Масиви от обекти с Array

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

 

Задача

Повторете показаното и изпробвайте "асоциативността" на масива, като местите sp-линията.

 

Въпроси и отговори

 • Краси Кръстев:

  Може тук под тази тема да споделите в какви случаи сте намерили приложение на тази прекрасна команда в практиката си.

 • Как да се показва прозорец при стартиране на командата ARRAY?

  Gabriela:

  Здравейте! С AutoCAD 2014 съм и искам при стартиране на командата да се показва прозорец, в който да избера отстоянията, а не да бъде само в командния ред. Може би е много елементарна настройка, но просто не я отрих.

  Краси Кръстев:

  Здравей, 


  когато използваш командата ARRAY ( или която и да е команда на AutoCAD 

  която е опционална ) и искаш да избираш някои от опциите й не от комадния 

  ред ами опциите да излизат в близост до курсора на мишката и съответно от 

  там да ги избираш, за да се случва това трябва да си избрала иконката за 

  динамично вкарване на данни - DYN ( Dynamic Input ) може да се включи или с 

  натискане на иконката или с бутона F12.  Ако искаш по време на създаване на Array да зададеш отстоянието при 

  включенено DYN можеш с натискане на първите "цветни" букви на раздела да 

  въведеш разстоянието може да се зададе като след се изпълни array и AutoCAD 

  те попита какво искаш да правиш сега ( обикновено ти предлага да излезнеш ( 

  пише Exit ) от командата array ) ти изпии I ( от Item ) след което съответно до 

  курсора ( също и в комадния ред )  ще ти се появи поле в което трябва да 

  въведеш разстоянието между отделните елементи.

  За да избереш отстояния след като вече Array  е създаден може да се направят по няколко начина :

  1. Избирайки Array - a следва да ти се отвори контекстуално меню ( снимка 2 ) горе в ribbon -a и съответно от там да попълниш необходимата дължина .


  2. Ако вече Array - а e направен може да го избереш и при включена опция QP ( Ctrl + Shift + P - за да се включи или иконката QP )


  Лично аз ти препоръчвам да ползваш двата начина за въвеждане след като 

  вече си направила array - a . Реално тогава може да позлваш по user friend - ли 

  менютата на CAD иначе така с DYN е с една идея по - лесно от колкото всичко 

  да ти е в командния ред.  Надявам се някое от изброените по - горе опции за това как да въвеждаш отстоянията да ти удобно и съответно да го изполваш.  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
 • Как да се покаже контекстуалното меню горе в ribbon -a ?

  Gabriela:

  Разбира се, че беше полезен с отговора! Но точно контекстуалното меню ( снимка 2 ) горе в ribbon -a е проблемът, тъй като при мен не се показва. Когато стартирам командата ARRAY в командния ред ми дава избор между Rectangular, Path и Polar (както е на твоята снимка 1). Аз избирам Rectangular, тъй като искам да поставя координатни кръстове, след което нямам контекстуално меню  горе в ribbon -a,  откъдето да задам редове, колони и разстояние, а отново ми предлага опциите в командния ред (аналогичноно на снимка 1, но изписва вече Rows, Between, Columns и т.н.). Има ли променлива, която регулира това?

  Краси Кръстев:

  Да разбрах сега по - добре въпроса в минали отговор просто дадох примерите, сега си доста по описателна и мисля че разбрах проблема :)


  Попринцип с коя версия на AutoCAD си ( година  ... класически, MEP, Electrical .... LT или пълна версия ) Питам не за друго, ами по долу ще ти кажа за една системана променлива която като стойност се различава при отделните версии.

  Иначе по същество, системната променлива която контролира това дали да се включва автоматично контекстуалното меню към дадени елементи от AutoCAD e RIBBONCONTEXTSELECT .... така че изпиши в комадния ред RIBBONCONTEXTSELECT след това space от клавиатурата и задай стойност 1 ( в момента най - вероятно е със зададена стойност 0 ).

  От версия 2012 до 2013 мисля бяха със стойности 0- не показва контекстуалното меню и 1 - показва контекстуалното менню и го прави активно - т.е директно горе в ribbon - а те прехвърля на него,

  от версия 2014 има вариант за стойност 2 която показва контекстуалното меню НО НЕ ГО прави активно.

  След това в 2015 2016 мисля добавиха още опции.

  НО ако зададеш стойност 1 мисля че ще получиш желания ефект.

  Ако не се получат нещата сложи една снимка пиши малко повече за това каква версия на AutoCAD ползваш.

  Едно нещо само да допълня когато едно нещо е продължение на стара тема просто пиши под старата тема за да продължава дискусията на едно място.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Краси Кръстев:

  Видях в миналия ти въпрос че си с версия 2014, въпроса вече каква версия на 2014 имаш, но да се надявам че със стойност 1 ще се получат нещата.

