Филтри за слоеве и как да ги използваме

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Тест за преминаване към следващия урок

 
Какво са филтрите за слоеве (Layer filters)?
За показване в менижъра на слоеве само на дадени слоеве по зададени критерии;
За изтриване на дадени слоеве
За модифициране на няколко слоя наведнъж

Въпроси и отговори

 • Иван Ланджев:

  Може би не е коментара към правилното видео(модул) ,но в това видео ми направи впечатление,когато позиционирахте мебелите ,че ги маркирахте втори път ,след като преди това ги бяхте маркирали за да завъртите. И тъй като нашата крайна цел в курса е да се научим да чертаем умно и да се възползваме максимално от програмата Аутокад,смятам ,че конкретно в случая можем да спестим още някои клик ,а в някои случаи дори и доста време. Това за което говоря е ,че след като сме си играли да маркираме обектите(в конкретния случай можеше на куп да маркираме всички обекти,но често се случва да се налага със shift да маркираме множество обекти,което от своя страна ни е отнело 10/20 сек понякога дори и 1/2 мин.) и сме ги преместили с командата Move,ако след това веднага искаме и да завъртим същите обекти,вместо да маркираме отново обекти можем просто когато аутокад ни попита да изберем обекти(в командния ред изпише select objects ) можем директно да напишем р(латинско за previous) като по този начин казваме на аутокад да селектира обектите които сме селектирали за предишната команда. От изгледаните до момента от мен видеа ,не съм забелязал да сте споменали за тази хитринка ,затова и написах горните редове,но пък ако сте го казали и съм я пропуснал ,моля да бъда извинен.

  Иван Цукев:

  @Landjev Това е добър трик и благодаря, че го споменахме. В това видео за филтри за слоеве обаче темата е друга и искам максимално ясно да се види стъпка по стъпка какво правя.

 • Anna Nikolova:

  Здравейте, избирам филтъра мебели от менюто Layers, но след това от падащото меню ми се показват всчкии слоеве. Пробвах и с филтъра магента многократно, но винаги от падащото меню Layers не са изолират слоевете, указани във филтрите. Ако можете да ми кажете каква е възможната грешка, която правя, защото така, всъщност се обезмисля ролята на филтрите.

  Иван Цукев:

  @Anna

  След като се избере филтъра, в падащото меню се показват само слоевете от това меню. Ако това не е така, може да е променена една настройка. Трябва да се провери следното: 1. Отваря се мениджъра със слоеве 2. Кликва се върху иконката в горния десен ъгъл, която е като гаечен ключ 3. Трябва да има отметка на опцията "Apply Layer filter to layer toolbar"

  Aneta Daskalova:

  Мисля че разбирам къде е грешката. Преди да затворите мениджъра със слоеве трябва последно да сте кликнали на филтъра и така указвате, че предпочитате именно него. Ако имате няколко филтри пак трябва да кажете на ауто кад кой филтър предпочитате. Филтрите са голямо улеснение и аз редовно ги ползвам.

 • Anna Nikolova:

  Здравейте, благодаря за отговора. Направих както ми бяхте казали, но там вече имаше такава отметка и въпреки това, филтрите не се изолират.

  Иван Цукев:

  @Ана

  С коя версия на Аутокад сте?

 • Anna Nikolova:

  С версия 2010

  Иван Цукев:

  @Anna Слоевете работят по този начин в 2010 и щом е кликната отметката "Apply Layer filter to layer toolbar" то трябва да се държат по същия начин.

  Единствено остава да препоръчам да се повтори упражнението както го показвам стъпка по стъпка, за да се получи същия ефект.

  Богомила Планска:

  @Anna И при мен е така със се отметката и т.н. Чета надолу, че не сме единствени. /Версия 2010/

 • Mariya :

  Здравейте! При мен се случи същото, което описва "anna nikolova". Повторих урока, но се получава, остават всички слоеве.

