Запознаване с интерфейса на AutoCAD

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Студенти могат да изтеглят безплатна 3 годишна версия без ограничния от този адрес:

http://www.autodesk.com/education/free-software/autocad

 

 
 
1. Изгледайте урока
 
2. Решете тестовете към урока (това отключва следващия урок)
 
3. Задайте въпрос, ако имате такъв
 
4. Преминете към слеващият урок след решаване на тестовете

Инструкция за гледане на уроците:

 

 1. Изгледайте урока
 2. Решете тестовете към урока (това отключва следващия урок)
 3. Задайте въпрос, ако имате такъв
 4. Преминете към слеващият урок след решаване на тестовете

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво е рибон интерфейсът?
Нов интерфейс след AutoCAD 2009
Нов инструмент за чертане
Метод за чертане с AutoCAD
Панел с елементи
 
Изгледахте ли интродукционното видео към курса?
Да
Не

Въпроси и отговори

 • Рибон интерфейсът е въведен с Office 2007

  Nikolay Nikolaev:

  Офис пакета на Майкрософт въведоха Рибон интерфейса с Office 2007, а не с 2003.
  Oт тогава насам се залага много на него, като бъдещият Windows 8 ще е изцяло с такъв

  Иван Цукев:

  @nikolay

  Абсолютно вярно! Разбира се, че въведоха рибон интерфейса с 2007. Може би съм искал да го направя по-драматично отколкото е като кажа по-стара дата и съм се отплеснал и съм казал 2003 вместо 2007.

  Angel Av:

  А има ли софтуера и на български

 • Новият интерфейс в по-удобен

  Христо Бързаков:

  Аз бях също голям противник на рибон интерфейса, защото бях много ядосан при промяната в новите версии, но последната година реших да пробвам и видях, че няма кой знае каква разлика от стария интерфейс, дори е много по удобно. Вече не мога да се върна към стария :)

  Иван Цукев:

  Аз също не бих могъл да се върна към стария :)

 • Антон Иванов:

  От няколко дни работя на MAC, съответно ползвам AutoCAD 2012 за MAC. Не знам дали има и други в това положение, само искам да вмъкна, че неговия интерфейс се различава коренно от различните версии за Windows. Не вярвам това да е проблем, ще се ориентирам постепенно кое къде и ще правя "корелация" в движение.

  Иначе съм напълно съгласен (от опита си във Windows), че само първата крачка към "рибън" интерфейса е трудна и човек бързо се убеждава, че е доста по-удобен. Затова призвавам всички да не се страхуват от новостите и да ги ползват пълноценно.

  Донка:

  Здравейте! От скоро имам Аутокад 2015 и не мога да премина на класическия интерфейс. Възможно ли еверсия 2015 да не го поддържа? 

 • Как мога да проверя с каква версия на Аутокад съм?

  Ivan:

  imam nqkolko vaprosa ako moje da mi pomognete izteglih si AUTOCAD 2012 do kolkoto vidqh kogato va6iqt zarejda e sa6tiq no e studentska versiq dadoha mi serien nomer i klu4 iskam da popitam kade moga da proverq dali tova e probna versiq za6toto v po6tata mi izpratiha i drugi kodove za momenta autocad raboti kato izkliu4im tova 4e vseki pat gogato go startiram mi izliza saob6tenie a to e THE DRAWING FILE BEING OPENED WAS NOT CREATED BY A PRODUCT FROM AN AUTODESKEDUCATION SUITE predvaritelno blagodarq

  Иван Цукев:

  @Ivan

  До колкото знам единствената разлика при EDUCATIONAL версията е, че на чертежите които се разпечатват пише с големи букви: PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT с цел да не го ползвате за комерсиални цели, а само за обучение.

  Веднъж запишете ли файл "заразен" с надписа EDUCATIONAL - завинаги си остава с този надпис.

  Иван Цукев:

  Може да се извадят данните и да се оправи файла с командата DXFOUT (Записва се като DXF и после се отваря и save as DWG), но може да има загуба на по-модерни обекти като стилове, динамични блокове, параметрични чертежи и т.н.

  Гергана Мирославова Тодорова:

  И аз съм с такава версия за обучаващи, и мен ме дразни този надпис и намерих начин да го махам по друг начин, но и той е игра. Правя чертежа на AutoCAD и после го отварям в SolidWorks. В SolidWorks го записвам в pdf формат за разпечатване. Но после ако го отворя пак с AutoCad са разместени някои черти.

  Денислав Лунджов:

  :) Здравейте. Има начин. Ако преобразувате файловете в PDF, настройките на листа ги правите в моделното пространство, където имате готови рамки с таблици и в Page Setup Mаneger в настроиката Plot area отбележете Window. Има и др варянт но е по-сложен.

 • Как се премахва надписа Produced by educational?

  Sonia Dakova:

  Аз навремето работих с колеги, които ползват за комерсиални цели AutoCAD, предназначен за обучение и покрай това всички мои чертежи, дори не само в този обект приеха надписите PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT при преглед и разпечатване. Оказа се, че със запазване в друг формат и после в стандартния, надписа се премахва, но е доста досадно като процедура.

  Иван Цукев:

  За надписа PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT решението е запазване на файла като .dxf и след това отново като .dwg.

  Става по следния начин:

  Пишете DXFOUT в командния ред след което излиза прозорец и ви пита каде да запазите файла. Избирате място и save.

  След това отваряте запазения от преди малко проект който е с разширение .dxf и му давате save as само че този път с разширение .dwg и проблема е решен.

 • Може ли ribbon интерфейса да се нареди според моя стил на работа?

  Мария Хаджиниколова:

  Има ли начин ribbon interface да се "пренареди" според моя стил на работа? Ползвам някои икони по-често от други и бих искала те да са видни. В по-старите версии имаше възможност от лентите да се "извади на видно място" единичен тул бар. Възможно ли е това и сега?

  Иван Цукев:

  @Мария,

  може да се настроят, но първо изгледайте всичките уроци от тази седмица. Например във видео 13 може да видите доста възможности за настройка.

 • Как да гледам уроците с iPad?

  Антон Петров Петров:

  Благодаря, но не мога да изтегля видеото - в момента съм на друго място и съм само с IPad, който е с операционна система iOS. Не би трябвало да има проблем да го изтегля, освен ако видеото е правено само за Windows. Така ли е ?

  Иван Цукев:

  @Anton За да се вижда видеото е необходимо да има инсталиран флаш. Apple устройствата не поддържат флаш, което е проблем с видео онлайн (например не могат да се гледат доста видеа дори в популярни сайтове като VBOX7)

  Имам идея да засичаме iOS и да подаваме по друг начин видеото, но все още е в начална фаза.

  Независимо, че ще пуснем уроците и за мобилни устройства, принципно НЕ е добра идея да се гледат на таблет или телефон. Целта е да се отвори на компютър и веднага да се повторят упражненията, за да се запомнят. Ако ги ледаме като филм, без да ги повтаряме няма да са толкова ефективни.

