Трикове за бързо съединяване на отделни линии

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Въпроси и отговори

 • Таня Димитрова Сиракова:

  Колко хитро! Би трябвало и сама да го съобразя, но не съм! Благодаря за идеята! :)

  Валентин Иванов:

  Благодарности за трика,много е полезен!

  Малин Малинов:

  Полезно!

  Весела Йорданова:

  Полезна, бърза и практична идея! Благодаря!

 • Любен Маринов Коджаиванов:

  Същото става и с командата chamfer като се зададат дистанциите 1 и 2 със стойност 0 :)

  Иван Цукев:

  Любен,

  да, само че chamfer е доста по-непопулярна команда и хората си харесват fillet.

  инж. Милен Неделчев:

  Много полезен трик

 • Цветан:

  Перфектно,най-се затрудних с щриховките,ама ще пробвам пак.Само да питам самите оразмерителни линии как се поставят,ако не е за тука предварително да бъда извинен,или ще се каже във следващите уроци?

  Иван Цукев:

  Това разглеждаме в седмица 5 :)

 • Мога ли да допълня, една хитринка за използването на Fillet?

  Елена:

  Тук има и друг интересен трик: ако при изпълнението на fillet стойността за радиус по подразбиране има стойност различна от 0 ( заради това, че сме използвали преди това заобляне за нещо), то ако все пак запазим тази стойност (за радиуса) и задържим shift по време на избора на линиите, командата ги съединява с нулево заобляне.

  Иван Цукев:

  Отново този клавиш Shift ни помага :)

  Аз рядко ползвам заобляния, така че моят радиус винаги седи на 0 и не ползвам Shift. Но наистина може да е доста удобно за хора, които ползват често заобляния и вместо да променят радиуса на 0, то просто натискане на Shift има този ефект.

  Благодаря за полезното включване.

 • Как да подравня текст по крива?

  Незабравка Недялкова:

  Здравейте,
  Не мога да разбера как се подравнява текст по крива.
  Благодаря Ви предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Има няколко вариантa за подравняване на текст по крива, като затова по каква крива ще подравняваш.  Ако става дума подравняване на текст спрямо арка ( снимка 1 позиция 3 ) , много лесно и бързо това може да стане директно чрез команда от Express tool ( снимка 1 позиция 1 )  горе в Ribbon менюто след което да изберете Text Aligned (снимка 1 позиция 2 ).  За целта трябва да имате инсталиран AutoCAD пълната версия, като при инсталацията му задължително си отметнала отметката да се инсталира и Expess Tools  при инсталация на AutoCAD ( Не LT - в LT няма Express Tools )  Как работи Text Aligned командата.Най - лесно казано това става като я стартираш ( снимка 2 позиция 1 ) след което  те пита  да селектираш арката върху която искаш подравнен текст ( снимка 2 позиция 2 ).


  Селектирайки арката  ти излиза един прозорец ( снимка 3 позиция 1 ) в който може да напишеш текста и съответно да си поиграеш с опциите на който предлага прозореца така че да получиш желаното разположение, големина на буквите, разстояние между отделните букви, на какво отстояние да е този текст  и доста други опции които предлага прозореца.

  В крайна сметка на фигура 4 е показан крайния резултат на Aligned text  - а спрямо арката.Това обаче не е обикновен Mtext или Single line text тук вече имаме Arcalignedtext и за да бъде коригиран по някакъв начин следва да бъде направен пак чрез инструмента Aligned text , т.е. задаваш командата Text Aligned и избираш текста и следва да ти излезне прозореца показан на снимка 3 и съответно да направиш корекции по избрания текст.

  Естествено този Arcalignedtext може да се превърне в Mtext и съответно да се третира като такъв по натам във времето, но правейки го такъв следва да загубим динамичната връзка между него и арката докато текста е като Arcalignedtext  променяйки арката текста динамично се подравнява с нея. - снимка 5 позиция 1, така че въпрос на това какво искаш да се случва с текста.

  Това е горе долу основното ако ползваш Text Aligned.

  Ако се затрудняваш с някой от настройките пиши ще дообесним тук във форума.


  Има и един по - хитър начин за подравняване, който на мен лично ми допада доста повече имам един лисп който ще споделя в следващия отговор в тази тема и ще обесня малко повече за него, за да не стане претрупано в този отговор.


