Шаблони за бързо създаване на лейаути

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Георги Табаков:

  Здравейте г-н Цукев, От къде и как се създават маркери за сгъване ?

  Иван Цукев:

  Маркери за сгъване може да са просто малки линийки, които се принтират и ни показват къде се сгъва. Ако искаме да получим А4, хоризонталните маркери ги започваме от дясно на ляво. Първият го слагаме на 190мм от десния ръб на листа и след това слагаме останалите отново през 190мм на ляво.

  190мм е по ISO стандарт - тогава остава 20мм поле за перфориране. Ако искаме 25мм т.е. 2,5см, тогава маркерите се слагат през 185мм

 • Валентин Беров:

  Аз съм си направил още два маркера:

  Първият - указва къде да поставя перфоратора и се намира на средата на височината на лист А4, т.е. на 297мм / 2 = 148 мм от края на листа.

  Вторият - използва се за чертежи, които са по-широки / високи / от една папка, каквито са повечето чертежи и указва къде по височина трябва да се сгъне чертежът, за да не стърчи от папката. Намира се на височина 297 мерено от долу нагоре, т.е. колкото е висок един лист А4.

  Иван Цукев:

  @Вал

  Да, това са много полезни маркери.

 • Найден Данков Червенков:

  При опита ми да създам свои размери листи, само че за плотер HP DesignJet 500 не мога да добавям при custom paper size (не ми е активен бутона "add") , както е показано за драйвера DWG to PDF. Как мога да си създам свои размери за плотера?

  Иван Цукев:

  Найден

  Това е от драйвера на плотера. Махни го и добави на ново плотер, но използвай драйверите, които са на CD-то с AutoCAD -при тях има опцията за Custom.

  Другият вариант е да си правиш PDF и през Adobe Reader да ги печаташ.

 • Защо не мога да добавя  нестандартен размер на листа?

  Мила Паунска:

  Здравейте, имам следния проблем. Правя всичко стъпка по стъпка както е във видеото и когато стигна накрая до finish: DWG To PDF и дам Next излиза надпис: The file exists. Когато се върна в Custom Paper Sizes - няма създаден размер - празно е, а и в Paper Size: също размерът го няма. Пробвах и с друг размер 594x700 и 594x600 все същото. Не мога да си обясня защо, досега не съм имала проблем от началото и всичко ми се е получавало - работя на AutoCAD 2012.

  Краси Кръстев:

  Здравей, това най - вероятно се получава от името което задаваш на File Name, там си стой по подразбиране DWG to PDF, пробвай с някое друго име на тази стъпка и след това търси в имената на плотерите ( Plotter Name ) името и съответно размера налиста.

  И друго когато си в DWG to PDF.pc3 ( снимка 1 позиция 1 ), може ли да ми кажеш какво точно ти пише на PMP File Name ( снимка 1 позиция 2 ) ?

  Снимка_1

 • Мила Паунска:

  Вече реших проблема. Пробвах като във finish: DWG To PDF махнах DWG To PDF и написах също 594x800 и размерът се създаде.

  Иван Цукев:

  Мила,

  радвам се, че си се оправила.

 • Деница Янева Стефанова:

  Здравейте! Интересно ми е, мога ли да задам малко по - големи размери на хартията и рамката да е по - навътре, така че да изрежа надписите "Еducational product.." Това може ли да се направи с Printable Area (Top, Bottom , Left , Right )? Благодаря

  Иван Цукев:

  По принцип може да се нагласи като се сложи рамката да бъде навътре и след то да се изрежат надписите.

  Но ако се ползва пълната версия и сме получили такива "заразени" файлове е по-добре да ги ремонтираме като запазваме файла като .dxf и след това отново като .dwg.

  Става по следния начин: 1. Пише се DXFOUT в командния ред след което излиза прозорец и пита къде да се запази файла. 2. Избира се място и save. 3. Отваря се файла, който създадохме с разширение .dxf и се дава save as но с разширение DWG.

  Така се оправя проблема завинаги, но трябва да се внимава дали няма загуба на данни при тази операция.

