Управление на слоевете чрез изолиране на слоеве

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Повторете показаното толкова пъти, колкото е необходимо, за да го правите свободно и бързо по всичките начини показани в урока.

Команди


LAYUNISO - Връща изолираните слоеве в изходно положение.;

[LI] LAYISO-Изолира избраните слоеве и изключва/заключва всички останали; * Бързите команди за LAYISO и LAYUNISO ги няма по подразбиране и трябва да се добавят.

Тест за преминаване към следващия урок

 
За какво служи командата LAYISO?
Показва само обектите от избрания слой, за да се работи само с него
Показва само избрания блок, за да се работи само с него
Скрива избран слой, за да се работи с другите слоеве

Въпроси и отговори

 • Таня Димитрова Сиракова:

  Здравейте! Правилно ли разбрах, че разликата между опциите OFF и Lock and Fade е само в това дали ще са видими или невидими неизолираните слоеве? И при двата варианта не можем да модифицираме нищо в неизолираните слоеве, а работим само в изолирания?

  Иван Цукев:

  @Таня

  Когато пуснем LAYISO и опцията Settings Off - означава да изключи другите слоеве да не се виждат. (аз предпочитам тази опция) Lock and Fade - означава да затъмни другите слоеве и да ги заключи да не се модифицират.

  Иван:

  @Таня


  Да, правилно си разбрала.
 • Рени Микова:

  когато дам лей изо - всъщност не го изолирам обекта а мога да променям и всички останали - къде греша внимателно гледах клипа

  Иван Цукев:

  @Рени

  проблвай да ползваш Layiso с опцията Off както съм писал в предишния ми коментар.

  Милена Петкова:

  Командата ти позволява да изолираш един слой от всички други и да работиш само в него. С други думи: имаш 15 слоя, а ти трябва само 1-пускаш командата, избираш обект от слоя който ти трябва, и от там нататък можеш да работиш само в този слой без да променяш обекти от други слоеве, независимо дали са видими или избледнели.

  Нели Георгиева:

  Нека добавя още нещо, което е важно...може да не изолираме само един слой, може да са повече от един

 • Петя:

  Разбрах защо, оправих се.

  Димитър Кулев:

  При мене, в AutoCad 2020, също изчезнаха. Петя, какво открихте, за да не изчезват а само да избледняват?

  Димитър Кулев:

  Прибързано зададен въпрос.Ясно е, съжалявам.

 • Как да разделя полигон с щриховка?

  D.Doncheva:

  Как може да се раздели полигон със щриховка на части, които да се/не се допират? И може ли и щриховка да се дели на части?

  арх. инж. Краси Петрова:

  Когато искаме да щриховаме, това значи че запълваме даден полигон с избраната от нас щроховка. От тук за да разделим даден полигон на части то трябва да направим тези разделящи го части очартани с полилиния, която може да е в слой defpoint, за да не се разпечатва или в друг слой на който сме забранили разпечатването. Така ще може да разделите полигона на полигони с различни щриховки.

  Краси Кръстев:

  Здравей, сложи една снимка за да видим какво искаш точно да направиш, за да сме по - полезни във форума. На въпроса дали може щриховката да се дели на части, ако правилно разбирам въпроса ти - отговора ми е да АКО обаче са избирани последователно затворени контури които искаш да "hatch _ неш" - за пример на снимка  1 съм щриховал двата триъгълника разделени от синята линия едновременно с еднократно пускане командата Hatch, след което селектирайки обекта щриховка ( снимка 1, позиция 1 ) в properties палетата - щрихоката е приета като един обект.Ако обаче я избера и отида на ( снимка 2 позиция 1 ) стрелкичката на Options в контекстуалния раздел на Ribbon - а - Hatch - ще ми се отвори прозорец с опции за тази щриховка, ако избера separate ( снимка 2, позиция 2 ) след това дам ОК ( снимка 2 позиция 3 ), резултата е разпадане на единия общ ( снимка ) Hatch на два - снимка 3 ( както се вижда при селекцията вече са два hatch - a, а не един, тази опция е естествено ако преди това е имало някаква разделителна линия между двата hatch - a..... ако дадеш конкретен пример може да се смисли за алтернативен подход спрямо ситуацията.

  Ако това е бил казуса ти , а и да не е бил - показаното по - горе да ти бъде полезно.
  D.Doncheva:

  Имам една неправилна, сложна фигура, коятотрябва да разделя и да се получат 2 фигури, които не се допират (образно казано– една градина, която да се раздели с алея). Направих го както мога – начертах нановопо-малката част, а от по-голямата изтрих точки. Със щриховката направих същото(макар да беше асоциативна, но не промени формата си). Това беше доста ръчнаработа. Въпросът ми е дали това може да стане по друг начин. Дали може полигонда се раздели на 2 части и частите да се отдалечат една от друга. На GIS – програмата съм го правила – има опции заразделяне на полигон. 

  Петко Петров:

  Разделете щриховката на три части. Средната да съвпада с формата на алеята. Изтривате средната.

  Петко Петров:

  Друг вариант - ако алеята се е появила по-късно на чертежа, но е направена като полилиния (аз пробвах със затворена полилиния) и след това командата Trim. Изчиства се щриховката в алеята, независимо от сложността на формата ѝ. А двете остани щриховки имат поведение на един обект.

 • Как да махна катинарчето?

  Живка Костадинова:

  Здравейте! Имам следния проблем. Използвах командата LAYISO, работих си по дадения слой. После с LAYUNISO не се случваше нищо - слоят продължаваше да е изолиран... От иконките горе (1) успях да ДЕизолирам слоя, но сега не мога да си обработвам линиите. Когато посоча някоя линия до мишката се появява едно катинарче (2) и нямам маркери на обектите! Как да го отключа? Явно направих нещо за самия файл, защото когато създадох нов файл там всичко е наред. Приятен ден!

  Живка Костадинова:

  Ужас! Едва когато публикувах видях, че съм си заключила всички слоеве. Извинете за глупавия пост.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Живка.

  Така какт си в Layer manager - а (снимка 1 позиция 1), селектирай всички слоеве - селектирай първия слой (снимка 1 позиция 2) и след това задръж shift от клавиатура и избери и последния (снимка 1 позиция 3) , следва да си избрала всички слоеве те ще светят в синьо както е показано на снимката, след това кликни на едно катинарче (снимка 1 позиция 4)

  Снимка_1

  Следва катнрчетата от сиви да станат жълти и да са отворени (снимка 2 позиция 1).

  Затвори с X Layer manager - a прозореца и всичко ще се оправи, няма а имаш заключени слоеве вече.

  Краси Кръстев:

  :) Няма проблем, понякога не виждаме малките неща.

  Живка Костадинова:

  Благодаря, Краси за отговора. Когато видях, че съм заключила Layer-ите разбрах , че трябва да ги отключа. И така оправих проблема наистина. Благодаря за отделеното време. Приятен ден!

  Ivaylo Kostov:

  Когато направя това , което е описал Краси Кръстев, още в следващия момент, катинарчетата на всички слоеве се появяват отново. Как да реша този проблем?

 • При включване на командата LAYISO останалите слоеве също не избледняват , а направо изчезват, защо?

  Димитър Кулев:

  Работя с AutoCad 2020. Петя е разбрала защо изчезват, но на същия въпрос нямам отговор от нея.

  Димитър Кулев:

  Изясни се.