Настройки за ускорение на AutoCAD

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Забележка: За настройка 11 съм си "оплел" езика и казвам "пуснете QPMODE в контролния панел", което очевидно е безмислица. Командите се пускат в командния ред, а не командния панел.

Въпроси и отговори

 • Manol :

  здравей, Имам някакъв проблем Взех нов компютър и при използването на програмата ми насича, когато започна да чертая. премахнах отметките от опциите но не се оправя. За другите савети, просто немога да го направя при мен, просто не е по същия начин. компа е 64-бита, поцесора ми е и5 2,30 видео nvidia geforce Какво трябва да направя, 4е да работи добре?

  Иван Цукев:

  @манол

  i5 na 2,3 е мощен компютър, след като е 64 бита сигурно е поне 4ГБ. На такъв компютър Аутокад върви съвсем гладко освен ако чертежите не са огромни (20+ МБ).

  С какъв тип чертежи се работи на този компютър?

 • Джулиа Димитрова:

  Благодарение на тези настройки успях да "подкарам" AutoCAD 2012 на един доста стар лаптоп, който даже е с повредена видеокарта. Благодаря!

  Иван Цукев:

  @Джулия

  Радвам се, че помагат.

 • Митко:

  Здравей Иване,

  не разбрах какво точно променя командата LAYERDLGMODE.

  Можеш ли да обясниш какво точно променя.

  Благодаря предварително!

  Иван Цукев:

  @Митко

  Командата LAYERDLGMODE със стойност 0 пуска стария мениджър на слоеве.

  Пробвай я със стойност 0 и после 1, като пускаш мениджъра с командата LAYER и ще можеш визуално да видиш разликата.

  Весела Петкова:

  не ми стана ясно как точно се изчистват излишните мащаби. на някои файлове имам много , на други по -малко. за момента само констатирам проблема , а не го решавам. Работя на 2012 версия!

 • nvidia карта

  RODMAN:

  стъпка 7 описва спиране на някаква опция която ненамирам в драйвърите и в настройките на видео картата. възможно ли е да няма такава настройка. картата е nvidia Ge Force 9500 GT 512 mb. ситемата с с 2 ГБ рам ддр2 1066 и athlon 5200box+ autocad 2014 Ос ситема е Windols 7 64 bit със SP 1 абсолютен аматъор на Autocad да търся ли въобще нещо да променям или към момента да си остане системата така както си е в момента.

  Иван Цукев:

  Промени са необходими само! ако има забавяне на Аутокад и "запецвания" при работа с програмата.

  От цитираната конфигурация мога да кажа, че един много евтин и ефикасен upgrade би било добавяне на примерно 4 ГБ рам.

  RODMAN:

  скоро ще го има за 7 годинки :) съм нямал проблеми ,но за сефте се сблъсквам с АУТОКАД , но просто вече смятам че не търпи отлагане научаването!!!!

  Иван Цукев:

  Всичко зависи от това какви чертежи ще се правят. Има ужасно тежки чертежи със сканирани подложки, за които си трябва едно 16GB рам, има и много леки чертежи, за които машината ти ще се справи чудесно.

  С две думи - за AutoCAD не може да се каже, че е лек или тежък. Това зависи от чертежите - те са леки или тежки.

  RODMAN:

  ами аз съм в мебелната индустрия и съм се насочил вече няколко години към машините. по- новите машини са cad базирани и общо взето повечето работят с аутокад. Но искам и с проектирането на мебели да напредна повече.

 • Пламен:

  Здравей. Имам един единствен проблем с прозводителноста на AutoCad, с командата HATCH много се тормози при стартирането и при работа със самата команда, а компютъра ми е сравнително добър: pfenom 3.2GHz, 8GB ram, GTX 650. Когато съм си пускал чертежите на други компютри, дори и по-слаби този проблем липсва, и нямам никаква идея от какво може да бъде, единствето което си мисля, да не от това, че не съм с intel-ски процесор?

  Иван Цукев:

  Пробвай с командата HPQUICKPREVIEW и опцията OFF.

  Други неща, които трябва да се видят е дали е инсталиран най-новият драйвер за видео картата (от сайта на производителя) и коя е версията на AutoCAD.

  Проблемът беше особено осезаем в една от по-старите версии и след това подобриха hatch-a в по-новите версии. Тоест ако си с по-стара версия и можеш да инсталираш по-нова, това би могло да реши проблема.

  Пламен:

  Мерси за отговора, има ефект от това, HATCH-a се стартира ведна и се работи много леко, но само когато съм приблежил да обектите на които искам да поставя щтриховка, иначе ако е по-отдалечен изгледа дори е по-зле. Като избера обект за щтриховане и Autocad-a се чуди по няколко минути какво става, дори ми задава и въпроса "сигурен ли сте че искате да направите точно това?" С пследната варсия драйвери съм и AutoCad 2013, в 2011 беше същото положение, а за предходни версии нямам спомен вече.

