Модифициране на геометрични фигури чрез pedit и trim

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Команда

Използвайте PEDIT за да превръщате линии или дъги в полилинии и да модифицирате всички характеристики на полилията.

 

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
Чрез коя команда можем да превърнем обикновена линия в полилиния?
pedit
ddedit
medit
eattedit
 
Чрез коя команда може да коригираме една полилиния?
pedit
ddedit
medit
eattedit

Въпроси и отговори

 • Лидия Богомилова Стойчева:

  Здравейте! Искам да ви кажа за един малък трик. Когато е включен dynamic input не е необходимо да се записва маймунското @, когато се чертаят правоъгълници, линии, полилинии и т.н. Пробвах - не е нужно и при pedit. В предните версии много ме дразнеше тая маймунка. И друга една хитрост - когато е включен режим ORTHO и се ползва командата mirror е достатъчно да се избере първата точка от оста, а за втората - се щраква върху произволна точка по вертикалата или по хоризонталата. :)

  Петя:

  Страхотно! Много по-бързо се получи! Благодаря!

  Диана:

  а при въвеждане на координатите, преминавам от едната към втората в tab бутона

 • Олга Илиева:

  исках да допълня, че не е задължително да се използва мач пропърти предварително, при обединяване на полилиня други линии и арки сами приемат настройките на полилиния

  Иван Цукев:

  @Лидия и @Олга

  Наистина полезни включвания и съвети.

 • Каква може да е причината след като начертая дъга, да не мога да изтрия линията с trim?

  Delyan Braykov:

  Каква може да е причината след като начертая дъга, да не мога да изтрия линията с trim. Пускам командата trim, селектирам дъгата и после натискам върху линията но нищо не става. Дава ми подкоманди crossing,project......eRase..., но като натисна R нищо не става.
  С 2008 съм.

  Иван Цукев:

  @Делян

  Когато trim не работи, много често се получава някой от обектите да има Z координата и въпреки че на екрана (в 2D) нещата видимо се пресичат, в 3D пространството няма пресечна точка.

  Провери с properties (CTRL+1) дали няма този проблем.

 • Aleksandar:

  Това за Тrima.Става и по по лесно натискаме на Trim десен бутон на мишката и линията, която искаме да махнем.

  Иванка:

  Страхотно! Както е в урока не стана, но твоят начин е безотказен. Мерси!

  Марий Мирошниченко:

  При мен не става с Trim десен бутон и маркиране на линията.....защо така.!?

  Радослав Младенов:

  Здравейте!Имам сериозен проблем с ползването на командата Трим,имали някакъв по лесен начин за изтриване на част от линията,защото с показания метод в урока не се получава всеки път?

 • PEDIT

  Денислав Делев:

  По подразбиране по-кратката клавишна комбинация за PEDIT e просто PE

  инж. Тодор Илиев:

  Да, по-бързо става с двете буви Р, Е и интервал. Същото правя и за TRIM. T, R и интервал. При тази команда е още по-удобно, защото двете букви Т и R са една до друга.

  Владо Димитров:

   аз си включвам dynamic input F12 и опциите излизат направо пред очите и селектирам със стрелките от клавиатурата желаната опция......screenshot44425-1cd6a20bf.jpg

 • ТТР работи ли от произволна точка и ако да,нужни ли са допълнителни настройки?AutoCAD 2013 LT

  Рени:

  Имам питане за Temporary Track Point, дали може да се използва ,за да изчертаем правоъгълник на определено разстояние примерно 100 единици, спрямо новата сложна фигура,като прихващам за първа точка горния край на точката от дясната дъга.Пробвах няколко пъти и все не се получава /не ми излиза пунктираната линия,която насочва Аутокад за посоката на разстоянието/, после проверих дали нещо не бъркам и изчертах една вертикална линия от чиято страна прихванах временна точка и правоъгълника се получи на точното отстояние,което исках.Това го правя с цел да си начертая същия правоъгълник в същата хоризонтала и да упражня новите функции.Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  Честно казано не съм сигурен, че разбирам въпроса. Можеш ли да дадеш по-точно обяснение или просто да ми изпратиш един имейл на ivan@cadtaini.com и да приложиш файл с пример какво е изходното положение и какво се опитваш да постигнеш.

