Анотативни стилове за оразмерителни линии

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задачи


1. Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

2. Изберете дали ще ползвате касически стилове или анотативни и създайте еднократно свои собствени стилове, които ще ползвате за всичките си чертежи от тук нататък.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какъв размер избираме за оразмерителните линии?
Моделът е 1:1, а оразмерителните линии ги слагаме в мащаб
Оразмерителните линии са 1:1, а моделът е в мащаб
Моделът и оразмерителните линии винаги са в мащаб 1:1

Въпроси и отговори

 • Хубаво е да има наименование на мащабите

  Георги Табаков:

  Все пак в наименованията за стилове, трябва да има информация че настроиките са за мащаби в [cm]. Същото важи и за наименованието на мащабите. Пример (1см:200см).

  Краси Кръстев:

  Да хубаво е да се подсещаме особено в наименованието на мащабите, дали става дум за сантиметри, метри, милиметри и т.н.

 • Иван Ланджев:

  Искам да попитам ,има ли опция от която мога да задам на какво разстояние от обекта да бъдат оразмерителните линии и съответно на какво разстояние една от друга да бъдат ,когато имаме няколко оразмерителни линии една над друга .Като идеята ми е да всички оразмерителни линии да бъдат на еднакво разстояние,на пример от източната и от северната стена на къщата примерно,не на източната оразмерителните линии да са на 10 единици от стената ,а на южната на 13 единици.

  Иван Цукев:

  @Ланджев Къде ще се сложи оразмерителната линия зависи единствено от нас. Избираме местоположението и с точка на екрана.

  Вече ако искаме да извадим оразмерителни линии на равни разстояния около един план например аз ползвам следния трик - чертая си правоъгълник, който слагам в слой, който не се плотира. По него се ориентирам къде да си сложа оразмерителните линии. Ако имам нужда от втори ред оразмерителни линии - правя офсет на този правоъгълник и там слагам втория ред. Така оразмерителните линии изглеждат много подредени.

  Богомила Планска:

  @Иван Ланчев: Относно няколкото оразмерителни линии една над друга:
  Командата за такива линии е Baseline. Настройката за разстоянието между тях се намира в Dimension Style Manager, Lines, Baseline spacing.


  Богомила Планска:

  @Иван Ланчев: Относно няколкото оразмерителни линии една над друга:
  Командата за такива линии е Baseline. Настройката за разстоянието между тях се намира в Dimension Style Manager, Lines, Baseline spacing.


  Богомила Планска:

  @Иван Ланчев: Относно няколкото оразмерителни линии една над друга:
  Командата за такива линии е Baseline. Настройката за разстоянието между тях се намира в Dimension Style Manager, Lines, Baseline spacing.


 • Колко лесно е с анотативни стилове?

  Иван Ланджев:

  Умно,не се бях сетил за това.
  Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Ползването на анотативни стилове определено спестява доста време при премащабиране.

 • Александър Борисов:

  Създадените анотативни стилове за текст и оразмерителни линии се появяват в чертежа в който са създадени.Когато отворя нов тях ги няма.Каква може да е причината? Благодаря предварително.

  Иван Цукев:

  @Александър Стиловете се пазят в чертежа а не в аутокад. Различните чертежи може да имат различни стилове.

  Стиловете могат да се прехвърлят между чертежите. Това ще разглеждаме в следващите уроци. Например може да се гледа урок 9 от тази седмица

 • Анета Радева:

  Бих помолила да обясниш кой са опциите в менюто за настройки на размерните линии който са свързани с анотивноста. Разгледах готовия стил и намерих две места, но не съм сигурна че не пропускам нещо.

  Иван Цукев:

  @Анета

  За да стане един стил анотативен, в раздел FIT се кликва отметката "Annotative"

 • Delyan Braykov:

  Как мога да запаметя стила който си създавам? Когато създам стилове, без значение за какво - текст,оразмеряване, мултилидер - след като отворя нов чертеж ги няма и трябва да ги създавам наново. Какво да направя за да запаметя стила АУТОКАД ТАЙНИ и КРЪГ но да са в мм.

  Иван Цукев:

  @Delyan

  Стиловете се помнят в чертежа, а не глобално в целия Аутокад. Във видео 9 има урок как се прехвърлят стилове между чертежите. После ще има и урок за шаблони, за да може като стартираме нов файл, стиловете вече да са налице.

 • Защо анотативните оразмерителни линии се "разхвърчат"?

  Dimitar Dimitrov:

  Чертая си чертежа в мащаб 1:1, слагам анотативни оразмерителни линии, но те са много малки като размер. Когато мина в мащаба в който ще печатам примерно 1:50 тогава стават нормални, ...но пък ако чертая детайл, встрани/отново 1:1/ и го оразмерявам с анотативни линии , в мащаб 1:50 изглеждат добре, .но после в леаутите като избера М1:25 и всичко вече не си е на мястото. Връщайки се в моделното пространство минавам в мащаб 1:25 и пренареждам оразмеряването и мултиледъра, ..но пък тогава това, което трябва да е в М1:50 се разхвърчава. Къде бъркам? Анотативните оразмерителни линии са направени както е указано в урока....

