Свойства на слоевете. Цветове, дебелина и тип линия

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Команди



LTSCALE – Променя мащаба за всички линии на чертежа.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Как може да сменим мащаба на типовете линии за целия чертеж?
Чрез комантата LTSCALE
Чрез командата SCALE
Чрез командата PSLTSCALE
 
Ако в полето за цвят на даден обект е избрана опцията "BYLAYER", то кое е вярно:
Обектът ще приеме цвета, който е зададен на слоя
Обектът ще приеме цвета по подразбиране на AutoCAD
Обектът ще приеме цвят magenta
Обектът ще приеме червен цвят
 
Можем ли да изтрием слой чрез мениждъра със слоеве, ако в слоя има обекти?
Не, не можем да изтрием слой чрез мениждъра със слоеве, ако има обекти в него;
Да, можем да изтрием слой чрез мениждъра със слоеве, ако има обекти в него;

Въпроси и отговори

 • Maria Cherpokova:

  Здравейте, Каква е зависимостта между мащаба на пунктирана линя и мащаба в който полотираме? Има ли някаква подобна сметка като при текстовете. Чертая предимно стоманени конструкции в мм, а плотирам в мащаби 1:200, 1:500 и пунктираните линии и щриховките много често много "нагъсто" Благодаря!

  Иван Цукев:

  @Мария Теоретично има, но на практика зависи как е създадена линията.

  Можеш да пробваш тези данни като ориентир. Къдравите числа идват от превръщането на имперски (футове) в метрични единици.

          Metric Scale
  
          Linetype Scale
  
  
  
  
  
          1:100
  
          2.54
  
  
  
  
  
          1:200
  
          5.08
  
  
  
  
  
          1:250
  
          6.35
  
  
  
  
  
          1:500
  
          12.7
  
  
  
  
  
          1:1000
  
          25.4
  
  
  
  
  
          1:2000
  
          50.8
  
  
  
  
  
          1:10000
  
          254
  
 • Иван Ланджев:

  Бих искал да попитам ,като слагам различни видове линии ,какъв трябва да бъде точния scale factor за да се вижда линията коректно.Въпроса ми се базира на това,че доста често ми се налага да ползвам различни видове линии, и губя твърде много време в нагласяне на scale factor-a по начина проба/грешка и чудех дали знаете някои трик ,с които с които да се ориентирам с колко да scale-на линията така ,че да се вижда коректно. Поздрави ,И.Ланджев. П.П. Видях ,че @ maria cherpokova е питала подобно нещо,но моя въпрос не е свързан с плотирането а със самото визуализиране,още докато сме в model .

  Иван Цукев:

  @Landjev На практика при толкова много типове линии, създадени от потребителите - трябва да се пробва. Един мащаб за един тип линия може да е подходящ и да изглежда добре, а за съседната линия да не става. Просто зависи как са направени линиите.

 • Как може да се създаде слой, който да се асоциира с определена коменда?

  Жеко Тонев Тонев:

  как може да се създаде слой, който да се асоциира с определена команда - например когато се зададе командата Hatch-автоматично да се щрихова в създаден слой Hatch. .

  Иван Цукев:

  @Жеко

  няма такава опция за съжаление в AutoCAD.

  Бисера:

  При изпълнение на командата hatch, автоматично се отваря раздела hatch creation. В properties (трябва да се натисне стрелкичката за да се разшири надолу раздела) има възможност да се зададе конкретен слой. Веднъж направено по този начин, всички бъдещи шриховки ще са в този слой за конкретния чертеж. Вярно, не действа на принципа на асоцииране на слой с щриховка, но резултата е както този, който искате.

  Иван Цукев:

  Бисера е дала добро решение.
  Трябва да се внимава само, че става въпрос само за новосъздадените щриховки. Старите трябва да се изберат и да се сложат в слоя.

 • Как да изтрием слой чрез мениждъра със слоеве, ако в слоя има обекти?

