Блокове с променлив текст (атрибут)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задачи


Задача 1 - Създайте блок, както е поазано в урока

Задача 2 - Отделете 15мин. и избройте повтарящите се елементи, които можете да създадете като блокове с атрибут.

Команди


ATTDEF - Създава дефиниция за атрибут;

ATTSYNC - Актуализира информацията за атрибути в избраните блокове;

INSERT - Вкарва съществуващ блок.

[B] BLOCK- Създава нов блок;

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как правим блок, чиито текст е променлив?
Да, чрез атрибути в блока
Не, когато променяме текста, трябва да правим нов блок
Да, чрез анотативни блокове

Въпроси и отговори

 • Константин Александров Тънов:

  Привет,

  Може ли текста, който се добавя към блока като атрибут да е многоредов?

  поздрави Константин

  Иван Цукев:

  @Константин

  Да, избира се атрибута и в палетата със свойства има опция "Multiline", която трябва да се избере "Yes"

 • Иван Маринов Иванов:

  Здравей те, често ми се налага да се завъртат блокове с атрибути, но текста да остава хоризонтален. Опитах се много пъти при дефиницията на атрибута да го задам, но не се получава, става при редакция на атрибута след като вече е вкаран блока. Моля даите идея када реша този проблем.

  Поздрави! Иван Иванов.

  Иван Цукев:

  @Ivan

  Изпрати ми примерен блок чрез формата за бонус модула и ще го разгледаме като урок: https://edu.tsukev.com/dobre-doshli/module-plus/

 • Росица Иванова Грозева:

  Здравей,Какво да направя, ако ми трябва кота, огледална на тази от упражнението?

  Иван Цукев:

  @Росица

  Има два варианта.

  Прави се нов блок с огледална кота или се прави динамичен блок, който съдържа всичките вариации - лавя/дясна и под/над чертата.

  Вторият вариант е за предпочитане, но изисква повече предварителна "игра", за да се настрои динамичния блок.

  Денислав Делев:

  В случая няма ли да е достатъчно просто да се даде командата MIRROR

  Иван:

  MIRROR също е вариант. Аз лично го използвам доста често.

 • Замяна на съществуващ блок в чертеж 1 от чертеж 2 със същото име

  инж.Йордан Маринов:

  Здравейте, как може да стане в различни чертежи имам много повтарящи се блокове. Налага ми се да сменя нещо в блока и за да не го правя във всеки чертеж за даденият проект да го направя само в един, а в другите да го заменя. По мой опит ако блока съществува и пробвам да копирам редактираният блок в чертеж който има блок със същото име не се актуализира.

  Иван Цукев:

  Ето текстът от една статия, което съм писал по темата:


  Имаш си един блок в чертежа, да го наречем „vrata“, но виждаш, че не е актуален и в съседния чертеж има по-нова версия. Копираш по новия блок в първия чертеж с copy/paste само че нищо не се случва…

  Остава си стария блок, въпреки че е копирана по-новата версия. Защо става така и как да решим този проблем?

  Има няколко решения, аз ще споделя най-бързото (поне според мен). Когато в един чертеж имаме блок с едно име (например „vrata“) и се опитаме да копираме от друг чертеж различен блок, но със същото име, то тогава AutoCAD ни казва: „чакай малко, вече има такъв блок – ще игнорирам командата“.

  Официалното решение по книга е да се изтрият всички блокове с това име, да се пусне командата purge, за да се изтрие и от „паметта“ на чертежа и да се вкара новия блок.

  Това е бавно решение, особено ако имаме повече блокове. Ще трябва да вкараме блок по блок и да им задаваме местоположение, ъгъл и т.н. Аз искам просто новата версия да замени всички блокове от старата версия там където са си били, а не например да вкарвам 20 врати на ново.

  Ето решениe как може да стане това:

  1. Правим си архив на файловете, за да не „омажем“ нещо
  2. Преименуваме блока в нашия чертеж, например „vrata-stara“ с командата rename;
  3. Копираме актуалния блок в нашия чертеж. Дотук хубаво, но старите ни блокове не са актуализирани.
  4. Пускаме командата blockreplace, избираме блокът който искаме да подменим „vrata-stara“ и след това новия „vrata“.
  5. Избираме Y на опцията purge, ако искаме да се изтрие дефиницията за стария блок

  Готово, всички блокове са актуализирани!