  ТАНЯ ТЕРЗИЕВА:

  Това е полезният начин и според мен, обичайно този надпис се "закача", когато сме ползвали блок или XREF за нашия чертеж, създадени през този продукт. При "ремонта" почти не стават бели, освен ако вмъкнатите блокове и т.н. не са в грешен лейър

 • Относно рамката

  Kiril Slavov:

  Здравейте, понеже видях, че тук стречвате рамката реших да споделя и моя начин - аз съм си направил динамични рамки за чертежа, като едната е свободно разтегаема ( мога да и задавам всякакви размери), а другта съм я направил да се разтяга само по формати (А3, А2, А1 и А0 - Portrait i Landscape). Удобното при свободно разтегаемата е , че мога да и задавам точно с какви размери да е, и когато правя "Layout" с размер колкото рамката при "Page Setup" в раздела "Plot Area" задавам да ми плотира "Window" и така всичко е точно позиционирано. Хубаво е когато се прави "Page Setup" той да е съвсем малко по-голям от рамката на чертежа, защото някой път може да не се разпечата някоя от външните линии, което затруднява рязането на чертежа (ако си го правите Вие, ако го давате на фирма за рязане и сгъване не е фатално :)).

  Иван Цукев:

  Благодаря за споделения опит.

  Ползването на динамичен блок за рамка (било то в модела или в лейаута) е доста полезно. Реално в нашата фирма така правим нестандартни лейаути (другите са в template), но с помощта и на лиспове, за да е още по-бързо.

  Понеже ползваме собствен плотер, аз съм нагласил всички лейаути да се плотират така, че да няма нужда от никакво рязане. За нас остава само сгъването.

  Пробвали сме по копирни центрове да им обясним как да пускат чертежите без нужда от рязане - трудна кауза :) Оказва се, че рязането отнема много повече време от сгъването.

  Пантелей:

  Някой може ли да ми изпрати задачки, като за 7 и 8 клас? Дадени са два изгледа на детайл, децата трябва да получат третия изглед. Благодаря.

  Деница Денева:

  Може ли последователно да покажете стъпките, инж.Цуков!

 • Как да изчертаем рамката, прецизно?

  Tsvetoslav Pavlov:

  Вместо "на око" да наместваме външната рамка, бихме могли да изберем команда line или rectangle и за стартова точка да въведем 0,0,0. Въвеждаме точните размери на листа и тогава рамката ще е със перфектна точност по контура на листа.(Това сработва за листове без ограничения на принтеруемото поле).

  Краси Кръстев:

  Да, така е. Това е един добър вариант на подход.

 • Антетката винаги ли остава един и същи размер?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте колеги, интересува ме при различните размери на листата и при всички новосъздадени лейаути антетката винаги си остава един и същ размер нали? 

  Краси Кръстев:

  Да, ако антетката е направена в layout - a ( не я гледаш през viewport ) 1:1 и я копираш в отделните Layout - и ( пак в layout - итте НЕ вътре в някой viewport ) следва антетката да е винаги с едни и същи размери .

  инж.М.Линдов:

  Благодаря за бързият отговор 

 • Защо AutoCAD замества стария шаблон вместо да вкара новосъздадените лейаути в него?

  инж.М.Линдов:

  Как след като съм създал един шаблон с няколко лейаута, после да го отворя и да създам и останалите които искам. Накратко след ,като направя още няколко лейаута и ги запаметя от save as пак в моят шаблон останалите се изтриват и остават новосъздадените само. Един вид Ауто Кад замества старият шаблон вместо в него да вкара новосъздадените .Мерси предварително.

  Краси Кръстев:

  Здравей, когато имаш някакъв шаблон ( например Shablon )  .dwt и искаш да правиш промени в него, просто го отвори направи промените ( без да го запазваш в dwg, работи в .dwt ) и дай save ( не презаписвай едно върху друго ).


  Ако искаш да си празиш старата по стара версия на шаблон просто го отвори дай му save as с име да речем Shablon_star.dwt, след кеото пак си отвори шаблона този които си позлваш ( shablon ) и си направи промените в него и просто го save ( нали въответно пак в .dwt)

  Ако работиш така не би трябвало да имаш проблеми.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  инж.М.Линдов:

  Да след като прочетох отговорът ти, намерих къде ми е грешката. Мерси

 • Краси съжалявам че задавам въпроса си тук, но тук кой е верният отговор аз натиснах това, което съм маркирал с 2, а компа каза че не е верно?

