Помощ по време на работа с AutoCAD

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Славка Златева Димитрова:

  Здравейте, моля отговорете имам ли шанс да си гледам видеата от курса и на IPAD 2 MAC!?? Странно е, защото безплатните видеа от блога ги гледам без проблем! Благодаря!!!

  Иван Цукев:

  @Slavka Вече отговорих на този въпрос под друго видео.

  На този етап решението е с допълнителни apps, а не през Safari.

  Искам да обърна внимание обаче на отговора, който дадох: Независимо, че ще пуснем уроците и за мобилни устройства, принципно НЕ е добра идея да се гледат на таблет или телефон. Целта е да се отвори на компютър и веднага да се повторят упражненията, за да се запомнят. Ако ги ледаме като филм, без да ги повтаряме няма да са толкова ефективни.

  Славка Златева Димитрова:

  Благодаря за съветите на Антон и Иван. Ще се възползвам от тях с удоволствие!!! Аз правя упражненията на компютър, но бих желала като екстра да мога да ги гледам И на таблета затова зададох този въпрос :-)

  Антон Петров Петров:

  До Здравка Златева Изтеглете си от applications flash web browser, казва се photon. Струва 3.99 евро. Преди да гледате видеото, не забравяйте да активирате bolt. Без тази активация браузъра работи както всички браузъри. След като го активирате, гледате всякакво видео, изготвено на flash.

  Иван Цукев:

  Искам да кажа, че вече може без проблем да се гледат уроците на всички мобилни устройства, независимо дали са Android или iOS (на Apple). Не е необходимо да ползвате flash player-и.

  Крум:

  Коя свободна версия на AutoCAD за начинаещ да изтегля ?

  Milka:

  Да, добра идея

  Dimitar Valkov:

  Изтеглете AutoCAD 2007 !

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  По отношение на това коя версия, като абсолютно начинаещ да използвате може да разгледате темата тук:

  Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля?

  в която е дискутиран именно този казус.

 • Димитър Стойков:

  Здравейте и от мен, аз имам следния въпрос: Преди известно време работих на друг комп. който беше с AutoCAD 2011 Mechanical.. За да маркирам даден изчертан обект, не ставаше просто с едно кликване и след това влачене, без значение дали от ляво на дясно или обратно, а трябваше с влаченето да държа и натиснат левия бутон на мишката за да ми се отваря прозореца за маркиране. Как да го оправя това да си е стандартното, както си е по подразбиране? Благодаря

  Иван Цукев:

  @Димитър Погледни командата PICKDRAG и си поиграй с нея. Например със стойност 1. Това ли е ефекта, който търсиш?

  Марий Мирошниченко:

  Здравейте г-н Цукев, Поздравления за AutoCAD формула и за желанието програмата да стане достъпна до повече имащи желание да чертаят благодарение на Вас. Понеже споменавате плотиране в този урок имам един въпрос който отговор може би е в някой от по предните уроци. Възможно ли е чрез командата Plot/window да се разпечатат няколко чертежа наведнъж от един AutoCAD файл без да се маркират един по един? Благодаря предварително!

 • Възможно ли е чрез командата Plot/window да се разпечатат няколко чертежа наведнъж от един AutoCAD файл без да се маркират един по един?

  Марий Мирошниченко:

  Здравейте г-н Цукев, Поздравления за AutoCAD формула и за желанието програмата да стане достъпна до повече имащи желание да чертаят благодарение на Вас. Понеже споменавате плотиране в този урок имам един въпрос който отговор може би е в някой от по предните уроци. Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  През plot това няма как да стане. Прави се по коренно различен начин - с лейаути и е често срещано приложение на лейаутите. В модула за плотиране ще покажа как става.

 • Каква е разликата, когато се изписва дадена команда със знак минус в комадния ред на AutoCAD?

  инж.Йордан Маринов:

  В различни форуми в нета съм срещал командите, примерно PLOT или -PLOT. Каква е разликата между двете изписвания /команди/?

  Иван Цукев:

  Когато изписваме команда със знака минус отпред, то за повечето команди се пуска командата без диалогови прозорци и е само в командния ред. Тоест трябва да задаваме опциите в командния ред.

  Командите с минус се използват обикновено когато ползваме скритове или например аутолисп и извикваме команда от скрипта.