  При динамични блокове, които са са получили автоматично служебно име от типа на *U3211 или нещо подобно нещата стават малко по-сложни и трябва да се ползват лиспове, но в повечето случаи горните стъпки са напълно достатъчни.

  Друг вариант е да се използва Design Center (CTRL+2), който може да е по-удобен, ако трябва да актуализираме много файлове на веднъж.

  Василка Цветкова:

  Вие сте гениални!!!

 • Блок за оси

  Деница Янева Стефанова:

  Здравейте, г-н Цукев! Искам да попитам кой е най-добрият начин да създам кръгчетата с променливи букви и цифри за осите, така че да изглеждат еднакво във всички чертежи? Благодаря !

  Иван Цукев:

  Ако трябва да съм откровен, най-добрият начин е чрез динамичен блок.

  Двете имена на осите се задават като атрибути и вече с няколко динамични действия (като завъртане, polar stretch или само stretch) блокът става доста удобен. Това обаче е извън темата на курса - динамичните блокове са цял отделен курс, за който има повече информация тук: https://aula.bg/kurs-AutoCAD-blokove

 • Краси Кръстев:

  Здравей, с ATTSYNC и клик върху блока, не се ли получава ?

 • Как да актуализираме блок във всички чертежи от един проект?

  Aleksandra:

  Искам да попитам има ли решение следният проблем: Антетката на чертежите в един проект е направена като блок с променлив текст, като има определен брой текстове валидни за всички чертежи от проекта ( като име на проекта, възложител и т.н). Но в процеса на работа се налага добавяне на още един такъв текст (който е един и същ за всички чертежи) .
   Може ли след като текста е добавен в блока на един чертеж по някакъв начин блока да се актуализира  (т.е. да се добави въпросният текст) във всички чертежи в проекта, без да е необходимо отварянето на чертежите  един по един.
  Благодаря предварително!

  Краси Кръстев:

  Здравей, мисля че дефиницията на един блок се помни за всеки отделен чертеж, тоест променяйки ( или по - точно допълвайки нещо в него )  блок в един чертеж,то промяната става само в чертежа в който правиш промените.Добавяйки нов текст  - за изходен блок ползвай стара антетка без подобект на база на нея създавам нова блок антетка, която е с различно блок име и директно след това я постави на мястото на старата в другите чертежи - естествено отварям всеки чертеж по отделно ( само за уточнение : ако е със същото име блока няма да се отрази промяната в другите чертежи именно защото блока се помни в чертежа с името си и слагайки блок макар и променен, но със същото име както е записан в чертежа в който го поставяте тази промяна няма да се отрази, paste - натия блок ще си е същия ( без промените ).Може би малко сложно го обясних, но се надявам да съм бил полезен с отговора.

 • Може ли

  инж.М.Линдов:

  Моят въпрос към всички е,защо в случая създаденият блок от инж.Цукев е в милиметри,след като в предният урок ясно беше показано че трябва да е в сантиметри? Кое е по правилно? 

  RODMAN:

  в аутокад и в повечето кад програмки нямат значение единиците до момента в който трябва да разпечатваш и да мащабираш. ако ти чертаеш в сантиметри , а някой в милиметри разликата ще се нулира от самата програма при отварянето на файла. и настройките който всеки си е направил за себе си. аз поне за сега с това проблеми не съм имал.

  Ангел Тодоров:

  В този урок самият му чертеж е в mm. това се проверява от units.

 • Защо текста - атрибут излиза закачен на мишката обърнат (да се чете от дясно на ляво).

  Dimitrov:

  Направил съм стиловете на текстовете и слой за текстове. Изпълнявам стъпка по стъпка слагането на атрибут съгласно урока. И ок на прозореца Attribut Definition.         Вл. Марков

  Краси Кръстев:

  Здравей, ще те помоля да качиш изображение за да може по - ясно да се ориентираме тук във форума за какво става дума или изпратете чертежа с блока на email kr_krastev@abv.bg за да го погледна от къде и какъв точно е проблема.

  Ако проблема е подобен както на снимка 1 която прикачвам ( би трябвало да пише текст просто трябва да се прочете от дясно наляво ) ... в такъв случай изпишете в комадния ред MIRTEXT , AutoCAD ще ви попита за стойност задайте 0 ( ако проблема е от там най - вероятно сега тази стойност е 1 ).