 • Проблем при инсталиране на AutoCAD 2012 на лаптоп

  инж.Весела Блажева Димитрова:

  Здравей Иване, днес имам проблем при инсталиране на AutoCAD 2012 на лабтоп.Използвах инструкцията 1. Емулирайте с програма от типа на Alcohol/Daemon Tools

  1. Инсталирайте, използвайки фалшив код във вида 666-69696969, 667-98989898 и т.н.

  2. За Product Key използвайте 001D1

  3. Рестартирате компютъра. Изключвате интернета

  4. Стартирате продукта, натискате Activate, след това I have an activation code from Autodesk

  5. Стартирате кейгена (като Administrator на Vista/7), натискате Mem Patch, копирате request code от програмата в кейгена и си генерирате код

  6. Въвеждате го в програмата и се радвате на пълно регистриран продукт

  Стигам до 5. Стартирате продукта, натискате Activate, Натискам Activate и излиза бял екран. Не може да продължиме. Може ли да ми помогнеш да го инсталираме?Благодаря!

  Иван Цукев:

  Стремя се да отговоря на всички въпроси, но не бих искал да подпомагам или пък стимулирам използването на съмнителни версии.

  Надявам се ме разбираш, че няма да мога да ти помогна с този въпрос.

  лазьр ранчев:

  стартирането кята администратор е с клввишна комбинация или десен

  инж. Петър Петров:

  Христос Воскресе! Весе, такива работи не се пишат тук, намери си някое хакерче да ти помогне! Успех! 

  Илия:

  Защо не опиташ тук https://www.autodesk.com/education/free-software

  Ивайло Иванов:

  Благодарности на Илия за линка. Иване, не се грижи толкова за Autodesk. Те доволно са си напълнили гушите от хора от целия свят, к. официално са си инсталирали AutoCAD. Като има кракове и емулатори, защо да не се ползват, а? Весела, опитай с емулатора Virtual CloneDrive (иконка с овцата Доли) да инсталираш на лаптоп AutoCAD 2011 (е, не е 2012, ама и 2011 си е много гот). Аз си работя екстра с него на лаптопа. Даже съм си още на Windows XP, ако и да не се поддържа защитата му вече от MS. Извинявам се за отклонението от същността на форума, но Иван ме предизвика. Прощавайте, моля. Благодаря.

  Ивайло Иванов:

  Sorry! Става дума за инж. Петър Петров - не за Иван.

  Георги Димов:

  Проблемите обикновено са свързани с недостатъчна памет, което е характерно за лаптопите. Аз използвам десктоп, но имам само 4Гб Оперативна Памет. За да я използвам цялата се наложи да инсталирам 64-битова версия на Windows 7. Въпреки че, е официална се наложи да  я кракна. За по-сигурно инсталирах кракнати версии на AutoCAD 2009 ... 2015... Да ме извини Ивайло Иванов -- при мен гърми точно 2011 и точно заради липсата на памет. Иначе колкото е по-висока версията, толкова по-бавно работи... 

  Ivan Pukov:

  Ако искаш може да пишеш и да изпратя подробни инструкции за активация на съмнителните ни версии, но все пак имай едно на ум , че не е законно и да го използваш за лични цели , а не за обществени. Макар , че и в КАТ и НАП има нелегален ( съмнителен) софтуер :)

 • Изчистване на мащаби

  надя:

  Здравей, как да изчистя нежеланите мащаби, които, на всичкото отгоре, са и в инчове.Пледварително благадаря! Иначе научавам много полезни неща, въпреки, че работя с autocad още от времете, когато беше под dos:)

  Иван Цукев:

  Здравей,

  Радвам се, че научаваш полезни неща. Тепърва предстоят по-интересните :)

  Може да почистиш нежеланите мащаби по няколко начина.

  Пускаш командата scalelistedit (или чрез десен клик на бутона за мащаби долу дясно и опция Custom)

  Там има бутон Delete, чрез който можеш да изчистиш мащабите. Има и бутон Reset, на която се избира опцията Metric.

 • въпрос относно забавянето на програмата

  васил:

  характеристиките на системата са,двуядрен процесор AMD 64 bit,2,11GHZ:RAM 2GB,видеокарта,ATI Radeon HD2600 pro. зацепването или накъсването започва когато изчертая интериорното обзавеждане в 3д пространството ,заедно с материалите и готови блокове ,като уреди за вграждане ,наблюдава се накъсване когато се ползва орбит за да сменя погледа или с ръчичката да до преместя ,това е при версия2010,при версия 2012 накъсването започва по рано при изчертани стени и под с приложени материали ,ако няма приложени материали накъсване няма,някакви съвети за подобряване на работата на програмата ,дали ще е достатъчно ако сложа още рам и колко,иначе при чертане в 2д пространството никакъв проблем.