 • Молбата ми е да пишем на кирилица

  Камен Каменов:

  Здравейте и от мен,
  първо бих искал да предложа да се пише на кирилица. Някак си ми е по-присърце
  ( не че има някакво значение !!!). Колкото до Рибън интерфейса , и аз предпочитам стария
  понеже ползвам добавка към AutoCAD и тя предлага комбинирани команди . Но при такива отзиви ще се пробвам.

  Иван Цукев:

  @Камен

  Здравей и благодаря за коментара.

  Наистина е по-добре, ако пишем на кирилица.

  Петър:

  Това което ми показахте ме изоми невероятно дорое осбено за

 • Лора Вълчева:

  anton petrov petrov - предполагам че използваш Safari за да сърфираш, използвай Puffin видеото се отваря без проблеми. Вече има мобилна версия на Vbox7 - m.vbox7.com :)

  Иван Цукев:

  @Лора

  Благодаря за включването. Това е полезна информация за всички с мобилни устройства.

 • Свиквам трудно, но обяснението е страхотно

  Тихомир Йорданов Христов:

  Здравейте, аз също трудно свиквам с рибън интерфейса, но така както е обяснено е страхотно. Благодаря Ви

  Иван Цукев:

  @Тихомир

  В началото е трудно - някъде първата седмица, после не можеш да се върнеш назад.

  Tisho Pancev:

  a  каде  мога  да  си  намериа тази  програма,аз използвам  Ps 6  и  е  хубаво  да  ги  използвам  и  двете.сас тези  сериини  номера  ако може  да  ми  помогнете.хубав  и  интересен  курс.Благодариа  ви.

 • Курсът при архитектурен Аутокад

  Галина Димитрова:

  Здравейте. Ползвам Аутокад от 7-8 години, но в последните години ползвах Architectural Desktop 2006. Сега преминах на Architectural Desktop 2012 и ми се стори доста променен за тези 6 години, трябваше наведнъж да наваксам с много новости и подобрения. Надявам се този курс да бъде полезен и за мен, макар че ползвам архитектурна версия, не би трябвало да е по-различна от стандартната.

  Иван Цукев:

  @Галина Основите са същите, така че курсът ще е полезен за по-бързо навлизане. Естествено в архитектурната версия има специфични команди, които ги няма в AutoCAD и не ги засягаме, но почти всичко, което взимаме тук е залегнало като принципи и в архитектурната версия.

  Konst_petrov:

  Здравейте. Поздравления за курса, втори ден влизам, а вече се чудя на колко курса да се запиша. Та по въпроса ,до сега бях с версия 2012, но за курса си свалих 2017 Architectural, ще мога ли спокойно да продъжа с курса и паралелно да използвам тази версия? Или, да слизам на по ниска? Благодаря.

  Поздрави: Константин Петров

 • Уебна версия на Аутокад

  Milla:

  Засега аз също използвам учебната версия на Аутокад и имам същия надпис като soniadakova. Разбира се, вече се научих и как да го премахвам като сейфам дадения файл с друго разширение, но наистина си е играчка и отнема време. Ако си представим да трябва да го направя за примерно 50 файла. Програмата се предсавя безплатно на студентите за 3 годишен период, след което вече си я закупуваш. Но понякога това е предимство, например ако те видят какво можеш докато си все още студент и ако твоето портфолио показва доста знания и възможности нужни за изпълняване на даден проект, случва се да предпочитат такива кандидати, които са гъвкави да ги обучат да работят по начина, по който дадената компания предпочита, отколкото хора с вече изграден стил и трудно променияеми навици.

  Иван Цукев:

  @Милла

  Версията за студенти по принцип не би трябвало да се ползва за комерсиални цели. Никой преподавател няма да ти върне чертежа, ако на него има щампа "студентска версия".

  В България обаче много малко хора ползват студентски версии, даже тази опция не се рекламира от дистрибуторите (поне аз не съм видял)

 • Какво е мнението ви за студентската версия?

  Златко Острев:

  Аз също ползвам студентски версии на Autodesk продукти. Може би е въпрос на гледна точка, но съм склонен да заложа на тях, отколкото на кракнати версии. Ако греша, очаквам да чуя вашите мнения по въпроса?
  Одобрявам инициативата за провеждането на курса. Поздрави!

  Иван Цукев:

  Златко,

  разбира се студентската версия е доста добър вариант, но не е много разпространен сред студентите...

 • Може би сега е момента да превключа на новия интерфейс

  Румен Бошнаков:

  Ползвах го известно време Аутокад 2009 интерфейса и спрях.Засега работя със стария интерфейс, но може би сега е момента да превключа на по-новия.

  Иван Цукев:

  Румен,

  съветът ми е да преминеш към новия интерфейс. Старият умря отдавна - от сега на татък ще развиват само новия интерфейс.

  Пробвай се, в началото е по-трудно, но си дай два-три дни, в които психологически се приготви, че ще има моменти, в които няма да си толкова бърз и ще търсиш нещо по 5минути, но си струва!

 • Какъв може да е проблема, ако уроците не тръгват на нов лаптоп?

  Николай Георгиев Георгиев:

  Здравейте,въпроса ми може и да е малко глупав.А именно-не ми тръгват уроците,в момента съм с нов лаптоп и е възможно да му липсвата някои-кодеци или флаш както споменахте по-горе.В youtube клипчетата вървят...някакви идеи?

  Николай Георгиев Георгиев:

  да добавя може да е от значение,че съм с W7

  Иван Цукев:

  Пробвай през различни броузери. Препоръчително е chrome, може и Firefox.

  Само не ползвай Internet explorer, с него ще имаш проблеми с половината сайтове в Интернет.

  Иванка:

  Започвам курса с огромно удоволствие. А мога ли да си свалям видеофайловете, за да ги гледам и уча когато имам време (в събота и неделя на село например), а там нямам интернет.

  Иван Цукев:

  Целта на обучението е да е интерактивно и на този етап изисква връзка с Интернет. Приемаме обаче всички предложения за подобряване на обучението, така че това е нещо което обмисляме как да осъществим

  Атанас Тодоров:

  Имам инсталиран и Google Chrome браузър, но работя предимно с Opera и за сега нямам проблеми.

  Емилия Григорова:

  Необходимо е да си инсталираш Google Chrome браузъра,който ти препоръчва г-н Цукев и смятам че всичко ще бъде ОК

 • Как да гледаме уроците, ако нямам Интернет?

  Иванка:

  Започвам курса с огромно удоволствие. А мога ли да си свалям видеофайловете, за да ги гледам и уча когато имам време (в събота и неделя на село например), а там нямам интернет.

  Иван Цукев:

  Обучението на този етап е дистанционно с изискване за интернет връзка. Тоест уроците могат да се гледат неограничено, но през Интернет.