  Богомила Планска:

  Рени, нямам представа защо, но в твоя случай /пробвах го без изменения в постановката/ ТТР се прихваща в две "направления" да ги нарека:
  1-во: по продълженията от двете страни на най-дясната къса отсечка, от която се опитваш да отмериш 100 единици;
  2-ро: по диаметъра на мислената окръжността, която се описва като прекараш курсора на мишката по нея.
  Продълженията и окръжността се визуализират с пунктир.
   

  Богомила Планска:

  И не мога да преценя защо не се получава отмерването (100 единици) извън тези две направления.
  Г-н Цукев, може ли да ми задоволите любопитството?

  Альоша Исаев:

  Здравейте. При мен за да се получи пунктирана линия посочвам първата точка но не я маркирам, след това минавам с курсора през срещуположна точка на исканата временна точка с което се включва функция за показване на пунктира по зададени две точки. Така избирайки от фигурата условно две опорни точки може да се избира  в каква посоката да е отстоянието. Ще се радвам ако съм Ви помогнал.

  Андрей Танев:

  Рени, за да начертаеш даден обект на определено разстояние от друг може да използваш опцията FROM POINT(задържаш shift, десен бутон на мишката и избираш from point)  избираш горната точка на дъгата ,после да речем че ще почне от разстояние 50мм по X  и 0мм по Y(@50,0) натискаш ентър и ти се появява разстоянието от където ще почне правоъгълника  от горната точка на дъгата, след това задаваш размера на правоъгълника(да речем 200 на 100)и ентър

  Андрей Танев:

  Първо избери командата RECTANGLE(правоъгълник) после следвай горните стъпки.

 • Има ли начин да се "разпадне" една полилиния на отделни линии /отсечки/

  Галина Виденова:

  Начертах няколко линии които обединих по указания във видеото начин. Обаче сега ми се налага това да бъдат отново линии. Как да го направя?

  инж. Михаела Карагенова:

  Можеш по същия начин, както описва  Дора по-горе с командата EXPLODE

 • Има ли начин една полилиния да се "разпадне" на отделни линии

  Галина Виденова:

  Начертах няколко линии които обединих по указания във видеото начин. Обаче сега ми се налага това да бъдат отново линии. Как да го направя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Галина.

  Ето тук в тази тема :

  Може ли полилинията да се разпадне на отделни полилинии?

  Съм споделил няколко метода как може да стане разпадане на една полилиния. В отговора има споделен и един доста интересен Lisp, който пък разпдата полилиниите на отделни полилинии ( а не на линии както става например ако ползваш Xplode.

  Надявам се да съм те насочил към правилната тема и отговора и лиспа, които съм споделил да решат казуса.

 • Как може една полилиния да се "разпадне" на отделни линии

  Галина Виденова:

  Начертах няколко линии които обединих по указания във видеото начин. Обаче сега ми се налага това да бъдат отново линии. Как да го направя?

  Dora Andreeva:

  Маркираш полилинията и изписваш в командния ред команадата EXPLODE и готово.  Отново имаш само единчни линии.

 • Има ли начин една полилиния да се "разпадне" на отделни линии?

  Галина Виденова:

  Начертах няколко линии които обединих по указания във видеото начин. Обаче сега ми се налага това да бъдат отново линии. Как да го направя?

  Краси Кръстев:

  Здравей, може да го направиш. като маркираш полинията след което командата Explode  ( снимка 1 позиция 1 ) и готово полинията се е разпаднала на отделни обикновени линии ( снимка 2 ) .


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Галина Виденова:

  Да,отговора е полезен.

 • Как се редактират сгрешени координати?

  Иван Иванов:

  След като си въвел грешни координати за нова точка, как се връща в предходна позиция?

  Краси Кръстев:
  Здравей, не знам каква е точно ситуацията на грешка при въвеждане на координати на точка, затова ще покажа няколко
  варианта при които може да смениш коордите на дадена точка ако си направил грешка при въвеждането.