  Поздрави

  Иван Цукев:

  @Димитър

  До колкото разбирам правилно ситуацията, не правиш нищо грешно, но може да подобриш последователността на действията, за да не се получава това объркване.

  Когато имаш един чертеж и два различни мащаба, ако минеш от 1:50 в 1:25, тази част която е 1:50 ще "се разхвърчи", защото и те минават в 1:25. Това не е проблем, защото те "помнят" и местоположението и големината за 1:50 и ако в лейаутите нагласиш едната част за 1:50, а другата за 1:25, то там ще се визуализират правилно.

  Това ще го демонстрираме в модула за лейаути.

  За да не се получава такова объркване, трябва да изключиш иконката в долния десен ъгъл, за автоматично премащабиране. Тя прави всички съществуващи дименсии да преминат в новия мащаб.

  Ако чертаеш 1:50 и всичко е ок, изключена е иконката и минеш 1:25 и оразмериш за 1:25, всичко ще изглежда добре, а не разхвърчано.

  За да "ремонтираш" сега чертежа, можеш чрез командата add/delete scales да избереш дименсиите за 1:50 и ще видиш че там има два мащаба : 1:50 и 1:25, изтрий 1:25, за да се премахнат "разхвърчаните" дименсии.

  Теодор Димитров:

  Много полезно 

  Николай Николов:

  Това ми се случи и с антативни блокове. Разхвърчават се в модела при задаване на различни мащаби. Например 1:50 и 1:100. Изключих едната и другата иконка но нищо не стана. И по нататък!?

  Николай Николов:

  И по нататък има една команда ANNORESET като се пусне и маркират анотативни обекти вече си стоят по местата при различни мащаби. Поздрави!

  Ирена Дончева:

  Как мога да включа светлини с Портал? Само в Скайдом ли има отметка да включва портали? Значи задължително за да светят тези светлини трябва да имам и Скайдом? Исках да използвам Енвиропмент, лампи в интериора и портали на всеки прозорец, но не можах да ги включа така. И в интериор трябва ли задължително да използвам и светлина имитираща слънце? (На интериор направих осветление с Енвиропмент, 3 лампи на тавана и осветеността вътре беше много добре, но нямах лъчи, които влизат през прозорците. Затова както е в урока за светлини сложих Скайдом вместо Енвиропмент, Дистант светлина за слънце, светлина с портал на всеки прозорец и трите лампи вътре на тавана, но колкото и да намалявам интензитета навсякъде и през камерите всичко е доста изгоряло. Явно тези светлини са много и не мога да ги оправя, а при първия вариант осветеността беше доста добре.) Та порталите на прозорците могат ли да се включват без Скайдом и как?

  Ирена Дончева:

  Съжалявам излязло е като отговор а не като нов въпрос. Не могат ли да се трият или редактират постове?

 • Трябва ли за анотативни оразмерителни линии, текста също да е с анотативен?

  Елена Борисова:

  Когато правим стил за оразмерителни линии и искаме да е анотативен, освен тикчето във Fit на Annotative, в Text- стила не трябва ли да е един от анотативните стилове или няма значение? Защото ми направи впечатление, че на този от урока е съвсем различен стил/ DIMTEXT/- и големината може да се променя, а не е фиксирана. Не разбирам дали, ако сложа анотативен стил не се получава препокриване- един път от самия стил на текста и втори от самия стил на оразмерителните линии.

  Иван Цукев:

  @Елена

  Когато стилът за оразмерителни линии е анотативен, не е необходимо текстовият стил да е анотативен, AutoCAD ще си го премащабира.

 • Десислава Иванова:

  В този урок за създадения анотативен стил пак ли използваме препоръчаните размери от стила от предния урок(CAD тайни), само че с отметка annotative ? И тези размери по някакъв норматив ли са или по предпочитания, понеже имам спомен, че за някой от настройките имаше изисквания 1/2 , 1/3 от височината на текста и т.н. ? Благодаря.

  Иван Цукев:

  Това е стил за оразмерителни линии и да, използваме стила за текст като казваме на Аутокад "този стил за оразмерителни линии използва стил Х за текст.

  Стилът за текст не е задължително да е анитативен. В конкретния случай е използват стил DIMTEXT, който е различен от стила CADТайни

 • Асен:

  Здравей, завъртях си координатната система за да си направя разрез и искам така да го плотирам, как да направя така че оразмерителните линии да не са ми завъртяни?