  Свалянето им дори не е добър вариант - да се свалят един по един над 90 урока + поне още толкова файлове и да се свалят и подреждат е много работа, която не е необходимо да се прави.

  Препоръката е да се изгледат достатъчно уроци, човек да си напарви бележки в тетрадка или бележник и да се свалят файловете за упражнения. След това, когато нямаме Интернет може да си преговорим бележките и да си направим упражненията. Така много добре се затвърждават уроците и се увеличава ефекта от курса.

  Иванка:

  Благодаря, това е идея. Ще си купя най-хубавата тетрадка, която намеря в книжарницата :)

  Иван:

  И, аз ще си купувам бележник!Сигурно ще ми трябва за после.

  Альоша Исаев:

  Напълно съм съгласен с колегите по въпроса с бележника или тетрадката.

  Penka Marova:

  Съвета на инж.Цукев е много практичен, благодаря!

  Георги:

  Много добър метод за обучение на хора,които не разполагат много със свободно време. С удоволствие започвам курса. Благодарности на създателите.

  Райна:

  Защо да си купувате тетрадка или бележник, когато може да си изтеглите предложената тетрадка. толкова добре структурирана, с тестове, които и без Интернет може да си решавате.

  Иван Иванов:

  Предполагам, че ако можеше да се теглят свободно уроците, трудът на създателите ще се обезсмисли. Най-вероятно за това са активни уроците за няколко месеца, а не само до завършване на курсът...

  Надежда:

  Мислене в правилната посока :)

  Христо Йорданов :

  На мен ми крашва профила, когато вляза от мобилния, макар и с Google Chrome.

 • Какво да направя, за да виждам еднакъв прозорец с вашия?

  Мариана:

  Здравейте, ползвам Autocad 2010, при избора на 2D Drafting&Annotation, някои неща не се виждат при мен: Куба, който е горе в дясно, лентата за превключване между model и layout. Какво да направя, за да виждам еднакъв прозорец с Вашия?

  Иван Цукев:

  В по-следващия урок има повече информация. Там даже пише: Ако кубът не се вижда, сменете стила на визуализация (в горния ляв ъгъл) да е "wireframe" и задайте NAVVCUBEDISPLAY да е 1 и NAVVCUBE on като изпишете тези команди в командния ред.

  Пантелей:

  Къде точно се сменя стила за визуализация? Дали в 2D или в 3D?

 • Как да премахна разграфената мрежа (grid) в AutoCAD 2009?

  Йорданка Милчева:

  Работя с autocad 2009 смених цвета на екрана от бял на сив но нямам разграфена мрежа. Какво да правя?

  Ivan:

  Здравей,

  предполагам, че става въпрос за GRID опцията. Можеш да я включваш и изключваш долу в лентата с бутони или чрез клавиша F7.

  васил:

  БИХТЕ ЛИ ДАЛИ СЪВЕТ ЗА ЦВЕТА НА МОДЕЛНОТО ПРОСТРАНСТВО

 • Опцията grid

  Йорданка Милчева:

  Здравей, опитах с опцията GRID , но тя не се активира , опитах и с F7 няма резултат. Има ли друг начин?

  Иван Цукев:

  Възможно е мрежата да е там, но да е прекалено дребна или прекалено едра за да се визуализира на екрана.

  Може да пробваш да направиш zoom с опция extents или с gridunit да редактираш гъстотата на мрежата.

  Ако това не помогне в Options -> Colors трябва да се провери дали цвета на мрежата не съвпада с цвета на фона.

 • Иван:

  До тук всичко беше нормално, но при опит да стартирам видеоурока се оказа, че не разполагам с този JW Player, който така и не тръгна. Чувам само звук, но не виждам видеото на урока. Изглежда ще трябва да разчитам на чутото.

  Иван Цукев:

  JW Player е вграден на сайта и пуска всички видео уроци.

  Най-вероятно има проблем с browser-a, пробвай с друга програма за отваряне на интернет страници.

 • Поздравления за формата на курса

  владимир:

  Поздравление за формата на курса.Информацията е на достъпен език, дори и за начинаещ като мен.Възможността за многократно преглеждане на уроците е голямо придимство.Надявам се абонамента да удължи и за по дълъг период.

  Поздрави

  Владимир

  Иван Цукев:

  Здравей,

  радвам се, че формата ти харесва. Целта ни винаги е била да има полезни знания, поднесени по най-удобен начин.

  Владо:

  За първи път се сблъсквам със такава форма на обучение и за сега наистина ми е много удобна сядам пред компютъра когато искам и преглеждам всичко многократно.

 • AutoCAD 2013

  Милена Петкова:

  Здравейте! Поздравления за курса! Оказа се доста полезен, дори за хора с опит с тази програма. Искам да попитам къде мога да се информирам за новостите във всяка следваща версия на AutoCAD ? Аз в момента съм с 2013 и ако не съм запозната с промените в програмата няма как да ги използвам.

  Иван Цукев:

  Благодаря за мнението. Наистина целта ми е курсовете най-вече да са полезни и да постигат резултат в практиката.

  За новостите във версиите правя публикации в блога. На една страница имам линкове към отделните новости за различните версии. Дано ти е полезно: https://blog.tsukev.com/autocad-novi-funkcii/

 • Различни версии на Autocad

  ЛИЛИЯ СТОЯНОВА:

  Здравейте! Въпросът ми е, тъй като моят компютър не поддържа Autocad 2012/2013 аз ползвам 2010г. Интерфейсът не е много различен,но има разлики. Ще бъде ли проблем да използвам 2010 или да търся начин да си инсталирам 2012г. А в назъбеното колело е избрана опцията 2D Drafting & Annotation, но имам опцията Ribbon

  Иван Цукев:

  2010 има ribbon интерфейс.

  Ако не се появява, а си седи стария Classic интерфейс, то пробвай различните варианти за работните пространства (долу зъбното колело).

  Може и да ползваш командата ribbon или да го настроиш чрез CUI, но второто обикновено е доста по-сложния вариант.

  Nik:

  как да работя с географски карти в аутокад - например за пространствена регресия - вкарване на данни с геотагове и получаване на изолинии посредство  модел за пространствено разпространение на изучаваното явление?

  Мария Сакалова:

  Здравейте! Аз съм с AutoCAD Mechanical 2014  и от първия урок виждам че има известни различия. Необходимо  ли е да  си търся друга версия?

  Елена Куманова:

  Моята версия на Autocad e също 2010 и в падащото зъбно колело долу в дясно също нямам ribbon ,а само 2D Drafting & Annotation

 • Дали не е по - добре да се използва Ribbon палитрата ?

  Божидар:

  Дали няма да е по-добре да използваме 2D пространството съвместно с палитрата Ribbon. Така над палитрата ще имаме лента с менюта и ще може бързо да достигнем до някой команди, които ги няма в панелите(Draw, Modify, Dinension) на лентата  Ribbon

  Ivaylo:

  мисля че да

  Rumi Miteva:

  За мене по-добре ще е да ползвам Ribbon палитрата,тъй като това е първата ми стъпка в AutoCAD.

