Анотативни текстови стилове

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задачи


1. Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

2. Изберете дали ще ползвате касически стилове или анотативни и създайте еднократно свои собствени стилове, които ще ползвате за всичките си чертежи от тук нататък.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Каква височина на текста се задава в текстов стил, когато е кликната отметката за анотативен стил?
Базовата височина (например 2,4)
Височина 0
Височина, която сме изчислили спрямо мащаба и мерните единици, които сме избрали

Въпроси и отговори

 • Ruska Georgieva:

  Ако ми е зададен точно определен мащаб за чертежа не е ли по-добре да се използва класическия метод за текст, отколкото анотативен?

  Иван Цукев:

  @Руска. Анотативните мащаби са удобни за две неща: когато мащабът може да се промени докато проектираме и по-малко на брой стилове. Въпрос на предпочитание е кое да се ползва. Ако сме сигурни в мащаба и знаем, че никога няма да се промени - може да ползваме и класическите мащаби, но тогава за всеки отделен мащаб трябва да си създаваме стилове.

 • Надя Стоянова Жлябинкова:

  Здравейте Иван Цукев, въпроса ми е - когато създавам анотативен текст се чудех защо трябва да избера мащаб при създаване, защо избрахте точно 1:10, но като чертаех забравих да на пише някакъв и програмата ме подсети да направя и ми предложи 1:10_1 - какво значи този мащаб?

  Иван Цукев:

  @Надя

  1:10_1 се получава ако в чертежа е имало обект с мащаб 1:10 и сте копирали обект от друг чертеж отново със мащаб 1:10 - Аутокад създава 1:10_1 за втория обект за да не запише върху съществуващия мащаб.

 • Жеко Тонев Тонев:

  При съзадаване на анотативни текстове не ми се появяват надписите в layoti-те, каква може да е причината?

  Иван Цукев:

  @Жеко това се получава, когато има различен мащаб в лейаута и модела. Трябва да се гледат първо уроците за плотиране, за да се разбере напълно.

 • Анета Радева:

  Мисля че това с анотативните текстове е безценно :) Не веднъж се е случвало цялото бюро да се занимава с пренадписване защото .........................винаги се намира причина за смяна на мащаба Опитвам се на проекта който работя сега да ги използвам, но имам проблем с блоковете с атрибути Всичко по анотативните текстове е настроено и е ОК. Но когато вляза в блока и там сменя стила с анотативен, то след затваряне на блок едитора височината, която се вижда на текста е толкова единици колкото е зададено в стила, а не приравнената височина

  Иван Цукев:

  @Анета Да, това е голямото предимство на анотативните мащаби.

  Колкото до блоковете, по-добре блокът да е анотативен, а текстовете вътре в него не. Но за блокове много подробно говорим в модул 7.

 • СВЕТЛА ТРИФОНОВА СТОИЦОВА:

  Тъй като винаги се намира причина за смяна на мащаба по време на работа,както пише Анета Радева,препоръчително е да се работи с анотативните мащаби. Ако е зададен точно определен мащаб за чертежа (@ ruska georgieva), пак работете с него,но нека да е анотативен мащаб. Не е никога късно да добавите нов, ако се появи необходимост от друг мащаб. Така се възползвате и от възможността бързо да от реагирате , а така също по време на работа си спестявате повече от 2 „наслагвания” на текстове. Позволих си този коментар с надеждата да бъда полезна на тези които не го знаят.

  Иван Цукев:

  @Светла,

  наистина благодаря за полезния коментар.

 • Кирил Георгиев:

  Здравейте колега Цукев, въпреки, че отавна работя с аутокад, с всеки урок научавам нови и неподозирани възможности за което Ви благодаря. Поради независещи от мен обстоятелства изостанах с курса и когато отново се върнах към урока от това видео 2 при опит да сваля некой от файловете за сваляне се блокира компютъра и се налага да влизам в системата отначало, с повикване на гугъл, аутокад курс-формула, име и парола. Пропуснах да отбележа, че преди време съм успял да сваля тези файлове безпредпятствено.

  Иван Цукев:

  @Kiril

  Да не е някакъв проблем с програмата, с която се отварят интернет страниците?

  Ако ползваш Internet Explorer, може да пробваш с Chrome или Firefox.

 • 3 Въпроса

  Исмаил:

  Здравейте, имам няколко въпроса, след като съм гледал всичките уроци. Защо понякога някои завъртани текстове остават завъртани, когато са в състояние на редактиране? "Match text orientation to layout" в text style за какво се използва? *****.bak и *****.dxf чертежи с тези разширения какви са и за какво се използват? И искам да ви благодаря за качествения курс, много ми беше полезен. Благодаря ви!

  Иван Цукев:

  Match text orientation to layout служи за това текстът винаги да е спрямо лейаута. Например, може да си въртим viewport-а под някакъв ъгъл, но текстовете винаги да остават хоризонтални, за да се четат по-добре. В повечето чертежи е по-добре да е изключено. Това е за много специфични случаи, защото чертежът се завърта, а текстът не и рядко се получава добър синхрон между чертеж и надписи, въпреки че надписите са хоризонтални и се четат добре.

  *****.bak файловете са архивни файлове, които Аутокад създава по време на работа. Те могат служат за възстановяване на файловете, ако Аутокад "гръмне" и не е записан файла.Често чрез преименуването им от bak на dwg може да се възстанови файл.

  *****.dxf е файлов формат, който най-често служи други програми да създават чертежи, които да могат да се отварят в AutoCAD.

 • Относно това, каква височина залагаме при анотативните мащаби?