  инж.М.Линдов:

  описание

  Краси Кръстев:

  Да има проблем благодаря за обратната връзка ще помоля да го оправят.

 • Как мога да завъртя чертеж в лейаут?

  Росица Певецова:

  Здравейте, има ли възможност в лейаута да завъртя (поставя) чертежа от моделното пространство от вертикално в хоризонтално положение?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Най - лесния вариант, който ти препоръчвам е да завъртиш viewport - a в дадения Layout. избираш го rotate и след това задаваш стойнос 90 и готово, вече модела го виждаш завъртян :)

  Може да го завъртиш и с viewcube - a , когато си вътре в viewport -a обаче !!!Това е още по лесния вариант, НО трябва да се внимава с него.

  Какво имам предвид може да прочетеш в тази тема тук в която съм показал ползата от viewcube когато сме във viewport - a от даден layout. Идеята там е че може за дадения viewport да завартиш чертежа, като реално го завърташ само за viewport - а НО не и в моделното пространство.

  Viewcube в viewport от layout - a

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Росица Певецова:

  И по двата начина се получи, viewcube е по-подходящо (и всъщност много лесно), защото в моделното пространство не се променя. Благодаря за помощта и бързия отговор! :)

 • Защо не мога да добавя нов размер на листа?

  Венета Малчева:

  Здравейте, избирам принтер HP Officejet 7110 Series / Properties / Device and Document Settings / Custom Paper Sizes и полето Add не е активно - защо?

  Краси Кръстев:

  Здравей, това е напълно нормално, става дума за печат директно от Plotter - a или директно от принтер. Размерите там се контролират от настройките на принтера ( плотера ).

  Преди да дам разяснение къде може да направиш настройки на размер на листа за принтера, препоръката ми е да правиш всичко на PDF - и. Няколко са причините - по - лесно създаваш размери на листата, преглеждаш чертежа преди да го пуснеш на принтера ( плотера ), така че само ако пускаш нещо на бързо тогава ползвай директно плотиране през принтера... НО това е само една препоръка.

  Как да сложиш допълнителен размер листа, за дадени плотер ( принтер ) ?

  Като цяло с инсталирането на Driver - ите на принтера ти инсталираш и определени стандартни размери, които са във функция от принтера който имаш.

  Както се вижда на товоята снимка и на снимка 1 позиция 1 долу пише For unavailable controls, see custom properties.

  Снимка_1

  Затова отивам на Custom Properties ( снимка 1 позиция 2 ) и от там отивам на бутона Custom Properties - снимка 2 позиция 1.

  Снимка_2

  Следва да се отвори прозорец подобен на този на снимка 3.

  Снимка_3

  От там отивам на Paper/Quality раздела от там отивам на бутона Custom и ми се отваря прозорец подобен на този на снимка 4 ( Custom Paper Size )

  Снимка_4

  В този прозорец задавам име на Размерите ( снимка 4 позиция 2 ) настискаш Save ( снимка 4 позиция 3 ) , след което създаваш размерите на листа по твой избор ( снимка 4 позиция 4 ) след което даваш ОК.

  След това следва да ти излезне прозорец подобен на този на снимка 5 позиция 1, който те пита как искаш да процедираш с новосъздадения размер на листа, да го изпозваш само за това плотиране ( снимка 5 позиция 2 ) или пък да си го запаметиш в папката в която стоят размерите за точно този принтер ( снимка 5 позиция 3 - в моя случай избирам да са в тази папка, която е една папка на server - a така че създавайки го аз или някой друг да го ползват всички - реално всички компютри са настроени да си взимат размерите за този плотер от точно тази папка)

  Снимка_5

  Избирам ОК ( снимка 5 позиция 4 ).

  Резултата е на лице в падащия списък за този плотер ( снимка 6 позиция 1 )вече имам размер на листа точно този, който искам - снимка 6 позиция 2.

  Снимка_6

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да си хванала основната идея.