  Владо:

  Аз направо ще ползвам ribbon за да викна така мисля че ще ми е по удобно като начинаещ

  Cveti:

  syper

 • Моят начин да използвам моделно пространство

  Божидар:

  Аз използвам старото AutoCAD Classic, после премахваме всички странични ленти, палети и падащи списъци.Остава ми само най-отгоре бързата лента и под нея лентата с менюта. После от лентата с менюта Tools - Palette - Ribbon. Така имам бълз достъп до повече опции от различни раздели на Ribbon, които не са на самата палета.

  Краси Кръстев:

  Здравей, интересен начин на организиране на менютата при работа с AutoCAD.

 • Може ли след като  използвам MAC OSX и използвам AutoCAD 2014

  Станимир:

  Здравейте! Въпросът ми е : от известно време работя на лаптоп на марка Apple имах възможност да си инсталирам AutoCAD 2014 който е с малко по нов и различен интерфейс.Искам да попитам мога ли да премина на такъв какъвто е в видео уроците? 

  Краси Кръстев:

  Здравейте, курса е проведен на версия 2012, и до колкото знам Autodesk има версия 2012 направен за MAC, така че може спокойно да преминете на него. При положение че имате инсталиран 2014 не виждам обаче защо Ви е нужна по - ниска версия, интерфейса на 2012 и 2014 си приличат доста найстина с много малки изключения.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Станимир:

  Благодаря за отговора! Всички опции от курса намирам на интерфейса на 2014, просто се бях притеснил че няма да съвпада.

  георги:

   Moqta wersiq  e AUTODESK 2006- moga li da sledwam kursa

  Краси Кръстев:

  @ Георги - Здравей, относно версията на AutoCAD https://aula.bg/autocad-introdukciia-kam-onalayn-obuchenieto-v-aula прегледай тук коментарите какво е мнението за версиите на AutoCAD ( първата тема под първия урок на първи модул ) Като цяло няма да бъде кой знае какъв проблем просто версия 2006 е със стария интерфейс на програмата и няма някоя и друга от опциите, показани на по - новата верисия на програмата.

  Христо Спасов:

  Не знам по каква причина и кое е по-добрият вариант, но при версиите за mac от Autodesk избраха да се придържат към интерфейс сходен с този на продуктите на Adobe. И няма значение с коя версия е човек, интерфейсът се запазва, добавят се само нови възможности. Малко е объркващо първоначално, но обикновено тези които сме с mac, сме принуздени да работим и с win и щем не щем свикваме с разликите.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, ако ти е изчезнал комадния ред за да се появи наново (въъпреки че на снимката виждам че се си е там комадния ред ) - клавишна комбинация ctrl + 9 и ще се появи,а отностно лентите за състоянието - натисни десен бутон на мишката върху иконките, които виждаш долу и махни тикчето на Use Icon като кликнеш отгоре.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Ивайло:

  Много благодаря! 

  Миглена:

  Много благодаря

 • Как да се избера Drafting and Annotation в AutoCAD Mechanical?

  мартин:

  Здравейте
  Моят въпрос е ,защо долу в моето меню ,там където трябва от зъбното колело да избера Drafting Annotation ,при мен ми излиза Мechanical ,проблем ли е това и ако да как да го оправя с версия 2014 съм ,благодаря предварително .

  Краси Кръстев:

  Здравей, в комадния ред изпиши Options, ще ти се отвори прозорец подобен на този показан на снимката, отиди на раздела Profiles - там най - вероятно при теб е маркиран profile - Mechanical смени на друг профил - най вероятно има такъв на който пише чисто AutoCAD ( или както е на снимката - Unnamed profile ) , като го смениш запази настройките ( Apply, ОК ), след което пробвай със зъбното колело за Drafting Annotation.Само да вметна ако искаш да упражниш всичко показано в курсовете най - добре да си инсталираш AutoCAD ( класически (чист ) ) и то версия минимум 2012, тъй като AutoCAD Mechanical е по - специфичен в него има допълнителни библиотеки насочени към машинни инженери,но за сметка на това може да има малко орязани опции ( или трябва допълнителни настройки за да ползваш класическия вид на AutoCAD - проблема в твоя случай), които пък ги има в класически AutoCAD.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Николай:

  Обикновено при инсталиран AutoCAD Mechanical се инсталира и класическия AutoCAD. Така, че потърси иконката на класическия AutoCad на десктопа или в главното меню. В този случай ако си направил тези настройки във "Mechanical-а" тук няма да ги има и ще трябва да ги направиш отново.

  мартин:

  Благодаря много и на двама ви за бързият и точен отговор ,в моят случай послушах Николай и просто си отворих класическата версия,още веднъж мерси.

  Светла Щерева:

  Здравейте. Аз съм с Аутокад 2014 и имам същия проблем като Мартин.Като дам на зъбното колелце долу в дясно ми липсва Drafting & Annotaition. Като отворя Options и избера Profile нямам Unnamed Profile нито Autocad. 

  Fghj:

  С чист Аутокад ли сте или е специализиран Mechanıcal ,Electrical , LT,....и т.н. ,  и изобщо ли  нямате други профили или имате, но с друго име . например аз имам тези профили 

  Светла Щерева:
  screenshot9981e6-24f5904a6.jpg


  С Autocad Mechanical 2014 съм. А профилите са същите като на снимката.
  Краси Кръстев:

  Ами избери Vanilla профила и би следвало да нямаш проблем.

  Fghj:

  Да и аз съм с Autocad Mechanical и във Vanılla ги има опциите ,за които питахте  

  Светла Щерева:

  Много ви благодаря. Дадох на Vanilla и веднага ми се появи Drafting & Annotaition и сега всичко е ок.

  Краси Кръстев:

  Моля, Светла

  Супер е че вече всичко е ОК при теб! :)

 • Защо не мога да сваля тетрадката?

  Николов Никола:

  Здравейте,не мога да си сваля тетрадката?

  Николов Никола:

  Излиза ,че е само изображение.


  Радка Шишкова:

  Тетрадката е много удобна, поне за мен! Трябва да свикваме с новостите!

  Радка Шишкова:

  Знаете ли в коя папка отиват свалените от Вас файлове? Може би сваляте тетрадката, но след това не можете да я намерите.

  Николов Никола:

  Благодаря,изтеглих я вече! А за файловете отиват  там където ги зачисвам..

 • Как се включва и изключва таб в Аутокад, за да увелича работното пространство?

  Yuliya Paskaleva-kostova:

  Здравейте! Можете ли да ми кажете, как да изключа таб-а с имената на файловете, върху които работя? Целта ми е да не се вижда, за да си увелича работното пространство. Правила съм го, но сега не се сещам. Ето защо, трябва да си записваме, дори и на пръв поглед незначителни неща!