  Златко:

  Здравей Иване, във видеото, точно във 2-та минута и 28-та секунда, обяснявяш какво се пише за височина на анотативния мащаб "Нормален" и се обръщаш към таблицата, като казваш: "...това са ето тези мащаби, които трябва да се заложат...." и посочваш с мишката, че трябва да напишем числата под видовете текст в заглавието на таблицата, а доколкото до момента съм разбрал от курса, това не са мащаби а базовите височини за дадения вид текст. Още повече, че в точно този момент, в урока сме избрали да направим анотативни стилове текст в предварително избран от нас мащаб - 1:15. На реда от таблицата за М 1:15 числата за височини на текста са различни от базовите височини ( и това е естествено, след като са преизчислени за съответния мащаб и стил) - вярно ли разсъждавам или не? Грешка на езика ли е във видеото или (по-вероятното според мен е "пак" нещо да съм пропуснал и да не съм те разбрал. Ще кажеш сигурно - "тоя пък се хваща за думата"! Извинявай, ако с този си въпрос съм провокирал такива мисли у теб! Но, аз като начинаещ, който изключително много харесва курса, си водя подробни записки, за да мога винагида се връщам към тях и съм си отбелязал да изясня този въпрос. Златко Недев.

  Иван Цукев:

  Трябва да прегледам отново видеото на въпросната 2ра минута, за видя точно какво се случва. В момента съм в движение и с много слаб Интернет и не мога да направя това. Ще го прегледам и ще пиша тук.

  Златко:

  Много благодаря за отделеното време! Чакам твоя коментар с нетърпение! Поздрави! Златко Недев.

  Иван Цукев:

  Здравей отново.

  Точно това е разликата между анотативните мащаби и класическият метод за мащаби.

  Ако използваме анотативните мащаби - няма нужда да задаваме различни височини за мащабите, а само веднъж ще зададем "базовите височини".

  Аз за курса (което произлиза от опита в практиката) съм приел, че базовата височина за "нормален" е 2,4; за "голям" е 3,0.

  Важно нещо, което може би си изпуснал е, че когато правим анотативни стилове - не задаваме мащаб предварително - само базови височини и след това по време на проектирането избираме или променяме мащаба, а AutoCAD сам си пресмята височините от посочената таблица.

  Щом си начинаещ препоръката ми е да минеш уроците от този модул и след това да ги повториш. Няма нищо сложно, но е необходимо да се хване начина на работа на Аутокад. Това е материя, кото 99% от работещите с Аутокад не разбират, защото никъде не се преподава. Така че не се притеснявай, ако ти отнеме малко повече време да свикнеш с нея.

  Поздравления за записките - така се учи най-добре.

  Златко:

  Благодаря за поясненията! Ще се постарая да изпълня препоръките ти!

  Альоша Исаев:

  Златко здравей. И аз като теб съм начинаещ така че те разбирам напълно. Когато г-н Цукев показа таблицата се обърках, но при повторното преглеждане видях, че той взима базовата височина за различните стилове от най горния ред на таблицата и както той поясни по натам Аутокад си прави сам пресмятанията. Дано да съм ти помогнал.

 • Здравейте г-н Цукев

  Марий Мирошниченко:

  Мога ли да стартирам "Text Style" по друг начин, защото при мен липсва иконката с стрелката при Annotate в долния десен ъгъл?

  Иван Цукев:

  Става и чрез изписване на style в командния ред

  Гергана Мирославова Тодорова:

  И аз се чудех къде може да е, но го открих в менюто Annotate, там в падащото меню Text и в падащото меню със стиловете най-отдолу пише Manage Text Style.

 • Множество текстове

  Милена Петкова:

  Здравейте. Бих искала да попитам как при наличие на вече изготвен чертеж (от друг колега) със стотици надписи в него можем да изберем всички бързо, за да ги форматираме по един или друг начин? Маркирането на всеки един по отделно губи много време.

  Иван Цукев:

  Може да се направи точно с текстови стилове.

  1. Избираме обектите (с qselect или select similar) - разглеждат се в курса
  2. В палетата със свойства им задаваме: 2.1. Новия стил 2.2. annotative=yes 2.3. annotative scale - мащаба, който сме избрали (например 1:50cm)

  За избирането накуп, а не един по един - независимо дали са текстове или други обекти - има уроци в следващите модули, но може да видиш и тук: https://blog.tsukev.com/4-metoda-autocad-select.html

  Милена Петкова:

  Благодаря!

  Милена Петкова:

  Здравейте, отново! Чух за една команда от мой колега - filter, която селектира подобни обекти по характеристика, зададена от нас. Кой от възможните методи за селекция е най-бърз и ефективен?

 • Денислав Делев:

  В предишно видео бях пуснал този въпрос, но така и не получих отговор, и сега го задавам пак и тук. Когато на МТехт сменя опцията за подравняване, то промяната се случва само за текущия мащаб и като избера друг, текста е преместен и визуализиран със старата опция. Т.е. ми се налага да сменям подравняването във всеки един анотативен мащаб и да премествам обекта ръчно към мястото, където би трябвало да се уголемява/смалява автоматично. Това се случва засега за всички чертежи, които съм пробвал. На какво се дължи това, има ли настройка, която го контролира, или е грешка на инсталираната версия? Наистина ще съм благодарен на евентуален отговор на въпроса ми!

  Иван Цукев:

  Здравей,

  опитвам се да отговоря на всички въпроси. Не знам защо твоят не е стигнал до мен.

  Както и да е. Знам за какво говориш. Имам спомен да съм имал подобен проблем, но не можах да го повторя. На 2013 и 2014 когато сменя подравняването в един мащаб се сменя във всички.

  Пробвай дали командата ANNORESET няма да ти помогне.

  На коя версия си?

  Денислав Делев:

  ANNORESET не помага, променя само местоположението на текста, но не и подравняването

  Курса карам на версия 2014

  Galina Hineva:

  Аз имах същият проблем, но при мен ANNORESET помогна.

