Често задавани въпроси

Намерете лесно отговора на своите въпроси за Аула

Регистрация

Въпроси за регистрацията на нов профил в Аула и за записването за курс.

Влезте на главната страница на Аула тук: AULA.BG

Изберете бутона “ВХОД” от горната лента в дясно. Кликнете върху “запиши се” и въведете две имена и имейл, на който да получите своите данни за вход (парола за достъп).

Може да използвате своя Facebook или Google акаунт за регистрация и вход в Аула.

Регистрацията е напълно безплатна, като дори ще получите достъп до нашия форум и ще може да гледате безплатни уроци от обученията.

Aко сте извън профила си във Аула, влезте на началната страница тук: AULA.BG

Скролнете надолу и намерете обучението, от което се интересувате. След като влезете на страницата на курса кликнете върху таб “ЗАПИСВАНЕ” или изберете бутона “Вземи курса”, който ще ви отведе до 3-те опции - единичен курс, Аула Абонамент и PRO Абонамент. Ако желаете да имате достъп само до този курс, изберете опцията “Единичен курс”. Ще ви се отвори форма за регистрация, където трябва да въведете следните данни - име, имейл и телефон за обратна връзка. След това изберете опцията за брой вноски на курса и натиснете бутон “Регистрирай ме”. На следващата стъпка ще трябва да посочите желания от вас метод на плащане и да следвате стъпките.

След което ще ви се отвори друга синя форма, където трябва да изберете метод на плащане и съответно да следвате стъпките, съобразно метода, който сте избрали.

Ако сте вътре в профила си и искате да закупите обучение, то кликнете върху раздела “Курсове” от лентата в ляво и намерете обучението, от което се интересувате с помощта на категориите и/или филтъра за търсене. След като вече сте на страницата с уроците, кликнете върху лилавия бутон “Повече информация”, който ще ви отведе на страницата на самия курс. След това следвайте вече описаните по-горе стъпки.

Обучение

Въпроси за това какво представлява обучението в Аула, достъп до курсовете, връзка с преподавателя и безплатните уроци.

Всички курсове в Аула са на запис и се провеждат изцяло онлайн в сайта. Това ви дава възможността да гледате неограничен брой пъти всеки един урок в рамките на платения достъп и сами да задавате темпото си на обучение.

Това, което ви е необходимо, за да започнете обучение в Аула, е компютър с Интернет достъп и софтуера за конкретния курс.

Уроците за всеки един курс са подредени по начин, който гарантира максималното усвояване на материала. Затова те не могат да бъдат прескачани, а се отключват последователно, като след по-голяма част от уроците има кратък тест, фокусиран върху най-съществената информация от самия урок.

Съветваме ви да изтеглите допълнителните файлове към уроците и да бъдете активни в обучението си - тоест да приложите наученото на практика.

След като сте се регистрирали за единичен курс или абонаментна програма в Аула и сте направили плащане по избрания от вас метод, са необходими до 3 работни дни техническо време за постъпване на плащането в системата ни, обработване и активиране на достъпа. След като това бъде направено, ще бъдете уведомени по имейл, че достъпът ви е активиран и може да започнете със своето обучение.

Ако не получите такъв имейл в рамките на посочения срок, моля свържете се с нас на телефон (+359) 2 987 8176 или на имейл maria@aula.bg.

Достъпът започва да тече от деня, в който е активиран, а не от деня на самото плащане.

Ако имате закупен единичен курс, то достъпът ви до него ще е 6 месеца. Ако сте заплатили абонамент, то ще имате достъп до обученията в рамките на 1 година (365 дни от датата на активиране).

Връзка с преподавателя се осъществява посредством нашия форум. Ако имате въпрос относно софтуера, на който се обучавате или някакъв казус, изникнал по време на работа с него, то може да го изложите там (вижте как да зададете своя въпрос в следващата точка). Във форума ще получите решение и подкрепа както от самите преподаватели, така и от всички курсисти.

За почти всеки курс в Аула даваме възможността да бъдат активирани безплатно 1 или 2 модула (между 10 и 20 урока).

Целта е да се уверите, че методът на обучение е подходящ за вас и да проверите дали курсът отговаря на вашите очаквания и нужди.

За да гледате безплатно уроци в Аула е необходимо просто да имате регистрация в сайта. След като влезете в профила си и изберете курс, от който се интересувате, може да му активирате безплатните уроци чрез зеления бутон най-горе “Безплатни уроци”. Ако такъв бутон липсва, то или за този курс не се предлагат безплатни уроци или сте активирали тази опция за друго обучение.

