Design Center. Управление на блокове, стилове и настройки

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команди


ADCENTER - Стартира Design Center

Въпроси и отговори

 • Губят ли се анотативните свойства на текстовете и дименсиите, когато минат през дизайн центъра, както при палетата?

  Никола Станков:

  Губят ли се анотативните свойства на текстовете и дименсиите, когато минат през дизайн центъра, както при палетата?

  Иван Цукев:

  @Никола

  Не се губят при дизайн център.

  Альоша Исаев:

  Харесва ми. Още едно предимство да се използва дизайн център вместо палетата с инструменти.

  Константин Петров:

  Много хубав въпрос, това щях да питам и аз . И отговора ме устройва. Благодаря

  Борис Александров:

  Много важна подробност! Лично на мен работата с Design Center ми допада малко повече, отколкото с палетата с инструменти. Но все пак е индивидуално за всеки :)

 • Блок за заварка

  Тодор Илиев:

  Направих си 4 динамични блока за заваръчни шевове по старите означения - монтажен и заводски/видим и невидим - като избирам на линейния параметър грип-четата да не са 2 а 1. Тоест шева да се разпъва само в една посока. Добавил съм ги както в туул палетата, така и във файл в дизайн центъра. Когато вмъквам блоковете в различни файлове понякога гриповете отново са два и това малко ме дразни. Проверявайки файла в дизайн центъра, виждам, че там всичко е ок. Какво поражда тези своеволия на КАД-а?

  Иван Цукев:

  Провери във файла, в който се появяват двата грипа дали преди това няма стара версия на блока.

  Независимо, че вкарваш блока от палета или дизайн център - Аутокад ще използва версията на блока в текущия файл, ако има вече такъв блок.

  Можеш и в този файл да изтриеш всички такива блокове, да ги почистиш от паметта с purge и тогава да вкараш блока.

  Тодор Илиев:

  Благодаря! Точно това е било. В нов, "празен" файл не се получава така, а само в стар файл, където някога съм вкарвал този блок.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, във версия 2014 малко са ги скрили :) от AutoDesk - виж снимка 1 в en-us са сложили Design Center  папката.

  Венета Стефанова:

  Много благодаря! :)


  Василена Кирилова:

  Аз също съм с версия 2014, но нямам папка Design Center. Между Database connectivity и Mechanical Sample нямам папка en-us, а папки САО и db_samp.dwg

  Иван Иванов:

  Благодарско и от мен, и аз съм на 2014 !

  Краси Кръстев:

  Здравей, Василена AutoCAD 2014 Mechanical ли ползваш ?

  Василена Кирилова:

  Здравей, не е Mechanical.

  Краси Кръстев:

  @Василена , добре дайте малко подробности , 2014 Clasic ли е LT версия ли е има ли друга инсталирана версия освен тази 2014 версия ? Освен това папката en-us, както съм показал на снимката не се намира между Datаbase connectivity и Mechanical Sample , А en-us папката се намира вътре в папката Sample, освен това не е задължително да имате точно тези папки - Datаbase connectivity и Mechanical, по - скоро се ориентирайте в това да намериш папката Sample и там търси вече en- us папката.

  Василена Кирилова:

  Здравейте, с 2014 Classic съм и не съм инсталирала други версии. Намерих я в папка Sample сега, въпреки че и преди я търсих там и не само. Благодаря за отделеното време!

  Константин Петров:

  И при 2017 пак е в en-us Благодаря инж.Кръстев.

 • Как се модифицира съществуващ блок?

  Альоша Исаев:

  Здравейте,
  направих си мастер файл с блокове, но ми се налага да добавя елементи или текст към някой от готовите блокове.
  Как да постъпя?
  Поздрави, Альоша.

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Ами запази си стария файл като му сложиш някакво друго име например с индекс _OLD и след това прави промените в новия файл, 

  другия вариант е в същия файл да пазиш и новите и старите варианти на блоковете, като ползваш хитро Rename block например блок с име СПИРАТЕЛЕН КРАН , взимаш дадения блок и с ctrl + c го копираш след което даваш преименуваш блока на с име СПИРАТЕЛЕН КРАН-OLD, така вече имаш нов блок с име СПИРАТЕЛЕН КРАН-OLD, веднага след това правиш ctrl + V и paste - ваш блока с име СПИРАТЕЛЕН КРАН .... така имаш два еднакви блока СПИРАТЕЛЕН КРАН и СПИРАТЕЛЕН КРАН-OLD .... и вече от тук нататъка те са независими и може да правиш колкото пожелаеш промени по СПИРАТЕЛЕН КРАН  ( да добавяш триеш ) а същевременно да си пазиш основния ( първоначален блок с име СПИРАТЕЛЕН КРАН-OLD ) 

  Има и други вариант който могат да ти хрумната от курса AutoCAD блокове.

