгълника със зададените размери (никога не ми е правило проблеми), но при версия 2013 не се получава - правоъгълника е с размери много далеч от зададените стойности за изчертаване. Къде би могла да ми бъде грешката в случая?

  Живка Костадинова:

  Здравейте, Борис Александров! Аз съм с версия 2017. При мен също се получава така, когато е изключено динамичното въвеждане. Обаче когато е включен DYNMODE нещата са както трябва. Задавам размер по Х, Запетайка, размер по У, Интервал и се изчертава правоъгълник със зададените размери.

  Не знам дали е нормално при изключен DYNMODE да е така. Стана ми любопитно. Приятен ден.

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  Това дали е включен DYNMODE или не е е от значение по тачина по който го е описала Живка.

  Когато става дума за въвеждане на координати в AutoCAD, има някой специфики, за които може да разгледате тези статии теми тук:

  Може ли да не се използва @ при въвеждане на локални координати ?

  Защо не ми се изчертава командата за абсолютни координати?

  Защо при втората точка (2,2) при включен DYNMODE когато въвеждам стойностите с относителна координатна система @1 (табулация) 1 директно на чертежа, ми дава хоризонтална линия?

  Препоръчвам първата тема и първия коментар в нея, там има видео, което може би обхваща идеята на другите теми.

  Борис Александров:

  Здравейте отново колеги, Решението на моя проблем беше намерено във първата тема, която Краси препоръча. Там много добре са обяснени нещата. Просто направих правилната настройка и сега всичко е наред и при версия 2013. Но разбира се DYNMODE трябва да е включен. Много съм благодарен за съдействието. Краси - адмирации!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че нещата са ти се изяснили и са проработили и от още с първата тема.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Чрез преместване на курсора на мишката.

  Избираш началната точка за изчертаване и селд това преместваш мишката в посоката в която искаш да изчертаеш правоъгълника . По този начин задаваш посоката.

  Биляна:

  Благодаря !

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Най-вероятно проблема идва от прилепванията и съоветно при изчертаване на втория правоъгълник той прихваща средната точка на вече изчертания правоъгълник.

  Кои прилепвания си включила?

  Препоръката ми е да оставиш само Endpoint и да изключиш другите прилепвания, които не ти трябват.

  Биляна:

  Здравей, Краси! Използвам всички прилепвания, тъй като така се казва във видеото без най-близка точка. Сега когато опитам само с прилепване крайни точки не ми намира среда, от която да изчертавам.

  Биляна:

  Успях! Ето го и резултата! Причината ми е била не в прилепването , а в това , че аз пускам Shift , а не е трябвало.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Супер е че си открила стъпката, която е била малкия пропуск при изпълнението на упражнението.

  Страхотно е и че сподели това тук във форума, така помагаш и на другите "съученици" да не допускат този дребен пропуск.

  Благодаря! :)

  Супер е че си сложила снимка и си написала какво се получава. Една молба при задаването на върпоси, там където поставяш снимката може да вписваш малко повечко информация за действията, които извършваш, не за друго ами така въпросите във форума стават още по-добри. Супер е че си сложила снимка и си написала.

 • Защо не ми се получават референтните точки?

  Hristiansen:

  Здравейте Някой може ли да ми каже защо не се получава ,следвам стъпките по задаването на референтна точка от видеото ,но не се получава .с Аутокад 2016 съм

  Краси Кръстев:

  Здравей, Hristiansen.

  Това което виждам на screenshot - a, който си показал е че си задал стойност @-10,10 във видеото се въвеждат @-10,-10 координати. може от там да идва грешката макар и да е малко вероятно. По скоро проблемът може да идва от настройките за това как да се въвеждат координатите.В случая -10 -10 трябва да се локални координати спрямо референтно избраната точка, ти въвеждаш тези координати с @-10,-10 което зависи от настроката може да не са точно локалните координати.

  Съвета ми е да прегледаш това видео тук:

  за да видиш основната идея на настройките и самото въвеждане на локални и абсолютни координати.

  И вече след това да прегледаш урок над този въпорс и да повториш показаното вече уверен че въвеждаш правилните координати.

  Така че препоръката ми е да пргеледаш видеото за въвеждането на координати, т.к. ще ти е полезно не само в този случай ами и при доста други казуси.

  Определено при използването на координати често се допускат пропуски ИЛИ пък друго възможно място на което може да е станало объркването е избора на инструмента с който "отксчаш" от дадена точка.

  Hristiansen:

  много благодаря за отговора ,вече ми е ясно

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че вече всичко е изяснено!

