Точност при чертане (EndPoint и MidPoint)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Тест за преминаване към следващия урок

 
Защо е необходимо да използваме прилепвания при чертане?
За да може обектите да са точно свързани един с друг
За да чертаем в правилния мащаб
Защото лекторът си е въобразил, че това е важно

Въпроси и отговори

 • Иван Ланджев:

  Възможно е да изберем midpoint на дадена линия и без да отиваме чак до иконката за object snap.Това става като първо изберем L (за да изберем командата за линия)след това с десен клик и shift върху вече същества щата линия изберем midpoint,но по този начин сме намерили средата само на избраната от нас линия.

  Иван Цукев:

  @Ладжев

  Предполагам, че става въпрос за метода, който показвам във видео 9? Той наистина е удобен, но го разглеждаме във следващите уроци.

 • Как да оправя проблема с прилепванията?

  Ruska Georgieva:

  Искам да попитам за възникналия ми проблем с прилепванията. Когато чертая и искам да копирам или преместя обект от едно място на друго, се появява някаква произволна точка за край на линия, върху другите елементи от чертежа, много далече от мястото, където искам да сложа елемента и го слага директно в тази произволна точка, въпреки че посочвам друго място. Въпроса ми е каква може да е причината? Дали няма нещо общо с това, че на този чертеж съм работила с анотативни мащаби, а преди като сам чертала в класически мащаби нямаше такъв проблем?

  Краси Кръстев:

  Здравей, може ли малко повече информация за казуса.

  1.

  Има вероятност това да се получава от настройка на разстоянието от което се прихваща с Osnap.

  В тази тема тук :

  Може ли да се настройва разстоянието от което започва прилепването.

  може да прочетете по - подробно как се контролира това разстояние.

  2.

  Има вероятност и при повече включени опции на прилепване на Osnap ( т.е. да са включени всичките видове прилепвания например ) съответно прилепването може би става до най - близката точка или просто се случва някъде, НО не и там където искате, благодарение на това че сте му дали доста възможности за точки на прилепване. Тук съвета ми е да излючите ненужните прилепвания.

  3.

  Изключете SNAP и OTRACK режима - снимка 1 позиция 1 и 2.

  Снимка_1

 • Ruska Georgieva:

  Разбрах от къде идва моя проблем. След като изключа прилепването за най-близка точка, при преместване на елемент AutoCAD го слага в най-близката точка на прилепване.

  Иван Цукев:

  @Руска

  Да, прилепването за най-близка точка е доста коварно и поради тази причина аз винаги го държа изключено. Ако ми се наложи да го ползвам, го включвам "ръчно" с Shift+десен бутон на мишката, както показвам във видео 9.

 • Мария Хаджиниколова:

  Става и с F3. Object snap е много полезна команда. Когато се използват повече от опциите, понякога се натрупват повече "горещи" точки близо до едно място и курсора прилепва често към някоя нежелана. Има ли други начини да се прецизира прилепването?

  Иван Цукев:

  @Мария

  във видео 9 има трикове с клавиша shift, които много помагат, когато Аутокад ни хваща друго прилепване, а не това, което ние искаме.

  Димитър:

  Хубаво е да не бъдат "включени" всички точки на прилепване. Така се избягват тези неприятни и нежелани прилепвания.

 • Как да направя прилепване?

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Къде бъркам или нещо не съм настроила както трябва ?Няколко пъти изгледах урока и направих всичко едно към едно , но за съжаление прилепването не се получава.Започвам да чертая от начална точка ,но на крайна не се прилепва.Работя на AutoCAD 2015 студентска версия.

  Краси Кръстев:

  Здравей, а началната точка от която започваш да чертаеш прилепваш ли се към нея или въобще не може да се прилепиш към нищо.