  Венета Малчева:

  Много ти благодаря, всичко разбрах, но все пак не мога да не задам още един въпрос - в моят случай има само пет възможности за коригиране - от Custom 1 до Custom 5 (не виждам поле, където мога да въведа име за дадения размер на листа). Това означава ли, че не мога да създам повече от пет собствени размери на листа за дадения плотер?

  Краси Кръстев:

  Коя версия на Adobe Reader ползваш и принтера A3 ли е или е плотер ?

  Венета Малчева:

  Adobe Reader XI v.11.0.14, плотер :)

  Георги Табаков:

  След пете позиции по-надолу има бутон "custom paper size" - провери неговите възможности?

  Венета Малчева:

  Мога да избирам, но не и да създавам нов размер на листа.

  Краси Кръстев:

  A, плотера е директно в мрежа, или е компютъра на някой колега го share - ва или директно е включен към твоя компютър ?

  Има един вариант - отиди на Control Panel -> Hardware and Sound -> Devices and Printers там в раздела Printers, трябва да е и плотера който ползваш.
  Кликни с десен бутон върху него и след това избери Printing Preference ( снимка 1 позиция 1 ) , след това

  Снимка_1

  След това отиди на раздела Paper / Quality ( снимка 2 позиция 1 ), от там ще ти се отвори прозорец ( снимка 2 позиция 2 ) Custom Paper Size, съответно в прозореца може да си направиш основните размери които ползваш попринцип. Така ще ги имаш в падащото менюто на Custom paper size от AutoCAD.

  Снимки_2

  Венета Малчева:

  Благодаря ти за подробния отговор, но с тези стъпки повтарям предходната ти препоръка, т.е. стигам до един и същ прозорец, съответно не мога да добавя повече от пет размера на листа. Това не е проблем, рядко използвам нестандартен размер, така че когато ми се наложи ще използвам dwg to pdf, просто се чудех защо при мен нещата са така. Отново ти благодаря :)

  Краси Кръстев:

  Ок, а как е свързан плотера ?

  Венета Малчева:

  Плотерът е включен към компютъра на един от колегите.

  Краси Кръстев:

  А, при него същото ли се получава :), когато иска да направи Custom лист ?

 • Как да си махна пунктирните линни извън рамката?

  Евелина:

  Здравейте, Когато си направя рамката за размер 594х800, пунктирната линия в горната част на лейаута не се маха, защото за този размер няма full bleed. Как да я махна?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  за дадения размер трябва да промениш границите на полето което ще се принтира.

  Как става това ?

  С Ctrl + P си отваряш стандартно ( снимка 1 позиция 1 ), ( важно е да се знае

  принтера за който се правят промените за които ще обесня по - долу - снимка 1 позиция2 ) след което отиди на Properties ( снимка 1 позиция 3 ) и в

  новотворилия се прозорец ( снимка 1 позиция 4 ) отиди на раздела Device and

  Document Settings ( снимка 1 позиция 5 ), след това отиди на Раздела User -

  defined Paper Sizes and Calibration cykni + да стане на минус и от там избри

  подраздела Modify Standard Paper Sizes ( Printable Area ) ( снимка 1 позиция 6 ),

  след което в карето - Modify Standard Paper Size ( снимка 1 позиция 7) избери

  размера за листа който прилагаш в случая, след което избери бутона Modify ( снимка 1 позиция 8 ).

  Снимка_1

  Следва да ти се отвори прозорец като този на снимка 2 позиция 1 ( Custom Paper Size - Printable Area ). Когато си в раздела Printable area ( снимка 2 позиция 2 ) в полетата Top, Bottom, Left, Right сложи 0 ( снимка 1 позиция 3,4,5,6 ). След това избери Next ( снимка 1 позиция 7 )

  Снимка_2

  Следва да те прехвърли на раздела Finish ( снимка 3 позиция 1 ), натисни Finish бутона ( снимка 3 позиция 2 )

  Снимка_3

  Ако правиш за първи път промени в избрания принтер, в дадената сесия на

  ползване на AutoCAD, следва да те попита дали промени се отнасят само за

  тази сесия или попринцип - опционално е ... избери дали попринцип или само

  в този случай искаш размера на плотиращата се част да е целия лист.