  Ако не се ползват скриптове, то очевидно трябва да се плзват командите без минус, тъй като много по лесно се избират опциите от менюта и диалогови прозорци, вместо от командния ред в "текстов" режим.

  Milka:

  полезна информация

  Владимир Кацаров:

  Има разлика и при командата "pan". След нея се задава отместване и има значние за посоката дали е записана с мунис или не.

  Сашо:

  Много полезно

 • Как мога да добавя рамка на чертеж при другите рамки на Аутокад?

  Гергана Мирославова Тодорова:

  Здравейте! Тъй като съм студентка и преподавателите имат изисквания към рамките как мога да добавя рамка към стандартните рамки на Аутокад? В момента съм я начертала в един файл и всеки път, когато ми трябва я копирам и поставям във файла, който ми трябва, но е не удобно.

  Иван Цукев:

  В модула за плотиране подробно разглеждаме този въпрос.

  Има много начини, препоръчителният е с лейаути и го има във въпросния модул, но нека не избързваме.

 • Как да сложа командния ред под Layout- тите?

  Павлина Василева:

  С верия 2015 съм отскоро и не успявам да поставя командния ред "на мястото му" под полетата за чертане. Моля за помощ. 


  Краси Кръстев:

  Здравей, за съжаление, в AutoCAD 2015 комадния ред може да бъде преместен навсякъде другаде но не и под layout - итите.

  Павлина Василева:

  Благодаря за отговора !

  инж. Evtim Iliev:

  Командния ред на моя AutoCAD 2014, беше под Layout- тите, но неволно кликване с мишката и сега при всяко стартиране на AutoCAD, командния ред се премести по средата на моделното пространство по височина. Местя го с мишката , но при всяко ново стартиране то пак се е преместило.

  инж. Evtim Iliev:

  Този проблем описан по горе може би се получи неволно от един друг мой друг проблем. Опитвам се чрез Adobe Illustrator, да конвертирам файлове от pdf в dwg.Всичко се получаваше добре, но когато се опитвам, така получения dwg файл да го принтирам, не невъзможно. Опитвам се да го копирам и на части, но не се получава.

  инж. Evtim Iliev:

  Проблема с командния ред го реших чрез CTRL+9. Махнах командния ред и отново го включих. Но не се появи в предишния вариант. Командния ред беше по кратък на дължина и от дясно в полето имаше стрелка за поява на историята. Историята се появяваше с бледи букви, и не отнемаше пространство от работната площ. Помогнете да върна този вариант.

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Хванете командния ред в лявата му част посредством задържан ляв бутон на мишката и го придърпайте съвсем леко нагоре следва да се получи показаното на снимка 1, стрелката съответно за която говорите е показана в снимка 1 позиция 2.

  Снимка_1

  инж. Evtim Iliev:

  Благодаря!

  Краси Кръстев:

  @Evtim Iliev.

  Здравейте отново, виждам че освен командния ред имаш и друг проблем с плотирането.

  Когато става за плотиране проблеми може да са доста.

  Вижте да не би слоевете в които са поставени линиите не са спрени от плотиране (снимка 1 позиция 1) - принтерчето е загасено в layer manager-a.

  Снимка_1

  Виж във viewport -тите как точно е ориентиран куба ти, ако имаш някакъв изометричен поглед може да се е получил този проблем описан в тази тема тук:

  Защо не виждам елемента както в моделното пространство?

  Виж да не би да не си замразил слоевете, в които са линиите само за дадения viewport снимка 2.Когато си влезнал в даден Viewport, може за замразиш даден слой през падащото меню за слоеве (снимка 2 позиция 1) например и той да не се вижда изобщо в дадения viewport

  Снимка_2

  Няколко уточняващи въпроса:

  Конверираните обекти какви са - полилинии, текст, солиди ?

  Ако не се получи по някой от изброените по-горе предположения, то ако не ви представлява проблем изпратете файла на kr_krastev@abv.bg за да го погледна и да разгадем този интересен случай :). С радост ще помогна.


  Една препоръка.

  В Аула ежедневно се коментират доста доста страхотни, интересни и полезни теми от практиката, хубаво е обаче когато задававаме нов въпрос той наистина да е зададен като отделна нова тема под някой от уроците в случая за AutoCAD, така форума е доста по подреден, пък и шанса някой гледайки урок или форума да отговори на новозададена тема е доста по-голям и следва да получите по-бързо отговор и помощ за да се справите с вашият проблем.