  Цанко Дилов:

  Асен, Ако става въпрос само за плотиране, в лейаута можем в отделен viewport да въртим разреза както си поискаме, заедно с оразмерителните линии. При плотирането всичко ще изглежда както сме го нагласили в прозорците на лейаута. Един лейаут е един чертеж, независимо колко прозорци има в него. Въпросът обаче е как да нанесем предварително оразмерителните линии и текстовете в моделното пространство? Не разглеждаме възможността тези линии да се поставят в самия прозорец на лейаута. Асен, координатната система ли завърташ или самия чертеж? Защото разликата е голяма. Ако приложиш едно изображение , можем заедно да се поупражняваме, защото въпросът ти е наистина много интересен. В урок №3 на модул 1"Моделно пространство и лейаути" инж. Цукев показва пример с един чертеж и два разреза. Разбира се това е въвеждащ урок за запознаване с интерфейса, моделното пространство и лейаутите и не третира подробности за работа с координатните системи, но е очевидно, че при завъртане на чертежа с куба, се завъртат и оразмерителните линии и текстове. Те се завъртат, но дали при плотиране на целия чертеж, без значение с директно плотиране от модела или с лейаут, където всичко е в един прозорец, оразмерителните линии няма да са завъртяни, както ти го наричаш или по-точно - за всеки разрез тези линии и текстове да са "коректни" за четене. Мисля, че няма как да стане. И тъй-като във видеото не може да се види с по-големи подробности, предполагам, че инж. Цукев ще ни помогне да разберем как го е направил, ако греша. За да нанасяме оразмерителни линии или текстове на разрез или друго в чертежа, трябва да сме в Top, т.е. Х- хоризонтално, У- нагоре. Или при разрезите: за да ги чертаем удобно първо въртим чертежа, при което автоматично се завърта и Top. След това завъртаме самата координатна система като я маркираме и въртим примерно Х да е хоризонтално. Нанасяме оразмерителни линии. Когато завъртим обратно чертежа с куба, линиите във въпросния разрез няма да стоят добре, но в отделен прозорец при лейаута завъртаме разреза за неговия Top и тогава ще се получи.

  Иван Цукев:

  Асен, краткият отговор е чрез лейаути. Виж модула за плотиране.

 • Може ли автоматично да се добавят оразмерителните линии към техния си слой?

  Анелия Танчева:

  Ако чертая в определен слой и искам да сложа оразмерителни линии, те се добавят към съответния слой, а не към слой Dimensions. Тогава аз ръчно трябва да прехвърлям оразмерителните линии в техния си слой, или преди да ги създада, да превключа на слой текст/оразмеряване. 

  Възможно ли е да се зададе на оразмерителните или текстови стилове, автоматично да се добавят към layer Dimensions/Text?Примемрно по подразбиране като натисна на бутона Dimensions, Аутокад да знае, че искам да създавам нещо в слоя за оразмеряване и да не се налага ръчно да го избирам от падашото меню?  
  Краси Кръстев:

  Здравей, интересен въпрос.Най - вероятно има и други начини за постигане на ефекта който търсиш ако намеря друг освен този който се сетих на момента ще пиша пак под темата ( ако има и други във форума с идеи за постигане на целта нека да споделят / наистина интересен поне според мен въпрос ).Идеята е следната не знам дали обичаш да работиш с Палети, но ето една идея в палетата ( CTRL + 3 ) си създавам една нова палета ( раздел ) да речем дименсии след което си вкарвам типовете дименсии, които ползвам ( снимка 1 ) .След което отивам на някой от стиловете оразмерителни линии и давам десен бутон на мишката и избирам Properties ( снимка 2 позиция 2 ), след което ми се появява прозорец Tool Properties ( снимка 3, позиция 1 ) след което в раздела General oотивам на Layer и там от падащото меню ( снимка 3 позиция 4 ) си избирам слоя в който искам да ми се записва дименсионната линия, когато я избера от палетата и започна да я нанасям там където трябва.В случая избирам layer 3 - както виждате на снимка 4 активния ми layer e layer 1. Отивам с мишката и с ляв клик избирам най - горната дименсионна линия AutoCAD директно вече си сменя текущия слой ( снимка 5 позиция 1 ) естествено ме пита стандартно откъде докъде ще е тази дименсионна линия която искам да начертая съответно избирам двата края на правата линия завършвам командата, съответно дименсионалната линия е в Layer 3 ( снимка  6  позиция 1 ), а съответно след акто съм приключил AutoCAD се е върнал към първоначалния си слой - Layer 1 ( снимка 6, позиция 2 ). Надявам се да съм бил ползезен и този метод да е полезен и да решава проблема.Ще потърся и друг вариант който не изисква палета, ами директно от Annotate -> Dimension раздела на Ribbon - а да се случват нещата.