  Лично аз ползвам втория метод който ти описах.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
 • Защо нямам папка DESIGN CENTER в en-us?

  Тодор Кръстев:

  След като прегледах коментарите и не намерих DESIGN CENTER и в en-us реших да попитам къде е в 2017 и дали още се казва така?

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  на снимка 1 е показан началото на пътя към Design Center папката, в AutoCAD 2017.

  Снимка_1

  На снимка 2 е продължен пътя до папката.На снимка 2 позиция 6 е означена друга папка en-us в която няма да намерите Design Center там има други неща.

  Снимка_2

  Проследете внимателно пътя и ще я откриете.Ако работите с AutoCAD 2017 стандартна версия, следва папката да е там.

  Тодор Кръстев:

  Благодаря, изглежда доста по лесно , като попитам.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Няма проблем да питате, каквото и да Ви затруднява в работата със Software.

 • Защо не се зарежда CONTENTEXPLORER?

  Диана:

  Когато изпиша командата CONTENTEXPLORER не зарежда

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  На първо време провери дали при инсталацията на AutoCAD е инсталиран и самият Content explorer.

  Отиди в Control Panel\Programs\Programs and Features и там провери дали имаш иснталирано AutoCAD Content Service. Ак ого нямаш вземи инсталационния файл на AutoCAD и го доинсталирай, АКО го имаш то трябва да го заредиш през CUI, НО на първо времепогледни дали е инсталиран.

  Диана:

  Не откривам AutoCAD Content Service. Единственото, което се появява е възможност да деинсталирам програмата.

  Диана:

  Имам две версии на програмата, едната - тази 2012 и една от 2018, когато напиша там командата ми излиза това, което ако не се лъжа трябва да се появи при F1. Само, че при F1 на версия 2012 се отваря празен бял екран само.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  В 2017 и 2018 от Autodesk премахнаха Content explorer, затова виждаш това което си показала на снимката в горния коментар. В тази тема тук:

  Защо при мен не е позната командата Content Explorer?

  вече е коментиран този казус.

  Колкото до 2012 версия, там трябва да го има, НО само ако е инсталиран, щом не виждаш тук Control Panel\Programs\Programs and Features, то значи AutoCAD Content Service не е инсталиран или е бил компроментиран по време на инсталацията на весрия 2018 на компютъра ти.

  Съвета ми е да инсталираш AutoCAD Content Service за 2012, ако имаш тази възможност и се надявам да не се компроментира 2018 версия по тази начин.

  Най-доброто обаче според мен което може да направиш е да ползваш 2018 версия основно и да свикнеш с мисълта че вече този инструмент го няма.

 • Защо, нямам папка DESIGN CENTER?

  Петко Петков:

  Здравейте, защо в 2016г. версия немога да намеря DESIGN CENTER, дори и в папка en-us, както сте отговорили за 2014г. версия?

  Поздрави!!!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петко.

  Директорията е:

  C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2016\Sample\en-us\DesignCenter

  Снимка_1

  Това което виждам в момента е че ти си отворил C:\Document and Settings - това е пише в долния ляв ъгъл на отговорени Design Center прозорец.

  Съвета ми е последователно, папка по папка да стигнеш до директорията - C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2016\Sample\en-us\DesignCenter

 • Във версия 2014 как да работя с DesignCenter, както е показано в урока?

  Димитър Кулев:

  Като отворя DesignCenter от папката en-us, виждам само файловете с блокове, които идват с AutoCAD и то в друг вид. Откъде трябва да се отварят прозорците за работа с DesignCenter например за изваждане и вкарване на блокове, стилове и др. и вкарването им с придърпване в друг файл-чертеж или изпълнение на опцията Set as Nome, както е показано в урока?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Препоръка ми е да прегледаш тези теми:

  Защо нямам папка DESIGN CENTER в en-us?

  Защо, нямам папка DESIGN CENTER?

 • Във версия 2014 не ми се отварят прозорците на  DesignCenter, както е показано в урока?

