Кръг. Базова геометрична фигура

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

 

Въпроси и отговори

 • Георги Табаков:

  Здравейте г-н Цукев, Интересуваме има ли команда, която трансформира окръжността(дъга) в правилен многоъгълник с определена дължина на хордата ?

  Иван Цукев:

  AutoCAD няма такава възможност. Може да превръща само spline в polyline. За дъга, окръжност и елипса може да се ползват външни програми като тази: https://www.cadstudio.cz/en/apps/splineconvert/

 • Георги Табаков:

  Все е нещо е но става: "Use the BOUNDARY command and pick a point inside the circle. AutoCAD will create a polyline on top of the circle. This polyline can now be assigned a width." Обаче е насложена върху окръжността и тя трябва да се изтрие.

  Иван Цукев:

  Да, това може да се ползва, ако са няколко дъги/кръга. Ако са повече е препоръчително да се ползва лиспа, защото с него ще е много по-бързо.

 • Стелияна Матеева Савова:

  Здравейте, само искам да вмъкна, че последната изпълнена команда, може да се стартира отново само чрез натискане на Enter или Space. Както и че вече изпълнени команди могат да се "листват" чрез стрелките нагоре и надолу. Аз ги използвам, когато съм търсила дадена команда из менютата и ми трябва отново.

  Иван Цукев:

  Има и вариант с командата polygon да се създаде полилиния на базата на кръг (точка и радиус)

 • Георги Табаков:

  Това с командата "polygon" е много удачен вариант. Обикновено когато трябва да се чертае кръг интуитивно се насочвам към командата за кръг. Приложението за полилиния с полигон се ползва в C3D, при изграждане 3D верткални модели. Дори на практика бордюрите на кривите участъци на пътищата оформят кръговите участъци.

  Генка Вутова:

  Здравейте. Въпроса не е към урока. Проблема е, че много иконки се насъбраха "на линия" - не по мое желание. Всеки път отварям все нова и нова иконка и я затварям /не от линията долу/, получи се така, че на линия не мога да свалям и да отварям каквато и да е икона. И не мога успоредно да стопирам урока и да преповтарям действията на лектора, защото нямам тази свобода да свалям на линия и да отварям от линия. Благодаря за отговора и весело посрещане на 2015 година, през която надявам се да имаме успех, по-точно за мен се отнася.

  Генка Вутова:

  Извинете, рестартирах компютъра и всичко се оправи. Благодаря. Не знам къде се задават въпросите, Краси.

  коко:

  понякога се получава така, Autocad системата е тежичка, за някой PC-ta.

 • Anna Nikolova:

  Защо командата circle не се стартира с "сс", след като е променена в списъка с командите? Със "С" ми се стартира командата Copy, но с "СС" не се стартира командата за кръг

  Иван Цукев:

  @Аnna Очевидно е сменена командата C да сочи към COPY. Допълнително трябва да се добави и CC да сочи към CIRCLE и най-добре е да се провери, дали в момента не сочи към друга команда. Това става от Alias Editor. Ако се налага, прегледайте още веднъж видеото за бързите клавиши, където стъпка по стъпка е обяснено как става това: https://edu.tsukev.com/dobre-doshli/module-1/video-11/

 • Христо Колев Петров:

  Не мога да дефинирам команда undo с'U' вси1ки други команди съм предефинирал включително и на кирилица.Задеиствива ми различни команди.

  Иван Цукев:

  Христо, какво се случва, като напишеш U без да е активна команда и по време на активна команда?

  Емил Русев:

  Емо 72. Здравей Цукев. Веждам си въпроса но не и отговора. С 2 думи откакто отварям работен екран директно след Stsrtup се мъча да упражнявам урока с правоъгълника и триъголника. Нищо не става. "L" - Orto / аз съм със "17" и имам само икони./- тръгва черта нагоре, както е в урока гледам да е по-дълга. Спирам Пускам левия бутон и задавам "5" Чертата си остава и следва курсора дори и той да е отстрани. Не става и @ 5,0 = Изабщо не се получава. esc" зелен чаршаф наляво и shift -del И наново. Същото.

 • Може ли да някакъв мащаб по подразбиране, защото при чертане на кръг  с 1 радиус излиза като точка?

  Ралица Атанасова:

  Може ли да някакъв мащаб по подразбиране, защото при чертане на кръг  с 1 радиус излиза като точка?