  Анелия Танчева:

  Страхотно! Благодаря, Краси! Ей сега ще го изпробвам. Ще се радвам да чуя и за други варианти, ако се сетиш по-нататък :)

  Анелия Танчева:

  Работи супер! Но ако пускам с команда DIMLINEAR си се пуска стандартно by layer... Дали е възможно да се програмира самата команда DIMLINEAR да чертае в определен слой? Или пък на моя стил оразмерителна линия да се зададе команда, която да се пуска с клавиатурата? 

  Краси Кръстев:

  Ами както споменах по - горе Да когато стартираш от DIMLINEAR си се пускат в текущия слой.Лично на мен доста неща са ми удобни да ги ползвам през tool palettes - a.

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето едно друго вариантно решение.Тук: https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeM0RKdUlYcDdYMUE/view?usp=sharing споделям един лисп, който работи на следния принцип зарежда се лиспа съответно с кратката команда cld се стартира ( трябва предварително да си създал обаче слой с точно това име : DIMENSIONS ) след което директно AutoCAD започва да ти чертае дименсионална линия именно в слоя DIMENSIONS, НЕЗАВИСИМО от това кой е ТЕКУЩИЯ слой, след приключване на изчертаванто пак си те връща в същия начален слой.Взима се активния Dimlinear ( този който си дала е текущ в Annotate панела Dimension ).Ако някой има проблем с ползването, има друга идея за решаване с проблема, друга идея която е в тази насока като цяло да пише тук в тази тема.Надявам се да съм бил полезен с отговора и предложението за справяне с проблема.

  Анелия Танчева:

  Ааа!!! Браво, страхотно! Хиляди благодарности! Работи перфектно :) 

  Кирил Лазаров:

  "Загребвате" всичко в модела, FILTER,  от падащото меню "Select Filter" избирате Dimensions, и кликвате на бутона "Add to list", Apply и остават селектирани всички всички оразмерителни линии, без значение от типа. И просто ги местите в желания слой. 

     Предимството на FILTER, е че не се интересува от типа (Linear, Aligned, Radius, Diamenter, Angular и т.н.), за разлика от QSELECT и SELECTSIMILAR.
  Краси Кръстев:

  Това със "Загребването" и преместването в слой винаги е вариант :).Идеята на Анелия може би е още изначало да тръгва с определен слой.

  Румен Драганов:

  От моята практика смятам, че за дименсиите не е достатъчен само един слой. Например размерите, с които изобилства един кофражен план не са необходими за армировъчните планове. Ако "излишните" дименсии са отделени в специален слой, лесно могат да бъдат угасени. В същото време други размерни линии - например осовите, могат да останат. Отделно от това са необходими допълнителни котировки за мястото на армировката и т.н. 

  Така че, може би само един  слой за дименсии е малко? 
  PS: Извинявам се, че съм малко встрани от темата...

  :

  Здравейте,
  lsp-a е супер, но как може да се направи да работи при всички размери не само за dimlinear.

  Георги Калчев:

  Освен за размери, може ли да се направи да работи и с щриховки?

  Николай Николов:

  Има три команди които ползвам за да избегна досадното отваряне на падащата лента със слоевете. Първата е MATCHROP - каквото намажа с четката приема свойствата на слоя който съм взел от съответния обект. Втората е ADDSELECTED - като маркирам подходящата дименсия оразмерявам със същия стил и слой. Много е удобно и за линии, щриховки, окръжности и каквото трябва да повториш еднократно и ти е близо до маркера. Третата команда е LAUMIUR - с нея много бързо се превключва на необходимия слой. Това са аналогични команди и кратките клавишни команди които съм създал ми са следните - 9, 99 и 999. Защо с цифри - защото ползвам допълнителна клавиатура само с цифри която ми стои под лявата ръка!? Мързеливо и много удобно!  И в Палетата имам дименсии - два стила - конструктивен и архитектурен.

  инж. Венета Малчева:

  Лисп файлът е страхотен, може да се модифицира и да работи на същия принцип и за други команди!

 • Може ли да се нанесе, без прекъсване, оразмерителна линия ?

  Андрей Танев:

  Здравейте, има ли начин, по който да се нанесе оразмерителна линия на множество група от точки без да избираме всяка първа и последна, а да избираме множество точки?

  Дано съм се изразил правилно.
  Поздрави
  Краси Кръстев:

  Здравей, ето ти решение на проблема командата е Dimcontinuе пускаш тази команда AutoCAD те пита да избереш коя да е началната димнсионна линия която да избереш избираш я в края от който искаш да направиш останалите оразмерителни линии и започваш да си избираш всяка следваща точка в която искаш да ти свърши оразмерителната линия съответно пак ти започва нова оразм. линия и така докато неоразмериш всичко накрая със space приключваш командата - тоест в случая ще избираш само множество крайни ( последни ) точки. Надявам се това да е решение на казуса ти. Ако имаш затруднения с ползването на командата пиши отново.

  Ангел Тодоров:

  Пробвай и командата  Quick Dimension  с избор на няколко обекта наведнъж.