  Димитър Кулев:

  Упътването, което ми дадохте, е за намирането на DesignCenter в тази версия, но не това е проблемът. Като отворя DesignCenter от папката en-us (ясно е, че това не става с клик на иконката, или с ctrl+3), виждам само файловете с блокове, които идват с AutoCAD, а не ми се отваря прозорецът Autodesk Seek design content, както е в урока. По тази причина например не мога да избера Bloks от файла Analog Integrated.... или да изваждам и вкарвам блокове, стилове и др. с придърпване в друг файл-чертеж. Освен това, с десен клик на създадената AutoCAD Biblioteka не ми излиза меню с опцията Set as Nome, както е показано в урока?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Само да вметна че отварянето на Design Center - a става посредством Ctrl + 2. С Ctrl + 3 както си описал по-горе се отваря, tool палетата. Препоръката ми е преди да прочетеш препоръките по-долу, да пробваш да видиш КОЙ точно прозорец ще се отвори при комбинация Ctrl + 2.

  Така ако след кликване на Ctrl + 2 (Design Center може да се отвори и посредством командата - ADCENTER), следва да ти се появи прозореца показан на снимка 1.

  Снимка_1

  За да се види дървовидната структура на папките, трябва да се лсожи отмента на иконката Tree View Toggle (снимка 1 позиция 1). Съответно в дървовидната структура може да се намери дадената папка (снимка 2 позиция 1) , да се кликне десен бутон и да се зададе Set as Home (снимка 2 позиция 2).

  • Може именно изключена Tree View Toggle Опцията да те подвежда, невиждайки папки в дървовидната структура да мислялиш че има нещо сгрешено в Desgin Center прозореца.

  Снимка_2

  Ако при натискане на Ctrl + 2 или стартиране с ADCENTER ти се показва друг коренно различен прозорец от този показан на снимките по-горе, ако мога да те помоля да споделиш един screenshot на прозореца който отваряш за да може да се ориентираме, както точно се случва при твоя Design Center ... най-семпло казано Какво точно се отворя при теб?

 • Защо прозорецът на Вашата снимка 1 не се отваря нито с Ctrl + 2, нито с иконката Design Center в раздел View, нито с командата ADCENTER.

  Димитър Кулев:

  При натискане на Ctrl + 2 или на иконката Design Center чертежът само трепва, а с командата ADCENTER даже и това не става. Т. е. нищо не се отваря, за да Ви го покажа. Оттам нататък нито мога да намеря Set as Home, нито после мога да изваждам елементи (блокове, слоеве и др.) от Design Center С ПРИДЪРПВАНЕ и да ги вкарвам и подреждам във файловете на AutoCAD Biblioteka. Апропо, изваждането и вкарването на елементи направих по друг начин - с Copy - Paste чрез Clipboard, но става по-сложно, а и нали целта ни е да го направим като в урока.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Да не би случайно да сте ползвал на скоро втори монитор или да сте променял резолюцията на монитора си и съответно прозореца да излиза някъде извън основния екран.

  Дори и да не смятате че е от резлюцията, прегледайте ето тази тема в която не се появавяше Layer Manager -a на Енчо и при него проблемът идваше именно от това че поради някаква причина компютъра му беше в режим на два монитора, само дето вторият физически липсваше, и точно на вторият (физически липсващият) се беше "скрила" именно палетата Layer Manager.

  Защо не ми се стартира Layer Properties?

  Провери да не би и при теб няма подобен проблем ... така както описваш проблема има голяма вероятност т.к. казваш че при Ctrl + 2 следва леко притрепване на екрана, което ме кара да си мисля че нещо се случва, а именно отваряне на палета на друг екран.

  Димитър Кулев:

  Нито съм ползвал втори монитор, нито съм сменял резолюцията. Все пак с Windows + P - избрах PC screen only - Escape, но нищо не се промени. И така пак не постигам основната си цел - да ми се отвори прозорецът с трите бутона Folders, Open Drawings и History и съдържанието в тях, за да правя това, което показвате в урока.

 • Защо все пак не мога да намеря и да отворя прозореца с трите бутона Folders, Open Drawings и History и съдържанието в тях, за да правя това, което показвате в урока.

  Димитър Кулев:

  Нито съм ползвал втори монитор, нито съм сменял резолюцията. Все пак с Windows + P - избрах PC screen only - Escape, но нищо не се промени. И така пак не постигам основната си цел - да ми се отвори прозорецът с трите бутона Folders, Open Drawings и History и съдържанието в тях, за да правя това, което показвате в урока.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Определено доста интересен казус при теб, доста неща избройхме като проблеми и решения :/ :)

  Добре, другото ми предположение е че със самото инсталиране на AutoCAD не е инсталиран (отметнат) AutoDesk Seek.

  Как може да провери това и да се "включи" отново.

  Отиди на Старт бутона на Windows, след това отиди на Control Panel.

  В прозореца Control Panel отииди на раздела Programs (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  На следващия прозорец отиди на Programs and Features (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_2

  Отиди върху AutoCAD иконката и кликни с десен бутон и с ляв бутон избери Unistall / Change (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  Следва да се отвори прозореца показан на снимка 4. Там кликни на Add or Remove Feature (снимка 4 позиция 1).

