Организация и защита на нашите данни

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Връзки от видеото

 

Други популярни алтернативи:

 

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как можем да защитим нашите дани от загуба
Чрез "бекъп" или ползване на "облачна" услуга
Чрез застраховка против загуба на данни
Чрез "заключване" на пръсти за късмет

Въпроси и отговори

 • Veselina Vasileva:

  DropBox е чуден софтуер.Разбрах как да си поканя някого да погледне в папка или файл,който споделям,но когато сложа файл в публичната папка,за да го виждат и нерегистрираните в DropBox от менюто няма Dropbox > Copy Public Link

  Емануил:

  А какво мислите за Autodesk 360? Върши ли работа, като предложените тук облачни услуги?

 • :

  И аз ползвам DropBox. Предимство е и това, че като работя по даден чертеж (или друг документ) в офиса разполагам с последната работна версия и в къщи (или на всеки друг компютър). Настроил съм архивирането така, че изтритите файлове да не се запазват за да не става претрупване и объркване. Бях спокоен, че съм намерил начин за сигурно съхраняване без да се грижа за нищо. Да-а ама не! Една късна уморителна вечер при работа в къщи - папката с всичките ми обекти изчезна от DropBox. И до сега не знам как е станало - сигурно съм изтрил папката без да искам при ускорено боравене с мишката. Добре, че имах всичко дублирано на външен диск в офиса и го спасих при предварително прекъсната връзка с интернет (и на този диск всичко се архивира автоматично). Така, че няма нищо едновременно лесно и сигурно! Спасението май е периодично спасяване на отделен носител...ама трябва воля за това!

  Иван Цукев:

  @Petko Благодаря за споделения опит. Това още веднъж ни показва колко е важно да имаме резервно копие на още едно място.

  цветан:

  Без да искам съм изпълнил първото решение още преди да прочета урока и съм го препоръчал на няколко приятели.До сега не съм загубил нищо,много е удобно.Все пак благодаря на господин Цукев за урока за именуване на папките и как по бързо да намираме това което търсим.

  Валентина Дулгериду:

  Благодаря за споделената ценна информация.В момента нямам възможност времево да се включа в пълен курс,Ще го направя след около 3 месеца!Благодаря Аула!

 • Жеко Тонев Тонев:

  здравейте! имам въпрос- как при нов проект да създадем най-бързо папките с наименованията (работни чертежи,документи, и др.), без да се налага да копирам от предни проекти, и след това да изтривам съдържанието им. т.е. да създам празни папки, с наименования.

  Иван Цукев:

  @Жеко По принцип се създават ръчно, но може и да се автоматизират. Например в Winodows това може да се направи с .BAT файл, но трябва да се поразтърси човек в Интернет за това как да си направи .BAT файла.

 • Как организирам ревизиите на чертежите си?

  Велина Андонова:

  Ето и моят опит: когато работя даден проект правя SAVE AS и в името на файла слагам поредна цифра - imefile-01, работя и давам save as - imefile-02, работя и давам save as - imefile-03 и т. н. Така запазвам доста варианти, като при всеки вариант изтривам това което е запазено в предходен файл. Като отворя папката после много лесно се ориентирам кой вариант кога е бил във времето, до къде е стигнал проекта и кой е най - актуалния файл

  Иван Цукев:

  Велина,

  аз също ползвам подобна схема. От една страна е много удобна, от друга ако се ползват sheet sets не е добър вариант, защото трябва да се актуализира sheet set-а ръчно.

  Красимир Костов:

  Има ли значение дали наименуваме папки, файлове и т.н. на български или английски?

  Асен Петров:

  Май няма значение с наименуванията на какъв език са но според мен най-добре е да са на латиница за да няма никакви ядове :)

  Жулиета Тодорова Новоселска:

  Защо използвате Мозила ,а не гугъл хром ,който има автоматичен превод  за хора които не знаят добре английски .

 • Има ли значение дали наименуваме папки, файлове и т.н. на български или английски?

