Автоматична актуализация на оразмерителни линии

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Команди от видеото


DIMASSOC - 0: AutoCAD създава оразмерителни линии като отделни елементи; 1: AutoCAD създава неасоциирани дименсии; 2: AutoCAD създава асоциирани дименсии
DIMREASSOCIATE - Асоциира дименсия към обект. В по-старите версии се ползва DIMREASSOC.
DIMDISASSOCIATE - Премахва асоциацията от дадена оразмерителна линия.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кога една оразмерителна линия се актуализира автоматично, при промяна на геометрията на обекта, който е оразмерен?
Когато сме задали асоциативност
Когато сме задали анотативност
Когато използваме динамични блокове

Въпроси и отговори

 • Как се отразява командата DIMASSOC, само за кокретния файл или за самата програма?

  Таня Георгиева Грозева:

  Здравейте!


  Променяйки стойността на командата DIMASSOC, това се отнася до
  конкретния файл или за всичко което ще създаваме от тук насетне?

  Иван Цукев:

  @Таня Командата се отнася за всеки файл по отделно.

  Иван Пеев:

  От приложените към упражнението два правоъгълника единият е с асоциативно оразмеряване , а другия - не е . При промяна на дължината и на двата обаче оразмеряването се променя , т.е. държи се като асоциативно !?!?

  Божидар:

  Ако искаш размерите да са асоциативни по подразбиране, то в Options, User Preferences, секцията Associative Dimensioning да е маркирано Make a new dimensoin associative.

 • Камен Каменов:

  Малко поизоставам, но да си питам. Защо при оразмеряване на обекти в 3D пространство, понякога линията се появява на разстояние от линията която се измерва, и се налага да я местя и долепвам допълнително.

  Иван Цукев:

  @Kamen Трябва да ми изпратиш DWG файл с пример, за да видя най-добре какво става.

 • Неасоциативни оразмерителни линии

  Валентина Димитрова Христова:

  Здравейте. Малко късно се включвам но сега ми остана свободно време.
  Искам да попитам за неасоциираните оразмерителни линии. Когато правя упражнението, след като избера оразмерителната линия и искам да удължа линията до правоъгълника с командата STRETCH - Select object - избирам обекта и в командния ред ми се появява
  Specify base point or [Displacement] и не мога да удължа оразмерителната линия, а я местя. Какво не правя както трябва?

  Иван Цукев:

  Валентина,

  командата stretch работи на следния принцип: 1. избираш обектите 2. избираш базова точка на преместване (обикновено която и да е точка от екрана) 3. избираш втора точка, която да дефинира разстоянието на разтягане. Може да си припомниш този урок: https://edu.tsukev.com/dobre-doshli/module-4/video-4/

  Иван Пеев:

  В мащаб на чертежа 1:1000 имам размер Х . При уголемяване на чертежа , т.е. М1:500 размера става 2Х , независимо от това дали е асоциативен или не !?! къде греша ? 

  Николай Тошев:

  Как правиш промяната на мащаба - със уголемяване на целия чертеж или чрез промяна на мащаба от менюто?

 • Иванка:

  Когато се опитам да реасоциирам оразмерителни линии, не ще и не ще да стане. Иначе линиите се маркират и им дава свойствата дали е асоциирана или не, но в командата DIMREASSOC линията като я посоча, просветва, но не я маркира и дава Select objects: 0 found. Къде може да бъркам?

  Иван Цукев:

  Избери оразмерителната линия и в Properties (CTRL+1) виждали е асоциативна.

  Ако има associative: No значи линията не е асоциативна и съответно не може да се ре-асоциира...

  Славчо Желязков:

  в 2012 има две команди DIMREASSOC  и DIMREASSOCIATE. Първата все още не съм разбрал как действа, но със втората се реасоциират размерните линии, ако свойството им за асоциативност е "No".

  Дайте жокер какво изпълнява DIMREASSOC в 2012.
  Галина Виденова:

  Ако си влязъл в текста на оразмерителната линия и ръчно си го променил, то с командата DIMREASSOC можеш отново да възстановиш реалните стойности.

  Славчо Желязков:

  Благодаря за помощта

 • ИМА ЛИ

  Андрей Танев:

  Здравейте, има ли специални уроци в курса за оразмерителните линии - различни шрифтове спрямо нуждите, автоматично оразмеряване на множество точки и всички необходими умения, за да може да постигнем максимален ефект? Благодаря!

  Андрей Танев:

  Съжалявам, инж.Цукев отговори на въпроса ми  - в края на видеото. :(

 • Защо след като направя оразмерителната линия асоциативна в Properties не ми я отбелязва със YES, а със PARTIAL?

