Заключване на погледите (viewports)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Олга Илиева:

  Заключване на вьюпорта може да стане и с катирачето долу вдясно до мащаба.

  Иван Цукев:

  @Олга,

  да, точно така. Отключването също.

  На който му е удобно, може да го ползва и от долния десен ъгъл.

  VAiOS:

  По темата със заключването и отключването на viewport-a мога да предложа един лисп. Особено е удобен за случаи с много layout-и в един файл. Опциите са следните:

  VPL = Lock selected viewport VPU = Unlock selected viewport VPLA = Lock ALL viewports VPUA = Unlock ALL viewports,

  а това е линк към самия лисп

  https://drive.google.com/file/d/11ZOs4GNixVGnIHTEHoFocJUtvCgL5Thf/view?usp=sharing

 • Защо могат да се коригират текстове?

  Пенка Стоянова:

  Когато се заключи Viewport-a всички елементи в него ли се заключват ( включително и текстовете ), тъй като след като го заключих видях, че текстовете могат да се коригират. Защо е така? Благодаря ви!

  Краси Кръстев:

  Заключвайки Viewport се заключвате само мащаба т.е. фиксирате мащаба за дадения viewport и съответно в него вече не може да zoom - вате .... това е идеята на заключването.Заключен или не вие може да коригирате даден текст....

 • Защо не намирам функцията ''Display locked''?

  Hristiqna:

  Не намирам функцията ''Display locked''.

  Краси Кръстев:

  Трябва да избереш Viewport ( маркираш рамката ), в момента съм на 99 %  че виждаш това в Properties защото не си избрала Viewport , а просто си в Layout - a .

  Надявам се там да е бил проблема и казуса да е разрешен.
  Hristiqna:

  Да така е. Благодаря  

 • Как да изработя на Антетка в лейаута така, че текста да не ми се размества?

  инж.М.Линдов:

  Здравейте колеги, имам два въпроса свързани с възникнал проблем с изработка на Антетка в лейаута. Първоначално тя изглеждаше задоволително за мен и я направих в Блок така;

  След, като я дадох на мой колега на друг компютър тя се размести, промени вида си ето така?

  След, като я взех и опитах да я сложа в моите вече приготвени лейаути в нея изчезна всичко написано: Не разбирам, защо се получават тези аномалии?

  инж.М.Линдов:

  Извинявам се на всички първа и втора снимка трябва да разменят местата си!!!

  Краси Кръстев:

  Здравей, Марто.

  Предполгам че проблема, който се е получил при отварянето на чертежа от колега, е следния

  Текста който си създал в антетката е с име "Standard" / или име "Text_X" /, съответно за този текст с това име си направил всички видове настройки по отношение на разстояние, междуредието, шрифта, големина на букви и т.н.

  Какво се случва когато отиде този текст на друг компютър, който има стил текст със същото име - "Standard" / или с име "Text_X" /, ами текста приема настройките на стила на други компютър и този текст се "чупи" изглежда неуснзаваем защото има други настройки стила в който се намира.

  Именно заради това не е препоръчително, да се слага нищо в служебните стилове, слоеве и т.н.


  По отношение на втория въпрос, виж да не би да си изключил слоя на текста.

  Или пък една друго често срещана грешка е да си направил антетката в моделното и там да си направил текста в нея анотативен, ако си го направил анотативен и си го копирал в layout -a следва този текст да не се копира, така че провери.


  Друго за което се сещам и е валидно и за двата ти въпроса, това е блок казваш, да не би да го копираш в чертеж в който се пази блок със същото наименование, НО но няма тази атрибутна информация ... тук идеята ми е да не би да си пропуснал да Purge-неш или да Rename -неш стария блок, така че като дойде новия да не вземе характеристики на стария.Знаеш че ако в един чертеж имаш блок с име Block_Аntetka, и в него вкараш блок от друг чертеж с име Block_Аntetka, то в чертежа ще получиш блок с характеристиките на блока от чертежа в който вмъкваш блока независимо от това че в чертежа от който вмъкваш блока си направил хиляди корекции.


  Ето няколко теми свързани с Rename block:

  Как се модифицира съществуващ блок?

  Модул_1 Урок_7Прехвърляне, преименуване и замяна на блокове

  Как да сменя името на блок, тъй като при копирането му в друг чертеж вместо него ми се появява съществуващ вече там блок със същото име?

  Надвам се да съм бил полезен с отговора и някое от предложените решения да реши казуса, като цяло може да се е случило всяко едно от предположенията ми по-горе.

  Като видях обаче че е пишеш че е блок, повече клоня към последното предположение, че проблема е свързан с пропуска да се направи Purge или Rename, в чертежите в които се получава проблема, преди да се вкара крайния вариант на блока.

  Краси Кръстев:

  И още нещо много добър въпрос си задал!