  Краси Кръстев:

  Пробвай и с Quick Dimmension, което препоръчва Тодоров спестява доста повече време защото е по - автоматизирания вариант, въпроса е наистина какъв точно ти е случая.

 • Как да решим проблема с препокриването?

  Петър Димитров:

  При преминаване от един а друг мащаб, препокриването на текстовете си остава. Засега единствено виждам вариант с разместване след рязко преминаване от един към друг мащаб.

  Краси Кръстев:

  Здравей, относно препокриването на обекти и това как да се местят в единия мащаб без да ги местим в другия може да погледнеш тази тема тук : https://aula.bg/question#id-120768000001  

  В която е коментирано точно този казус.

  Виж и тази интересна тема тук : https://blog.tsukev.com/autocad-invaders.html която мисля че ще ти помогне при препокриващи се текстове.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Петър Димитров:

  Да бързо и ефикасно :)

 • Как да задам радиус на правилен многоъгълник?

  Галя Костадинова:

  Здравейте, как мога да начертая оразмерителните линии за радиус на вписана или описана окръжност на правилен многоъгълник?  Георги Табаков:

  1.Вписваш или описваш окръжностите в отделен слой - например "не се виждат". 2. Орамеряваш в отделен слой. 3. Изключваш слоя "не се виждат"- синя лампичка.


  Краси Кръстев:
  Здравейте и от мен 

  Има и още един вариант с който си решаваш проблема за доста по дълго време и не чертаеш всеки път окръжности.


  Директно да си направиш стил за оразмеряване, като направиш следните настройки за стила и след това позлваш да речем Aligned котировката.


  Настройките на стила за направа на радиус, трябва да са следните горе долу :

  в Primary Units в полето Scale Factor слагаш 0.5 - снимка 1 позциия 1 - тъй като ще котираме радиус а реално с дименсия ще прихващаме диаметъра на вписаната или описаната окръжност следва Scale Factor - а  да е 0,5 т.е. получената стойност да делим на две.

  Други настройки които е препоръчиелно е да се направят така че позлвайки стандарнтна котировка тип Aligned тя да изглежда се едно сме направили котировка за окръжност е да се махне едната страна на котировката т.е. котировката да има линия само от едната страна - това става от настройката показана на снимка 2 

  Резултата е на снимка 3 - директно си изчертавам с вкл. прилепвания една котировка в дадения стил  ( може да си го кръстим radius_style ) като зависмост от това дали е вписана или описана окръжността се съобразявам какво все пак прихващам с котировката.

  Галя Костадинова:

  Здравейте отново. Направих необходимите настройки, указани на снимки 1 и 2. Снимка 3 при мен не се вижда. На моя чертеж размерите се намалиха наполовина и нещо не успях да начертая радиусите. Но използвах съвета на Георги Табаков - получи се точно. Прекрасна демонстрация на свойствата на слоевете. 

  Благодаря още веднъж!
 • Защо на ми стартира бързия клавиш D?

  Петър Петров:

  Защо при опит за стартиране на командата за оразмерителна линия с бързия клавиш "D" ми се стартира менюто за настройки на оразмелителни линии. И второ как да преместя командния ред означен със стрелка №2 на мястото му. 

  Благодаря.    
  Краси Кръстев:

  Здравей,


   относно първия ти въпрос :

   Това каква е кратката команда за оразмерителна линия зависи от настройките на кратките команди, които си задал на AutoCAD и по - точно настройките през Command Aliases ( ACAD.PGP файла в който са записани именно shortcut - ите към дадена команда ) повече за това как се правят тези настройки може да видиш в Модул 1 урок 11 и урок 12 от курса AutoCAD Формула,

   затова няма да влизам в подробности, само ще кажа че D по подразбиране ( default settings  ) е настроена именно за стартиране на менюто ( прозореца ) в който се задават настройките на оразмерителните линии.


  Относно втория ти въпрос : 

  Ето един набързо направен видео отговор в който показавам как лесно и бързо може да го преместиш в позицията където си свикнал да го виждаш :

  [](https://aula.bg/u/NTQzMTk0NTk)

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Весело посрещане на новата 2016 година ! 
  Петър Петров:

  Благодаря! Весело посрещане и на всички вас!


  Краси Кръстев:

  Една добавка, т.к. горе линка към видеото се е "счупил"

 • Защо в моделното пространство стрелката на оразмерителните линии се вижда така плътна, а в лейаута се вижда полупрозрачна?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте колеги,някой може ли да ми помогне да разбера, защо в модулното пространство стрелката на оразмерителните линии се вижда така плътна, а в лейаута се вижда така рехава.Пробвах доста неща, но не успявам да се справя. Мерси.