Важно уточнение - не може да имате активирани безплатни уроци за повече от 1 курс едновременно. Активирането на безплатни уроци за 2-ри курс ще заключи безплатните уроци за 1-вия.

Абонамент

Разграничаване на двете абонаментни програми - АУЛА Абонамент и ПРО Абонамент.

Това е едногодишна програма, която ви дава неограничен достъп до всички обучения за начинаещи и средно напреднали. Може да ги разгледате в списъка с курсове от началната страница в категория “Основни курсове” тук AULA.BG

За да се обучавате по тези курсове, не е необходимо да сте имали какъвто и да е опит с избрания от вас софтуер. Обученията започват от самото начало и са подходящи за напълно начинаещи.

В Аула Абонамента са включени 2 удостоверение.

Това е едногодишна програма, която Ви дава неограничен достъп както до всички обучения за начинаещи и средно напреднали, така и до курсовете за напреднали. Може да ги разгледате в списъка с курсове от началната страница в категория “PRO курсове” тук AULA.BG

За да се обучавате по избран от вас PRO курс, е необходимо да имате базисно ниво на работа с дадения софтуер. Например, ако искате да преминете PRO обучението “Дигитално рисуване с Photoshop“, то трябва да сте преминали основния курс “Тайните на Photoshop“.

В PRO Абонаментa са включени 2 удостоверения.

Плащане

Въпроси за цените на обученията в Аула, начините на плащане и издаването на фактури.

Курсовете в Аула са разделени на категории- основни и про, и цените им се различават.

За да видите цената на желания курс, използвайте следните стъпки:

Ако търсите курс от началната страница- кликнете върху неговото изображение. В случай че сте на страницата с уроци на конкретния курс, натиснете бутона "Повече информация".

Ще се отвори страница с подробно описание на курса, включително пълна програма за всички модули.

Цената на курса ще откриете най-отдолу в страницата.

Може също така да използвате бързия бутон "Вземи сега", който автоматично ще превърти страницата до цените.

В Аула предлагаме няколко начина за дистанционно плащане. При извършването на плащането, е важно да включите получения номер на проформа фактура, когато е необходимо, за да се отрази превода във Вашия профил.

Моля, имайте предвид, че няма възможност за кешово плащане в офиса на учебния център.

Опциите за плащане, които предлагаме са:

 1. Дебитна/Кредитна Карта (сигурна транзакция чрез Борика АД)
  • Платформата ще ви пренасочи към разплащателната система на Борика.
  • Въведете данните от вашата карта и кодовете за сигурност към нея.
  • Плащането ще бъде отчетено веднага.
  • В случай на затруднение с плащането, проверете валидността на вашата карта и наличността ѝ. Ако не помните кодовете за сигурност, обърнете се към Вашата банка.
 2. ePay (за регистрирани в ePay)
  • За плащане с този метод, е необходимо да имате регистриран профил в ePay и наличност по сметката си там. За финализиране на плащането, следвайте стъпките на система.
 3. Каса на EasyPay
  • При избор на този метод, ще получите 10-цифрен код, който е активен в рамките на 3 работни дни от генерирането му.
  • При плащане на касата на EasyPay е необходимо да предоставете този код на служителя.
  • В случай че кодът е изтекъл, можете да заплатите като предоставите данните на фирмата, които сте получили по имейл - име, IBAN, основание за плащане (номер на проформата) и сумата.
 4. Банков път (в най-близкия банков клон или онлайн банкиране)
  • При избор на този метод на плащане, на екрана ще видите всички необходими данни за извършване на плащането чрез електронно банкиране или в клон на банка.
  • Имайте предвид, че данните ще получите и по имейл.

При всяко плащане се издава фактура. По подразбиране, фактурата се издава на физическо лице. В случай че желаете да получите фактура на юридическо лице, трябва да изберете тази опция в синята форма за плащане в кошницата.

След отразено плащане, фактурата ще бъде издадена в рамките на 3 работни дни. Ще получите имейл с линк за сваляне на фактурата, която винаги можете да преглеждате и сваляте от своя профил.

Имайте предвид, че фактурата подлежи на редакция в първите 5 дни след издаването ѝ.

Завършване

Въпроси, свързани със завършването на курс в Аула, видовете удостоверения и начините за тяхното придобиване и приложение.

След завършване на обучението, при желание, можете да получите официален документ.

