Как да създам перпендикуляр, започващ от линия?

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Тодор Тодоров Чаушев:

  С коя команда се ориентираше координатната система? Примерно, ако искаме X да е по наклонената линия, а Y да е перпендикулярна на наклонената линия?

  Иван Цукев:

  @Todor Предполагам питаш за командата UCS.

  :

  Друго въпросче имали начин да се построи успоредник по две линии с общ връх или полилиния. В надстройка "геокад"  го има там пишеш "usp" по сочваш и се случва, някой знае ли някакъв трик за това. Благодаря!

 • Григор Христов Груев:

  Благодаря за отговора много ще мие полезно това нещо. Като за накрая курса е супер ще се възползвам от оставащото време да си припомням някои от нещата всеки е на различно ниво но преполагам доста колеги са си подобрили възможностите след него и ще ни по лесно занапред. Успех в бъдещите начинания :)

  Иван Цукев:

  @Григор

  Радвам се, че ти е полезен

  D.Doncheva:

  Най-добрият курс! Комбинацията от уроци и форум ми помогна много. Благодаря на всички. 

  Владо Димитров:

  Нямам думи,уникален курс който ще ми помогне много във мое професионално развитие скоро със сигурност няма да ми е и единственият курс във  този учебен център,благодаря на екипа.

 • Олга Илиева:

  Григор, най лесно поне за мен следния начин пишеш в командния ред ucs после object, кликаш върху твоя линия, F8 и чертаеш колко искаш перпендикуляри. после за да се върнеш ucs, ентър и _p

  :

  арх. Илиева много благодаря сега видях вашето решение много ми хареса така по лесно се получават нещата този трик не го знаех, Благодаря. Инж. Цукев c F11 в Land и Civil нещо не се получи, но отговора на арх. Илиева ми върши страхотна работа,

  VAiOS:

  Това със смяната на координатната система е хитро.

  Ако се налага често да се сменя коор. с-ма, може новосъздадената да се именува, примерно чрез USCMAN, и след това да се сменя бързо и лесно от куба

  VAiOS:

  в бързината сгрешил съм командата за именуването. Да се чете - uCSman

 • Anna Nikolova:

  Този перпендикуляр може да се пусне само от средата или двата края на линията, когато е включен ОТРАСК. Как може това да стане от произволна точка от линията.

  Иван Цукев:

  @Анна

  Няма ограничение да бъде средна или крайна точна, по същият начин работи и за произволна точна от линия. Пробвай го, ще стане.

  Тодор Илиев:

  По-скоро не работи.

  Алекс:

  Работи, при включена команда Line  и OTRACK, отиваш на Endpoint на първата ти линия, задържаш без  клик и се движиш по линията до мястото, от което искаш да започне този перпендикуляр, после- това от клипа. 

  или
  Команда Line, от произволна точка пускаш перпендикуляр към първата ти линия, продължаваш я да пресече, хващаш пресечната точка и местиш наляво надясно, до желаната точка.
  Става за секунди
  Алекс:

  забравих Trim накрая

  Алекс:

  може и без да пресича, и без Trim


  Теменужка Напетова:

  Може с offset да си създадем помощна линия и от всяка точка да пуснем перпендикуляр към нея. После изтриваме помощната линия.

 • Anna Nikolova:

  От настройките трябва да изключа Midpoint и Endpoint, тогава ми позволява да пусна перпендикуляр от произволна точка от линията, но тогава ъгълът е винаги 90 градуса и няма възможност за вариране. Всички останали настройки са като Вашите. Не знам защо става така.

  Иван Цукев:

  @Ана

  Като не става така, пробвай това, което е предложила Олга - с командата ucs. Така става също.

 • Галина Димитрова:

  Не знам до колко ще е полезно за колегата, който е задал този въпрос, но това което аз правя е следното - давам офсет на линията и пускам перпендикуляр от първата линия към втората, след което изтривам помощната линия. С една идея е по-трудоемко от предложението тук, но лично на мен ми върши работа.

  Иван Цукев:

  Галина и това работи. Може би една стъпка повече, но пък се ползват команди, с които се работи ежедневно и става много бързо.

  :

  Благодаря на Галина аз съм отиграл като си пускам перпендикуляр към линия и я местя след това, но ще пробвам.

 • Друг начин за перпендикуляр

  Исмаил:

  Избира се командата line, след това Shift+десен бутон, избира се perpendicular и избираме линията към която искаме да чертаем перпендикулярна линия.

  Иван Цукев:

  Благодаря за включването.

  Може и по този начин. Понякога така обаче е трудно да се хване точката, от която искаме да започнем.

 • При оразмеряване да не прихваща към оразмерителни линии

  Соломон:

  Здравейте. Случвало ми се е при оразамеряване вместо да прихване обекта (включено прилепване) да прихване близо стояща оразмерителна линия.Трябва да увелича и да внимавам да прихвана нужната точка. Дали има възможност при оразмеряване да не се прихващат оразмерителни линии ?

  Иван Цукев:

  Принципно няма вградена функция за това, но ако искаш да постигнеш този ефект може да си направиш оразмерителните линии да имат по-голямо отстояние от обекта, който оразмеряващ.

  Така те няма да се доближават до него и погрешно да ги избираш. Естествено в object snap трябва да си изключиш и snap към точка, за да не ти се прилепва към точката от оразмерителната линия.

  Соломон:

  Благодаря

  инж. Тодор Илиев:

  "Като не става така, пробвай обратно". Ако не ти харесва оразмерителните линии да са много отдалечени от обекта, отиди в Dim Stile Manager и в първата папка - Lines - направи offset from origin да е нула. Тогава точките от обекта и от началото на оразмерителните линн съвпадат и няма грешно прилепване. Като завършиш оразмеряването, може пак да дадеш някаква стойност на този офсет - 0.63, 1.25 и т.н - колкото си искаш.