  инж. Evtim Iliev:

  Благодаря, че се опитвате да ми помогнете за решаването на проблема ми с плотирането на тези конвертирани файлове с Adobe Illustrator. Решаването на този проблем е особено важен за работата ми, защото ми трябва при всеки проект. Ще се възползвам от предложението Ви и ще ви пратя конвертираните файлове на вашия имейл адрес, за да може да погледнете проблема от близо. Възхитен съм от отзивчивостта и професионализма Ви. Поклон!

  Краси Кръстев:

  Здравейте, инж. Илиев.

  Върнах Ви отговор по Email, с решенение на казуса. Както и няколко допълнителни теми от форума, които ще ви бъдат полезни.

  Споделям и видеото което направих тук:

  за да може повече хора да видят къде беше проблема и ако се сблъскат с подобен казус да намерят решението :) във видеото.

  инж. Evtim Iliev:

  инж. Кръстев, искам да ви благодаря за положените Ви усилия и труд, и за начина по който поднасяте в достъпен и напълно разбираем начин за нас.Опита който имате се постига с много труд. а за да можете да го поднесете така разбираемо на нас, това е професионализъм. Малко закъснях с отговора си защото исках да по тренирам със собствени сили, това което ми предложихте във видео филма. Довърших започнатия от Вас файл. Получи се. При работата ми върху втория файл, всяка проекция от чертежа се състои от множество от под блокове, повече от два и срещам проблеми при селектирането. Та въпросът ми е как да избера всички блокове от една проекция, и ако се прави последователно, едно по едно, то в какъв ред се прави. Моля за извинение, че ви досаждам отново. Приятен ден!

  Краси Кръстев:

  Погледнах блоковете, определено съставните им елементи са доста "поразхвърляни" в чертежа, имат ли някаква специфична задача в чертежа Ви?

  Ако са автоматично генерирани и не ви трябват като обект блок - Най-лесното, бързо и ефективно решение за мен е да селектирате целия чертеж, посредством клавишната комбинация Ctrl + A, след това да напишете BURST в командния ред, след което Space от клавиатурата с което да разпаднете блоковете до съставните им елементи. След което без никви пробмлеми може да слектирате всички елементи и от цвят 255,255,255 да ги направите на white,ще е по-лесно ако нямате блокове.

  Ако блоковете ви трябват, кажете да потърся лисп програмка, с която да премахнем зададения цвят на елементите на блоковте и съответно да го направим Bylayer.

  инж. Evtim Iliev:

  Благодаря , бързата и безкористна помощ. По въпроса за блоковете, те са се генерирали сами и не ми трябват. Спорен и приятен ден.

  инж. Evtim Iliev:

  Благодаря за бързата и безкористна помощ. По въпроса за блоковете, те са се генерирали сами и не ми трябват. Спорен и приятен ден.

 • как да сложим постоянни настройки за drawing units

  Ivanov:

  Къде да задам настройките за точността за всички новосъздадени чертежи, а не да ги се променям всеки път при създаването на нов файл?

  Стефан Петров Петров:

  Здравей!

  Според мен правиш си един  "Template" с желаните настройки и ползваш него...
  Ако искаш да промениш стандартните "Template" които са в autocad ето ти Линкче: https://www.ccadinc.com/autocad-tutorials-changing-default-settings.html
 • Как да си активирам менютата?

  Георги Колев:

  Здравейте, Как да си активирам менютата? Здравейте, не разбрах как си скрих всички менюта на интерфейса горе. С AutoCAD Architecture 2014 съм. Как мога да ги активирам отново?

  Краси Кръстев:

  Здравей, доста труден въпрос от гледна точка на това че има доста 


  вероятности за това което се е получило при теб затова ще ти дам няколко 

  опции.  Виж първо какво си задал като настройки долу в Workspace ( зъбното колело ) 

  трябва да си на Drafting and Annotation за да виждаш това което стандартно се 

  вижда при 2D чертане като менюта.  Виж да не би да си изключил Ribbon -a, за да го включиш в комадния ред изпиши Ribbon.  Препоръката ми гледайки курса да използваш класически AutoCAD който би 