  Първия вариант е ако чертаеш една полилиния въвеждайки всяка една точка с точни координати, и си сгрешил точно на момента точката която си въвел и все още си в режим
  на изчертаване на полинията,най - лесния и простичък вариант е да дадеш ctrl + Z съответно да се върнеш една стъпка назад в изчертаването на полинията ( снимка 1 ) ( по този начин си премахнал точката от полинията със сгрешените от теб координати )

  Втория вариант е ако си изчертал една полиния вече си я завършил обаче точно определена точка от нея ( Vertex ) е сгрешена тогава вече е удачно да избереш ( снимка 2 позиция 1 ) полилинията след което отиди на properties палетата и там намери раздела Geometry ( снимка 2 позиция 2 ) в позицията current vertex  си избери сгрешената точка ( това 
  става като цъкаш на стрлкичките ( снимка 2 позциция 3 )  и съответно стигнеш до твоята точка - AutoCAD ти показва в коя точка си като я маркира с X
  ( снимка 2 позиция 4 ), след което пак в същия раздел за избраната вече от теб точка ( vertex ) във Vertex X и Vertex Y може да промениш координатите съответно по X или  Y ( снимка 2 позиция 5 и 6 ). Тук има вариант да не ползваш стрелките на properties палетата ами директно с PEDIT командата ( както е показано в урока ) да стигнеш до желата от теб точка и чак тогава вече в properties палетата да въведеш координатите, лично аз предпочитам всичко директно през properties палетата.

  Третия вариант е ако просто имаш point ( снимка 3 ), при нея ако си объркал координатите просот я избираш отиваш в Properties плаетата ( ctrl+ 1 ) и пак в раздела Geometry ( снимка 3 позиция 1 ) може да промениш Position X или Position Y ( снимка 3 позиция 2 и 3 )  и по този начин да промениш координатите й. Ако имаш блок случая е подобен на този с point ( реално point e точката на вмъкване ).

  Не знам кой от избраоените случай имаш като проблем, но се надявам да е един от три изброени по - горе от мен казуса, ако не е просто пиши пак тук и сложи една снимка за да видим конкретния проблем и да сме по - полезни във форума.

  Надявам се да съм бил полезен .

  Иван Иванов:

  Е хееееее, "стегнато" обяснение на стегнат въпрос :)). Похвално, разбира се!

  инж. Венета Малчева:

  Според мен вариант 2 е подходящ само за къси полилинии, тъй като по-бързо бих изтрила грешната точка с помощта на маркерите, след което с Add Vertex бих вмъкнала новата точка.

  Краси Кръстев:

  @ инж. Венета Малчева, 


  Аз съм на другия полюс. При дълга линия бих го използвал.

  Ако имам полигонална линия с 254 точки ( дълго трасе на водопровод да речем ) тези точки са вкарани така както ми ги е подал геодезиста поредни от 1 до 854 по дължина на трасето.....  и трябва да променя кооридинатите на поредна точка 121 от тази полилиния, мисля че най - лесно бих я намерил и променил по вариант  - отивам в Properties и там директно изписвам 121 за Current Vertex и променям координатите, ако обаче промените са повече тогава може би бих предпочел бързо и лесно да вкарам цялата полиния наново, на база новите данни на геодезиста.
 • Как да преврърна елипси и закръгления в ployline?

  Hristo Pashev:

  Здравейте,Може и да ми помогнете да превърна посочената на картинат фигура в polyline. Фигурата е начертана от 2 елипси (1) и (2), като втората е копирана от първата. След това използвам trim и fillet за закръгленията (3) и (4). Като се опитах да превърна фифурата в polyline с pedit се получават окръжности показани в дясно и фигурата все още е съставена от първоначалните си линии. За по-ясно съм копирал фигурата в ляво и съм оцветил съставните линии в различни цветове. 