  Надявам се да съм бил полезен с разясненията по arc text aligned.

  Краси Кръстев:
  Ето го и лиспа за който писах в горния комантар.

  Зареждаме го по стандартния начин след което го стартираме с командата atc.


  Първо да уточня няколко неща за него.

  1. При него няма значение дали ще имам полилиния, заобляне с fillet, арка, полиния и арка в нея, spline или каквата и да била окръжност, част от окръжност.

  2. Ползва се mtext или пък text който вече сме създали.

  3. Има няколко опционалности с който може наистина да постигнем добри резултати на подравняване.


  На снимка 1 имам един текст този текст искам да го подравня по spline който имам.  Стартирам програмата с atc, при което което ме пита да избера текст който ще 
  подравнявам ( снимка 2 позиция 1 ) избирам го , след което ме пита за обект 
  спрямо който ще подравня текст ( снимка 3 позиция 1 ) 
   избирам го след което ми излизат долу в комадния ред  ( снимка 4 позиция 1 ) няколко опции на лиспа който се стартират посредством клавиатура избирайки от нея буквите или символите които са в скоби  ( например [ O ] избирам от клавиатурата О )

  Така тук най - важната настройка е Reabilit[y] да е в режим на Enable , това може да се види дали е така когато натиснем y от клавиатурата и съответно на долу на екрана ни се изпише Enable reability, ако ни се изпише Disable ( снимка 4 позиция 1 ) следва

  пак да натиснем y и ще ни се изпише Enable ( снимка 5 позиция 1 )

  Тази настройка е важна с оглед на това оринтацията на текста винаги да е нагоре, а не наобратно и съответно да си въртим главата за да го четем.  Другите опции за за [O]fset - в него се задава отстоянието от обекта към който се подравняваме, със <  или пък  > може да завъртаме текста който подравняваме на някакъв ъгъл спрямо подравнението.

  И на снимка 6 вече е подравнения вече текст.

  Лиспа го споделям и може да намерите тук :


  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeTmVmeElZTm8yOUk/view?usp=sharing  Ако срещате някакви затруднения или не просто не се получава с ползването му пишете в тема.


  Ето и няколко случая в които може да ползвате лиспа - снимка 7.


  Лиспа може да се ползва и за прави, не само за криви, вместо стандартната команда Torient която изисква малко повече действия когато подравнявате текст и да пестите време :)


  Надявам се да съм бил полезен с отговора и този лисп да влезне в употреба на повече хора тук във форума на Aula.bg.
  Незабравка Недялкова:

  Много благодаря! Имах предвид втория вариант. Не съм запозната как се работи със лисп, но ще се поразровя малко. Още веднъж благодая за бързите отговори

  Краси Кръстев:

  Здравей, отново Незабравка.


  Няма нужда да ровиш кой знае къде :), ще ти кажа къде е едно от обясненията за ползване на lips програмки  Не знам докъде точно си стигнала с курса AutoCAD 2D Формула, но в Модул 7 урок 14 " Автоматизация с AutoLISP за НЕпрограмисти " се показва как да се ползват Autolisp програми, затова или прегледай този урок или тук съвсем набързо ще ти обясня.  Първо лиспа е едно малко файлче както с разширение .lsp и представлява код благодарение на който извършваш определени действия в AutoCAD ( файла който споделих е именно такъв .lsp  За да го ползваш този файл трябва да го заредиш в AutoCAD... как става това 
  ами изписваш командата, като в комадния ред изписваш APPLOAD и ще ти се 
  отвори прозорец както този на снимка 1 позиция 1 - ти трябва просто да намериш файла ( снимка 1 позиция 2 - трябва да си избрала формата на файла от това падащо меню да е .lsp ),  да го избереш файла ( снимка 1 позиция 3 ) след което да дадеш load ( снимка 1 позиция 4 ) след което да дадеш Close ( снимка 1 позиция 5 ) и готово вече програмката е заредена , сега просто трябва да следваш стъпките за който са описал по горе за работа с нея ... спеециално лисп - акъм тази тема се стартира с команда изписана в комадния ред atc.  Има още други тънкости за това как точно да се ползват лисп програмките, част от тях ще научиш в урока който споменах малко по - горе в този отговор друга част може да потърсиш във форума на Aula.  Затова няма да навлизам в подробности за Lisp и повече тънкости за него както и за настройки свързани с  AutoCAD autolisp - овете..... тук споделих част от идеята им така че да можеш да си свършиш  работа с лисп -а който споделих горе.  Препоръката ми е изгледай курса докрай след всеки урок чети форума там има доста неща с които може да усмислиш и доразбереш нещата от урока или пък да надградиш знанията получени в него.