 • Vanya Suleva:

  zdraveite, sazdadoh si anotativni mashtabi no kato zatvorq AutoCad i go startiram nanovo vijdam che ne sa zapameteni i trqbva sas vsqko startirane da se vavejdat nanovo. Ima li nqkakav nachin da zapametq nastroikite?

  Никола Милчев Стамболиев:

  Създаването на шаблон със собствени линии, текстове, таблици и т.н. е нещото което ще ти помогне. Показано е как става в следващ модул. След като започнах да използвам шаблона, работата ми се улесни многократно!

  Cvetina Marinova:

  Аз имам същия проблем. Създавам анотативните текстови стилове (голям, заглавие и нормален), но след като отворя отново AutoCad, тези стилове ги няма. Оказва се, че са записани само в чертежа в който съм работила. До колкото разбрах, стиловете се създават веднъж и след това във всеки чертеж ги използваме. Същия проблем имам и при Annotation scale: изтривам ненужните мащаби, записвам, затварям чертежа, но след като отворя отново АutoCad, настройкте липсват. Всички направени промени са записани само и единствено  в чертежа в който съм работила и за който съм ги направила, но не и в новите. Аз ли допускам грешка или нещо не съм разбрала?

  Краси Кръстев:

  Здравей идеята на шаблона е кога си го създала веднъж да го ползваш всеки път като СТАРТОВ файл т.е. започваш нещо ново и го започваш на база на вече създадени стилове и т.н.

  Отваряйки нови чертежи или пратени от друг човек напълно нормално е да няма неща който никога не са създадени или копирани в този чертеж.
  Николай Николов:

  Освен за конкретен чертеж може да се зададат анотативни мащаби и за програмата. Това става със следните стъпки  - Options - User Preferenses - Default Skasle List - отваря се таблицата за създаване на анотативни мащаби. Тук създадени вече са във всеки нов файл.
  Относно шаблона - практично е да се създаде и постави в Template. Освен стилове за линии, текстове и таблици да се създадат и необходимите ви слоеве и блокове. Блоковете да се теглят от палетата от шаблона, за да не се губят. Освен това може да се зададе всеки нов файл да отваря шаблона. Това е накратко - подробностите в уроците.

  Cvetina Marinova:

  Благодаря! :)

  Спаска Василева:

  Може ли да се включа в темата, може ли да прехвърля блокове от чертеж на колега?

  Николай Николов:

  Разбира се че може. Само трябва да се внимава за мерните единици с които са създадени блоковете и тези с които работиш. Като ги уеднаквиш ако е необходимо може да промениш в Пропертис мащаба на блоковете по трите оси -Х, У и Z или в Блок едитора да промениш размера на блока.

 • Какви шрифтове трябва да се използват в чертежите?

  Илияна :

  Избор на шрифт. Аз досега ползвах Times New Roman, но когато се наложи да запомня чертеж като .pdf надписите ми станаха на точки.

  Краси Кръстев:

  Здравей, проблема с този доста често използван шрифт най - вероятно може да се оправи, като :  Влезнеш с ctrl+P  в Plot прозореца от там на Plotter избираш DWg to PDF.pc3 ( позиция 1 на снимката ), след което кликаш на properties ( позиция 2 на снимката ) след това в Device and Document Settings даваш на Custom Properties ( позиция 3 на снимката ) след кеото отиваш на Custom Properties бутона ( позиция 4 ) след което в DWG to PDF Properties прозореца отиваш на Caoture some даваш на Edit Font LIst след което вътре тикваш най - често използваните от теб шрифтове (позиция 5) / може и да дадеш Capture All съответно всички текстове ще бъдат подържани от вградения pdf creatora на Autocad ( позиция 6 и 7 ) затваряш прозорците с OK и след това си принтираш през DWG to PDF, би трябвало проблема да ти се разреши.Надявам се да съм бил полезен.

  Илияна :

  Супер, пробвах и всичко се получи както трябва.

  Иван:

  Много полезно. Аз имам същия проблем.Ще пробвам с показаните настройки, дано всичко е ОК.

  Гроздан Костадинов:

  Ако не ти е наложащо да го правиш в PDF, можеш да го правиш в DWF6 e Plot, там го няма проблема с точките.


 • Илияна :

  За да преместим текст(обект) не винаги е необходимо да задаваме команда MOVE или при избран обект да посочваме маркера, просто задържаме ляв бутон и отместваме

  Краси Кръстев:

  Здравей, и благодаря добра констатация, това преместестване бях го позабравил да го ползвам - доста е удобно при преместване на текст на неопределено разстояние, тъй като все пак не е като Move  и неможе да местим на точно определено разстояние.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, виж ето тази тема тук https://aula.bg/question#id-82406400001 и по - специално коментарите под  въпроса на Светлозар Димов , в които давам отговор и съвет как да се справи със подобен на твоя проблем.


  Реално ако имаш два мащаба би следвало да не ти е голям проблем в анотативните обекти да ги имаш и двата, но като цяло Анотативните мащаби се научават след преминаване на уроците за плотиране ( поне аз тогава ги доразбрах ). Друга препоръка освен уроците, четете и форума той вече "набра доста скорост" и има доста интересни теми в които ще научите или разберете някои доста полезни неща, определено може да намерите отговорите на много питания ( както и в момента мисля че като прочетете темата ще видите колко близка е до вашия въпрос :) )

  Надявам се да съм бил полезен с отговора тук и с коментарите под темата към която те насочих.
  Angel Stoev:

  Благодаря много. Наистина препратката дето ми изпратихте точно отговори на въпроса ми :) 

 • Как може при преместване на текста от едно място на друго той да се премести във всички мащаби?

  Галина Виденова:

  При създаването на текста го позиционирах на едно място, обаче после реших да го преместя на друго.
  Трябва ли във всички мащаби да го местя ръчно на новото място /по-далечно от първото/ или има начин това да става автоматично за всички мащаби.