  Иван Цукев:

  А тази опция кликната ли е - която показах на Ана? За това става въпрос: След като се избере филтъра, в падащото меню се показват само слоевете от това меню. Ако това не е така, може да е променена една настройка. Трябва да се провери следното: 1. Отваря се мениджъра със слоеве 2. Кликва се върху иконката в горния десен ъгъл, която е като гаечен ключ 3. Трябва да има отметка на опцията “Apply Layer filter to layer toolbar”

 • Анета Радева:

  С проблема с филтрите в 2010 се сблъсках още в момента в който минах на рибън, и го споделих в Модул 1 коментарите след видео 4 Може би проблема е същия

  Иван Цукев:

  @Анета вече го разбрахме проблема с 2010 и филтрите за слоеве. Коментирахме го под друг урок - просто това си е бъг в AutoCAD 2010.

  Ако работи в класическия интерфейс и не работи в рибон-а, то това е бъг в програмата и се оправя със service pack за 2010 или инсталиране на по-нова версия.

 • Десислава Иванова:

  Командата за избиране на последно селектираният обект, за която говори Landjev, каква е? При мен PREVIOUS няма..

  Иван Цукев:

  Previous е опция на различни команди.

  Например ако напишеш командата ERASE и избереш опцията P за PREVIOUS ще ти се изтрие предишния/последния обект.

  Ако искаш само да го избереш ползвай командата SELECT с опция P

 • Диана Палева:

  Днес имах следния проблем:получих едни чертежи на диск и трябваше да ги разпечатам, но когато давах печат директно бя изхвърляна от аутокад.Използвах наученото в курса и проверих състоянието на слоевете и там се оказа, че всички принтерчета на всички слоеве са бледи, реших че не са активни, но дали е така и как да го оправя. Аз свърших работа по следния начин : направих чертежа на pdf и после го принтирах. Но имаше чертежи при които и по този начин не ставаше. Не знам дали обясних добре и дали ме разбрахте.

  Иван Цукев:

  Здравей,

  Когато иконата на принтера в слоевете е по-бледа (неактивна), този слой не се печата. Така е по подразбиране за Defpoints. В новите версии вече вместо това се появява червен знак до принтера, който показва, че слоя не се печата.

  Дали ще принтираш директно към принтер или ще създадеш PDF, изгасените слоеве няма да се печатат и при двата случая.

  Щом те изхвърля AutoCAD, което предполагам означава, че забива и програмата се загася, то проблемът е по-скоро друг - файлове, правени на по-висока версия или друга програма и експортирани към Аутокад, които твоят драйвер за принтер не харесва.

  Имаш няколко варианта: 1. Да се опиташ да оправиш тези файлове с audit, да изтриеш всичко излишно и да ги почистиш с purge. 2. Да пробваш да ги отвориш с по-висока версия на AutoCAD.

 • инж. Венелин Димитров Апостолов:

  Здравейте, бих искал да попитам как се работи с третата опция за създаване на филтри "New Standarts Filter" и за какво служи тя ?

  Иван Цукев:

  Мисля, че това го има само в специализираните версии на AutoCAD като AutoCAD Architecture, AutoCAD MEP и т.н.

  Идеята на стандартите е да имаме стандартизирани имена на слоевете по определен стандарт. Не съм виждал в България някой да го използва, но по-напредналите често ги ползват за идеи за по-адекватно наименуване на слоевете.

  инж. Венелин Димитров Апостолов:

  Да, имам тази опция за филтър, защото ползвам AutoCAD MEP.

  Пантелей:

  https://i.imgur.com/OcIs3oD.png  Къде са ми слоевете???

 • откъде се отваря таблицата

  Тодор Р. Тодоров:

  не стана ясно макар да пробвах 50 пъти откъде се отваря таблицата Annotation Object Scale? От видеото не става ясно...в раздела Annotation Scaling няма такава? А съм с версия 2012, и в долния ред падащото изважда друга при натискане на Customize...за първи път срещам такъв проблем с уроците.