  Надявам се  съм бил полезен с отговора.
  Незабравка Недялкова:

  Краси, отново ти благодаря, пропуснала съм този урок... извинявам се

  Краси Кръстев:

  Няма проблеми, Имаш възможност да го изгледаш отново и то няколко пъти :)

  Незабравка Недялкова:

  Харесва ми атмосферата тук :) И курса е прекрасен!

  инж. Венета Малчева:

  Нещо не се получава, пробвах всички опции от лиспа, но така и не можах да подравня текста. Фигура: 1) текста изглежда добре, но ако е съставен от повече символи се получава 2). Къде греша?

  Краси Кръстев:

  Не грешиш просто подравнението в този лисп става на база на допирателната към дадената крива колкото по изпъкнала ( вдлъбната е фигурата ) следва да не изглежда много добре. Просто така работи лисп - а.

  Диана Христова:

  Краси, линка с ЛИПС-А е неактивен.

  Диана:

  Здравейте, и аз не успявам да се справя с добавянето на lsp-вете. Успях да си изтегля rar, но разширението на файла е VLX. А ми се иска да премина и през тази част

 • Как да задам линията да е осова или прекъсната?

  Петя Божкова:

  Здравейте, проучих всичко, което ми хрумна, но не разбрах, как да начертая осова линия, съответно - пунктир. В чертежите от уроците, ако има осова линия, в properties се виждат и други линии, различни от права непрекъсната, но когато не работя върху готов чертеж, ми излиза само права непрекъсната линия. Може ли да ме насочите?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Модул 6 Урок 8 създаване на собствен тип линия - видео, ще отговори на въпроса ти.

  Петя Божкова:

  Благодаря!

 • Как да разделя полилиния, без да има разстояние там където съм направил Break?

  :

  Здравейте, това е тема за обединяване, но не намерих тема за разделяне, моля за съвет, как да разделя линия (полилиния) с Break at point така, че след раздялата да не остане " дупка" в линията? Когато се вижда при зуум добре но на 90% не се вижда. Проблема е като се вкара в "Мкад"( БГ софтуер) за правене на cad фалове за кадастър и се получават много проблеми не иска да затваря имоти грешки и т.н.. Получават се дупки в мм и прикллючението се започва. Благодаря много предварително ако има решение.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Григор.

  Разбирам казуса ти и да неприятно е нон стоп програмта да ти казва че нямаш полигон и не може да го направи като такъв.

  Само един малко уточнващ въпрос, смисъл .... ако искам да разделя една полилния която образува полигон, самия факт че я разделям ... води до "малък отвор" там.където става това разделяне иначе линия няма да е разделена ами ще си е цяла ...

  Не мога да разбера какво точно искате да постигнете, ако имате контур на адден парцел не го разделяйте оставете го затворен, ако един пацел го разделяте на два то товава направете малък break и след това свържете.

  Малко повече да поясните какво точно правите, с конкретен пример за да ни насочите и дадем по-ясен отговор.

  Другото което ако е пък твърде малка тази "дупка" между линиите в MКад няма ли опция за толеранс на тези затворени контури. До колкото си спомням в AutoDesk MAP има така опция и когато се зададе опредлен разумен толеранс, прграмта сама затваря и опрееле полигоните за отделните парцели, зони или каквото представлява самия полигон.

  :

  Здрасти, благодаря за бързата реакция, между другото съм Григор може да получа риза няма проблеми за прекръстването :). Става въпрос за следното късам линията например при парцелиране на пресечна точка между линии, на крайна точка на линия която е свързана към друга, в средна точка в аутокад дава че са свързани но явно понякога остава дупка. Това е малък пример за разделяне на имоти улица се продължава с червен цвят преминава през друг имот в бял цвят и затова трябва да прекъсна белите съответно червените линии за да станат отделни. Понякога се получава без проблем дръг път в мкад не се обединяват линиите за да се сърже новия имот. Като се зумне в аутокад няма дупка явно е много малка, която се получава при разделянето на линията. Решението за момента когато се получи е да повторя наново контурите, но понякога са много и става бавно. Затова питам дали има настойка за командата Break at point?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Григор.

