DataExtraction. Тежката артилерия за количествени сметки ЧАСТ II

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Пример 1 (видео урок); Количествена сметка за дължини

 

“Как да се автоматизира спецификация по тип на дължините на ел инсталация”?
Това беше въпрос, зададен неотдавна в блога. Има много възможни решения. Това, което предлагам аз може би е най-бързо, без допълнителни лиспове, а и работи не само за електро инсталации, а за всички обекти, при които е необходима спецификация по дължина и елементът се чертае с линия или полилиния Това може да са всякакви тръбопроводи например – водопровод, канализация, газопровод и т.н.

Използва се dataextraction, за който съм показвал примери и преди. Сега съм направил едно видео, понеже това е най-лесният начин да се покаже и разбере дадена възможност на програма.

 

Пример 2 (текстов урок) Количествена сметка за бройки

 

000-autocad-specifikacia-data-extraction-logo

Ръчното броене на отделните елементи е “любимо” занимание на всеки и то обикновенно се прави след като проекта ни е (почти) финализиран, гони се срок, ситуацията е стресова и обикновенно всички са уморени. Техническите грешки са неизбежни. В AutoCAD имаме удобен начин да си автоматизираме спецификациите и то така, че да ги подготвим още докато чертаем и те да са готови автоматично в края на проекта, а не да трябва да ги започваме тогава.

Инстументът, с който това е възможно се нарича “data extraction” и аз ще разгледам един по-семпъл пример: преброяване на врати в един чертеж. Всеки един архитект или инженер може да го ползва за по-сложни спецификации, включващи множество блокове или други елементи. С него можем да извадим отделни атрибути на блоковете, дължини на линии и т.н. Командата е сравнително гъвкава и можете да групирате данните доста добре, за да са ви максимално полезни.

Нека видим как става това. Стъпките не са малко, но пък за сметка на това са сравнително лесни:

1. Стартираме командата “DATAEXTRACTION” или я избираме от таба INSERT
01-autocad-specifikacia-data-extraction-ribbon

2. Оставяме изборът по подразбиране “Create a new data extraction” и натискаме “Next”. AutoCAD ще ни попита къде да запише файл с разширение DXE, в който се пазят настройките за извличане на данните. Освен ако нямате нещо друго в предвид, най-лесно е да се запише в директорията с основния чертеж.
02-autocad-specifikacia-data-extraction-nov

3. Проверяваме дали има отметка на “Include current drawing”. Тук имаме и опцията “Select objects in the current drawing”, която се ползва когато искаме спецификация само за част от чертежа. Ако искаме обща спецификация на няколко чертежа, можем да изберем “Add drawings”.
03-autocad-specifikacia-data-extraction-drawing

4.Избираме “display blocks only”, за да не ни се пречкат всички възможни линии, кръгове и т.н. и в този случай остава блокът за врата, който искаме да специфицираме.
04-autocad-specifikacia-data-extraction-block

5. Това е динамичен блок, в който има записан размерът му, но може да е и обикновен блок. Тогава би следвало да имате отделен блок за всеки размер врата.
05-autocad-specifikacia-data-extraction-attribute1

6. С десен бутон на мишката и опцията “rename” сменям имената “Name” и “Count”, за да са на български.
06-autocad-specifikacia-data-extraction-broi

7. Избирам опцията резултатът да е таблица в чертежа, но мога да избера и опцията за външен файл, който след това да обработя в Excel.
07-autocad-specifikacia-data-extraction-table

8. Избирам стил на таблицата. Препоръчително е да се направи един стил само за спецификации, който да се ползва за тази цел.
08-autocad-specifikacia-data-extraction-table-style

9. Избираме къде на чертеж да сложим готовия резултат. Когато променяме чертежа, за да сме сигурни, че количествата са актуални, следва да изберем таблицата и след това да изберем “update table data links” от менюто, което се появява след клик с десен бутон на мишката.
09-autocad-specifikacia-data-extraction-tablica

 

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи инструмента DataExtraction?
За изваждане на данни от чертежа и използването им например за изчисления и количествени сметки
За вкарване на данни в чертежа от външни програми
Само за количествени сметки
Само за изчисления

Въпроси и отговори

 • Николай Николов:

  Възможно ли е да се сумират площи на щрихове за даден слой, както например се сумират дължините на полилинии?

  Иван Цукев:

  Да, става абсолютно по аналогичен начин.