  Борислав Иванов:

  Не знам дали това ще ти помогне, но опитай да напишеш ObjectScale в командния ред и после да маркираш желания обект. Другия вариант е като маркираш обекта (обектите) и натиснеш Ctrl+1, за да ти излезе Properties менюто и от там даваш на Annotative -Yes и под него на Annotative scale натискаш многоточието.

  Христо Димитров Герджиков:

  Да допълня към колегата - обектите трябва задължително да са анотативни. Иначе няма как да отвориш таблицата "Annotation Object Scale"

  Галина Виденова:

  Не са необходими чак такива усилия като команден ред и пропъртииз. Лектора много добре го показа във видеото.
  Първо той натисна бутона Add/delete scales.
  Второ, маркира обектите. След което долу в командния ред се появи съобщението Select annotative objects т.е. аутокад иска от него да селектира още обекти. Тази операция бе отказана със space.
  И прозореца Annotation object scale се появи.


  Галина Виденова:

  Няма да се налага да се натиска space ако първо се маркират обектите и после се натисне бутона.

 • Как да покажа слоевете?

  Пантелей:

  https://i.imgur.com/OcIs3oD.png
  Защо не се виждат?

  Краси Кръстев:

  Здравей, мисля че в някой от модулите имаше урок в който това се показва как да стане, а и ето тук  https://aula.bg/question#id-111129600001 колега от форума е дал точния отговор на въпроса ти.

  Пантелей:

  Благодаря

 • Защо модул 6,урок 6

  инж.М.Линдов:

  Здравейте моят проблем е следният ,след като копирам мебелите и ги сложа в плана те вече не са анотативни и когато избера OBJECTSCALE и ги селектирам не мога да им уеднаквя размерите на дименсиите защото ми пише че не са анотативни,на кратко след копирането им и прехвърлянето им в плана те си губят анотативността и не мога да я възтановя от пропартис . Мерси и весели празници на всички. 

  инж.М.Линдов:

  Хмм,след като ги копирам вече не са отделни модули ,а BLOCK REFERANCE 

  инж.М.Линдов:

  Оправих се колеги,но чак след като ги копирах само CTRL+C, и ги залепих после с CTRL+V, a  до преди това опитвах само с CTRL+SHIFT+C и CTRL+SHIFT+V,така и не разбрах каква е разликата та нали и в двата случая ги копирам нещата?

  Краси Кръстев:

  Здравей, когато ги копираш като ги слагаш в плана ги слагай с Ctrl + V, най - веоятно си ги paste - нал с Ctrl + Shift + V - което означава че paste - ваш обектите като блокове -> затова в Properties пише и Block Reference.

  Сложи ги с Ctrl + V  в плана и няма да имаш проблеми.
  Краси Кръстев:

  Явно докато отговоря ти сам си си отговорил :)

  инж.М.Линдов:

  Да май май така се получи ,благодаря все пак


  Константин Петров:

  Изпревари най-бързия. Браво :)

 • Как да прехвърля мебелите върху плана?

  Vladka Gatewa:

  Отварям урок 6 - плана,Отварям мебелите.Избирам Ctrl +c ,избирам базова точка /центъра на масата/,превключвам на плана ,кликвам на Ctrl +v и нищо не става - не мога да прехвърля мебелите.Къде греша?

  Vladka Gatewa:

  Това е въпрос как да прехвърля мебелите в плана .Обяснявам какво правя и нищо не се получава. Въпроса ми къде греша?

  Vladka Gatewa:

  Колеги, това не е коментар, а молба да ми помогнете да си прехвърля мебелите върху плана. Може за вас да е много елементарно ,но аз не успях.Работя на AutoCAD 2015.

  Краси Кръстев:

  Да не би слоя на мебелите във файла в който ги премествате или текущия слой в който paste _ вате ( ako paste  - вате като block ) не е загасен.

 • Защо не са ми активни новосъздадени филтри?