  Наистина обърках името ти Григор.

  Не съм прочел правилно, кажи адрес и размер за да изпращам риза :).

  Не е било умишлено просто моментно невнимание!

  В такива случай при пресичания пробвал ли си да използваш Trim. И по-точно trim който се прави по следния начин извикваш командата trim, след което натискаш два пъти space и след това натискаш линията, която искаш да изтриеш (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  За Break ми хрумна идеята, че може преди да направиш първия клик с който да посочиш от къде точно ще тръгнеш на "Break-ваш" линията, може да натиснеш Shift от клавиатурата да задържиш и да кликнеш с еден бутон, от появилото се меню да избереш Intersection - снимка 2. Т.е. това действие със Shift да бъде веднага след стартиране на командата Break.

  Снимка_2

  Така ще си сигурен че избираш точно пресечницата, а не малко в страни, което да остави дупка.

  Снимка_3

  Досещаш се че това може да бъде постигнато и само с включено прилепване - Intersection (снимка 4). Да може би е така, тествах го, НО когато е нагласено само от там и поискам да селектирам пресечната точка, не се появява прилепването, може да е само при мен, пробвай как е при теб.

  Снимка_4

  И пак съветвам да се потърсят настройки за толеранс в МКАД, според мен има, минавал съм обучение на Autodesk MAP и там имаше точно подобна опция, която позволяваше на не чак толкова добре затворени полигони да се затворят.

  :

  Благодаря, Краси за изчерпателните отговори. За ризата се шегувам :) имаше такава шега някой като прекръсти друг, че ще му купува риза :). Прилепване не се появява, когато линиите са с различна кота. Аз определено чертая с прилепвания, но това не го знаех за shift благодаря, ще изпробвам препоръките и ще върна отговор. Иначе има зададен толеранс в мкад не знам, къде е ще го търся. Въпроса ми беше продиктуван от следното разделих един имот на две равни части с разлика 5 кв. см. в аутокад вкарвам като dxf в мкад и се получава следното целия с площ 2790кв.м трябва да станат по 1395кв.м. правя ги аутокад и в мкад се затварят имотите обаче единия се затваря на 1935кв.м. а другия 1372 кв.м. и проради факта че съм скъсал двете линии на средна точка и съответно съм ги свързал. Площите в аутокад са добре но в мкад не и затова реших да питам за късането на линия в точка. Благодаря отново за съветите.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Григор.

  Първо за да имаш прилепване при елменти на различен Elevation, то може да прегледаш тази тема ще отговори на въпроса ти как може да се избегне това.

  Защо линиите, в AutoCAD, не се съединяват?


  Сега като даде конкретен пример, малко ме насочи за малко по различен отговор.

  Може да направиш следното в случая. На снимка 1 давам много семпъл пример.

  Примера е следният - имам един правоъгълни, той е с опрделна площ - снимка 1 позиция 1. Пресичам го с полилиия през средните точки - снимка 2 позиция 1. Обръщам внимание всичко това е изчертано в слой 0.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Нагласям друг слой наприме Za_MKAD горе в бързата палета за избор на свойства на елемнтите.

  Стартирам командата Boundary (снимка 3 позиция 1), след това селдва да ти се появи един прозорец с настройки за който препоръчвам настройките, които са показани да са същите най-вече за отметката на Island detection и след това за избор на полилиния (снимка 3 позиции 2 и 3). Избирам ОК (снимка 3 позиция 4) за да запазя тези промени.

  Снимка_3

  AutoCAD ме пита да избера точка от затворено пространство (снимка 4 позиция 1), кликвам в някой от вече новообособилите се правоъгълници / парцели (снимка 4 позциия 2).След което натискам Space за да приключа командата.

  Снимка_4

  Какво се случи?

  Получихме една полилиния, която е затворен контур и огражда точно затворения контур, на този отделн парцел, освен това тази полилиния е в слой Za_MKAD, т.е. улесняваш и дсота експоерта на тези контури след това.