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  ако си ползвал елипса за изчертаването и искаш остатъка от нея да направиш на полиния ( която полилиния бързо и лесно може да модифицираш  - може да и махнеш всички междиннни Vertex и съответно да стане една права линия ) за тази цел  може да ползваш този лисп който съм споделил тук :

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeZGI5ZGxJZHFSQmM/view?usp=sharing

   лиспа се стартира с E2P


  Другия ти вариант е ако искаш може да ползваш следната хитринка ако искаш още изначало елипсата да ти се изчертае като полиния може да направиш следната система настройка : в комадния ред изпиш PELLIPSE и задай стойност 1 така всяка следваща изчертана елипса ще ти бъде изчертана като полиния :) която полилиния пак по познатия от курса и от форума може да я третираш по различен начин :) 

  Относно закръгления когато ползваш Fillet би следвало по подразбиране на ти прави всъщност една полиния.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Hristo Pashev:

  и двата варианта работят. Благодаря

 • Може ли полилинията да се разпадне на отделни полилинии?

  инж. Венета Малчева:

  Има ли команда аналогична на EXPLODE, която да разпада полилинията на отделни полилинии?

  Краси Кръстев:
  Здравей,

  Да и отговора коя е командата се крие във въпроса ти :). 


  Маркирай дадена полиния ( снимка 1 позиция 1 ) и изпиши командата Explode ( снимка 2 позциия 1 )  и готово вече от vertex до vertex ще имаш отделни линии - Line - снимка 2 позиции 2,3,4,5...

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  инж. Венета Малчева:

  Въпросът ми е друг, може ли след explode отделните линии да бъдат "ПОЛИЛИНИИ"? 

  Краси Кръстев:

  ОК, въпроса наистина е друг. Моя грешка, съжалявам за което.


  Ето и вариантите за справяне със ситуацията :

  Вариант 1 : 

  Дадената полиния я правиш на линии ( LInes ) - посредством Explode.

  Снимка 2 от горния ми коментар - имаш в отделните участъци само линии.

  След като си Explode - нала, стартираш командата PEDIT ( снимка 1 позиция 1 ) и избираш Multiple подопцията ( снимка 1 позиция 2 ), след което избираш всички LINES, даваш space и ти излиза съобщение подобно на снимка 2 позиция 1 ) Даваш Y ( Yes ) Излиза следното съобщение като на снимка 3 позиция 1 .... тук даваш на Esc и готово снимка 4 позиция 4 - вече имаш N на брой участъци от полилинии.


  Вариант 2 ( ако ползваш lisp и обичаш да ти е лесно  - препоръчителен вариант :)

  Същите действия, НО сложени в Lisp.

  Така си спестяваш много мъки с еднотипни действия.

  С този лисп просто го зареждаш с APPLOAD, след което го стартираш с командата му  ExplodePline след което избираш полинията която искаш да направиш на отделни полилинии  и готово вече от една полилиния имаш полилинии - само с една команда и един клик. Разбиването на полилинията става на базата на vertex точките.

  Споделям LISP - a  тук :

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYebFVrb25tRjNwQkU/view?usp=sharing  Надявам се да съм бил полезен с отговора вече и всичко да е наред.

  Сергей:

  Здравейте, не е ли по-просто да се ползва командата "BREAK", избираме обекта, извикваме под-функция [first point] с клавиш "f" указваме мястото на прекъсване, за втора точка пак същото място и готово.

  Краси Кръстев:

  @Сергей,


  Да изглежда на пръв поглед по - лесно и е вариант за справяне с проблема, НО аз съм на друго мнение.

  В случая се иска дадената полилиния да се разпадне на отделни полилиии от vertex до vertex при по - дълга линия ако трябва да ползвам break за всяка точка ще отнеме време, аз бих използвал директно Lisp-a, освен това с Lisp- а имам само едно стартиране на командата  и един клик върху полилинията което като действия е по - малко от ползването на break =  команда break + избор обект + F + клик + клик.

  инж. Венета Малчева:

  Kак мога да създам кратка команда за ExplodePline? ExplodePline не участва в списъка с команди?!?

  Краси Кръстев:

  Здравей, отвори lisp - a notepad и там промени командата - снимка 1 позиция 1.


  След което save - ни файла пак като .lsp и го презареди следва вече да стартираш lisp с новозададената команда.

  Ако не се справиш пиши ми как искаш точно да е кратката команда за да го преправя аз и ще ти го пусна като линк към някой облак.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  инж. Венета Малчева:

  Всичко е ok, кръстих командата "PX" и сега я стартирам сравнително бързо :) Благодаря!