  За обекта Hatch има характеристика Area, която дава площите на щрихите.

  Николай Николов:

  Благодаря за вниманието! Така е. Но искам да сумира отделните площи както сумира дължините на полилиниите в отделните слоеве. В таблицата ми дава площите на отделните щрихи. Ако не може да се използва същата таблица, то как да прехвърля отделните стойности в ексел и там да ги сумирам.

  Николай Николов:

  Стана като сумирам колоната с площите на щрихите и резултатите се показват сумирани по слоеве, както ми се искаше!

 • Митко:

  В примера от курса се получи. Наскоро ми се наложи да го ползвам е един пример от практиката обаче имам следния проблем: Като добавям нови линии и полилинии и актуализирам таблицата добавя новите стойности в нов ред отдолу а не ги прибавя към съответния тип шини (в моя случай. Става въпрос за Halfen шини и ми трябва дължината им в линейни метри). Някаква идея от къде може да идва проблема. Освен това нали дефинирахме стила за таблици в мащаб 1:10 а чертежа ми е в 1:50 и я мащабирах с фактор 0.2. Като ми добави този новия ред текстове и размерите на клетките са огромни най вероятно в първоначалния мащаб. Как се къде бъркам при необходимост мога да изпратя и dwg-файл.

  Иван Цукев:

  Не бих искал да разделям примерите на "примера от курса" и "в практиката" - това си е команда "баш" от практиката. В нашия офис ежедневно в практиката ползваме dataextraction. Изпрати файла, за да го погледна и ще ти върна коментар къде е проблема.

  Пантелей:

  При мен не се получава. Става въпрос за 2010 версия. Чертая три линии в различни слоеве.  Избирам да се виждат само името и дължината на линиите, таблицата се появява но без цифри, които показват дължината на линиите. Къде бъркам???

  Пантелей:

  https://prntscr.com/3hknpl
  Това сеполучи

  Николай Николов:

  Здравейте! Новите линии които прибавяш може да са в друг слой, тогава ще ти отвори нов ред за всеки слой. Ако са в съответния слой провери дали си задал да ти сумира дължините по слоеве - десен бутон върху колоната Lenth, от падащото меню избираш Combine Record Mode и поставяш отметка на Sum Values, и един съвет - линейнете обекти които ти влизат в количествената сметка чертай само с полилинии, така ще си спестиш да филтрираш много слоеве! Поздрави!

 • Защо в четвъртата стъпка на DataExtraction в Object не се поява блока ми?

  инж.М.Линдов:

  Добре де в 4 та под точка от урока ,под опцията врата ,където е отбелязана при мен не излиза .От къде идва тя?При мен се получава това в четвърта точка  

  инж.М.Линдов:

  Извинявам се за тъпия въпрос,нещо не съм в час.Просто видеото при мен е много бледо и не го видях че  видео,видях само картинките от долу.

  инж.М.Линдов:

  И все пак ако някой даде малко пояснение за Пример 2 ,ще бъде добре ,поне за мен .От къде идва таблицата в началото на примера ,и после от къде идва тази подопция врата ,в 4 та подточка от примера,да не сам пропуснал някакъв файл ?

  Краси Кръстев:

  Здравей, нов AutoCAD ли си отворил (тоест нов празен чертеж - без нищо в него )  ако е няма как да видиш тази таблица - ще е както в твоя случай ще е празна защото Autocad не намира никакви обекти за които да ти извади някаква спецификация.

  инж.М.Линдов:

  аха ,значи за да направя примера от урока трябва да си направя една примерна таблица ,нали така?


  инж.М.Линдов:

  Мога спокойно да кажа че и двата примера са много объркано обяснени ,без да обиждам никой ,но за начинаещи е много трудно обяснено,въпреки че внимавам в абсолютно всички уроци супер много ,и съм ги минавал по два пъти ,от  тези два примера две  вечери вече се мъча и нищо не съм направил.

  1 ви пример ,линиите не ги намирам във файл както и да е направих си поли линии отварям ги в чертежа ,отивам на Insert ,Data extraction и от там натискам на създай нов файл и от там нищо не си намирам моя файл никъде с линиите ето и снимка на по горе описаното 
  инж.М.Линдов:

  За втори пример изобщо да не пиша ,каша от всякъде  ,поне за мен ,мисля че спокойно можеше да се прикрепят два файла ,един с таблица и един с линиите ,за да може всеки спокойно да си оттренира показаното в урока .

