Модифициране на геометрични фигури чрез командата stretch

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво е предимството на командата stretch?
Бърза промяна на множество обекти така, че да станат размерите които желаем
Голямо облекчение за типовете линии при плотиране
Помага за по-добра организация на обектите в слоеве

Въпроси и отговори

 • Как да маркирам за да направя правилно Stretch?

  Силвия Тенева:

  Здравейте,
  интересува ме каква част от обекта, който искам да разпъна трябва да маркирам? Защото в упражнение 1, когато маркирам целия чертеж ми го премества, а не го разпъва.

  Иван Цукев:

  @Силвия

  трябва обектът да се "пресече", а не да се избере целия, за да го разтегли.

  Рени:

  Наистина важно допълнение!

  Елена Узунова:

  И аз се сблъсках с този проблем, но допълнението ми помогна. Благодаря. :)

  инж. Тодор Илиев:

      Трябва да се знае и да се помни, че "пресичането" за STRETCH става САМО ОТДЯСНО - НАЛЯВО.Както го е писал по-горе колегата Кънчо Гангаров.
       Познава се дали са избрани желаните от нас обекти по това, че правоъгълника е зелен и програмата ги "повдига" .
       Дори не е задължително те да са изцяло вътре в селектиращия правоъгълник. Достатъчно е само да ги "захапе". Независимо отдолу - нагоре или отгоре надолу. Но винаги отдясно - наляво.

 • Delyan Braykov:

  Не става!!! И да го селектирам целия, и да го пресека, не ми разтяга обекта а го мести, като move. Каква е е причината

  Иван Цукев:

  @Делян

  много важни са двете точки, които избирам, за да пресека обектите.

  Свали точно упражнението под видеото и избери точно тези две точки, които избирам и аз, за да се получи съшия ефект. Ако избереш две точки, които формират малко по-широк прозорец, тогава може да се получи преместване.

  Кънчо Гангаров:

  Моите наблюдения по същия "проблем",с който се сблъсках и аз. Команда Stretch. Когато обханем изцяло  линиите без да ги пресечем при селектирането им, командата Stretch действа като Move. Ако при селектирането пресечем някъде линиите, то командата Stretch действа  на пресечената част(сегмент). В примера, за да променяме и двата размера по хоризонтала, трябва да пресечем линиите и в двата им хоризонтални участъка- както е показал колегата Кръстев по-горе.

   Изводите от тези наблюдения са: Stretch действа само на сегментите от линиите, които при селектирането им са пресечени от зеления правоъгълник за избор(от дясно наляво). Сегментите обхванати изцяло от правоъгълника се местят без промяна( move), а тези извън него остават с непроменени размер и позиция.
  Кънчо Гангаров:

  Допълнение: Селектира се само по упоменатия начин-от дясно наляво(зелен правоъгълник). При селектиране обект по обект(в случая линии) с левия бутон на мишката, резултатът при stretch е само преместване(move) без промяна. Същото се случва и при избор от ляво надясно(син правоъгълник), защото самата селекция се осъщесвява, когато е обхванат целия обект. Stretch действа само на местата на пресичане при селектирането, а в последните два варианта няма  такова.

  Константин Петров:

  Извода е ,че от начина по който селектираме обекта ,зависи това кое и как ще разтягаме. Хубаво е да маркираме по различни начини, за да се упражним и да видим какво прави командата при различните селектирания.

  Михов:

  Селектира се само зоната, в която ще се прави разтягането, какъвто е примерът от урока. Това е близо от двете страни на колената. Тогава общия размер 190 ед. ще остава непроменен. Ще се изменя само съотношението на размерите но a+b=190=const. Ако се маркира целия обект, ще се осъществи командата move, както вече се посочи по-горе.

 • Неда Банова:

  Много полезен урок,но наистина е много важно селектирането на точните точки ,за да работи командата.

  Красимир:

  Razmernite verigi vyv uprajnenie 1 ne e korektna.V dvete figuri te sa ednakvi i promianata ne moje da se vidi zastoto vmesto 130 Vie ste zadali 100 v dvete figuri.S pozdrav

  Borko:

  Какво разбрах аз като начинаещ: Командата STRETCH – избираме командата или я задаваме с бърз клавиш S . Маркираме желаната геометрия за преместване / коригиране отдясно наляво (зелен цвят на маркирането), SPACEBAR за завършване на селекцията. Избрания обект става пунктиран. Избираме базова точка - избраният обект се „депунктира“ и преместваме в желаната посока, като следим да няма изкривяване в нежелана посока. Задаваме стойноста на преместване и ENTER. Честито работихме без грешка.