 • Защо AutoCAD сам избира приоритетна полилиния при обединяване на няколко полилинии?

  инж. Венета Малчева:

  Искам да обединя няколко полилинии с различни характеристики, при което крайния резултат да има свойствата на розовата полилиния (1). Защо AutoCad сам задава свойствата на новия обект да бъдат идентични с тези на зелената линия, а не ме подканва да направя избор?

  Краси Кръстев:
  Здравей, 


  Принципа на работа на тази команда е следния : 


  Първата избрана линия при обединяването на няколко линии постредством командата JOIN има ролята на базова ( source, basic ).

  На снимка 1 имам две полилинии които не са свързани - едната е тънка и бяла другата е зелен и дебела.

  На снимка 2 правя join, като първо избирам зелената и след това бялата - > резултата е че двете се обединяват и новополучената обединена полилиния има свойствата на първата избрана - зелена.

  На снимка 3 e обратния вариант първо е избрана тънката бяла линия.

  Т.е. ти задаваш какви да са характирестиките на обединената линия, на база на първата избрана от теб линия при обединението им.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  инж. Венета Малчева:

  Съгласна съм, но исках да попитам по-конкретно за опцията при която маркирам всички полилинии и след това давам Join, докато в твоето решение първо се избира Join и след това полилиниите. Може би в моя случай функцията Join е не приложима, и би следвало да използвам твоя вариант, когато желая аз да избера какви да са характеристиките на обединената поли линия !?!

  Краси Кръстев:
  Добре, избери първо линията с които характеристики искаш да е вече обединената полилиния, след което избери всички останали и избери командата JOIN. 

  * попринцип в AutoCAD може да селектираш обектите и после да изпълниш командата, или пък обратното стартираш командата и след това правиш селекцията - това ест. е валидно при системна настройка Pickfirst зададена със стойност 1 *


  Или при селекция с Window ( зелена селекция както обичам да казвам ) гледай първата селектирана линия с този прозорец пак да е линията с която искаш да са характеристиките на новополучената. 


  Ако искаш опционалност на JOIN, то трябва да потърсиш за някой хубав лисп, но съвета ми е :

  Просто следвай алгоритъма на AutoCAD, избирай първо линията с чиито характеристики искаш да ти е крайната обединена полилиния.

 • Има ли друг начин за превръщане на линии в полилинии?

  Гроздан Костадинов:

  Интересува ме дали има и друг по лесен варант за превръщане на линии или дъги в полилинии?

  Краси Кръстев:

  Ами само малко пояснение, за това какво точно искаш да се случва... в смисъл такъв мога да ти предложа някой lisp, НО кажи каквот точно искаш само линиите ли в дадени я чертеж искаш да станат на полилинии, само линиите от определен слой или пък определен цвят или пък всички обекти...

  Гроздан Костадинов:

  Само линиите в дадения чертеж или множество от линии и дъги в даден чертеж, има ли друг вариянт за обединение и превръщане в полилиния различен от показания на този видео урок?

  Краси Кръстев:

  Здравей, разбрах какво точно искаш, или поне предполагам.

  Ето ти няколко алтернативни вариант на това да направиш обикновени линии или дъги в полилинии.

  Както споменах по - горе в предишния си коментар най - лесно това би станало посредством ползването на lisp програмки.

  Варианти 1 - Lisp действащ върху точно определена линия или дъга.

  Ето тук споделям и може да свалиш lisp - a :

  L1.lsp

  Зарежда се като всеки един стандартен LISP посредством Appload.

  Как работи, след като е зареден, се изписва в командния ред L1( снимка 1 позиция 1 ) и lisp - a вече е стартиран ( снимка 1 позиция 2 ), съответно ти казва да избереш обекта който искаш да превърнеш в полилиния ( снимка 1 позиция 3 ). Следва да избера арката ( снимка 1 позиция 4 )

  Снимка_1

  След като избера арката, тя вече е полилиния, тя се е превърнала в полилиния ( снимка 2 позиция 1 )

  Снимка_2

  Извод : доста удобен лисп що се касае до нарпава само на един обект в чертежа.