  Краси Кръстев:
  Здравей, много е относително да се каже как точно да местиш един анотативен обект.

  В случая ако точно текст ти трябва да стой на едно и също място, много добре прецени къде точно да бъде неговата точка на подравняване.Точката на подравняване е важна 
  от гледна точка на това че преминавайки през мащабите ( при включена иконка за приемане на активния мащаб във всеки анотативен обект ) обекта е фиксиран да се увеличава
  /респ. намалява/ спрямо тази точка.

  На снимка 1 съм направил един текст с подравняване горе в ляво, минал съм през няколко мащаба съответно те са се включили вътре и както виждаш спрямо горната лява точка
  на подравнение на текста той се е подравнил във всики мащаби точно там.Сама трябва да прецениш къде точно да бъде тази точка на подравняване спрямо ситуацията.

  Сега относно преместването, ако съм в определен мащаб например 1:5 и го преместа с командата Move ( или пък го копирам ) следва да преместя текста не само в мащаба в който се 
  намира ами спрямо всички съдържащи се в него мащаби ( и пак текста във всичките мащаби ще бъде спрямо точката на подравняване )

  Ако Обаче преместя текста като използвам маркера горе ( снимка 2 позиция 1 ),то ще преместа текста който е само за активния мащаб ( снимка 3 ).Същото се получава 
  ако текста участва при stretch тогава той се премества само за активния мащаб.

  Друго важно условие е че преминавайки през мащабите ( при включена иконка за приемане на анотативността за активния мащаб ) по подразбиране  се взима позицията на първосъздадения
  текст в определения мащаб.Какво ще рече това... ако съм преместил текста със маркера или със stretch и започвам да преминавам през нови мащаби то следва в новите мащаби за този обекта да 
  са с местоположение на точката на вмъкване спрямо текста който съм сложил още в самото начало т.е. с първи мащаб.

  На снимка 4 се вижа че за един мащаб аз преместих текста и той си стой там, но за новия мащаб 1:8 текста се е появил с точка на вмъкване спрямо текста в мащаб 1:1 ( който 1:1 ) беше
  първоначалния мащаб при който въведох точно този текст )

  Пробвай да тестваш описаните от мен по горе инструкции на абсолютно празен файл ( изначало ), ако срещнеш неразбиране пиши ще помагаме тук във форума.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Галина Виденова:

  Разбрах всичко, move е това което ми свърши работа - да премести обекта във всички мащаби.
  Видях също така че и маркера може премести обектите във всички мащаби, но стига да не сме преминавали в другите мащаби, а да си стоим в този в който сме създали обекта, т. е. да не сме "опитали анотативността" :)
  И ако сме създали нов мащаб, то обекта в него ще има точка на вмъкване като тази на обекта който сме създали първоначално.
  Обаче ако напр. сме в мащаб 1:10, създаваме обекта, после се разхождаме из мащабите, връщаме се на 1:10 и местим обекта. След това създаваме нов мащаб и анотативния обект в него ще има точката като на вече преместения 1:10.

  Краси Кръстев:

  Така като гледам си хванала логиката :) 

  Браво :)
 • Краси Кръстев:

  Здравей, не необходимо да се се ползва анотативни слоеве когато става за 


  paperspace т.к. там е препоръчително при разпечатване мащаба на layout - a ( 

  снимка 1 позиция 1 ) да е винаги 1:1 и анотативността се обезсмисля т.е 

  работи 

  се с текстове 1:1 ако искам текст 2,5 мм сисочина директно бих създал 

  неанотативен текст с височина 2.5 unit - a или просто най - лесно ще си взема 

  стил с анотация, но ще премахна анотацията ( снимка 2  ) и ще му задам 

  размера в Text Height ( снимка 3 позиция 1 )  и ще си го ползвам като стил в PaperSpace защото paperspace винаги ми е в мащаб 1:1 .


  Подчертавам мащаба  на Layout - a е препоръчително да не се каже 

  задължително да бъде 1:1 .... а и като цяло текст в самия paperspace НЕ СЕ 

  препоръчва да има .... Освен антетката .... НО повече за работата с Layout - и 

  ( защо се препоръчва мащаба му да е 1:1 )  и принтиране ще научиш в модул 8 

  Тайните на плотирането от курса - AutoCAD Формула, там ще разбереш и 

  силата на ползване на анотативните текствове.... затова не искам да избързам 

  с обяснения точно за layout - тите.... препоръката ми е стигайки до модул 8 да 

  се върнете пак на тези уроци с мащабите и ще хванете изцяло концепцията 

  бързо и адекватно използване на мащаби в AutoCAD и плотирането на чертежи.

  Ако тогава срещнете конкретно затруднение не се притеснявайте пишете във 

  форума ще помогнем .

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Бисера:

  Благодаря за съвета!Толкова са удобни  анотативните мащаби, че ги вкарвам в работата си веднага. Нямам търпение да дочакам курса до края.:)

  Краси Кръстев:

  Ами да наистина свикнеш ли веднъж с анотативни стилове след това почти навсякъде ще гледаш да ги ползваш в пълната им сила :)

  Борис Александров:

  Абсолютно вярно!

  Stanislav Slavov:

  Извинявам се за глупавият въпрос но стиловете за всички чертежи ли се запаметяват или само за конкретния, защото при мен е само за конкретния чертеж?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Станислав.

  Създавайки даден стил ти го създаваш за настоящия чертеж,.

  В курса обаче ще видиш как може да създадеш даден стил да го сложиш в палета и да го пренасяш и вдруго чертежи бързо и лесно, също така в курса ще видиш и как може да направиш шаблонен файл в който да запазиш стиловете си и когато започваш нов чертеж да използваш този шаблонен файл като стартов и така за новият чертеж да използваш всички вече създадени от теб стилов ( стилове = линнии, текст, оразмерителни линии и т.н. )

 • Има ли вариант за поставяне на текст в две части, като двете части са с различна височина на текста?