  Соломон:

  Благодаря не бях се сетил

 • Мнение за курсовете

  Цанко Дилов:

  Къде в същност можем да попълним мнението си за курсовете? Аз попълних мнение под един от записаните курсове в профила си, но то "изчезна"!

  Цанко Дилов:

  За тези, които не внимават като мене, какво пише на екрана, прилагам едно досадно изображение. И ако разбира се желаят да изразят мнението си курсовете.

  Иван Цукев:

  Не си натиснал запиши?

  Ще си вземем бележка и ще питам програмиста дали не може да го направи да се записва автоматично.

 • Здравейте! Искам да знам: Може ли AutoCAD да чертае по математични

  Some1:

   Здравейте! Искам да знам: Може ли AutoCAD да чертае по математични формули, например да изчертае кръг задавайки му формулата за кръг ? Наясно съм, че е достатъчно лесно да начертаем кръг, че да си усложняваме живота с формули, но какво, ако трябва да начертаем зъбно колело например... ?

  Тодор Илиев:

     Едно зъбно колело не може да се опише с една формула, за да се въведе тя и програмата да го изчертае. В Ексел съм си правил програма за изчисление на червячни предавки, където въвеждах променливите величини и компютъра изчисляваше останалото. Същото може да се направи и за обикновените зъбни предавки. Но изчертаването...
       Ето как постъпвам аз. След като избера модула, определя броя на зъбите, делителния диаметър, съответно външния и вътрешен такъв, се заемам със зъба. Неговата височина, дебелина, профил на зъба, радиуси на закръгление на върха и в петата на зъба и всичко това го начертавам (един зъб).
    Начертавам и трите окръжности - делителна, върхова и вътешна и поставям зъба на мястото му. С командата за полярна мрежа и брой на зъбите получавам колелото. Някой път има леки корекции. С командата за полилиния свързвам всичко и... готово.
       Така имам набор от Z=17 до Z=41 за модули 1, 1.5 и 2. Може да има и по-лесен начин, но аз вече си ги имам в "библиотеката".

  Деляна Бенчева:

  Здравейте, на мен не ми се залепва курсора на 90 градуса, когато е включен F11. Не знам защо. Мога да изчертая линия перпендикулярна на дадена, ако въведа чрез dynamic input 90 градуса. Защо така се получава?

 • Краси Кръстев:

  Здравей, 

  предполагам работиш с включено динамично задаване на размерите на даден обект - DYN ( F12 ) - снимка 1 позиция 1 тогава AutoCAD ни предлага две възможности, или 1. да променим общата дължина на линията или да я stretch - нем от даден позиция в определена посока с няколко units ( единици ) - снимка 2.

  На снимка 2 съм показал основните възможности които може да си позволим когато е включен DYN, в случая следвам примера който сте задала вие искам началото на линията която съм маркирал да е на 10 units от перпендикулярната й линия, за целта съм хванал точката и тръгвам да я придърпвам на дясно, след което има три възможности - снимка 2 :

  Снимка 2 позиция  1. В случая активно е ( затова е в синьо ) полето в което мога да задам колко да бъде дължината на линията която съм избрал т.е. ако изпиша 10 units то следва тя да стане с дължина 10 units. - както описвате че се получава във вашия случай.

  Снимка 2 позиция 2 - Натискайки TAB от клавиатурата отивам на другата опция, която ми позволява AutoCAD,  а именно да сменя ъгъла под който е изчертана линия - на снимка 3 се вижда активна да е стойноста за ъгъла.

  Снимка 2 позиция 3 - Натискайки още веднъж TAB от клавиатурата отивам на следващата опция, а именно търсената от нас опция да stretch - на тази линия с определени units в дадената посока.- на снимка 4 се вижда как е активна именно тази опция.Задавам 100 units като с мишката съм посочил в коя посока да ми разтегли ( stretch - не ) линията в случая надясно .... и резултата е на снимка 5, ако бях направил същото, но в другата посока съответно би се получило - снимка 6.

  Ако съм изключил DYN би следвало по поразбиране  ( Default  ) да мога директно да си ползвам трета опция която позволява stretch на линията в дадена посока.

  Надявам се да са се изяснили нещата и да съм бил полезе с отговора.
  ЕВДОКИЯ КИРИЛОВА СТОЯНОВА:

  Благодаря за изчерпателния отговор!

 • Защо не мога да изтегля перпендикуляр от линия в произволна нейна точка?

  Венета Малчева:

  Здравейте, изтеглянето на перпендикуляр от Endpoint на линията се получава (фиг. 1), а от произволна точка - Nearest не. Защо?

  Краси Кръстев:

  Здравей, ако използваш Nearest, ако направиш един zoom window така че да видиш какво се случва в тази точка, следва да видиш нещо подобно като на снимка 1.

  Снимка_1

  Съответно спрямо точка няма как да тръгнеш за перпендикуляр, чисто геометрично за отправна точка ти трябва права ( която е от мин. две точки )

  Това е идеята.

  Венета Малчева:

  Благодаря за отговора, мисля че от Autodesk могат малко повече да помислят по въпроса. Щом в друг софтуер това е възможно защо не и в Autocad!?

  Краси Кръстев:

  Хм, интересно явно се прихваща точка от самия обект, а не в близост до него ...

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Силвия.

  Отиди долу в дясно на лентата със състояния (снимка 1 позиция 1), след това сложи отметка на coordiantes (снимка 1 позиция 2) и готово ;)

  Снимка_1

  Silvia:

  Благодаря. :)