  И да вмъкна една препоръка: Има курс в Aula - Организация/Управление на проекти с AutoCAD SheetSet, в който се преминава през целия процес на организация на чертежите, файлова структура и т.н. в проектирането.

  Ако имаш обемни проекти, с повече документация и чертежи, курса е определено е за теб.

  В него има модул - Създаване на Sheet Set и направа на антетка в който се създава една антетка открай до край и се свързва към SheetSet-a на проекта, посредсвом полетата (fields) създадени в нея. Този начин на работа и организация показан в курса, работи изключително добре. Следва да си спестиш доста време само от въвеждането, след това следва да разкриеш и още блакинки на Sheetset - a и да ускориш още повече процеса.

  инж.М.Линдов:

  Здравей Краси, първо благодаря за бързия отговор. Преди да ти задам тези въпроси вчера до 2,30 сутринта се мъчих сам да намеря отговори. За първите изречения които си написал по - горе: мисля, че не съм правил антетката в служебните слоеве и много се съмнявам колегата да има същите имена на слоеве, а дори и да ги има на неговият комп, та то нали това е целта да работим с едни и същи слоеве, не мога нещо да разбера и въпреки това ти прикрепям една снимка ако можеш нещо друго да се сетиш. антетката съм я правил в Лейаута и даже после съм я направил в блок, защо ще примръдват нещата пак?

  инж.М.Линдов:

  Що се отнася до въпроса,защо антетката е без надписи в др мой лейаут, да оказа се неоспоримо прав, защото надписите бяха анотативни!!! Друг е въпроса, че не знам какво това провокира на едното място да се вижда а на другото не. Въпреки това се оправиха нещата след като махнах анотативността на надписите. Благодаря.

  инж.М.Линдов:

  Мерси също и за препоръките за курса SheetSet, хвърлил съм му едно око и ще видя, кога ще ми остане време и него да захапя.

  Краси Кръстев:

  Текстът не може да е анотативен, защото идеята на Layout -a е да не подържа като мащаби а само размер на хартията, мащабите се подържат от viewports.

  Сега се досещам и къде е бил проблема, благодарение на това че се установи че тескта е анотативен.

  За да преместиш един анотативен от един layout в друг, следва поне един от мащабите съдържащ се текста да бъде мащаба в който е направена настройката на мащаба на layout -a (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  Т.е. така както виждаш на снимка 1 позиция 1 едно scale е 1:1 , ако текста (снимка 2 позиция 1) ти съдържа този мащаб (снимка 2 позиция 2 и 3) няма проблеми копирането ще се получи, НО ако мащаба там е 1:1,002 или 1:2 , нещата няма се получат. И сега защо подозирам, че проблема основно може да идва от там.

  Снимка_2


  Препоръката ми махни всички анотативни текстове, които ти стоят в layout -a и не ползвай анотативност в paper space = Layout (хартиеното пространство).

  Така че сега ако не искаш да правиш нова антетка, махни мащабите първо и остави само 1:1, след което махни анотативност, след което задай в Properties директно височината която искаш за големината на буквите в милиметри.

  Ако направиш това мисля че нещата ще се изчистят.Наистина смятам че проблема е от анотативните ти обекти в layout -a, не е хубаво да се ползват там, от личен опит ти го казвам.


  Другото, което искам да спомена е че не си писал за блока, да не би в другите чертежи да си стои стария блок и като го вмъкваш, да се появава старо запаметения блок.


  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

 • Защо нямам "Display locked" при Viewport-a?

  Пламен:

  Защо в палета за свойства в MIsc - а нямам опцията Display locked ?

  Пламен:

  Намерих опцията .

  Краси Кръстев:

  Здравей, Пламен

  Опцията е показана на снимка 1. Натисни върху катинарчето.

  Снимки_1

  Краси Кръстев:

  Най- веорятно си открил това решение или !?!

  Ако е друго решението, ако мога да те помоля да покажеш .... интересно ми е, защото винаги цъкам на катинарчето а ако има друго решение може да ми е по-удобно ....пък и за всички тук ще е интересно да го видят.

  Пламен:

  Цъкнах на катинарчето...

 •  Как да си извикам model, layout1 и layout2 над командния ред, защото не ми се показват? Как да си задам част от голям чертеж, която искам да виждам във вюпорта?

  Люба Маркова:

  Здравейте, сега започвам да работя с CAD2022. Следвам уроците, които ми помагат, независимо, че версиите са различни. Малко се затруднявам с layout. Не знам защо , но ми липсва долу реда с model, layout1 и layout2. Как да ги активирам, за да ми се покажат? И още един въпрос. Ако в един чертеж имам 5 надлъжни профила с различни дължини, как да им направя 5 лейаута? Създавам 5 нестандартни листове и как избирам конкретния профил, за да го разположа на съответния лист - view ?