  Dimitrov:

  Благодаря за отзивчивостта на инж. Кръстев. Случая съответствува на илюстрацията, която ми изпратихте. С изписването на MIRTEXT в командният ред проблема бе  решен. Много съм благодарен. Започнах AutoCAD с едни кратки записки от млади колеги. Години съм работил с тази програма. Сега, когато  навлизам в "дебрите" и ми се струва, че ще се возя на Мерцедес, след години кретане с магарешка количка. Щастлив съм, че открих Аула. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Благодаря, за хубавите думи и се радвам че тук начина на обучение в Аула ви допада.

  инж. Венета Малчева:

  Здравейте, AutoCad 2012 - командата е MIRRTEXT, предполагам и за по-високите версии.

  Николай:

  Здравейте,

  Пробвах от интерес командата и нищо не се получи. (при стойност 1)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Николай.

  Изписа командата MIRRTEXT, след това натисна space, записа 1 от клавиатурата и след това натисна пак space ..... и сега казваш че когато използваш командата MIR за едноредов двуредов текст нещата са както трябва, т.е. оглдалния образ се чете правилно?

  Коя версия на CAD ползваш? Пълната ли е или LT?

  Николай:

  AutoCAD 2016 - STUDENT VERSION

  Краси Кръстев:

  Добре идеята е че при изпълнението на MIR за дадения текст следва текста да ен запази посоката си.

  На текста Николай изпълни командата MIRROR, с тези настройки.

  Николай:

  Благодаря не знаех, че е нужно намесата на MIRROR в последствие разбрах.

  Краси Кръстев:

  Да, MIRRTEXT есистемна променлива.

  Когато ства дума за системна променлива, то промяната ѝ се отразява на поведението на дадени иснтрументи от AutoCAD, едва след промяната ѝ и използването на дадената команда, върху която системната променлива влияе.

  Николай:

  Благодаря отново за уточнението!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Благодаря,че повдигна въпроса и го уточнихме :)

 • Защо текстът ми става дребен, когато правя блок?

  Antonia Che:
  Защо, когато се опитам да направя собствен блок за кота и следвам стъпките от урока, текста ми става много дребен?Като правя упражнението от урока в Аула всичко е ОК, а при мен нещо се обърква с големината на шрифта.
  Работя с Autocad 2012
  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли да дадеш print screen на - Attribute Definition прозореца за да се види откъде може би идва грешката.


  Предполагам че проблема най - вероятно е в това че може да си сложила текст който да не е анотативен - снимка 1 позиция 1 и той да е с конкретна височина да речем 2.4 units и да е несъизмерим с мащаба който чертаеш виж текста който на твоята картинка е с бяла ( +13,50=165,50) с каква височина е и сравни с височината на атрибута който правиш в блока.

  Другия вариант за проблем е ако си задала текста да е анотативен и си му задала да речем 2.4 височина, ОБАЧЕ долу ( снимка 2 ) за мащаб си избрала такъв мащаб без да се усетиш който мащаб, благодарение на анотативността на текст, прави текста да изглежда доста малък .

  Това са вариантите за грешка за които се сещам за този момент... те са само предположение

  Пробвай все пак на база на предположенията ми по - горе ( не забравяй след промени за Attsync ) да видиш дали не си допуснала някои от тези грешки.

  Ако не се получат нещата прати чертежа на kr_krastev@abv.bg за да погледна чертежа и какво най - вероятно е довело до този проблем или пък качи снимка на Attribute Definition прозореца по време на вкарване на самия атрибут за да се види какво точно си задала като настройки и опиши в какви единици чертаеш.

  Надявамс е да съм бил полезен с отговора и да съм те насочил към решение на проблема.
  Antonia Che:

  Това е снимка на Attribute Definition

  Antonia Che:

  Благодаря, като че ли успях да се справя, но не разбрах защо точно.
  Когато със в блок едитора и мащаба по подразбиране ми е 1:1, като изключа опцията за Anottativ /както е обяснено в урока/ - някак си височината е сива и е 2,4.
  А като сменя предварително мащаба на 1:50 /в който искам да е/, като излюча отметката на Anottativ, височината на текста пак е сива, но автоматично става 12, като избера стил Нормален.И се получи.Но не разбирам защо така, винаги ли трябва да следя мащаба на блок едитора?