  Альоша Исаев:

  Здравейте г-н Цукев. В урока обяснихте, че има възможност по изключение да се изтрива слой с иконката Delete в опция на Layers, което аз го разбирам като мениждър със слоеве. Във теста на въпроса :(Можем ли да изтрием слой чрез мениждъра със слоеве, ако в слоя има обекти?) посоченият верен отговор е: (Не, не можем да изтрием слой чрез мениждъра със слоеве, ако има обекти в него;). Ще може ли тази тънкост да я дообясните понеже не можах да схвана замисъла или грешно съм разбрал. Благодаря предварително.

  Альоша Исаев:

  Здравейте г-н Цукев. Оттеглям си въпроса, разбрах коя иконка е мениджър на слоеве а от  там и моята заблуда.

 • Краси Кръстев:

  Ако си отворил нов чертеж то в него има само слой 0 , едва след като създадеш нов слой и запаметиш чертеж би следвало да имаш Defpoints.Виж дали в това е проблема.Надявам се да съм бил полезен.

  Антони Радованов:

  Ако не стане с горното предложение, създайте една размерна линия, с някой от стиловете по подразбиране. След това дефпойнтс трябва да се появи.

 • Защо не се променя дебелината на слоевете?

  Олга Гълъбова:

  Здравейте,
  Влизам в Layer Properties Managеr, за да променя дебелината на слоя  отивам в полето Limeweights и кликвам двукратно на дебелината .Отваря се нов прозорец, в който променям дебелината и на Original остава старата, а на New променената. Натискам ОК. За съжаление в Layer Manager дебелината е непроменена.

  Краси Кръстев:

  Здравей, нека да уточним само няколко неща преди да търсим откъде може да е причината за този проблем.


  1. Коя версия на CAD ползвате: година, LT ли е , някоя разновидност или класически AutoCAD ?



  2. На снимка 1 съм показал последователно това което описавате във въпроса си.След това на снимак 2 съм покаал при промяната къде следва да се е отразило в подчертавам LAYER PROPERTIES MANAGER - A . -  тук ако може да потвърдите че дали правилно съм разбрал въпроса.
 • Светлин Стоянов:

  Здравейте, пробвайте следното: Когато сте в моделното пространство напишете в командния ред MSLTSCALE и променете стойността на променливата на 0. Това ще каже на AutoCAD да не премащабира линиите спрямо избрания от вас анотативен мащаб, а да се контролира само от Linetype scale в Properties панела. Пишете дали са се оправили нещата. Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен в тази тема тук :

  Команди линиите в AutoCAD

  В нея има накратко описани основни команди обвързани с линиите и техния мащаб.

  Стефан Видаркински:

  Здравейте, ами то си е 0. Както вече писах промяната на мащаба не прави линията осова. Увеличението също не помага.

  Краси Кръстев:

  Прочете ли темата към която те препратих, освен това включил ли си RegenAuto да прави по често Regen ?

  Стефан Видаркински:

  Regen-а е включен. Темата я гледам в момента.

  Стефан Видаркински:

  Темата не помага. Осовите линии съм ги копирал оттук. Настройките и на двата чертежа са в мм. Linetype scale тук е 5. Аз променям от 0.01 до 100 и ефект няма.

  Стефан Видаркински:

  Получи се при linetype scale = 1000.

  Стефан Видаркински:

  Да, но в лейаута стана непрекъсната линия.

  Светлин Стоянов:

  В такъв случай: 1.Стартирайте команда LINETYPE (lt) 2.Махнете отметката пред Use paper space units for scaling.

  Стефан Видаркински:

  Много, много благодаря! Колега, ако минаваш през Велинград се обади да почерпя. Една отметка ми трови нервите от две седмици. Все пак за да спестя време и нерви на другите - на чертежа горните две осови са без отметка в Use paper ...., а третата е с отметка. И в моделното пространство всичко е ОК при Linetype scale 100.00.

 • Защо не мога да изтрия слой в AutoCAD?

  Гроздан Костадинов:

  Здравейте, Имам фаил получен от архитект, който ползвам за подложка и на който има доста слоеве. Опитвам се да изтрия някой от тях, като преди това съм изтрил всички обекти който не съм ги чертал аз, и за да съм сигурен че не останал някой обект съм загасил всички мой слоеве и на моделното пространство не останаха видими овекти, и въпроснире слоеве правени от архитекта не се изтриват. Възможно ли е да са защитени по някакъв начин от изтриване или аз нещо пропускам?