  Вариант 2 - Lisp действащ върху селектиран периметър.

  Ето тук споделям и може да свалиш lisp - a :

  LTP.lsp

  Зарежда се като всеки един стандартен LISP посредством Appload.

  Как работи, след като е зареден, се изписва в командния ред LTP ( снимка 3 позиция 1 ) и lisp - a вече е стартиран ( снимка 3 позиция 2 ) следва да селектирам периметъра ( обхвата ) в който обхват искам всички обекти от арки и линии да станат на полилинии ( снимка 3 позиция 3 )

  Снимка_3

  Правя селекцията ( снимка 4 позиция 1 )

  Снимка_4

  След направената селекция, lisp -a си е свършил работата и съответно вече всички линии и арки в избрания регион са станали на полилинии ( снимка 5 позиция 1и 2 )

  Снимка_5

  Извод : доста удобен лисп що се касае до нарпава на полилинии от линии и арки в определен регион ( обхват ) от чертежа.

  Вариант 3 - Lisp действащ върху даден слой.

  Ето тук споделям и може да свалиш lisp - a :

  CONVPOLY.lsp

  Зарежда се като всеки един стандартен LISP посредством Appload.

  Как работи, след като е зареден, се изписва в командния ред CONVPOLY ( снимка 6 позиция 1 ) след което AutoCAD те пита в КОЙ искаш да превърна всички арки и линии в полилинии ( снимка 6 позиция 2 )

  Снимка_6

  В случая искам да го направя за слоя с име Arc, затова изписвам името на слоя ( снимка 7 позиция 1 ), натискам space ( enter ).

  Снимка_7

  Изчаквам малко и следва всички обекти които бяха в слоя Arc ( предварително бях сложил всички арки в слоя Arc ) да станат на полилинии ( снимка 8 позиция 1 и 2 )

  Снимка_8

  , а в другите слоеве в които имам линии и арки те си остават такива - (снимка 9 позиция 1 и 2 )

  Снимка_9

  Извод : доста удобен лисп що се касае до направа на полилинии от линии и арки в определен слой от чертежа.

  Надявам се това да е бил казуса и решението което търсиш като алтернатива. Ако има някакви затруднения по отношение на ползването на споделениете lisp - овете, пишете тук в темата.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Гроздан Костадинов:

  Благодаря за изчерпателния отговор. Вариант 2 е този които ми харесва най-много, но не мога да разбера как да превърна няколко полилинии в една

  Веднъж ми се получи но така и не разбрах как стана (снимка 2).

  Надявам се да ми обясниш как точно става.

  Краси Кръстев:

  Ами щом имат общи точки най - бързия вариант, на този етап, за справяне с проблема е като селектираш полилиниите, които искаш да обединиш, след което изпишеш в командния ред J ( JOIN ), след което натисни Space ( или Enter ) и си готов, вече са свързани.

  *Препоръка : Когато чертаеш полилиния, чертая я последователно , т.е. ти може да започнеш да чертаеш една полиния без прекъсваш с space ( или enter ) просто да въвеждаш всяка следваща точка, следва да имаш една полилиния с N на брой сегменти.

 • Как да изтрия трвата от чертежа ...

  Женя Иванова Желязкова:

  и да оставя само в краищата на канала. В смисъл искам да има трева само по вътрешните стени (номер 1 и 2) на канала и дъното, отбелязан с номер 3, а не в цялата му вътрешност? AutoCAD 2017 Благодаря

  Краси Кръстев:

  При създаването на Hatch трябва да имаш линии ( обекти ) които да го ограничават ... направи с offset една допълнителни линии по вътрешните страни на отстояние по преценка и тогава направи Hatch - a - снимка 1.

  Снимка_1

  Другия ти вариант е да направиш Hatch - a да не е асоциативен - кликни върху бутона Associative ( снимка 2 позиция 1 ) ако свети, ако не свети значи не е асоциативен и съответно може с маркерите ( снимка 2 позиция 2, 3, 4 и т.н. ) да си го нагласиш грубо да е по вътрепната периферия на стените.