  Владо Димитров:

  След като направя оразмерителната линия асоциативна във пропъртис не ми я отбелязва със YES а със PARTIAL.със стойност <2> съм настроен сега.

  Краси Кръстев:
  Здравей, първо бих ти препоръчал да прочетеш ето тази тема тук : https://aula.bg/question#id-114739200001
  в която съм дал така кратно обяснение за асоциативността.
  След като прочете темата която написах по - горе, да кажа какво се е случило при теб най - вероятно задал си dimassoc = 2, направил си една оразмерителна линия ( снимка 1 позиция 1 ) тя си е била асоциативна ( снимка 1 позиция 2 ) , но най - вероятно си дръпнал единия и край ( поради някаква причина ) и след това си я върнал на същото място ( снимка 2 позиция 1 ) сега вече обаче дименсионната линия е частично ( Partial ) ( снимка 2, позция 2 ) асоциативна ... Какво ще рече това ?
  Това означава че ако преместя страната на правоъгълнияка ( в случая дясната страна - този край на дименсионаланата линия който размърдах ) фигурата се мести, но дименсията НЕ ( снимка 3 позиция 1 и 2  ) .... КАК стоят обаче нещата от другата страна - премествам лявата страна на правоъгълника ( снимка 4 позиция 1 и 2 ) и с него се премества и асоциативната дименсия.

  Т.е. този край на дименсията който поради това че  е коригиран ръчно 
  ( поради някаква причина ) става НЕасоциативен спрямо обекта ( в полето за асоциативност пише Partial,т.е. частично тази оразмерителна линия е обвързана с дадения обект )

  Ако направя същото раздърпване на левия край на оразмерителната линия, то тя ще си изгуби изцяло асоциативността ( снимка 5 позиция 1 ) и съответно в 
  Properties прозореца за асоциативност ще пише NO ( снимка 5 позиция 2 ) . 

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и лично благодаря за въпроса... дребна подробност може би, но ти е направила впечатление :).
  Владо Димитров:

  Здравей,ами по-занимавах се пак със упражнението и командите променях и стойностите за всеки случай така да си експериментирам но във нито един вариант и по колкото начина да опитвах все си остава partial но дименсията се държи както подобава на асоциативна със съответната команда и обратно.Да не би да има някаква настройка във опциите която при мен не е направена със версия 2013 съм.ИИИИ благодаря за реакцията със отговора:)

  Краси Кръстев:

  Добре, изпрати един файл така както е с Partial на kr_krastev@abv.bg за да придобия по добра представа за проблема , НО преди това пробвай с dimassoc = 2, НО обаче изключи OTRACK и пробвай да сложиш тогава оразмерителни линии.

  Владо Димитров:

  Здравей отново,изпълних упражнението като изключих OTRACK и се получи дименсията във пропъртис се отчита че е асоциативна,благодаря ти за помоща вече имам едно наум при това си действие беше наистина полезен със отговорите,хубава вечер!:)

  Бисера:

  Здравейте, аз много често използвам командата DIMDISASSOCIATE, но вместо да я изписвам цялата, използвам кратката команда DDA.

  Антоанета Ангелова:

  Малко уточнение. Установих, че командата DIMREASSOSIATE не работи когато я прилагам на готова оразмерителна линия. Изтрих я и я начертах отново. Тогава командата проработи. Предполагам, че е заради различните версии на програмите.

  Антоанета Ангелова:

  Опс! Оказва се, че когато оразмерявам, първото оразмеряване на обекта е асоциативно. Но при второ и трето се получава Partial и каквото и да го правя не става изцяло асоциативно. Това вече ще да е от някаква настройка.

  Тихомир Николов:

  И при мен се получаваше Partial. В OSNAP оставих само endpoint и се получиха нещата. Явно колкото и да увеличавах прихващах междина точка.

  Николай:

  Здравейте, И при мен също се появява Partial и лично на мен не ми е ясно дори какво значи и каква е разликата м/у 2-те. Пробвах да изключа OTRACK, но в моята версия въобще го няма с F11 изключвам/включвам Object Snap Tracking off. Постъпих както Тихомир Николов и се оправиха нещата.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Супер е че проблема при теб е решен.

  Само една вметка да направя - Object Snap Tracking е реално еквивалент на OTRACK ----това бепе буквеното обузначение в лентата на състоянията в онези славни времена до 2014 в които AutoCAD подържаше буквено означение на лентата за състояние. За сметка на промяната butona F11 вкл/изкл тази опция. Все пак ако ти е интересно. пробвай с изключване на Object Snap Tracking

  Николай:

  Пробвах с изключен Object Snap Tracking и пак същото се появява в палетата. Версията която ползвам е 2016, но това дали ще пише Partial или Аssociative има ли някакво значение? При положение, че когато удължавам правоъгълника се удължава и дименсионаланата линия.