  следвало да можеш да ползваш въпреки че си инсталирал AutoCAD Architecture 

  .... виж ето тези теми :

  https://aula.bg/question#id-108083200001

  https://aula.bg/question#id-103270400001

   

  в които има отговор на най - често срещаните проблеми при ползването на 

  Architecture ( Mechanical, Electrical и другите разновидности ) в тях става дума 

  точно за това че не се виждат менютата в Ribbon - а различни от това което 

  сме свикнали да виждаме като стандарт в AutoCAD и съответно са дадени 

  отговори за това как да се справиш с проблема.  Надявам се да съм бил полезен с отговора, ако не се оправят нещата на база 

  което написах тук в тази, а и на другите две теми от форума пише пак ще 

  помогнем тук във форума.
 • Защо след натискане на F1 не ми излиза описанието

  Zori:

  Здравейте. Искам да попитам тъй като работя на Autocad 2016, когато изпиша примерно командата  LINE и като натисна F1, не ми се появява директно описанието на командата, а целия прозорец за помощ. Някакъв друг бутон ли има за тази версия?

  Краси Кръстев:

  Здравей, коя точно версия на 2016 ползваш ... не е LT нали ?

  Zori:

  Използвам този, за който сте дали линк за изтегляне на 2-рия урок от курса за таи програма, където го дават безплатно лицензиран за 3 години.

  Иван Цукев:

  F1 извиква целия прозорец за помощ.


  Но, ако има активна команда, например LINE, то отваря целия прозорец за помощ, в който показва конкретно тази команда.


 • Защо когато напиша команда "Plot" и натисна F1?

  Мартин Бъчваров:

  Здравейте,

  искам да ви попитам защо когато напиша командата "plot" и натисна F1 ми излиза Server Connection Unavailable? И отдолу три причини поради, който може да е. Използвам Autocad 2012.

  Поздрави.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Провери трите причини за този проблем :

  1. Провери си Интернет връзката

  2. Кликни на Connect ( втората възможност )

  3. Може да имаш забрана, която да спира Autodesk Exchange ( online help - a на AutoCAD.

  Ако не е се оправи с нито едно от гореизброените, може да направиш следното :

  1. Отиди на Options ( изпиши OP в командния ред ) след което в новоотворилия ти се прозорец отиди на раздела System ( снимка 1 позиция 1 ) и там махни отметка на Access Online content when available ( снимка 1 позиция 2 ) след което Apply и ОК ( снимка 1 позиция 3 и 4 ).

  След което рестартирай AutoCAD.

  Снимка_1

  Надявам се да се получи и да съм помогнал с отговора.

  Мартин Бъчваров:

  Получи се. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Ок, радвам се че работи :)

 • как да поставя бутоните с надписи в командния ред.

  Димчо Димов:

  Как да поставя бутоните с надписи в командния ред на AutoCAD 2017

  Краси Кръстев:

  Съжалявам че ще те разочаровам, НО няма как от 2015 насам бутоните за състояние ( Ortho, Osnap Ии т.н. ) са само с иконки.

 • Как да включа средния бутон за да работи като"ръчичка"в AutoCAD2017

  Димчо Димов:

  Средния бутон на мишката ми увеличава и намалява изображението при въртене,но отказва да мести.Дали има нужда от настройки?Благодаря ви!

  Краси Кръстев:

  Трябва да го натиснеш при въртене правиш само zoom in и zoom out.

 • Как да отворя Autodesk Exchange?

  инж. Ани Станчева:

  Здравейте, имам проблем със Autodesk Exchange... Пиша командата plot в командното поле и се отваря plot-model, както е показано във видеото, но след като натисна F1 и ми изписва това:

  Краси Кръстев:

  Здравейте, инж. Ани Станчева.

  Това което най - вероятно се е случило е че по време на инсталация не сте сложила отметка за инсталиране на Autodesk Exchange, по време на самата инсталация на AutoCAD.

  В случая излиза съобщение с три опции:

  1. Изтегляне на това offline приложениеto с което съответно няма да Ви е необходима интернет връзка за да може да търсите помощ за дадена команда ( функция на AutoCAD ).

  2. Да използвате директно online help - a, което имайки интернет връзка ведна browser - a по подразбиране да ви отвори страница от официални сайт на Autodesk, в която да се даде пояснение за командата ( функцията за която търсите информация ).