  съответо избери ОК след това избери OK ( снимка 4 позиция 1 ) прозореца

  Plotter Configuration Editor ще се затвори , след което избери Apply tо layout

  Снимка_4

  Както споменах по - горе много е важно да се обърне внимание името на

  плотера / принтера за който правиш тези промени, защото ми се е случвало

  да ги правя за един принтер и да очаквам настройката да е за съвсем друг принтер.

  Имай предвид също така че когато ползваш даден принтер той си има свойте

  физически граници и дори рамката да е целия Layout, то ако имаш нещо

  начертано извън тези физически граници, няма да се отпечата.

  АКО става дума за Потребителски ( Custom ) Layouts, то тогава вместо на

  Modify Standard Paper Sizes, то тогава отиди на Custom Paper size - снимка 5 , позиция 1, след което избери листа от карето ( снимка 5 позиция 2 ) и кликни на бутона Edit ( снимка 5 позиция 3 )

  Снимка_ 5

  .... съответно пак се отваря диалоговия прозорец Custom Paper Size и стигайки до Printable area ( снимка 6 позиция 1 ) в полетата Top, Bottom, Left, Right сложи 0

  Снимка_6

  Ако има някакви затруднение или неразбиране пишете ще дообесня.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Евелина:

  Здравей, Краси Благодаря за изчерпателния отговор :) Оказа се, че при задаването на Printable area в полето Right съм пропуснала да напиша 0 и съм оставила друга стойност. Сега всичко е наред и занапред ще внимавам какво въвеждам.

  Краси Кръстев:

  Радвам се че проблема е разрешен, случват се такива малки пропуски поради невнимание.

 • Какъв е размерът на ролките на плотери?

  Алекс:

  Какъв е размерът на ролките на плотери? От най-малкия до най-големия..Искам да си направя шаблони за 2-3 ролки-..., 60 и ? 90 ли е следващата ролка...

  Алекс:

  ДА, видях от следващите уроци

 • Как да разкопирам Лейаута в Auto CAD 2017?

  Тодор Кръстев:

  Нямам прозорци за Model и Layout ,както при вас на упражнението, те ми излизат само когато сложа мишката върху- в случая , urok-4-template и тогава не действа десния бутон , прозореца на А2 лейаута е ограден като за плотиране . В командния център ми се появява restoring cached viewports? Незнам дали има отношение и какво да направя?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Тодор Кръстев

  Може малко да уточним въпроса.

  Не би трябвало restoring cached viewports да има отношение, поне така мисля.На снимка 1 преминавайки през различните табове, посредством натискнае на табовете с ляв бутон на мишката, излиза точно това съобщение.Съответно обаче нямам никакъв проблем с това да избера десен бутон въху някои таб и да ми се покаже меню от което мога да вмъкна layout, да преместя layout и т.н.

  Снимка_1

  Aко отиде на табовете - Model, Layout и директно кликнете с десен бутона (снимка 2 позиция 1) на мишката върху накой от тях (не върху визуализираното прозорче в което се показва preview на layout - a, ами клик върху самия tab) какво меню Ви излиза?

  Снимка_2

  Ако под прозорци имате предвид, че не се показва табовете - Model Layouts, може да ги включите посредством командата LAYOUTAB и задайте стойност 1.

  Ако пък търсите Quick View Layouts (снимка 3 позиция 1).Тези QuickView layouts, мисля че ги махнаха от 2015 версия насам.Screenshot - a който съм направил в снимка 3 е от AutoCAD 2014.

  Снимка_3

  Не знам доколко е полезен отговор, т.к. той е доста общ.

  Може ли да подскажете какво точно се опитвате да направите и не се получава.Ако сложите и снимка ще бъде още по - добре.Или посочете горе долу в коя част на видеото (по минути) се показват действията които искате да изпълните.Посочете и версията на AutoCAD която ползвате.

  Тодор Кръстев:

  Благодаря за пореден път, LAYOUTAB 1 свърши перфектна работа , явно съм бил изключен . Поздрави

  Краси Кръстев:

  Само едно допълнение по отношение на Quick Vиew Layouts и Quick view Drawing, след 2015 могат да се включат посредством QVL за layouts и QVD за чертежи, иконките в долната дясна част на екрана ги няма от 2015 насам.