 • Защо дименсиите ми имат катинарче?

  Алекс:

  при мен дименсиите изглеждат така 1 с катинарче?!, при маркиране в Пропъртис се появява това 2 и как да променям настройките им, стиловете и т.н. Няма нищо общо със старите версии... сега съм с 2014

  Алекс:

  Грешка... аз съм включила нещо друго, дименсиите са ми наред и мога да ги настройвам...  Включила съм Parametric, не знам защо, опитах се да наваксам ваканцията и бъгнах

  Иван Цукев:

  Да, това са оразмерителни ограничения, а не стандартните оразмерителни линии. 

  Алекс:

  а за тях има ли урок в модулите?

  Valia_K:

  За оразмерителните ограничения има урок в AutoCAD Folmula II. Модулът е много интересен и полезен

 • Как да махна досадното жълто квадратче с удивителна?

  Велина Андонова:

  Когато дименсионната линия не е асоциативна се получава едно жълто квадратче с удивителна. Ужасно ми пречи, защото и при zoom си запазва размера и погледнат от далече, целият чертеж е в жълти квадратчета. Как да го махна? Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Велина.

  Тук в тази тема:

  Защо при оразмеряване до размера излиза удивителна?

  е описано защо се получава това "явление" :).

  Ето и тук има подобни теми, в които пак се препраща към цитираната по-горе тема, НО имат допълнителни коментари, които смятам че ще ти бъдат полезни и затова ти ги споделям като линкове за да ги погледнеш.

  Реално проблема се решава с първата тема която споделих по-горе.

  Защо се получава така, че оразмерителните линии има възклицателен знак до тях?

  Защо в някой от файловете, дименсиите винаги са с удивителен?

  Велина Андонова:

  Много, много благодаря! Оправих го!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер Супер ... много Супер :) Супер е че всичко работи при теб Велина.

 • Ако дименсиите вече са създадени с DIMASSOC=0 може ли след това всички да се превърнат в асоциатовно с някаква команда или трябва първо да се смени DIMASSOC =2  след което да се вадят на ново? 

  Василена:

  Ако дименсиите вече са създадени с DIMASSOC=0 може ли след това всички да се превърнат в асоциатовно с някаква команда или трябва първо да се смени DIMASSOC =2 след което да се вадят на ново?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Василена.

  Ако имаш неасоциативни дименсии може да използваш командата - DIMREASSOCIATE , понякога е повече играчка обаче отколкото да ги създадеш наново с настройка на DIMASSOC = 2.

  В момента не съм на компютъра и не мога да проверя, НО мисля че DIMASSOC = 0 Прави дименсиите на отделни части, не само че не са прикпрепени към обекти ами са "разпаднати" на съставни части, така ли е?

  Василена:

  Да, точно така е! Разпаднати са на линии и текст :( За съжаление много архитекти в Америка работят по този начин. Не би било проблем , ако беше достатъчно просто да им принтирам заданията. Но в случая първо трява да ги преобразувам в нашите метрични (мм, см) с помощта на Alternative units. Което не става, ако дименсиите са разпаднати.

  Краси Кръстев:

  Да :/ .... ами попринцип това се получава ако са експоерирали от друга програма чертежите, което е неприятно. Може да ги помолите да конвертират коректно дадения чертеж в dwg формат така че да запазят дименсиите. А може и умишлено да се правят така чертежите с цел защита на авторски права или пък да не стане "омазване" при преминаване от една метрична система в друга

  Василена:

  Чертаят в аутокад, защото всъщност в един и същи чертеж има и асоциирани дименсии и разпаднати. Неприятното е , че повечето са разпаднати. Надявах се да има някакво трикче, но явно наистина го правят нарочно. Благодаря за вниманието!

  Краси Кръстев:

  Уви няма на 99% :/

  Ако някой е оправял подобен проблем с някое трикче ще е интересно да сподели.

 • Защо не мога да коригирам оразмерителните линии?

  Димитър Епихов:

  Здравейте ,имам следния проблем.Не мога да чертая нови или да променям вече начертаните, само мога да ги избирам и разглеждам.Съответно ми изписва в командния ред / 1 was not parallel to the UCS/. Когато отворя друг чертеж всичко е наред. Проверих в Layer слоят не е заключен.До сега не беше ми се случвало но винаги има първи път.Благодаря Ви

  инж.Димитър Епихов:

  Здравейте ,оправих се.Сега видях какво съм направил.