  3. Да запазите линк за сваляне в clip board - a ( т.е. се едно сте копирали с Ctrl + C -> образно казано ) след това с Ctrl + V може да поставите този линк, който препраща към информация за командата, в email към друго лице, да го сложите в някой чат, да го споделите някъде.

  Това са трите опции, които Ви да съобщението.

  Ето една полезна тема от форума, която може да ти свърши добра работа.

  Защо когато напиша команда "Plot" и натисна F1?

  Ако има нещо неясно, кажете ще дообесним тук в тази тема.

  инж. Ани Станчева:

  Получи се, с темата, която ми приложихте. Много благодаря за помощта! :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Радвам се че всичко работи.

 • Защо влязъл в AutoCad, без избор на друго и F1 в стдентската версия излиза друг прозорец?

  Димитър Кулев:

  Не излиза прозореца Browse Help, както е в урока, а друг HELP с ред за писане под Search. Защо така?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Какво точно ти се появява когато натиснеш F1 от клавиатурата докато си в AutoCAD? Ако мога да те помоля да качиш снимка на това което виждаш ще е най-добрия вариант за да се даде по-конкретен отговор на въпроса тук във форума.

  Има голяма вероянто ако работиш на laptop или пък самата клавиатура да е настроена така, че при настикна на F1 да се изпълнява някоя от функции от сорта на увеличаване осветеността на екрана, намаляване на звука или нещо подобно, виж на калвиатурата дали върху бутона за F1 освен надпис F1 има и още нещо като надпис, ако има то тогава трябва да при използваш Second Function - Fn в комбинация със F1 за да изпълни бутона функцията си за F1, в твоя случай HELP.

  Ето няколко полезни теми по отношение на изпозлването на клавишите F1, F2 ....

  Как да намеря настройка за копчето от клавиатурата Fn така че когато трябва да натискам F3 или F8 в аутокад да не се налага да го натискам като комбинация с Fn?

  Какво да превключа за да ми работят клавишите F1 до F12?

  Как функционират клавишите F1, F2 и т.н. при лаптопите?

  от форума на Аула.

  Димитър Кулев:

  Да с лаптоп съм, но: 1. Не ми е ясно как да кача снимка на прозореца, който излиза с натискането на F1. Затова, ще се опитам да Ви го опиша: Вляво заглавие: Заглавие HELP, под него опции Search, Favorites и под тях ред за писане с лупичка. Вдясно: ЗаглавиеAUTODESK* AUTOCAD* 2014, под него Search is your Entry point to Nelp и после заглавия в каре: Learn, Connect, Downloads, Resources. 2.На клавиша за F1, в левия край има Z и z. И да открия комбинацията F1 +Fn, как ще помогне, след като, при самото натискане на клавиша F1, веднага излиза описания прозорец, а не този от урока?!

  Краси Кръстев:

  Ето видео за това как може да вмъкнете снимка в отговора си.

  за това как може да вмъкнете снимка в отговора си.

  Така както го описвате ми се струва че излиза точно това което следва да излезне при натискане на бутона F1 - Help прозорец, т.е. не е нужно да натискате second function бутона за да се изпозлвате бутона F1.

  Може прозореца който виждате просто се рзличава от този показан във видео урока т.к. сте с по-нова версия.

  Димитър Кулев:

  За прозореца е ОК, допълнителната информация, макар и на английски е напълно изчерпателна. Видеото, за снимка в отговора, обаче, не се отваря. Излиза черен екран и бяло съобщение Error.... След първия опит за отваряне, на Вашата иконка има вече кръстче. А за онагледяване на проблеми, за които питам, както и Вие казвате, е много важно и за Вас и за мене да има снимка. Благодаря Ви много за вниманието и отделеното време.

  Димитър Кулев:

  Цялото съобщение е": Error: Unsupported video file type or invalid file path

  Краси Кръстев:

  С кой интернет browser работите (mozila, internet explorer, chrome)? Питам защото може проблема с отваряне на видеото може да идва от там.

  Пробвайте да отворите видеото в отделен раздел на browser -a ви.

  https://aula.bg/u/MzUyMTA3MzkxOQ

  Или пробвайте пак тук:  качих го наново при мен тръгва и в двата коментара, но все пак пробвайте пак и тук.

