Прилепвания-геометричен център

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Защо UNDO и REDO не са активни?

  Николай:

  от известно време командите UNDO и REDO не са активни нито от иконките горе, нито от чрез изписване. Може ли това да се отстрани или ще се наложи преинсталация на AutoCAD /EL 2014/. Благодаря предварително. И поздравления за курса.
     Бих искал да питам докога ще имам още достъп до уроците от курса? Link-а, от който влизах бързо досега /в едно писмо от Мария/, вече е закрит. Сега влизам от профила си /струва ми се малко по-бавно или не съм свикнал още така/.
  Николай

  Краси Кръстев:

  Здравей, реално имаш ли reundo и undo  съответно с ctrl + Y и ctrl + Z.

  Николай:

  Здравей, Краси. Да. Вероятно от невнимание  /незнаене/ на езика, съм активирал някоя опция, защото излиза съобщение, че са изключени /_mredo REDO and MREDO commands disabled. Use UNDO C to turn it on/  и да използвам С за да включа, но.... Не мога да възстановя старото положение - активни, с възможност за връщане няколко стъпки

 • Защо правата линия не се визулизира като права?

  Елена Борисова:

  нещо не е наред. :) Реших да изпробвам новата версия на продукта- версия 2015, но открих нещо, което ми се струва нередно. Проблемът е следния: при чертане на линии под малък ъгъл- линията се изобразява като абсолютно права. Ако се премери например ъгъла,е верен, но визуално той изглежда прав. В по-ниските версии този проблем не ми се е случвал. На някой случвало ли ми се е? Възможно ли е да има някаква нова настройка за тези неща?

  Краси Кръстев:

  Здравей, стана ми интересно може ли да качиш едно изображение.Толкова ли е малък ъгъла.Пробвай все пак като преди да го гледаш да пуснеш един regenall.

  Елена Борисова:

  Пробвах и с regenall, резултатът е все един и същ. Може и да си въобразявам,но видима разлика има когато ъгъла става достатъчно голям, че да започне да се забелязва.

  Елена Борисова:

  след много ровене из сайтове и форуми- намерих какво се случва. Оказва се, че е нововъведение във версията. това се управлява от Hardware acceleration. Има системна променлива linesmooting- Или наклонените линии да не изглеждат като на стъпала. Ето разликата: ако има тикче на ограденото:

  Иван Цукев:

  Да, опцията smooth line display я рекламираха много. Аз реших да не правя отделен урок за нея. 
  Тя не е инструмент, а просто по-гладко визуализиране на линиите, но наистина за по-старите потребители, които са свикнали да виждат назъбените линии, това може да е странно :)

 • Защо излиза внезапно в процеса на работата прозорчето AutoCAD Error Aborting?

  Dimitrov:

  В хода на работата внезапно излиза прозорчето  с текст FATAL ERROR:Unhandled e0434352h. Exception at 7504812fh. След поредица от прозорци, които са безапелационни програмата се самоизключва и всичко, котто не е "сейвфано" изчезва, въпреки че има настройка за автоматично запазване на 5 минути.

         Докато се науча да запазвам веднага след извършеното действие съ губил часове за повторно правене на неща от чертежа. Страшно неприятно и опустошително. 
           Моля, помогнете.
                             Молбата си изложих тук, защото не можах да намеря по-подходящо място.
  Краси Кръстев:

  Здравей, малко пояснение кога се получава това :


  1. Винаги когато си отворил точно определен чертеж или пък не е от значение чертежа появява се винаги.

  2. При прекалено натоварване на AutoCAD ли се получава, т.е. когато си отворил много чертежи в един стартиран чертеж или пък просто доста тежък файл ИЛИ се е случвало просто да си отворил само и единствено чертеж буквално с две линии и да ти се появи тази грешка.
  Dimitrov:

  Допълнително пояснение;

   Описаното се случва и при оваряне на няколко програми едновременно SAP, интернет - отворени статии или при отворен сравнително по-тежък чертеж.
  Краси Кръстев:

  Ами малко повече RAM памет би решило нещата . В момента компютъра с колко RAM  памет е ? 

  Dimitrov:

   2GB. Значи, че трябва вече с този курс да се отива на по сериозна машина.

       Много благодаря, инж. Кръстев.
  Краси Кръстев:

  2GB са доста малко наистина, очаквах да кажеш най - малко 4, НО 2 са твърде малко при положение че има такова натоварване от към отворени файлове чертежи, интернет табове на браузера. Ако си решил да правиш инвестиция по дългосрочна, то относно RAM pone 8 GB и нагоре мисля че е добър вариант.

  Dimitrov:

  Така и направих. Смених RАМ-a и не отварям излишни файлове. Благодаря!

 • Краси Кръстев:

  Здравей, 

  може ли малко повече информация отворила си .pdf който си направила /или си отворила .dwg чертежа / и липсва част от информацията от чертежа ? 

  Ще се пробвам да налучкам.

  Ако е .dwg провери си слоевете дали не са замръзени, изключени или пък замръзени.

  Ако е PDF - а, виж и при него ако си го направила със слоеве виж дали са вкючени слоевете в PDF.Друг вариант за грешка е ако при създаването на pdf - ите на някой от слоевете да е зададено да не се принтират и съответно да не се принтират при създваднето на PDF- а - снимка 1.
 • Как да оправя назъбените линии, от къде да вляза в това меню за графиката?

  Петко:

  @Елена Борисова-Дамова е обяснила по-надолу в коментарите, но не намирам менюто Graphics Performace. Благодаря и поздрави.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Петко.

  Ето една тема, която ще те насочи как да решиш проблема:

  Защо виждам линията назъбена?

  А по отношение на това че не намираш менюто, най-вероятно е от това че не си го включил.

  Отиди в долния десен ъгъл на AutoCAD на Customization (снимка 1 позиция 1) - иконката е под формата на три линии и след като кликнеш и ти излезне падащото меню то активирай Graphics Performance (снимка 1 позиция 2).

  Снимка_1

  Следва в ленатата долу в дясно да ти се появи една иконка която представлява една сфера - свети в синьо обикновено в по-новите версии (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2