  инж. Атанас Ставрев:

  Здравейте. При създаване на текстов стил (анотативни или не), който да е на две части. Да речем, че желая да напиша следното: "IV8". Желая "IV" да е с височина 3 мм, а "8" да е 2 мм. Има ли такъв вариант? Благодаря! :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, ето два варианта за справяне с този казус.


  Вариант 1 : Когато си създал Mtext ( или си в процес на създаване ), когато си в режим на редакция ( снимка 1 позиция 1 ) при отворен Text Editor можеш да избереш част от текста ( снимка 1 позиция 2 ) и за тази част от текста отивайки на позиция 3 снимка 1 да промениш височината на текста само за избрания от теб участък.

  На снимка 2 позиция 1променям от стандартната височина за този стил 3 units на 2 units за избрания текст  и както се вижда часта от текста която беше маркирана стана по - малка ( снимка 2 позиция 2 ).

  Запаметявам тескта и вече имам текст в който едната част от него е с височина - тази по подразбиране за дадения стил и другата част с височината променена ръчно от мен от 3 на 2 .  Вариант 2 : Използването на Lisp програмка.

  Споделям я тук :

  https://drive.google.com/file/d/0B7q74PlX2UYeUFViTzlOUjRuYXM/view?usp=sharing

  Lisp -  а се зарежда стандартно с командата APPLOAD.

  Стартира се с командата mymtext ( снимка 3 позиция 1 ) и от там започва да работи по същия начин както стандартната команда Mtext първо иска да се избере горния ляв ъгъл на mtext - a ( снимка 3 позиция 2 ) избирам го след което иска да се избере долен десен ъгъл за mtext - a ( снимка 4 позиция 1 ) - избирам го, след което се създава един mtext в който е записана една наклонена черта  ( снимка 5 позиция 1 ) който е на основата на текущия стил ( снимка 5 позиция 2 ) в нашия случай при използването на Lisp - a беше стила - Standard.

  Отварям Mtext през Text Editor - a и какво следва този текст е разделен на две всичко което ще запишеш преди чертата ( в началото на текста) ще е с височината на стила който беше активен, а именно Standard който в моя случай е със стандартна височина 3 units ( снимка 6 позиция 1 ) , всичко обаче след чертата което ще бъде записано ще бъде с 0,667 пъти по - малко от стандартна височина или 0,667 * 3 = 2 ( снимка 7 позиция 1 ).

  Накратко: лиспа е нагласен така че да създава един Mtext в който се записва една разделителна черта, която разделя по височина текста който ще се запише в този Mtext в ляво от чертата ще е с височина равна на височината на активния стил на текста по време на използване на Lisp - a, а от дясно на чертата ще е 0,667 по - малка от височината на текущия стил по време на ползване на Lisp - a .

  На снимка 8 съм показал крайния резултат който резултат е същия както при Вариант 1.


  В случая Lisp - a съм го настройл така че след чертата височината да е  0,667 по - малка, НО това бързо може да се промени като просто се промени едно число в кода на Lisp - a ( снимка 9 позция 1 ). Става като отворите лиспа през Notepad промените цифрата и пак запазите файла, като .lsp формат.

  Попринцип този Lisp може да се разработи доста по - добре в случая си го взех наготово и  го преправих така че да сменя височина, защото реално сменяше Bold на текста :).... така че след време може да кача и по - хубава негова верися.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  инж. Атанас Ставрев:

  Благодаря! С вариант 1 съм запознат и до сега използвам него. За вариант 2 - очаквах подобен отговор. Ще изпробвам лисп файла. Благодаря още веднъж.

  инж. Венета Малчева:

  Здравейте, не мисля, че с лисп файла е по-бързо, тъй като се губи време в това да отварям mtext-а с двоен клик (т.е. след определяне на прозореца не пиша директно), както и да изтривам наклонената черта. По-бързо е да изпиша текста, след което да променя височината на част от него. И ако не се лъжа идеята на инж. Ставрев е освен текста от дясно да е с различна височина, но и да бъде в индекс (което става със stack).

 • Как да уеднаквим предварителните настройки на Аутокад

  Венцислав Карамитев:

  Как първоначалните настройки на Аутокада-а, да се уеднаквят с тези, които Лектора ползва ? Така, ако имаме достъп до разделите, бутоните и т.н., ползвани в курса, няма да се получават много от въпросите, както и ще се оптимизира времето за даден резултат ! Благодаря !

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Като цяло винаги има разминаване в настройките на AutoCAD при всеки един USER, т.е. един има едно предпочитание при работа за дадена настройка, друг има друго предпочитание.

  За да се уеднаквят настройките, реално или трябва всички да ползваме default настройките на AutoCAD - Как се преминава в Default настройка може да видиш в тази тема тук :

  Преминаване към настройки по подразбиране ( default ) .

  Съответно обаче това не е най - удачния вариант, защото винаги на някой нещо му е по - удобно да стой еди къде си .... и съответно би променил настройките.

  Вариант за уеднаквяване на настройките е да се подадат всички файлове от AutoCAD инсталацията в която са се записали всички видове настройки и да се заменят с файловете на всеки един компютър.НО пак някой ще се изкуши да смени нещо и да пита защо е така или не може ли да е иначе.... и т.н.

  Смятам че именно благодарение на това че настройките са различни се получават много интересни въпроси и казуси по повод на това кое къде се намира, кой какво ползва и защо му е по - удобно.Смятам че това е част от процеса на обучение в Aula.

  Има въпроси и настройки които като цяло са и не избежни през отделните години във версиите на AutoCAD винаги има визуални промени, някой инструмент се премества от едно място на друго в друг раздел. Тази разлика между версиите няма как да се избегне освен ако не се ползва само точно определена версия.

