Модифициране на кръгове и дъги чрез маркери. Команди move и copy

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Въпроси и отговори

 • Въпроса под видеото

  Цветан Виденов:

  Мисля, че този въпрос, би трябвало да е под следващото клипче. ;-)

  инж. Диана Халачева:

  Определено е към следващото уроче :)

  Иван Пеев:

  Тестът е грешен!!! Следващият урок не се отваря. Ами сега!?!

  Красимир Владов:

  Този тест не е за този урок!

  Красимир:

  Zadite korektno vyprosa

  ВЛАДИСЛАВ ТОПОРОВ:

  за следващия урок е наистина

  Тошка Грудева:

  да така е

  Неделина:

  Да, наистина е така

  Альоша Исаев:

  Направих експеримент, стана и отговорих на теста.

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Като се замисли човек и отговора става точен

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Mirror на обекта за дадена точка, командата би ти свършила работа, като при завършване на командата може да зададаш да изреже стария обект Y ( снимка 1 ) и така вече обекта е един завъртян около дадена точка изтривайки стария обект, ако зададеш N следва да се запази и началния обект от който правиш Mirror- a.Ако казуса не е решим с mirror, то дай малко повече информация  за него и ще се измисли друг начин по - подходящ.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Велияна Тонева:

  Благодаря Ви за съвета и се надявам в др случай да ми бъде от полза, но сега май не дава резултат. Целта ми, която породи първоначалния въпрос, беше чрез вече изчертана фигура (1) да мога бързо да я завъртя около точка (2) и в последствие да заеме позиции (3), (4) и т.н, които същевременно са през точно определено разстояние (или ъгъл). Аз го направих, но беше времеотнемаща занимавка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това вече е друго със снимката. Тук бих използвал Polar array ( снимка 1 )Първо, избираш обекта, след което спрямо коя точка да се завъртят, след което като цъкнеш върху вече създадения array може да променяш ъгъл, в колко редици да е, колко да са обектите и т.н, ( снимка 2 ).Пробвай така и ако има проблем с ползването, питай ;).Надявам се да свърши работа това следващия път, когато се сблъскаш с подобен проблем.

  Антони Радованов:

  Аз често използвам командата MOCORO. Както подсказва името, тя е комбинация от командите MOVE COPY ROTATE. Ако се касае за единичен обект, който искаме да размножим и завъртим, е по-бърза команда, отколкото полярният масив. Тази команда се използва по-лесно, ако сме пуснали динамичното въвеждане на параметри DYN (F12). Командата работи така:

  1. Въвеждаме я
  2. Избираме обект (примерно някаква линия)
  3. Избираме базова точка
  4. Избираме действие спрямо избраната базова точка, например COPY
  5. Избираме мястото на което да се постави копието, ако се избере същото място като въведената базова точка командата копира същия обект върху изходния.
  6.Сега командата очаква ново действие (което пак важи за същата базова точка). Избираме ROTATE.
  7.Завъртаме линията в желаното положение.
  8. Командата пак очаква ново действие, за прекратяване избираме eXit.

  Стъпките изглеждат много, но действително при добро разбиране на механизма и пуснато динамично въвеждане става много бързо. При динамичното въвеждане се появява падащо контекстно меню до показалеца на мишката, откъдето лесно се избират действията.
  Краси Кръстев:

  Благодаря, добра вметка, лично не ми беше дошло на идея, вариантно решение е за справяне на проблема.Не ми харесва обаче че  ако се наложи да се промени растоянието между обектите или да се направи друга промяна, трябва да трием и да чертаем наново.

  Велияна Тонева:

  И двете команди досега не съм ги използвала, определено ще ми бъдат от полза, затова Ви благодаря за отговорите.

  Николай Николов:

  Здравейте на всички по темата. В "Ю туб" има едно клипче озаглавено "Секрети на професионалиста" В него има три четири неща които наистина си заслужава да се знаят и не съм срещал тук. Сигурен съм че много ще ви харесат!

 • Как да задам дължина на арката?

  Росица Певецова:

  Здравейте, по какъв начин мога да задам дължината на арката от Х до Х1 да е 40 см например, а не да я чертая чрез градуси?


  Георги Табаков:

  Два начина за дължина на арка:

  aec.cadpoints.com/autocad-draw-arc-with-given-length/


  Росица Певецова:

  С команда Lengthen  и подкомандаTotal се получава :)

 • Защо при селектиране вместо зелен правоъгълник, се получава неправилна фигура?

  Любомир:

  При селектиране вместо зелен правоъгълник се показва неправилна зелена фигура.Как да се промени това, така че изгледа на селектирането да бъде зелен правоъгълник?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Любомир.