  Костадин Петков Костадинов:

  На домашния ми лаптоп имам инсталиран Аутокад 2016. Следвам урока, създавам филтри и те са активни, когато трябва да ги използвам за прехвърляне на обекти от един слой в друг н-р. Никакви проблеми.На практика наученото от курса го пробвам и на служебния ми компютър с Аутокад 2010 с др. голям служебен чертеж.На него създавам филтър с малък брой слоеве и пробвам същото както в урока да прехвърля един обект към др. слой. Избирам филтъра, затварям менажера, избирам обекта и от падащото меню ми се спускат всички All слоеве, а не тези от филтъра само, който е активиран(избран). Не мога да разбера какво става.Няма как да представя картинки, първо защото е служебен файл и второ е на др

  Краси Кръстев:

  Здравейте, това се получава от една финна настройка на AutoCAD.

  Изпишете в командния ред LA ( Layer manager ) за да Ви се отвори Layer Manager -a ( снимка 1 позиция 1 и 2 ). След което кликнете на иконката за настройки ( снимка 1 позциия 3 - гаечния ключ )

  Снимка_2

  Следва да ви се отвори прозореца с настройки - показана на снимка 2 позиция 1.

  Има едно поле Apply Layer filter to layer toolbar ( снимка 2 позциия 2 ), там трябва да сложите отметка ( на компютъра на който се показват всички layer - и тази отметка най - вероятно я няма ). Сложете отметката, кликнете на ОК и всичко следва да си дойде на мястото.Когато сте кликнал на даден филтър в падащото меню ще се показват само слоевете от дадения филтър.

  *Една вметка освен слоевете от филтъра ще се показва и слоя който е бил текущ преди да се избере филтъра, _този_ слой може да не е от част от филтъра.

  Снимка_2

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Костадин Петков Костадинов:

  Здравей Краси, Имам отметка на" Apply Layer filter to layer toolbar" в Layer Setting на фирмения ми компютър с версия 2010 - стрелка 2 на твоята картинка по-горе. Имаше отметка и на долната позиция, махнах я и без нея няма резултат. Отново не са активни филтрите ми.С една дума настройката на Layer Setting и на 2-та компютъра са еднакви, на 2016 е Ок , на 2010 -не

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  В 2009 имаше подобен BUG и след това мислех че са го оправили от Autodesk, но има вероятност пак да се е появил.

  Може ли да ми кажеш в 2016 кой Workspace ползваш, т.е. каква е настройката на зъбното колело долу - 3D , Drafting and Annotation ? Може ли също така да ми изпратие файла, ако не можете може ли да покажцете една снимка само на слоевете така както са във филтрите за да видя как са структурирани.

  Костадин Петков Костадинов:

  Здравей, На 2016 (домашния лаптоп) настройката е Drafting and Annotation. За служебния с 2010, ще проверя настройката утре и евентуално снимка с слоеве и настройка на Layer setting. Но тя както казах вече е същата като на дом. лаптоп с 2016, където нямам проблеми.

  Костадин Петков Костадинов:

  Последно качих фирмения файл(чертеж) на домашния ми Аутокад 2016 и с него няма проблеми при използването на новосъздадени слоеве. Ясно е, че е някакъв бъг с 2010 версия на фирмения ми компютър. Но да спрем до тук, важното е, че знам как да използвам слоеве за някои цели. Благодаря още веднъж за съдействието

 • Как станаха два слоя "0"?

  Живка Костадинова:

  Не знам какво направих, но се създадоха два слоя "0" и не ми позволява да изтрия нито единия! Направих филтър с мои слоеве. След това при активиран филтър исках да проверя ако създам нов слой той ще влезе ли направо във филтъра или ще трябва да го местя. И вместо да разбера отговора...Нов въпрос - Как да се отърва от излишния слой "0"?

  Живка Костадинова:

  Затворих файла без да запазвам промените и после го нямаше въпросният слой, но това не е решение... В случая не бях правила нищо друго и не загубих нищо важно!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  Прилича ми на Bug попринцип имена на слоевете е уникално и няма как да имаш два слоя с едно и също име, още повече служебния слой 0.

