Точност при чертане (Center, Quadrant и Point)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Здравей, DDPTYPE  е команда, която се използва за настройка на стила на Point ( точка ) в AutoCAD - на снимката съм показал, как съм нанесъл няколко точки с командтата point, след което като пускам командата DDPTYPE и ми излиза прозореца за стил на тези точки ( в черно свети стила който съм избрал ).Ако не искаш да виждаш тези точки задай иконката, която няма символ за точка - снимка 2 и настини ОК.

  Альоша Исаев:

  Ок Краси, било много лесно, но навреме да ти дойде на акъла.

 • Как мога да съединя двете срещуположни окръжности с допирателни към тях?

  Cvetina Marinova:

  Здравейте! Как мога да свържа две срещуположни окръжности с линии? По хоризонтала и вертикала, когато свързвам няма проблем, но срещуположните не успявам да ги свържа. Също така забелязвам, че решетката Grid е много дребна. Защо? Това проблем ли е?

  Славчо Желязков:

  Здравей, може и вече да си се справила, но мисля че искаш да постигнеш това.

  1. Пускаш си командата за линия.
  2. С Shift+ Десен Бутон на мишката се отваря меню от което си избираш прилепване Tangent. 
  3. След това като приближиш маркета на мишката към  периферията на окръжността , се появява зеленото символче за прилепване по тангентата.
  4. Избираш първата точка на линията
  5. Shift+Десен бутон -> Tangent-> избираш втората точка. Като местиш маркера по периферията , по нея се движи и нимволчето за прилепване. Която страна на окръжността посочиш , към нея ще ти долепи тангентата. 

  Надявам се да съм бил полезен
  Cvetina Marinova:

  Благодаря! Справих се с твоя помощ Славчо!

 • КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Моля помогнете ми 

  Иван Цукев:

  Здравей, в друга тема беше казала, че вече проблема е решен. Съществува ли все още?

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Проблема вече е разрешен, продължаваме напред 

 • Може ли да се настройва разстоянието от което започва прилепването.

  Димитър  Сандулов:

  Здрявейте! Може ли да се настройва от какво разстояние ще започва прилепването. В смисъл колко близо трябва да съм до даден обект за да се активира OSNAP.

  Краси Кръстев:

  Здравей, интересен въпрос.


  Мисля че може да стане със системната променлива  APERTURE.С нея  може да настройш колко близко трябва да си до точката. Ако стойността е 1 pixel следва да си доста доста близо до дадена точка за да се прилепиш съответно ако стойността е по - голяма няма да е нужно да си достатъчно близо до точката за да я прихванеш. 
  Димитър  Сандулов:

  Опитах с APERTURE и мога да избирам от 1-50 пиксела и стана. Благодаря за отговора.

 • Как да изчертая перпендикуляри по крива и как се разделя окръжност?

  Дарина:

  Здравейте, как мога да си изчертая перпендикулярни линии на дадена крива по-бързо и без помощни линии и как да разделя окръжността на сегменти, за да hatch-на примерно 1/8 от окръжността. Благодаря предварително.

  арх.Олга Илиева:

  За изчертаване на перпендикуляр на дадена крива, изгледайте този урок

  https://aula.bg/autocad-kak-da-sazdam-perpendikuliar-zapochvasht-ot-liniia

  В случаите когато се налага да се раздели един обект на определен брой равни части използвайте инструмента DIVIDE. Ако ползвате рибон интерфейса на AutoCAD, инструмента може да бъде намерен в раздела Home –» Draw –» Divide. Другият начин е директно в командният ред е като напишете командата “ div “. Всъщност AutoCAD не разделя директно обекта, а поставя точки на равни разстояния.

  арх.Олга Илиева:

  https://aula.bg/autocad-kak-da-sazdam-perpendikuliar-zapochvasht-ot-liniia

 • Краси Кръстев:

  Здравейте, Йончева.

  Стартирайте командата за ичертаване на кръг. Уверете се че стартирате командата с изчертаване Center, Radius / Diameter (снимка 1 позиция 1 / 2)

  Снимка_1

  Включетe прилепванията - Osnap с F3 или с иконката от лентата със състояния. Предварително е хубаво да сте включила и прилепването за средна точка (Midpoint) и/или Endpoint.

  Така стартирали сте командата за ичертаване на окръжност и съответно Osnap режима е включен.

  Избираме Shift от клавиатурата + десен бутон на мишката, появява се падащото меню показано на снимка 2.Избираме опцията MId between two points (снимка 2 позиция 1) - средна точка между две точки.

  Снимка_2

  Сега избираме двете точки между, които искаме да е тази средна точка.

  Избираме първата средна точка от лявата страна на квадрата (снимка 3 позиция 1)

  Снимка_3

  Избираме първата средна точка от дясната страна на квадрата (снимка 4 позиция 1)

  Снимка_4

  Така курсора ни се премести в средата между двете избрани точки от квадрата и съответно от там ще започне изпълнението на нашата команда, А именно центъра на изчертаванеата от нас окръжност (снимка 5 позиция 1).

  Снимка_5

 • Ангел:

  Здравейте! Моят начин е да използваме изчертаване на окръжност с командата Tan, Tan, Radius / съответно избираме за допирателни двете съседни страни на квадрата /.

 • Как да генерирам точка с цвят?

  Петко:

  Краси, здравей, искам да попитам има ли начин точката в ауто кад да стане цветна ама за постоянно, а не само да се сложи моментно в слой или пък да и се смени цвета. Искам като извкам командата "point" и кликна някъде да ми генерира цветна точка, Бихте ли ми казали как, търсих в интернет, но нищо не открих.Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петко.

  Попринцип ти препоръчвам точките да са в определен слой, т.е. вкарвайки точки този слой трябва да е активния. По този начин ако слоя ми е червен и ми е активен, при вкарване на точка следва точката да вземе веднага цвета на слоя в който се намира.


  Вариант е да използваш и този lisp:

  Flay

  който е направен много интелигентно и при включен режим на действие на лиспа, той създава всеки един обект (линия, окръжност, текст, точка и т.н.) в определен слой с определен цвят. Т.е. на база вида обекта лиспа го праща в точно определен слой, който ако е настроен да е червен, следва точката като се прати в дадения червен слой, той директно тя директно да се създаде в червено.

  Естествено може да се променят цвететовете в .tab файла, който е приложен в лиспа. Най-хубавото е че режима може да се спре, може да се изтрият всички останали обекти и да остане само точката, която означава че няма пък вече да е необходимо да се изключва режима на действие на лиспа.


  Имаш възможност да избираш между двата вариант, като втория с липса може да се промени, както си пожелаеш.

  Петко:

  Изтеглих файла, заредих го от appload и пиша като команда FLAY, по Default си е ON, давам Active от менюто което ми изскача пиша point -> Enter - click и ми генерира точка без цвят. Мога ли да го променя или нещо аз не правя както трябва. Бихте ли ми показали, да създадете един обект в случея point.. Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Зареди ли в менюто на FLAY лиспа и .tab файла? Трябва да заредиш .tab файла в полето на FLAY за да взима от него информация за обектите и в кой леъри да се вмъкват те.

  Диана Христова:

  Линка за липса вече не е активен.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Диана.

  Много благодаря за обратна връзка, линка наистина беше не активен... нещо се е случило.

  Сега вече линка е активен!

  Диана Христова:

  Благодаря!