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, може би лектора нарочно го е оставил така с цел да упражните командата stretch ( за която става дума в този урок ), предполагам че след като сте го изгледали не е проблем да направите лявата фигурка да е 130.

  Деница Генковска:

  Благодаря за отговора.Но за съжаление няма как да стане.

  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай по този начин, както съм показал на снимка 1 ( маркирай по абсолютно същия начин обекта ( с абсолютно точно същия зелен прозорец ).След което стартирай командата stretch, след което както е показано на снимка 2 там където е курсора на абсолютно същото мястно цъкни и ти след което дръпнете леко надясно мишката и напишете 30 така ще получите фигурата с размери 130 на 60.Stretch е доста полезна команда, но и е до усет точно как да маркирате и от къде да раздърпате ( стрчнете ) така че да получите желания резултат, на мен лично тази команда в началото лично много ме затрудняше.Надявам се сега да се е получило и това сте целяла да постигнете, зощото ако маркираме прозореца по поразличен начин и цъкнем по - малко по различен начин може да спостигнем раздърпване например 130 на 90 да стане фигурата.

  Деница Генковска:

  Благодаря за отговора,ще пробвам :).

  инж. Тодор Илиев:

       Колеги, не се страхувайте да експериментирате. AutoCAD е не само мощен, но и дуракоустойчив продукт. Пък ако се обърка нещо, има командата UNDO. С нея може да се върнете почти до началото.
        Ами като не е 130, направи го да стане толкова. Или колкото си искаш. STRETCH e разкошна команда. Може да разтягаш и свиваш колкото си искаш и откъдето си искаш.
        Може не само като в примера да се селектира по средата на лниите, а може например и само отляво, или само отдясно, може само отгоре. Или само отдолу. /имам предвид линиите на примера/. Или само част от тях. Но селекцията трябва да е винаги отдясно - наляво.

  Danica:

  Получи се.Благодаря за точното обяснение.

  Борис Александров:

  Тази команда ми е една от най-любимите. Спестява толкова много труд, че "Перото е безсилно да опише" (както казва в някои от книгите си Карл Май)... :):)

  Краси Кръстев:

  Борис, доста добро допълние :)

  Без нея наистина работата в AutoCAD клони към непосилна :)

 • Какво е това

  инж.М.Линдов:

  Здравейте при мен примера който трябва да изтегля за упражнението си е вече готов ,нормално ли е ? 100 на 90
   

  инж.М.Линдов:

  Аз се оправих командата е много полезна и лесна за използване ,мерси на всички

  Александър Генов:

  Здравейте. Може би не задавам въпросът в правилното време но искам да разбера работи ли командата strech за блокове и динамични блокове без да се влиза в блок едитора? Благодаря.

 • Как да селектираме на обекти при команда stretch?

  Галя Костадинова:
  Защо при така селектирания обект ако искам да скъся долната част на обекта, се скъсява горната половина, т.е. се премества долната половина. Това означава ли, че всеки правоъголник от чертежа на канапето е отделен обект, който трябва да бъде пресечен, когато прилагаме командата strech. Ако предварително обединим всички правоъгълници от чертежа на  канапето, същото ще бъде ли един обект?


  Иван Цукев:

  Ако искаш да намалиш долната половина се прави показаната на картинката селекция.

  Галя Костадинова:

  Благодаря, наистина се получи. Явно трябва внимателно да се селектира и обекта да не с еобхваща целия.

 • Как да коригирам сгрешен ъгъл?

  Георги :

  Здравейте, ако имам грешно начертан ъгъл мога ли да го коригирам по някакъв начин? Примерно имам изглед от горе на помещение на което едната му стена е наклонена под ъгъл 120 градуса да предположим. При изчертаването аз съм сгрешил този ъгъл и той стана 130 градуса. Как да го коригирам? Пробвах със Strech, както е показано във видеото и да кажем че с налучкване горе долу стана. Но едва ли е правилния метод. Благодаря.

