Как се актуализира XREF подложка?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Олга Илиева:

  имам някакъв проблем с XREF подложки, от няколко дена не мога да ги откача или временно изключа, не мога да ги отворя от чертежа в който работя за корекция, мога само да добавям или подменям. явно без да искам промених някакви настройки. на какво може да се дължи това? От няколко години работих по този начин без проблем...

  Иван Цукев:

  @Олга

  пробвай да ги откачиш с командата classicxref и опция detach.

  Това пуска стария мениджър на XREF, който понякога помага в такива ситуации.

 • Anna Nikolova:

  Не знам защо, но на мен не ми се зарежда новата подложка. Уж всичко го правя, както го показвате, на долу на командния ред ми излиза: has not been changed за новата подложка.

  Иван Цукев:

  @Ана

  Ето стъпка по стъпка операциите, които трябва да се извършат

  1. Пуска се командата XREF
  2. Избира се файла с подложката.
  3. В долната част се маркира полето Found At
  4. Кликва се на трите точки, които са вдясно от това поле за избор на файл.
  5. Избира се новия файл (тук за тест може да се избере съвсем различен файл, за да се види дали се правят стъпките правилно)
  Nikolai Pacovski:

  При мен, за да се активират "трите точки" ,трябва първо да се избере с ляв бутон полето Found At. Опитайте така.

  Николай:

  Здравейте, След избиране на полето Found At "трите точки" не се появяват... как да реша проблема? Появяват се само в полето Save Path

  Николай:

  Извинете ме за излишния коментар, подобен въпрос е бил зададен по-рано... Следователно "Save Path" ще ми свърши същата работа, ако искам да заменя подложката.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Във Found at: се показва къде точно намира файла, който ползваш за подложка, съответно полето е само информативно. Това което трябва да направиш ако искаш да промениш пътя е да промениш в директорията в Save Path и готово.

  Има две полета, заради използването на подложки с Релативен и Абсолютен път.

  Николай:

  Благодаря за допълнението!

  Димитър Кулев:

  Защо при мене в полето за опцията Found at: пътят към файла е блед, т. е. не е активен, не може да се избере в синьо и да се появят трите точки?

 • Не е активен Found At

  Исмаил:

  Здравейте, при мен не ми дава да избера полето Found At. Трите точки не ми излизат.

  Иван Цукев:

  Можеш да ползваш "Saved Path" и от там да зададеш пътя към файла.

 • Проблем с уроците от курса" Ауто Кад Формула "

  инж. Венелин Димитров Апостолов:

  Уважаеми г-н Цукев, от известно време забелязах , че когато пожелая да гледам видео уроците от първия курс "Аутокад Формула" на екрана ми излиза следното съобщение - "Error loading media : File could not be plaed". За уроците от другите курсове този проблем не съществува. В. Апостолов

  Мария Балева:

  Здравейте, тествахме нова система на сайта и може да се е получил временен проблем със зареждането на уроците от курса. Пробвайте с CTRL+F5 за рефреш или с друг броузър. Ако сте с Internet Explorer - задължително го сменете на най-новата версия или друг броузър като Chrome или Firefox. Ако проблема продължи ми пишете на имейла /maria@infosense.bg/, за да може да реагираме веднага.

  инж. Венелин Димитров Апостолов:

  Опитах с CTRL + F5 да го рефрешна , но не се получи.

  инж. Венелин Димитров Апостолов:

  Инсталирах си Chrome и нещата се оправиха . Видео уроците тръгнаха нормално. Благодаря за бързият отговор и съвет.

  С поздрав: В Апостолов
  Альоша Исаев:

  Здравейте.
  Браво за новата система на сайта. Много улеснява разглеждането на урока.

 • Защо не мога да запаметя промените?

  Деница Стефанова:

  Имам проблем с редактирането на подложка (прикачен разрез от Autodesk Revit). Използвам опцията Edit-in-place. Но след опит за запаметяване на промените получавам съобщение. Т.е. не мога да запазя файла. Ще се радвам ако някой е наясно. Благодаря.