  Снимка_2

  Женя Иванова Желязкова:

  Има ли по-реалистично изображение за трева във AutoCAD?

  Георги Табаков:

  Направете си собствена щриховка с командата "superhatch", като използвате стилизирана снимка за трева. Урок 9 от модул 6.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, сигурен ли си какво точно си селектирал. Според мен в селекцията няма арки и линии и затова не те пита дали си съгласен или не ( Y / N ).

  Пробвай следното начертай две линии ( не PLINE, ами линии начертани с командата LINE ), както на снимка 1, след което повтори показано в урока стъпка по стъпка.

  За да съм сигурен върху какво точно ще приложиш ти споделям и файл с две линии на които да приложиш показаното в урок.

  Линк към файла : LINE.dwg

  Снимка_1

  Димчо Димов:

  Благодаря Краси,изгледах видеото ооооще по-внимателно и намерих пропуска си:един space за излизане от команда.Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Ами по комадния ред който си показал го има space, мисля, НО добре де радвам се че си видял пропуска.

  Но за да избереш Y / N имай занапред предвид че трябва в селекцията да имаш линия или арка ако имаш само отделни полилиии които искаш да напавиш в една полилиния, няма да ти излезе това питане.

 • Как да завърша упражнението?

  Божидар:

  Здравейте, Как да завърша упражнението, направих всичко без превръщането на фигурата в polyline? Пиша командата pedit, въвеждам m за multiple, след това маркирам обекта, натискам space, дава че има 4 обекта намерени. Тук обаче аутокад не ме подсеща че някои от елементите са арки и т.н., а направо ми дава менюто enter options със close/open/join и т.н..Натам не мога да продължа, ако натисна join нищо не се получава. Моля, помагайте!

  Краси Кръстев:

  Здравей, с коя AutoCAD версия си?

  Ако си с версия, след 2015 (включително), то може директно да селектираш обеките, няма занчение че някои са арки, след което като си ги селектирал, може да избереш J (join) от клавиатурата, натсикаш Space и готов, вече обеките ти са обединени.

  Преди това обаче:

  Първо провери, дали вече не си свършил работата .... по обединяване на обектите в една полилиния.Т.е да не би вече всичко да е една полилиния, и ти да тръгваш да с polyline

  Второпровери дали обектите ти да не са в една равнина и съответно това да прави проблем при обединяването им.Тук провери в палетата със свойства (Properties) (снимка 1 позици 2), да не би някой от обектите (снимка 1 позици 1) не е изчертан в друга равнина (снимка 1 позици 3).

  Снимка_1

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Божидар:

  Благодаря ви за отговора. С версия аутокад 2014 съм 1 - забелязах че в палетата на misc closed имам yes, смених го с no, сега имам две полилинии, но не мога да направя една обща 2- elevation е 0 и за двете полилинии

  Краси Кръстев:

  Използва ли сте предполагам Snap, за да сте сигурен че си прикрепвате към в една и съща точка.

  Божидар:

  да оснап ми е включен, сега виждам че като обърна на yes на misc, на всяка от двете полилинии се появява още една допълнителна. нещо съм объркал, начинаещ съм

  Краси Кръстев:

  Добре, ако може да ми изпратиш чертежа на kr_krastev@abv.bg за да видя дали нещо с него не е наред.

  Божидар:

  веднаго го пращам, щях да го направя още един път, тъкмо да тренирам, благодаря ти

  Краси Кръстев:

  Така, видях какво се е получило.

  Проверих подробните точки (синиите подробни точки - Vertex), имаше презастъпване там. получило се най-вероятно когато се добавяли точки посредством Add Vertex и без да искате, вместо да изтеглите точката нагоре за да се получи "назъбената" част от фигурата, вие сте кликнал във вече съществуващата точка и се е получило наслагване.

  Няма да влизам в подробности, как точно го усетих и как го направих, НО общо взето разгънах полилинията на "назъбената" част и се получи това което виждаш на снимка 1.

  Снимка_1

  Сам виждаш че имаш повечко точки от колко е необходимо. Същото се е получило и с горната част, там имаш отново препокриване на точките.

  Така, не е от настройките.