  Краси Кръстев:

  Здравей, в модул 3 е подробно е обяснена идеята за мащабите ( само ще вметна основната идея: в AutoCAD се чертае 1:1  , когато си в моделното пространство ) Ако "zoom - неш" със скрола на мишката няма да е като точка ами ще имаш окръжност с радиус 1 чертожна единица, ако при изчертаването си задал стойност 1.

  Тодор Илиев:

        Ако натиснеш буквата "z", после интервал (дългия клавиш долу), буквата "e" и пак интервал, т.е. Zoom Extents, ще получиш една голяма окръжност, която ще заеме по височина цялото ти чертожно поле.
        Във версия 2014 вдясно на чертожното поле по средата има пет бутона. Средния от тях върши същата работа. (Не знам в коя предишна версия се е появил)

  Rumenmilev:

  чертая в мащаб 1:1 и кръгът отново изглежда като точка

  Дарина Иванова:

  Ако се промени Zoom (приближаването на голяма стойност), сигурно ще заприлича на окръжност.

 • Защо не се актуализират настройките на дименсиите?

  инж. Венета Малчева:

  Чертая дименсия в стил Standart (1), височината например не ми харесва, отивам в Dimension Style Manager и я коригирам за стила Standart, който използвам (2), Ok. Защо височината на вече изчертаната дименсия 3,7 не се е увеличила, а се налага да правя нова оразмерителна линия /която приема новите настройки/, при положение, че и двете дименсии са направени в стил Standart?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, 


  проблема най - вероятно идва от там че вие променяте не Standart, ами 

  неговия override стил т.е. в случая стенаправили следното направили  сте един 

  override с който казвате на база на стила Standard искам всички НОВИ 

  дименсионални стилове в този стил Standard да имат следните свойства и 

  съответно сте модифицирали, Т.Е. в момента модифицирате override стила с 

  който изрично казвате че се отнася само за новоизчертаните дименсионални 

  линии.

  Ако направите модификацията в Standard само ( т.е. слектирате standard, а не 

  както е показано на снимката override - натия стил ) следва да промените всички 

  досега изчертани стилове в слоя Standard.  Ако искахте директно да модифицирате и старите и новите дименсии които са 

   със стил Standard, то НЕ трябваше да override - вате стила ами просто да 

  модифицирате директно стила Standard, тогава промените щяха да се отразят и 

  върху страрите и върху новите.  Overide си го представете като един похлупак ... правейки един override следва 

  всичко под него да бъде със старите настройки ( всичко под него е в 

  настройките Standard ) a всичко над него да е с настройките зададени за този 

  Overide ( т.е. всичко ново със стила Standаrd ще е с настройките на Overide -a - 

  "похлупака" :) ) 

  Сега пробвайте променяйки височината на текста като отиде на Standard и 

  промените там настройките ще видите как дименсионалната линия с ???? на 

  снимката си променя височината на текста.
  Краси Кръстев:

  И все пак ако искате просто да актулизирате старите линии със Standard стил, така че те да приемат override стила може да изпозлвате Update на дименсионалните линии ( снимка 1 позиция 1 ) и избирайки линиите те да се актуализират до последния вариант на стила.

  инж. Венета Малчева:

  Благодаря за отговора инж. Кръстев! Всичко разбрах, само това не: защо трябва да създавам override style като мога да създам просто нов стил на дименсиите, който да използвам като текущ и да работя с него? Т.е. каква е основната разлика между style и override style?

  Краси Кръстев:

  Здравей, основната идея в едно семпло и кратко видео което сътворих за няколко минути, надявам се да хванеш идеята.


   https://aula.bg/u/MjAxMzA5NDE1Nw

  Попринцип видях че позлваш Civil, при него използвайки стилове за каквото и да било override се използва често и то на различни иерархични нива.

  Ако видетото не тръгва пробвайте с този линк като го копирате в отделен tab на browser- a ви  ttp://aula.bg/u/MjAxMzA5NDE1Nw като отпред добавите h така че да стане http следва да нямате проблем с "тръгването" му така ( малко само изчакайте за да зареди и ще тръгне )

  Ако все пак не тръгва пишете за да се острани проблема.


  инж. Венета Малчева:

  Всичко разбрах, много благодаря!!!

 • Има ли аналог на функцията DIMCONTINUE?