 • Какво да направя като ми излезе това?

  Константин Петров:

  на custom paper size стигам до file name и ми излиза това. Ако променя името което незнам дали е редно после ми излиза това и незнам какво да правя нещо много се забърках

  Константин Петров:

  На снимка 2 разбрах какво пита, но на 1 защо ми дава exists?

  Константин Петров:

  май разбрах от къде идва всичко, Не съм сигурен ,но май е от това , че влизам през plot а не през page setup manager.

  Краси Кръстев:

  Виж тук: Защо не мога да добавя нестандартен размер на листа? в темата има препоръки.

  Направо пиши там ако не се получава.

 • Защо, след прекъсване, не мога да довърша правенето на новия размер с Finish?

  Димитър Кулев:

  След като направих новия размер 594х800 до края и той се появи като подгънат лист в Custom Paper Sazes, наложи ми се да затворя всичко. После, като започнах настройките отначало и стигнах до тази фаза (вж. снимката), като натиснах следващото Next, излезе съобщение The file exists и оттам нататък не можах да продължа. Отново започнах урока отначало със сваляне, копиране и т. н., но.... пак същото. Къде ми е грешката?

  Димитър Кулев:

  Следвайки твоята препоръка в отговор на същия въпрос, смених печатащото устройство с DWG 6 ePlot pc3 и така стигнах до Finish. Сега въпросът ми е, дали да върна настройката за универсалното DWG To PDF pc3 ((с което възникна проблемът) или така да продължа урока с DWG 6 ePlot pc3?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Препоръката мие да използваш DWG To PDF.

  НО преди това.

  Препоръката ми е, когато стигнеш до File Name да в полето да запишеш DWG To PDF - , т.е. само едно допълнително разстояние и тире да сложиш в полето с името на файла, тогава следва да преминеш на следващата стъпка, която е Finish.

  След това когато тръгнеш да подтвърждаваш новият стил с ОК AutoCAD ще те попита дали ще приложиш този стил само за настоящия чертеж или и за всички останали ( избери втората опция (на втория ред) ) и избери Save.

  След това когато избереш опцията DWG To PDF от падащото меню създадения от теб раздел ще съществува за всеки отворен от теб чертеж.

  След като веднъж си направил описаните по-горе стъпки следва при полседващо създаване на нов размер на листа вече не би трябва да имаш активна стъпка File Name и съответно да ти изкача такова съобщение.

  Пробвай по описания начин и виж как работи за теб.

  Димитър Кулев:

  Благодаря за насоката, която получих! Изтрих всичко направено досега, отново свалих файла за упражнение и направих всичко, описано по-горе. В прозореца Custom Paper Size – Paper Size Name, като направих клик на Next, НЕ СЕ отвори следващият проблемен прозорец (с реда File Name и избраното преди това DWG To PDF.pc3 в него), в който се появи неприятното съобщение The File exists , а направо се отвори последният прозорец Custom Paper Size – Finish. Оттук нататък работата тръгна „като по вода“ :)

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че след насоката вече всичко е наред при теб Димитър :) !

 • Защо прозорецът е различен и липсват част от опциите AutoCAD 2018

  Valia_K:

  Здравейте, защо прозорецът за настройки на pdf при мен е различен? Как да направя настройките от урока?

 • Защо прозорецът е различен и липсват част от опциите в моя AutoCAD 2020? 

  Димитър Кулев:

  Здравейте, защо прозорецът за настройки на pdf при мен е различен? Как да направя настройките от урока?

  Иван Цукев:

  PDF е едно от нещата, които се промениха най-много в последните версии. За това добавихме бонус модули с това какво се променя във всяка версия.

  Ако сте с 2020, не се опитвайте да направите настройките едно към едно, а просто следвайте логиката.

  Димитър Кулев:

  Благодаря за препоръката. Това и направих. За да съм сигурен, че моят PDF-файл ще се отвори във всеки един компютър, в моя прозорец PDF Options (от AutoCad 2020) маркирах опцията Capture Fonts used in the drawing и, надявам се, всичко да е станало както в урока.