  Сашо:

  И аз смятам че настройките са индивидуални за всеки потребите, според неговите лични предпочитания и удобство при работа. Но като цяло това наистина дава по пълна картина за менютата и коя функция къде се намира.

 • В прозореца "Edit Drawing Scale" как да променим дименсията на Paper Units?

  Веселина Димитрова:

  Здравейте, във файла "urok2-text-styles-anotative", в прозореца Edit Drawing Scale, като щракна на мащабите, например 1:15, отдолу се изписва "1 Paper Millimeter = 1.5 drawing millimeter". Тъй като чертежа е чертан в сантиметри, реших в Units да го променя на сантиметри, но сега като щракна на мащаба ми се изписва "1 Paper Millimeter = 1.5 drawing сеntimeters". А в видеото към урока е "1 Paper Unit = 1.5 drawing units". Въпросите ми са: 1.Това, че от двете страни на равенството ми се получават различни дименсии би ли ми създало проблем в бъдеще 2. Как мога да го направя от двете страни на равенството да е в сантиметри или в units

  Краси Кръстев:

  Здравей, Веселина.

  Честита Нова 2018 година! Много здраве, късмет и успехи през нея!

  Преди да отговоря на въпроса ти, само да те попитам дали използваш класически вариант на AutoCAD или по-ското използваш някоя разновидност - Architecture, Mechanical, Electrical или пък някоя от специализираните версии на Autodesk - Civil, Revit ...? Питам защото така си описала казуса, имам предположение, 90% съм сигурен, че ползваш разновидност на AutoCAD, а не класическа версия.

  Ако ползваш разновидност на AutoCAD, то тогава препоръката ми е, ако гледаш този курс да използваш класически AutoCAD. Препоръчвам го, защото следва да си спестиш доста главоболия. Този курс е направен с AutoCAD класическа версия и всички интрументи, "тактики" за работа с AutoCAD са разгледани в насока - класическа версия. Именно така е и с анотативните мащаби. Те са много удобни когато става дума за AutoCAD и когато се прилагат по начина по който са показани в курса работят изключително добре в практиката.

  Така че по отношение на въпросите ти:

  1. Използването директно на Paper milimeters към Drawing centimeters е нещо подобно на Paper units към Drawing units, НО малко по-различно. По различно защото във разновидността на AutoCAD която ползваш размеримостта не се разглежда като UNITS, т.е. като някакви единици на AutoCAD, ами размериността директно е определена. Какво имам предвид?

  Тук директно казваш че това което нанасяш в моделното пространство (Drawing -a) са метри, милиметри, сантиметри, съответно виждаш директно Drawing centimeters в Edit Drawing Scale.T.e. не приемаш нищо условно казал си че всичко е чертано в сантиметри и съответно в Units, зададено веднъж сантиметри вече имаш Drawing centimeters в Edit Drawing Scale. Съответно в Paper (за хариеното пространство) e зададено че имаш зададени милиметри - Paper milimeters. Това означава че това което е разпечатваш ще бъде разбрано в милиметри, което е 10 пъти по-голямо от това в което си чертала, а именно сантиметри Drawing centimeters.

  Дали това би създало проблем ..... Да ако не се вземе тази разлика предвид, когато се разпечатва layout -a. Ако не се вземе предвид правилно или чертежа ще се разпечата или 10 пъти по- едър / дребен мащаб.


  На вторият въпрос, мога да дам отговор когато кажете, коя разновидност ползвате на AutoCAD. И все пак ако искате да приложите стратегиите за по-лесна работа с AutoCAD показани в курса, ако имате възможност работете с класически AutoCAD. Наистина селдва да си спестите доста въпроси и различия ... AutoCAD MEP Architecture или което друго ползвате, не е класическия AutoCAD за който е и насотящия курс.

  Веселина Димитрова:

  Благодаря за бързия и подробен отговор. Напълно сте прав - работя на AutoCAD MEP 2018.

 • Може ли да се настройва показването на текстовите стилове в чертежа като списък, а не като "икони"?

  Борис Александров:

  Здравейте колеги, моят въпрос е дали има настройка в AutoCAD, при която наличните в чертежа текстови стилове да се показват като списък, а не като "икони", както е по подразбиране? Когато искаме да зададем конкретен стил на даден текст след като сме го селектирали, намирането на желания стил би било доста по-лесно.

  Краси Кръстев:

  Здавей, Борис.

  Интересен въпрос.


  Само едно лично виждане за нещата, поне при мен.

  Аз нямам проблем с това, в смисъл практиката е показала че създаването и ползване на много стилове не ннай-удачния вариант. Особоено когато става дума пък и за анотативни стилове, то тогава се спестява дсота от разнообразието на стиловете, т.к. не се подготвя стил за всеки мащаб както беше стария класически начин на работа с AutoCAD.

  Друг е въпроса когато обаче отвориш чертеж на колега и там има 30 стила и се чудиш какво се случва. Освен това тези стилове в повечето случай са надписани без каквито и да било правила и логика за надпис, така че човек да се ориентира. Тук вече и аз бих се изгубил и определно ако видя нещата под формата на списък би ми било по-добрия вариант за избор.

  По-долу давам няколко предложения за справяне с проблема.


  Това може евентулано да бъде постигнато, ако ползваш classic workspace (класическо работно пространство)

  Виждам че позлваш AutoCAD Architecture, и преди може би за да видиш този workspace, ще трябва да преминеш на профил Vanila - как става това може да видиш тук в тези теми:

  Защо на моя AutoCAD Architecture 2014 на интерфейса няма Express Tools. Как мога да ги стартирам и изведа на интерфейса!?

  Как да се избера Drafting and Annotation в AutoCAD Mechanical?

  Важи ли всичко показано и за версия 2014?

  Къде е ''default scale list'' във версия Architecture?