  Вариантите за проблем са доста :

  Виж на първо време да не би да не си избрала в Osnap да се прилепяш към endpoint,

  Друга възможност за грешка са в настройките няма да влизам в подробности, но влез в options след което в Drafting сравни настройките си с тези на снимка 1.
   Същото сравнение направи и за Selection - снимка 2.
  Това са препоръчителни настройки с които работя аз, просто има вероятност за  : маркера да твърде малък и в комбинация с изключен Magnet и съответно да съответно да не усещате изобщо че си включила Osnap - a , може да сте изключила маркера, има доста варианти за проблем наистина... така че пробвайте и ако не стане ще търсим другаде проблема.

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Начална точка се прилепва, а точка 2 не се прилепва.Настройките по снимка 1 и снимка 2 са направени едно към едно , но пак не става, проблема си остава същия

  Николай Николов:

  Както се вижда на картинката и надписите в командния ред трябва само да кликнеш с левия бутон на мишката!

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Отново не се получава за съжаление - линията изчезва

  Краси Кръстев:

  Здравей, само с този чертеж ли се получава така ?

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Не, със всички където има прилепване и урок 5 пробвах и при него е така

  Николай Николов:

  Ако става с изтеглени файлове от уроците пробвай с чист файл. Също пробвай и с полилиния и някаква фигура - правоълъник или огръжност да  видиш дали се получава и при тях!

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Пробвах и с чист файл и с файл който не е от програмата, но резултата е отново същия.Навярно се касае за някаква настройка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, понеже не виждам какво може да се случва при положение че правиш нещата на изцяло нов файл и така и не се получават .... първоначално си мислех че си качила някой обект по Z координатата и затова не се получават нещата ( линията изчезва защото е по Z и съответно  я виждаш като точки ), НО след като каза че и в нов файл се получават така нещата го изключих като възможност, след това каза че се получава и при окръжности и други обекти и .... настройките казваш че са абсолютно същите както тези които ти показах по - горе .... казваш че линията изчезва.Виждам че си и слой който не е загасен замразен и прочие.


  Нека да пробваме така следвай много внимателно тези стъпки тук :

  Първо изпиши командата AutoSnap в комадния ред и задай стойност 55.

  Избирам командата за полилиния ( PL ) след което с левия бутон на мишката отивам до първата точка която искам да се прилепя, след което отивам с мишката към другата точка към която искам да се долепя КЛИКАМ на тази втора точка ( при положение че се е появил маркера за прилепване ) с левия бутон на мишката и се вече натискам space за да излезна от стартираната команда.

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Най - накрая се получи

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Най накрая се получи

  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Благодаря много за съдействието


  КРАСИМИРА КРЪСТЕВА:

  Така спокойно мога да продължа напред с уроците

  Краси Кръстев:

  Радвам се че се е получило :) Смело напред със следващите уроци 

 • Защо линиите, в AutoCAD, не се съединяват?

  Десислава:

  Защо след като на две линии, на които съм приложила fillet с радиус 0, а след това и chamfer, при приближаване се вижда, че линиите не са се съединили, като този проблем го има на много места в чертежа, възможно ли е да е от някоя настройка? Благодаря


  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  Виж да не би линии да имат elevation ( снимка 1 позиция 1 в properties ) Ако са с различен elevation може да е от там проблема. Обикновено от там идва проблема две линии в две различни равнини ( различни по Z ).

  Решението е да селектираш всички линии и да дадеш Elevation 0 от properties. 
  Или да ползваш Flatten опцията. 

  Относно тази команда как се ползва може да прочетеш отговора в тази тема тук :
  Ако не е това проблема  и  ако не ти е проблем прати чертежа на kr_krastev@abv.bg да го погледна.  Надявам се да съм бил полезен с отговора.


  Десислава:

  Здравейте, да, вече пробвах с командата flatten, но проблема си седи. 