  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли малко разяснения какво точно правиш като промени в подложката в режим на редактиране на място и другото което искам да попитам е какъв е формата на подложката която си сложила в xref -  a.


  Ако е възможно прати и файла на kr_krastev@abv.bg за да го погледна когато имам време.

  Предполагам че същото нещо го направиш не in place ами го направиш при отделно отваряне на Xref би следвало да нямаш проблеми.
 • Какво става при плотиране когато имаме подложка?

  Мария Димова:

  Какво става при плотиране когато имаме подложка, тя нали няма да се изпечата на чертежа?

  Краси Кръстев:

  Здравей, зависи дали е включена самата подложка, в кой слой е дали слоя е  замръзен изгасен или пък е изгасен слоя в която се намира подложката за дадения viewport ... нещата са доста относителни дали подложката ще се разпечата или не, зависи какво точно сте задали за нея..... Изгледай Модула за плотиране от курса AutoCAD Формула там подробно са показани техниките при плотиране.


  Надявам се да съм те насочил и да съм бил полезен с отговора.
 • Как си присвояваме обекти от подложката?

  Алекс:

  Подложката се зарежда като блок, почти - тогава ако искам част от обектите в подложката да са обекти и от моя чертеж, просто загасям и забранявам плотирането на определени слоеве от подложката, а други си оставям включени, за да не ги чертая наново-например стените? Или ги копирам?

  Алекс:

  А от друга страна те са бледи, какво правим ако искаме да ползваме част от XREFa, пречертаваме ги отгоре?

  Краси Кръстев:

  Ами най - лесния вариант е за отваряне на подложката Edit References in place след което копираш с base point с координати каквото ти трябва и след това paste вече в основния ти чертеж.


  Има вариант да направиш нещата на блок с Wblock  и след това да ги сложиш в основния чертеж и там да ги гръмнеш ... има и още доста други варианти ... последния е да пречертавам нещо освен ако не е нещо малко или подложката растерна, но дори и да е растерна има начини пак да не пречертаваш.

  Потърси из форума с търсачката има доста препоръки в  теми относно растерни или векторни подложки как да се процедира в определени случай.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и насоките. 
  Алекс:

  Краси, горе си написал Edit references in place, къде е тази опция? Не разбирам нещо...

  Алекс:

  намерих я

  Краси Кръстев:

  Да, Алекс.


  Радвам се че си го намерила, НО все пак да уточним за да го има в темата

   Edit references in place е в контекстуално меню т.е. избирайки подложката AutoCAD директно ни препраща горе в Ribbon  - a  в раздел External reference в който раздел се намира й опцията Edit references in place

  Виж снимка 1 за по нагледно.

  Другия вариант е ( снимка 2 ) с десен бутон върху подложката и да се избере Edit Xref in place.


  Алекс:

  Намерих го в рибъна, за десния бутон не знаех.. Благодаря

  Венета Малчева:

  Друг вариант е с двоен клик върху подложката (аналог. на блок).

 • Как се процедира в тази ситуация?

  инж. Атанас Ставрев:

  Здравейте! Колега ни предоставя чертеж, който ние си зареждаме като подложка и започваме да си вършим нашата работа. След някакви обстоятелства, същият колега променя чертежа, но и го премества другаде в чертожното пространство. Как да презаредим подложката, че да е на същото място, но с новостите? Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, като за начало се обади на колегите и ги помоли да не го правят ... освен ако преместването е станало впоследствие поради сгрешени координати.

  Уточнете това много добре и се разберете от тук нататък да няма промяна в местоположението.

  Вариант е да преместите или чертежа или самия Xref ( преместване на подложката в .dwg - то в което се намира ). Това може да стане като хванете някоя точно определена точка с координати и я преместите.Това е един от вариантите ... като при вас и при колегата се стикова това местоположение.