  Ако нещо е в мен грешката извинявам се предварително на всички ,но не трябва също да забравяме ,че всички сме тук за да се учим на AutoCad.
  Ще чакам помощ от някой за да си довърша упражненията,предполагам пак от Краси на който съм искрено благодарен за подкрепата през целият курс.
  Краси Кръстев:

  Здравей, първо само едно малко уточнение отностно последния ти коментар за пример 1, след като дадеш Creative a new data extraction - ако търсиш dwg файла с линиите няма как да го намериш - Creative a new data extraction - ти прави извличане ( екстракция ) на данни , което извличане на данни се записва с .dxe, от който .dxe ще зависи в последствие данните които визуализираш. 

  Краси Кръстев:

  Тук ще дам стъпка по стъпка ( вскя една от стъпки на dataextraction ).За пример ще използвам просто няколко произволно изчертани линии в различни слоеве ( какъвто е и примера в видео урока ) 

  I. В напълно нов чертеж начертавам няколко линии, след което ги слагам в различни слоеве, след което запеметявам файла в определена папка.
  II. Отивам на Insert и от там на Extract Data ( снимка 1 ) -> отваря ми се прозорец DataExtraction ( това е опционалния прозорец през който избирате условията ( параметрите ) на извличаната информация.
  Стъпка 1. (Снимка 2) - На снимка 2 позиция 1 ( Creative a new data extraction ) - тази отметка се ползва ако искам да създам нов .dxe файл ( изцяло ново извличане /екстракция /, което няма да е обременено или обвързано с някаква стара извадка ( с подопцията може да използваме Use a previous extraction as a template, която ни дава възможност при предварително направен template ( на който сме задали вече аккво точно да се извлича като данни - съответно ще си спестим някой друг избор от опции в по следващите стъпки на Dataextraction прозореца ).Имаме и опция ( позиция 2 ) да изберем и Edit an existing data extraction, което ни дава възможност ако имаме вече създаден .dxe файл да можем да го променим, ако се налага. Много важно нещо което трябва да се отбележи е че когато в последствие се прави Update на изкараната таблица от DataExtraction - тази таблица като данни е обвързана с .dxe файла.В тази стъпка ще избера първото Create a new data extraction, и ще запазя .dxe  файла някаква определена папка.Давам Next.
  Стъпка 2 ( снимка 3 ).Тук AutoCAD ме пита от къде да извлече данни за този .dxe файл може да се изберат няколко файла ( давам отметка на include ...... включително този който е отворен ).Може да се направи и селекция от определени елементи в дадения чертеж.Тук избирам пак първото давам че искам данните ми да се извлекат само от текущия чертеж.
  Стъпка 3 ( снимка 4 ). Тук AutoCAD ме пита да слектирам обектите от който искам да извлека необходимата ми информация - съответно нямам голям избор с оглед на това че имам само линии избирам линиите.( съответно на Display options - давам съответно съм дал отметка да ми се показват всички обекти ).Давам Next.
  Стъпка 4. ( снимка 5 ) .Тук AutoCAD ми предоставя възможността да си избера определни параметри за избраните, от мен обекти в предходната стъпка обекти, в дясно ( позиция 2 снимка 5 ) може да се филтрират тези параметри ( няма да давам разяснение за тях за да не те объркам още повече - въпрос на практика е да разбереш кое за какво служи), в ляво пък ( снимка 5 позиция 1 ) имам на основните параметри, които имат избраните от мен обекти  - от тях избирам слой и дължина, т.е слой и дъжина ще са параметрите които ще се извлечат накрая като данни.Давам NEXT
  Стъпка 5 ( снимка 6 ) - тук AutoCAD Ме пита как да представя информацията съответно избирам да ми комбинира идентичните колони, да ми показва бройката на подобните обекти и името на обекта съответно с десен бутона върху табличката и по точо върху клетка от колоната Length отивам на Combine Record Mode и задавам Sum Values с цел да се сумират подобните - в случая по линийте ( Line_1 ....3 ) Давам Next.
  Стъпка 6 ( снимка7 ) - На AutoCAD ме пита как искам да ми се предстваи извлечената информация ( позиция 1 - чрез табличка в AutoCAD - изкарва таблица в AutoCAD ; позиция 2 - изкарва външен файл - excel - ски например, като те пита съответно къде да го запаметиш ) аз избрирам само AutoCAD табличка.Избирам Next.
  Стъпка 7 ( снимка 8 ) - пита за оформлението на тази табличка няма да се спирам тук на подробности ) Давам Next.
  Стъпка 8 ( снимка 9 ) - Давам Finish.След което резултата е AutoCAD табличка с данните които зададохме да ни се изкарат чрез dataextraction.