  Това е така защото след версия 2015 на AutoCAD въведоха още една опция за селектиране - Lasso Selection.Инструмента е същия какво във Photoshop.Идеята му е да направиш малко по нестандарнта и сложна селекция.

  Включва се кога повреме на селекция задържиш левия бутон на мишката, т.е ако правиш селекцията ( било със зелен или син правоъгълник ) трябва да го правиш с два клика. ( например: клик горния ляв ( снимка 1 позиция 1 ) и долния десен ( снимка 1 позиция 2 ) ъгъл на селекцията - случая е за син правоъгълник ).Само два клика без задържане на бутона.

  Снимка_1

  Ако обаче не искаш да се задейства Lasso selection, прочети тази тема тук: Защо не ми работи Lasso Selection ?, тя ще ти покаже от къде може да се включи или изключи опцията за този начин на селектиране.

  Любомир:

  Благодаря, Краси.

 • Как да си включа средния бутон на мишката?

  Константин Петров:

  Незнам какво стана ,но командата Pan ми я няма вече на средния бутон на мишката. Ако може нчкой да ми помогне че така направо се измъчвам.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Може да направиш като отидеш в командния ред изпишеш - MBUTTONPAN и след това зададеш стойност 1, най-вероятно в моемента е 0 и нтискайки средния бутона на мишката ти излиза менюто за временно прилепване.

  Константин Петров:

  Зададената стойност си е 1

  Краси Кръстев:

  Добре в другите програми раб отили ти скрола като го натискаш?

  Константин Петров:

  Смених мишката, и проблема се реши :) .Благодаря.

 • Как да копираме по още един начин?

  Антон Тонев:

  Здравейте, ще си позволя да направя едно допълнение към този урок. Има още няколко начина за копиране на обект. Това са клавишните комбинации CTRL+SHIFT+C което е Copy with Basepoint (или само CTRL+C което е само Copy) Поставянето ("Paste" -ването) на копирания обект става чрез клавишна комбинация CTRL+V това са добре познати клавишни комбинации и на пръв поглед не се различават от командата "Copy". Разликата е там че копиран по този начин обект може да се поставя в чертежи различни от текущия (може да поставяме обекта в друг чертеж). другата разлика е че може след като сме копирали обекта да го поставим някъде, да извършим някакви други операции и пак да поставим ("Paste" - нем) същия обект без да го селектираме отново, понеже той е в паметта на програмата. Това са много добре познати комбинации и може би повечето от вас ги ползват ежедневно и много отдавна но мисля че за съвсем начинаещите ще бъде от полза да знаят тези разлики. Само като допълнение CTRL+SHIFT+V e Paste as Block което също е много полезна комбинация и може би е спомената в урока с блоковете.

  Константин Петров:

  Има ги напред в уроците тези неща, и е хубаво, че си ги обобщил на едно място.

  Антон Тонев:

  Извинявам се ако съм избързал но си помислих че е хубаво този коментар да е под урока за "Copy" :)

 • От къде се стартира динамичния ход?

  Пламен Йонков:

  Версията ми е 2018 и долу в полето нямам икона за динамичен ход. отделно от това искам да разбера как се превключва от иконки в буквени означения. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  След версия 2015 на AutoCAD няма възможност иконките в лентата за състояние да бъдат визуализирани като текст, могат да се показват само като иконки.

  Коя иконка наричаш тази за динамичен ход?

  Пламен Йонков:

  В урокът за преместване на обекти трябваше да се стартира динамичния ход за да се вижда разтоянието. За това е и въпросът ми, след като са само икони коя е иконата и от къде се стартира.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  Снимка_1

  Ако нямаш тази иконка може да я добавиш както е показано на снимка 2.

  В долния десен ъгъл кликни на трите успоредни линии (снимка 2 позиция 1), след това сложи отметка на dynamic input (снимка 2 позиция 2). Следва иконката да е в лентата със състояния.

  Снимка_2

  Друг вариант за пускане на динамично въвеждане е посредством изписване в командия ред - DYNMODE* след това Space (enter) и задаване на стойност 3 за променливата. Ако съответно искаш да я изключиш трябва да зададеш стойност 0.

 • Защо не виждам допълнителния кръг когато движа мишката?

  Boryana:

  Здравейте, задавам точката 1 и след това, като започна да движа курсора този допълнителен кръг, който се появява в клипа при мен го няма? Използвам AutoCad 2018.

  Dudu:

  ако крайния резултат, се появява тоест увеличения или с новия размер окръжност, просто може да е от програмата да засича или да е изклучена опция за предварителен изглед.

  Боряна Иванова:

  Как се включва опцията за пердварителен изглед?