  Antonia Che:

  Искам да вметна и следното.Целта ми е да направя такъв блок, но да мога да го използвам в различни мащаби и отметнах опцията Anottativ.Като сменям мащаба във моделното пространство се сменя и големината на шрифта, но във лейаута - текста изобщо не се вижда.Защо се получава така?

  Краси Кръстев:

  Ами излгедайте следващия модул за плотиране и ща видите откъде идва проблема :) там се крие отговора като ви съветвам като стигнете плотирането като уроци да се върнете на модул 3 за анотативните мащаби и ще ви се изяснят нещата напълно ...:)

  Antonia Che:

  Благодаря Ви, ще го направя.

 • Може ли един блок да има повече от един атрибут ?

  Альоша Исаев:

  Здравейте,
  Може ли един блок да има повече от един атрибут?

  Краси Кръстев:

  Може да няма проблеми да сложиш повече от един атрибут.

  Альоша Исаев:

  Благодаря Краси, ще опитам..

  Альоша Исаев:

  Краси добавих още два атрибута и станаха общо три. За сега няма проблеми, но да уточня, че моите блокове са от малко на брой елементи.

  Краси Кръстев:

  Няма значение чесно да си призная не знам  какво точно е ограничението за атрибути в даден блок, но лично аз имам с 5 6 атрибута блокове даже при направа на антетка в която имам доста атрибутна информация може би са около 15 - тина като се замисля .... така че спокойно.

  Иван Цукев:

  Не мисля, че има ограничения. Ползвал съм над 50 атрибута, но за много комплексен блок.


  В повечето случаи не препоръчвам да се използват прекалено много атрибути, защото става малко объркващо, когато човек кликне на блока и излезне списък три екрана с атрибути.
  Альоша Исаев:

  Благодаря Иване за разяснението.

 • Как се създават блокове с по-дълъг текст?

  Hristiqna:

  КАК СЕ СЪЗДАВАТ БЛОКОВЕ С ПО- ДЪЛЪГ ТЕКСТ ? 

  Краси Кръстев:

  Здравей, 

  имаш предвид атрибута да е многоредов текст ?

  Ако е така, при създаване на атрибут към блока трябва да сложиш отметка на Multiple Lines ( снимка 1 позиция 1 ) с което да правиш атрибута да е многоредов текст ( снимка 2 позиция 2 ).

  Надявам се да си търсила този ефект и да съм помогнал.
  Hristiqna:

  Здравей, да точно това търся извинявам се за не много ясния въпрос.

  Когато направя това на снимка 1 позиция 1 и си въведа желания текст ми излиза това ......''the tag may not contain spaces''.

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  това е малко по - различен проблем за "the tag may not contain spaces"

  Идеята на това съобщение е че самия TAG ( етикета за подксказка какво съдържа атрибута ) не може да съдържа празни разстояния = space ... така че в полето Tag ако искаш да си по - описателна напиши KOTA_NOMER_BG_N, а не например KOTA NOMER BG N , тогава следва да ти изпише съобщението по - горе ( снимка 1 - правилния надпис ) 
  Надявам се това не те притеснява Tag- a пак ти казвам е етикета, който ти подсказва какво точно съдържа в себе си дадения атрибут .

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Hristiqna:

  Много ти благодаря за помоща :)

 • Защо когато ме пита за кота е в такъв прозорец?

  Yordan Dimitrov:

  Защо когато ме пита за кота е в такъв диалогов прозорец? Сигурно е нещо от настройките но не знам как да го променя.

  Маргарита Николова:

  Това дали да се задават стойностите на атрибута от командния ред или от диалогов прозорец, се контролира с командата ATTDIA (от Attribute dialog), съответно със стойност 0 или 1. При вас в момента стойността е 1. Ако зададете 0, прозорецът няма да се появява.

  Yordan Dimitrov:

  Благодаря Маргарита. Приятен ден

  Николай:

  И аз благодаря.

 • Как да направя надписа, за атрибута - "КОТА", да ми се изписва с удебелен шрифт?

  Тихомир Николов:

  При " Define Attribute" следвам стъпките но надписа" КОТА " не е удебелен Маркирах текста и промених дебелината в слоя. Но нямаше резултат! Бъркам ли някъде? Тъй като свалих зададеното упражнение и не съм променял настройките, предполагам,че би трябвало да се удебели при изпъление на упражнението?!