  инж. Венета Малчева:

  Има ли аналогична функция на DIMCONTINUE (1), с която да продължа оразмеряването, само че в избрана от мен посока (2)?

  инж. Венета Малчева:

  Не разбрах защо ми прикачи двете снимки, моля да се гледа само втората за този въпрос :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, за съжаление НЕ когато става дума за различни направления няма как да стане , дори и да позлваш Quick dimmesnion ще бъдат в едно направление.Просто трябва да затвориш командата и пак да я стартираш и да започенеш в другото направление.

 • Защо се сливат?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля,понякога когато искам да начертая два концентрични кръга (с различни радиуси, респ. диаметри, но с общ център), то, когато вторият кръг е с радиус, респ диаметър, по-малък от първия, то той (по-малкият кръг) не се изчертава като по-малък от първия, а се слива с него, поради което първоначално си помислих, че изчезва някъде, но когато пуснах командата MOVE се видя, че всъщност има сливане (съвпадане) на двата кръга, тъй като единият се премести, но на старото място остана още един със същите размери и затова не съм го видял като кръг с по-малки размери, а съм си помислил, че е изчезнал някъде, докато всъщност той се е бил слял с първия кръг? Когато, обаче поискам да начертая втория кръг с по-големи размери от първия такова сливане няма. Сливане се получава и то понякога - не винаги - само когато вторият концентричен кръг искам да е с по-малки размери от първия. Помислих си да не би да има някакво допълнително прилепване, което да придърпва единия кръг към другия и те да се сливат, и затова изключих всички прилепвания като, напр., Quadrant, Geometric Center, Tangent - всички - с изключение само на Centre за да мога да видя центъра за да начертая концентрични кръгове. Сливането, обаче, отново се получаваше, макар и не винаги, както писах по-горе, т. е. 2-та кръга си се сливат или не когато те си искат, като че ли нещо придърпва единия (по-малкия) кръг към другия. При по-голям втори концентричен кръг от първия, дори и когато е с много малко по-голям радиус, респ. диаметър, от първоначално начертания - това сливане (придърпване) го няма. Защо, моля, се получава това? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Интересен проблем, от гледна точка на това че проблемът не се проявява всеки път.

  Препоръката ми е да провериш дали не е включено тримерното прилепване ( 3Dosnap = F4), Понякога то, изиграва лоша шега.

  Другото, което може да прихваща точки и да ти изграе лоша шега в определени моменти е SNAPMODE (снимка 1 позиция 1). Мисля че това е по-вероятно за така представения казус.

  Снимка_1

  Препоръката ми ако някое от тези две опции е включена да бъде изключена и повъзможност кръга да се изчервава по точка (центъра) и задаване на радиус (или диаметър, НО да се знае дали се задава радиус или диаметър, т.к. може да стане объркване и от това какво задаваме - радиус или диаметър, така че обръшай внимание и на това какво точно задаваш R или D). Може проблема да идва от това че първият кръг е изчертан с диаметър 5, след това искаш да изчератаеш такъв с диаметър 2.5, обаче вместо 2.5 в диаметър го задаваш в радиус, което е 5 в диаметър иииии ето го сливането ... така че това е третото нещо което се сещам че може да те подхлъзне.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря, Краси. Установих следното, а именно: 1. Когато поискам да начертая втори или трети или и т. н. кръгове, концентрични на първия, ако тези - следващите кръгове са с размери, близки до основния (първия) кръг, то, дори при всичко изключено, в т. ч. и F9, и оставено само Center от F3, кръговете се сливат с основния, независимо дали са < или > от него (първия (основния) кръг). При изключено и Center от F3 сливане няма, но центровете не съвпадат и за да станат кръговете концентрични, след изчертаването им включвам Center от F3 и с MOVE напасвам центровете, което, естествено е доста времеотнемащо. 2. Когато кръговете са с голяма разлика в размерите си - сливане при намерение да се изчертаят концентрични кръгове няма. 3. Ако поискам кръгове с близки размери да са концентрични и да не се сливат, независимо дали има нещо включено или не, а само Center на F3 да е включено, то, след изчертаването по център на първия кръг, всеки следващ трябва да се изчертава по радиус/диаметър, а не произволно когато искаме да е с размери, близки да основния кръг, понеже непременно ще се слее с него. 4. Такова сливане не се получава тогава и само тогава когато отворим чисто нов файл и там започнем изчертаване на първия концентричен кръг след основния. Ако поискаме още концентрични кръгове да изчертаем - те се сливат и трябва да се постъпва според т. 3., к. също е времеотнемащо. Дали има някакъв по-бърз и рационален начин за изчертаване на концентрични кръгове или трябва да се постъпва според т. 1. (с MOVE) или според т. 3. (с радиус/диаметър)? Благодаря.