  Иван Цукев:

  От Auitodesk ни карат да си купим по-нова версия, за да имаме тези табове, ти искаш да ги изключваш :)

  Шегата на страна. Изключително удобни са, но ако работиш на малък екран и искаш да си увеличиш средата за работа, е много добра идея да ги изключиш.

  Напиши NEWTABMODE и задай 0

  Редакция: По-долу има работещ отговор с командата FILETABCLOSE

  Yuliya Paskaleva-kostova:

  Благодаря! 

  Просто до скоро бях с autocad 2009, но със стария интерфейс, а сега изведнъж 2014 и искам да направя плавен преход от стария към ribbon и като включа и menubar, плюс този таб - работното пространство остава много малко.
     Относно начина на обучение, много ми допадна, след като изгледах пробния курс и мисля в най-скоро време да се запиша. Надявам се скоро да направите и по-специализирани курсове например autocad architecture ili electrical и т.н., които ще са много полезни.
  Yuliya Paskaleva-kostova:

  Пробвах, но не става. Изписва ми това - Unknown command "NEWTABMODE"

  Или аз бъркам нещо, или някъде в настройките не е отметната някоя настройка.
  С Autocad Architecture 2014 съм.
  Тодор Тодоров:

  В Autocad 2014  се отварят с "Filetab" и се спират с "FIletabclose" :)


  Иван Цукев:

  Аз съм ти подал грешната команда.

  Пробвай това: FILETABCLOSE - затвря ги

  FILETAB - отваря ги

  Иван Цукев:

  Виждам, че броени минути преди мен Тодор вече е отговорил..

  Yuliya Paskaleva-kostova:

  Благодаря ви! С  FILETABCLOSE се получи.

  V.malcheva87:

  Здравейте, при AutoCad Civil 3D 2012 каква е командата аналогична на filetab и filetabclose (понеже не ги разпознава, Unknown command "FILETAB".  Press F1 for help.)?

  Цанко Дилов:

  Табовете се изключват, но увеличаване на работното пространство, както в 2D, така и в 3D, става най-лесно от едно "триъгълниче" в лентата за раздели. И отново се връща обратно.

  V.malcheva87:

  В youtube има клипчета за filetab, активира се от рибън интерфейса: View/User Interface/File tabs. При мен няма такава опция, а бих желала да я използвам тъй като ми е доста удобна, не знам как да прикача снимка тук, за да ви покажа проблема.

  Краси Кръстев:

  Коя Версия на AutoCAD ползваш Filetab - Овете ако не ме лъже паметта ги вкараха от версия 2014 насам.

  V.malcheva87:

  AutoCAD Civil 3D 2012, Благодаря инж. Кръстев :)

  Николай Коцев:

  А не е ли по-лесно просто да изключите ribbon-а с бутона долу вдясно switch workspace -> classic AutoCAD, и/или пак там с бутона full screen?

  Антон Тонев:

  Това е начина казан от Венета на мен лично той най ми допадна

  Alexander Kateliev:

  Никой ли не знае къде са настройките на програмата?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Александър.

  Кои настройки имаш предвид, т.к. в AutoCAD имаш възможност да настройваш доста неща.

  Генераните настройки на програмата са в Options прозореца, който се извиква като в командния ред на програмта се изпише OPTIONS (OP) и след това се натисне Space.

 • Защо не намирам зъбното колело за настройки в AutoCAD?

  Габриела Ангелова:

  Здравейте,

  С AutoCad 2015. Не намирам зъбното колело. Не искам да преминавам на стария интерфейс, но видях, че има и други опции там. Абсолютно начинаеща съм :) Ползвам Mac, ако това има значение :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, трябва да е точно в позиция 1 на снимката до мащабите ако липсва то или изпиши в комадния ред Workspacelabel и след когато AutoCAD те попита за стойност задай 1 - ца ........или пък снимка 2 - цъкени с десен бутон долу на лентата и дай тикче на Workspace би следвало да се появи зъбното колело.

  Габриела Ангелова:

  Много благодаря! 

 • Как да изкарам лентата с състояния?

  Йордан:

  Изтеглих AutoCad 2015 но на този интерфейс изобщо не се показва лентата с състояния.Как да я изкарам ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, лентата със състояния я има така както си показал снимката - това са иконките които са от дясно след MODEL ( първата е за показване и скиравне на GRID мрежата ), просто след 2015 са само и единствено подформата на иконки, няма ги в текстови вариант. 


  Като гледам обаче мисля че не са включени абсолютно всички .... затова ако с десен бутон на мишката кликнеш върху някоя от тях и дадеш на display ще ти излезне ( снимка 1 ) списък от опции които може да поставиш като постоянни в лентата за състояние като просто ги "тикнеш" ( препоръката ми е да ги маркираш всичките ). Минавайки с курсура на мишката виждаш каква точно е функцията на иконката - ( за иконката за скриване /пускане на grid мрежата трябва да ти изпише - Grid Dispaly ( F7 ))
  Йордан:

  1'Оказа се ,че в долния десен ъгъл има бутон Customized чрез който "тиквам" иконките които ми трябват. 
  Сега е по-добре,голямо БЛАГОДАРЯ

  Росица Певецова:

  И аз благодаря за въпроса и отговора, защотио имах същия "проблем" :)

 • Може ли Autocad 2015 Deutsch с английски команди

  Стилян Билдирев:

  Може ли да се използват команди на английски в немска версия, или да се смени езика от немски на английски - Autocad elektrikal 2015

  Светлин Стоянов:

  Здравейте,
  Пробвайте пред всяка команда на английски да слагате точка "." или долно тире "" или двете едно след друго "."

  Примерно: .line или _line или ._line
  Пишете дали има ефект. 
  Успех.

  Стилян Билдирев:

  За съжаление няма резултат - unbekante Komand

  Иван Цукев:

  Мисля, че няма да стане без допълнителна инсталация.


  Ето тук има информация за language packs:
  https://knowledge.autodesk.com/customer-service/account-management/software-downloads/language-options
  Matthesharp:

  [url=https://webrootdownload.me/webroot-com-safe/]Webroot.com/safe[/url] is a cloud-based antivirus software that protects your system against viruses and other online threats. This software offers complete security of your device from malware and viruses. Moreover, it protects you during web surfing sessions by blocking harmful sites.

 • Коя версия -  Autocad 2013 или Autocad 2014 ?

  Албена Христова:

  Здравейте ! Искам да си изтегля Autocad  2014, защото има все пак някакви подобрения. Разбрах, че уроците тук са версия 2013. Проблем ли ще е, ако си изтегля 2014 за обучението ми в курса  Autocad. 

  Тихомир Тасев:

  Не е проблем ,аз работя и гледам уроците с в. 2014 и всичко е супер !Тегли и не го мисли ! 