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  след като ми изпрати допълнителното обяснение и файл с проблема мога да кажа следното : 


  Проблема е както и предполагах в това че обектите, които са създадени бяха с координата по Z - на снимка 1 и 2 е оригиналния чертеж в който както се вижда в Propeprties Селектираните обекти са вдигнати на 5000 units по Z.  Не знам поради каква причина са взети тези стойности по Z, мога да предполагам само :


  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Вариант 1  - Използване на друга програма в която терена е бил моделиран т.е. определени обекти са били на коти, които коти са били различни при вкарване Export и Import съответно просто да са сложени в равнина ( X; 5000; Y ), което е естествено е станало несъзнателно.  Вариант 2 - Още при самото чертане на обектите променливата Elevation е била нагласена да е 5000. Какво ще рече това ?   Изписвайки в командния ред ( снимка 3 позиция 1 ) Elevation мога да променя координатата по Z на всички изчертавани от мен обекти - снимка 3 позиция 2  ( от момента на въвеждането на стойността ) 

  Вариант 3 - Ползвала си друга координатна система - UCS, а не WCS 
  Като на UCS е  зададена Z да е 5000.

  Може да има и други варианти за този проблем, НО всички ще са само предположения от моя страна.


  -----------------------------------------------------------------------------------------------------


  Сега на основния въпрос : ЗАЩО не мога да направя Fillet или при прилепване на двете линии се вижда "разминава" - т.е. едната линия не стига до другата при повечко zoom ? - снимка 4. 


  Това е така защото две линии лежащи на различни координати по Z няма как да се пресекат, просто не са в една равнина.


  Обикновено това се случва защото системната променлива OSNAPZ е включена да игнорира Z координатите при прилепване ( OSNAPZ = 1 ) т.е. направена е така че ако се прилепваш към даден обект с Z координата то обекта се изчертава със Z  за която е зададен Elevation, а не взима Z на линия към която се прилепваш ( снимка 5 ),


   АКО ( OSNAPZ = 0 ) следва ако се прилепваш към дадения обект ТО прилепването игнорира зададения Elevation, и приема Z на обекта към който се прилепваш ( снимка 6 )  ( ВНИМАНИЕ това с OSNAPZ работи когато ползвате Osnap за начало на обекта или за вмъкване на обект в точка, НО не работи ако имате обект линия да речем и искате да се прилепите перпендикулярно към дадена линия която е на различно Z от Elevation това е така защото реално na  обикновената линия началната и точка е със Z - този който е зададен в Elevation което предразполага отново да не може да се прилепите ( снимка 7 ) , НО да останете с убеждението че сте го направили  :( ..... една дребна уловка която крие тази опция - OSNAPZ.

  Затова препоръката ми е ( OSNAPZ = 1 ) за да не се стигне до недоразумението което писах по - горе и Elevation = 0 .

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------

  Решение за справяне с възникналия проблем :

  Първо се увери че това е изпълнено условие за настройките на тези променливи  Elevation = 0 и OSNAPZ = 1 

  В случая когато вече имаме различни Z координати следва да направим един FLATTEN който да "свали" всички обекти на кота по Z = 0, ако обектите са твърде много и програмата се bug - ва  може да направиш FLATTEN на етапи ( като гасиш и включваш определени слоеве  - > от слой до слой )

  Другия ти вариант за справяне с проблема е да селектираш всички обекти и на база тип обект - (снимка 8 позиция 1 и 2 ) да промениш всичко което е възможно да се променя за Z да го запишеш със стойност 0, така за всеки тип от селекцията и следва обектите да са свалени на кота Z = 0 - нещо като ръчен Flatten .

  Сваляйки всичко на Z = 0 и ако е изпълнено  Elevation = 0 и OSNAPZ = 1 следва да нямаш проблеми с прилепването защото вече двумерните ти обекти ще бъдат в една и съща равнина X0Y,  от където както казах идва и проблема при теб .... двумерни обекти в различни равнини няма как да се пресичат.


  Темата е интересна, ако има някакви въпроси или допълнения.... пишете под тази тема.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.  Петър С. Петраков:

  Казано с прости думи: 1. Следете си координатната система за 2Д и 3Д режим,т.е. в коя равнина чертаете. 2. Размера на линийте спрямо размера на радиуса да бъде правилен.