  След това преминавайки в класически вид, доколкото си спомням нещата са в листов формат.


  Другия вариант е да кликнешш на стрелкичката в долния десен ъгъл на text панела (снимка 1 позциия 1)

  Снимка_1

  Следва да ти се появи прозорец със списък, подобен на този на снимка 2. Тук вече стиловете са под формат ана списъци и това е мисля че е иделано за вас.

  Снимка_2

  Освен това от падащото меню на снимка 3 може да изберете филтър който да филтрира само вече използваните стилове - позиция 1 или да покаже целия списък - позиция 2.

  Снимка_3


  Друг вариант е да изпозлвате палетата с иснтрументи в AutoCAD - снимка 4. В която предварително сме направили набор от стилове, които често използваме. Там нещата също са под формата на списък и биха били удобни за избиране и са само тези който ние сме поставили ако копираме от други чертежи определени фрагменти с включени в тях стилове, то те няма да отидат в тази палета, там са само нашите стилове, подредени ясно различими и приложими.

  Снимка_4


  Интересна тема на дискусия.

  Аз лично предпочитам палетите когато става дума за стилове, доста са удобни.

  Борис Александров:

  Благодаря, Краси. И аз се насочвам към палетите - перфектен инструмент!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Да опрелено това е много полезне интрумент, ако бъде вързан и с един мастер шаблон става още по-силен инструмент за работа.

  Борис Александров:

  Това ми е приоритет в близките дни и седмици! Започвам усилена работа по въпроса:)

 • Какви ще са мащабите при избран мащаб 1:1?

  Ивайло Иванов:

  Щом като т. н. AutoCAD мащаби според PDF-таблицата са съответно, например за см при 1:15 1.5, при 1.25 2.5, при 1:50 5, при 1:100 10 и т. н., то колко, моля, е AutoCAD мащабът при 1:1, щом като при 1:10 е 1? А при обратни мащаби (2:1, 15:1, 25:1, 15:2, 25:2...)? Колко е AutoCAD мащабът? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Отново, както всеки път препоръчвам е уроците за Анотативни и класически мащаби, както и за плотиране в Курса AUtoCAD формула, да се преминат няколко пъти .... лично на мен ми отне цели 3 пъти гледане за да се почуствам уверен при използването на анотативни мащаби.

  Конкретно на върпоса:

  Ако има мащаб 1:1, то ако съм чертал по правилото една AutoCAD единица равна на една условно приета чертожна единица ( мм, цм, дм, м) , ТА ако мащаба е 1:1 и ако условно съм приел че една AutoCAD единица е милиметър, то следва 1:1 да означава че в милиметри имам мащаб 1:1, НО ако съм приел условно че чертая в сантиметри то следва ако имам 1:1, ТО това да означава че при печат ще имам мащаб 1:10.

  Ето няколко теми които допълнително ще те насочат :

  Как се чертае?

  Защо е необходимо да се задава един Paper Unit на колко Drawing Units е равен?

  Как да намаля размерът на оразмеряването?

  Пиши тук във тази тема ако трябват още разяснения, но преди това препоръката ми е наистина да прегледаш уроците и темите споменати по-горе в тях е разковничето.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Емилия.

  Това се получава, защото дадения текст е анотативен и съответно вътре в него не е вкаран анотативният мащаб 1:25.

  Имам предвид следното.

  Когато имаш анотативен обект (текст, мултилидер и т.н.) следва в него да са записани анотативните мащаби в който той ще се вижда.

  Ако кликнеш на един обект (снимка 1 позиция 1) и след това отидеш на Properties (снимка 1 позиция 2) и отидеш на Annotative Scale полето ( снимка 1 позиция 3) следва да се отвори прозорец със списък на това КОИ точно мащаби са включени в този текст (т.е. мащабите които дадения текст съдържа в себе си и съответно "се вижда". Чрез бутона Add (снимка 1 позиция 4) може да добавиш в списъка за този анотативен обект още мащаби. Taka

  Снимка_1

  При определени настройки в анотативният обект се вмъква само настоящият мащаб. В твоят случай най-вероятно е 1:15

  Обаче естетествено както с повечето инструменти има някой тънкости вмкъването на тези мащаби в анотативнтие обекти.

  При самото преминаване от мащаб 1:15 към 1:25, може да настройш AutoCAD така че той автоматично да вмъкне мащаба 1:25. Това се получава при активен режим на иконката показана на снимка 2 позциия 1. Под активен режим се разбира че иконката е натисната и "свети", това означава че режима Automatically add scales to annotative objects и съответно се добавят машабите през които превключваш по време на вкл. режим

  Снимка_2

  Естествено има и едно друго изклчение :) .... може да видаш дадения анотативен текст без дори в него да се съдържа дадения мащаб, който си включила. Това може да стане посредством включване в режим на действие Show Annotation Object (снимка 3 позиция 1). Иконката действа на същия принцип както предходно описаната. При включен режим на тази иконка следва да виждаш абсолютно всички анотаивни обекти, независимо дали се съдържа дадения мащаб.

  Снимка_3

  Включването и изключването на тези икони в някои слуачаи е много много полезно, НО понякога не добре използвани могат да оплескат много чертежа и последващото му разпечатване.

  Препоръката ми на този етап от време е да останеш с това което описах тук, в последвашите уроци на курса тези различни режими на работа съответно са разгледани много по обстойно и с доста примери.

  Ако започна да описвам тук кога и как да се използват може да изпиша наистина много и затова спирам до тук.