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Първо няколко препоръки :

  Когато закачаш нещо като подложка не е задължително да триеш слоеве, по - скоро когато си я вкарал в твоя чертеж вече там гаси слоевете. Не за друго ами защото може да изтриеш някой слой който след това може да ти потрябва. Ако е проблем това че имаш много слоеве, може да направиш филтри и така да ползваш слоевете доста по - удобно, от гледна точка на намирането им в списък и ползването.

  А относно това че не може да изтриеш някой слой, може да има доста причини, както е описано и в съобщението което ти показава AutoCAD :

  1. Може само да си мислиш че си изтрил всички обекти от слоеве които искаш да изтриеш. Например загасил/замразил си даден слой и съответно при изтриването на обектите от този слой не си изтрил нищо. Може да си заключил някой слой и съответно пак да не си изтрил нищо от него.

   Най - вероятно прочитайки това си казваш как да не съм изтрил като като изолирам слоевете нямам нищо на екрана като обекти, обаче направи един zoom extend .... и виж може да има някъде в моделното пространство обект който да е доста отдалечен от основното място където чертаеш.

  2. Друг вариант за проблем е да не би слоя, който искаш да изтриеш да е текущия.

  3. 0 и Defpoints няма как да ги изтриеш.

  4. Ако някой слой е част ( обвързан е с Xref ), следва също да не може да го изтриеш.Може проблема да е от там.Как точно ти е изпратил архитекта чертежа, пробвай да изтриеш словете преди да си правил каквото и да било с чертежа, т.е. ако може изтегли изпратения чертеж наново и пробвай.

  Nikolin Kayabashev:

  Здравейте колега!

  Обръщам се така защото предполагам, че сте проектант по част различна от СК. Г-н Кръстев много точно е отговорил директно на въпроса, но аз бих го разширил с контра въпрос: "Използвахте ли командата purge за да се отървете от излишното?". Аз самият съм електропроектант и се сблъсквам често с подобни ситуации. Моята практика в тази връзка е: Изтривам всичко излишно (по отношение на част електрическа и само при условие, че архитектурната подложка няма да я ползва никой друг колега), след което прехвърлям всички останали обекти в слой 0. Използвам командата purge докато не остане нито един излишен слой, линия, блок и каквото се сетите. И накрая си създавам няколко слоя, които ползвам в моя проект. Не знам дали е най-доброто, но на мен ми върши работа.

  Пожелавам Ви успех в начинанията!

  Юлия Маринова:

  Аз ги изтривам с командата LAYDEL. След това пиша NAME и ми се отваря прозорец и избирам кой слой да изтрия.

  Краси Кръстев:

  @ инж. Юлия Маринова

  Да точно така инж. Маринова, много точно включване , следва да се елеминира допуснатия вариант за грешка от точка 1, от коментара ми в който си мислиш че си изтрил всичко в дадения слой, а реално не си.

  Гроздан Костадинов:

  Благодаря за полезните съвети който ми давате. С командата LAYDEL и NAME се изтриват без проблем, но определено ще се възползвам и от другите съвети и препоръки, които наистина доста олеснятват чертането.

  Georgi Marinov:

  Здравейте колега, бих искал да споделя един малко алтернативен вариант, който върши доста добра работа при наличие на голям брой нежелани слоеве. Принципа е да "поровим" в текстовото описание на файла. Променяте имената на слоевете така че, да не се дублират имена на команди или синтаксис от AutoCAD (да бъдат лесно търсени). Запазвате файла в "dxf" формат. Последващо го отворете в някакъв текстов редактор. Заменете с "find and replace", така преименуваните слоеве с подходящият в който искате да се преместят всички обекти (може и нулевия) които са останали не изтрити. Запазете файла. Отворете го отново с AutoCAD. Запазете го отново в исканият от вас формат. Можете да изберете слоя в който вече са прехвърлени обектите и да ги изтриете. Излишните слоеве вече липсват.