 • Как да задам отстояния?

  Valia_K:

  Здравейте, как мога да задам начална точка за изчертаване на правоъгълник, която да е на определено растояние по х и по у спрямо страните на друг правоъгълник намиращ се на произволно място в чертожното поле - в случая на 368 единици по х и 1400 единици по у?

  Teodor_RR:

  Здравейте! Честно да Ви кажа, след близо 20 години стаж с тази програма, съм стигнал до извода, че понякога е по-добре проблемът да се реши по тъп начин в няколко стъпки, вместо да се търси интелигентно решение ... това важи не само за AutoCAD. А интелигентното решение (или поне един от вариантите) е следното: започвате с командата за правоъгълник, след което ползвате "Temporary track point" (Shift+десен бутон на мишката) - поставяте точката на 368 от базовата точка по X (или на 1400 по Y), след това от тази точка се track-вате в другото направление на 1400 (или 368). Така вече имате първата точка и си доначертавате втория правоъгълник. Цялата работа е доста пипкава ако имате реален чертеж с повече обекти, по които да Ви се лепи курсора. Аз поне избягвам да пипам настройките си за object snap и object snap tracking за щяло и нещяло, затова не бих ползвал този вариант. Какво правя аз - чертая си двата правоъгълника с обща точка, след което просто местя единия правоъгълник по X и по Y. Други колеги пък си подвеждат дименсии - хващате си базовата точка, след което подвеждате дименсията в едното направление (X или Y), но вместо да изберете втора точка, въвеждате разстояние (368 или 1400). После правите същото и в другото направление, така в пресечната точка на екстеншъните имате точката, от която можете да си начертаете втория правоъгълник. Така си имате и размерни линии, в случай, че са Ви необходими.

  Valia_K:

  Благодаря за съдейстието. Досега можех да задам отстояние само по х или само по у и след изчертаване на правоъгълника си го намествах с Move спрямо другата ос. Но бях сигурна, че има и по-интелигентно решение.

  Ангел Гатев:

  Здравейте! Може да използвате 'FROM' опцията , същата която е описана в лекцията , но прилагате всичко както е описано за избор на началнаta точка / first corner point / .

 • Как да изчертаем правилно кординати с минус? 

  Йордан Иванов:

  Привет! Въпросът ми е:Когато въвеждаме кординати в случаят когато се изчертават ръкавите лекторът написа @ -10,10 за да изчертае огледален десен ръкав, и след това @ -60,-10 за изчертаване на огледален ляв ръкав,не разбирам как и десният и в левият ръкав кординатите са с минус? Единствената логика която намирам във въведените е кординати е това,че от всяка отбелязана точка започва кординатната система без значение къде се намираме на моделното пространство,и съответно на ляво от X e минус величина и на долу от Y е също минус величина.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  Прегледай това видео :

  и мисля че нещата около използване на координатите в AutoCAD.

 •  Как да изчертаем правилно кординати с минус кординати? 

  Йордан Иванов:

  Как да изчертаем правилно кординати с минус кординати ?

  Привет! Въпросът ми е:Когато въвеждаме кординати в случаят когато се изчертават ръкавите лекторът написа @ -10,10 за да изчертае огледален десен ръкав, и след това @ -60,-10 за изчертаване на огледален ляв ръкав,не разбирам как и десният и в левият ръкав кординатите са с минус? Единствената логика която намирам във въведените е кординати е това,че от всяка отбелязана точка започва кординатната система без значение къде се намираме на моделното пространство,и съответно на ляво от X e минус величина и на долу от Y е също минус величина.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  Прегледай това видео :

  и мисля че нещата около използване на координатите в AutoCAD.

 • Как да изчертаем минусуви кординати?

  Йордан Иванов:

  Здравейте. Защо когато лекторът изчертава горният ръкав въвежда кординати @ -10,10 и след това за другият ръкав @-60,-10 това означава ли,че всяка зададена точка независимо къде е на чертожният лист кординатната система започва от нея.Винаги там е нула където е зададена точката на ляво от нея е - Х на дясно + Х нагоре + Y на долу -Y. В смисъл когато задаваме точка си представяме,че се мести и кординатна система и от там започва всичко + , - и т.н,?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Йордан.

  Прегледай това видео :

  и мисля че нещата около използване на координатите в AutoCAD.

 • Как да не ми се пресичат линията и кръгът?

  Eleni:

  Здравейте, имам 2 въпроса. 1. Как да не ми се пресичат линията и кръгът? Преди няколко урока разгледах подробно вашият кръг с линията и не се пресичаха, а пак си почваше линията от центъра като на мен. 2. Имате ли видео, което подробно да обяснява кога да пиша минусови и кога положителни стойности (@10,10 ili @10,10...)