  Не знам доколко по - ясно е станало с това обяснение ( което обяснение стъпка по стъпка е почти същото както това във видео урока и разясненията под него като цяло, но се надявам да ти е помогнало и да можеш да се справип ссъс ситуацията. 
  Тук  https://drive.google.com/file/d/0B0_l-DBHaJf7aFdaNl8yRDZZTUU/edit?usp=sharing  ти давам моя dwg файл и съответно тук  https://drive.google.com/file/d/0B0_l-DBHaJf7TTRvSXJ1ZHVGazg/edit?usp=sharing   моя .dxe файл.

  Провдай се да направиш пъро този първи пример докрай, след кеото ако се е получило и се е изяснило, за втория питай вече за втория пример.
  Надявам се да съм бил ползен. Успех.
   
  инж.М.Линдов:

  Първо ,,благодаря ти за огромния труд който си положил да ми обясниш всичко,прочетох доста пъти това което си ми написал и се опитах да го направя с обикновен файл със слоеве линии който сам си направих ,още в началото първата спомагателна  картинка която си ми сложил ти  ,при мен е същата, втората е същата на нея отбелязвам Create a new data extraction и натискам next,на третата твоя картинка нещата вече се разминават при мен излиза това.Къде  бъркам?

  инж.М.Линдов:

  от тук нататък от твоите и от обясненията от урока мисля че ще ми бъде лесно да довърша упражнението и ще се справя,но сега пак не мога да продължа .

  инж.М.Линдов:

  А забравих и за капак на всичко двата твои файла които ми даваш да използвам :Тук  https://drive.google.com/file/d/0B0_l-DBHaJf7aFdaNl8yRDZZTUU/edit?usp=sharing  ти давам моя dwg файл и съответно тук  https://drive.google.com/file/d/0B0_l-DBHaJf7TTRvSXJ1ZHVGazg/edit?usp=sharing   моя .dxe файл.

  Първият го отварям с AutoCad и не знам как да го използвам ,а вторият го изтеглям и не мога да го отворя ,някаква програма ми иска дето я нямам .Ще ти бъда много благодарен ,да продължиш да ми помагаш докато успея да довърша двата примера от този урок ,защото аз така или иначе няма да се откажа ,имай предвид ,че голяма част от инженерите в България излизат на такова ниво ,така ,че на Aula им предстои още много работа с такива като мен ;)
   
  Краси Кръстев:

  Autocad - ския файл е примера който съм дал по горе в обяснението ( просто начертани няколко линии ), а другия файл .dxe файл за който говоря пак горе в разяснението в него се пази информацията от направената dataextraction, т.е. dwg файла гледа към .dxe файла.

  Краси Кръстев:

  Никъде не бъркаш този прозорец те пита къде да запзиш .dxe файла напиши някакво име и го запиши в някоя папка. Цитирам ти обяснението ми от по горе : " В тази стъпка ще избера първото Create a new data extraction, и ще запазя .dxe  файла някаква определена папка.Давам Next." Напишши примерно проба и си го постави на desktop -  a след кеото ще виждаш същите прозорци както горе в обяснението ми.

  инж.М.Линдов:

  Краси успях най  накрая ,но след като съм си направил четири типа линии тук защо не ми излизат ,

  инж.М.Линдов:

  и като ги групирам ми дава това 

  инж.М.Линдов:

  И за десерт табличката ми излиза миниатюрна  ,как да я направя по голяма 

  Краси Кръстев:

  Здравей, сигурен ли си че линиите са ти в различни слоеве, все пак параметъра по който вадиш ( а и по който са показан от мен и във видеото )  количествата е Layer - ако всички линии са ти в Layer 0, то следователно, като ги групираш да ги групираш по Layer имайки един layer следва да получиш само една стойност нали.... Табличката изглежда твърде малка, но само сравнима с линиите тези линии са доста доста дълги, ако искаш табличката да стане огромна и да не изглежда малка спрямо линиите  - нах - лесно е да я scale - неш - селектирай я и след това напиши Scale в комадния ред и  след това напиши 5 ( или повече ) за да я уголемиш  5 пъти в случая.Надявам се коментара ми да те е ориентирал.