  Красимир Костов:

  Има ли значение дали наименуваме папки, файлове и т.н. на български или английски?

  Иван Цукев:

  Теоретично не, но на практика е препоръчително имената на файловете и папките да са на латиница. Някои пощи, програми за backup и синхронизиране, както и програми за архивиране могат да развалят имената и това да доведе до проблеми.

 • инж. Мириян Георгиев:

  Лично за мен най-добрия начин е чрез външен хард-диск и всеки ден бекъп. Не отнема много време, а по този начин не само чертежите, ами всичко от компютъра можеш да защитиш.

  Иван Цукев:

  Това е приемлив начин и с достатъчно висока степен на сигурност.

  Има един проблем - не си застрахован против кражба, пожар, бедствие или нещо подобно, освен ако всяка вечер не си прибираш диска в джоба.

  Например, на едни колеги им обраха офиса точно преди предаване на проект и бяха работили доста време. Загубиха месеци работа, която уж я бяха архивирали по другите компютри. Изключително неприятно нещо.

 • Иванка:

  Последния pdf нещо май не може да се свали - Engineering-Drawing-Standard-Manual

  Иван Цукев:

  Да, виждам проблема. В понеделник ще го отстраним и ще може да се сваля.

 • Денислав Делев:

  A какво мислите за Google Drive? Върши ли същата работа като предложените тук облачни услуги?

  Иван Цукев:

  Аз дори си купих платената версия от 100GB и я използвах известно време. Не съм доволен от клиента за Windows - иначе цената е най-изгодната на гигабайт.

  Два основни проблема. Първият е, че програмката изисква много ресурси. На по-мощен компютър не се забелязва, но на нетбука ми, който е с по-слаб процесор всичко спира. Имам и един по-стар компютър P4 вкъщи (един от 4те общо :) ) и на него всичко спира...

  Вторият проблем е по-сериозен. Няколко пъти самата програмка блокира и това което прави е, оставя папката, която е синхронизирана и прави втора папка. Така в момента вместо всичко да ми е синхронизирано, имам на 3-4 компютъра по 2-3 различни несинхронизирани Google Drive Папки и сега трябва да хвана да ги събера на едно място всичките и да ги сихронизирам ръчно файл по файл. Пълен хаос са ми файловете в момента, вместо да са на едно място.

  Заключението е не го препоръчвам :)

  В момента съм на платената версия на Dropbox и нямам никакви проблеми.

  Илия:

   Аз също ползвам Drobox, след като изредих доста облачни услуги остана само той.

  Margarita Petrova:

  Нещата са ясни и точни.

 • Как да съхраним и защитим нашите данни?

  Валентин Радев:

  Работил съм като системен администратор няколко години.

  От опит - дневен архив на втори хард диск всеки ден, всеки петък запис на външно устройство /HDD или друго/ и на CD или DVD, като архивите да се намират на три различни физически места. Така отпада риска от пожари, кражби и т.н.
  За архивите в нета - не ги препоръчвам особено, понеже местата с архивите са основна цел на хакерски атаки, с цел източване на информация.
  Иван Цукев:

  Съгласен съм, но практиката ми показва, че ако оставим архива неавтоматизиран, тоест човек трябва да го прави - започва да се забравя и да не се прави.


  Всеки ден да се архивират данните на DVD и да се преместват на други две физически места е нещо, което аз не бих въвел.

  Иначе за източване на информацията зависи кой каква информация има :) Ако е строго конфиденциална - да, но в голяма част от случаите това се оказва, че не е така.
  Aula Developer:

  Като някой който се занимава с технология на ниско ниво, бих препоръчал:

  1: Да се използва дисков RAID на mirror или подобен режим, така че когато единия диск се развали, другия да продължи да работи със същите данни.
  2: Автоматично да се копират данните на отдалечен сървър като например amazon backup, което излиза евтино за една фирма - няколко лева на месец.

 • Какво мислите за облачното пространство на Autodesk - A360?