Той се получава след преминаване на целия материал от обучението и преминаване на изпити. Щом тези стъпки бъдат преминати, ние ще издадем вашите документи.

Можете да получите два вида удостоверения- Аула удостоверение и МОН удостоверение.

Аула удостоверението се издава както на български език, така и на английски и удостоверява успешно преминат курс на обучение.

МОН удостоверението се издава по част от професиите оператор на компютър или компютърен график, в зависимост от вашето обучение.

С него ще получите Аула удостоверението, както и Europass приложение- английско разширение на МОН документа по европейски формат.

За да получите удостоверение от Аула, трябва да изпълните следните стъпки:

1. Изберете режим “МОН удостоверение”: лек административен режим, без необходимост от предаване на документи

2. Изгледайте всички уроци в курса: Достъпът до изпита се активира, щом сте изгледали 100% от уроците, включени в курса.

3. Преминете теоретичния тест: Изпитът се състои от теоретичен тест, който включва 20 затворени въпроси. За да се зачита за успешно изпита, трябва да отговорите правилно на поне 80% от въпросите.

4. Оставете своите лични данни: След успешно завършване на изпита, впишете своите лични данни - имена на кирилица и латиница, както и ЕГН - за вписване в удостоверението.

5. Изчакайте издаването: Удостоверението се издава в рамките на три дни след успешно преминатия изпит. Щом бъде издадено, вие ще получите имейл с известие.

6. Влезте в своя профил: Открийте своето удостоверение в личния си профил под раздела "Удостоверения”, където ще можете винаги да го преглеждате и сваляте.

Моля, имайте предвид, че след успешното преминаване през изпита и предаване на лични данни, документът ще бъде издаден в рамките на 3 работни дни.

За да получите МОН удостоверението, е необходимо да изпълните следните стъпки:

1. Изберете режим “Аула удостоверение”: административен режим, изискващ избор на дати и предаване на документи в следващите стъпки

2. Подгответе и подайте следните документи:

 • медицинско удостоверение, потвърждаващо, че професията "оператор на компютър” или “компютърен график" не е противопоказна за вас,
 • диплома за завършено образование (минимално входящо ниво- средно образование),
 • снимка тип паспорт.

3. Изгледайте всички уроци от курса (100%).

След успешното изпълнение на тези условия, получавате достъп до теоретичен и практически изпит.

При успешно преминаване на изпитите в избраните предварително от вас срокове, ще получите и документите си.

Моля, имайте предвид, че документите се изпращат в рамките на 10 работни дни след 28-мо число на месеца, в който сте преминали изпитите.

Теоретичният изпит е съвкупност от въпроси, с които сте се сблъсквали по време на обучението. Този изпит е необходим за получаването и на двата вида удостоверения. В случай че изпитът се полага за Аула удостоверението, той ще съдържа 20 въпроса, а за МОН - 50 въпроса.

За да получите достъп до изпита, задължително трябва да сте изгледали всички уроци от курса.

Времето за решаване на изпита не е ограничено. Все пак, ако страницата с изпита е отворена дълго време, отговорите може да не се зачетат и може да се наложи да преминете изпита отново.

За успешно завършване е необходимо да отговорите правилно на поне 80% от въпросите. Ако не успеете от първия опит, може да опитате отново.

Обърнете внимание, че финалният изпит трябва да се премине в рамките на периода на достъп до обучението. Вие сами определяте кога се чувствате готови да го положите.

Имайте предвид, че успешното завършване на финалния изпит не преустановява достъпа ви до уроците.

Практическият изпит се преминава единствено, ако сте избрали да получите МОН удостоверение.

Той представлява разработката на курсов практически проект, който се базира на тема, избрана от вас, спрямо материала, преминат по време на обучението.

В проекта следва да приложите знанията и уменията, придобити по време на курса и да внесете личен креативен принос.

Ако се нуждаете от идеи, можете да изберете тема, близка до примерите, разгледани по време на обучението. Файловете, които подавате, трябва да бъдат в PDF формат или да са екранни снимки, така че да могат да се преглеждат без специализиран софтуер.

При предаване на проекта, включете и кратко описание, в което да посочите използваните източници, инструменти и методи.

Важно е да знаете, че максималният размер на един файл е 2MB и могат да бъдат прикачени до 3 файла.

Като завършите курс в нашия лицензиран учебен център, Вие ще получите документ, който можете да представите пред работодатели или други институции. Този документ служи като доказателство за придобитите от Вас знания и компетенции след успешно завършен курс.