  инж.М.Линдов:

  Да Краси коментарът ти ме ориентира мн добре ,мерси за което.С Scale се получи таблицата както исках ,но уж съм си направил четери линии слоеве ,а пак после при сумирането ми излиза един тип каде ли бъркам?

  инж.М.Линдов:

  Ето още една снимка 

  инж.М.Линдов:

  и още една за по добра ориентация 

  Краси Кръстев:

  Здравей,може ли да ми пратиш файла на който правиш dataextraction на kr_krastev@abv.bg за да погледна файла.

  инж.М.Линдов:

  Може разбира се ,с най голямо удоволствие.

  Краси Кръстев:

  Здравей отново, сега погледнах файла който ми изпрати и както и предполагах всички линии са ти в слой - 0.На снимка 1 съм селектирал всички линии и както виждаш на позиция 1 всичките ти линии са в един слой и той е 0.За достоверност ще избера само една линия за да видиш че са в слой 0.Премести си линиите в различните създадени от теб слоеве и няма да имаш проблем. Как става това - ( най - простия метод ) селектираш една линия  след което отиваш на раздела Home след това в подраздела Layers и съответно в падащото меню избираш  един от слоевете в който си си избрал да поставиш селектираната линията ( снимка 3 ) .За повече яснота относно ползването на Layer - и  ( слоеве ) преггледай уроците за слоеве  и виж тази статия от раздела трикове във Aula - https://aula.bg/uroci-uprajnenie-za-rabota-sas-sloeve-v-autocad - тук в няколко стъпки са показани основните точки при работа със слоеве.Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  инж.М.Линдов:

  Невероятно ,но си напълно прав ,как не го видях като го показва на 15 места ,за пореден път ти благодаря


  Костадин Петков Костадинов:

  Аз съм начинаещ и намирам обясненията на лектора на последните 2 урока за напълно разбираеми. Даже не съм очаквал толкова подробно описание на менютата на Data extraction под урока.

  Reni:

  C?

  Николай:

  Здравейте, Имам едно питане за втория пример под урока (количествена сметка за бройки). Относно клоната за размер, как се наглася да излиза и височина и ширина на вратата в една клона, а не да имаме една за височина и една за ширина. Вратите които ползвам са от готовите динамични блокове в AutoCAD. В примера се вижда, че е изключена отметката за ширина, но не ми е ясно как в клоната за размер при съставяне на таблицата влиза. (видно е, че е константна величина)

  Краси Кръстев:

  Това зависи от начин по който е създаден блока.

  Ако атрибутната информация за вратата е нанесена като РАЗМЕР, то следва да имаш само един параметър - размер в който си нанесъл и двете и височината и ширината. Т.е представи си атрибутната информация като поле в което нанасяш някаква стойност. АКО полето е едно следва да имаш само една колона за него. В случая имаш поле Размер ... в него имаш запис 220x70, вадиш записа само за това поле ... съотвенто той е в една колона и записа е 220x70.

  В твоя случай обаче ползваш готовите блокове на AutoCAD. Там както виждаш на снимка 1 позциии 2 и 3 , за височината и за ширината имаш две отделни полета. Тези две отделни полета са твоята атрибутна информация за блока. Те са отделни, следователно следва за всеки един поотеделно да извадиш в колона резултатът.

  Само да вметна точно в този случай, атрибутната информация е обвързана с динамичното действие Stretch, което е предвидено за вратата. Т.е. тези две полета са в динамична връзка с "разтеглянето на вратата" по дължина и височина.

  Снимка_1

  Николай:

  А функцията на този блок да разбирам ли, че е следната: вадиш блока пита те за размер, задаваш му 80х200 и действително блока излиза с ширина 80 и височина 200? Или просто това си един елемент (в случая врата), която е изчертана подходящо за чертежа. А с атрибута посочваме, че елемента (врата) ще е 80х200 и така в таблицата за спецификация един и същ елемент ще ни го записва с различни ширни/височини. (в зависимост от това какво зададем)

  Краси Кръстев:

  На този етап от време, нека да кажем че може и по всеки от горно изборените начини.

  В курса AutoCAD Формула II има цял модул за това и тук бих изписал доста, за това какви са начините за подход.