  Краси Кръстев:

  Здравей,най - вероятно в момeтна ползваш стил за текста, за който в Font name - a му е зададен шрифт който стой "тънък" ако мога така да се изразя.

  Предполагам на 90 % че на снимката която си показал текста се намира в стил Standard и за стила е зададен шрифт Font name - Simplex.shx или подобен стил с разширение .shx - снимка 1 позиция 1

  Снимка_1

  Ако атрибута е със зададен точно такъв стил на текста ( с шрифт .shx ) следва текста на атрибута да излгежда по начина показан на снимка 2

  Снимка_2

  Интересно е че точно тези типове шрифтове ( .shx ) се влият от зададената дебелина т.е. ако директно в сами блок на атрибута задам по - голяма стойност за дебелина на линиите следва тескта да се удебели - снимка 3 Снимка_3

  При теб обаче това не се случва защото си изключил LWT отметката ( отметката точно до DYN която от сниката ти виждам че е включена), Ако включиш тази опция ще виждаш дебелините на линиите - снимка 4

  Снимка_4

  Това е първия ти вариант за справяне с проблема.Да си включиш тази опция и ако предположението ми че си използвал стил с шрифт .shx е вярно съответно да смениш дебелината на този текст.

  Втория ти вариант е да зададеш стил с шрифт например - Arial Narrow - снимка 5 ( или просто на вече избрания стил смениш шрифта ( Font Name - a )

  Снимка_5

  Този шрифт е различен от .shx шрифтовете, той не се влияе по никакъв начин от дебелината която ще зададеш за дадения текст или пък за слоя в който се намира самия обект.

  Разликата идва от там че .shx е "векторен" шрифт т.е. на дадения вектор може да зададеш дебелина, а другия не е.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм помогнал за разрешаване на казуса.

  Тихомир Николов:

  Благодаря за отговора. Оказа се LWT отметката. Самоче сега друго ме затруднява :). Промяната типа линия.От права в прекъсната. Зареждам други типове линии, но пунктираните не ги изпълнява. В палетата изписва, че съм променил типа линия с друг тип линия,но колкото и да увеличавам си е права непрекъсната. По-сложните типове линии се получават. Само първите няколко които ми трябват за оси и някои други маркировки не се изпълняват.

  Краси Кръстев:

  ОК, радвам се че съм помогнал за проблем.

  Имам две препоръки :

  1. Ако мога да те помоля когато имаш някакъв нов въпрос който не е обвързан по дадена тема, задавай го като изцяло нова тема.Хубаво е да се процедира така защото първо когато има нова тема тя отива в раздела Нови и в раздела Неотговорени съответно шанса някой който иска да помогне и да отговори на някой въпрос ще провери из въпросите в този раздел т.е. качва ти се шанса за по - бърз отговор. Второ самия форум става доста по подреден, т.е. ТЕМА и под нея дискусия само в тази насока до разрешаване на даден казус.Освен това задавайки нова тема, в Aula профила си имаш раздел Мойте теми, ако след време искаш да си припомниш нещо което си питал като си задал тема следва да намериш доста по - лесно темата ( на база името на темата ) отколкото да се ровиш из всички теми за да откриеш нещо което си писал преди 3 месеца.

  2. Видях че си във ViP групата на AutoCAD в Aula. Там може а намериш една много ценна E - книга на инж. Иван Цукев в която е описал основните концепции за ползване на типове линии. Ако я прочетеш следва да няма тайни за ползването на вида на линиите в AutoCAD.

  Ето и една полезна тема в която накратко са показани някои от основните тънкости на изпозлването на различните типове линии -

  Защо в моделното пространство осовите линии са непрекъснати? Сменям мащаб, scale и т.н., но няма ефект. В същото време в лейаутите и при плотиране всичко е ОК.

  Тази тема ще ти помогне, но ако искаш наистина да разбереш тънкостите и концепцията прочети книга.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да съм те насочил на правилното място.

  Тихомир Николов:

  Благодаря. Ще се постарая да спазвам правилата на сайта. И ще прочета и книгата.