  Албена Христова:

  Супер, благодаря !

 • Краси Кръстев:

  Здравей, след 2' 19 " лектора започва да показва неща които изискват движение на мишката, не знам дали гледаш целото видео или го гледаш на принципа .... ако една минута не се движи мишката се отказваш въобще да го гледаш, защото смяташ че има проблем.


  Ако е така изгледай цялото видео без да превърташ след 2 ' 19 " ти гарантирам че има движение.
 • Как да сменя езика на аутокад от ЯПОНСКИ?

  Ивелина:

  Здравейте

  ще ви задам енин въпрос който изобщо не е по темата но просто не мога да се справя сама.

  Наложи се да си преинсталивам компютъра заради вирус.

  Инсталирах си аутокад наново, но не щеш ли той е на японски.

  Та въпроса ми е как да сменя езика от японски на английски за да мога да работя??

  Георги :

  На страницата на Autodesk пише че има само китайска локализация но предполагам че е едно и също. Като отворите Аутокад, от менюто Help  натискате стрелкичката и от там избирате Download Language Pack. Ще ви препрати на страницата на Аутодеск от където можете да си свалите езиков пакет по избр. Има на Английски, Руски и др. езици. Ако Download Language Pack не се чете ( изписано е неразбираемо) Това е страницата от която трябва да си изберете език:  

  https://knowledge.autodesk.com/support/autocad/downloads/caas/downloads/content/autocad-language-packs.html
  Имаите в предвид, че езиковия пакет се инсталира отделно, т.е. ще имате иконка за Японския Аутокад и отделна иконка за съответния език който изберете. Настройките които направите в едната програма няма да важат за другата.
 • Краси Кръстев:

  Здравейте, ако версията Ви е LT няма как да имате VIewcube.

  Краси Кръстев:

  Ако е класическа 2010 версия все пак може да погледнеш тази тема тук :

  Здравейте, при мен не ми се показва кубът. С AutoCAD 2010 съм и не ми излиза в горен ляв ъгъл стила на визуализация и нямам представа как да го сменя. След като написах командите за куба нищо на стана.

  Както и да са изпълнени следните условия :

  • За стил 3D ( от зъбното колело да е е посочено 3D Modeling ) и съответно да е включено

  • различен от 2D wireframe поглед с оглед на това че в 2009 и 2010 версия от Autodesk са решили че този инструмент ще се използва основно в 3D.

 • Лилия Ласкова:

  Здравей, Хава! Можеш да изтеглиш тетрадката, която се намира под видеото на урок 1: "Запознаване с интерфейса на AutoCAD". Успех с обучението! :)

 • Може ли да продължа на AutoCAD версия 2016?

  Милен Костадинов:

  Здравейте,аз съм с версия на AutoCad 2016,от видеото разбирам,че ще е добре за мен. Как ще ме посъветвате,да продължавам ли на него или да потърся по-стар ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, продължавай с 2016, накрая на курса има модул в който се показват новостите във версия 2016 и има някои инструменти които биха ти свършили работа в практиката.

  Ако имаш възможност бих ти препоръчал даже да си инсталираш 2017.

  Ето и една тема от форума , в която може да видиш доста мнения относно коя версия да ползваш.

  Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля ?

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Милен Костадинов:

  Благодаря за отговора,ще разгледам темата

 • Какво толкова му харесвате на тоя Ribbon интерфейс?

  инж. Светозар Пиндиков:

  Направо се чудя колеги какво толкова му харесвате на тоя Ribbon интерфейс ? за мен лично е голяма бъркотия . Сигурно сте прави че трябват няколко дни , за да се свикне с него но при това наше напрегнато ежедневие със срокове за вчера ви се чудя как ви остава време да експериментирате и да се занимавате с Рибона ? Аз например си ползвам AutoCAD classic интерфейса и съм си направил шорткъти за една дузина команди , които ползвам от клавиатурата и ми е много по лесно . Поздрави за курса иначе - направен е много добре , за да се разбира от всички !

  Краси Кръстев:

  Здравей !

  Да споделя и моето виждане. Относно използване на бързи клавиши съм напълно съгласен с теб. С времето свикваш почти всичко да правиш от клавиатурата и съответно това ускорява работата. Относно Ribbon, няма как да се измъкнеш ... последните версии на AutoCAD не се поддържа Classic workspace ( е при добро желание може да си направиш такова ).Другите най - често изпозлвани програми също въведоха Ribbon интерфейса.

  Макар и да не ползвам много командите от Ribbon - а, за мен е по - удобно, по - интуитивно когато си в даден Раздел и виждаш най - често използваните команди на едно място и кликаики на командата ти се появява малък Help.

  Определно съм ЗА Ribbon -a .

  НО това е моето мнение. Чесно казано нямам против и да съм с Класически изглед на workspace - a.Друг е въпроса че не мога да прежаля текстовите иконки за състоянията ( ORTHO, SNAP и т.н. ), но това е друга тема на разговор.

  Ето една тема : Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля ? в която има интересна дискусия относно това кой каква версия ползва.

  Мисля че ще се получи една интересна тема, ако повечко хора изкажат мнение за Ribbon интерфейса.Определно ще има хора ЗА и ПРОТИВ или пък ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ

  Цанко Дилов:

  Ribbon-a (или както се определя от някои като "разтягаща се лента") определено е за предпочитане. Изгледал съм десетки курсове на Аула, и всички са с Ribbon интерфейс. А иначе съм съгласен, че добре познатото, като навик, трудно се променя. Сигурен съм, че който свикне с Ribbon, няма да се върне обратно.

  Nikolin Kayabashev:

  Класическият изглед с падащи менюта го имаше и в най-първите опити на "български" ACAD през 90-те години, наричан "Технокад", който тогава даваше възможност сравнително лесно, при липса на мишка, да се избират команди от клавиатурата, тъй като те бяха организирани в един вертикален панел от страни на чертожното поле. Клавишните комбинации и въвеждането на координати от клавиатурата бяха много популярни (все пак говорим за 90-92 година и DOS). По-късно при ACAD 2004 (ако се не лъжа) се появи възможността за прилепване с курсора към характерни за дадения обект точки. В този смисъл "ежедневната" работа я върша предимно с клавиатурата и мишката почти без да прибягвам до рибон панела или менютата, а командния ред съм го забравил въобще. Друг е въпросът, когато в рамките на един проект се налага да се ползват едновременно "Electrical" и "Mechanical" или "Electrical" и "Architecture" чертежи, тогава е въпрос на рутина как по-лесно да си свършим работата.

 • От къде да изтегля програмата?

  Ивайло Сариев:

  линк?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето от тук може да изтеглиш пробна или студенстка версия.

  https://www.autodesk.com/education/free-software/autocad

  От https://www.autodesk.com може и да си закупиш съответно software - a .

 • Какъв е проблема с отварянето на new drawing?