  Милко:

  Здрдавейте,за снимка 8 въпросче - при мен по показаният начин не дава опция за селектиране на всички. Дали има значение какъв чертеж съм отворил, или е до някоя настройка? AutoCAD 2018

  Краси Кръстев:

  Здравей, Милко.

  Може ли да покажеш снимка на това, което виждаш.

 • Как да намеря бутона спейс

  Петър Петров:

  Как да намеря бутона спейс


  Краси Кръстев:

  Обикновено това е най - продълговатия бутон на клавиатурата.

 • Защо командата line става не активна 

  Алекс:

  Защо командата line става не активна след като натисна enter за да прекъсна чертането?

  Краси Кръстев:

  Здраей, натискането на Enter ( Space ) пракратява командата, напълно нормално тя да не е активна. Ако искаш да я стартираш наново веднага след прекъсването ѝ, просто натисни още веднъж Enter ( Space ) и следва командата да е активна.

  Алекс:

  Благодаря за отговора ви. Този път се получи!

 • Защо не мога да променя големината на текста ?

  Методи Иванов:

  Имам проблем когато веднъж избера размер на текста и съм пуснал аn след това не мога да направя корекция на размера. Веднъж избрал размер след това не ми позволява. Може ли е малко помощ. Благодаря предварително. AutoCAD 2012

  Краси Кръстев:

  Здравей, Методи.

  Попринцип не би трябвало да имаш проблем да промениш рамзера на височината на един анотативен текст. Въпроса е от къде се опиваш да направиш тази промяна. Ако може да поясниш с един screenshot от къде точно не се получава промяната може би ще съм по - полезен с отговора.

  Ако маркираш текста ( снимка 1 позиция 1 ) и след това отидеш в Properties палетата ( снимка 1 позиция 2 ) след в полето Paper Text Height да можеш да промениш височината на текста.

  Снимка_1

  Следва височината на целия текст да се промени, освен ако за част от текст вътре в самия него не си задал стойност - както се вижда на снимка 2 позиция 1 за маркирания от мен текст съм задал височина 6, а стойнсотта ( снимка 2 позиция 2 ) на самия текст е зададена да е 5.

  Снимка_2

  Друг вариант да допускаш грешка е да маркираш текста ( без да си вътре в него - снимка 3 позиция 1 ) и да се опиташ да смениш височината му от листа със стойността зададена по подразбиране за дадения стил ( в случая Standart снимка 3 позиция 2 ) на анотативния текст - снимка 3 позциия 3.

  Снимка_3

  Виж дали грешката идва от описаните по - горе варианти или е от някъде другаде, ако проблема остава поясни малко повече проблема и качи файла в някой облак или пък го прати по email за да мога да видя какво точно се е случило с текста.

  Методи Иванов:

  Ето прилагам какво немога да направя.

  Методи Иванов:

  след като веднъж съм избрал височина след това немога да променям. благодаря предварително

  Краси Кръстев:

  Добре изпратете ми проблемния чертеж на kr_krastev@abv.bg

  На пръв поглед нищо не ми изглежда съмнително, изпрате го за да мога и аз през моята версия на AutoCAD 2016 да видя дали ще имам проблем, ако нямам занчи е някоя много тънка системна настройка.

  Методи Иванов:

  То проблема беше на упражнителния файл не на мой чертеж

 • Защо ми прилепва към всичко ?

  Цветан Добрев:

  Здравейте, Получава ми се следния проблем. При изчертаване на линия, Autocad автоматично ми прилепя до всяка произволна точка от съседен елемент. Работя на голям чертеж и това забавя работата много. Опитах да изключа различни видове прилепвания, но продължава. Моля за съвет!