  Димитър Кулев:

  Отворих видеото с https://aula.bg/u/MzUyMTA3MzkxOQ, но за изпращане тук на снимка, не разбрах как става казаното и направено от лектора "в момента правя принтскриин от клавиатурата", за да се продължи с ctr+V вкарването в редактора на Аула и.... т.н.? С клавиш ли (ако "да" с кой), с команда ли ?!

  Краси Кръстев:

  Да, принтскриин се прави посредством бутона от клавиатурата. Тзо бутон е с надпис Prt Sc и обикновено се намира в дясната част на клавиатура.

  Идеята е че когато се натисне този бутон следва да направиш "снимка" на това което се вижда на екраната ти в момента на натискане на клавиша.След като натиснеш този клавиш тази снимка се е запазила в оперативната памет на компютъра, влизайки в полето за коментари в Аула натискайки клавишната комбинация Ctrl + V ти поставяш тази снимка на екрана ти.

  Обръщам внимание на това че в по-горните коментари спомена че ползваш лаптоп, което може да означава че бутона Prt Sc може да сработва само в комбинация с Fn (second function) бутона, т.е. за да работи може би трябва да натиснеш Fn + Prt Sc, след което направи стъпките с Ctrl + V и т.н. показани във видеото.

  Димитър Кулев:

  За да изпробвам дали е станало, изпращам "прословутия" прозорец HELP, който излиза с F1 във версията 2014. Благодаря Ви и съжалявам, че Ви загубих толкова време.

  диана:

  Защо когато избера F1 се отваря бял прозорец и пише само Autodesk Exchange?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Когато излиза този прозорец, пише ли някъде че си Ofline ? или виждаш само надпис Autodesk Exchange.

  диана:

  Ако натисна директно F1 се появява само Autodesk Exchange горе в ляво и долу в ляво тикче и надпис Show this window at start up, а когато го избера с команда преди това ми се прозорец с по тъмен надпис Server Conection Unviable и друг по ситен текст под него. Там вече има offline и connect.

 • Защо понякога не се появява редакторът за прикачване на снимки?

  Димитър Кулев:

  От даден момент, следвайки указанията във видеото за прикачване на снимки във въпрос, след като съм натиснал клавиш prt.sc във файла (чертежа) и после при натискане на клавишната комбинация ctrl+V в реда за въпроса, не се появява редакторът, където да слагам за пояснение стрелките, цвета им и на края "дискетата"?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Какво се показва, когато натиснеш Ctrl+V, в случайте когато не се появява редкатора?

  Кой интернет браузър използваш - mozzila, google chrome, internet explorer, opera или Safari, когато ползваш Аула? Тук към този въпрос препоръката ми е ако имаш възможност да ползваш google chrome браузъра, когато ползваш сайта на Аула.

  Обърни внимание дали си кликнали вътре в полето, за отговор когато прилагаш Ctrl + V.

  Има вероятност да не си направил screenshot, ако работиш с клавиатура която има second function - Fn.

  Димитър Кулев:

  Това се получава не винаги. След print screen, като насоча курсура да мига на втория ред „Подробно описание....“ на форума – сега с клавиш ctrl+V от клавиатурата не се получава нищо. Ако, обаче, дам ctrl+V не в Аула, а някъде другаде, изображението веднага се прикачва, но без да се появява редакторът. Браузърът, който ползвам е google chrome.

 • Защо не се появява редакторът, поради което не мога да прикачвам снимки към въпросите си към Аула?

  Димитър Кулев:

  Следвайки указанията във видеото за прикачване на снимки във въпрос, след като съм натиснал клавиш prt.sc във файла (чертежа) и после при натискане на клавишната комбинация ctrl+V в реда за въпроса, там не се показва нищо, т. е. не се появява редакторът, където да слагам за пояснение стрелките, цвета им и на края "дискетата". Браузърът, който ползвам е google chrome. Кликвам вътре в полето, за отговор, когато прилагам Ctrl + V. В началото,стана, но само веднаж, само с натискане на клавиш prt.sc , т. е. без да съм правил screenshot (не знам как се дава това, но предполагам, че това е prt.sc + който и да е клавиш от F1 do F12?), но едва ли моята клавиатура има second function - Fn. Интересно, обаче, защо като дам ctrl+V не в Аула, а някъде другаде, изображението веднага се прикачва, но пак без да се появява редакторът? Това не е лошо, но нали ми трябва да пращам снимки към въпросите в Аула, а не другаде?