  Снимка_4

  Следва да се отвори прозореца на снимка 5. От него виж дали е отметнато Autodesk Seek (снимка 5 позиция 1), ако не е, то сложи отметка и кликни на Update (снимка 5 позиция 2). За да инсталираш Feature - a ще ти трябва инсталационни файл на AutoCAD.

  Снимка_5


  Ако мога да те помоля, да продължим темата за това "Защо не работи Design Center" в една тема, а не да имаме няколко теми. Не за друго ами за да е подреден форума и когато открием работещото за теб решение да може да бъде видяно и от друг човек срещнал същия проблем, НО същевременно с това да види и другите предположения за решение на проблема,т.к. при теб непроработиха, но за друг човек може точно това да проработи. Освен това така в отделни теми може да се пропусне някой важен факт, който сме разгледали в предишните коментари или пък да се повтори дадено предложение за решение на проблема, което решение вече е кментирано в другите създадени теми.

  Димитър Кулев:

  Направих вичко дотук. Сложих отметката на Autodesk Seek (снимка 5 позиция 1), после Update (снимка 5 позиция 2) и накрая Finish. Но като повторих всичко, за да проверя за отметката, тя пак беше изчезнала и пак диагонално на квадрат-чето пред Autodesk Seek имаше червено кръстче! Сигурно трябва да се продължи с това, което Вие пишете "За да инсталираш Feature - a ще ти трябва инсталационни файл на AutoCAD." Но откъде и как да стане това?

  Димитър Кулев:

  Предложението Ви "да продължим темата за това "Защо не работи Design Center" в една тема" разбирам така: До решаването на проблема по тази тема да пиша в този ред "твоят отговор или коментар", а не "да Ви засипвам" с въпросите си в нови заглавия. Така ли?

  Краси Кръстев:

  По отношение на Autodesk Seek -

  Под "за да инсталираш Feature -a ще ти трябва инсталационния файл на AutoCAD" имам предвид че когато добавяте тази надстройка на ще е небходимо да сте заредил инсталационният диск, с който сте иснталирал AutoCAD, в записващото DVD устройство на компютъра ИЛИ да си заредил инсталационния файл във виртуален диск на компютъра. Т.е. трябва все едно да инсталирате AutoCAD наново, НО не целия ами една малка насдстройка, която не се инсталирала при основната инсталация, за тази цел трябват инсталационните файлове които са използвани при самата инсталация да са въвв виртуалния диск или ако AutoCAD e инсталиран посредством твърд диск, този диска трябва да е във записващото устройство.

  По отношенени на "продължаване на темата" -

  ДА точно така нека коментарите по тази тема продължат тук, а не в отеделни отделни теми. Не си длъжен да го правиш, просто го споменвам т.к. е по-удобно т.к. говорим за един конкретен казус и е хубаво да се проследи какви решения има за него - Кои са проработили и Кои не.


  Междудругото тук във форума на Аула нищо не е формално и всички сме прители ( колеги по съдба ) надявам се че не е проблем обръщанието ми директно на ТИ, т.к. виждам че се обръщате на Вие ... хубаво е на ти ... тук сме за да споделяме и решаваме проблеми заедно.

  Димитър Кулев:

  Благодаря за изчерпателния отговор. Бедата е там, че зареждането на студентската версия 2014 съм направил не от диск, а от Интернет, съглано една препоръка в сайта AULA за изтегляне на тази версия. Това беше доста отдавана и ми е трудно да си спомня как съм направил това. И тъй като много време ти загубих с този проблем, последният ми въпрос е мога ли пак някъде оттам да заредя въпросната малка надстройка, за да мога да работя с Design Center както в този урок, така и в следващия за шаблоните?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Това че ползваш студенската версия на AutoCAD, обяснява нещата, там някои от инструментите в пълната версия на CAD са премахнати.

  Така че препоръката ми е ако може да си набавите пълната версия на AutoCAD.

  Другият ми въпрос е дали ползваш Windows или MacOS за операционна ситема, т.к. ако използваш MacOS следва този насдстройка да липсва независимо от това дали е студенстката или пълната версия.

  Димитър Кулев:

  Ползвам Windows 10. Затова, дали все пак мога да добавя тази настройка в студентската си версия 2014? Ако отговорът е "да", как да стане това? А ако и с Windows не може а стане, дали пълната весия на AutoCAD да бъде пак 2014 (защото всичко досега в курса съм упражнявал на нея) или друга, по-нова?