  Gabriela:

  Версията е Civil 3D 2014 и с командата RIBBONCONTEXTSELECT нямаше търсения ефект. Стойността по подразбиране беше на 1. Пробвах с 0 и 2, но също не стана. Има ли друга променлива, която мога да използвам?

 • Може ли да ми помогнете с базово разбиране на командата Array?

  Дафина:

  Здравейте! Можете ли да дадете препратка към материал на български /видео или текстов/, подходящ за първоначално усвояване на командата ARRAY?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Дафина.

  Каква е основната идея на командата ?

  Array - е както знаем е Масив. С командата се прави масив от даден обект. Доста интуитивна команда като цяло.

  От даден обект може да се създаде масив може бъде: ортогонален ( снимка 1 позиция 1 ) ; полярен ( снимка 1 позиция 2 ) и зададен по даден път ( полиния, spline и т.н. - снимка 1 позиция 3 )

  Снимка_1

  Най - общо как работи.

  Имаме даден обект който ще ни бъде основата за масива ( базов обект), например един правоъгълник ( снимка 2 позиция 1 ) ( този правоъгълник да го приемем за една седалка ( стол от трибуна ). Тази трибуна да речем има 5 реда и 4 колони ( т.е. масива който трябва да получим е 5 реда / 4 колони ), отивам на таба Home ( снимка 2 позиция 2 ), след това в раздела Modify ( снимка 2 позиция 3 ) и от там от Array ( снимка 2 позиция 4 ) избирам Rectangular Array ( снимка 2 позиция 5 ).

  Снимка_2

  AutoCAD ми създава масив от избрания обект с брой колони и редове по подразбиране. Избирайки дадения масив ( снимка 3 позиция 1 ) може лесно и бързо в контекстуалното меню, което се появява ( снимка 3 позиция 2 ) да променим тези стойности ( снимка 3 позиция 3 - промяна броя на колоните ) и съотвенто ( снимка 3 позиция 4 - промяна броя на редовете ).

  Снимка_3

  Съответно за броя на редовете ще променя от 3 на 5 ( снимка 4 позиция 1 ), ще натисна Enter и вече имам 5 реда ( снимка 4 позиция 2 ).В Between ( снимка 4 позиция 3/4 - съответно в колоните/редовете ) може да зададем какво да бъде разстоянието между отделните обекти формиращи масива.В Levels ( снимка 4 позиция 5 ) пък може този масив да го размножим в няколко нива по Z т.е. така както виждам масива в равнина X0Y той да бъде размножен през определено разстояние ( снимка 4 позиция 6 - Between ).

  Снимка_4

  Има още няколко опции по промяна на базовата точка на масива, ресет на самия масив но да не влизам в подробности. Въпроса е каква е основната идея при работа.

  По отношение на другите видове масиви.

  • Полярния. При него също имам базов обект, който ще ни изгради масива. Избираме базовия обкет, след това от Array избираме Array Polar и AutoCAD ни пита за базова точко около която да направи масива ( снимка 5 позиция 1 ). Подчертавам около защото именно на полярния масив идеята е да "размножи" обекта около дадена точка.

  Снимка_5

  Тук отново избирайки масива ( снимка 6 позиция 1 ) да променим броя на обектите в рамките на един "ред" ( снимка 6 позиция 2 ), можем да променим броя на редовете ( снимка 6 позиция 3 ) и съответно разстоянието между тях ( снимка 6 позиция 4 ) Доста наподобяват тези при Ортогоналния масив само че тук всичко се случва в оркъжност а не в редици :).

  Снимка 6

  По отношение на последната упомената възможност - за задаване на масив по даден път. В урока към този въпрос е показано как се случват нещата. Допълнение прави тази тема тук : Как да се показва прозорец при стартиране на командата ARRAY?. Така че няма да се спирам на нея също иначе бих изписал и показал още много.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора и да си хванала основната концепция на array ... един обект на база на който правиш масив ( размножаваш този обект в 1. редици = ортогонален масив; 2.около оркъжност = полярен масив; 3. по даден път )

  Съвета ми е разгледаш контекстуалното меню и да си "поиграеш" с настройките и ако има нещо неясно питай.

  Дафина:

  Забележителен отговор за забележителна команда! Ще се ползвам от съвета ти.

 • Антон Тонев:

  Пишете например "autocad tree blocks free download" или нещо в този дух в google и излизат всякакви сайтове с блокове на растения. Някои са платени но има и безплатни. В самия AutoCAD не съм сигурен дали има. В "Tool Palettes" изкарва се с "Ctrl + 3" има разни блокове но растения не съм срещал.

  Валерия Друмева:

  Благодаря!