  Да кажем че може да си нагласиш и чисто таблично размерите на вртата и избирайки я директно да записваш размерите ѝ върху чертежа, може да направиш и така че да не е танличен избора ами както е блока който показах в горната снимка, да са през определени интервали увеличаването на височината и широчината. Ако е таблично може в таблица да си нагласиш моделите на вратите и срещу тях да са размерите и тези размери да са вързани с реланите размери на блока за вратата и тя да се променя спрямо избора, на даден блок може да направиш различни изгледди (типове) чисто акто архитектура или като дву или едно крилни ... транслационни, ротационн, и т.н. ..... ако си поиграш с опциите за създаване на динамични блокове, може да си спестиш доста в бъдеще и да си улесниш чертането в пъти.

  Николай:

  Благодаря тепърва се сблъскам с блокове и не съм още в час как се случват нещата. Вървя поетапно курса е изключително полезен и интересен. Обратната връзка тук във форума е чудесен завършек.

  Краси Кръстев:

  Да, хвани основите тук и ако имаш интерес към блокове в курса който споменах по-горе опрелено ще те научи да правиш "умни? блокове :)

  Да определно форума е супер, винаги много съм се радвал на тази част от обучението тук, защото се решават проблеми от практиката, дискутират доста неща, получават се интересни въпроси и може би самите отговори и теми тук са едно 30 % от самия курс.

 • КАКВО ДА ИЗБЕРА ОТ ТОВА КАРЕ ЗА КОЛИЧЕСТВЕНА СМЕТКА ЗА БРОЙКИ ?

  Албена Христова:

  С 2014 версия съм, но от урока не става ясно и не знам какво трябва да се избере от това каре - в текстовия урок изглежда съвсем различно. Направила съм всички вратички с един размер в блок в слой 0, но стъпки 3 до 5 в урока са различни от моите. Ще приложа 3 и 5. Може ли да разясните по подробно за тези три стъпки ?

  Краси Кръстев:

  Здравей,


  Освен във видео урока и в текстовия урок

   всяка една стъпка я  има пояснена тук в тази тема : 


  https://aula.bg/question#id-109824000001  Доста обширна тема между мен и Мартин Линдов в която мисля че темата за това какво се случва в отделните прозорци и каква им е идеята е доста изчерпана там. 


  Нека да направим така прочети я и ако не ти се изяснят нещата за това къде точно са бройките за блоковете пиши тук ще дообесня тук в тази тема.
  Албена Христова:

  Добре, благодаря !

 • Може ли да се изтрие ред и колона от спецификация ?

  Албена Христова:

  версия 2014

  Има ли начин да се зададе на Аутокад на кои слоеве да прави спецификация и ако не, може ли и по какъв начин тази изведена информация в таблицата да се изтрие ? Пробвах, но успях само да изтрия текста - реда си остана. 
  Благодаря !
  Христина Машева:

  Здравей, ако съм разбрала правилно искаш да махнеш някои от слоевете преди да изкараш таблицата от DataExtraction. Това може да стане като се сложи филтър на слоевете. Когато си на 5-та стъпка от изкарването на данните, цъкни с десния бутон на мишката върху показаната таблица и след това Filter Options (Снимка 1). След това аз например искам да не ми показва слой 0, затова ще махна отметката пред него (Снимка 2). Можеш също така да задаваш условия за филтриране ако са повече слоеве (Equal to, Not equal to и т.н.). Ако в последствие искаш да махнеш филтъра пак с десен бутон на мишка върху таблицата и даваш Reset Filter. Дано това да е бил търсеният резултат :)

 • Как се извежда спецификация на 3d обект?

  Георги :

  Здравейте, Дали е възможно с помощта на  “data extraction” да се изведе спецификация например на 3D обект? Пробвах с шкафче което е импортирано от друго приложение (3ds max), създадено е със сравнително точни габаритни размери 200 х 200 х 60 см. Всеки елемент е отделен. Свойствата на аутокад разпознават елементите като Poliface Mesh. Пробвах с помощта на  “data extraction” да изведа някаква спецификация за размерите на всеки елемент по отделно като дължина, широчина, дебелина но тези данни не успях да ги открия. Направих и една таблица с абсолютно всичко което предлага  “data extraction” но размерите на детайлите не успях да ги открия в нея. Не съм убеден и дали това е правилния метод за извеждането на такъв вид спецификации. Благодаря.