  Иван Цукев:

  При всички положения малко рам ще се отрази добре на тази машина.

  Това е най-евтиният ъпгрейд с най-голям ефект за цялостната работа с всички програми. Провери дали winodws ти е 32битов или 64 битов. Ако сложиш повече от общо 3гб рам - трябва да е 64 битова инсталция, иначе няма да може да ги ползва.

  Бих препоръчал и да се сложи най-новия драйвер на видео картата.

  От там на татък виж дали това ще подобри. Следващ upgrade би бил на видео картата или ако намериш компютърен специалист да ти overclock-не машината с цел да се изцеди всичко от тази конфигурация преди смяната и с нова.

  За 3Д просто си трябва по-мощна машина...

  васил:

  благодаря операционна система ,уиндоуса е 64 бит,аутокада е 64 бит ,птоцесора е 64 бит,драивърите мисля че са обновени,аз направих следното нещо не знам дали е правилно ,но на аутокада долу до зъбното колело има една отметка hardware acseleration,включих ч и накъсването спря,тествах я върху чертежи при които ми накъсваше но сега няма ,да рам ще сложа още 2гб.

  Иван Цукев:

  ОК, радвам се, че се е подобрил проблема.

  Не споменах командата 3dconfig, която включва hardware acceleration понеже до сега няколко пъти го коментирахме и реших, че вече си го тествал.

  Свилен Петков:

  Здравейте, Имам следният проблем: на един лаптоп имам качен AutoCad 2016 и 2017 При стартиране на AutoCad 2016 Hardware Acceleration е включен. При стартиране на AutoCad 2017 Hardware Acceleration не е включен и не може да се включи.

 • Как да премахна изчислението на ъгъла в градуси при работа с командата LINE?

  Димитър Карамихалев:

  При работа с командата line, polyline, arc и т.н чертането започва да засича, а машината е i3 64-bit 8GB RAM 2,2 GHz. Това се получава при аутокад 2015, а при 2012 няма проблем!

  Краси Кръстев:

  Здравей,

  по отношение на запецването има една страхотна тема от блога на cadtaini тук:

  Решение за „запецваща“ мишка

  Това което бих препоръчал освен командата описана в статията, е да си инсталирате последните драйвери на видео картата.Това определно оправя нещата.

  Ако не искате до курсора на мишката да се появяват динамични полета изключете режима за динамично въвеждане на стойностите - става от иконката посочена на снимка 1 позиция 1 или чрез натискане на клавиша F12

  Снимка_1

  Тъй като споменахме динамично въвеждане на координати, ето едно видео по този въпрос:

  DYN-динамично въвеждане в AutoCAD

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Димитър Карамихалев:

  Благодаря Ви!

 • Защо не намирам пътя за 7-ма и 8-ма настройки?

  Димитър Кулев:

  В Control Panel не намирам: nView Desktop Manage, за да направя 7-ма насройка и пътя Control Panel → Display → Display Properties за 8-ма настройка. Работя с Аutocad 2020 и Windows 10.

  Диана Христова:

  Не ти трябват вече.

  Димитър Кулев:

  Защо, Диана?

  Диана Христова:

  7-ма - ако имаш N-vidia карта - щом върви Windows 10, няма такава настройка от контр. панел. 8-ма - също.

  Диана Христова:

  Курса е писан преди много години, тогава е имало ефект от тези настройки за старите компютри, за днешните няма смисъл да се търси ускорение от там.

  Димитър Кулев:

  OK, Благодаря ти:)

  Краси Кръстев:

  Здравей, Димитър.

  Диана има право за това че тези настройки определено в днешно време ако имаш добър компютър, следва да не търсиш точно там ускорение.

  ОБАЧЕ :) има все още някои препоръки, които е хубаво да следваме за да си ускорим работата, т.к. при работа в 3D опрделено е хубаво да сме оптимизирали работата.

  Ето две които смятам за жизненно необходими когато става дума за оптимизация:

  • Инсталиране на последния вариант на софтуеар на видео картата ти. Ако работиш на компютър с две видео карти да не се ползваш вътрешна "системанта", а външната видео карта.

  • прилагане на hardware acceleration

 • Защо се получава насичане?

  Димитър:

  След преинсталация на Лаптопа се появи проблем с насичане на курсора при чертане с включен динамик инпут. Лаптопа е с 8гб рам, и две видео карти сътветно nvidia и вградена. Благодаря! Защо се получава насичане когато е пусната опцията dynamic input? Може ли да се оправи?

  Антони Радованов:

  Опитай да промениш настройките в GRAPHICSCONFIG.

  Димитър:

  Благодаря! Оказа се че идва от dynamic input и неговите настройки .

 • Как да направя 9. Настройте Internet Explorer?

  Димитър Кулев:

  Във Windows 10, вместо Internet Explorer, имам новия браузер Microsoft Edge. Мога ли там да направя тази настройка и как?