  арх. Малина Антова:

  Проверете дали ви е включен снап-режимът - клавиш F9 - често пъти се случва неволно да бъде натиснат. Също така в опциите в таб Drafting, горен ляв панел - Autosnap settings - махнете отметката Magnet. Неколкократно почистете чертежа с Purge и Delete duplicates, позната още като Overkill. Често пъти подобен проблем със забавяне се получава, ако чертежът се е разходил по компютри с различни версии на програмата и/или на операционната система. Неведоми са пътищата софтуерни :)

  Цветан Добрев:

  Да, доста се е поразходил този чертеж. Благодаря за предложенията. Ще ги изпробвам :)

  арх. Малина Антова:

  Патила съм си от такива разходки и направо няма спасение. Пробвала съм и копиране на всичко в нов файл със същите настройки, понякога сработва. Пробвайте с филтри на слоевете, това също е опция. При разходките файловете прихващат какви ли не "зарази" от никому неизвестни настройки, особено ако са минали през по-ниски версии.

 • Защо се прилепват и заклюват?

  инж. Нели Георгиева:

  Работя с Аутокад 18 и имам следния проблем - когато прилепвам ,примерно към крайна точка, двете линии се "заключват" една към друга и ако преместя едната се мести и другата заедно с първата. Отнася се за всички прилепвание.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Нели.

  Проблема най-вероятно идва от това, че е включен Auto Constrain.

  Ето в тази тема:

  Защо ми се появява този знак, след като ми се появи от тогава всичко което копирам или местя прихваща обекти, които не са селектирани но са във връзка с това което копирам, или ги разтяга? От къде идва проблема и как мога да го оправя?

  е описано в най-общи линии какво представлява Auto Constrain, как може да го включиш или да го изключиш, как да покажеш всички геометрични взаймовръзки и наважното .... как да изтриеш вече създадените геометрични взаймовръзки.

  Препоръката ми е да включиш опцията за показване на вече създадените ограничения и след това да ги изтриеш и да изключиш опцията за Auto Contrain ... всичко това е описано в темата в която те препратих :)

  инж. Нели Георгиева:

  Краси, сърдечно благодаря за бързия отговор, както винаги се оказа прав! Благодаря!

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че проблемът е разрешен.

 • Как да се появи лентата със състояния?

  Петър:

  Как да оправя следния проблем, работя с вердия 2018 студентска и нямам линията с инструменти от която да включва и изключвам OSNAP и другите , въпросът ми е как може да се появи или да направя настройките , иначе изпозвам F3 за включване и изключване?! Благодаря предварително!!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петър.

  Ето тази тема тук:

  Може ли иконите в лентата за състояния да станат текст в Auto CAD 2017?

  ще отговори на въпроса ти.

  Петър:

  Благодаря , наистина ми помагна и олесни доста с отговора

 • Защо при мен не работят припванията?

  Зеки Качаров:

  Когато си включа прилепванията не ми дава опция да хващам крайните точки на линиите.

  Деляна Бенчева:

  Защото не сте включили съответните отметки за прилепвания на крайни точки. Натиснете osnap. Следтова "опции" и съответно натиснете отметките за прилепнията, които искате да имате.

  Petq:

  Защо не ми се включват прилепванията, а на линията долу са ми включени. Пробвах с F3- нищо не става,пробвах и от options- всичко е както по снимките. Като искам да намеря средата или крайната точка на линия ми излиза ключе.

  Хюсеин Хюсеин:

  Защо след като избера линияна line и потвърдя командата със спейс или ентър командата не се изпълнява?

 • как да се появят крайните точки

  Генчо Георгиев Колев:

  първият ми проблем е,че липсва панела с опций INFER..ORTHO...OSNAP... и т.н и не мога да го изкарам вторият проблем е,че при мен не се появяват квадратите за ендпойнт и триъгълниците за мидпойнт. версията е 2022 student

  Павел Зарков:

  Здравейте. И аз се чудих известно време. При 2022, тези опции са вградени вдясно, като най-дясната палета показва и скрива останалите :