  Още една препоръка, нещо забелязах при мен, както и други участници тук във Аула, когато започвах с анотативните мащаби определено ми се виждаха като нещо което е извънземно и работи много сложно, НЕ ... трябва просто да преминеш поне 2 (3) пъти през уроците в този модул и модула за плотиране, КАТО просветлението при мен дойде едва когато преминах през Модула от курса в който се говори за принтиране и Layout - ти, така че препоръката ми е ... мини сега един път този урок прегледай това което съм написал по-горе и следва да имаш базата, когато стигнеш до модула с принтиране и там стане дума за хитрото използване на аноттивни мащаби в съчетание с Layout - ти, върни се тук на този урок и пак прегледай основната идея на анотативните мащаби, след това се върни пак на принтирането, след това пак тук ... направи упражненията иииии готово един път научиш ли за анотативните мащаби след това няма да ти се иска да ползваш класическите мащаби :)

  Другото, което със сигурност ще ти помогне и е част от страхотният процес на обучение тукв Аула е Форума, място в което се разискват не само проблеми от самия курс, НО и реални казуси от всекидневната практика.

  Emiliya Hinkova:

  Еха, Краси, благодаря ти много за подробния отговор, ще послушам съветите ти и ще прегледам много по-обстойно видеата за мащаби и плотиране.

  Краси Кръстев:

  Моля, Емилия.

  Определено минеш ли видеата, прочетеш ли някоя друга тема от форума... мога да карантирам че всичко ще стане ясно ... ако все пап има нещо което ти е любопитно и искаш да научиш или имаш по-особенказус винаги може да зададеш въпрос и някой да даде препоръка и решение на проблема.

  Robotics:

  Здравейте, аз имам същия проблем като Емилия и буквално точно този същия ред изчезва. Пробвах това, което Краси беше написал, но пак не проработи. Има ли открито решение?

  Мартина Стайнова Robotics:

  Здравейте отново,

  Всъщност, открих решението на този проблем. Може би това е най-елементарния начин, но пък свърши работа. Върнах се на мащаб 1:15 и изтрих реда, който изчезваше при промяна на мащаба. След това копирах горния ред ("към заустване") и го поставих на мястото на вече изтрития ("в канализация"). Промених името, за да стане като това, което вече е изтрито и воала. Сега когато променям мащабите, всичко си е както трябва да бъде. :)

 • Как да си сложа TEXT EDITOR в менюто?

  Eleni:

  Здравейте, с версия 2015 съм, и нямам тази опция в менюто горе. От tool palettes пробвах, но не знам точно как.

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Text Editor е контекстуално меню което се показва при две условия:

  1. Имаш многоредов текст Multiline text

  2. Влезнал си вътре в текста и го редактираш (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_1

  Eleni:

  Мерси за отговора.

 • Марица Кирова:

  защото са в различни слоеве.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Евгения.

  Най-вероятно проблема идва от това че мащаба 1:25 не е вмъкнат в мащабите на текста, т.е. текста не съдържа мащаба 1:25.

  Какво точно имам предвид под вмъкнане на мащабите (текстът не съдържа мащабите) може да разбереш от темите по-долу.

  Защо се появява стреки които не съм чертал?

  Отбелязаният текст ми изчезва при промяна на мащаба от 1:15 към 1:25. Как да разреша проблема?

 • Как да направя Custom настройки на мащаба?

  Марица Кирова:

  Здравеи те, имам проблем, в лентата за състояние 1:1 не ме пуска да вляза, кещо съм блокирала и незнам ка да се оправя,само издава звуци,

  Краси Кръстев:

  Здравей, Марица.

  Първото нещо, което ми хрумва да те питам е

  ИМАШ ЛИ ВТОРИ МОНИТОР?

  Дори и да нямаш провери, дали случайно не си направила настройка в която казваш на windows че имаш монитор и съответно, прозореца да изкача в другият монитор, който реално не съществува и именно това да е проблема.

  Може ли да покажеш снимка или да опишеш какво точно се случва в командния ред?

  Имам предвид освен звуците вижда ли се още нещо на екрана?

  Само в определен чертеж ли се случва това или във всички?

  Проманята за viewport - a или за моделното пространство?

  Марица Кирова:

  Здравеи Краси,благодаря, след седмични мъки компа сам се оправи. Наистина незная как, Благодаря

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че вече работи при теб!

 • Кой е правилният размер на текста?

  Vili:

  Здравейте. В работата си запазваме файловете в .pdf, fit to paper за А4 или А3, тъй като целта е клиента да го види като визия, с дадени размери, но не отпечатано в мащаб. Даже по-често го гледа само на компютър на pdf. Обикновено чертая в мм. И така, ако спазя височината от таблицата за нормален и заглавен текст - 2,4 3 или 4 - този текст е почти невидим до обект мин. 600/600мм, още повече при примерно 2700/ 2300. Та въпроса ми е големината на текста си го нагласям като големина на око спрямо чертежа или има принципи и правила, които не разбирам?

  Диана Христова:

  Нищо не пречи когато го запазваш в ПДФ, да си го запазиш направо в мащаба, а при печата да се фит-ва. Тогава като се разглежда на компютъра в оригиналния мащаб, всичко е наред - със зума си го увеличаваш или намаляваш, така че да е комфортно разглеждането, и всичко изглежда така, както ще се разпечата..

 • Как става при настроени текстови стилове и дименсионни стилове да се запазят в аутокад за следващ чертеж без да трябва да се създават отново?

  Станимир Марински:

  Здравейте, при мен при отваряне на нов файл настройките изчезват. Има ги само в файла в който са настроени.

  Polina:

  Като направите темплейтен (шаблонен) файл. Можете чрез save as на настоящия чертеж, в прозореца под наименованието на файла, за Files of type да изберете разширение (.dwt) и да го запазите. Когато искате да стартирате този темплейтен (шаблонен) файл, при стартиране на програмата натискате open и от появилия се диалогов прозорец, отново на Files of type избирате Drawing Templete и то автоматично ви препраща към папката с шаблонните файлове. Отваряте си този темплейтен файл и отивате на Save as като този път гледате разширението ви да е .dwg.