  Следва ако колегата Ви е разбран човек и сте уточнили къде точно в пространството се намира подложката да нямате проблеми повече.

  Провери да не би освен преместена да не би да е и завъртяна по някакъв ъгъл, тази подложка !

  инж. Атанас Ставрев:

  Здравей, Краси. Отговорът ти се препокри с моите действия, но се надявах, че софтуера има "коз в ръкава си" за един такъв пример. Благодаря за отговора!

  Краси Кръстев:

  Попринцип може да промениш координатите на вече вкарана подложка, в properties или при самото вкарване да не задаваш insert point 0.0 ами координати така че да поставиш в същото положение в което е била по - старата подложка. Но може да стане объркване и това да доведе до голяма беля ... така че стиковайе нещата помежду си.

 • Защо не ми се изключва подложката, сложена в мой специален специален слой?

  Димитър Кулев:

  Направих си мой слой PODLOJKA, който се появи във филтрите All Used Layers и All non-Xref Layers.Вкарах подложката в него, но подложката не ми се изключва със замръзване в слоя нито от мениджъра на слоеве, нито от съответния ред в панел Layers от раздел Home. Къде греша?

  Иван Цукев:

  Ако при замразен слой подложката е все още видима, значи подложката не е в този слой.

  Изберте подложката и в properties вижте в кой слой е.

  Димитър Кулев:

  Благодаря. Точно в това ми е била грешката.

 • Защо не ми се изключва подложката, сложена в мой специален специален слой? - доп. пояснения

  Димитър Кулев:

  Не знам защо, отговорът на инж. Кръстев изчезна! Затова,.. направих следното: 1. Още в Урок 2, за източник на подложка за вмъкване в чертежа ползвам архитектурния план на етаж от сграда във файл Urok-6-Plan от Урок 6 в Модул 6, като записвам този файл в моя папка "Урок 2 - Как се използва XREF подложка? с име "Подложка за XREF - ДК". (снимка 1) Вкарал съм подложката в празния чертеж, направил съм настройките, олекотил съм я, вкарал съм я в чертежа и после в чертежа съм начертал оразмерителна линия, текст и правоъгълник, както в урока. 2. В урок 3 съм отворил файла "Plan от Урок 2" с чертежа с подложката с направените оразмерителна линия, текст и правоъгълник → записал съм го като "Plan za Urok 3" в моя папка "Урок 3 - Как се актуализира XREF подложка" → в отворения файл "Plan za Urok 3 " съм пуснал командата XREF → в отворената палета EXTERNAL REFERENCES съм избрал "Подложка за XREF - ДК" → безпроблемно съм махал и вкарвал подложката в чертежа по първия начин с Unload и Repoad. За втория начин, в отворената палета Layer Properties Manager съм си направил нов слой PODLOJKA → и съм вкарал подложката в него. След това обаче, както съм писал във въпроса си, със замразяване на слой PODLOJKA, подложката НЕ СЕ МАХНА ОТ ЧЕРТЕЖА! (виж снимка 2, която е приложена и към самия ми въпрос).

  Димитър Кулев:

  Включването и изключването на слоя стана със замразяването / размразяването му, след като направих този слой не другаде, а в групата All със всички слоеве. Преди това явно съм го направил другаде. Съжалявам, че ви занимавах с тази глупава моя грешка.

 • Кой файл върху кой файл да запишем при първия вариант за вкарване на нова подложка?

  Димитър Кулев:

  Не ми е ясен изразът "Първият вариант е да запишем файла върху стария файл"? Кой файл върху кой файл, къде и как?

  Иван Цукев:

  Имате подложка ревизия 1. Нагласяте я и работите с нея. След време получавате подложка ревизия 2.

  Тук може да: 1. Запишете файла ревизия 2 върху файла от ревизия 1 (чрез Windows Explorer) или 2. Да закачите на ново Xref с ревизия 2 и да изгасите ревизия 1. (от самия Аутокад)