  Cokera:

  Здравейте! Защо преди от бутона new - drawing ми се появяваше прозорец от който можех да си избера template, а сега трябва да въвеждам пътя до template-та ръчно в command line. Как бих могъл да върна старото положение.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  изпиши в командния ред Filedia (снимка 1 позиция 1) и въведи стойност 1 (снимка 1 позиция 2) за тази променлива, натисни space за да потвърдиш и готово, вече няма да го имаш този проблем.

  Снимка_1

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Cokera:

  Супер си Краси много ти благодаря за бързия отговор.Получи се след като въведох командата.

 •  Защо с Google Chrome не ми тръгват видеата, изписва ми Error loading media: File could not be played?

  Cokera:

  Инсталирах Google Chrome и пак не тръгва.Изписва ми Error loading media: File could not be played.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Mоже ли да ми кажеш за кой урок точно става дума или е за всички, и ако може един Screenshot на това което виждаш когато стартираш видеото.

  Кой от двата Player -a на Aula ползваш?

  Пробвай с алтернативния видео плеър - снимка 1. При мен върви без никакви проблеми и с двата плеъра.. Пробвай и с Mozzila, ако искаш. Въпреки че щом не тръгва проблема с Chrome.

  Снимка_1

  Коя е операционната ти система - WIN XP, 7, 8,10?

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Cokera:

  , ами пробвах първите три урока за сега и трите не тръгват. Пробвах и с двата player-a на АУЛА. Използвам операционна система windows 8.1 Pro.

  Краси Кръстев:

  Интересно, ще проверим какъв е проблема, предполагам гледате курса посредством опцията "Изпробвай курса" нали?

  Cokera:

  Да, точно така. Благодаря.

 • Къде е опцията AutoCAD Classic на Autodesk AutoCAD LT 2018?

  Ивайло Иванов:

  Здравейте, На работа вчера ми взеха лиценз за Autodesk AutoCAD LT 2018. На него вече няма опцията Classic или не я откривам. Знам, че е LT версията, но все пак мисля, че курсовете ще са ми полезни :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, като цяло опцията с класически менюта в Workspace на AutoCAD го изключиха от 2015 версия насам.Независимо дали си с LT или основната версия на AutoCAD, то ако кликнеш на зъбното колело, то следва да не отркриеш опцията Calssic AutoCAD.

  Ето тук има една алтернатва, с която може да си включиш менютата така че да ги виждаш като класическия вариант на AutoCAD :

  Как да включим класическите стари менюта на AutoCAD?


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Христо Спасов:

  Руснаците разпространяват два варианта с вграден Classic за версиите до 2018 включително. Аз лично предпочитам версията на m0nkrus, там е направена директно и не се налага да се правят каквито и да било допълнения. Езиците на които го има са английски и руски.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, ако търсиш AutoCAD Classic сред работните пространства (work space) във версия 2015 не се подържа workspace AutoCAD Classic.

  T.e. това което е показано в урока на версия 2012 за превключване към класически изглед на работното пространство (work space) и съответно използването на ленти с интрументи с които се работеше преди излизането на Ribbon интерфейса, няма как да се случи от 2015 версия насам, просто във версия 2015/16/17/18 го спряха като опция от Autodesk.

  Ако визираш обаче че ти липсват Ribbon разделите горе ... то може да ги пуснеш като изпишеш в командния ред RIBBON и след това избереш съответно space (enter).

  Ето няколко теми, които мисля че ще бъдат от ползва към темата:

  Защо изчезна рибан интерфейса?

  Защо в AutoCAD 2015 не откриваме текстов вариант на лентата за състояние?

 • Затворих лентата за написване на командите, как да я възстановя?

  Корнелия Димитрова:

  Здравейте , бихте ли ми казали как да възстановя лентата за изписване на команди, беше върху част от иконките и аз я затворих и сега незная какво да направя. Сега започвам да се уча с AutoCAD 2014. Благодаря предварително

  Краси Кръстев:

  Здравей, Корнелия.

  За да включиш отново командния ред избери от клавиатурата клавишната комбинация Ctrl + 9.

  Корнелия Димитрова:

  Много Ви благодаря

  Корнелия Димитрова:

  И още един въпрос - мога ли да я преместя някъде другаде и как, защото е пак върху иконките и ако реша да ги ползвам пак трябва да я затварям?

  Краси Кръстев:

  Не е необходимо да я затвяряш, хвани в левия край лентата (като внимаваш да не натиснеш Close бутона), като кликнеш с левия бутона на мишката и задържиш (снимка 1 позиция 1), следва ленатата да се "зелепи" за курсора и да я преместиш където искаш.

  Снимка_1

  Съвета ми е да я преместиш най-долу където са табовете за Model, Layout и т.н. или просто да я придърпаш по надлолу така че да не ти пречи по какъво и да било начин на работата.

  Корнелия Димитрова:

  Преместих я долу в ляво, при мен липсват Model, Layout, имам ги само като иконки долу в дясно. Много благодаря! :)

  Корнелия Димитрова:

  Много мил, добър и отзивчив екип сте!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Разположението на Model и Layout - тите зависи от версията на AutoCAD. При версии по-стари от 2015 година са там, след 2015 се намират на мястото показано на снимката по-горе.

  Иначе ето едно видео, което ще ти помогне да разбереш как да поставяшш снимки тук в форума на Аула с което да задаваш още по конкретно въпросите си.

  Хубав и слънчев ден.

 • Как да добавя и/или изместя елементи на екрана?

  Димитър Кулев:

  На екрана в мой файл, отворен със студентската версия AutoDesk AutoCad 2014 – STUDENT VERSION, в най-горния ред, в сравнение с подобния ред от курса, липсват: една иконка, която в чертежа от курса е вдясно от Drafting & Annotation и цялата дясна част с иконките : нещо като 4-бутилчици, човешки силует, Sign in, !, ?, а бързата лента с инструменти и Drafting & Annotation са под разделите на Ribbon-интерфейса.Ако е важна липсата на тези елементи, как да ги добавя в най-горния ред и евентуално там да изместя бързата лента с инструменти и Drafting & Annotation, така че видът им да стане еднакъв с този от курса?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  за Drafting Annotation и бързата лента с инструменти са една цяла лента в края на лентата има една стрелкичка (снимка 1 позиция 1), кликни на нея, следва да ти се покаже едино падащо меню (снимка 1 позиция 2), там избери опцията Show Above the Ribbon (снимка 1 позиция 3).

  Снимка_1

  Следва лентата да се качи над Ribbon - a (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_2

  По отношение на иконката в дясно от Drafting Annotation, това което вижда от урока е че става дума за Иконката Plot Preview. Тя може да се включи пак като отидеш на стрелкичката показа на снимка 1 позиция 1 и от падащото меню дадеш отметка на plot preview (снимка 3 позиция 1).

  Снимка_3

  Съответно иконката ще се почви горе - снимка 4 позиция 1.