  Снимка_5

  Още по-хубавото е че може да стартираш командата и да избереш 10 такива точки от затворени контури и да получиш, само с по един клик за всяка площ, затворен контур в точно опрелен слой.

  И още нещо това обаче може и да не е толквоа добре, тези контури се изчертават в равнина 0,0,0, т.е. пренебрегва се Elevation Z координата на елементите. Което е добре т.к. каза че в AutoCAD елементите са ти с различни коти, но не знам дали тези контури в MKAD ти трябват също да са с различни коти. Може би именно от там идва грешката, в МКАД ако се гледа проекцията на дадена площ а в AutoCAD не мериш тази проекция.

  :

  Здрасти, аз точно така в акад си формирам фигурите ама за да ми влизат оделните линии в мкад ги късам, тъй акто там е подобре да се вкарват в определен леар зада не променяме типа на линията след това в мкад. Ясно по добре като си формиран площите в мкад да гръмна полилинията на обикновенни линии и да има сменя леара, като изтрия от долу подложката за да няма дублирани. Това със шифт в горното писмо също е много добро. Благодаря за изчерпателните отговори!

 • Защо всеки път трябва да натискам F за да включа fillet?

  диана:

  Когато се опитвам да ги направя всичките линии да се свържат ми ги маркира първо едната после другата. За да мога да ги събера в прав ъгъл трябва при всяка линия да изпитам F. Защо става така?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  За да включиш командата Fillet в многократно повторение, трябва да избереш опцията multiple.

  Стартирай командата Fillet (снимка 1 позиция 1) след това избери multiple (снимка 1 позиция 2) или измери M от клавиатурата. По този начин следва да преминеш в режим на многократно изpoзване на командата.

  Снимка_1

 • Има ли начин *едновременно* да се trim-нат няколко линии?

  VAiOS:

  Има ли начин едновременно да се trim-нат примерно 20 линии? Да какажем, че имам 20 хоризонтални успоредни линии и 20 вертикални успоредни линии. Може ли да с да дам ласо на хоризонталните, после ласо и вертикалните и всичките едновременно да се тримнат една с друга?

  Краси Кръстев:

  Здравей, VaiOS.

  Първо мога ли да те помоля за снимка с пример за това каквто точно "тримваш"?

  Попринцип ако избереш Trim командата, след това избереш линията спрямо която ще тримваш, след което натиснеш Space и избереш линията/ите кой/ито ще тримваш, Не можеш да избереш линията, която избра в начало (линията спрямо която става trim - a. ... т.е. ако пробваш по стандартният вариант няма как да стане.

  Може да използаш следния варианt:

  Изпиши Trim, след това не селектирай нищо, ами натисни Space.

  Следва да ти се появи меню от което да си избереш Trim (снимка 1 позиция 1). Тук попринцип аз избирам Crossing (снимка 1 позиция 2), Което ти позволява да избереш линиите който искаш да тримнеш, КАТО те се тримват спрямо първата пресечна на тях линия. Т,е, ако на снимка 1 селектираш долният край на вертикланите линии (снимка 2 позциия 1), следва да получиш резултатът на снимка 3 - т.е. всичко преди първата пресечна вертикланалиния се тримна.

  Снимка_1

  Снимка_2

  Снимка_3

  В твоя случай, мисля обаче че Fence ще е по-уданчния вариант може би, на този етап само предполагам на база описанието по-горе.

  Снимка_4

  След това следва да очертаеш линия (граница, ограда), спрямо която всички линии ще се тримнат спрямо най-близко прилежащата пресечна линия.... малко като lasso selection с онази негова опция в която ласото всъщност е линия и там където мине линията всичко се слектира, е тук играе ролята на trim. На снимка 5 и 6 съм показал че може да минеш с тази "ограда" където си искаш и да тримваш по-сложно, на снимка 6 бързо и лесно тримвам хоризонталните и вертикланите линии... което наподобява описаният от теб пример.

  Снимка_5

  Снимка_6

  Пиши КОЙ вариант е проработил за твоят случай, АКО покажеш и случая ще е страхотно.

  VAiOS:

  Първо благодаря за старанието и изчерпателния отговор, Краси!