  Димитър Кулев:

  Здравейте инж. Кръстев, Извинете ме, че Ви занимавам отново с проблема за непоявяването на редактора при опита ми да илюстрирам въпросите си със снимки. В почти повторения ми въпрос Ви отговорих, че ползвам Google Chrome и за даване на CTRL+V насочвам курсура там, където трябва. Въпреки това, обаче, пак не се отваря редакторът и не мога да изпратя снимката с "касетката" в него.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, инж. Кулев.

  Не знам наистина какво точно се случва, ползвам Chrome с windows 10 и когато направя Screen Shot и след това с Ctrl + V поставя снимката, при положение че съм кликнал в полето за отговор, то снимката се поставя без никакъв проблем - снимка 1.

  Снимка_1

  Така както описахте проблема е много специфичен, казвате че ако натинстен Ctrl + V примерно след направа на print screen някъде другаде всичко работи, което означава че явно сте направил Print Screen правилно, може би.

  Затова ви попитах и с кой броузър сте, защото на някой браузъри когато се прикача съобщение нещо се "счупва" и не може да се прикачи изображнието, а вие казвате Chrome.

  Нека пробваме така, отворете един чертеж и натиснете *Prt Sc от клавиатурата, след това елате тук в тази тема и дайте отговор под моя комантар, като в отговора след като сте натиснал Prt Sc тук в полето за отговор натиснете Ctrl + V*

  Ако не стане то следва случая да е много инцидентен и странен.

  Тогава нека да пробваме тогава с друг броузер ако е възможно исталирайте една mozzila firefox и да видим там какво ще се случи, дали ще проработи.

  И само едно поясненение на база въпроса ви по-горе ... натискането на Prt Sc бутона реално е направа на print screen.

  Димитър Кулев:

  Инсталирах mozzila firefox и влязох оттам. Изглежда стана.

  Благодаря Ви отново за търпението и изчерпателните напътствия!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е, че вече може да вмъкваш снимки в отговорите си.

 • Как да вмъкна снимка в чертежа?

  Evgeni:

  как да внеса снимка в чертежа ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Евгени.

  Може да вмъкнеш снимка в чертежа като отидеш на раздела Insert (снимка 1 позиция 1), след което от раздела Refference (снимка 1 позиция 2), избереш Atttached (снимка 1 позиция 3) и в отворилия се прозорец (снимка 1 позиция 4) да избереш All image file (снимка 1 позция 5), избери файла (снимка 1 позциия 6) и го отвори.

  Снимка_1

  Излиза прозорец, който е аналогичен на този при вмъкване на референция към друг .dwg чертеж - снимка 2.

  Снимка_2

  Готово на снимка 3 може да видиш вмъкната от мен снимка.

  Снимка_3

  Ekaterina:

  Може ли да се вмъкне снимка на стая, да се получи 3D на конкретната стая с реалната й мебелировка и после да се обработва с програмата по всякакви начини?

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Деляна.

  Отвори прозореца Option (снимка 1) посредством изписване Option или OP в командния ред,след което в новоотворилия се прозорец отиди на раздела System (снимка 1 позиция 1), след това махни отметката на Access online content when available (снимка 1 позиция 2), след това приеми промените с Apply (снимка 1 позиция 3), след което запази промените с ОК (снимка 1 позиция 4).

  Снимка_1

  След това пак пробвай с F1.

  Деляна:

  Здравей Краси, Благодаря за помощта. При мен прозореца изглежда по друг начин, но се справих и сега клавишът F1 работи. Още веднъж Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че работи вече ииии да прозорецът може да е малко по-различен най-вероятно заради разлика във верията.

 • Защо

  васил:

  Здравейте ,не знам дали тук е умесно да питам ,но видях в сайта на аутодеск един съвет как да увеличим дисковото пространство след инсталацията на програмата
  disk "C"-AUTODESK-WI. папката WI се трие . Някои правил ли го ,аз в нея за аутокад имам 4,67ГБ а заедно с макс общо имам 11ГБ дали ще работят корекно програмата

  Антони Радованов:

  Това е папката на инсталатора изтеглен от интернет WI - Web Installer. Не е необходима за работата на програмата, но ще ти трябва ако искаш да правиш обновяване/преинсталиране или искаш да ползваш функцията поправка на инсталацията, ако ти се развали Аутокада.