  Снимка_4

  Ако я няма тази команда, то може да се добави по следния начин: отиди пак в същото падащо меню на More commands (снимка 5 позиция 1).

  Снимка_5

  Следва да се появи прозорец (снимка 6 позиция 1) в който трябва да намериш Plot Preview (снимка 6 позиция 2) иконката и с дърпане и влачене да придърпаш Plot Preview иконката към лентата с бързи команди (снимка 6 позиция 3).

  Снимка_6


  По отношение на Sign In, човешкия силует .... цялата тази лента, моето мнение е че не ти е крайно необходима, ДАЖЕ доста хора я махат.


  Един съвет, който ще те улесни при задаването на въпроси - когато добавяш въпрос слагай по една снимка, така по-лесно ще опишеш въпроса си, поне според мен.

  Ето едно видео:

  в което може има показан в най-общи линии начина за задаване на въпрос във форума.

 • как да сменя чертожното поле?

  Benji:

  Здравейте, как да променя чертожната мрежа в аутокад, аз използвам версия 2010.При мен се появяват точки ,как мога да ги променя на мрежа?Как да сменя точките с мрежа?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Benji.

  Ето тук в тази тема:

  Как да сменя мрежата на екрана от точки на линии?

  е дадено обяснение как може да се смени тази настройка.

  Ти си с AutoCAD 2010, при теб долу в лентата със стъстояния може да няма иконка, ами да пише GRID.

 • Може ли безплатният урок да бъде върху Аутокад за проектиране на електрически инсталации и ако е възможно на български език

  Валери Митков Петков:

  Може ли безплатният урок да бъде върху Аутокад за проектиране на електрически мрежи и инсталации и на български език.

  Olia Hristova:

  Най общо казано- Да, мисля че може

 • Коя версия?

  ивелина маринова:

  Моят Аутокад е 2020г. Чудя се дали изобщо ще разбера нещо, понеже, доколкото виждам обучението е на по стара версия. Или да намеря по-старата? По-добре ли ще бъде?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивелина.

  Ето тази тема ще отвогори на въпроса ти.

  Каква свободна версия на AutoCAD за абсолютно начинаещ да изтегля?

  Накратко ... това че версията ти е по-нова няма да попречи за разбиране на основните принципи на работа в AutoCAD от уроците тук в Aула. Нещата в годините не са се променили КОЙ знае колко, има малки кючови добавки и промени които благодарение на форума са добре обсъдени.

  Винаги препоръка ми е била винаги смело напред с най-новата версия, тя ще бъде масовата след време няма да е по-старата.

 • Ivan:

  Здравей, пробвай с Google Chrome. Вероятно е от броузера.

 • Вяра:

  При мен няма проблем. С какъв браузър отваряте видеата? Аз лично ги отварям с Google chrome, може и с Mozilla Firefox и т.н.

 • Ivan:

  Ако имаш затруднения, използвай Google Chrome.

 • Може ли да направим съпоставка Урок - Версия на АутоКад

  Desislava:

  Може ли да попитам всички уроци по АутоКад ли са на версия 2012? Защото аз съм с версия 2020 и няма нищо общо с тази във видеото?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десислава.

  Голяма част от уроците в началото са на версия 2012, след това в края на курса има модули в които се показват новите инструменти в версиите след 2012 и тяхното приложение.

  Не бих казал че нямат нищо общо, във времето интерфейса определено се повидеоизмени, но основната идея на ribbon интерфейса, инструментите и процеса на работа с AutoCAD си остават същите. Всичко ново като инструменти и изменения са показани в последните модули, където е показано всичко ново което се надгражда в дадена версия.

  Desislava:

  Благодаря за отговора. При мен явно основният проблем с големите разлики в интерфейса идва от това, че не съм с операционна система Windows. Но се свиква, благодаря ви

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Каква е операционната ти система?

  Desislava:

  Mac ... но с повече ровене и разучаване свикнах и се оправям вече:)

  Краси Кръстев:

  Да свиква се има доста разлики когато позлваш iOS.

  Мислила ли си за вариант с виртуална машина.

  Desislava:

  Не, честно казано не съм. Бихте ли могли да ми помогнете да си наглася плотирането в Аутокад, защото каквото и да правя не успявам да го наглася да ми го плотира в монохромни цветове и винаги излиза цветно?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Десилава.

  Мога ли да те помоля да поставиш една снимка в която показваш настройките на принтиране, за да се види от къде може да идва проблема, т.к. принтирането на цветни линии вместо на монохромни може да идва от доста места.

  Преди да поставиш снимка ето няколко теми в които се поочва от къде може да дойде проблемът и последващото го решение.

  https://aula.bg/question#id-129702400001

  https://aula.bg/question#id-85824000001

  https://aula.bg/question#id-142617600001

  https://aula.bg/question#id-120921600001

  https://aula.bg/question#id-127552000001

  https://aula.bg/question#id-168640000001

  https://aula.bg/question#id-22597120000

  https://aula.bg/question#id-123366400001

 • Как се тегли безплатната версия на програмта ?

  Иван Недокланов:

  Като опитам да изтегля програмта ми излиза съобщение, че Aula.bg не е в списъка и съответно не мога да изтегля прогграмата.

  Gyulsuna:

  няма безплатна

 • Как да направим прозрачен жълт кръгъл фон зад кръста за селектиране?

  Sonia:

  Здравейте, може ли да покажете как сте направили прозрачен кръг зад кръстовидния селектор Считам, че това е много полезно за откриване на мишката на екрана.

  Иван Цукев:

  Това е допълнителен ефект при записа на урока, за да може по-ясно да се вижда къде се движи мишката :)

 • Може ли малко помощ.

  Георги:

  Как да намеря AutoCAD classic понеже не го намирам а съм свикнал с него. Искам плавно да премина от класика към рибения интерфейс

  Георги:

  За съжаление класика го няма в колелцето.

 • Защо при отваряне на аутокад 2018 се стартира съществуващ файл?

  Николай Иванов:

  Здравейте! Защо като искам да отворя нов файл (new drawing) винаги ми се зарежда стар, вече съществуващ файл? Реално ми отваря файла, който съм отворил през иконата на Autocad->open->конкретния файл. Дори и в това меню да избера new, то пак ми отваря диалоговия прозорец, в който да си избера съществуващ файл. Дали е някаква настройка/отметка, която съм направил? Предварително благодаря!

  Иван Цукев:

  Проверете настройките в options - какво е зададено там, като се избира нов файл?

  Николай Иванов:

  Зададено е none..

  Иван Цукев:

  Намерете си папкат и изберте шаблонен файл (template). Пътят е подобен на този, показан по-горе, като разбира се вместо "user" ще бъде името на вашия потребител в Windows.

  Една добра практика е да си персонализирате шаблона за вашата работа.

  Николай Иванов:

  Благодаря Ви, ще пробвам!