  Георги Табаков:

  Спецификация ? Опитай да оразмериш шкафчето и може би ще се появят в “data extraction” .

  Nikolina Bogdanova:

  Здравейте ! При мен когато вкарам таблицата си от EXCEL с link data,редовете и колоните и са различни от тези в excel.Подреждам ги, но когато стартирам PUBLISH те отново са с различни височини и ширини на редовете в PDF . Същото се получава и когато след запазен и затворен чертеж го отворя отново . Случва се при дълга таблица, "нагъната" на няколко колони.Има ли ясна причина ?

 • Може ли да покажете един пример за спесификация на армировка?

  Гроздан Костадинов:

  Възможно ли е да се покаже или обясни как може да се направи спесификация на армировка на един чертеж?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Ще дам само малко направление как би могло да стане и съответно оставям на теб да помислиш и ако срещнеш трудност да попиташ.

  При надписването на армировката използвай текст в определен слой, с Dataextraction може да извадиш тези стойности и след това с бърза обработка е Excel да получиш дължини и вид на стоманата. Пример за текст : 14 N12 285

  Николай Николов:

  А как да разделя в ексел 14 от N12 и от 285, т.е. да получа три отделни колони, предполагам имаш в предвид брой, номер на стоманата и дължина?

  Краси Кръстев:

  С Text to Columns.

  Николай Николов:

  Благодаря, стана от първия път. Помагам на конструктори да хвърлят молива при съставяне на количествената сметка.

 • Kак да направя data extraction при LT версия на AutoCAD?

  Димчо Димов:

  ДИМЧО ДИМОВ, В моята версия LT 2017 ЛИПСВА иконата за DATA EXTRACTION,при изписване на командата отговаря с:UNCNOW COMAND.Мога ли все пак да ползвам това уласнение по някакъв начин.Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Тук в раздела трикове има много точно обяснение каква е алтернативата.

  Алтернативен начин на DataExtraction в AutoCAD LT

 • Защо се увеличава?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, след промяна на нещата в слоевете новите (променени) стойности (дължини в случая) се появяват в таблицата отново с ненужно голяма точност? Нали прецизността беше намалена преди това (до по-малко на брой цифри след дес. точка)? Благодаря

  Димитър Йорданов:

  Добър ден ! След като си променил дължините на линиите и си ги обновил в таблицата. След десетичната запетая ти се появяват още доста цифри, дори след като си задал прецизността преди това.

  Първи вариянт е да зададеш прецизността на ново.

  Втори вариянт е да напишеш в командния ред "UNITS" и от там да си промениш прецизността която ти трябва. така всеки път когато обновяваш таблицата, стойностите в нея ще се появяват в с прецизността която си задал предварително в "UNITS".

  Трети вариянт е още когато създаваш Data Extraction (извличането на данни). на стъпка 5 от 8 в колонката на дължината предварително задаваш прецизността. Това става като цикнеш с десен бутон на мисшката върху колонката с дължините и избереш "Set Column Data Format ..." (Задаване на формат на данните ...) и си избираш в каква прецизност ти трябват данните.

  Лично според мен трети вариянт ще ти свърши работа. Само за тези мога да се сетя.

  Румяна Димитрова:

  Аз лично прилагам третия вариант - още като създавам съответния вид Data Extraction.

 • Защо се променя и другата площ?

  Ивайло Иванов:

  Начертал съм няколко свързани фигури - всяка от тях в отделен слой (L1...L5) - и с DataExtraction са им показани площите в таблица (сн. 1). Правя промяна на площта на фигура L1 (стр. 1 на сн. 2). Маркирам таблицата и задействам Update... Виждам, че се е променила не само площта на L1, а и на L2 (стр. 1 на сн 3), на която фигура не съм правил промяна. Защо, моля, се е променила и площта на тази фигура (L2)? Благодаря.

  Ивайло Иванов:

  Моля за извинение. Промяна на площта на L2 няма, а има промяна на редовете в таблицата, видно от сн. 3 (L2 е отишло на мястото на L1 и обратно и от това ми се е сторило, че има промяна на площта и на L2). Защо, обаче, са си разменили местата в таблицата за мен е загадка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Местата са се изменили, защото при Data Etraction е зададено първата колона да се подрежда от малко към по-голямо , съответно си аправил промяна в площ L1 и съответно L1 е станало по-голямо от L2 и местата са в таблицата са се разменили....