  Сега препоръката ми е да изгледаш изцяло наново видеото със редакцията на една полилиния, и да направиш упражнението наново. Много внимавай когато създаваш нова точка, тя да не се препокрива с друга такава, т.е. много внимавай със Snap -а да не ти залепи нова точка върху стара.

  Пробвай да направиш всичко изначало и ако срещнеш пак проблем пиши тук в тази тема.

  Не се притеснявай, такъв тип проблеми се случват не рядко, трябва да се внимава, т.к. това което ти се е случило с препокриване на точки, може да ти изиграе доста лоша шега, при ползването на програми работещи под AutoCAD. Тогава се получава Error и се чудиш от къде ти е дошло, както и в случая с обединяването.

  На email - a ти изпращам файл върху които може да се упражниш.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Божидар:

  изтеглих файла и го направих наново, сега е наред

  Краси Кръстев:

  Супер, радвам се че разгадахме от къде идва проблема и го реазрешихме.

  Божидар:

  Ясно, тъкмо щях да питам какъв е този файл с тези криви линии дето си пратил, благодаря ти

 • Защо не ми работи pedit-multiple-yes-join-0-enter-enter

  Марин:

  правя всичко както е показано в урока но не съединява полилиниите в една

  Краси Кръстев:

  Здравей, пробвай само да селектираш двете линии (снимка 1 позиция 1), след това да натиснеш J от клавиатурата (снимка 1 позиция 2), за да стартираш командата Join

  Снимка_1

  След което Space (Enter) и готово вече линиите са съединени.

  Пробвай така.


  Иначе първото за което се сещам че може да е проблем при съединяването на полилинии е:

  Вероянтостта поради която може да не можеш да съединиш две полилинии е тези полилинии да са вразлични повърхнини да са с различен Elevation - снимка 2 позиция 1 при селекция на едната линия се вижда че Elevation - a e 52, т.е. намира се на 52 единици по оста Z в равнината X0Y (снимка 2 позиция 2)

  Снимка_2

  На снимка 3 при селекция на другата линия се вижда че тя е на разстояние от Z = 0 (снимка 3 позиция 2) , т.е. двете линии не са в една повърхнина.

  Снимка_3

  АКо са в две различни повърхнини означава че нямат оба точка и не могат да се съединят, затова съвета ми е да провериш дали линиите който искаш да съединиш са в една равнина като за начало.


  Марин:

  благодаря за помоща оказа се че полилиниите не са били в една равнина. :)

 • Диана Христова:

  Премахни динамичното вкарване на команди.

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен!

  Само една добавка. Динамичното въвеждане се променя като се изпише DYNMODE и след това се зададе стойност 0. В момента тази стойност най-вероятно е 3.

  Евгения:

  Благодаря Ви.

 • Опцията MATCHPROP ми липсва в ribbon разделите. Как мога да я добавя?

  Диана:

  Здравейте, как мога да визуализирам този инструмент в home раздела?

  Диана Христова:

  Аз съм я сложил отгоре, при бързите команди. Друг вариант - направил съм с бърза комбинация МР да се активира. Изобщо не търся по рибъните, даже ги минимизирам за по-голямо работно пространство.

  Диана:

  може ли препратка към видео урок как да го направя? благодаря

  Диана Христова:

  кое точно искаш да направиш?

  Диана:

  ... да я направя видима, иначе MP е ясно

  Диана Христова:

  https://aula.bg/autocad-autocad-buton-barza-lenta-s-instrumenti-i-infocentar#00:05:30

 • защо има толкова разлики при урока и на практика

  Генчо Георгиев Колев:

  при мен намери 6 сигмента и нямаше нужда да натискам първо в-у арката и след това правата която искам да махна при trim,а направо ме попита коя част да премахне и при натискане в-у правата линия я махна..намирам доста разлики между преподаваните уроци и на практика при мен.дори ми е различно разпределението на иконите с който работя и се налага да ги търся допълнително.версията ми е 2022

  Люба Маркова:

  Моята версия е 2022. Независимо от разликите много бързо се ориентирам и прилагам показаното в уроците върху примерите. Благодаря.

  Tania Georgieva:

  Пишете доста глупости в този форум