 • Как да ми излиза в командния ред: Задай кота:, а не в прозорец (Блокове с променлив текст (атрибут))

  Ани Ганозова:

  Всичко ми се получава освен това което е в видеото на 5:58мин. не ми излиза в командния ред да си задавам стойност, а ми излиза прозорец. Задала съм в Prompt: Задай кота:

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ани.

  Това, което си описала е въпрос на системни настройки.

  Изпиши в командния ред ATTDIA - задай стойност 0 и след това изпиши DYNMODE задай стойност 3.

  При тези настройки след вмкъкване чрез Insert на блока с атрибут, следва да можеш да зададеш стойността на атрибута директно в моделното пространство в динамично поле.

  Ани Ганозова:

  Благодаря много, получи се!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер че се е получило :)

 • Къде се запазват блоковете?

  Велина Андонова:

  Когато създаваме блокове с командата BLOCK, Autocad не ни пита къде да запази блока. Къде се запомня той, за да бъде използван повторно? Защото при команда WBLOCK пита. Блоковете създадени с команда BLOCK могат да се ползват само в чертежа, в който са създадени, и с copy/paste да се прехвърлят между чертежите, а не стоят в някаква бибилиотека с блокове. Благодаря предварително

  Краси Кръстев:

  Здравей, Велина.

  Да точно така блоковете създадени с Block се запазват в паметта в паметта на чертежа и могат да се прехвърлят в друг чертеж посредство копиране на самият блок. Тогава идва върпоса, как да се организират блоковете така че да се ползват и в други чертежи - бързо и лесно, така че да пестя време.

  Има доста начини за пестене на време при организацията на блоковете и те са показани в курса AutoCAD формула II - Работа с блокове.

  Ето няколко предложение от този курс:

  1. Използване на "Master file" в който са събрани всички блокове. .DWG файл в който са събрани всички блокове и при нужда блоковете се копират от този файл, без да се търсят измежду N на брой чертежи.

  2. Изполване на Tool Pallete - блоковете се взимат и се придърпват в toolpallet - a и след се поставят в другите чертежи посредством придърпване от палетата.

  3. Комбинация от 2 и 3 - Силно препоръчвам с оглед на практиката, която съм имал с AutoCAD. Идеята е че всичко е събрано и се обновява в мастер файла, а палетата е вързана към мастер файла. Т.е. в мастер файла подържаш най най новаа версия на блока ... това е удобно защто знаеш че там е последната версия на всичко, а когато вкарваш блоковете от палетата те реално са тез обновени и добре подредени блокове от мастър файла.

  4. Използване на Design Center.

  В курса AutoCAD формула определено ще откриете много техники при работа с блокове, определено е добър ако искате да оптимизирате работния си процес и да пестите време.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Лилия.

  В момента се сещам за два варианта поради които да не виждаш това меню. до курсора на мишката селд стартиране на Attsync.

  Първата е да не е включена опцията за динамично въвеждане DYMODE. Ако не е включена следва това падащо меню да е в командния ред ( снимка 1 позции1)

  Снимка_1

  Може да включиш опцията, като изпишеш Dynmode в командния ред, натиснеш Enter (Space) и зададеш стойност 3 за тази системана променлива.

  Втората причина е да нямаш блок с атрубит, ако нямаш атрибутна информация, AutoCAD изписва в командния ред че нямаш атрибутна информация - снимка 2

  Снимка_2

 • Как да променям височината на атрибут в различни видимости? 

  Йорданка Енчева:

  Здравейте, създавам си блок с 3 различни видимости също така и атрибут към всяка видимост, но искам височината на атрибута да се променя като променям видимостите. При създаване на атрибута му дефинирам височина на текста и също така да бъде видим само в конкретната видимост, и така и за 3те ми видимости. При тест на блока в различните видимости ми се променя съдържанието, но атрибута си остава във всички с една и съща височина. Моля за помощ.

  Николай Стоилов:

  Атрибута е един за всички видимости или различен за всяка видимост? Ако е различен за всяка видимост може да му се промени височината в определената видимост. Височината я има в панела Properties при маркиран атрибут. Късмет!

 • Защо не мога създаден болк да вкарам в чертожното поле?

  Svetozar:

  Извиквам командата Insert, избирам блок от менюто, натискам OK и блока не се появява на чертожното поле.

  Георги Табаков:

  Когато мащаба в чертожното поле е различен този на блока(обикновено е 1:1), няма да се появи.