  инж.М.Линдов:

  Eто настройките 

  Краси Кръстев:

  Здравей, проблема се оказа на доста интересно място :)


  CTB файла който използваш за layout - a А2 е Fill Patterns ( снимка 1 позиция 1 ), за този .ctb стил е зададено точно определено запълване Fill Style ( снимка 1 позиция 2 ) на база на цвета на обекта, което предразполага че в Layout - a съответно и при разпечатване стрелките ще са щриховани зависимост от това в какъв цвят са снимка 1 позиция 3. В твоя случай е нарпавено така че white ( белия ) цвят да се запълва с щриховка от там и проблема в моделното CTB файла не играе никаква роля, затова виждаш запълнени стрелките, а в Layout - a вече стрелките са запълнени със щриховката показана на снимката от теб.

  Препоръката ми е т.к. котировките са в 0 - вия слой ( не е хубаво да имаме котировки в 0 ) да си ги преместиш в твой собствен слой, и за този слой цвят 250 например тогава вече с този .ctb няма да имаш проблем ( снимка 2 ).

  Другия ти вариант е да смениш .ctb файла - това обаче може да ти се отрази на нещо друго не знам какъв е точно замисъла на плотиране на чертежа че да се ползва точно този. Имаш вариант да смениш само за дадения цвят щриховката да не е както е посочена на снимка 1 позиция 3, ами на Fill Patterns да сложиш SOLID. Може от настройките да смениш цвета на Dim. lineс - снимка 3.

  Ти решаваш как може да го промениш, гледай да е най - безболезнения начин :).Чесно казано не знам кой е в твоя случай защото не знам какви са плановете за разпечатка на чертежа.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да сме разрешили казуса.
  инж.М.Линдов:

  Здравей Краси, първо ти благодаря за отделеното внимание, предполагам, че си зверски натоварен и оценям времето, което си отделил за да ми помогнеш.

  Второ незнам защо ползвам  Fill Patterns стил, просто исках да плотирам цветно да не е monohrome. Решението на проблема ми е бил под носа, но с гордост мога да си призная, че съм още много ''зелен'' и въпреки желанието ми трудно мога да достигна вашата класа. В момента работя, когато имам малко свободно време с мой колега и може да се каже, че още прохождаме в ОвИ проектирането. Работим предимно на софтуер, който на скоро си закупих M4 FINE HVAC, като се опитваме да комбинираме нещата с AutoCad и ми е доста трудно. Оставам безкрайно благодарен на теб и на екипа от Аула за знанията и помощта която не спирате да ни оказвате постоянно. Поздрави. 
  инж.М.Линдов:

  Здравей отново Краси, на оригиналният чертеж при мен сменям настройките на солид   и въпреки това в лейаута си остават като хачнати, как се актуализира промяната?

  инж.М.Линдов:

  Аха да оправих го, проблемът беше както си ми показал горе на снимките в слоя, при мен беше слой нула и цвят не знам си какъв, направил съм една каша с тези слоеве и стилове моите амаа ужас.

 • Как се създава анотативен оразмерителен стил?

  Ангел Велков:

  Добър ден, мога ли да помоля за повече информация и разясняване относно създаването на анотативен оразмерителен стил, защото от това видео, не ми стана ясно. В него учителят казва, че ще ни даде на готово стила и не става ясно, стъпка по стъпка, как се създава въпросният анотативен стил! Опитах се да налучкам, но не ми се получи! Възможно ли е да ми обясните стъпка, по стъпка, както го правите така прекрасно във всички други видеа. Тези анотативни оразмерителни стилове са основа за по бързо и лесно чертане. Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Първо много добре си осъзнал че анотативните стилове предразполагат към по - бързо и по - лесно чертане.

  Както в не малко теми във форума на Aula е написано, анотативните мащаби се разбират, колко са полезни и как се използват, в момента в който се стигне до плотирането на чертежа.Съвета ми е ако работиш с анотативни мащаби когато стигнеш модула за плотиране върни се на модула за анотативни мащаби и го изгледай пак. Лично аз точно така разбрах идеята на анотативните мащаби.

  Сега конкретно на въпроса.

  Всяка една от настройките обяснена в предходния урок е със същото предназначение независимо дали правиш Класически тип оразмерителни линии или Анотативни, т.е. всичко е същото, САМО че има няколко неща които трябва да спазиш :

  1. Сложена отметка за анотативност.

  При направата на новия стил оразмерителна линия в прозореца за създаване на нова тип линия ( снимка 1 позиция 1 ) да дадеш отметка на Annotative ( снимка 1 позциция 2 ), така следва стила който ще създадем да бъде анотативен.

  Снимка_1

  2. Задаваш настройки ЕДНО КЪМ ЕДНО

  Когато правиш настройките за височина на текст, размер на лините които излизат и т.н. - всичките тези настройки ги правиш ВСЕ ЕДНО имаш класически мащаб 1 : 1 ( 1 drawing units to 1 paper units ).