  Цветелина:

  Здравейте колеги, много често слоевете които не могът да бъдат изтрити са част от някой архитектурен блок. За целта чрез Quick select избирате съответните блокове, експлоадирате ги до точки и линии и ги записвате в слой вече създаден от вас. И вече спокойно чрез Purge можете да изтриете ненужните слоеве.

 • На кои линии LTSCALE променя мащаба - на всички или на всички еднотипни?

  Петя Божкова:

  От урока останах с впечатление, че командата променя мащаба на всички еднотипни линии.

  Краси Кръстев:

  Здравей, LTSCALE се задава глобално мащаба за всички линии на чертежа, за всички обекти.

  Повече за нестандартните типове линии може да намерите в книгата на инж. Иван Цукев Тайните на нестандартните линии в AutoCAD , кояото е част от бонус материалите във VIP групата на Aula.

  Петя Божкова:

  Благодаря, ще се поинтересувам.

 • Как се пренасят слоеве от чертеж в чертеж и от компютър на компютър?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте, как според вас вече ново направени слоеве мога да ги пренасям на други чертежи и компютри?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Марто.

  Препоръката ми е:

  За преместване от един компютър на друг - тук ползвайте един и същи шаблонен файл.Като този шаблонен файл съдържа слоевете, които трябват за стартирането на един проект изначало.

  Ето няколко най-често разисквани теми свързани с шаблоните в AutoCAD:

  Създаване на собствен шаблон за бърза работа

  Как да си направя шаблон със слоеве в AutoCAD?

  Защо нямам папка DesignCenter?

  Защо когато отворя Design Center към урока за шаблони не откривам директория с библиотеки?


  За преместването (вмъкването) на слоеве от един чертеж в друг, препоръчвам да се използва Desgin Center.

  Ето няколко уроци и теми свързани с темата Design Center.

  Урок 12 от курса AutoCAD Формула - Design Center. Управление на блокове, стилове и настройки

  Защо нямам папка DesignCenter?

  Защо когато отворя Design Center към урока за шаблони не откривам директория с библиотеки?

  На мен Design Center -a ми е най-удобен, затова го и ползвам.


  Ето един пример с Design:

  Имам два отворени чертежа - снимка 1 позиция 1 и 2.

  Снимка_1

  В чертеж 1 нямам нито един слой, освен служебните (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_2

  Нека да отворим Design Center -a в чертежа който съдържа само слой "0", посредством изписване на командата ADCENTER в командния ред.

  Отваря ни се прозореца Design Center (снимка 3 позиция 1). Там виждаме и двата отворени чертежа (снимка 3 позиция 2 и 3), ако кликнем на раздела Layer от директорията на чертежа с многото слоеве (снимка 3 позиция 4), следва в дясно да видим всички слоеве съдържащи се в чертежа с много слоеве (снимка 3 позиция 5).

  Снимка_3

  Ако изберем даден слой (снимка 4 позиция 1 ) и с дърпане и влачене (снимка 4 позиция 2) го преместим към моделното пространство на чертежа съдържащ само слой "0".

  Снимка_4

  След това действие вече в чертежа в който имахме само слой 0 (снимка 5 позиция 1) вече имаме и "придърпания слой" - "_Text" (снимка 5 позиция 2).

  Снимка_5


  Като цяло в Модул 7 от курса AutoCAD Формула II - "Организация на бързи библиотеки в AutoCAD" има описание на това как могат да се организират блоковете, така че да се ползват на други компютри или в други чертежи отворени на един и същ компютър, тези "тактики" могат да се приложат и за слоеве без проблем.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора и насоките, които дадох.


  Ако някой ползва някакви други, различни от споменатите по-горе "такитики" нека сподели, интересно ще е да видим какво предпочитат да прилагат другите.