  Георги Табаков:

  Изчертаваш линия по-дълга с начало края на размер 3000 под ъгъл 240 deg,  и да пресече вертикалната линия в ляво. След тов преместваш точката от старата линия в пресечната нова точка. Накрая изтриваш новата линия.

  Георги :

  Да получи се. Благодаря.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Възмжностите за визуализация как да излеждат селектираните линии са две:

  Или да сияят, както е в двоя случай, Или да са леко пунктирани, т.е. не очаквай пунктира да е силно изразен.

  Контрола на тази визуализация, става посредством системната променлива - SELECTIONEFFECT

  Изпиши в командния ред SELECTIONEFFECT, след което натисни space и задай

  0 - за да виждаш пунктирани линии при селекцията.

  1 - за да виждаш сияние при селекцията.

  Николай:

  Благодаря за отговора!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Биляна.

  Stretch работи по следния начин -

  1. Слектираш обектите които искаш да разтеглиш. Как става това може да видиш тук:

  Защо командата stretch не се изпълнява правилно?

  Как да селектираме на обекти при команда stretch?

  1. Избира се базова точка, избира се посоката на "стречване" и съответветно се въвеждат единиците с които искаш да се разтегли (strech - не ) обекта.

  Първата стъпка със селкцията е най- важната стъпка по отношение "стречването", така че препоръката ми е да прегледаш темите по-горе за начина на селектиране .... колкото до базовата точка може да е която и да е тя не е от голямо значение .. просто трябва да избереш точка от която да отправиш посоката на "стречване".

 • Защо командата не работи адекватно?

  Светослав Церовски :

  След като избера командата, избера обектите и въведа параметрите командата не реагира адекватно - или мести цялата фигура без изобщо да е коригирана както прави командата MOVE или разтяга само единия край на обекта, при което цялята геометрия се променя. Как мога да го оправя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Светослав.

  Stretch работи по следния начин -

  1. Слектираш обектите които искаш да разтеглиш. Как става това може да видиш тук:

  Защо командата stretch не се изпълнява правилно?

  Как да селектираме на обекти при команда stretch?

  1. Избира се базова точка, избира се посоката на "стречване" и съответветно се въвеждат единиците с които искаш да се разтегли (strech - не ) обекта.

  Първата стъпка със селкцията е най- важната стъпка по отношение "стречването", така че препоръката ми е да прегледаш темите по-горе за начина на селектиране .... колкото до базовата точка може да е която и да е тя не е от голямо значение .. просто трябва да избереш точка от която да отправиш посоката на "стречване".

  Светослав Церовски :

  Благодаря ти много!

 • Защо не се стречва правилно?

  Eleni:

  Направих всичко стъпка по стъпка, но не се сменят размерите, а се премества цялата фигура.

  Eleni:

  И защо само долните линии се разтягат? Има ли начин и двете групи от линии да си променят размерите заедно чрез стречване?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Eleni.

  При изпълнението на командата stretch е много важна селекцията.

  На снимка 1 съм показал селекцията при която правоъгълника ще се разтегне. Като в позиция 2 съм посочил при селекцията линията спрямо която ще започне разтягането.

  Снимка_1

  АКО селекцията е направена така както е направена на снимка 2, то линията на разтягнае (снимка 2 позиция 2) лежи изцяло извън фигурата, следователно линията няма да се разтегне, ами ще се премести.

  Снимка_2

  Ето още няколко теми от форума, които ще ти помогнат да разбереш идеята:

  Защо лявата фигурка не е 130? Защо не се стречва правилно?

  Как да правя правилна селекция при действие Stretch?

  за това как точно трябва да се прави селекция при stretch.

  Eleni:

  Разбрах, благодаря.

  Диана:

  от къде мога да изкарам тези секателни линии?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Секателните линии са образно казани. Линиите, които виждаш на снимката по-горе реално e курсора (направил съм така курсора си че дължината на линиите на курсора да е от край до край на моделното пространство). Посочил съм ги нарочно като "секателни линии" за по-ясна представа от къде точно ще започне "stretch- ването" на дадения обект

  Диана:

  OK, разбрах, но предполагах, че има такива подобно на фотошоп и илюстратор ;)