  Ивайло Иванов:

  Пропуснах може би, поне според мен, най-бързият начин за изчертаване на концентрични кръгове, а именно чрез OFFSET.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Определно Offset и за мен е най-подходящия вариант за направа на концентрични кръгове, НО определено не знам какво точно правиш като действия и мога само да предполагам какво се случва.

  Когато ползваш Offset внимавай с това в каква съизмеримост задаваш т.е. имам предвид ако кръга ти е 10 единици обаче ти задаваш офсет 1000 единици навътре от тази окръжност ... няма как да се получат нешатата.

  Друг вариант за грешка за който пак само предполагам е коагао правиш offset да речем че имаш окръжност 100000 единици и офсетваш с 10 единици тооо кой знае каква разлика няма в офсетната окръжност и оригиналаната окръжност ще е много много малка.

  Друг вариант за грешка, който наистина може лесно да се допусне и често ми се е случвало е когато използвам Offset е следният:

  Имам една окръжност с радиус 100 единици:

  Избирам оффсет съответно

  Снимка_1

  задавам съответно разстоянието за офсет, което е съизмерно с вече изчертана окръжност ( а именно 10 единици)

  Снимка_2

  AutoCAD иска да селектирам обекта (снимка 3 позиция 1), съотвенто го правя.

  Снимка_3

  Нещата съответно се получават (снимка 4)

  Снимка_4

  Кликвам на вече създадения кръг и съответно офсетвам с 10 единици, Обаче вместо да преместя курсора на мишката навътре в тази окръжност и да създам третият кръг, то аз кликвам навън от окръжността или върху самата окръжност (снимка 6) втори път и съответно дублирам първата окръжност и нищо не случва :) просто дублирам първата окръност.

  Снимка_5

  Снимка_6

  Последното е доста често срещан пропуск при ползването на Offset.

  Препоръката ми е обърни внимание на споделените по-горе често срещани пропуски, които определено често се случват в ежедневната практика. И внимателно от къде идва проблема.


  Малко извън темата, НО във връзка с това, което си писал че ти се налага включването на F3 защото ти трябват прилепванията.

  Колкото до изполване на моментно прилепване (т.е. може да изключиш прилепванията от F3 и да използваш само едно прилепване и то временно) може да се направи посредством задържан Shift и десен бутон на мишката съответно при такава клавишна комбинация се показва менюто показнао на снимка 7 позиция 1, съответно ако избереш Center (снимка 7 позциия 2) имаш право да избереш само един път център :) т.е. имаш еднократно точно опредлено прилепване/

  Снимка_7


  Ивайло Иванов:

  Благодаря много, Краси! Учуден съм и ти се възхищавам на способността да ти стига времето и търпението за такива обстойни, подробни, изчерпателни и обхващащи напълно представения проблем предложения за решения или показани такива. Благодаря! (Особено за Shift и десния бутон, за к. знаех, ама ми беше изхвърчало от ума.)

 • Kак да щриховам цяла фигура или част от нея която съдържа други 'подфигури' без да се налага да щриховам всяка една подфигура поотделно?

  Ilieva:

  Как можеше да намаля размерите на вече начертана фигура (пример: с 5 единици навътре) и как да заоблям ъгли, оформление на страницата?

  Galiachobanova:

  С командата Strech можем да намалим фигурата. С командата Fillet можем да заоблим ъглите.

  Антони Радованов:

  Намаляването на фигурата с опр. брой единиц навътре става с OFFSET. Фигурата е хубаво да е затворена полилиния. Щрихоката съвсем правилно е настроена да не щрихова вътрешни полета в полето което щриховаш. Това е т. нар. рапознавне на "острови". Ако искаш плътно да щриховаш най-външната фигура без да вади вътрешните подфигури може да използваш подопцията Select objects при командата за щриховане. Избираш най-външната полилиния и всичко вътре в нея се щрихова. За да се върнеш обратно е оригиналния начин на щриховане избираш подопцията PicK internal point.