  инж.М.Линдов:

  Да това определено е добър конкретен отговор на моят въпрос, който ме задоволява на пълно. Мерси

  Николай Николов:

  Здравейте! И друг път съм споделял моята тактика, но сега ще я споделя отново. Всички блокове, стилове на дименсии и текстове, мултилидери и слоеве ми са във отделен файл вкаран в Темплейта.От там са вкарани в палетата с инструменти, и ако променя някой блок отива променен и в палетата. С мултилидирите обозначавам различните сечения на кабелните линии. За това отделните мултилидери са към конкретни сечиния които са в различни слоеве. И ако работя на чист файл, каквото вкарам от палетата си отива със съответния слой. В палетата са ми и столовете за текстове и дименсии. И всичко което ползвам, включително и мултилинии които ползвам. Звучи малко претрупано но е много удобно. Малко съм подробен, но изчерпателен. Поздрави!

 • Защо има разлика в типовете линии?

  Ивайло Иванов:

  Понеже ми стана ясно, че почти няма да има урок, след изглеждането ми на който няма да имам въпроси, вече, без да го смятам за някакво изключение, задавам и следващия, а именно: Защо, моля, когато реша да сменя мащаба на осовата линия чрез палетата Properties от 1 на 0.2 (както е в урока), той (мащабът) е с един размер на пунктираната линия, а когато реша да го сменя чрез командата LTSCALE пак от 1 на 0.2 за да е същото както при смяната на мащаба чрез палетата Properties и освен това за да не ми се налага да го сменям за всяка линия (която е и целта на командата LTSCALE), този, сменен с командата мащаб, а не от палетата, е с различен размер от този, сменен чрез палетата, независимо, че и при единия, и при другия случай смяната е една и съща (от 1 на 0.2)? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Тук в тази тема:

  НЕстандартните линии

  Ивайло Иванов:

  Много, много, много благодаря, Краси! Това, к. си ми предложил, е изключителен подарък и още едно безспорно доказателство за безкрайността на AutoCAD. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че тук намираш това, което решава проблмите ти със софтуера!

 • Защо има разлика в иконките на Layers?

  Ивайло Иванов:

  Защо, моля, цветът на някои от символите за слоеве (стрелки 1 и 2) в кол. Status на палетата за слоеве е различен от символа за останалите слоеве и какво означава това? Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Бялата иконка на Статус в Layer Manager -a Означава че в дадения слоя нямаш обекти.

  Ивайло Иванов:

  Благодаря. Оставаше ми само и сам да се сетя, но...

 • ЗАЩО СЕ ПОЛУЧАВА ПРЕКЪСНАТА ЛИНИЯ?

  Пламен Йонков:

  Здравейте, създал съм свой слой (stukla) със цвят и дебелина на линията, маркирал съм по подразбиране, но защо обектите, които чертая се визуализират с прекъсната линия както е избрано за оразмерителните ми линии?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен.

  Това е така защото текущата настройка за тип в слоевете ти е настроена на прекъсната линия. Когато тази настройка е избрана като пунктир а НЕ ByLayer ( спрямо стила), то следва да се приложи пуктир А НЕ настройакта зададена за дадения layer (слой).

  Трябва настройката да е ByLayer (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

 • Защо когато стартирам нов проект ми зарежда стар чертеж и никога не мога да започна на ново.Говоря за Аутокад 2022.

  инж. Живко Стоянов:

  Защо когато стартирам нов проект ми зарежда стар чертеж и никога не мога да започна на ново.Говоря за Аутокад 2022.

  Живка Костадинова:

  Добър ден! Не знам дали е от версията на програмата, но опитайте да включине DYNMODE да бъде ON

  Надявам се, че това ще разреши проблемът Ви. Приятен ден!

  Живка Костадинова:

  Извинете, но по някаква причина отговорът ми който беше за друг въпрос излезе тук... Този отговор е за :

  Генчо Георгиев Колев преди 20 дена къде ми изчезнаха надписите при въвеждане на команди До скоро когато изписвах командите самият надпис ми се изписваше до стрелката с мишката.не знам какво се е случило,но сега надписа с командата която изписвам ми се изписва в командният ред долу,което не ми е много комфиртно..моля помагайте как да ми излязат надписите отново до стрелката с мишката (независимо на коя точка се намира тя на екрана) с аутокад 2022 съм