  Сега вече ме е яд, че още със задаването не въпроса не съм качил някоя снимка, за да стане по-ясно какво искам....Не мога да върна времето назад, затова просто ще поправя грешката си.

  Към момента се справям чрез многократно повтаряне на командата Fillet (Mode = TRIM, Radius = 0), но ми се искаше да става по-бързо и по-лесно

  Teodor_RR:

  AutoCAD едва ли ще може да се сети коя линия с коя да TRIM-не/FILLET-не, в крайна сметка това си е просто чертожна програма. Според мен за този случай може да се прилага само вариантът с FILLET. Пък и не е нужно командата да се пише за всяка двойка линии, просто се ползва FILLET с Multiple ... или пък след всяка двойка линии се удря Space/Enter/десен бутон на мишката (ако е настроен). Не изключвам възможността някъде из интернет да съществува lisp (или друг вид приложение за AutoCAD), който да отчита посоките на маркиране на линиите, както и бройките им, за да може да ги събере по очаквания начин, но аз не съм попадал на такъв.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Теодор .... определено предложението ти ще проработи в случая на VaiOS.

  Колкото до горните ми отговори ... а определено снимките сега ми подксазаха какво точно искаш и ... да полезна информация за Trim ... НО беше малко стреляне на посоки.

  Препоръката ми е е да последваш варианта на Теодор, определено е за твоят случай :)

  VAiOS:

  Ползвам точно FILLET с Multiple ...но когато се случва често и то за доста линии става леееко досадно....та реших да проверя дали няма и по-оптимизиран начин. Към момента приемам, че няма ...което пак е ценно инфо. :) Благодаря за съдействието!

  VAiOS:

  Излезе, че всъщност има LISP-ове точно като случая. Ще прикача линк към форум, в който са дадени 2 различни лиспа. И двата работят, но само с линии (не и с полилинии)

  https://forums.autodesk.com/t5/visual-lisp-autolisp-and-general/mass-fillet-group-of-lines/td-p/7105241

  Eто и линк за директно сваляне. MultiLineFillet.lsp след зареждане се стартира с изписване на somefunc :

  //drive.google.com/file/d/1rp_WxdyXHF2EIQM1wreGtPzPDCAPizrd/view?usp=sharing

  този е за другия FilletM.lsp след зареждане се стартира с изписване на FilletM :

  https://drive.google.com/file/d/15N0iFN1_TAHcphyZssrITzThmCsUoLAw/view?usp=sharing

 • Може ли запитване по съединяване (откриване) на отделни сгрешени "няколко" компонента сред десетки или стотици други?

  Пламен Костов:

  Здравейте! Питането ми е при следният проблем..., ако имаме някоя начертана фигура, която е образувана, като конфигурация от десетки или стотици отделни линии, дъги или разбити полилинии ..и привидно в общ план тази фигура изглежда, като да са свързани всички компоненти по между си ,така ,че да образува затворен обект или конфигурация от по-малки форми ...НО това в действителност да не са перфектно затворени всички компоненти и да има много малки отвори между примерно няколко линии от стотици.. Питането ми е възможно ли е с някоя команда чрез предварително маркиране на всички компоненти ,то AutoCAD да поправи в някаква логическа последователност въпросните няколко сгрешени и не добре свързани помежду си линии или дъги?

  Или, ако няма команда, която логически може да завърши сгрешените и несвързани връзки от линии, то дали има такава, която да обозначи точно къде и колко са грешките по тази начертана фигура от десетки или стотици детайли?

  Питането ми е понеже съм имал проблеми при получени начертани подобни фигури ("декоративни метални конструкции") от прекалено много компоненти ,то да не мога да дам щриховка или програмата ми задава частична щриховка. Както и е проблем, такъв детайл да бъде пратен на лазерно рязане, защото чертежа не показва, че са обединени всички компоненти и трябва да се отстранят тези "невидими" отстояния и несвързани линии!

  Георги Табаков:

  Има геодезическа програма, която има подобни функции. Дали файла ще се импортира в нея, трябва да се пробва.

  Пламен Костов:

  Благодаря Ви много за отговора Г-н Табаков! Разбирам, че явно AutoCad няма такава команда или комбинация от команди да коригира и свързва недобре прилепнали линии сред много други...