  Ивайло Иванов:

  Здравейте, Все още не съм много запознат с AutoCAD, но ми хареса това, че самата програма си прави backup на чертежите и настройките които сте правили. Освен, ако не са някакви секретни чертежите ни и не искаме да попаднат при някой друг, не виждам защо да не се възползвате и от това. Все пак щом ползвате AutoCAD, би трябвало да имате лиценз за него, а от там и акаунт за системата им. Освен това винаги може да им пишете в това облачно пространство, ако се нуждаете от някаква помощ. На мен лично много ми хареса тази опция.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Няма как комpания като Autodesk, да не направи свое собствено облачно пространство.

  За пример:

  Microsoft - OneDrive; Google - Google Drive; Apple - icloud

  С A360 имаш всичко което би получил от един облак.

  • Синхорнизирани файлове;
  • Ползване на файловете от различни устройства;
  • Достъп до файловете от всяка една точка на света;
  • Споделяне. Това може би е най-полезното от гледна точка на това че работейки в екип може лесно и бързо да виждаш промените на другите и да контактуваш с тях - снимка - 1.Освен това има характерното място за дискусия с членовете на екипа, има календар в който може да слагате events (събития - снимка 5 позиция 2) които би следвало да се случат до определн срок.
   • подържа доста разновидни файлови формати - на снимка 1 се виждат Inventor, Naviswork, Revit ...

  Снимка_1

  Аз лично го използвам понякога, НО по специално само като диск (Drive) в който Share - вам чертежи.Последния ми чертеж гледам е от 05.04.2017г. (снимка 2 позиция 1).

  Определно върши работа когато пътуваш или си на терен и трябва да прегледаш нещо набързо.Да се изкоментира на място, някой детайл и да му се направи дребна корекция или да се остави коментар към него.

  Снимка_2

  Определно тенденцията е натам... " от дискетата към облаците " :) ...

  Всички да сме в един работен облак (глобален сървър) и да работим откъдето и когато намерим за добре :).

  Интересна тема си подхванал, интересно ми е доколко го ползват и другите. И как, в какво направление.

  Димитър:

  Мисля, че следват тенденциите на големите компании. Което за нашата работа е чудесно, все пак на всеки се случва да изгуби чертеж по един или друг начин. Нещо трябва да ни "спаси".

 • Къде и Как "backup-вате" файловете си?

  Краси Кръстев:

  Използвате ли облачни услуги? Ако да, кои? На колко места backup-вате файловете?

  Снимка_1

  арх. инж. Краси Петрова:

  На два външни харддиска

  Данаил Иванов:

  На служебният ми сървър, на външен харддиск и на google drive.

  Краси Кръстев:

  Сървър, който back up -ва в определен час в Amazon back-up.

  @арх.инж. Краси Петрова, @Данаил Иванов.

  Стана ми интересно при вас как е настроен Back up - а. В определен час да back up -ва или логиката е на друг принцип ... .

  Автоматичен запис в реално време и към другите дискове, които ползвате или запис само на определи папки.

  Георги :

  Аз използвам Cloud.Mail.Ru . За съжаление вече дават само 25Гб свободно пространство. Когато услугата стартира безплатното пространство беше 1 Тб но го намалиха на 100 Гб. и после на 25гб. Всичко което ми е необходимо е винаги с мене, и по всяко време. Трябва само интернет връзка, пък била тя и мобилна. Cloud.Mail.Ru има и приложение за Андроид от което могат да се изпращат връзки за файловете от облака по поща или да се свалят на телефона за да се разглеждат. За мен това е от приложенията без които не може.

  арх. инж. Краси Петрова:

  Аз проосто от години работя само на външен харддиск 1 Тб, като през известно време, си прехвърлям информацията и на още един. Back up - а, го прави, автоматично, където е файла.

  арх. инж. Краси Петрова:

  Облачни услуги ползвам само за прехвърляне на големи проекти към колеги.

  Silvia:

  Аз лично използвам външен харддиск. Много по-удобно е.