  Както беше и в урока за стиловете за надписи. Знаем че най - малкия ни четящ се текст е 2,4 мм ( т.е. текста ще се чете като след разпечатване той е минимум 2,4 мм )

  Тук в димениите се процедира по същия начин задават се тези стойности в съотношение ЕДНО КЪМ ЕДНО с това което искаме да разпечатим, т.е. искаме височината на текста в дим. линии да ни е 2,4 когато се разпечатва, съответно пишем в полето Height - 2,4; искаме вертикалната линия под дименсионалната линия ( снимка 2 позиция 1 ) да е 1,80, пишем я 1,80.

  Снимка_2

  И не се притесняваме, защото оразмерителната линия е анотативна, т.е. променяйки мащаба долу ( при включена иконка Automatically add scales - за прихващане на мащабите ), следва всички тези параметри ( височина на текста, дължини на линии и т.н. ) да се премащабират в мащаба, който задаваме. Аналогично е и при ползването на анотативен текст ( прегледай урок 3 от модул 3 за анотативните мащаби ) САМО дето тук нямаш само текст ами имаш и няко друга линиика или стрелка, които се премащабират заедно с текста.

  Пробвай сега да изпълниш всичко както е изпълнено в предходния урок, само че спазвай тези две условия които ти посочих тук.

  Пиши, дали се е получило. Наистина няма никаква разлика като настройки просто следвай горните две допълнителни условия.

  Ангел Велков:

  Благодаря за поясненията. Получи се и е доста по-лесно и бързода се оперира с тези анотативни стилове за оразмерителни линии!

 • Краси Кръстев:

  Здравей,

  Това е напълно нормално. Мащбите не се пазят само в Edit Drawing Scales, мащабите се пазят в обектите, в viewport - тите, в самия чертеж и т.н. ако не са изтрити от там то следва да не може да ги премахнеш от Edit Drawing Scales прозореца.

  Като цяло в урока за плотиране се осъзнават най - добре мащабите как работят.Тук на този етап мащабите изглеждат малко страшни, още по - страшно изглеждат и анотативните особено, ако не сте ги ползвали. Преминавайки през модула за плотиране (принтиране) ще искате да ползвате само анотативни мащаби.

  Ето няколко теми, които ще отговарят на въпроса ти.

  Как да изтрия М 1:50 и М 1:100?

  Проблем с изтриването на мащаба?

  Защо Reset не работи?

  В темата "Как да изтрия М 1:50 и М 1:100?" мисля че се крие решението на въпроса ти в т.3, а именно имаш обекти с тези мащаби.

  Надявам се да съм бил полезен с насоките и да сме разрешили казуса.

  Николай Деянов:

  Благодаря за отговора. Аз също достигнах до извода, че по - лесно се създава нов мащаб с друго име отколкото да се търси къде е и да се изтрие "въпросния" мащаб. Само листа с мащабите става малко по - голям.

 • Защо са тези удивителни?

  Живка Костадинова:

  Здравейте! Когато чертая и оразмерявам, на някои от оразмерителните линии ми се появява удивителен-позиция 1. Когато щракна върху него AutoCAD ми дава варианти Reassociate или Delete -позиция 2. Обаче аз не искам да си трия оразмеряването, а когато махна асоциирането към обект се размества началната точка и не започва от точката на обекта... Когато плотирам не се виждат, но когато работя в чертежа се вижда повече жълто отколкото линиите ми. А искам да разбера защо AutoCAD ми се "удивлява" толкова много :) и какво всъщност не му харесва в моите оразмерителни линии.

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Живка Костадинов.

  Тук в тази тема:

  Защо при оразмеряване до размера излиза удивителна?

  съм обяснил защо се получава това "явление" :).

  Ето и тук има подобни теми, w които пак се препраща към цитираната по-горе тема, НО имат допълнителни коментари, които смятам че ще ти бъдат полезни и затова ти ги споделям като линкове за да ги погледнеш.

  Реално проблема се решава с първата тема която споделих по-горе.

  Защо се получава така, че оразмерителните линии има възклицателен знак до тях?

  Защо в някой от файловете, дименсиите винаги са с удивителен?

  Живка Костадинова:

  Благодаря за линковете. Наистина е точно това.

  Краси Кръстев:

  Моля, супер че разрешихме проблема :).

 • Краси Кръстев:

  Здравей, няма ги защото новият чертеж който отваряш се стартира от шаблния такъв в който тези стило не са въведени. Трябва да си промениш шаблонния файл. Въвеждайки в шаблонния файл стилове на оразмерителни линии, блокове и т.н. и запазвайки в него тези промени, следва при отваряне на нов чертеж те да са там.

  Повече информация за шаблоните файлове може да видиш тук:

  Как да променя началния си чертеж, който се старитра в AutoCAD?