Въпреки това, е важно да имате предвид, че възможностите за намиране на работа могат да варират в зависимост от специфичните изисквания на работодателя или институцията. Бъдете сигурни, че разглеждате подробно тези изисквания, когато кандидатствате за позиции.

Форум

Въпроси относно форума и начина на задаване на въпроси в него към преподавателите и другите курсисти.

Ако имате въпроси по време на обучението, можете да се обърнете към нашия Аула форум.

Въпреки че курсовете са с предварително записани уроци и няма жива връзка с преподавател, във форума можете да получите отговори и съвети както от лектори, така и от други компетентни потребители.

Формата за задаване на въпроси ще откриете както под всеки урок в обученията, така и на страницата с форума.

Имайте предвид, че всеки въпрос, зададен във форума, се публикува в подходящо предварително избрана категория, включително тези, зададени под уроците.

Така че вие можете да разглеждате дискусиите както по отделни уроци, така и в цялото форумно пространство.

Необходими стъпки за успешното публикуване на въпрос във форума:

1. В първото поле, озаглавено "Нов въпрос (накратко)", напишете кратък въпрос, започващ с въпросителна дума като "как", "какво", "защо", "може ли" и други.

2. В полето "Подробно описание" изпишете подробности и допълнителна информация, свързани с въпроса. Тук може да добавите и екранни снимки, ако е необходимо.

3. В полето "Избери групи" изберете софтуерни теми, които са свързани с въпроса.

4. Когато всичко е попълнено, натиснете бутона "Изпрати", за да публикувате успешно.

Моля, имайте предвид, че задължително трябва да използвате кирилица за писане на въпроса. Въпреки това, терминологията и имената могат да бъдат изписани на латиница, но без поставяне на специални знаци (кавички и други).

В случай че има непопълнено поле, ще се отвори прозорец със съобщение с допълнителни насоки.

Технически

Въпроси относно зареждането на видеата и други технически затруднения.

Ако урокът ви не се зарежда или прекъсва, то причините може да са следните:

1. Слаба Интернет връзка: Уверете се, че Интернет връзката ви е достатъчно добра. Ако установите проблем, свържете се с вашия доставчик. Ако сте с модем, пробвайте да рестартирате рутера.

2. Видеото да е кеширало посредата. Натиснете CTRL+F5 за презареждане.

3. Нямате или е изтекъл достъпът ви до уроците.

Ако сте проверили горепосочените неща и все още уроците ви не зареждат, то пишете ни на maria@aula.bg

Други

Въпроси относно смяна на парола, гаранция, гледане на уроци от различни устройства и други често задавани въпроси от курсисти.

Ако знаете паролата си, но искате да я смените, то влезте в профила си и отидете в “Настройки”. Изберете таба “Сигурност” от лявата лента. Въведете сегашната си парола и посочете новата.

Ако не знаете паролата си, то може да я смените по следните 2 начина:

1. Влезте на този линк и посочета имейла, на който желаете да получите инструкции за смяна на паролата.

2. Или при опит за вход от началната страница натиснете върху бутона “Забравена парола“, която се намира под формата за вход/регистрация и следвайте стъпките.

Ако не получите имейл с инструкции за смяна на паролата, пишете ни на maria@aula.bg

Всички уроци в Аула са защитени по закона за авторското право и не могат да бъдат изтегляни и споделяни. При установяване на подобно нарушение, извършителят може да бъде поставен под отговорност по “Закон за авторските права и сродните му права”.

Курсистите в Аула закупуват временен достъп до обученията, а не собственост върху тях.

Да, може да гледате уроци от различни устройства, но в различно време. Преди да влезете в профила си от ново устройство, убедете се, че сте излезли от всички останали.

В Аула даваме 30-дневна гаранция за връщане на таксата за курс или абонамент, ако не сме отговорили на очакванията ви. Това, което трябва да направите е да се свържете с нас на имейл maria@aula.bg в рамките на 30 дни от закупуване на курса и в свободен текст с няколко изречения да ни споделите защо курсът не ви удовлетворява. От отговора не зависи дали ще ви върнем таксата, но ни помага да се подобряваме.

Като алтернатива можем да заменим обучението, за което желаете да ви върнем таксата с друго, което е от същата категория - PRO или основно.

Ако не намирате отговора на своя въпрос тук, пишете ни на имейл maria@aula.bg или се свържете с нас на телефон (+359) 2 987 8176 в делнични дни от 9:00 ч. до 18:00 ч.