  Teodor_RR:

  Здравейте! Предполагам първият въпрос се отнася за седми урок в трети модул. Ако е така - прегледайте отново видеото между 0:50 и 1:10 и ще видите, че от настройките за Object Snap остават включени само Endpoint и Tangent. Относно втория въпрос, доколкото разбирам става дума за чертане в относителни координати. Ако е така, положителните стойности се въвеждат когато чертаете по положителна посока на осите X и по Y, а отрицателните - когато чертаете противоположно на посоката им. Приемам, че координатната система не е местена или завъртяна спрямо стандартното си положение - ако чертаете вертикална линия отдолу нагоре ще трябва да въведете положителна стойност по Y (0 по X), а ако чертаете отгоре надолу - въвеждате отрицателна стойност по Y (0 по X). Разгледайте видеото към урок 6 на втори модул за по-голяма яснота.

  Eleni:

  Сега ми стана по-ясно. Много благодаря.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Даниел.

  Може да изчертаеш окръжността започвайки от центъра, като за центъра зададеш локални координати спрямо единият от ъглите на квадрата.

  Т.е. стартираш командата за окръжност със старт центъра ѝ и прилагаш наученото в посочения урок по-долу.

  Основни принципи при чертането

  Даниел:

  Благодаря.

 • Не знам за къде ми е въпроса?

  Милко:

  Здравейте, може би въпосът ми не е за тук и в по късен етап може и да има отговор, но аз ще пробвам тук и сега. Понеже това с референтните точки е уникално улесняване за работа а при мен основно се копират и се местят елементи които трябва да поставям на определени места и започнах да прилагам това вместо да изчертавам нещо от дадена точка аз премествам нещо в нея.Та въпросът ми е мога ли още докато премествам даден елемент да го завъртам и поставям там където искам? Силно се надявам, че като стигнем до уроците за блокове цялото това копиране от други чертежи ще приключи и ще става по бързо.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милко.

  Прочети тази тема тук:

  Може ли даден обект може едновременно да бъде завъртян около точка и копиран?

  като обърни по-специално внимание на командата MoCoRo.

  Милко:

  Благодаря. Върха е това направих си го и на бързи команди :)

  Милко:

  Само едно допълнително въпросче, защо на някой чертежи не иска да ми отскача предмета от една точка на определено разстояние, който искам да преместя. Дали е включено или изключено нещо?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милко.

  Увери се че следваш стъпките на командата една по една, понякога се допускат пропуски. Ако е точно специален чертеж провери в друг чертеж в който командата работи какви са настройките в лентата за състояние.

  Милко:

  Здравей, ами беше нагласен units на инчове и когато започвах се опитам да изтегля примерно линия с определен размер въобще ми показваше съвсем други мерни ед. направих всичко и след това като напиша на колко да отскочи и става. Но дали си въобразявам или просто съм нацелил без да искам нещо нз.

 • Защо не прихваща автоматично втората точка при изчертаване на правоъгълници с еднаква дължина AUTOCAD 2021?

  Valia_K:

  Здравейте. От няколко дни съм с AUTOCAD 2021. Искам да начертая два правоъгълника един върху друг с р-ри 500/400 и 500/200. В предходната версия щраках на първата точка, влача мишката до втората и като светне зеленото квадратче, че си е хванало втората точка, влача на горе и имам прозорче за въвеждане само на втория размер. Първия (500) си го е хванало автоматично. Сега не го захваща, трябва задължително да го напиша и да натисна Тab и тогава мога да задам втория размер. Но така се губи много време. Предполагам, че е някаква настройка. Откъде мога да я включа?

  Valia_K:

  Здравейте. Въпреки, че прикачих снимка към въпроса си, тя не се е публикувала. В момента се опитвам да сваля програмата за видео на Аула, но не се стартира свалянето. Проблем със сайта ли е?

  Десислава Николова:

  Здравейте! Опитвам се да изчертая правоъгълника, както съм свикнала-команда за rectangle, след това задавам стойности за "X"-10, TAB, "Y"-20 и за мое учудване се изчертава чудовищно голям правоъгълник, който дори не виждам...Явно съм променила някои настройки, но нямам идея кои. При това всяко следващо изчертаване със същите параметри ми построява правоъгълник с различна големина. Имате ли идея къде може да греша?

  Десислава Николова:

  явно написах въпроса си на грешно място в бързината:)