  в тази тема в която има подробно разяснение по отношение на стартовия шаблонен файл и това как най-бързо може да го промениш, запазиш или зададеш направо нов такъв.


  В модул 7 "Повторно използване на елементи, блокове, шаблони и количествени сметки" към настоящия курс също има урок -

  Създаване на собствен шаблон за бърза работа

  който дава основите на работата със шаблони.


  Gl.iliev77:

  Благодаря за отговора :)

 • Защо не мога да направя оразмеряването с бързия клавиш D?

  Димитър Кулев:

  Новото оразмеряване с трите размера 15+40+15 направих без проблем с бутона Dimension. Опитът ми да го направя с бързия клавиш D обаче, не сполучи. След написване на D, какъвто и друг клавиш да натисна, вместо курсурът + за хващане на двете крайни точки на размера, излиза прозорецът Dimension Style Manader и не мога да избирам двете точки за дименсията. Къде греша?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Ето тук в тази тема:

  Защо на ми стартира бързия клавиш D?

  се крие отговора на въпроса ти.

  Най-вероятно ползваш версия 2015 и нагоре, когато добавиха директния бутон Dimenssion с който AutoCAD се прави на умен :) и сам решава КОЙ тип оразмерителна линия да приложи в завсимимост от това каквъ точно обект оразмеряваш - линия, окръжност, наклонена линия, арка......

  Димитър Кулев:

  Версията ми е студентската 2014, но като отворих таблицата със съкращенията на бързите команди, видях, че съкращението за командата DIMLINEAR е DIMLIN. Написах това в упражнението и всичко е ОК. Можех и сам да се сетя, но.... Благодаря Ви.

 • Защо не се показва мащаба макар да е включена иконката?

  Ивайло Иванов:

  Защо,моля, при мен (с 2018 съм) без значение дали е включена или не иконата (долу) за показване как се е сменил мащабът, той си се сменя, макар че изрично в урока е казано, че ще се вижда как се е сменил (мащабът) само и единствено само когато въпросната икона е включена? Защо при мен се вижда промяната на мащаба независимо от тази икона (дали е включена или - не)? (Което всъщност си е добре, понеже, дори и да съм забравил да я включа, мащабът се вижда когато се сменя.) Това да не би да е някакво допълнение към по-високите версии на AutoCAD (като 2018, прим.)? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здавей, Ивайло.

  Иконката на снимка 1 позциия 1 има селдното действие:

  Семпъл пример:

  Снимка_1

  Имам анотативен обект, който има в себе си САМО мащабите 1:20 и 1:25.

  Ако иконката е включена и сменя мащаба от 1:25 на 1:50 ( 1:50 не е мащаб който присъства в анотативни обект), следва обеките да се виждат в мащаб 1:25.

  АКО при същите действия описани по-горе иконканата не свети, т.е. не е включена опцията, следва при меминаване от 1:25 в 1:50 (1:50 не е мащаб който присъства в анотативни обект) следва анотативните обекти притежаващи само 1: 20 и 1:25 вече да не са видими.

  ВНИМАНИЕ!

  Тук идва обаче иконката показана на снимка 1 позциия 2, която е много "палава".

  АКО тя е включена следва при превключване на мащабите, директно мащабите да се записват в анотативните обекти, т.е ако иконката от позиция 2 е включена, НО иконка от позиция 1 е изключена ....... следва противно на очакваното да не се покаже нищо при изключена иконка 1 и преминаване от 1:25 в 1:50 .....защото иконка 2 вече при преминаването от 1:25 към 1:50 е записала мащаба 1:50 иииии след като анотативния обект има записан в себе симащаба то следва той да се появи в този мащаб :) .....

 • Как e създаден стила DIMTEXT? 

  Ivaylo Kostov:

  Как е създаен стила DIMTEXT, аз не мога да схвана тази част от урока

  Диана Христова:

  Този стил го взимаш наготово, от палетата CAD tajni, той вече е създаден.

 • Как е създаден?

  Ивайло Иванов:

  Много благородно от страна на уважаемия водещ, че наготово ни предлага стил (CAD Тайни в случая), но, моля все пак да получа някаква информация за реда и последователността на създаването на въпросния стил, понеже, каквито и опити да правих, не можах и не можах да разбера как е създаден и поради това ми се налага когато правя някакъв мой чертеж да ползвам чертежа от примера на тоя урок, да изтривам всичко в него и да си чертая мои неща като за оразмеряването им ползвам въпросния наготово зададен стил (CAD Тайни), който, за щастие, си остава, макар че съм изтрил другите неща (уличният водосток в случая). Същото се отнася и за създаването на кръгчетата (там пак влиза в употреба този наготово създаден стил CAD Тайни). Моля, за по-подробна информация за създаването му. Иначе ми е абсолютно невъзможно да направя оразмеряванията и мултилидерите да са анотативни, ако ползвам нов празен AutoCAD файл. Благодаря.