 • Защо няма дължини?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, ги няма дължините на SP-линиите (L8 и L10), видно от сн. 2 и сн. 3? Нали в таблицата Page 3 of 8 съм "очавчил" освен Polyline и Spline (сн. 1)? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Това е така, защото ако обърнеш внимание, ако селектираш дадена Spline линия (снимка 1 позиция 1), в Properties (снимка 1 позиция 2) тя няма свойството дължина ... съответно няма как това свойство да бъде извлечено и поставено в справката направена през DataExtraction.

  Снимка_1

  Препоръката ми е да превърнеш Spline в Polyline , това може да стане по следният начин:

  Изпиши SPLINEDIT, след което селектирай дадена Spline - ния, след което избери P като подопция и настисни Space за да превърнеш дадената Spline ли ния в Polyline.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря. Това е страхотно. Но как, обаче, тази нова полилиния да стане пак SP-линия (може ли това?), тъй като, ако поискам да я променя с помощта на новопоявилите се по нея многобройни маркери (при precision 10, примерно) се издърпват от нея едни връхчета, понеже вече не е SP-линия (картинката)?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Може да превърнеш полилинията в Spline.

  Ето как може да стане това:

  Дадена Spline вече е направена на сегментирана полилиния - снимка 1

  Снимка_1

  Селектираме полилинията и извикваме командата Pedit (снимка 2 позциии 1 и 2)

  Снимка_2

  От появилия се прозорец (снимка 3) избираме Spline (снимка 3 позиция 1)

  Снимка_3

  Полинията от Polyline е станала 2D Polyline (снимка 4 позиция 1).

  Снимка_4

  Следващата стъпка е да превърнем тази 2D полилиния в spline.

  Избираме я (снимка 5 позиция 1) и след това извикваме командата SPE (снимка 5 позиция 2).

  Снимка_5

  Следва да излезне нов прозорец (снимка 6) от койот избираме convert to Spline (снимка 6 позиция 1)

  Снимка_6

  Натискаме Space (Enter) за да потвърдим

  ииииииии готово :) .... вече на снимка 7 може да се види че имаме една Spline.

  Снимка_7

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша.

  Най-вероятно причината идва от това че инсталираният AutoCAD, всъщност е AutoCAD Architecture и съответно идват и различията между "чистата" AutoCAD версия и Architecture версията.

  Препоръката ми е да преминеш към профил на Architecture, който позволява да виждаш всичко така както е в "чистата" версия на AutoCAD.

  Преди да направиш това обаче, има обаче нещо, което може да е пропуснато при иснталацията и това да е инсталиран самият пакет Express Tools и съответно DataExtraction като част от това Express Tools следва изобщо да я няма като опция. Затова преди да правиш каквито и да било промени, провери дали имаш командата, т.е. дали е инсталирана.Тази проверка най-бързо може да направиш като в командния ред изпишеш DataExtraction и виж дали ще стартираш командата или ще ти изпише Unknown commmand. Ако изпише Unknown command значи я няма и съотвенто ще се наложи иннсталация на пакета Express Tools.

  За каква точно промяна говоря може да видиш тук в тази тема:

  Как да се избера Drafting and Annotation в AutoCAD Mechanical?

  Идеята е да избереш профил Vanilla и след това да избереш Drafting and Annotation съответно следва да виждаш всичко така както си свикнал да го виждаш в "чистият" AutoCAD. Съотвенто следва да се появи и менюто за DataExtraction в Insert раздела.

  Альоша Исаев:

  Благодаря Краси, чистата версия е точният отговор, всичко е ок, лека и успешна работа.

  Краси Кръстев:

  Моля, Альоша!

  Супер е че казауса е разрешен и се е оказало малкият порблем, а не се е налагало да доинсталираш Express Tools.

 • Здравейте,защо не ми се показва правилно таблицата?

  Юли Илиев:

  Благодаря за отговора но съм начинаещ с тази програма.

  Юли Илиев:

  Здравейте,след още един анализ открих грешката си а тя е че в използвания мащаб за чертане 1:10 от програмата е със зададени единици 1 към 10 а в копирания мащаб на инж.Цукев е 1 към 1 и се показва 10 пъти по малко. Курса е страхотен ,препоръчвам само да се добавят упражнения след всеки модул ,както е направено още в началото с 3 упражнения с различна сложност,така начинаещи като мен, ще могат да стигат до грешките си запомняйки лесно уроците.