  Може ли да се сетиш какви действия си извършила преди да забележиш че имаш още един слой с наименование 0.

  Живка Костадинова:

  Натиснах иконката за нов слой-дадох име " az-rigel" и на ми излязоха тези слоеве. Слоят за ригели го нямаше...

  Краси Кръстев:

  Зддравей, определено е бъг. Създавайки слоя, просто не е имало рефреш на наименованието. Чертежа който показваш определно не е натоварен, няма подложки, така че наглеждай от време на време дали няма да се получи нещо подобно, но смятам че е било нещо инцидентно.

  Живка Костадинова:

  Здравей! Благодаря за отговора. Файлът е съвсем празен. Това е темплейт файл, който си подготвям с моите настройки. А относно въпросът заради който предизвиках този бъг, като отделна тема ли да го задам? "Когато направя филтър с мои слоеве и той е активиран, след това когато създам нов слой той ще влезе ли направо във филтъра или ще трябва да го местя? "

  Живка Костадинова:

  Мисля, че открих отговора. Ако си направя филтъра по свойства, с критерий име и имената започват с еднакъв префикс например с "AZ-" би трябвало автоматично да се филтрират. В момента нямам пред мен компютър с AutoCAD, за да го проверя.

 • Къде са табовете за отделните файлове?

  Ивайло Иванов:

  Къде, моля, в 2018 е иконата за превключване между файлове, к. се използва освен и вместо Ctrl+Tab, ако изобщо в 2018 има такава, а не са я премахнали за разлика от по-старите версии? Благодаря.

  Teodor_RR:

  За коя икона става дума? Ако при Вас липсва лентата с "tab"-ове с отворени чертежи, напишете "filedia". А командата "filediaclose" затваря тази лента. Неведнъж ми се е случвало и на мен да ми изчезне (на различни версии AutoCAD), имам чувството, че съществува клавишна комбинация за това, която натискам без да искам :)

  Краси Кръстев:

  Здравейте,

  Теодор, filedia е друга вид системна променлива която контролира начина на отваряне на директориите в AutoCAD.

  Може би си имал предвид FILETAB, която ще покаже табовете с отворениете чертежи в рамките на отворения AutoCAD (снимка 1 позиция 1).

  FILETABCLOSE съответно пък ще скрие тези табове.

  Teodor_RR:

  Точно така ... filetab/filetabclose имах предвид. Извинявам се за грешката.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Теодор.

  Няма проблем, важното е какво си имал предвид и че помагаш споделяйки знанията си тук във форума на Аула, което е страхотно!

  ПЪК и сега в темата има нещо и за Filedia :)

 • Защо не мога да уеднаквя дименсиите на прехвърления между двата файла обект? 

  Ivaylo Kostov:

  С Autocad Mechanical 2017 съм, изпълнявам всички команди по прехвърляне на файлавовете един в друг, но след като опитам да направя и двата мащаба 1:50, нищо не се променя. След копирането и прехвърлянето им в плана те си губят анотативността и ми излиза прозорец преди това , който ме уведомява, че моята версия на Аутокад, не поддържа annotaion scaling за разлика от тази , в която е създаден съответния файл.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Ивайло.

  Да не би scale листата да е в различа мерсна система при прехвърлянето. Имам предвид в единия чертеж да са инчове - Имперска система, а в другия да са в метри /сантиметри, милиметри/ - Метрична?

  За начало провери това и ако мога да те помоля да поставиш една снимка тончо на съобщението което получаваш при копирането.

  Ivaylo Kostov:

  Ще проверя, благодаря

 • Димитър Йорданов:

  На лентата под Filter definition : натискаш десния бутон на мишката и ще се появи падащо меню с отметки. На полето "COLOUR" няма да имаш отметка. Включи е и ще ти се появи опцията за филтър по цвят.